Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 20.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 71 ОТ 2008 Г.)

В сила от 15.06.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.55 от 20 Юли 2010г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Националния институт за паметниците на културата (НИПК)" се заменят с "Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите на проекти, включващи строително-монтажни работи, не се предоставя финансова помощ за дейности, извършени преди посещението на място по чл. 26, ал. 2, с изключение на разходите по чл. 21, ал. 1, т. 4."


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, за които бъде установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката.

(3) В случаите на предоставяне на финансова помощ за инвестиции по чл. 4, ал. 1, т. 4, 5 и 6 не се прилага изискването на ал. 2 по отношение на функционалната несамостоятелност.

(4) В случаите на кандидати общини не се прилага изискването на ал. 2 по отношение на функционалната несамостоятелност."


§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Максималният размер на финансовата помощ не трябва да надвишава размера по ал. 1 за кандидатите и/или ползвателите юридически лица с нестопанска цел, които са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП)."


§ 4. В чл. 12, ал. 7 думите "се обезсилва" се заменят със "се връща на издателя".


§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 след думите "Закона за вероизповеданията" се добавя "или признати за юридически лица по силата на чл. 10 от същия закон".

2. В ал. 2 се правят следните допълнения:

а) в т. 3 след думата "регистрация" се добавя "или седалище";

б) създава се точка 4:

"4. местните поделения на вероизповеданията, признати за юридически лица по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията."


§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато е предоставена финансова помощ за изготвяне на интегриран план за обновяване на населеното място по реда на тази наредба, всеки следващ инвестиционен проект се подпомага при условие, че е съобразен с параметрите, заложени в този план."


§ 7. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните допълнения:

а) в т. 1 след думата "осветление" се поставя точка и запетая и се добавя "реконструкция, реставрация и ремонт на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите пространства, включително вертикална планировка";

б) в т. 2 в края на изречението се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг";

в) в т. 4 в края на изречението се поставя запетая и се добавя "както и разходи за изработване на информационна/и табела/и или билборд/ове".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Закупуването чрез финансов лизинг на активи по ал. 1, т. 2 е допустимо при условие, че ползвателят на помощта стане собственик на съответния актив не по-късно от датата на подаване до РА на заявката за окончателно плащане."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, се изисква предоставяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел определяне на основателността на предложените разходи."

5. Създава се нова ал. 5:

"(5) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, за които са определени референтни цени, се изисква предоставяне на една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители/доставчици."

6. Създават се нови ал. 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12:

"(6) В случаите по ал. 4 и 5 може с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включват независими оценители, притежаващи знания в съответната област.

(7) Оферентите по ал. 4 и 5 в случаите, когато са местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.

(8) В случаите по ал. 4 и 5 кандидатът изпраща запитване за оферта по образец съгласно приложение № 2а. В случаите по ал. 4, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено.

(9) Списък с разходите по ал. 5, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на РА.

(10) Редът на ал. 4 и 5 не се прилага за кандидати, които се явяват възложители по чл. 7, чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП.

(11) За предварителни разходи по ал. 1, т. 4, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане, кандидатите, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, при подаване на заявлението за подпомагане представят заверено от възложителя копие на всички документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и.

(12) В случаите на кандидати, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, обосноваността на разхода се преценява чрез съпоставяне с референтни цени или от оценяваща комисия, съставена по реда на ал. 6, за разходите, за които няма определени референтни цени."

7. Досегашната ал. 4 става ал. 13, а думите "по ал. 2" се заменят с "по ал. 3".

8. Алинея 5 се отменя.


§ 8. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думата "лизинг" се поставя запетая и се добавя "с изключение на финансов лизинг".

2. Точка 7 се изменя така:

"7. за данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;".

3. Точка 10 се изменя така:

"10. доставка или услуга или част от доставка/услуга, за която кандидатът не е изпълнил условията и реда на чл. 21, ал. 4 и 5 или не е спазен ЗОП/НВМОП;".

4. Създават се т. 14, 15, 16 и 17:

"14. лихви и комисиони, печалба на лизинговата компания, разходи по лихви за рефинансиране, оперативни и застрахователни разходи по лизинговия договор, в случаите на финансов лизинг;

15. закупуване на нови съоръжения чрез финансов лизинг, когато не са спазени условията на чл. 21, ал. 2;

16. инвестиции, за които е установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създадени условия за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката;

17. за изработване на информационни табели или билбордове със стойност, надвишаваща 15 000 лв."


§ 9. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Министерството на земеделието и храните (МЗХ)" се заменят с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

2. В ал. 3 абревиатурата "МЗХ" се заменя с "ПРСР", а "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 10. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 абревиатурата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".

2. В ал. 2 думите "Областната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

3. В ал. 3 и 4 абревиатурата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 11. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думата "четири" се заменя с "пет";

б) създава се т. 3:

"3. може чрез длъжностно лице от РА да извърши посещение на място за установяване на фактическото съответствие с представените документи, като:

а) посещението на място се извършва в присъствието на кандидата, упълномощен негов представител или служител;

б) при приключване на посещението на място служителят на РА представя протокола с резултатите от посещението за подпис на кандидата, упълномощен негов представител или служител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на кандидата, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на посещението на място;

г) в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е присъствал при извършване на посещението на място, РА уведомява кандидата, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за посещението на място, кандидатът може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случай на проекти, включващи строително-монтажни работи, в срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за подпомагане длъжностно лице от РА задължително извършва посещение на място по ал. 1, т. 3."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и след думите "ал. 1, т. 1" се добавя "и т. 3", а след думите "10 работни дни от" се добавя "получаване на".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "или по" се заменят с "и/или по";

б) създава се нова т. 3:

"3. за срока на работа на оценяващата комисия по чл. 21, ал. 6, който се удостоверява с акта за нейното създаване и до датата на вземане на решение за оценка."

6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Ако кандидатът не отстрани нередовност на документите и/или непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти до изтичане на срока по ал. 4, РА отказва финансиране или финансовата помощ се намалява в съответствие с неотстранените нередности."

7. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) При изричен отказ на кандидата РА прекратява процедурата по разглеждане на заявлението за подпомагане.

(8) При отказ или прекратяване на процедурата по реда на ал. 6 или 7 кандидатът може да кандидатства отново с нов проект по реда на наредбата."


§ 12. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Функциите на ЕКОП се определят в правила за работа, които се утвърждават със заповед на изпълнителния директор на РА.

(3) Правилата за работа по ал. 2 се публикуват на електронните страници на РА и ПРСР."

2. Досегашните ал. 1а, 1б и 2 стават съответно ал. 4, 5 и 6.


§ 13. В чл. 28, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "чл. 26, ал. 2" се заменят с "чл. 26, ал. 3".

2. В т. 3 думите "чл. 26, ал. 3" се заменят с "чл. 26, ал. 4".

3. В т. 5 след думите "чл. 8, ал. 1" се добавя "или надхвърли максималния размер в случаите по чл. 9, ал. 2".


§ 14. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "подпомагане" се поставя запетая и се добавя "която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс".

2. В ал. 4 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 2".


§ 15. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "регионалните разплащателни агенции (РРА - РА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА)".

2. В ал. 3 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

3. В ал. 4 абревиатурата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 16. В чл. 34, ал. 1 абревиатурата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 17. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

2. В ал. 2 абревиатурата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 18. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "деня" се заменя с "получаване".

2. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. когато е необходимо експертно становище от комисия за проверка на цялата или на част от инвестицията при подаване на заявка за плащане, той се удължава със срока на работа на комисията, който се удостоверява с акта за нейното създаване от изпълнителния директор на РА и до датата на вземане на решение за оценка."

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При приключване на проверката на място служителят на РА представя протокола с резултатите от проверката за подпис на ползвателя, упълномощен негов представител или служител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации."

4. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Копие от протокола по ал. 5 се предоставя на ползвателя, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на проверката на място.

(7) В срок до 10 работни дни от получаването на протокола за проверката на място ползвателят може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."


§ 19. В чл. 39 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) Ползватели на помощта, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, провеждат съответните процедури за избор на изпълнител/и на дейностите по проекта след сключване на договора за отпускане на финансова помощ, с изключение на процедурите за избор на изпълнител/и за разходи по чл. 21, ал. 1, т. 4, за които при подаване на заявлението за подпомагане представя заверено от възложителя копие от документацията от проведената процедура по ЗОП или НВМОП.

(3) Разплащателната агенция осъществява предварителен контрол върху процедурите за обществени поръчки съгласно Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от Европейските фондове (ДВ, бр. 34 от 2009 г.) и утвърдени от изпълнителния директор на РА процедури за предварителен и/или последващ контрол."


§ 20. Член 40 се отменя.


§ 21. В чл. 43 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава точка 5:

"5. да не изгражда подземна техническа инфраструктура или да реконструира съществуващата подземна техническа инфраструктура при реконструкция и/или изграждане на улична мрежа."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Изискването на ал. 1, т. 2 да не преотстъпва ползването на актива не се прилага за инвестиции по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 5 в случаите, когато в заявлението за подпомагане е обосновано, че обичайното предназначение на актива е свързано с преотстъпване на ползването му на трети лица."


§ 22. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 16 думите "чл. 27, ал. 4" се заменят с "чл. 25, ал. 4".

2. Създават се т. 31, 32, 33, 34 и 35:

"31. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони(ОВ, L 368 от 23.12.2006).

32. "Референтни цени" са цени, ползвани от РА за сравнение при определяне основателността на разхода за различни инвестиции.

33. "Функционална несамостоятелност" е изкуствено разделяне на производствените и технологичните процеси в различни проекти или установяване ползване на обща инфраструктура, финансирана от ПРСР, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР.

34. "Независими оценители" са лица, които притежават правоспособност да изготвят и подписват оценка на обекти, подлежащи на оценяване.

35. "Реставрация на сгради с религиозно значение" е системен процес от дейности, които целят предотвратяване на разрушаването, стабилизация на състоянието им, както и улесняване на тяхното възприемане и оценка при максимално запазване на автентичността им и без промяна на предназначението им."


§ 23. В § 18 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 24 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 71 от 2008 г.; изм., бр. 11 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "чл. 14" се заменят с "чл. 14, ал. 1, т. 1".

2. В т. 1 след думите "на същите" се добавя "кандидати".

3. Точка 2 се изменя така:

"2. Заявления за подпомагане, подадени в следващ период за прием от кандидати със сключен/и договор/и по предходен/и период/и за прием, се отхвърлят."


§ 24. Създава се ново приложение № 2а към чл. 21, ал. 8:

"Приложение № 2а към чл. 21, ал. 8



   
  (Дата)
   
   
(Име и адрес на кандидата)  
   
   
  (Име и адрес на оферента)
 
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА
 
Бихме искали да ни представите оферта за:
 
 
Предлаганите от фирмата услуги и доставки с тяхната техническа спецификация (в случай че тя е по-подробна, може да я приложите към бланката)
Вашата оферта трябва да съдържа:
1. Име и адрес на оферента
2. Техническа спецификация, съответстваща на тази в настоящото запитване
3. Цена, включваща и ДДС
4. Валидност на офертата
Офертата трябва да съдържа цялата необходима информация, за да бъде оценена. Да бъде представена на официална бланка на представляваното от Вас дружество, подписана, подпечатана и да ни бъде изпратена или доставена лично.
 
Подпис ..................................
(печат) (име на кандидата)"
 


§ 25. В приложение № 3 към чл. 25, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблица "ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ" се правят следните изменения и допълнения:

а) точки 5, 6, 7, 8, 9, 10 и 11 се изменят така:

"5. Решение на компетентния орган на ЮЛНЦ или местното поделение на вероизповеданието за кандидатстване по ПРСР 2007 - 2013 г.;

6. Копие от учредителен акт или устав, или дружествен договор (не се изисква от кандидати общини);

7. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане (не се изисква от кандидати общини и граждански дружества);

8. Копие от регистрация по БУЛСТАТ;

9. Удостоверение за наличие или липса на изискуеми публични задължения към държавата, издадено от съответната териториална дирекция на НАП не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане (не се изисква от кандидати общини);

10. Удостоверение, че кандидатът не е в открито производство по несъстоятелност и не е обявен в несъстоятелност, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението (не се изисква от кандидати общини и граждански дружества);

11. Удостоверение, че кандидатът не е в производство по ликвидация, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението (не се изисква от кандидати общини и граждански дружества);"

б) в т. 18 се създава трето изречение: "(При кандидат гражданско дружество документите в точката се представят от всеки съдружник за съответния недвижим имот);"

в) точка 22 и 23 се изменят така:

"22. Кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 4 - най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с включен ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, следва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Кандидатите посочват избрания оферент;

23. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 5 - една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорени с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с включен ДДС. Офертата се издава не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружава от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, следва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС;"

г) точка 24 се изменя така:

"24. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 4 - обосновка във всеки един от случаите, когато не е избрана офертата с най-ниска цена;"

д) в т. 25 след думите в скобите "тези услуги" се поставя запетая и се добавя "когато те са извършени преди подаване на заявлението за подпомагане";

е) създават се т. 27, 28, 29 и 30:

"27. Количествено-стойностни сметки (когато е приложимо) на хартиен и електронен носител.

28. Декларация по чл. 4а, ал. 1 ЗМСП (за кандидати юридически лица с нестопанска цел).

29. Заверено от възложителя копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и за разходи по чл. 21, ал. 1, т. 4, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП).

30. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП - заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС. Доставчиците или изпълнителите по договорите следва да бъдат регистрирани за местни лица в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а за чуждестранни лица - следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС."

2. Текстът "Забележка. * Допълнителни документи, задължителни за юридически лица и читалища" под таблицата се заличава.

3. След раздел "общи документи" от таблица "ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ" се създава раздел "ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ОТ МЕСТНИ ПОДЕЛЕНИЯ НА ВЕРПОИЗПОВЕДАНИЯТА, ПРИЗНАТИ ЗА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ПО СИЛАТА НА ЧЛ. 10 ОТ ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА":

"


ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ОТ МЕСТНИ ПОДЕЛЕНИЯ НА ВЕРПОИЗПОВЕДАНИЯТА, ПРИЗНАТИ ЗА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ПО СИЛАТА НА ЧЛ. 10 ОТ ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА
(Моля, отбележете приложените към заявлението документи)
Общи документи
1. Заявление за подпомагане (по образец). 
2. Копие от документ за самоличност на представляващия местното поделение на вероизповеданието. 
3. Нотариално заверено изрично пълномощно, в случай че документите не се подават от представляващия. 
4. Решение на компетентния орган на местното поделение на вероизповеданието за кандидатстване по ПРСР 2007 - 2013 г. (съгласно неговия устав). 
5. Заповед, протокол за избор или решение, издадени или утвърдени от компетентния орган съгласно устава на БПЦ, които да доказват легитимността на настоятелството. 
6. Заверено копие на устава на БПЦ (от кандидата). 
7. Удостоверение за представителна власт, издадено от съответната митрополия не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане. 
8. Копие от регистрация по БУЛСТАТ. 
9. Удостоверение за наличие или липса на изискуеми публични задължения към държавата, издадено от съответната териториална дирекция на НАП не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане. 
10. Копие от регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, в случай че кандидатът е регистриран по ЗДДС. 
11. Решение на общинския съвет, че дейностите по проекта отговарят на приоритетите на общинския план за развитие. 
12. Справка за имуществото на местното поделение на БПЦ, заверена от съответното епархийско управление, издадена по образец, одобрен от Светия Синод, съгласуван с МЗХ и РА. 
13. Копие от документ за собственост и/или ползване, договор за наем на сградите/помещенията/земята, които ще се обновяват и/или в които ще се монтират съоръженията, за закупуване и/или инсталиране на нови съоръжения и/или обновяване на сградите и/или помещенията, за които не се изисква разрешение за строеж съгласно ЗУТ. В случай на договор за наем той трябва да бъде в сила най-малко 6 години след датата на кандидатстване. 
14. Копие от решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда или копие от решение по оценка на въздействие върху околната среда, когато това се изисква съгласно Закона за опазване на околната среда. 
15. Копие от одобрен идеен и/или технически/работен проект с количествени сметки на проектантите към всяка от неговите части и копие от разрешение за строеж, издадено от съответната община, заедно с документ за собственост на земята/сградата, където ще се извършват строително-монтажните работи, или учредено право на строеж за срок не по-малък от 6 години след датата на кандидатстване (при извършване на строително-монтажни работи, за които се изисква разрешение за строеж съгласно Закона за устройство на територията). 
16. Становище от общината, че обектът не се нуждае от разрешение за строеж, придружено от архитектурно заснемане (при извършване на строително-монтажни работи, за които не се изисква разрешение за строеж съгласно Закона за устройство на територията). 
17. Кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП в случаите по чл. 21, ал. 4 - най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с включен ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Кандидатите посочват избрания оферент. 
18. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 5 - една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорени с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с включен ДДС. Офертата се издава не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружава от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС. 
19. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 4 - обосновка във всеки един от случаите, когато не е избрана офертата с най ниска цена. 
20. Копия от договори за предоставяне на услуги, свързани с консултации, разходи за архитекти и инженери, включващи разходите за предпроектни проучвания, подготовка на идеен и/или работен/технически проект, в обхват и съдържание съгласно Наредба № 4 от 2001 г. на МРРБ, разходите за изготвяне на доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите, строителен надзор, такси, анализ на икономическите и социалните ползи, необходими за подготовката, изпълнението и отчитането на дейностите по проекта (при кандидатстване за финансиране на тези услуги, когато те са извършени преди подаване на заявлението за подпомагане), както и обосновка за избора на изпълнител. 
21. Копия от разписки и/или фактури за услуги, свързани с консултации, разходи за архитекти и инженери, включващи разходите за предпроектни проучвания, подготовка на идеен и/или работен/технически проект, в обхват и съдържание съгласно Наредба № 4 от 2001 г. на МРРБ, разходите за изготвяне на доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите, строителен надзор, такси, анализ на икономическите и социалните ползи, необходими за подготовката, изпълнението и отчитането на дейностите по проекта, в случаите, когато разходите са извършени преди подаване на заявлението за подпомагане. 
22. Количествено-стойностни сметки (когато е приложимо) на хартиен и електронен носител. 
23. Заверено от възложителя копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и за разходи по чл. 21, ал. 1, т. 4, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП). 
24. За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП - заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС. Доставчиците или изпълнителите по договорите трябва да бъдат регистрирани за местни лица в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а за - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. 

"

4. В таблица "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 5" се правят следните изменения:

а) в заглавието на таблицата думите "т. 1 и" се заличават;

б) точка 1 се изменя така:

"1. Декларация, че в срок до 5 години след сключване на договора за отпускане на финансова помощ няма да изгражда подземна техническа инфраструктура или да реконструира съществуващата подземна техническа инфраструктура при реконструкция или строителство на улица/и (попълва се само за проекти, включващи реконструкция или строителство на улица/и)."

5. В таблица "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3 и 4:"се правят следните изменения:

а) в т. 3 след думата "вероизповеданието" се добавя "регистрирано по чл. 20 от Закона за вероизповеданията".

б) текстът под таблицата "Забележка. * За местни клонове на вероизповеданията." се заличава.

6. В таблица "Декларации" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 3 след думата "държавата" се добавя "(не се попълва от кандидати общини)";

б) в т. 7 думите "шест години от датата на кандидатстване за подпомагане" се заменят с "пет години от датата на сключване на договора за отпускане на финансова помощ";

в) досегашната т. 12 става т. 13 и се създава нова т. 12:

"12. Декларирам, че проектът, с който кандидатствам, не генерира приходи и е в обществен интерес (не се попълва за проекти, подадени от кандидати общини, и за проекти по чл. 7, ал. 2)."


§ 26. В приложение № 5 към чл. 33, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 от раздел І "Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за авансово плащане" след думата "пълномощно" се добавя "или заповед на кмета".

2. В подраздел "Общи документи" от раздел II "Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за междинно и окончателно плащане" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 7 след думата "пълномощно" се добавя "или заповед на кмета";

б) в т. 8 думите в скобите "в случаи на ползвател ЮЛНЦ" се заменят с "не се изисква от кандидати общини и местни поделения на вероизповеданията";

в) в т. 11, 12, 13 и 14 в края на изреченията се поставят скоби и се добавя "не се изисква от кандидати общини и местни поделения на вероизповеданията";

г) точки 21 и 23 се изменят така:

"21. Квитанция/платежно нареждане за изцяло платена застрахователна премия за срока на застраховката, придружено от пълно дневно банково извлечение.

23. Приемно-предавателен протокол между доставчика и ползвателя на помощта с детайлно описание на техническите характеристики.";

д) създава се т. 27:

"27. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на финансов лизинг)."


§ 27. Навсякъде в приложенията към наредбата абревиатурата "(ОРА)" се заменя с "(ОДФ - ПСМП)".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 28. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 29. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2010 г., в сила от 20.07.2010 г.) За подадените заявления за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба не се прилага § 1, т. 2, § 6, т. 1, § 7, т. 1, буква "в", т. 4, 5 и 6 по отношение на ал. 7 в частта й за изискването оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС и § 8 по отношение на т. 17.


§ 30. Съгласно чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони(ОВ, L 368 от 23.12.2006), § 2, т. 2 се прилага за всички заявления за подпомагане, подадени след 12 август 2008 г., за които няма сключени договори за подпомагане.


§ 31. В Наредба № 8 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 41 от 2008 г.; изм., бр. 106 от 2008 г., бр. 9 от 2010 г.; попр. бр. 29 от 2010 г.; изм., бр. 37 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 26, ал. 15 думите "Алинеи 10, 11 и 12" се заменят с "Алинеи 10 и 11".

2. В чл. 27, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. закупуване на лизинг на недвижима собственост;".

3. В т. 52 от § 1 на допълнителните разпоредби думите "усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката" се заменят с "осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР".

4. В наименованието на приложение № 9а към чл. 26, ал. 16 и 17 думите "ал. 16" се заличават.


§ 32. В Наредба № 18 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 61 от 2008 г.; изм., бр. 37 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 6, ал. 4 т. 3 се изменя така:

"3. сгради и оборудване за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за покриване на собствените енергийни нужди на предприятието;".

2. В т. 47 от § 1 на допълнителните разпоредби думите "усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката" се заменят с "осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР".

3. В § 44 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ДВ, бр. 37 от 2010 г.) думите "§ 8, т. 8" се заменят с "§ 8, т. 9".


§ 33. В Наредба № 25 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 72 от 2008 г.; изм., бр. 11 и 37 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 5 се създава ал. 3:

"(3) В случаите на кандидати общини не се прилага изискването на ал. 2 по отношение на функционалната несамостоятелност."

2. В чл. 23, ал. 11 думите "ал. 4, 5 и 6" се заменят с "ал. 4 и 5".

3. В чл. 24 се създава т. 16:

"16. изработване на информационни табели или билбордове със стойност, надвишаваща 15 000 лв."

4. В т. 35 от § 1 на допълнителните разпоредби думите "усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката" се заменят с "осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР".

5. В приложение № 5 към чл. 28, ал. 2, т. 2 се правят следните изменения:

а) на ред първи думите в скобите "към края на 2005 г." се заличават;

б) на ред втори думите в скобите "към края на 2005 г." се заличават.

6. В § 30 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 25 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 72 от 2008 г.; изм., бр. 11 и 37 от 2010 г.) думите "и § 6, т. 4 и 5" се заменят с "§ 6, т. 4 и 5 и § 7, т. 1, буква "г".


§ 34. В т. 31 от § 1 от допълнителните разпоредби на Наредба № 29 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 76 от 2008 г.; изм., бр. 37 от 2010 г.) думите "усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката" се заменят с "осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР".


§ 35. В т. 32 от § 1 от допълнителните разпоредби на Наредба № 30 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 77 от 2008 г.; изм., бр. 37 от 2010 г.) думите "усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката" се заменят с "осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "НАСЪРЧАВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 20.07.2010 Г.)


§ 32. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките