Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 24.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 180 ОТ 11 АВГУСТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 180 ОТ 11 АВГУСТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 20.08.2010 г.

Обн. ДВ. бр.65 от 20 Август 2010г., попр. ДВ. бр.66 от 24 Август 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 г. за организация и координация по въпросите на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 35 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 53 и 64 от 2008 г., бр. 34, 71, 78 и 83 от 2009 г. и бр. 4, 5 и 19 от 2010 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В наименованието думите "организация и" се заличават.

2. В чл. 2:

а) в ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. представлява Република България на заседанията на Съвет "Общи въпроси" и на Съвет "Външни работи" и на съпътстващите ги заседания, включително на срещите на министрите, отговарящи за политиката на развитие;"

б) в ал. 3, т. 4 и 5 накрая се добавя "и до политиката на развитие";

в) в ал. 3 т. 6 се отменя.

3. В чл. 3:

а) в ал. 2:

аа) в т. 4 думата "комитологията" се заменя с "процеса по вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз";

бб) в т. 6 накрая думите "председателя и" се заличават;

вв) точка 7 се изменя така:

"7. отговарят пряко за организацията и координацията по европейските въпроси в рамките на съответното министерство, за формулирането и отстояването на националната позиция в съответните формати на Съвета на Европейския съюз, за изработване на рамковите позиции и за организацията и координацията относно осъществявания от Европейската комисия механизъм за сътрудничество и оценка.";

б) създава се нова ал. 3:

"(3) Министрите в съответствие със своята компетентност организират подготовката и представянето на информация, включително чрез брифинги, на представители на посолствата на държавите - членки на Европейския съюз, в София за дневния ред и позицията на България преди всяко заседание на Съвета на Европейския съюз.";

в) досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Проектите на актове, с които се приемат мерки на национално ниво, необходими за изпълнение и прилагане на актове на Европейския съюз, се съгласуват при следния ред:

1. актовете, които се приемат от министър или ръководител на друго ведомство, се съгласуват предварително в рамките на работните групи по чл. 7, ал. 2 съобразно тематиката и впоследствие - с дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет, като се прилага становището на работната група; проектите на актове се изпращат за съгласуване заедно с таблица на съответствието съгласно приложение № 2;

2. актовете, които се приемат от Министерския съвет, се внасят за разглеждане след съгласуване по реда на чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, придружени със становище на съответната работна група по чл. 7, ал. 2 и с таблица на съответствието съгласно приложение № 2.";

г) досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) В срок до 10 работни дни след всяко заседание на Съвета на Европейския съюз съответният министър внася в Министерския съвет доклад за резултатите и взетите решения. Докладът съдържа оценка за съответствие на взетите решения с националната позиция, както и оценка за очакваното отражение на взетите решения върху националния интерес."

4. В чл. 5, ал. 1:

а) точки 1 и 2 се изменят така:

"1. председател: министърът на външните работи или определен от него заместник-министър;

2. членове:

а) постоянният представител на Република България към Европейския съюз и неговият заместник;

б) заместник-министри съобразно тяхната компетентност по европейските политики;

в) началникът на политическия кабинет на министър-председателя;

г) началникът на политическия кабинет на министъра по управление на средствата от Европейския съюз;

д) директорът на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

е) директорът на дирекция "Европейски съюз" на Министерството на външните работи;

ж) ръководителят на структурното звено в администрацията, което отговаря за процесуалното представителство пред съдебните институции на Европейския съюз;

з) ръководителите на работните групи по чл. 7, ал. 2;"

б) създава се т. 3:

"3. с право на участие в заседанията на Съвета по въпроси от тяхната компетентност са:

а) подуправител на Българската народна банка или определен от него представител;

б) член на Сметната палата;

в) член на Комисията за защита на конкуренцията;

г) заместник-председател на Националния статистически институт;

д) заместник-председател на Патентното ведомство или определено от него длъжностно лице;

е) председателят на Държавната агенция за бежанците;

ж) председателят на Комисията за защита на личните данни;

з) председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" или определен от него заместник-председател;

и) представители на ръководните органи на други заинтересувани институции и ведомства;

к) директори на дирекции от министерствата, определени от съответните министри."

5. В чл. 6:

а) в ал. 1:

аа) точка 6 се изменя така:

"6. одобрява шестмесечна програма с приоритетните за Република България теми и законодателни проекти (досиета) по време на всяко Председателство на Съвета на Европейския съюз;"

бб) в т. 7 след думите "и по които не е постигнато съгласие в съответната работна група по чл. 7" се поставя запетая и се добавя "ал. 2";

вв) в т. 8 думите "работните групи по чл. 7" се заменят с "отговорните министерства и ведомства";

гг) точка 9 се отменя;

дд) в т. 10 думите "Съд на Европейските общности" се заменят със "Съд на Европейския съюз";

ее) точка 11 се отменя;

жж) създават се т. 12 и 13:

"12. одобрява разпределението на получените чрез системата по чл. 16 проекти на актове на Европейския съюз (досиета), Бели и Зелени книги на Европейската комисия, както и други документи, които се разглеждат в рамките на процеса на вземане на решения в Европейския съюз;

13. одобрява разпределението на отговорностите по чл. 16а.";

б) в ал. 2 накрая се добавя "и до политиката на развитие";

в) алинеи 3 - 13 се отменят.

6. (попр. - ДВ, бр. 66 от 2010 г.) Създават се чл. 6а, 6б и 6в:

"Чл. 6а. (1) Редовните заседания на Съвета по европейските въпроси се провеждат веднъж седмично по предварително утвърден от неговия председател дневен ред.

(2) Редовно заседание на Съвета по европейските въпроси може да бъде отменено по решение на неговия председател.

(3) Редовните заседания на Съвета по европейските въпроси се провеждат, ако на тях присъстват повече от половината членове на Съвета по чл. 5, ал. 1, т. 2, букви "б" - "г" и повече от половината от останалите членове по чл. 5, ал. 1, т. 2, букви "д" - "з".

(4) При невъзможност за участие на член на Съвета, който е представител на политическия кабинет на министър, в заседанието може да вземе участие друг член на политическия кабинет на същия министър или ръководител на структурно звено в министерството, който е оправомощен да участва в политическия формат на заседанията на Съвета.

(5) По решение на председателя на заседанията могат да бъдат канени и представители на гражданското общество, включително представители на Икономическия и социален съвет.

(6) Въпроси могат да се внасят за разглеждане на редовните заседания само до края на работното време на деня, предхождащ заседанието. Предложенията за внасяне на допълнителни въпроси се правят писмено, включително по електронен път, от членовете или от упълномощени техни представители до председателя и секретариата на Съвета по европейските въпроси. Секретариатът на Съвета по европейските въпроси незабавно уведомява неговите членове за допълнителните въпроси, включени в дневния ред.

(7) Членовете на Съвета по европейските въпроси могат да предлагат на председателя на Съвета свикване на заседание за разглеждане на определени въпроси. Предложенията се правят писмено.

(8) Извънредни заседания на Съвета по европейските въпроси се провеждат при необходимост и по решение на председателя.

(9) Секретариатът на Съвета по европейските въпроси уведомява писмено по електронен път членовете на съвета за датата и дневния ред на извънредните заседания.

(10) При съгласуване на материали в рамките на Съвета по европейските въпроси се прилага правилото на мълчаливото съгласие, като за всеки конкретен случай се определят срок и лице за контакт и за предоставяне на становища и бележки.


Чл. 6б. (1) В дневния ред на редовните заседания на Съвета по европейските въпроси се обособяват две части:

1. част 1 - въпроси, които изискват политическо решение, в т.ч. одобряване на позиции за заседания на Европейския съвет и на Съвета на Европейския съюз, позиции по стратегически въпроси и законодателни инициативи с дългосрочен и/или значим ефект за България или за Европейския съюз, както и други въпроси, които по преценка на председателя или на вносителя изискват политическа намеса; решенията по част 1 се вземат от членовете на Съвета по чл. 5, ал. 1, т. 2, букви "б", "в" и "г";

2. част 2 - обсъждане и приемане на позиции и решения по въпроси извън посочените в т. 1, в т.ч. организационни, координационни и други въпроси от междусекторен характер.

(2) Членовете на Съвета по европейските въпроси отговарят лично за своевременната подготовка и обосновка на внесените от тях материали.

(3) На заседанията на Съвета по европейските въпроси се води протокол, който се подписва от председателя и от секретаря на Съвета. Секретариатът на Съвета изпраща препис от протоколите от заседанията на членовете на Съвета по европейските въпроси, както и до председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание и до представителя на Президента на Република България.


Чл. 6в. (1) Заседанията на Съвета по европейските въпроси се ръководят от неговия председател. В случаите на негово отсъствие Съветът се ръководи от определен заместник-министър на външните работи или от определен от председателя член на Съвета.

(2) Представянето и обсъждането на проектите на позиции или на въпроси от дневния ред, които изискват дискусия, започват с доклад от съответния вносител - член на Съвета по европейските въпроси.

(3) Всеки член на Съвета по европейските въпроси може да бъде придружаван от служители от съответната администрация при условие на предварително своевременно уведомяване на секретариата.

(4) Всеки вносител може да оттегли или да поиска отлагане на внесения от него за разглеждане въпрос, като изложи мотивите за това.

(5) Решенията на Съвета по европейските въпроси се вземат с общо съгласие. Когато не се постигне съгласие, председателят може да постави въпроса на гласуване. Спорният въпрос/позиция се внася от заинтересувания министър или заместник министър-председател с мотивиран доклад за разглеждане на заседание на Министерския съвет, като се отразяват всички изразени становища и се прилага извадка от протокола от заседанието на Съвета.

(6) (Попр. - ДВ, бр. 66 от 2010 г.) Одобрените от Съвета по европейските въпроси документи и решенията по ал. 5 се считат за преминали предварителното съгласуване по чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация преди внасянето им за разглеждане от Министерския съвет."

7. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Всеки министър и ръководител на ведомство според функционалната си компетентност осигурява и отговаря пряко за участието и представянето на българската позиция в работата на съответните подготвителни органи на Съвета на Европейския съюз, както и в процеса на вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз, за които неговото ведомство е определено за водещо, съгласно приложение № 2a. Когато разработването и представянето на позиция е по въпроси, изискващи участието на други компетентни министерства и ведомства, техните ръководители осигуряват и отговарят пряко за това съдействие.

(2) Министрите и ръководителите на ведомства създават междуведомствени работни групи съгласно приложение № 3.

(3) Всеки ръководител на водещо ведомство по приложение № 3 със съдействието на ръководителите на компетентните ведомства, чиито представители участват в съответната междуведомствена работна група, осигурява и отговаря пряко за участието и представянето на българската позиция в работата на съответните комитети и работни групи към Европейската комисия.

(4) Поименният състав на работните групи по ал. 2 се определя със заповед на отговорния министър или ръководител на съответната отговаряща по проблематиката администрация по предложение на заинтересуваните министри или ръководители на ведомства.

(5) С решение на Съвета по европейските въпроси може да се създават временни работни групи за изпълнение на конкретни задачи, като се определя водещото ведомство.

(6) Работните групи се състоят от ръководител, заместник-ръководител/и, секретар и членове.

(7) В работните групи освен експерти от водещото ведомство се включват и експерти от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет, от дирекция "Европейски съюз" на Министерството на външните работи, служители на юрисконсултски и експертни длъжности от специализираната администрация на други заинтересувани ведомства, владеещи поне един от работните езици на Европейския съюз."

8. В чл. 10:

а) в ал. 1:

аа) основният текст се изменя така:

"Водещото ведомство, подпомагано от работните групи по чл. 7, ал. 2:";

бб) точка 6 се изменя така:

"6. изготвя указания за заседанията на работните групи и комитети към Съвета на ЕС, на КОРЕПЕР, за заседанията на експертните работни групи към Европейската комисия и в процеса на вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз;"

вв) създава се т. 13:

"13. въвежда материали и документи в информационната система по реда на чл. 16 и подава необходимата информация в базата данни по реда на чл. 16а.";

б) алинея 2 се отменя;

в) алинея 4 се изменя така:

"(4) Работните групи се отчитат за работата си пред съответния отговорен министър или ръководител на ведомство."

9. Създава се чл. 10а:

"Чл. 10а. (1) По всички въпроси (досиета), които се разглеждат за първи път от Съвета на Европейския съюз, от подготвителните му органи, в процеса на вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и по Белите и Зелените книги на Европейската комисия, се изготвя рамкова позиция съгласно приложение № 4.

(2) Рамковите позиции по въпроси, които се разглеждат от Съвета на Европейския съюз, от подготвителните му органи, както и по Белите и Зелените книги на Европейската комисия се изготвят в срок до 4 седмици от решението по чл. 6, ал. 1, т. 12. С решение на Съвета по европейските въпроси и при необходимост за отделни досиета може да бъде определен по-дълъг или по-кратък срок."

10. В чл. 11:

а) в ал. 1:

аа) точки 2 и 3 се изменят така:

"2. в случаите, когато рамкова позиция се отнася до въпроси, които попадат единствено в сферата на компетентност на водещото проблематиката ведомство, рамковата позиция се утвърждава от отговорния заместник-министър или от съответния отговорен член на Съвета по европейските въпроси; проектът на рамкова позиция се изпраща до дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет и до дирекция "Европейски съюз" на Министерството на външните работи, които могат да предоставят бележки и предложения, включително за внасяне на проекта на рамкова позиция за разглеждане на заседание на Съвета по европейските въпроси;

3. окончателният текст на утвърдената рамкова позиция по т. 2 се изпраща от отговорното водещо ведомство за сведение до секретариата и чрез него - до членовете на Съвета по европейските въпроси;"

бб) в т. 4 думата "ресорния" се заменя с "отговорния";

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Изменения и допълнения на рамкова позиция се разработват и одобряват по реда на ал. 1.";

в) в ал. 3 след думите "Съвета по европейските въпроси" се добавя "от съответния член на Съвета";

г) създава се ал. 4:

"(4) Рамковите позиции се предоставят по реда на Закона за достъп до обществена информация."

11. В чл. 12:

а) в ал. 2, т. 4 думите "съответно с ръководителя на работна група по чл. 7" се заличават;

б) в ал. 3:

аа) в т. 7 думите "съответно с ръководителя на работна група по чл. 7" се заличават;

бб) в т. 8 думите "с копие до ръководителя на работна група по чл. 7" се заменят със "с копие до водещото ведомство".

12. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) Създава се информационна система с материали и документи, които се получават от Европейския съюз и се представят пред неговите органи и институции. Информационната система съдържа материали и документи във връзка с провеждането на преговори в процеса на вземане на решения в Европейския съюз и е предназначена за българската държавна администрация. В системата не се въвежда класифицирана информация.

(2) Информационната система служи за автоматично препращане и съхранение на материалите във връзка с процеса на вземане на решения, получавани от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.

(3) Въвеждането в системата на материали и документи, създадени от българската държавна администрация, се осъществява при следните условия и ред:

1. организирането на заседанията на Съвета по европейските въпроси се извършва от секретариата на Съвета;

2. подробното описание на статуса и развитието по междуинституционалните досиета и други документи на Европейския съюз се извършва от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

3. прикачването на окончателните текстове на рамковите позиции към междуинституционалните досиета и други документи на Европейския съюз се извършва от потребители от водещите ведомства;

4. прикачването на окончателните текстове на указанията и докладите от срещите, провеждани в рамките на Съвета на Европейския съюз и подготвителните му органи, се извършва от потребители от водещите ведомства, в т.ч. потребители от Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз;

5. прикачването на окончателните текстове на позициите на Министерския съвет за заседанията на Съвета на Европейския съюз и на докладите до Министерския съвет от заседания на Съвета на Европейския съюз се извършва от потребители от водещите ведомства;

6. въвеждането в системата на материали за участие в комитетите и работните органи към Европейската комисия в процеса на вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз, в т.ч. дневни редове, рамкови позиции, указания, доклади, се извършва от потребители от водещите ведомства, в т.ч. потребители от Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз.

(4) Ръководителите на водещите ведомства създават организация за осигуряване включването в системата на материалите по ал. 3, т. 3 - 6."

13. Създава се чл. 16а:

"Чл. 16а. (1) Създава се електронна база данни, чрез която се разпределят отговорностите за приемане на национални мерки за въвеждане/прилагане на новоприетите директиви, решения и регламенти на Европейския съюз.

(2) Въвеждането на информация в базата данни се осъществява при следните условия и ред:

1. информация за новоприетите директиви, решения и регламенти, както и предложение за определяне на отговорно ведомство и работна група, се попълва от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

2. потребителите от водещите ведомства подават необходимата информация във връзка с поемането отговорностите по ал. 1;

3. всеки месец дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" внася за одобряване от Съвета по европейските въпроси разпределението на отговорностите по ал. 1."

14. В чл. 18:

а) в ал. 1 накрая се добавя "или по чл. 141 - 143 от Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия";

б) в ал. 2 накрая се добавя "или по чл. 141 - 143 от Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия";

в) в ал. 3:

аа) точка 2 се изменя така:

"2. дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет дава указания на водещото ведомство и на съответната работна група относно формата и срока за подготовка на позиция; проектът на позиция съдържа аргументирано становище относно официалното твърдение на Европейската комисия, както и друга информация, поискана от Европейската комисия; освен в случаите, когато твърденията на Комисията се оспорват или съответните задължения са вече изпълнени, позицията включва и информация за срока и за мерките за изпълнение на задълженията;"

бб) точки 4 и 5 се изменят така:

"4. вносителят докладва проекта на позиция на заседание на Съвета по европейските въпроси, след което оформя окончателния текст на позицията и го изпраща до дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

5. дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изпраща позицията на Европейската комисия чрез Системата за прилагане на правото на Европейския съюз; дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изпраща позицията до дирекция "Международно право и право на Европейския съюз" на Министерството на външните работи и до дирекция "Европейски съюз" на Министерството на външните работи;"

вв) точки 6 и 7 се отменят;

г) в ал. 5 думите "Комисията по европейските въпроси на Народното събрание" се заменят с "Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание".

15. Създава се чл. 18а:

"18а. (1) Дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет осъществява координацията в случаите на информационна фаза, предхождаща процедурите по чл. 258 - 260 от Договора за функционирането на Европейския съюз или по чл. 141 - 143 от Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия.

(2) В случаите на административни писма, получени от Европейската комисия чрез електронната мрежа в рамките на Проекта на Европейския съюз за общностното законодателство или чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, проектите на отговори се подготвят и одобряват при следните условия и ред:

1. дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изпраща всички получени от Европейската комисия материали до компетентните ведомства и работни групи, като определя срок за отговор; когато административните писма са получени в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, те се препращат до дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

2. водещото ведомство, подпомагано от съответната работна група, подготвя проекта на отговор; проектът на отговор съдържа конкретна информация по всеки от поставените въпроси, включително предложение за разрешаване на проблема, когато това е възможно, както и друга подходяща информация, свързана със запитването;

3. в случаите, когато в запитването не е посочено друго, срокът за отговор е 10 седмици от получаване на писмото чрез електронната мрежа в рамките на Проекта на Европейския съюз за общностното законодателство;

4. проектите на отговори, по които е постигнато съгласие в съответната работна група или които попадат единствено в сферата на компетентност на водещото ведомство, се съгласуват и утвърждават при условията и по реда на чл. 11, ал. 1, т. 2 и 3;

5. когато по проекта на отговор не може да бъде постигнато съгласие в рамките на работната група, той се внася за разглеждане и одобряване на заседание на Съвета по европейските въпроси;

6. в случай че по проект на отговор не може да бъде постигнато съгласие в рамките на съгласувателната процедура в Съвета по европейските въпроси или проектът на отговор се отнася до приоритетни въпроси от национално значение, той се внася от ресорния министър или заместник министър-председател с мотивиран доклад за разглеждане на заседание на Министерския съвет;

7. утвърдените отговори се изпращат от водещото ведомство до дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;

8. дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изпраща отговора до Европейската комисия чрез електронната мрежа в рамките на Проекта на Европейския съюз за общностното законодателство или чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в случаите, когато писмото от Комисията е получено чрез Постоянното представителство."

16. В чл. 19, ал. 1:

а) в т. 3 думите "или организира подготовката на" се заличават;

б) точка 9 се отменя.

17. Член 21 се отменя.

18. В чл. 23:

а) в ал. 2 думите "заинтересуваният министър" се заменят със "заинтересуваната администрация";

б) в ал. 4 изречение второ се заличава;

в) алинея 5 се отменя.

19. В чл. 24 - 24г навсякъде думите "заинтересуваният министър" се заменят с "тя".

20. Член 25 се отменя.

21. В чл. 28:

а) в т. 5 накрая се добавя "и до политиката на развитие";

б) в т. 11 накрая се добавя "и на информационната фаза по чл. 18а";

в) в т. 12 накрая се добавя "и базата данни по чл. 16а";

г) в т. 14 думите "с Бюрото за техническо подпомагане" се заменят с "във връзка с инструмента за техническо подпомагане", а думата "Office" в скобите се заличава.

22. Навсякъде в постановлението:

а) думите "Съвета по общи въпроси и външни отношения" се заменят със "Съвета "Общи въпроси" и Съвета "Външни работи";

б) думите "Европейската политика за сигурност и отбрана" се заменят с "Общата политика за сигурност и отбрана";

в) думата "комитология" се заменя с "вземане на решения по чл. 290 и 291 от Договора за функционирането на Европейския съюз";

г) думите "спомагателни" и "спомагателните" се заменят съответно с "подготвителни" и "подготвителните".

23. В § 1 от допълнителната разпоредба:

а) точка 4 се отменя;

б) създава се т. 8:

"8. "Информационна фаза" е размяна на административни писма между Европейската комисия и българската администрация по въпроси, за които се налагат пояснения на фактическата или правната позиция на Република България във връзка с въвеждането и прилагането на правото на Европейския съюз."

24. Създава се приложение № 2a към чл. 7, ал. 1:

"Приложение № 2a към чл. 7, ал. 1



ПОДГОТВИТЕЛНИ ОРГАНИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ГРУПИ И КОМИТЕТИ) ВОДЕЩО ВЕДОМСТВО (В скоби е посочена референция към работните групи по чл. 7, ал. 2)
РАЗДЕЛ А  
Комитети, създадени по силата на учредителните договори, на междуправителствени решения, с решения на Съвета на ЕС и работни групи към КОРЕПЕР  
А.1.(а) Комитет на постоянните представители - 2-ра част (КОРЕПЕР-II) МВнР
   
(б) Комитет на постоянните представители - 1-ва част (КОРЕПЕР-I) МВнР
А.2. Икономически и финансов комитет МФ, БНБ (РГ 11) -
  формат "столици"
А.3. Комитет "Заетост" МТСП - формат "столици" (РГ 13)
А.4. Комитет по търговската политика МИЕТ (РГ 25)
- Членове  
- Заместник-членове  
- Експерти ( STIS, услуги и инвестиции, взаимно признаване)  
А.5. Комитет по политика и сигурност (КОПС) МВнР
А.6. Постоянен комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI) МВР със съдействието на
  ДАНС и АМ по въпросите от тяхна компетентност
А.7. Комитет "Социална закрила" МТСП - формат "столици" (РГ 13)
А.8. Специален комитет по селско стопанство (SCA) МЗХ
А.9. Военен комитет (EUМC) МО
А.10. Комитет за гражданските аспекти на управлението на кризи МВнР и МВР
А.11. Комитет за икономическа политика МФ - формат "столици" (РГ 11)
А.12. Комитет по финансови услуги МФ, БНБ - формат "столици" (РГ 28)
А.13. Комитет по сигурността ДКСИ, ДАНС
(а) INFOSEC-CSC (I) ДАНС
(б) Експерти по ГНСС МИЕТ (РГ 35)
(в) Група за акредитиране на сигурността ДАНС, ДКСИ
(SAPs)  
А.14. Група "Античи" МВнР
А.15. Група "Мертенс" МВнР
А.16. Работна група "Приятели на председателството" - правосъдие МП
А.18. Работна група "Съветници/аташета" - правосъдие МП
Работна група "Съветници/аташета" - земеделие МЗХ
РАЗДЕЛ В  
ОБЩИ ВЪПРОСИ  
   
В.1. Работна група "Общи въпроси" МВнР
В.2. Не съществува  
В.3. Работна група на високо равнище "Убежище и миграция" МВР, МТСП, МВнР, ДАБ
В.4. Хоризонтална работна група "Наркотици" МВР, МФ-АМ, МЗ и МВнР (РГ 23)
В.5. Работна група "Структурни мерки" МФ или министърът по управление на средствата от ЕС (РГ 19) участие на МРРБ
В.6. Работна група "Крайно отдалечени райони" МРРБ и министърът по управление на средствата от ЕС (РГ 19)
В.7. Работна група "Атомни въпроси" МИЕТ (РГ 14)
В.8. Работна група "Статистика" (с изключение на земеделска статистика) НСИ (РГ 12)
В.9. Работна група "Информация" МВнР
В.10. Не съществува  
В.11. Работна група "Електронни комуникации" МВнР
Работна група на главните координатори по SESAME ДАНС (ДКСИ)
В.12. Работна група "Кодификация на законодателството" МВнР
В.13. Работна група от правни/езикови експерти (кодификация) МВнР
В.14. Работна група "Съд на Европейския съюз" МВнР - формат "столици" (РГ 32)
В.15. Работна група "Правилник за персонала" МВнР съвместно с МФ
В.16. Работна група "Нови сгради" МВнР съвместно с МФ
В.17. Временна работна група "Дейност по изпълнението на заключенията на Съвета от 26 април 2004 г. относно Кипър" МВнР
В.18. Временна работна група "Механизъм за сътрудничество и оценка за България и Румъния" МВнР със съдействието на МП (РГ 33) и МВР (РГ 23)
В.19. Работна група "Разширяване и държави, водещи преговори за присъединяване към ЕС" МВнР (РГ 30)
В.20. Временна работна група за подготовка на договор за присъединяване с Хърватия МВнР (РГ 30)
В.21. Работна група "Електронно правосъдие" МП (РГ 33) - формат "столици"
РАЗДЕЛ С  
ВЪНШНИ ОТНОШЕНИЯ  
С.1. Работна група на съветниците по външни отношения МВнР
(а) Санкции МВнР
С.2. Работна група "Международно публично право" МВнР - формат "столици"
(а) Международен наказателен съд МВнР
С.3. Работна група "Морско право" МВнР - формат "столици"
С.4. Работна група "ООН" МВнР
С.5. Работна група "ОССЕ и Съвет на Европа" МВнР
С.6. Работна група "Права на човека" МВнР - формат "столици"
С.7. Работна група "Трансатлантически отношения" МВнР
С.8. Не съществува  
С.9. Работна група "Източна Европа и Централна Азия" МВнР
С.10 Работна група "ЕАСТ" МИЕТ (РГ 25)
С.11. Работна група "Западни Балкани" МВнР
С.12. Временна работна група ad hoc за мирния процес в Близкия изток МВнР
С.13. Работна група "Близък изток и Персийски залив" МВнР
С.14. Работна група "Машрек и Магреб" МВнР
С.15. Работна група "Африка" МВнР
С.16. Работна група "Африка, Карибите и Тихия океан" МВнР (РГ 26) МИЕТ (РГ 25)
С.17. Работна група "Азия и Океания" МВнР
С.18. Работна група "Латинска Америка" МВнР
С.19. Работна група "Тероризъм" (Международни аспекти) МВнР
С.20. Работна група "Неразпространение на ядреното оръжие" МВнР
С.21. Работна група "Износ на конвенционално оръжие" МВнР
С.22. Работна група "Глобално разоръжаване и контрол над въоръженията" МВнР
С.23. Работна група "Изделия с двойна употреба" МИЕТ (РГ 25)
С.24. Работна група "Европейска политика в областта на въоръженията" МВнР
С.25. Политико-военна работна група МО, МВнР
С.26. Работна група на Военния комитет (EUМCWG) МО
пълноправни членове МО
аd hoc формат EUМCWG/НТF МО
EUМCWG/НТF с участие на експерти МО
С.27. Работна група "Търговски въпроси" МИЕТ (РГ 25)
С.28. Работна група "Обща система за преференции" МИЕТ (РГ 25)
С.29. Работна група "Експортно кредитиране" МИЕТ (РГ 25)
С.30. Работна група "Сътрудничество за развитие" МВнР
С.31. Работна група "Подготовка на международни конференции по въпросите на развитието" МВнР
С.32. Работна група "Помощ с храни" МВнР
С.33. Работна група "Суровини" МИЕТ (РГ 25)
С.34. Работна група "Консулски въпроси" МВнР
С.35. Работна група "Административни въпроси и протокол на ОВППС" МВнР
С.36. Група "Николаидис" МВнР
С.37. Не съществува  
C.38. Работна група по прилагане на специфични мерки за борба с тероризма МВнР, МВР ДАНС
РАЗДЕЛ D  
ФИНАНСОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪПРОСИ  
D.1. Работна група "Собствени ресурси" МФ - формат "столици"
D.2. Работна група на финансовите съветници МФ
D.3. Работна група "Финансови услуги" МФ (РГ 28) - формат "столици"
(а) Изисквания за капиталова адекватност  
(б) Алтернативни фондове за инвестиции, проспекти, инвестиционни компании  
(в) Надзор и регулации във финансовия сектор  
(г) Агенции за кредитен рейтинг  
(д) Платежни услуги, презгранични плащания, институции за електронни пари, SERA  
(е) Пазарни инфраструктури, деривати, ценни книжа  
D.4. Работна група "Данъчни въпроси" МФ (РГ 10)
D.5. Група "Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятия) МФ (РГ 10)
D.6. Работна група на високо равнище МФ (РГ 10)
D.7. Бюджетен комитет МФ (РГ 28)
D.8. Работна група "Борба с измамите" МФ със съдействието на ДАНС (РГ 10)
D.9. Работна група "Застраховане" МФ (РГ 28)
РАЗДЕЛ Е  
ПРАВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШНИ РАБОТИ  
Е.1. Стратегически комитет за имиграция, граници и убежище (SCIFА) МВР (РГ 23) и МВнР съвместно с МТСП и ДАБ
Е.2. Работна група "Миграция, интеграция и експулсиране" МВР (РГ 23) съвместно с МТСП и МВнР
Е.3. Работна група "Визи" МВнР
Е.4. Работна група "Убежище" ДАБ, МВР (РГ 23), МВнР
Е.5. CIREFI - не съществува  
Е.6. Работна група "Граници" МВР (РГ 23) със съдействието на МВнР
Е.7. Работна група по гражданскоправни въпроси МП (РГ 33) - формат "столици"
Е.8. Работна група "SIS/Sirene" - трансформирана от 1.7.2010 към  
РГ "Шенгенски въпроси" -
Е.9. Работна група "SIS-ТЕСН" - трансформирана от 1.7.2010 към  
РГ "Шенгенски въпроси" -
Работна група по правоприлагане - от 1.7.2010  
Образувана от досегашните  
Е.10. Работна група "Полицейско сътрудничество" Е.11. Работна група "Европол" МВР (РГ 23)
E.12. Работна група "Тероризъм" ДАНС със съдействието на МВР по въпросите от тяхната компетентност
Е.13. Работна група "Митническо сътрудничество" МФ - (РГ 24) Агенция "Митници"
Е.14. Работна група "Сътрудничество по наказателноправни въпроси" МП (РГ 33) - формат "столици"
Е.15. Работна група "Материално наказателно право" МП (РГ 33) - формат "столици"
Е.16. Отменена  
Работна група "Шенгенски въпроси" - от 1.7.2010 МВР и МВнР
Образувана от РГ 8 и РГ 9, както и от досегашните  
Е.17. Работна група "Оценка на Шенген"  
Е.18. Работна група "Достижения на правото от Шенген"  
Е.19. Работна група по общи въпроси и оценка МВР със
(преди - Мултидисциплинарна група "Организирана престъпност") съдействието на МП и ДАНС
Е.20. Не съществува  
Е.21. Работна група "Гражданска защита" МВР (РГ 29) ДАНС - формат "столици"
Е.22. Временна работна група "Основни права на човека, граждански права и свободно движение на хора" МВнР МТСП и МП
Е.23. Работна група "Обмен на информация" МВР и КЗЛД
(Обединена с G.9. Работна група за защита на данните)  
Е.24. Работна група "ПВР - Външни отношения" МВР и МП МВнР
Е.25. Координационен комитет в областта на полицейското и правното сътрудничество по наказателноправни въпроси (CATS) МВР и МП - формат "столици"
РАЗДЕЛ F  
СЕЛСКО СТОПАНСТВО И РИБАРСТВО  
F.1. Група на високо равнище "Селско стопанство" МЗХ
F.2. Работна група "Селскостопански структури и развитие на селските райони" МЗХ
(а) Селско стопанство и околна среда  
(б) Развитие на селските райони  
(в) Селскостопански структури  
(г) Егейски острови  
F.3. Работна група "Хоризонтални земеделски въпроси" МЗХ
F.4. Работна група "Насърчаване на селскостопанската продукция" МЗХ
F.5. Работна група "Генетични ресурси в селското стопанство" МЗХ
F.6. Работна група "Качество на храните" МЗХ
(а) Биологично земеделие  
(б) Географски означения и наименования за произход  
(в) Сертификати за специфичен характер  
F.7. Работна група "Животински продукти" МЗХ
(а) Говеждо и телешко месо  
(б) Овче и козе месо  
(в) Свинско месо  
(г) Яйца и птиче месо  
(д) Мляко и млечни продукти  
(е) Пчеларство и мед  
F.8. Работна група "Полски култури" МЗХ
(а) Зърнени култури  
(б) Маслодайни семена  
(в) Ориз  
(г) Протеинови култури  
(д) Сух фураж  
(е) Семена  
F.9. Работна група "Захар и изоглюкоза" МЗХ
F.10. Работна група "Плодове и зеленчуци" МЗХ
(а) Банани  
(б) Пресни плодове и зеленчуци  
(в) Преработени плодове и зеленчуци  
(г) Картофи  
F.11. Работна група "Маслиново масло" МЗХ
F.12. Работна група "Вина и алкохол" МЗХ
(а) Вина  
(б) Ароматизирани вина  
(в) Спиртни напитки  
(г) Алкохол  
(д) Международна организация по лозата и виното (OIV)  
F.13. Работна група "Специфични растителни продукти" МЗХ
(а) Цветарство  
(б) Хмел  
(в) Тютюн  
(г) Текстилни влакна  
F.14. Работна група "Продукти, които не са посочени в приложение № 1" МЗХ
F.15. Работна група "Финансови селскостопански въпроси" МЗХ
(а) Агро-монетарни въпроси  
(б) Агрифин  
F.16. Работна група "Горско стопанство" МЗХ
F.17. Работна група "Селскостопански въпроси" МЗХ
(a) Етикетиране на преработени земеделски продукти  
(б) Храни за животни  
(в) Семена и размножителен материал  
(г) Вредни организми  
(д) Остатъци от пестициди  
(е) Пестициди/продукти за растителна защита  
(ж) Права на селекционерите на растения  
(з) Генетично модифицирани организми  
(и) Пчеларство и мед  
F.18. Работна група на ръководителите на фитосанитарни служби МЗХ - формат "столици"
F.19. Работна група "Фитосанитарни въпроси" МЗХ
(а) Защита и контрол  
(б) Размножителен и посадъчен материал  
(в) Група "Розендал"  
F.20. Работна група на ръководителите на ветеринарни служби МЗХ - формат "столици"
F.21. Работна група от ветеринарни експерти МЗХ
(а) Обществено здравеопазване  
(б) Здраве на животните  
(в) Хуманно отношение към животните  
(г) Животновъдство  
(д) Рибни продукти  
(е) Група "Потсдам"  
F.22. Работна група "Координация" МЗХ
(а) ФАО  
(б) ОИСР  
F.23. Работна група "Codex Alimentarius" МЗХ (РГ 7) - обща координация МИЕТ (РГ 1) със съдействието на МЗ
F.24. Работна група по външна политика на рибарството МЗХ
F.25. Работна група "Вътрешна политика на рибарството" МЗХ
F.26. Работна група на генералните директори по рибарство МЗХ - формат "столици"
F.27. Не съществува  
F.28. Не съществува  
РАЗДЕЛ G  
КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ  
(вътрешен пазар, промишленост, изследователска дейност)  
G.1. Работна група "Конкурентоспособност и растеж" МИЕТ, МФ
G.2. Работна група "Обществени поръчки" МИЕТ (РГ 1)
G.3. Работна група "Интелектуална собственост" МК и Патентното ведомство (РГ 34)
(а) Патенти Патентното ведомство
(б) Авторско право МК
(в) Промишлен дизайн Патентното
(г)Търговски марки ведомство
G.4. Работна група по дружествено право МП (РГ 4) - формат "столици"
G.5. Не съществува  
G.6. Работна група "Право на установяване и предоставяне на услуги" МИЕТ (РГ 3)
G.7. Работна група "Техническа хармонизация" МИЕТ (РГ 1)
(а) Стандартизация  
(б) Моторни превозни средства (вътрешен пазар; международни въпроси)  
(в) Машини  
(г) Строителни материали  
G.8. Работна група "Митнически съюз" МФ (РГ 24) Агенция "Митници"
(а) Митническо законодателство и политика  
(б) Обща митническа тарифа  
G.9. Обединена с Е.23 -
G.11. Не съществува  
G.12. Работна група "Конкуренция" КЗК (РГ 5)
G.13. Работна група "Научни изследвания" МОМН (РГ 16)
G.14.Съвместна работна група "Научни изследвания/атомни въпроси" МОМН (РГ 16) МИЕТ (РГ 14)
G.15. Комитет за научно-технически изследвания (CREST) МОМН (РГ 16)
РАЗДЕЛ Н  
ТРАНСПОРТ, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ЕНЕРГЕТИКА  
Н.1. Работна група "Сухопътен транспорт" МТИТС (РГ 9)
Формати:  
- вътрешни водни пътища  
- автомобилен транспорт  
- комбиниран и железопътен транспорт  
Н.2. Работна група "Морски транспорт" МТИТС (РГ 9)
Н.3. Работна група "Въздушен транспорт" МТИТС (РГ 9)
Н.4. Работна група "Транспорт - интермодални въпроси и мрежи" МТИТС (РГ9) МИЕТ(РГ 35) (по въпросите на ГНСС)
Н.5. Работна група "Телекомуникации и информационно общество" МТИТС (РГ 17)
Н.6. Работна група "Пощенски услуги" МТИТС (РГ 17)
Н.7. Работна група "Енергетика" МИЕТ (РГ 14)
Н.8. Не съществува  
РАЗДЕЛ I  
ЗАЕТОСТ, СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ  
I.1. Работна група "Социални въпроси" МТСП (РГ 13)
I.2. Работна група "Обществено здравеопазване" МЗ (РГ 22)
I.3. Работна група "Защита и информираност на потребителя" МИЕТ (РГ 21)
I.4. Работна група "Фармацевтични продукти и медицински изделия" МИЕТ (РГ 1) със съдействието на МЗ
I.5. Работна група "Храни" МИЕТ (РГ 1)
РАЗДЕЛ J  
ОКОЛНА СРЕДА  
J.1. Работна група "Околна среда" МОСВ (РГ 20)
J.2. Работна група "Международни аспекти на околната среда" МОСВ (РГ 20) формат "столици"
РАЗДЕЛ K  
ОБРАЗОВАНИЕ, МЛАДЕЖ И КУЛТУРА  
К.1. Комитет по образование МОМН (РГ 16)
К.2. Работна група за младежта МОМН (РГ 16)
К.3. Комитет по културни въпроси МК (РГ 18)
К.4. Работна група "Аудиовизия" МК (РГ 18)
К.5. Работна група "Спорт" МФВС
   
Съкращения на наименования на министерства и ведомства в приложенията:
 
МС - Министерски съвет
МВР - Министерство на вътрешните работи
МВнР - Министерство на външните работи
МО - Министерство на отбраната
МФ - Министерство на финансите
МП - Министерство на правосъдието
МК - Министерство на културата
МЗ - Министерство на здравеопазването
МТСП - Министерство на труда и социалната политика
МИЕТ - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма
МТИТС - Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
МЗХ - Министерство на земеделието и храните
МОСВ - Министерство на околната среда и водите
МОМН - Министерство на образованието, младежта и науката
МФВС - Министерство на физическото възпитание и спорта
МРРБ - Министерство на регионалното развитие и благоустройството
БНБ - Българска народна банка
ДАНС - Държавна агенция "Национална сигурност"
ДКСИ - Държавна комисия по сигурността на информацията
КЗЛД - Комисия за защита на личните данни
АМ - Агенция "Митници"
ДАБ - Държавна агенция за бежанците
  Други съкращения:
ГНСС - глобална навигационна спътникова система

"

25. Досегашното приложение № 3 към чл. 7, ал. 1 става приложение № 3 към чл. 7, ал. 2 и се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 7, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 53 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 34, 71 и 78 от 2009 г. и бр. 4 и 5 от 2010 г.)


Работна група Наименование/водещо ведомство
Работна група № 1 "Свободно движение на стоки" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 2 "Свободно движение на хора" - Министерството на труда и социалната политика
Работна група № 3 "Право на установяване и свободно предоставяне на услуги" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 4 "Дружествено право" - Министерството на правосъдието
Работна група № 5 "Конкуренция" - Комисията за защита на конкуренцията
Работна група № 6 "Държавни помощи" - Министерството на финансите
Работна група № 7 "Земеделие" - Министерството на земеделието и храните
Работна група № 8 "Рибарство" - Министерството на земеделието и храните
Работна група № 9 "Транспортна политика" - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Работна група № 10 "Данъчна политика" - Министерството на финансите
Работна група № 11 "Икономически и паричен съюз" - Министерството на финансите и Българската народна банка
Работна група № 12 "Статистика" - Националният статистически институт
Работна група № 13 "Социална политика и заетост" - Министерството на труда и социалната политика
Работна група № 14 "Енергетика" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 15 "Индустриална политика и малки и средни предприятия" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 16 "Образование, взаимно признаване на професионални квалификации, младеж, наука и изследвания" - Министерството на образованието, младежта и науката
Работна група № 17 "Телекомуникации и информационни технологии" - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Работна група № 18 "Политика в областта на културата и аудиовизията" - Министерството на културата
Работна група № 19 "Регионална политика и координация на структурните инструменти" - министърът по управление на средствата от Европейския съюз
Работна група № 20 "Околна среда" - Министерството на околната среда и водите
Работна група № 21 "Защита на потребителите" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 22 "Здравеопазване" - Министерството на здравеопазването
Работна група № 23 "Сътрудничество в областта на вътрешните работи" - Министерството на вътрешните работи
Работна група № 24 "Митнически съюз и митническо сътрудничество" - Министерството на финансите, Агенция "Митници"
Работна група № 25 "Търговска и външноикономическа политика" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
Работна група № 26 "Финансови услуги" - Министерството на финансите
Работна група № 27 "Счетоводна политика и независим финансов одит" - Министерството на финансите и Сметната палата
Работна група № 28 "Финансови и бюджетни въпроси" - Министерството на финансите
Работна група № 29 "Гражданска защита" - Министерството на вътрешните работи
Работна група № 30 "Разширяване на Европейския съюз" - Министерството на външните работи
Работна група № 31 "Европа 2020" - Министерството на финансите
Работна група № 32 "Съд на Европейския съюз" - Министерството на външните работи
Работна група № 33 "Сътрудничество в областта на правосъдието" - Министерството на правосъдието
Работна група № 34 "Закрила на интелектуалната и индустриалната собственост" - Патентното ведомство
Работна група № 35 "Космическа политика" - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

"

26. Досегашното приложение № 4 към чл. 11, ал. 1, т. 1 става приложение № 4 към чл. 10а и се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 10а


РАМКОВА ПОЗИЦИЯ
ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО
   
МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛЕН НОМЕР НА ДОСИЕ
   
ТЕКСТ НА РАМКОВАТА ПОЗИЦИЯ
   
   
   
 
Приложение
ПРАВНО ОСНОВАНИЕ
   
НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ
   
ПРОЦЕДУРА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ
   
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Значение на разглеждания въпрос за Република България
   
   
Предварителна кратка информация по въпроса
   
   
   
   
Становища на другите държави - членки на Европейския съюз, по въпроса
 
ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО
Съществуваща българска нормативна база и съответно - необходимост от промени в българската нормативна база
   
   
   
   
Очаквано отражение върху бизнеса и/или администрацията
   
Очаквано финансово въздействие, в т.ч. необходимост от осигуряване на допълнителни национални финансови ресурси за бъдещото прилагане на решението по въпроса
   
Положителни очаквания от приемането на решението на Европейския съюз
 
Отрицателни очаквания от приемането на решението на Европейския съюз
 
ДАННИ ЗА ПОДГОТОВКАТА НА РАМКОВАТА ПОЗИЦИЯ
ВОДЕЩО ВЕДОМСТВО
 
 
РАБОТНА ГРУПА  
ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТ
Име  
Длъжност  
Телефон  
Електронен адрес  
ОТГОВОРЕН ЗА ФОРМУЛИРАНЕ НА ПОЗИЦИЯТА
Име  
Длъжност  
Телефон  
Електронен адрес  
УТВЪРДИЛ ПОЗИЦИЯТА
Име  
Длъжност  
   
Дата на одобряване  
   

"


§ 2. В Устройствения правилник на Министерството на външните работи, приет с Постановление № 340 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 4 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2010 г.), в чл. 39, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "или организира подготовката на" се заличават.

2. Точка 8 се отменя.


§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките