Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 27.VIII

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ФИНАНСОВО СЪТРУДНИЧЕСТВО (2006 Г.) (Ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 21 юли 2010 г. - ДВ, бр. 59 от 2010 г.

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ФИНАНСОВО СЪТРУДНИЧЕСТВО (2006 Г.)

(Ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 21 юли 2010 г. - ДВ, бр. 59 от 2010 г. В сила от 5 август 2010 г.)

Издадена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.67 от 27 Август 2010г.

Правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия - в духа на съществуващите приятелски отношения между Република България и Федерална република Германия,

желаейки да укрепят и да задълбочат тези приятелски отношения чрез финансово сътрудничество в духа на партньорството,

съзнавайки, че поддържането на тези отношения е основа на тази спогодба,

възнамерявайки да допринесат за социалното и икономическото развитие в Република България,

позовавайки се на Протокола на експертните разговори от 22 май 2003 г., както и на Протокола на правителствените преговори от 8 декември 2006 г.,

се споразумяха за следното:


Член 1

(1) Правителството на Федерална република Германия предоставя на правителството на Република България или на други получатели, които да се изберат съвместно от двете правителства, възможността да получат от Кредитна банка за възстановяване (KfW) следните средства за финансиране:

1. Свързан заем на KfW, който в рамките на общественото сътрудничество за развитие се предоставя в размер до 34 373 000 евро за проекта "Комунална инфраструктура - Техническа инфраструктура 2010 - 2013". В сумата се съдържат 4 700 000 евро от обещаната за 2003 г. сума, които първоначално бяха предвидени за кредитната програма "Насърчаване на малки и средни предприятия" и вече се пренасочват, както и

2. финансов принос за изграждането на Фонд за проучвания и експерти в размер до 300 000 евро от обещаната за 2003 г. сума,

ако след проведена проверка бъде установена годността на проекта за насърчаване съгласно политиката на развитие, както и занапред е налице добрата кредитоспособност на Република България и правителството на Република България предоставя държавна гаранция, ако самото то не става кредитополучател. Посоченият в алинея 1, точка 1 проект не може да бъде заменен с други проекти.

(2) Ако правителството на Федерална република Германия по-късно предостави на правителството на Република България възможността от КfW да получи допълнителни заеми и финансови средства за подготовката на посочените в алинея 1 проекти или допълнителни финансови средства за необходими придружаващи мерки за провеждане и обслужване на посочените в алинея 1 проекти, се прилага спогодбата.

(3) Финансовите средства за придружаващи и обслужващи мерки по член 1, алинея 1, точка 2 се превръщат в заеми, ако не се използват за такива мерки.


Член 2

(1) Използването на посочените в член 1 суми, условията за тяхното предоставяне, както и редът на възлагането на поръчките се определят с договорите, които трябва да се сключат между KfW и получателите на заемите и средствата за финансиране и които подлежат на действащите във Федерална република Германия правни разпоредби.

(2) Съгласието за отпускане на посочената в член 1, алинея 1, точка 2 сума отпада, ако в срок 8 години след годината на даването на съгласие не са били сключени съответните договори за финансиране. За тази сума срокът приключва с изтичането на 31.12.2011 г.

(3) Правителството на Република България, доколкото самото то не е кредитополучател, ще гарантира спрямо KfW всички плащания в евро при изпълняването на задълженията на длъжниците въз основа на договорите, които трябва да се сключат съгласно алинея 1.


Член 3

Правителството на Република България освобождава KfW от всички данъци и други държавни вземания, които се събират в Република България във връзка със сключването и провеждането на посочените в член 2, алинея 1 договори.


Член 4

Във връзка с произтичащите от предоставянето на заема и средствата за финансиране транспорти на хора и стоки по море, суша и въздух правителството на Република България предоставя на пътниците и доставчиците свободен избор на транспортните предприятия, няма да взема мерки, които изключват или усложняват равноправното участие на транспортните предприятия със седалище във Федерална република Германия, и при необходимост издава необходимите за участието на тези транспортни предприятия разрешителни.


Член 5

Тази спогодба влиза в сила от деня, в който правителството на Република България уведоми правителството на Федерална република Германия, че са изпълнени предпоставките за влизането й в сила според националното законодателство. Меродавен е денят на получаването на уведомлението.

Съставено в София на 7 юни 2010 г. в два оригинални екземпляра, всеки на български и на немски език, като всеки текст има еднаква сила.


Промени настройката на бисквитките