Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 3.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 184 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 254 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2006 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 184 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 254 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2006 Г.)

В сила от 03.09.2010 г.

Обн. ДВ. бр.69 от 3 Септември 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 57 се създават ал. 5 – 12:

"(5) В случай че достигнатата продажна цена е над 3 млн. лв., плащането на цената може да бъде разсрочено по искане на спечелилия търга участник за срок до една година от влизането в сила на заповедта по чл. 55, ал. 1, като плащането се извършва на равни вноски. За периода на разсрочването купувачът дължи лихва в размер на основния лихвен процент, ако изпълнява задължението си съгласно плана за разсрочване. При забава на плащане от страна на купувача същият дължи законната лихва.

(6) Заявлението за разсрочено плащане се подава пред съответния областен управител по местонахождение на имота в срока по чл. 57, ал. 1.

(7) Когато имотът – предмет на продажба, е в управление на ведомство, разсрочването на плащането се допуска при съгласие на съответния ръководител и министъра на финансите.

(8) Съгласието или липсата на съгласие се съобщава на спечелилия търга участник в 14-дневен срок.

(9) При съгласие за разсрочено плащане спечелилият търга участник е длъжен да внесе първата вноска, дължимите данъци, такси и режийни разноски в 14-дневен срок от подписването на договора, но не по-късно от един месец от даване на съгласие по ал. 8.

(10) При неплащане на дължима вноска областният управител или съответният ръководител на ведомство прекратява договора и определя за купувач участника, предложил следваща по размер цена. В този случай продавачът задържа платения депозит, дължимите данъци, такси, лихви и режийни разноски.

(11) При условията на разсрочено плащане внесеният депозит от спечелилия търга участник се приспада от последната вноска.

(12) В случая по ал. 5, ако съгласно тръжните условия депозитът на класирания на второ място участник е задържан, същият се освобождава след внасяне на първата вноска от спечелилия търга участник по реда на ал. 9."


§ 2. В чл. 58 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "цена" се добавя "съответно първа вноска по чл. 57, ал. 9" и се поставя запетая.

2. Създава се ал. 4:

"(4) В случаите на разсрочено плащане по чл. 57, ал. 5 собствеността се прехвърля на купувача след изплащане на последната вноска, след което договорът се вписва в съответната служба по вписванията за сметка на купувача и областният управител служебно извършва действията по ал. 3."


§ 3. Член 88 се изменя така:

"Чл. 88. При провеждане на търгове за продажба на имоти – държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто."


§ 4. В чл. 94 ал. 1 се изменя така:

"(1) При провеждане на търгове за учредяване право на строеж, право на надстрояване или пристрояване върху имоти – частна държавна собственост, първоначалната цена на това право не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. Неприключилите процедури за продажба на имоти, за които има достигната продажна цена над 3 млн. лв. и влязла в сила заповед по чл. 55, ал. 1, могат да се довършат при условията и по реда на чл. 57, ал. 5 – 12 и чл. 58 в 14-дневен срок от влизането в сила на постановлението.


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките