Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 27.VIII

НАРЕДБА № Н-23 ОТ 12 АВГУСТ 2010 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ В ЗАДГРАНИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТ

 

НАРЕДБА № Н-23 ОТ 12 АВГУСТ 2010 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ В ЗАДГРАНИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, В ЩАБОВЕ ИЛИ ОРГАНИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ И НА ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ

В сила от 27.08.2010 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.67 от 27 Август 2010г., отм. ДВ. бр.44 от 27 Май 2014г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № Н-5 от 13 май 2014 г. за подбор на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, в щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи - ДВ, бр. 44 от 27 май 2014 г., в сила от 27.05.2014 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за подбор на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, в щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи, обявени със заповед на министъра на отбраната за заемане чрез конкурс.

(2) Тази наредба не се прилага за подбора на военнослужещи и цивилни служители за заемане на длъжностите по чл. 69, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ).


Чл. 2. (1) Подборът за назначаване на длъжности по чл. 1, ал. 1 се осъществява чрез конкурс по документи и събеседване от Комисия за подбор, назначена със заповед на министъра на отбраната.

(2) Подборът по ал. 1 се осъществява по следния ред:

1. обявяване на конкурс за вакантни длъжности в задграничните представителства на Република България, щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи и на изискванията за заемането им със заповед на министъра на отбраната;

2. кандидатстване и допускане до участие в конкурса;

3. предварителна оценка по документи на професионалната и чуждоезиковата подготовка на кандидатите и събеседване с тях;

4. класиране на кандидатите.


Чл. 3. Военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия, определени за назначаване на длъжностите по чл. 1, се командироват дългосрочно със заповед на министъра на отбраната при условията и по реда на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина, приета с ПМС № 252 от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 100 от 2000 г.; доп., бр. 25 от 2010 г.) или на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, приета с ПМС № 188 от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 70 от 2008 г.; доп., бр. 40 от 2010 г.).


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПОДБОР

Чл. 4. (1) Военнослужещите се допускат до участие в конкурс за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи при следните условия:

1. да отговарят на изискванията за заемане на длъжността;

2. да притежават изискващото се военно звание за длъжността, посочено в заповедта на министъра на отбраната за обявяване на конкурса;

3. да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4 - 6 ЗОВСРБ към датата на подаване на рапорта;

4. да не навършват пределна възраст за изискващото се за длъжността военно звание по-рано от 3 години след изтичане на срока за заемане на длъжността.

(2) Цивилните служители от структурите на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия се допускат до кандидатстване за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи при следните условия:

1. да отговарят на изискванията за заемане на длъжността;

2. да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 от Кодекса на труда и чл. 90, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за държавния служител към датата на подаване на заявлението;

3. да не придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по-рано от 3 години след изтичане на срока за заемане на длъжността.

(3) Кандидатите, които вече са заемали веднъж длъжност в задграничните представителства на Република България и/или в щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи, се допускат до участие в конкурса, ако към момента на назначаване на длъжността, за която кандидатстват (очакваната дата на заемане на длъжността), е изминал срок не по-кратък от срока на заемане на предходната такава длъжност, на която са били назначени, но не по-малко от 3 години.

(4) Кандидатите, които вече са заемали два пъти длъжности в задграничните представителства на Република България, в щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи, не се допускат до участие в конкурса.

(5) При условие че няма кандидати, отговарящи на условията на ал. 1 и 2, се допускат кандидати, които не са изпълнили условието на ал. 3, и/или такива по ал. 4, както и кандидати, които не са изпълнили условието на ал. 1, т. 4 или ал. 2, т. 3.


Чл. 5. (1) Структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната изготвя проекта на заповед на министъра на отбраната по чл. 1 с приложен към нея "Списък на вакантните длъжности за заемане от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Българската армия" своевременно преди очакваната дата на заемане на длъжността (длъжностите).

(2) В списъка по ал. 1 за всяка длъжност се посочва:

1. държава, град, щаб или орган на международната организация;

2. наименование на длъжността;

3. изискванията за заемане на длъжността:

а) необходимите образование, специалност и/или квалификация;

б) военно звание (за военнослужещите);

в) принадлежност към определен вид въоръжени сили (за военнослужещите);

г) ниво на владеене на чужд език/езици;

д) години професионален опит, ако се изисква такъв съгласно длъжностната характеристика;

е) други специфични изисквания съгласно длъжностната характеристика;

ж) очаквана дата на заемане на длъжността;

з) период за заемане на длъжността.

(3) Съобразно длъжностната характеристика за конкретната длъжност се посочва още:

1. описание на длъжността;

2. подчиненост;

3. основни задължения;

4. допълнителни задължения;

5. допълнителни критерии.

(4) В заповедта по ал. 1 се посочват сроковете за подаване на рапорти (заявления) от кандидатите и се обявяват сроковете за работа на Комисията за подбор.

(5) Заповедта се публикува в АИС на ръководния състав на Българската армия, във вестник "Българска армия" и на интернет страницата на МО, ако не съдържа класифицирана информация.

(6) Командирите (началниците) на военните формирования или ръководителите на съответните структури запознават подчинените си военнослужещи и цивилни служители със заповедта в 7-дневен срок от получаването й.


Чл. 6. (1) Кандидатите подават рапорти (заявления) по команден ред, които се изпращат до структурата по управление на човешките ресурси на министъра на отбраната.

(2) Към рапорта (заявлението) се прилагат следните документи:

1. автобиография, съдържаща и настоящ адрес, телефон и електронна поща за контакт;

2. копия от дипломи за завършено образование и сертификати за притежавана квалификация и опит, заверени от отговорните звена за отчета на личния състав в съответните структури;

3. копия на удостоверения за владеене на чужд език/езици съгласно стандарта на НАТО STANAG 6001, заверени от отговорните звена за отчета на личния състав в съответните структури;

4. кадрова справка;

5. медицинско свидетелство за работа в чужбина с лекарско заключение: "Може да отиде на работа в чужбина";

6. копие на свидетелство за управление на МПС, ако е необходимо по специфичните изисквания за длъжността.

(3) Командирите (началниците) на военните формирования и ръководителите на съответните структури осигуряват придвижването по команден ред на рапортите (заявленията), окомплектовани съгласно ал. 2, независимо от резолюцията върху тях.


Чл. 7. (1) Комисията за подбор по чл. 2, ал. 1 се състои от председател, заместник-председател и членове. Членовете се определят със заповед на министъра на отбраната, като техният брой е нечетен.

(2) Постоянният секретар на отбраната е председател на Комисията за подбор. За заместник-председател на комисията се назначава заместник-началник на отбраната.

(3) В Комисията за подбор задължително се включват служител с юридическо образование и представител на структурата по управление на човешките ресурси на министъра на отбраната.

(4) Дейността на Комисията за подбор се подпомага от екип от специалисти по психологично осигуряване от Центъра по психично здраве и превенция на Военномедицинска академия, които извършват оценка на психичните ресурси и психологическия потенциал на допуснатите до конкурса кандидати.

(5) Документално-техническото осигуряване на Комисията за подбор се осъществява от секретар от структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната.


Чл. 8. При провеждането на конкурса структурата по управление на човешките ресурси на министъра на отбраната:

1. приема рапортите (заявленията) на кандидатите с приложените документи, изготвя сравнителна таблица за кандидатите и я предоставя на Комисията за подбор заедно с електронни копия на рапортите и приложените към тях документи на кандидатите;

2. при необходимост предоставя на Комисията за подбор за справка оригиналите на комплектите документи на кандидатите;

3. изготвя проект на протокол за допускане на кандидатите до конкурса и го предоставя на членовете на Комисията за подбор за подпис;

4. осъществява координация с началника на Центъра по психично здраве и превенция на Военномедицинска академия;

5. уведомява допуснатите до конкурса кандидати за мястото и времето за явяване за събеседване пред Комисията за подбор;

6. осигурява място за работа на Комисията за подбор.


Чл. 9. Резултатите от оценката на психичните ресурси и психологическия потенциал на кандидатите се докладват от началника на Центъра по психично здраве и превенция на Военномедицинска академия единствено на членовете на Комисията за подбор.


Чл. 10. (1) Заседанията на Комисията за подбор се провеждат в пълен състав.

(2) При отсъствие на лице от нейния състав на законоустановено основание в заседанията на комисията участва неговият заместник.

(3) Председателят, заместник-председателят и всеки член на Комисията за подбор имат право на глас.

(4) Решенията на Комисията за подбор се вземат с обикновено мнозинство.

(5) Председателят на Комисията за подбор отговаря за извършването на подбора в съответствие с изискванията на тази наредба при спазване на принципа за обективност.


Чл. 11. Комисията за подбор:

1. разглежда подадените рапорти (заявления), проверява приложените към тях документи и допуска до конкурс кандидатите, отговарящи на условията по чл. 4;

2. на заседание:

2.1. разглежда допуснатите кандидати по документи и провежда събеседване с тях;

2.2. класира допуснатите кандидати по точкова система (от 0 до 6 включително) на базата на:

а) съответствие на кандидата с изискванията по длъжностната характеристика за конкретната длъжност, както и натрупания от него професионален опит;

б) опит от работа в международна среда (участие в мисии и международни учения на длъжности по тази наредба);

в) оценка на психичните ресурси и психологическия потенциал;

г) резултати от индивидуалното събеседване с всеки допуснат кандидат;

3. съставя и подписва протокол, в който отразява резултатите от конкурса и класирането, мотивира избора и го предоставя за утвърждаване на министъра на отбраната.


Чл. 12. Секретарят на Комисията за подбор по чл. 7, ал. 5:

1. подготвя дневен ред за работа на Комисията за подбор;

2. съхранява документите на кандидатите;

3. изготвя сравнителна таблица, в която отразява данните за всеки кандидат;

4. уведомява допуснатите и недопуснатите до конкурса кандидати;

5. регистрира присъствието на членовете на Комисията за подбор или на техните заместници на заседанията;

6. води протокол за решенията на Комисията за подбор, в който описва всички кандидатури, тяхната оценка, направените препоръки и предложения за отхвърляне или одобрение на всяка кандидатура, като отбелязва съотношението на гласовете за всяка кандидатура поотделно;

7. изготвя проект на протокол на Комисията за подбор за класиране на кандидатите.


Чл. 13. След утвърждаване на протокола по чл. 11, т. 3 от министъра на отбраната структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната:

1. уведомява кандидатите чрез преките им командири (началници) или ръководители на структури за резултатите от класирането, а при необходимост - и за изискващото се ниво на достъп до класифицирана информация за длъжността, за която са определени;

2. с писмо информира директора на дирекция "Сигурност на информацията" с имената на одобрените кандидати и какво разрешение за достъп до класифицирана информация е необходимо за съответните длъжности;

3. след получаване на разрешението за достъп до класифицирана информация при необходимост стартира процедура по акредитация в съответната държава, международна организация или инициатива;

4. в случай на отказ за акредитация или издаване на съответното разрешение за достъп до класифицирана информация на определените лица за заемане на длъжност по чл. 1, ал. 1 разкрива процедура по т. 2 и 3 за класирания на следващо място кандидат.


Чл. 14. При завършване на процедурата по чл. 13 структурата по управление на човешките ресурси на министъра на отбраната изготвя проект на заповед за дългосрочно командироване на длъжност на определените кандидати.


Чл. 15. Служебните дела на командированите военнослужещи се съхраняват в структурата, където те се водят на отчет. В срок до 30 дни от датата на начало на командировката в структурата по управление на човешките ресурси на министъра на отбраната се изпраща удостоверение с оставащия за ползване платен годишен отпуск, за което се води отчет до края на командировката.


Заключителни разпоредби

§ 1. Необходимите средства за изпълнение на тази наредба се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 69, ал. 3 и чл. 70, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 25 от 2010 г.; изм., бр. 63 от 2010 г.).


§ 3. Тази наредба отменя Наредба № Н-3 от 2004 г. за подбор на военнослужещи на кадрова военна служба и граждански лица от Въоръжените сили на Република България за работа в щабове и органи на международни организации (обн., ДВ, бр. 32 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 26 от 2006 г.; изм., бр. 16 от 2009 г.).


§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките