Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 27.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ФИЗИКАЛНА И РЕХАБИЛИТАЦИОННА МЕДИЦИНА" (ДВ, БР. 85 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ФИЗИКАЛНА И РЕХАБИЛИТАЦИОННА МЕДИЦИНА" (ДВ, БР. 85 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.67 от 27 Август 2010г.

§ 1. В заключителните разпоредби се създават § 3, 4, и 5:

"§ 3. Указания по прилагането на тази наредба се дават от министъра на здравеопазването.


§ 4. Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от Изпълнителна агенция "Медицински одит", регионалните центрове по здравеопазване и органите на управление на лечебните заведения.


§ 5. За нарушение или неизпълнение на разпоредбите на тази наредба виновните лица се наказват по реда на Закона за лечебните заведения и Закона за здравето."


§ 2. В приложението към член единствен се правят следните изменения и допълнения:

1. Раздел I. "Въведение" се изменя така:

"I. Въведение

1. Обща характеристика на медицинската специалност Физикална и рехабилитационна медицина (ФРМ): Физикалната и рехабилитационна медицина е клинична медицинска специалност с преобладаваща терапевтична насоченост, която изучава биологичното въздействие на естествените и преформираните физикални фактори върху човешкия организъм и ги прилага за нуждите на:

1.1. Профилактиката - с естествени (климатични, слънчева радиация, вода, движение и др.) и преформирани физикални фактори.

1.2. Диагностиката - с преформирани физикални фактори, инструментални и мануални методи и тестове.

1.3. Терапията - с подбор на подходящи естествени и/или преформирани физикални фактори, самостоятелно или в комбинация с фармакологични и други средства от медицинската практика според вида и фазата на основното заболяване и съпътстващите заболявания.

1.4. Медицинската рехабилитация - за постигане на максимална функционална годност и успешна ресоциализация на хората с увреждания и застрашени от инвалидизация лица.

1.5. Цялостното психо-соматично възстановяване и/или стабилизиране на пациента.

2. Задачи на ФРМ:

2.1. В преморбидния период - стимулиране на общата реактивност и закаляване на организма в рамките на провежданите профилактични и рекреационни мероприятия.

2.2. В условията на острата фаза - подпомогане на медико-биологичното възстановявяване и профилактика на усложненията.

2.3. Във възстановителната фаза - осигуряване на максимално функционално възстановяване и ефективна ресоциализация.

2.4. През време на хроничната фаза - поддържане на функционалното състояние и ограничаване на патологичните последствия.

2.5. През всички фази на възстановителния процес:

2.5.1. оценка и проследяване на ефекта от приложеното комплексно лечение и рехабилитация;

2.5.2. оценка на рехабилитационния потенциал;

2.5.3. осигуряване качество на живот на заболелите чрез навременен, компетентен и правилен подбор на средства и методи от специализираната медицинска практика;

2.5.4. изготвяне на медицинска експертиза на функционалната годност и рехабилитационния потенциал с оглед разрешаване на професионалните и социалните проблеми на хората с увреждания и застрашените от инвалидизиране лица.

2.6. Дейността, провеждана извън лечебните заведения от немедицински специалисти при здрави лица за трениране и подобряване на физическата кондиция на организма и за изграждане на двигателна култура в областта на общественото здраве във връзка с промоция на здравето, не се окачествява като медицинска и не се регулира от този стандарт.

3. Упражняване на дейността по ФРМ - структура:

А) Дейността по ФРМ в лечебни заведения за болнична помощ се извършва в клиники/отделения по ФРМ в секции по отделните направления на специалността с наличие на повече от един фактор от един и същи вид.

Б) Дейността по ФРМ в извънболничната помощ се осъществява в амбулатории за специализирана медицинска помощ:

1. групова практика за специализирана медицинска помощ, медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове - в секции/кабинети по основните направления на специалността или в обособени кабини за различните по вид фактори;

2. индивидуална практика за специализирана медицинска помощ (ИПСМП):

а) в кабинети - в обем и оборудване според целите на упражняваната дейност по регистрация;

б) консултативен кабинет;

в) кабинети по съответни високоспециализирани дейност/и (ВСД).

4. Водене и съхраняване на документацията:

4.1. В структурата по ФРМ се води журнал, съхраняван по нормативно определения ред и срок, в който персоналът на съответните катедра/клиника/отдление/секция/кабинет удостоверява с подписа си, че е запознат с резултатите от ежегодните замервания на факторите на работната среда.

4.2. Проведените прегледи, консултации и назначения в структурата по ФРМ се вписват в отделни регистрационни журнали за амбулаторно и/или хоспитализирани болни. Съдържат данни за пациента: лични данни, диагноза/и, клиниката/отделението или специалиста, насочил го за лечение, дати на: приема, на контролния преглед и на изписване/дехоспитализация. Съхраняват се в архива по реда, съществуващ в болничното заведение, или по нормативно определения ред и срок.

4.3. При прекратяване на структуктура по ФРМ документацията, за която не е изтекъл срокът за съхраняване съгласно нормативните актове, се предава в държавния архив.

5. Изисквания към медицинска апаратура в структурите по ФРМ:

5.1. да е от сертифициран производител, със съответстващи технически и терапевтични параметри, придружена с технически паспорт, оригинално ръководство за експлоатация и осигурен сервиз. Апаратурата, закупена до въвеждането на процедурата за сертифициране на производителите, се съпровожда с документ за съответствие от производителя, ако е преминал процедура на сертифициране, или от оторизирано регионално физично звено или от оторизирана лаборатория;

5.1.1. резултатите от техническата поддръжка и профилактика се документират в протоколи и се съхраняват в архива на структурата по ФРМ за срок 5 години;

5.1.2. старшият рехабилитатор води и съхранява журнал за инструктаж за работа на персонала с апаратурата и техника на безопасност. В структурите по т. 3-Б на същия раздел се определя отговорникът за това.

5.2. за работа с деца да е технически подходяща за осигуряване прилагането на лечебните методики;

5.3. за работа със специфична патология да е оборудвана със специфични наконечници.

6. Специални изисквания:

А) Амбулаториите за специализирана медицинска помощ могат:

1. да разкриват секции/кабинети/кабини съгласно раздел III;

2. да провеждат консултации, лечение и наблюдение и на трудноподвижни болни при домашни условия, хосписи, домове за медико-социални грижи.

3. Структура по ФРМ в медицински и медико-дентален център разкрива секции/кабинети/кабини по раздел IIIА, т. 5.

4. Структура по ФРМ в диагностично-консултативен център разкрива секции/кабинети/кабини по раздел IIIА.

5. Структурите по т. 3 и 4 могат да разкриват места за краткосрочен престой на болни до 6 часа за осигуряване на дейности при хронични заболявания или остатъчни неврологични, неврохирургични, опорно-двигателни, кардиологични и пулмологични заболявания и в късния следоперативен период, както и рехабилитация на последици от увреждания вследствие онкологични заболявания.

Б) Структурите по ФРМ в лечебните заведения за болнична помощ се класифицират на три нива в зависимост от нивото на компетентност съгласно раздел II.

В) Специализирана болница по ФРМ:

1. може да разкрива клиники/отделения/секции по всички направления на специалността по раздел III, оборудвани със съответната апаратура и обзавеждане, с възможност за повече от едно работно място за всеки фактор;

2. разполага с квалифициран персонал по всяко направление на специалността, което е развито в болницата;

3. организира и провежда програми за физиопрофилактика и рекреация при социалнозначими и редки заболявания;

4. може да бъде база за обучение след положителна акредитационна оценка;

5. препоръчително е в лечебно-диагностичния процес осигуряване и на:

5.1. поне 5 високоспециализирани медицински дейности и

5.2. методики за лечение с поне три естествени фактора.

Г) В специализираните болници за рехабилитация (СБР) се разкриват:

1. отделения/секции съгласно раздел IIIА, както и:

2. отделения/секции/кабинети със специфично оборудване според профилирането по съответните нозологии и за осигуряване методиките за лечение;

3. балнеолечебен, луголечебен, пелоидотерапевтичен или друга секция/отделение според специфичния естествен фактор;

4. могат да бъдат бази за провеждане на следдипломно обучение при положителна акредитационна оценка.

Д) Структура по ФРМ към лечебни заведения за долекуване и продължително лечение се осигурява с оборудване и кадри съобразно неговия профил за целите на дейността.

Е) Структури по ФРМ могат да осъществяват и:

1. учебно-преподавателска дейност, при наличие на положителна акредитационна оценка за това;

2. научноизследователска дейност."

2. Наименованието и текстът на раздел "II. Организационна структура по физикална и рехабилитационна медицина в лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ" се изменят така:

"II. Нива на компетентност

Структурите по ФРМ в лечебните заведения за болнична помощ се класифицират на три нива в зависимост от нивото на компетентност, чиито критерии покриват. Съобразно съответствието структурите могат да преминават от едно ниво в друго.

1. Изисквания за структура по ФРМ I ниво на компетентност:

1.1. Извършва се физикално лечение и рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат (в т.ч. и дегенеративни), неврологични заболявания и/или вътрешни заболявания и/или хирургични заболявания, хронични гинекологични заболявания, банална детска патология, УНГ заболявания. Могат да провеждат рехабилитация на последици от увреждания вследствие лечение на онкологични заболявания. Осигуряват и ранната болнична рехабилитация съобразно дейността на лечебното заведение. СБР и СБДПЛР осигуряват лечението по профила на дейността си.

1.2. Работи най-малко един лекар с придобита медицинска специалност по физикална и рехабилитационна медицина.

1.3. Извършват се най-малко 2000 процедури годишно.

1.4. Структурата разполага със следната апаратура: по раздел IIIА - т. 1.1, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 2.1, 2.3, 2.5.

1.4.1. В случаите с развито едно направление на специалността или профилиране по нозология/и, свързано с профила на болницата за активно лечение/СБР/СБДПЛР, структурата може да бъде оборудвана само със съответната по вид апаратура, съобразно направленията на раздел ІІІ или по някое от останалите причислени в раздел ІV.

1.4.2. За СБР - осигурява се директен прием/приложение на специфичен фактор.

1.4.3. За СБДПЛР - осигурява се секция по термотерапия и оборудване по т. 2.2 и 2.4 на раздел ІІІА.

2. Изисквания за структура по ФРМ II ниво на компетентност:

2.1. В структурата се извършва физикално лечение и рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, хирургични и вътрешни заболявания, УНГ заболявания, хронични гинекологични заболявания, детски заболявания - от възпалително естество и последици от родова травма. Могат да провеждат рехабилитация на последици от увреждания вследствие лечение на онкологични заболявания. Осигуряват и ранната болнична рехабилитация съобразно дейността на лечебното заведение.

2.2. В структурата работят най-малко двама лекари, от които най-малко един с придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина, който притежава сертификат поне по една от дейностите на т. 3 на раздел VII.

2.3. Извършват се най-малко 6000 процедури годишно.

2.4. Структурата трябва да разполага със следната апаратура: по раздел III А, по раздел ІІІБ - т. 4 и т. 7 (оборудване - нискоинтензивен лазер).

2.4.1. В случаите с развито едно направление на специалността или профилиране по нозология/и, свързано с профила на болницата за активно лечение/СБР/ СБДПЛР, структурата може да бъде оборудвана само със съответния вид апаратура съобразно направленията на раздел ІІІ или по някое от останалите причислени в раздел ІV.

2.4.2. За направлението по профила на сертифицираната/ните дейност/и по т. 3. на раздел VII структурата следва да разполага със съответната апаратура - раздел III Б или по останалите причислени в раздел ІV.

2.4.3. За СБР - се изисква и оборудване с апаратура за осигуряване на приема/приложението на специфичния фактор; или за специфична апликация, когато е профилирана по нозология.

2.4.4. За СБДПЛР - осигурява се и оборудване по т. 2.3.1. на раздел ІІІА.

3. Изисквания за структура по ФРМ III ниво:

3.1. Осигурява се наличието на повече от един фактор от един и същ вид.

3.2. В структурата се извършва физикално лечение и рехабилитация на всички заболявания, показани за лечение с факторите на ФРМ, вкл. причислените в т. 5.7. на раздел VІІ групи заболявания, комплицирани състояния и казуистика; както и ранна рехабилитация на последици от увреждания вследствие онкологични заболявания. Осигуряват и ранната болнична рехабилитация съобразно дейността на лечебното заведение.

3.3. В структурата работят най-малко трима лекари, от които най-малко двама с придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина; сертифицирани поне по една от дейностите на т. 3 на раздел VІІ.

В структури с научно-преподавателска дейност работят най-малко четирима лекари, от които трима с придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина, сертифицирани поне по една от дейностите на т. 3 на раздел VІІ, като съставът може да се доокомплектува и с допълнителен брой лекари с оглед осигуряването й, като минимум 75 % от тях са с придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина и сертифицирани поне по една от дейностите на т. 3. на раздел VІІ.

3.4. Извършват се най-малко 20 000 процедури годишно.

3.5. Структурата трябва да разполага със следната апаратура: пълен обем по раздел III.

За СБР и СБДПЛР се изисква и оборудване с апаратура за специфични методики за приема/приложението на специфичния фактор извън директния."

3. В раздел "III. Направления на Физикалната и рехабилитационна медицина, формиращи съответните отделения/сектори/кабинети" се правят следните изменения и допълнения:

а) в наименованието на буква "А" след думата "основни" се добавя "направления";

б) т. 5 се изменя така:

"5. Оборудването по т. 1.2, 1.4, 2.2, 2.3.1, 2.4, 2.5, 3 и 4 за амбулаториите за специализирана медицинска помощ има препоръчителен характер, като по преценка на лекаря - специалист по ФРМ, се осигурява и необходимото за гарантиране качеството на медицинската дейност, съобразно регионалните особености и потребности";

в) буква Б "Специфични"се изменя така:

"Б. Специфични направления:

1. Хидротерапия: отделение/секция - оборудване:

1.1. вани - общи и локални;

1.2. душове.

2. Термотерапия в по-разширен обем се извършва при наличието на сауна.

3. Рефлексотерапия: отделение/секция/кабинет - оборудване:

3.1. апарати за пунктура - за електроакупунктура с честота от 0 до 200 Hz с акумулаторно или нисковолтажно мрежово захранване;

3.2. набор стерилни игли;

3.3. методиките за лазер- и ултразвуково въздействие в биологично активни точки (БАТ) могат да се провеждат от компетентния за това персонал и в други от секциите/кабинетите/кабините със съответстващото оборудване;

3.4. общоприетите методики за въздействие в рефлексогенни зони могат да се провеждат и в секциите/кабинетите/кабините, оборудвани с необходимата апаратура; за прескрипцията и провеждането им не е необходима допълнителна следдипломна квалификация на персонала по раздел V.

4. Функционални изследвания.

5. Мануална терапия.

6. Тракционна терапия.

7. Лазертерапия.

При развити направления по т. 4,5,6,7 е необходимо специално оборудване и допълнителни пособия съгласно раздел IV.

8. Структури III ниво разполагат и с апарат/и за овладяване на остри или комплицирани състояния, показани за лечение с факторите на физикалната медицина, като например: за ултразвукова аерозолотерапия, хидрогалванична вана (обща или частична), апарат за пасивно раздвижване на колянна и глезенна става, апарат за сегментна/целотелесна магнитотерапия, апарат за екстракорпорална ударно-вълнова терапия, апарат за лимфен дренаж или друг/и."

4. В раздел "IV Осигуряване на организационната структура по физикална и рехабилитационна медицина" се правят следните изменения и допълнения:

а) т. 1.11 се заличава;

б) в т. 2.1 думите "Балнеолечебният сектор" се заменят с "Балнеолечебна секция";

в) т. 5.1 се изменя така:

"5.1. Помещенията на отделенията/секциите /кабинетите за електро- и светлолечение се разделят на кабини посредством дървени или пластмасови прегради в светъл тон, с бърз и удобен достъп (врата тип "летяща", завеси). Кабините с процедурна кушетка са с минимални размери: дължина - 2 м, широчина - 1,5 м, и височина 2 м. За високочестотна терапия - затворени екранирани кабини или самостоятелни помещения с минимални размери 2,20 м дължина, 2,15 м широчина при височина 2,20 м."

5. Раздел VI "Прием на болни" се изменя така:

"VI. Прием на болни

1. За амбулаторно лечение:

1.1. за първичен курс

1.2. за вторичен курс

1.3. за пореден курс.

2. Лежащо (хоспитализирани) болни:

2.1. В съответната организационна структура по ФРМ за назначаване и провеждане на рехабилитационна програма - при болни от други клиники и отделения.

2.2. При леглото на болния:

2.2.1. в съответната клиника/отделение - при невъзможност за преглед и лечение в организационната структура по ФРМ - ранна болнична рехабилитация след: остри състояния, оперативни интервенции и по: витални индикации, увредено общо състояние, хроничнопрогресиращи заболявания със засягане на автономността или други показания;

2.2.2. в собствената клиника/отделение/секция.

Освен специализираната медицинска помощ се осигуряват и общомедицинските дейности и грижи, уредено в Правилника за устройството и дейността на болничното заведение. При промяна на състоянието по отношение на основното или съпътстващото/ите заболяване/ия към влошаване или по други показания пациентите се превеждат в съответната клиника/отделение за лечение на острото заболяване по съществуващия в лечебното заведение ред. Необходимостта и обемът от продължаване на физио-рехабилитационното лечение се преценява от ръководителя на рехабилитационния екип.

2.3. Показания за хоспитализация в структура по ФРМ:

2.3.1. протрахиран болков синдром;

2.3.2. състояния, изискващи постелен режим и/или лечение с положение;

2.3.3. заболявания, показани за нееднократно дневно провеждане на рехабилитационна и/или факторна физикална терапия;

2.3.4. хронично или комплицирани болни;

2.3.5. състояния, изискващи лечение с комплекс от физикални фактори;

2.3.6. след състоянията, причислени в подточките на т. 5.6."

6. В раздел "VII. Медицинска/лечебна дейност" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т.1.1.2 думите "основна терапевтична прескрипционна единица" се заменят с "основна терапевтична прескрипционна форма";

б) в т. 2.1.1.1 думата "специфичните" се заменя със "специфични дейности";

в) т. 2.8.1 се изменя така:

"2.8.1. лист "История на заболяването" с приложен фиш за функционално изследване/измерване;"

г) в т. 2.8.4 думите "(отделение/клиника към МБАЛ, СБР или БДПРЛ)" се заличават;

д) в т. 2.9.1 думата "диспансери" се заличава;

е) т. 2.10 се изменя така:

"2.10. Препоръчително е да владее поне две високоспециализирани медицински дейности за структури III ниво, а за специалистите от СБАЛ, СБР и ЛЗДПЛР - поне тази, обусловена от профила и спецификата на дейността.";

ж) създава се нова т. 3.11:

"3.11. екстракорпорална ударно-вълнова терапия/вибрационна терапия;"

з) досегашната т. 3.11 става т. 3.12;

и) в т. 4.1.5 думите "при леглото на болния, в собствената или друга структура, както и в структурата по ФРМ за амбулаторно лечение" се заличават;

й) т. 4.2 се изменя така:

"4.2. отразяват в процедурния картон: изпълнени назначения, дата и подпис; при случаи на неявяване на пациента в определени дни за времето на провеждане на курса физикална терапия и рехабилитация се докладва на лекуващия лекар, който взема решение за прекратяване или продължаване на настоящия курс;"

к) т. 4.5 се изменя така:

"4.5. Препоръчително е да владеят поне една допълнителна квалификация за структури ІІ и ІІІ ниво на компетентност, а за тези от СБАЛ, СБР и ЛЗДПЛР - обусловената от профилировката и спецификата на дейността за осигуряване методиките на лечение.";

л) в т. 5.4.5 думите "пряко се контролира" се заменят с думите "началото на процедурата пряко се контролира";

7. Навсякъде в приложението думите "сектор", "сектори", "секторите", "сектора", "секторно" се заменят, както следва: със "секция", "секции", "секциите", "секцията", "секционно".


Промени настройката на бисквитките