Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 24.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-5 ОТ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА (ДВ, БР. 81 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-5 ОТ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА (ДВ, БР. 81 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.66 от 24 Август 2010г.

§ 1. В чл. 3, ал. 3 думите "практически изпит" се заменят с "практически изпит/и".


§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 7 се изменя така:

"7. копие на застрахователна полица "Злополука" за ученици, които полагат изпит по танцово изкуство, за дните на изпита."

2. В ал. 3 т. 1 и 2 се изменят, както следва:

"1. за І клас - от 5 до 15 април;

2. за V, VІІІ и ІХ клас - от 10 юни до 10 юли."


§ 3. В чл. 8 след последното изречение се прави следното допълнение:

"В случай че учениците не са получили документ за завършен клас към датата на подаване на документите, те представят допълнително копие от него."


§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения:

"Чл. 9. Приемните изпити за І клас се провеждат от 15 април до 15 май, а за V, VІІІ и ІХ клас - от 18 юни до 10 юли, по график, утвърден със заповед на директора на приемащото училище. Графикът се обявява не по-късно от една седмица преди определената начална дата за провеждане на изпитите в приемащото училище."


§ 5. В чл. 11, ал. 1 думите "в 10-дневен срок" се заменят с "в 7-дневен срок".


§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

"Чл. 12. В І клас се приемат ученици по специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело, класическа китара, акордеон, дървени духови инструменти, ударни инструменти и класически танц."


§ 7. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се променя така:

"4. за професия художник - изящни изкуства, по специалностите живопис, стенопис, графика, скулптура, илюстрация и оформление на книгата и за професия художник - приложни изкуства, по специалностите художествена дърворезба, художествена керамика, художествена тъкан, художествена обработка на метали и иконопис;".

2. В т. 5 след думата "телевизия" се добавя "рекламна графика и сценичен костюм".

3. Създават се т. 11 и 12 със следното съдържание:

"11. за професия библиотекар, специалност библиотекознание;

12. за професия компютърен аниматор, специалност компютърна анимация."


§ 8. В чл. 15 т. 6 се отменя.


§ 9. В чл. 16, ал. 1 т. 1 се изменя и допълва, както следва:

"1. за І клас - за специалностите пиано и цигулка - по музикален инструмент и по солфеж; за специалностите - виола, виолончело, класическа китара, акордеон, дървени духови инструменти и ударни инструменти - по солфеж;".


§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Кандидатите за професиите художник - изящни изкуства, художник - приложни изкуства, дизайнер, фотограф, полиграфист, компютърен аниматор, компютърен график, графичен дизайнер, лютиер, бижутер, дърворезбар, керамик, каменоделец и библиотекар полагат изпити за съответната специалност съгласно учебно-изпитните програми по чл. 5, ал. 1."

2. В ал. 2 думата "художник" се заменя с думите "художник - изящни изкуства".


§ 11. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Класирането на кандидатите се извършва по специалности в низходящ ред на оценките, получени на приемните изпити. При класирането директорът на училището определя конкретния брой места за прием по отделните специалности. Кандидатите се класират, както следва:".

2. В т. 7 се правят следните изменения:

а) думите "по чл. 14, т. 4 - 10" стават "по чл. 14, т. 4 - 12";

б) думите "по чл. 15, т. 2 - 6" стават "по чл. 15, т. 2 - 5";

в) в ал. 2 думите "по чл. 12, чл. 13, т. 1 и чл. 14, т. 1" стават "по чл. 12, чл. 13, т. 1, чл. 14, т. 1 и чл. 15, т. 1".


§ 12. В преходните и заключителните разпоредби се създават параграфи 2а и 2б със следното съдържание:

"§ 2а. Приемането и записването на деца в подготвителен клас преди постъпването им в първи клас се извършва при условия и ред, определени от съответното училище.

§ 2б. Приемането на ученици чрез приравнителни изпити се извършва до попълване на групите и паралелките съобразно изискванията на Наредба № Н-4 от 2008 г. за определяне броя на учениците в паралелка, деленето на паралелките на групи и индивидуалното обучение в училищата по изкуствата и училищата по културата. Освободените места се обявяват със заповед на директора на съответното училище в срок до 15 юни."


Промени настройката на бисквитките