Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 20.VIII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА БАНКА "РАЗШИРЯВАЩО СЕ СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА В БЪЛГАРИЯ" (Одобрен с Решение № 584 от 6 август 2010 г. на Министерския съвет. В сила от д

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА БАНКА "РАЗШИРЯВАЩО СЕ СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА В БЪЛГАРИЯ"

(Одобрен с Решение № 584 от 6 август 2010 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписване - 10 август 2010 г.)

Издаден от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.65 от 20 Август 2010г.

Правителството на Република България и Световната банка осъществяват сътрудничество в областта на политиката за инфраструктурата и развитието от момента на присъединяване на държавата към Световната банка през 1990 г. Двете страни по този меморандум се договарят за разширяване на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, отчитайки следните предизвикателства и възможности и постигайки споразумение за следните действия.


Предизвикателства и възможности в инфраструктурата

1. България изпитва съществена потребност от развитие и поддръжка на нейната транспортна, екологична и общинска инфраструктура за укрепване конкурентоспособността на страната и за ускоряване на нейното възстановяване от икономическата криза. Три са областите от особено значение: (а) пътна инфраструктура: развитие на магистрали, свързващи основните градове на България със съседните държави, и рехабилитация на съществуващата основна пътна мрежа, чието състояние се е влошило през последните години; (б) железници: секторът е приоритетен за Европейския съюз, но е загубил своята конкурентна позиция в България и се е превърнал в източник за финансови загуби за държавата; (в) екологична инфраструктура: опазването и подобряването на състоянието на водните ресурси и осигуряването на водоснабдяване за всички потребители, а също и усъвършенстването на управлението на отпадъците са основни приоритети на България и Европейския съюз.

2. Средствата от Европейския съюз представляват огромна възможност за ускоряване на икономическото възстановяване и ускоряване на така необходимите инвестиции в инфраструктурата. България е бенефициент на Кохезионната политика на Европейския съюз, която има за цел да постигне по-голямо икономическо и социално сближаване на държавите членки. Основните финансови инструменти за подпомагане на такава политика са Структурните фондове и Кохезионният фонд. В съответствие с текущата финансова перспектива на Европейския съюз, обхващащ периода 2007 - 2013 г., на България е била определена сумата от почти 7 милиарда евро от Структурните фондове и Кохезионния фонд.

3. Правителството е взело решение за по-доброто усвояване, управление и използване на средствата от Европейския съюз, както и за подпомагане на процеса чрез финансиране и подкрепа от международни финансови институции, като ЕБВР, ЕИБ и Световната банка. До момента способността на България да използва тези ресурси по най-добър начин е ограничена. Затова има спешна необходимост от съществено укрепване капацитета на страната по отношение на политиката и формулиране на стратегията, както и планиране, разработване и изпълнение на секторни политики и проекти. Напоследък България изпитваше и затруднения по отношение на възможността си за осигуряване на собствени бюджетни ресурси като принос към финансирането на проекти в тези области във връзка с фискалните ограничения.

План за действие

4. Отчитайки тези фактори, двете страни постигнаха договореност за това, че насочването на силите и енергията към преодоляване на тези ограничения и възползването от възможностите трябва да се превърне в основа на сътрудничеството помежду им в настоящия момент и през следващите години. Те се споразумяха за следните действия за подпомагане ускоряването на инвестициите в пътна и екологична инфраструктура, железопътния сектор и използването на средства от Европейския съюз чрез техническо консултиране и финансова подкрепа:

4.1. Преструктурирането на съществуващите проекти за транспорта и общинска инфраструктура, финансирани от Световната банка, с цел увеличаване на синергията с европейските приоритети и фондове ще бъде завършено възможно най-бързо. По-конкретно, Проектът за рехабилитация на пътната инфраструктура ще разшири подкрепата за институционално развитие, за да улесни подготовката, одобрението, изпълнението и усвояването на финансирани от фондовете на Европейския съюз проекти в програмния период 2007 - 2013 г., а също и подготовката на проекти за програмния период 2014 - 2020 г. Освен това Световната банка се ангажира да подпомогне стабилизирането на железопътния сектор.

4.2. Световната банка остава в готовност да предостави допълнителни ресурси за инфраструктурни инвестиции. Правителството и Световната банка ще работят заедно, за да изготвят програма за инфраструктурни инвестиции, която ще включва предимно проекти, предвидени за финансиране от фондовете на Европейския съюз. Ресурсите на Световната банка биха могли да се използват за съфинансиране на проектите или за финансиране на българското насрещно участие. Тази програма ще обхване изброените по-горе три приоритетни области.

4.3. Правителството иска да види една по-силна роля за Световната банка в качеството є на негов технически съветник отвъд тази, която обичайно съпровожда нейните традиционни функции по проектно финансиране. Тя би включвала помощ за изграждане на капацитета на министерствата и държавните агенции, особено в сферата на секторната политика, стратегията и инвестиционното планиране; помощ за изпълнение на инвестиционната програма на правителството в транспортния сектор и екологичната инфраструктура; и подкрепа за подготовка на планове и проекти, които могат да бъдат подпомогнати през следващия бюджетен програмен период на Европейския съюз, започващ от 2014 г. Правителството възнамерява да проучи съвместно с Европейския съюз механизма за използване на Оперативните програми с оглед получаване на тези услуги от Световната банка.

4.4. Правителството и Световната банка допълнително ще проучат начини за повишаване на синергиите и предоставянето на подкрепа за усвояване на фондовете от Европейския съюз и други европейски многостранни финансови институции и многостранни банки за развитие.

4.5. Предвижда се проучването на възможности за подобно сътрудничество в други сектори и оперативни програми, които са приоритет за българското правителство.


Промени настройката на бисквитките