Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 20.VII

ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ПОВОД 20-ГОДИШНИНАТА ОТ СВИКВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 1990 - 1991 ГОДИНА

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ПОВОД 20-ГОДИШНИНАТА ОТ СВИКВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 1990 - 1991 ГОДИНА

Издадена от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.55 от 20 Юли 2010г.

Историческата ни памет съхранява множество дати, доказващи българския стремеж към демокрация, правова държава и национално достойнство. Една от тях е възстановяването на парламентарната демокрация след десетки години потъпкан парламентаризъм.

На 10 юли 1990 г. 400 български граждани положиха началото на Великото Народно събрание. Те представляваха различни политически сили с различни идеи за устройството на българската държава, но единни в желанието си да възстановят основите на демокрацията и суверенитета на народа.

На тази дата българският парламентаризъм преживява своето възраждане. През последвалите седмици и месеци парламентът събра вниманието на цялата нация. Великото Народно събрание следваше да учреди наново по демократичен начин държавните институции на страната.

Историята тепърва ще описва и оценява работата на Великото Народно събрание от 1990 - 1991 година.

Ние, народните представители от 41-ото Народно събрание, сме длъжни да припомним целите и декларираната воля за градеж на България, основан на ценностите на парламентарната демокрация, които потвърждаваме и днес.

-------------------------

Декларацията е приета от 41-ото Народно събрание на 9 юли 2010 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките