Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 48 от 25.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 124 ОТ 18 ЮНИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА МАШИНИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 140 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 61 ОТ 2008 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 124 ОТ 18 ЮНИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА МАШИНИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 140 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 61 ОТ 2008 Г.)

В сила от 15.12.2011 г.

Обн. ДВ. бр.48 от 25 Юни 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 13 се създава изречение второ:

"Съществените изисквания, свързани с опазването на околната среда, се прилагат само за машините, посочени в глава втора, раздел V."


§ 2. В част втора наименованието на глава втора се изменя така:

"Допълнителни съществени изисквания към определени категории машини".


§ 3. В част втора, глава втора наименованието на раздел III се изменя така:

"Преносими машини за закрепване и други машини с ударно действие".


§ 4. В част втора, глава втора наименованието на раздел IV се изменя така:

"Машини за обработване на дърво и на материали с подобни физически характеристики".


§ 5. В част втора, глава втора се създава раздел V с чл. 126а - 126и:

"Раздел V

Машини за прилагане на пестициди

Чл. 126а. (1) Производителят на машини за прилагане на пестициди или неговият упълномощен представител осигурява извършването на оценяване на риска от неволно излагане на околната среда на действието на пестициди в съответствие с изискванията за оценяване и намаляване на риска по чл. 11, ал. 1 - 3.

(2) Като се вземат предвид резултатите от оценяването на риска по ал. 1, машините за прилагане на пестициди се проектират и изработват така, че да могат да се експлоатират, регулират и поддържат без неволно излагане на околната среда на действието на пестициди. Загуби от изтичане не се допускат.

Чл. 126б. Машината се проектира и изработва така, че да се осигури възможност за лесен и точен контрол, наблюдение и незабавно спиране на прилагането на пестициди от работните места.

Чл. 126в. Машината се проектира и изработва така, че да се улесни прецизното пълнене с необходимото количество пестициди и да се осигури лесното и цялостно изпразване, като се предотвратява разливането на пестициди и се избягва замърсяването на водоизточника по време на тези операции.

Чл. 126г. (1) Машината трябва да е снабдена със средства за лесно, прецизно и надеждно регулиране на дозирането при прилагане.

(2) Машината се проектира и изработва така, че да се осигури нанасяне на пестицидите в целевите области, да се сведат до минимум загубите към други области и да се предотврати отклоняването на струята пестициди към околната среда. Когато е приложимо, трябва да се осигури равномерно разпределение и хомогенно нанасяне.

(3) Производителят или неговият упълномощен представител провежда или възлага провеждането на подходящи изпитвания за всеки тип машина, за да провери съответствието с изискванията по ал. 1 и 2 на съответните части на машината.

(4) Машината се проектира и изработва така, че да се предотвратяват загуби при спиране прилагането на пестициди.

Чл. 126д. (1) Машината се проектира и изработва така, че да се почиства лесно и напълно, без да се замърсява околната среда.

(2) Машината се проектира и изработва така, че да се улесни замяната на износените части, без да се замърсява околната среда.

Чл. 126е. Машината се проектира и изработва така, че да се осигури лесно свързване на необходимите средства за измерване за проверка на нейното правилно функциониране.

Чл. 126ж. Дюзите, цедките и филтрите се маркират така, че техният тип и размер да се определят ясно.

Чл. 126з. Когато е необходимо, машината трябва да има табела, на която операторът да може да постави надпис с наименованието на използвания пестицид.

Чл. 126и. Инструкцията за експлоатация съдържа следната информация:

1. предпазни мерки, които трябва да се предприемат по време на смесване, товарене, прилагане, изпразване, почистване, операции по обслужване и транспортиране, за да се избегне замърсяването на околната среда;

2. подробни условия на употреба за различните предвидени работни среди, включително съответната подготовка и регулиране, необходими, за да се осигури нанасянето на пестицидите в целевите области, като същевременно се сведат до минимум загубите към други области, да се предотврати отклоняването на струята пестициди към околната среда и при необходимост, да се осигури равномерно разпределение и хомогенно нанасяне на пестицидите;

3. номенклатурата от типове и размери на дюзите, цедките и филтрите, които могат да бъдат използвани с машината;

4. честотата на проверките и критерии и метод за замяна на износените части, които влияят на правилното функциониране на машините, като например дюзи, цедки и филтри;

5. изисквания за калибриране, ежедневна поддръжка, подготовка за зимата и други проверки, необходими за правилното функциониране на машината;

6. видове пестициди, които водят до неправилно функциониране на машината;

7. указание, че операторът следва да актуализира редовно наименованието на използвания пестицид върху табелата, посочена в чл. 126з;

8. свързването и употребата на специални устройства или принадлежности и необходими предпазни мерки;

9. указание, че машината може да подлежи на националните изисквания за редовни проверки от посочените за тази цел органи, както е предвидено в Директива 2009/128/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за създаване на рамка за действие на Общността за постигане на устойчива употреба на пестицидите (OB, L 309 от 24 ноември 2009 г.);

10. характеристиките на машината, които трябва да се проверяват, за да се осигури правилното й функциониране;

11. инструкции за свързване на необходимите средства за измерване."


§ 6. В допълнителните разпоредби в § 1 се създават т. 30 и 31:

"30. "Съществени изисквания" са задължителни изисквания, свързани с проектирането и изработването на продуктите, за които се прилага наредбата, с цел да се осигури високо ниво на защита на здравето и безопасността на хората, където е подходящо, на домашните животни и вещите и когато е приложимо, на околната среда.

31. "Машини за прилагане на пестициди" са машини, специално предназначени за прилагане на продукти за растителна защита по смисъла на член 2, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1107/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. относно пускането на пазара на продукти за растителна защита (OB, L 309 от 24 ноември 2009 г.)."


Допълнителни разпоредби

§ 7. Постановлението въвежда разпоредбите на Директива 2009/127/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за изменение на Директива 2006/42/ЕО по отношение на машините за прилагане на пестициди (ОВ, L 310/29 от 25 ноември 2009 г.).


Заключителни разпоредби

§ 8. Постановлението влиза в сила от 15 декември 2011 г.


Промени настройката на бисквитките