Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 23.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ, ИНФОРМАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАУЧНИ ЗНАНИЯ" ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ, ИНФОРМАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАУЧНИ ЗНАНИЯ" ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 69 ОТ 2008 Г.)

В сила от 23.07.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.56 от 23 Юли 2010г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "финансирането им" се заменят с "предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на проекти по мярката".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Организациите по ал. 1, които се явяват възложители по чл. 7 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП и подзаконовите нормативни актове по прилагането му."


§ 2. Чл. 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Информационните дейности могат да бъдат от следния вид:

1. семинар, в програмата на който е предвидено само теоретично обучение в зала или комбинация от теоретично обучение в зала и демонстрация на място на нова технология, нова техника или друг вид иновация в земеделието/горите, проведен при следните условия:

а) минималният брой учебни часа по една учебна програма може да бъде 6 часа;

б) максималният брой учебни часа по една учебна програма може да бъде 18 часа;

в) минималният брой обучаеми в един семинар може да бъде 10 лица;

г) максималният брой обучаеми в един семинар може да бъде 60 лица;

2. информационна сесия, която е поредица от семинари по една и съща тема, проведени при следните условия:

а) всеки семинар се провежда в различни населени места или в едно населено място, но в различни времеви периоди;

б) всеки семинар трябва да отговаря на реда и условията по т. 1;

3. работна среща е обучение, което трябва да отговаря на условията и реда по т. 1, като в учебната програма е предвидено и участие на обучаемите чрез представяне на добри производствени практики от собствените им стопанства.

(2) Информационните дейности могат да се допълват с изготвяне и разпространение на брошури."


§ 3. В чл. 8 след думата "райони" се добавя "2007 - 2013 г".


§ 4. В чл. 10 се създава ал. 3:

"(3) Финансова помощ не се предоставя на кандидатите/ползвателите на помощта, за които се установи изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "смисъла на" се заличават, а след думите "повече от" се добавя "професиите и".

2. В ал. 2 т. 1 и 2 се изменят така:

"1. лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, на които в основния предмет на дейност в устава или учредителния акт е включено обучение и/или повишаване на квалификацията и/или консултации и/или информационна дейност в сектори, които попадат в областта на селското стопанство и/или горското стопанство и/или управлението на земите и/или околната среда;

2. научни институти, които осъществяват научни, приложни и обслужващи дейности в областта на селското стопанство и/или горското стопанство и/или управлението на земите и/или околната среда."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Кандидатите по предходните алинеи трябва да имат ресурсно осигуряване - материални и човешки ресурси, с които да гарантират качествено провеждане на теоретичното и/или практическото обучение за съответния курс или информационна дейност."


§ 6. В чл. 19, т. 2 се създава изречение второ: "Бюджетът се представя на хартиен и електронен носител във формат "xls", като всички разходи в него трябва да бъдат обосновани в приложение свободен формат;".


§ 7. В чл. 20, ал. 3 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. при обучение в сектор растениевъдство - "Условия за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, одобрени по реда на чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители" - минимум 2 часа, и "Правила за добра земеделска практика съгласно чл. 6, т. 1 от Наредба № 2 от 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници (ДВ, бр. 27 от 2008 г.)" - минимум 2 часа;

3. при обучение в сектор животновъдство - "Условия за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, одобрени по реда на чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители" - минимум 2 часа; "Правила за добра земеделска практика съгласно чл. 6, т. 1 от Наредба № 2 от 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници (ДВ, бр. 27 от 2008 г.)" - минимум 2 часа, и "Хигиена и хуманно отношение към животните" - минимум 2 часа;".


§ 8. В чл. 21 се създава т. 5:

"5. одобрен ползвател на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 2009 г.; изм., бр. 19 от 2010 г.)."


§ 9. В чл. 22, ал. 1, т. 2 се правят следните изменения:

1. В буква "а" след думата "преподавателите" се добавя "в размер не повече от 17 лева на час".

2. В буква "ж" думите "чл. 6, ал. 3" се заменят с "чл. 6, ал. 2".


§ 10. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. за данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;".

2. В т. 6 думите "чл. 50, ал. 1 и 2" се заменят с "чл. 49".

3. Създават се т. 7, 8, 9 и 10:

"7. телефон, интернет, вода, топло- и електроенергия;

8. закупуване на учебници, учебни помагала или учебна литература, издадени за целите на обучението в професионални гимназии или висши училища;

9. дейности, за които е установено изкуствено създадени условия за получаване на помощта с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката;

10. разходи за осигурителни вноски и застраховки на преподавателите, които не са задължителни с нормативен акт."


§ 11. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Разплащателната агенция изготвя и публикува в два национални ежедневника и на интернет страниците на ПРСР и на РА обяви за започване приема на заявления за подпомагане.

(2) Обявите по ал. 1 съдържат условията, сроковете за кандидатстване, видовете курсове и информационни дейности, темите, обучаемите, регионите, както и бюджета на мярката за съответния период на прием."

2. Създава се ал. 4:

"(4) При вземане на решение за спиране на приема на заявления за подпомагане съобщението се публикува най-малко 15 календарни дни преди спирането на приема в два национални ежедневника и на електронните страници на ПРСР и РА."


§ 12. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст на ал. 1, думата "три" се заменя с "пет", а думите "крайния срок по чл. 25, ал. 1 за приемане" се заменят с "крайната дата на съответния период на прием".

2. В ал. 3 след думите "10 работни дни от" се добавя "получаване на".

3. В ал. 4, т. 1 думите "или по" се заменят с "и/или по".

4. Създават се ал. 5, 6 и 7:

"(5) Ако кандидатът не отстрани нередовност на документите и/или непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти до изтичане на срока по ал. 3, РА отказва финансиране или финансовата помощ се намалява в съответствие с неотстранените нередности.

(6) При изричен отказ на кандидата РА прекратява процедурата по разглеждане на заявлението за подпомагане.

(7) При отказ или прекратяване на процедурата по реда на ал. 5 или 6 кандидатът може да кандидатства отново с нов проект по реда на наредбата."


§ 13. В чл. 28 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 запетаята и думите "създаден с протоколно решение № 11 от заседанието на Министерския съвет на 6 май 2008 г." се заличават.

2. В ал. 4 думата "отсъствие" се заменя с "липса", а думите "по смисъла на § 1, т. 13" се заличават.

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Всеки член на комисията за оценка подписва декларация за липса на конфликт на интереси за следните обстоятелства, че:

1. няма интерес от отпускането на безвъзмездна финансова помощ за конкретен кандидат по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;

2. не е свързано лице с друг член на комисията или кандидат за подпомагане, чиито проект се разглежда от съответната комисия, като съпрузи или лица, които се намират във фактическо съжителство, роднини по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднини по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност;

3. не е в йерархическа зависимост с кандидат за подпомагане или с друг член на комисията;

4. не е получил дарение от кандидат за подпомагане;

5. не е участвал в процеса по подготовка и разработване на проекта за подпомагане, включено за разглеждане от съответната комисия;

6. не е включен като изпълнител/член на екип на изпълнител за дейности по проект, разглеждан от съответната комисия."

4. В ал. 6 думите "по смисъла на § 1, т. 13" се заличават.


§ 14. В чл. 30, ал. 1 след думата "подпомагане" се поставя запетая и се добавя "която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс".


§ 15. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Министерството на земеделието и храните" се заменят с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции, областните дирекции и общинските служби" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане, областните дирекции "Земеделие" и общинските служби по земеделие".

2. В ал. 2 думите "областните дирекции и общинските служби и областните разплащателни агенции" се заменят с "областните дирекции "Земеделие" и общинските служби по земеделие и областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".


§ 16. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "РА и" се заменят с "РА и/или".

2. Създават се ал. 3, 4, 5, 6 и 7:

"(3) Проверката по ал. 1 се извършва в присъствието на преподавателя, който провежда обучението, и на ползвателя на помощта или упълномощен негов представител. В случай че ползвателят на помощта или упълномощен негов представител не е открит при проверката на място, тя се извършва в присъствието само на преподавателя.

(4) При приключване на проверката на място служителят на РА и/или на Министерството на земеделието и храните представя протокола с резултатите от проверката за подпис на преподавателя и/или на ползвателя на помощта или упълномощен негов представител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации.

(5) Копие от протокола по ал. 4 се предоставя на преподавателя и/или на ползвателя на помощта или упълномощен негов представител веднага след приключване на проверката на място.

(6) В случай че ползвателят на помощта или упълномощен негов представител не е присъствал при извършване на проверката на място, РА уведомява ползвателя, като му изпраща копие от протокола.

(7) В срок до 10 работни дни от получаването на протокола за проверката на място ползвателят може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."


§ 17. В чл. 37, ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция (РРА) на РА" се заменят с "Областната дирекция - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА)".


§ 18. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

2. В ал. 2 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 19. В раздел II "Условия за изпълнението на проекта и контрол" се създава чл. 41а:

"Чл. 41а. (1) Ползватели на помощта, които се явяват възложители по чл. 7 ЗОП, провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП след сключване на договора за отпускане на финансова помощ.

(2) Разплащателната агенция осъществява предварителен контрол върху процедурите за обществени поръчки съгласно Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове (ДВ, бр. 34 от 2009 г.) и утвърдени от изпълнителния директор на РА процедури за предварителен и/или последващ контрол."


§ 20. В чл. 45, ал. 2 след думата "помощ" се поставя запетая и се добавя "процедурите по ЗОП".


§ 21. В чл. 49, ал. 1 думите "чл. 6, ал. 3" се заменят с "чл. 6, ал. 2".


§ 22. Точка 13 в § 1 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"13. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006)."


§ 23. В приложение № 4 към чл. 19, т. 2 се правят следните изменения:

1. В таблица "Проектобюджет на курс/информационна дейност (1)" думите "Забележка. Допълнителна информация, аргументация и пояснения се дават в приложение (свободен формат) към проектобюджета. Всички предвидени разходи следва да бъдат обосновани и ясно описани." се заличават и се създава ред четвърти:

"(4) Проектобюджетът се представя на хартиен и електронен носител във формат "exl", като всички предвидени разходи в него трябва да бъдат обосновани по позиции и единични цени в допълнително приложение свободен формат."

2. В таблица "Общ проектобюджет на проекта (1)" думите "Забележка. Допълнителна информация, аргументация и пояснения се дават в приложение (свободен формат) към проектобюджета. Всички предвидени разходи следва да бъдат обосновани и ясно описани." се заличават и се създава ред четвърти:

"(4) Общият проектобюджет се представя на хартиен и електронен носител във формат "exl", като всички предвидени разходи в него трябва да бъдат обосновани в допълнително приложение свободен формат."


§ 24. В приложение № 6 към чл. 26, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В секция З "Списък на изискваните документи" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 4 думите "образованието и науката" се заменят с "образованието, младежта и науката", а думата "МОН" се заменя с "МОМН";

б) точка 11 се отменя;

в) точка 12 се изменя така:

"12. Заверено от възложителя копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за възлагане на обществени поръчки за разходи по чл. 22, ал. 1, т. 1, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 ЗОП);"

г) точка 17 се изменя така:

"17. Копие от документи за собственост или други документи, доказващи наличието на материално-техническа база, в която ще се проведе теоретичното и/или практическото обучение за периода на изпълнение на проекта;".

2. В забележката под секция З "Списък на изискваните документи" думите "13 и 15" се заменят с "13, 14 и 15".

3. В секция И "Декларации" в т. 8 думата "чл. 56" се заменя с "чл. 48, ал. 3".


§ 25. В приложение № 8 към чл. 26, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5 думите "образованието и науката" се заменят с "образованието, младежта и науката", а думата "МОН" се заменя с "МОМН".

2. Точка 12 се отменя.

3. Точка 13 се изменя така:

"13. Заверено от възложителя копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за възлагане на обществени поръчки за разходи по чл. 22, ал. 1, т. 1, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 ЗОП);".

4. Точка 15 се изменя така:

"15. *Проектобюджет (по образец) за всеки курс/информационна дейност по проекта и общ за целия проект;".

5. Точка 18 се изменя така:

"18. Копие от документи за собственост или други документи, доказващи наличието на материално-техническа база, в която ще се проведе теоретичното и/или практическото обучение за периода на изпълнение на проекта;".


§ 26. В заглавието на приложение № 9 към чл. 27, ал. 2, т. 2 думите "по чл. 3" се заличават.


§ 27. В приложение № 10 към чл. 34, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В частта "Желая да бъда включен в обучението в качеството си на:" след ред "Управител или нает с трудов договор в юридическо лице, което е собственик/съсобственик или ползвател на гори и/или земи от горския фонд" се създава нов ред:

"Одобрен ползвател на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. "

2. В частта "Като доказателство за горепосоченото прилагам:" след ред "Служебна бележка от юридическото лице, удостоверяваща, че лицето е наето с трудов договор; нотариално заверено копие от документ, удостоверяващ правото на собственост или ползване на гора на юридическото лице; удостоверение за актуално състояние/актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на юридическото лице" се създава нов ред:

"Копие от уведомително писмо от РА за одобрение на ползвателя на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. "


§ 28. В приложение № 11 към чл. 34, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думата "т. 1" се заменя с "чл. 21, т. 1".

2. В т. 2 думата "т. 2" се заменя с "чл. 21, т. 2".

3. В т. 3 думата "т. 2" се заменя с "чл. 21, т. 2".

4. В т. 4 думата "т. 3" се заменя с "чл. 21, т. 3".

5. В т. 5 думата "т. 4" се заменя с "чл. 21, т. 4".

6. В т. 6 думата "т. 4" се заменя с "чл. 21, т. 4".

7. Създава се т. 7:

"7. В случаите по чл. 21, т. 5 (одобрен ползвател на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.) - копие от уведомително писмо от РА за одобрение на ползвателя на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г."


§ 29. В приложение № 13 към чл. 37, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 3 думите в скобите "по ТЗ и" се заличават.

2. Точки 8 и 9 се отменят.

3. В т. 16 думите "чл. 45, ал. 4 ЗЗДФЛ" се заменят със "Закона за данъците върху доходите на физическите лица".


§ 30. В частта "Взех участие в обучението в качеството си на:" от приложение № 19 към чл. 43, ал. 1, т. 7 след ред "Нает в юридическо лице, собственик или ползвател на гори" се създава нов ред:

"Одобрен ползвател на помощ по реда на Наредба № 11 от 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 31. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 32. Съгласно чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006) § 4 се прилага за всички заявления за подпомагане, подадени след 5 август 2008 г., за които няма сключени договори за подпомагане.


§ 33. За подадените заявления за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба не се прилага § 6.


Промени настройката на бисквитките