Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 9.VII

ПРОТОКОЛ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА РАЗВИТИЕТО НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОБЩЕСТВО И ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ (Утвърден с Решение № 203 от 14 април 2010 г. на

 

ПРОТОКОЛ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА РАЗВИТИЕТО НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОБЩЕСТВО И ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

(Утвърден с Решение № 203 от 14 април 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 22 април 2010 г.)

Издаден от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.52 от 9 Юли 2010г.

Правителството на Република България и правителството на Република Молдова, наричани оттук нататък "договарящи страни",

Като отчитат бързото и продължаващо развитие на информационните технологии и тяхното нарастващо въздействие върху икономиката и социалното благосъстояние на населението,

Като потвърждават значимостта на информационното общество и неговите услуги за цялостното съвременно развитие на страните,

Като вземат предвид политиките на двете държави за своевременно и благоприятно развитие на информационното общество и информационните технологии, отразени в актуалната институционална структура на страните,

В желанието си да акцентират върху наскоро обособили се направления на сътрудничество в гореспоменатата област,

Като се позовават на чл. 6 и чл. 13 от Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Молдова за сътрудничество в областта на пощенските съобщения, далекосъобщенията и информационните технологии, подписано на 20 май 2004 г. в София,

се договориха за следното:


Член 1

Отношенията между договарящите страни в областта на информационното общество и информационните технологии се осъществяват в съответствие с разпоредбите на техните национални законодателства, с действащото Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Молдова за сътрудничество в областта на пощенските съобщения, далекосъобщенията и информационните технологии и този протокол.


Член 2

Сътрудничеството в областта на информационното общество и информационните технологии акцентира, без ограничение, върху следното:

2.1. Развитие на информационната инфраструктура.

2.2. Обмяна на опит в електронното управление.

2.3. Обмен на информация и опит във връзка с интегрирането на информационни системи, в това число и в областта на националните регистри.

2.4. Хармонизация на националната рамка за оперативна съвместимост с европейската рамка за оперативна съвместимост.

2.5. Обмяна на информация и опит относно мерките, насочени към преодоляване на цифровото разделение.

2.6. Насърчаване на публично-частното партньорство в сферата на информационните технологии.

2.7. Насърчаване на съвместното участие в научни и изследователски проекти в областта на информационното общество и информационните технологии в рамките на изследователските програми на Европейския съюз.

2.8. Споделяне на българския опит в процеса на европейска интеграция в областта на информационните технологии и съобщенията.

2.9. Обмяна на опит по въпросите на киберсигурността.


Член 3

3.1. Договарящите страни развиват сътрудничеството чрез:

3.1.1. обмен на информация и документация в областта на развитието на информационното общество и информационните технологии;

3.1.2. организация и/или участие в конференции, изложения, кръгли маси и други работни срещи;

3.1.3. привличане на инвестиции с цел реализация на съвместни проекти в областите на сътрудничество, както са описани в чл. 2 на този протокол;

3.1.4. други форми на сътрудничество по взаимна договореност.

3.2. С цел координация на дейностите, определени в този протокол и в действащото Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Молдова за сътрудничество в областта на пощенските съобщения, далекосъобщенията и информационните технологии, договарящите страни могат да създадат смесена работна група за сътрудничество.


Член 4

За кореспонденция във връзка с прилагането на този протокол договарящите страни използват английски или руски език по взаимна договорка преди началото на всяка съвместна дейност.


Член 5

Договарящите страни разрешават всички спорове, произтичащи от тълкуването и прилагането на този протокол, посредством преговори.


Член 6

Изменения и/или допълнения към този протокол могат да се правят само при писмено предложение на една от страните и след взаимното им договаряне влизат в сила по реда на чл. 8, ал. 1 от този протокол.


Член 7

7.1. Компетентните органи, отговорни за изпълнението на този протокол, са:

- за Република България: Държавната агенция за информационни технологии и съобщения;

- за Република Молдова: Министерството на информационното развитие.

7.2. Договарящите страни своевременно се уведомяват в случай на промяна, свързана с тези компетентни органи.


Член 8

8.1. Този протокол влиза в сила от датата на получаването на втората от двете дипломатически ноти, с които договарящите страни взаимно се уведомяват за изпълнението на техните вътрешноправни процедури за влизането в сила на този протокол.

8.2. Този протокол се сключва за период 5 години и се подновява автоматично за последователни периоди със същата продължителност, освен ако някоя от страните не го денонсира в писмена форма по дипломатически път най-малко 6 месеца преди края на всеки период.

8.3. Прекратяването на този протокол не засяга продължителността и валидността на съвместни дейности или проекти, чиято реализация е започнала и не е завършена по време на прекратяването на протокола.

Подписан в Кишинев на 27 февруари 2009 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, молдовски и английски език, като всички текстове са с еднаква юридическа сила. В случай на различия в интерпретацията или прилагането на този протокол предимство има английският текст.


Промени настройката на бисквитките