Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 3.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 7 ЮЛИ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ПСИХИАТРИЯ" (ДВ, БР. 78 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 7 ЮЛИ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ПСИХИАТРИЯ" (ДВ, БР. 78 ОТ 2004 Г.)

В сила от 03.09.2010 г.
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.69 от 3 Септември 2010г.

§ 1. В приложението към член единствен, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел ІІІ "Психиатрично обслужване в лечебни заведения за извънболнична помощ и диспансери" се правят следните изменения:

а) в наименованието на раздела думата "диспансери" се заменя с "центрове за психично здраве";

б) буква Б "Диспансер за психични заболявания" се изменя така:

"Б. Център за психично здраве

1. Центърът за психично здраве е лечебно заведение, в което лекари с помощта на друг персонал извършват следните дейности:

1.1. спешна психиатрична помощ;

1.2. диагностика и лечение на лица с психични разстройства;

1.3. периодично наблюдение и консултации на лица с психични разстройства и домашен патронаж;

1.4. психотерапия и психосоциална рехабилитация;

1.5. психиатрична и психологична експертна дейност;

1.6. създаване и поддържане на регионална информационна система на лица с психични разстройства за нуждите на регистъра по чл. 147а, ал. 1 от Закона за здравето;

1.7. промоция, превенция и подобряване психичното здраве на населението;

1.8. информиране на обществеността по проблемите на психичното здраве;

1.9. научноизследователска дейност в областта на психичното здраве.

2. Лечебната дейност в центъра за психично здраве се ръководи от лекар с призната специалност по психиатрия и с квалификация по здравен мениджмънт.

3. Центърът за психично здраве се състои от следните звена: приемно-диагностични; за спешна и мобилна психиатрична помощ; за активно лечение на лица с тежки психични разстройства, които могат да са специализирани по пол, възраст, профил на заболяването или друг признак; рехабилитационни и ресоциализационни, включително за трудова терапия.

4. Към центъра за психично здраве могат да се откриват легла за диагностичен и лечебен престой.

5. Устройството, дейността и вътрешният ред на центъра за психично здраве се уреждат с правилник, утвърден от неговия ръководител.";

в) в буква Д "Рехабилитация", т. 4 думата "диспансери" се заличава.

2. В раздел ІV "Психиатрично обслужване на пациент в лечебно заведение за болнична помощ" се правят следните изменения:

а) в т. 1.1 "Пространствена структура и обособеност" разделът "Апаратна и инструментална осигуреност" се заличава.

б) в т. 1.2.1 "Сектор за повишена сигурност" буква "б" се заличава;

в) в т. 1.2.2 думите "В "остри психиатрични отделения" затворен тип липсва ниската степен на зависимост от грижи, докато в отделение от полустационарен тип липсва високата степен на зависимост от грижи" се заличават.

3. Раздел V. "Психиатрична болница" се изменя така:

"V. Лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ

1. Обща характеристика.

В лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ се осъществяват следните дейности:

а) диагностициране и лечение на психично болни;

б) психосоциална рехабилитация на психично болни;

в) грижи за психично болните;

г) предоставяне на социални услуги по реда на Закона за социалното подпомагане.

2. Структура.

2.1. Диагностично-консултативен блок - включва консултативни кабинети, медико-диагностична лаборатория, кабинети за функционална и образна диагностика, регистратура на лицата, подлежащи на диспансеризация, отделение без легла за дневен стационар.

2.2. Стационарен блок. Стационарният блок се състои от клиники и/или отделения по психиатрия, които могат да бъдат общопсихиатрични и клинично профилирани. Клинично профилираните клиники/отделения могат да бъдат:

а) детско-юношеско психиатрични;

б) съдебно-психиатрични;

в) наркологични;

г) геронтологични;

д) по други клинични профили на специалността психиатрия."

4. Създава се нов раздел VІ "Нива на компетентност на структурите в болниците за активно лечение и държавните психиатрични болници":

"VІ. Нива на компетентност на структурите в болниците за активно лечение и държавните психиатрични болници

1. Дейностите по психиатрия се извършват в структури (клиника или отделение) по психиатрия от първо, второ или трето ниво на компетентност в болниците за активно лечение и държавните психиатрични болници.

1.1. Изисквания към лечебните заведения, в които има разкрита клиника или отделение по психиатрия от първо ниво на компетентност.

1.1.1. В клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност трябва да работят минимум двама лекари, от които най-малко един с призната специалност по психиатрия.

1.1.2. В клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност трябва да работят санитари, които са обучени и притежават специфични умения за работа с пациенти с психични разстройства.

1.1.3. В клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност се извършва овладяване на спешни психиатрични състояния, лечение на пациенти с изявен психотичен и/или психомоторен срив, които се нуждаят от постоянно наблюдение и/или изолация, лечение на пациенти, подлежащи на задължително настаняване и лечение.

1.1.4. Минимален обем дейност на клиника или отделение по психиатрия от първо ниво на компетентност - 120 преминали пациенти годишно на всеки 10 легла.

1.1.5. Клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност трябва да има осигурена възможност за поставяне в състояние на изолация на психиатрични пациенти (най-малко две легла) на територията на лечебното заведение.

1.1.6. Клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност трябва да разполага с възможност за ползване на рентген, клинична лаборатория от І ниво, ЕКГ, ЕЕГ, инсталация за подаване на кислород, както и за извършване на медицински консултации с други специалисти на територията на населеното място.

1.1.7. В клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво на компетентност трябва да има разписана практика на клинична супервизия на всеки член на екипа.

1.2. Изисквания към лечебните заведения, в които има разкрита клиника или отделение по психиатрия от второ ниво на компетентност.

1.2.1. В клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност трябва да работят минимум трима лекари, от които най-малко един с призната специалност по психиатрия.

1.2.2. В терапевтичните екипи на клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво трябва да е включен психолог.

1.2.3. В клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност трябва да работят санитари, които са обучени и притежават специфични умения за работа с психиатрични пациенти.

1.2.4. В клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност се извършва овладяване на спешни психиатрични състояния, лечение на пациенти с изявен психотичен и/или психомоторен срив, които се нуждаят от постоянно наблюдение и/или изолация, лечение на психични заболявания, усложнени със соматични състояния, и лечение на терапевтично резистентни пациенти.

1.2.5. Минимален обем дейност на клиника или отделение по психиатрия от второ ниво на компетентност - 110 преминали пациенти годишно на всеки 10 легла.

1.2.6. Клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност трябва да има осигурена възможност за поставяне в състояние на изолация на психиатрични пациенти (най-малко две легла) на територията на лечебното заведение.

1.2.7. Клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност трябва да разполага с възможност за ползване на рентген, скенер, клинична лаборатория от ІІ ниво, ЕКГ, ЕЕГ, инсталация за подаване на кислород, както и за извършване на медицински консултации с други специалисти на територията на населеното място.

1.2.8. В клиниката или отделението по психиатрия от второ ниво на компетентност трябва да има разписана практика на консилиум най-малко веднъж седмично и разписана практика на клинична супервизия на всеки член на екипа.

1.3. Изисквания към лечебните заведения, в които има разкрита клиника или отделение по психиатрия от трето ниво на компетентност.

1.3.1. В клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност трябва да работят минимум четирима лекари, от които най-малко двама с призната специалност по психиатрия.

1.3.2. В терапевтичните екипи на клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво трябва да са включени клинични психолози.

1.3.3. В клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност трябва да работят санитари, които са обучени и притежават специфични умения за работа с психиатрични пациенти.

1.3.4. В клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност се извършва овладяване на спешни психиатрични състояния, лечение на пациенти с изявен психотичен и/или психомоторен срив, които се нуждаят от постоянно наблюдение и/или изолация, лечение на психични заболявания, усложнени със соматични състояния, лечение на терапевтично резистентни пациенти, комплексна оценка при трудни за диагностициране и неясни случаи и лечение на пациенти, подлежащи на задължително настаняване и лечение, при първи психотичен епизод.

1.3.5. Минимален обем дейност на клиника или отделение по психиатрия от трето ниво на компетентност - 100 преминали пациенти годишно на всеки 10 легла.

1.3.6. Клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност трябва да има осигурена възможност за поставяне в състояние на изолация на психиатрични пациенти (най-малко две легла) на територията на лечебното заведение.

1.3.7. Клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност трябва да разполага с възможност за ползване на рентген, скенер, клинична лаборатория от ІІ ниво, ЕКГ, ЕЕГ, ЕКТ, инсталация за подаване на кислород, както и за извършване на медицински консултации с други специалисти на територията на лечебното заведение и ЯМР на територията на населеното място.

1.3.8. В клиниката или отделението по психиатрия от трето ниво на компетентност трябва да има разписана практика на консилиум най-малко веднъж седмично и разписана практика на клинична супервизия на всеки член на екипа."

5. Досегашният раздел VІ "Дневен стационар" става раздел VІІ "Дневен стационар".

6. Досегашният раздел VІІ "Изисквания по детска психиатрия" става раздел VІІІ "Изисквания по детска психиатрия" и в него се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1.6 думите "областните диспансери за психични заболявания" се заменят с "центровете за психично здраве";

б) в т. 2.1.4 думата "Отделението" се заменя с "В лечебни заведения за болнична помощ отделението";

в) в т. 2. "Болнична детско-психиатрична здравна помощ" се правят следните изменения:

аа) в подточка 2.1 думите "областен диспансер за психични заболявания" се заменят с "център за психично здраве";

бб) в подточка 2.2 думата "диспансерни" се заличава.

7. Навсякъде в текста на приложението думите "диспансери", "диспансера" и "психиатрични диспансери" се заменят съответно с "центрове за психично здраве", "центъра за психично здраве" и "центрове за психично здраве".


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките