Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 25.V

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 130 ОТ 2005 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ОПРЕДЕЛЕНИ КОМПОНЕНТИ ЗА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ КАТЕГОРИЯ L И ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ КАТЕГОРИЯ L ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХАРАКТЕРИСТИК

 

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 130 ОТ 2005 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ОПРЕДЕЛЕНИ КОМПОНЕНТИ ЗА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ КАТЕГОРИЯ L И ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ КАТЕГОРИЯ L ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ (ДВ, БР. 76 ОТ 2005 Г.

В сила от 30.04.2010 г.
Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.39 от 25 Май 2010г.

§ 1. В приложение № 5, част 2 се правят следните допълнения:

1. Създава се т. 1.10:

"1.10. "Хибридно електрическо превозно средство (ХЕПС)" е мотоциклет, триколесно или четириколесно превозно средство, което за задвижване ползва енергия и от двата източника на акумулирана енергия в превозното средство:

а) гориво за изгаряне;

б) устройство за съхраняване на електрическа енергия."

2. Създава се т. 2.2.1.3:

"2.2.1.3. В случаите на хибридно електрическо превозно средство се прилага раздел ІІІ."

3. Създава се раздел ІІІ:

"Раздел ІІІ

Измерване на емисиите на мотоциклети, триколесни и четириколесни хибридни електрически превозни средства

1. Обхват

С този раздел се определят специфичните изисквания относно одобряването на типа на хибридни електрически превозни средства.

2. Категории хибридни електрически превозни средства:


Зареждане на превозното средство Зареждане на превозното средство отвън (1) (OVC) Без зареждане на превозното средство отвън (2) (NOVC)
Превключвател на работния режим Без превключвател С превключвател Без превключвател С превключвател
(1) "с външно зареждане"
(2) "без външно зареждане"

3. Изпитване тип І

При изпитване от тип І мотоциклетите или триколесните хибридни електрически превозни средства се изпитват в съответствие с прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Ibis), както е определена в т. 2.2.1.1.5 от част 2. За всяко от условията на изпитване резултатите от изпитването за емисии трябва да бъдат в допустимите граници, посочени в т. 2.2.1.1.5 от част 2.

3.1. Хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) без превключвател на работния режим:

3.1.1. Провеждат се две изпитвания при следните условия:

Условие А: изпитването се извършва с напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия.

Условие Б: изпитването се извършва с устройство за съхраняване на електрическа енергия с минимална степен на зареждане (максимално разреждане на капацитета).

Кривата на степента на зареждане (SOC) на устройството за съхраняване на електрическа енергия по време на различните етапи на изпитването от тип І е посочена в допълнение 3.

3.1.2. Условие А

3.1.2.1. Процедурата започва с разреждане по време на движение на превозното средство:

а) с постоянна скорост от 50 km/h до задействане на консумиращия гориво двигател на ХЕПС, или

б) ако превозното средство не може да достигне постоянна скорост от 50 km/h без задействане на консумиращия гориво двигател, скоростта се намалява до достигане на по-ниска постоянна скорост, при която консумиращият гориво двигател не се задейства за определено време/разстояние (определя се между техническата служба и производителя), или

в) по препоръки на производителя.

Консумиращият гориво двигател се изключва в рамките на 10 секунди от автоматичното му задействане.

3.1.2.2. Подготовка на превозното средство

3.1.2.2.1. Преди изпитване превозното средство се съхранява в помещение, в което температурата остава относително постоянна между 293 и 303 К (20°С и 30°С). Тази подготовка се извършва в продължение на най-малко 6 часа и продължава, докато температурата на маслото и охлаждащата течност (ако има такава) на двигателя не достигне температурата на помещението ± 2 К и устройството за съхраняване на електрическа енергия не се зареди напълно в резултат на процедурата за зареждане, посочена в т. 3.1.2.2.2.

3.1.2.2.2. По време на периода на стабилизиране на температурата устройството за съхраняване на електрическа енергия се зарежда чрез стандартната процедура за нощно зареждане, определена в т. 4.1.2 от допълнение 2.

3.1.2.3. Процедура на изпитване

3.1.2.3.1. Пускането на превозното средство се осъществява с помощта на средствата, осигурени на водача за нормална експлоатация. Първият цикъл започва с началото на процедурата за пускане на превозното средство.

3.1.2.3.2. Могат да бъдат използвани процедурите на изпитване, посочени в т. 3.1.2.3.2.1 или т. 3.1.2.3.2.2.

3.1.2.3.2.1. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и завършват в съответствие с посоченото в приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis) (край на измерванията (ES).

3.1.2.3.2.2. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и продължават по време на известен брой повтарящи се цикли на изпитването. Те завършват, когато приключи последният период на работа на празен ход, когато устройството за съхраняване на електрическа енергия е достигнало до минималната степен на зареждане, в съответствие с посочения по-долу критерий (край на измерванията (ES).

Балансът на количеството електричество Q [Ah], измерен в съответствие с процедурата, посочена в допълнение 1, се използва за определяне кога е достигната минималната степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия.

Счита се, че минималната степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия е достигната в цикъл на изпитване N, когато балансът на количеството електричество по време на цикъла на изпитване N + 1 е не повече от 3 % разреждане, изразено като процент от номиналния капацитет за съхраняване на енергия (в Ah) в неговата максимална степен на зареждане.

По искане на производителя могат да бъдат проведени допълнителни цикли на изпитване и резултатите от тях могат да бъдат включени в изчисленията, посочени в т. 3.1.2.3.5 и т. 3.1.2.3.6, при условие, че балансът на количеството електричество за всеки допълнителен цикъл на изпитване показва по-малко разреждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия спрямо предходния цикъл.

Между всеки от циклите се допуска горещ престой до 10 min.

3.1.2.3.3. Превозното средство се управлява съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.1.2.3.4. Отработилите газове се анализират съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.1.2.3.5. Резултатите от комбинирания цикъл за условие А се записват като m1. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.1.2.3.2.1 m1 отговаря на резултата от проведения единичен цикъл, изразен в грамове. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.1.2.3.2.2 m1 представлява сбор от резултатите от проведените N цикли, изразен в грамове:

3.1.2.3.6. Изчислява се средната тегловна емисия на всеки замърсител в g/km за условие А (М1):

M1 = m1 / Dtest1, където

Dtest1 е цялото действително изминато разстояние по време на изпитването, проведено при условие А.

3.1.3. Условие Б

3.1.3.1. Подготовка на превозното средство

3.1.3.1.1. Устройството за съхраняване на електрическа енергия се разрежда съгласно т. 3.1.2.1.

3.1.3.1.2. Преди изпитване превозното средство се съхранява в помещение, в което температурата остава относително постоянна между 293 и 303 К (20°С и 30°С). Тази подготовка се извършва в продължение на най-малко 6 часа и продължава, докато температурата на маслото и охлаждащата течност (ако има такава) на двигателя не достигне температурата на помещението ± 2 К.

3.1.3.2. Процедура на изпитване

3.1.3.2.1. Пускането на превозното средство се осъществява с помощта на средствата, осигурени на водача за нормална експлоатация. Първият цикъл започва с началото на процедурата за пускане на превозното средство.

3.1.3.2.2. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и завършват в съответствие с посоченото в приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis) (край на измерванията (ES).

3.1.3.2.3. Превозното средство се управлява съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.1.3.2.4. Отработилите газове се анализират съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.1.3.2.5. Резултатите от комбинирания цикъл за условие Б се записват като m2.

3.1.3.2.6. Изчислява се средната емисия на всеки замърсител в g/km за условие Б (М2):

M2 = m2 / Dtest2, където

Dtest2 е цялото действително изминато разстояние по време на изпитването, проведено при условие Б.

3.1.4. Резултати от изпитванията

3.1.4.1. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.1.2.3.2.1 претеглените стойности се изчисляват, както следва:

M = (De.M1 + Dan.M2) / (De + Dan), където:

M е тегловната емисия на замърсителя в g/km;

M1 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия;

М2 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при минимална степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия (максимално разреждане на капацитета);

De - пробегът на превозното средство в електрически режим на задвижване съгласно процедурата, определена в допълнение 2;

Dan - приетото средно разстояние на превозното средство, използвано при условие Б, в периода между две презареждания на устройството за съхраняване на електрическа енергия:

- 4 km за мотоциклети от категория 1 (обем на двигателя < 150 cm3);

- 6 km за мотоциклети от категория 2 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax < 130 km/h);

- 10 km за мотоциклети от категория 3 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax > 130 km/h).

3.1.4.2. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.1.2.3.2.2 претеглените стойности се изчисляват, както следва:

M = (Dоnс.M1 + Dan.M2)/(Dоnс + Dan), където:

M е тегловната емисия на замърсителя в g/km;

M1 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия;

М2 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при минимална степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия (максимално разреждане на капацитета);

Donc - пробегът на превозното средство с външно зареждане (OVC) съгласно процедурата, определена в допълнение 2;

Dan - приетото средно разстояние на превозното средство, използвано при условие Б, в периода между две презареждания на устройството за съхраняване на електрическа енергия:

- 4 km за мотоциклети от категория 1 (обем на двигателя < 150 cm3);

- 6 km за мотоциклети от категория 2 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax < 130 km/h);

- 10 km за мотоциклети от категория 3 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax > 130 km/h).

3.2. Хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) с превключвател на работния режим

3.2.1. Провеждат се две изпитвания при следните условия:

3.2.1.1. Условие А: изпитването се извършва с напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия.

3.2.1.2. Условие Б: изпитването се извършва с устройство за съхраняване на електрическа енергия с минимална степен на зареждане (максимално разреждане на капацитета).

3.2.1.3. Превключвателят на работния режим се поставя в положенията съгласно следната таблица:

Възможни режими на работа Изцяло електрически Хибриден (1) Изцяло на гориво Хибриден (1) Изцяло електрически Хибриден режим n .....
      Изцяло на гориво Хибриден (1) Хибриден режим m
Положение на превключвателя на работния режим при условие А (максимална степен на зареждане) Хибриден (1) Хибриден (1) Хибриден (1) Хибриден режим с максимално използване на електрическа енергия (2)
Положение на превключвателя на работния режим при условие Б (минимална степен на зареждане) Хибриден (1) С разход на гориво С разход на гориво Хибриден режим с максимална консумация на гориво (3)
(1) В случай на повече от един "хибриден режим" се използва процедурата, определена в последната колона отдясно.
(2) Хибриден режим с максимално използване на електрическа енергия:
Хибридният режим, за който чрез изпитване съгласно условие А може да бъде доказано, че има най-голяма консумация на електрическа енергия от всички избираеми хибридни режими, се определя на базата на информация, предоставена от производителя и съгласувана с техническата служба.
(3) Хибриден режим с максимална консумация на гориво:
Хибридният режим, за който чрез изпитване съгласно условие Б може да бъде доказано, че има най-голяма консумация на гориво от всички избираеми хибридни режими, се определя на базата на информация, предоставена от производителя и съгласувана с техническата служба.
 

3.2.2. Условие А

3.2.2.1. Когато пробегът на превозното средство в изцяло електрически режим на задвижване е по-голям от един пълен цикъл, по искане на производителя и със съгласие на техническата служба изпитването от тип І може да се извърши в изцяло електрически режим на задвижване. В този случай стойността на m1 в т. 3.2.2.4.5 е равна на 0.

3.2.2.2. Процедурата започва с разреждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия на превозното средство.

3.2.2.2.1. Когато в превозното средство е предвиден изцяло електрически режим на задвижване, разреждането на устройството за съхраняване на електрическа енергия се извършва чрез движение на превозното средство при изцяло включен електрически режим (на изпитвателно трасе, на динамометричен стенд и т.н.) при постоянна скорост, отговаряща на 70 % ± 5 % от максималната скорост, посочена от производителя. Спирането на разреждането се извършва при една от следните ситуации:

а) когато превозното средство не може да се движи с 65 % от максималната скорост;

б) когато стандартните бордови уреди подадат индикация на водача за спиране на превозното средство;

в) след изминаване на разстояние от 100 km.

3.2.2.2.2. Когато в превозното средство не е предвиден изцяло електрически режим на задвижване, разреждането на устройството за съхраняване на електрическа енергия се извършва чрез движение на превозното средство:

а) при постоянна скорост от 50 km/h или при максималната скорост на превозното средство в изцяло електрически режим на задвижване до задействане на консумиращия гориво двигател на ХЕПС, или

б) ако превозното средство не може да достигне постоянна скорост от 50 km/h без задействане на консумиращия гориво двигател, скоростта се намалява до достигане на по-ниска постоянна скорост, при която консумиращият гориво двигател не се задейства за определено време/разстояние (определя се между техническата служба и производителя), или

в) по препоръки на производителя.

Консумиращият гориво двигател се изключва в рамките на 10 s от автоматичното му задействане.

3.2.2.3. Подготовка на превозното средство

3.2.2.3.1. Преди изпитване превозното средство се съхранява в помещение, в което температурата остава относително постоянна между 293 и 303 К (20°С и 30°С). Тази подготовка се извършва в продължение на най-малко 6 часа и продължава, докато температурата на маслото и охлаждащата течност (ако има такава) на двигателя не достигне температурата на помещението ± 2 К и устройството за съхраняване на електрическа енергия не се зареди напълно в резултат на процедурата за зареждане, посочена в т. 3.2.2.3.2.

3.2.2.3.2. По време на периода на стабилизиране на температурата устройството за съхраняване на електрическа енергия се зарежда чрез стандартната процедура за нощно зареждане, определена в т. 4.1.2 от допълнение 2.

3.2.2.4. Процедура на изпитване

3.2.2.4.1. Пускането на превозното средство се осъществява с помощта на средствата, осигурени на водача за нормална експлоатация. Първият цикъл започва с началото на процедурата за пускане на превозното средство.

3.2.2.4.2. Могат да бъдат използвани процедурите на изпитване, посочени в т. 3.2.2.4.2.1 или т. 3.2.2.4.2.2.

3.2.2.4.2.1. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и завършват в съответствие с посоченото в приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis) (край на измерванията (ES).

3.2.2.4.2.2. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и продължават по време на известен брой повтарящи се цикли на изпитването. Те завършват, когато приключи последният период на работа на празен ход, когато устройството за съхраняване на електрическа енергия е достигнало до минималната степен на зареждане, в съответствие с посочения по-долу критерий (край на измерванията (ES).

Балансът на количеството електричество Q [Ah], измерен в съответствие с процедурата, посочена в допълнение 1, се използва за определяне кога е достигната минималната степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия.

Счита се, че минималната степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия е достигната в цикъл на изпитване N, когато балансът на количеството електричество по време на цикъла на изпитване N + 1 е не повече от 3 % разреждане, изразено като процент от номиналния капацитет за съхраняване на енергия (в Ah) в неговата максимална степен на зареждане.

По искане на производителя могат да бъдат проведени допълнителни цикли на изпитване и резултатите от тях могат да бъдат включени в изчисленията, посочени в т. 3.2.2.4.5 и т. 3.2.2.4.6, при условие, че балансът на количеството електричество за всеки допълнителен цикъл на изпитване показва по-малко разреждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия спрямо предходния цикъл.

Между всеки от циклите се допуска горещ престой до 10 min.

3.2.2.4.3. Превозното средство се управлява съгласно приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.2.2.4.4. Отработилите газове се анализират съгласно приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.2.2.4.5. Резултатите от комбинирания цикъл за условие А се записват като m1. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.2.2.4.2.1 m1 отговаря на резултата от проведения единичен цикъл, изразен в грамове. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.2.2.4.2.2 m1 представлява сбор от резултатите от проведените N цикли, изразен в грамове:

3.2.2.4.6. Изчислява се средната тегловна емисия на всеки замърсител в g/km за условие А (М1):

M1 = m1 / Dtest1, където

Dtest1 е цялото действително изминато разстояние по време на изпитването, проведено при условие А.

3.2.3. Условие Б

3.2.3.1. В случай че превозното средство има възможност да функционира при различни хибридни режими (например спортен, икономичен, градски, извънградски и т.н.), превключвателят се поставя в положение, при което превозното средство работи в хибриден режим с максимална консумация на гориво (виж т. 3.2.1.3, забележка 3).

3.2.3.2. Подготовка на превозното средство

3.2.3.2.1. Устройството за съхраняване на електрическа енергия се разрежда съгласно т. 3.2.2.2.

3.2.3.2.2. Преди изпитване превозното средство се съхранява в помещение, в което температурата остава относително постоянна между 293 и 303 К (20°С и 30°С). Тази подготовка се извършва в продължение на най-малко 6 часа и продължава, докато температурата на маслото и охлаждащата течност (ако има такава) на двигателя не достигне температурата на помещението ± 2 К.

3.2.3.3. Процедура на изпитване

3.2.3.3.1. Пускането на превозното средство се осъществява с помощта на средствата, осигурени на водача за нормална експлоатация. Първият цикъл започва с началото на процедурата за пускане на превозното средство.

3.2.3.3.2. Измерванията започват (BS) преди или в началото на процедурата по пускане на превозното средство и завършват в съответствие с посоченото в прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis) (край на измерванията (ES).

3.2.3.3.3. Превозното средство се управлява съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.2.3.3.4. Отработилите газове се анализират съгласно прилаганата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.2.3.3.5. Резултатите от комбинирания цикъл за условие Б се записват като m2.

3.2.3.3.6. Изчислява се средната емисия на всеки замърсител в g/km за условие Б (М2):

M2 = m2 / Dtest2, където

Dtest2 е цялото действително изминато разстояние по време на изпитването, проведено при условие Б.

3.2.4. Резултати от изпитванията

3.2.4.1. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.2.2.4.2.1 претеглените стойности се изчисляват, както следва:

M = (De.M1 + Dan.M2)/(De + Dan), където:

M е тегловната емисия на замърсителя в g/km;

M1 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия;

М2 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при минимална степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия (максимално разреждане на капацитета);

De - пробегът на превозното средство в електрически режим на задвижване съгласно процедурата, определена в допълнение 2;

Dav - приетото средно разстояние на превозното средство, използвано при условие Б, в периода между две презареждания на устройството за съхраняване на електрическа енергия:

- 4 km за мотоциклети от категория 1 (обем на двигателя < 150 cm3);

- 6 km за мотоциклети от категория 2 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax < 130 km/h);

- 10 km за мотоциклети от категория 3 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax > 130 km/h).

3.2.4.2. В случай на изпитване в съответствие с т. 3.2.2.4.2.2 претеглените стойности се изчисляват, както следва:

M = (Dоnс.M1 + Dan.M2)/(Dоnс + Dan), където:

M е тегловната емисия на замърсителя в g/km;

M1 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при напълно заредено устройство за съхраняване на електрическа енергия, изчислена в т. 3.1.2.3.6;

М2 - средната тегловна емисия на замърсителя в g/km при минимална степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия (максимално разреждане на капацитета), изчислена в т. 3.2.3.3.6;

Donc - пробегът на превозното средство с външно зареждане (OVC) съгласно процедурата, определена в допълнение 2;

Dan - приетото средно разстояние на превозното средство, използвано при условие Б, в периода между две презареждания на устройството за съхраняване на електрическа енергия:

- 4 km за мотоциклети от категория 1 (обем на двигателя < 150 cm3);

- 6 km за мотоциклети от категория 2 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax < 130 km/h);

- 10 km за мотоциклети от категория 3 (обем на двигателя і 150 cm3, Vmax > 130 km/h).

3.3. Хибридни електрически превозни средства без външно зареждане (NOVC ХЕПС) без превключвател на работния режим.

3.3.1. Хибридните електрически превозни средства без външно зареждане (NOVC ХЕПС) без превключвател на работния режим в хибриден режим се изпитват съгласно част 1.

3.3.2. Превозното средство се управлява съгласно приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

3.4. Хибридни електрически превозни средства без външно зареждане (NOVC ХЕПС) с превключвател на работния режим

3.4.1. Хибридните електрически превозни средства без външно зареждане (NOVC ХЕПС) с превключвател на работния режим в хибриден режим се изпитват съгласно част 1. Когато са налични няколко режима, изпитването се извършва в режима, който се включва автоматично при задействането на ключа на запалването (нормален режим). Въз основа на информацията, предоставена от производителя, техническата служба осигурява спазването на граничните стойности във всички хибридни режими.

3.4.2. Превозното средство се управлява съгласно приложимата процедура на изпитване (раздел І или раздел Іbis).

4. Изпитване тип ІІ

4.1. Превозните средства се изпитват съгласно процедурата на изпитване, определена в раздел ІІ.

Допълнение 1

Метод за измерване на баланса на количеството електричество на батерията на ХЕПС с външно зареждане (OVC) и ХЕПС без външно зареждане (NOVC)

1. Цел

1.1. Целта на допълнението е да се определи методът и необходимите инструменти за измерване на баланса на количеството електричество на хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) и на хибридни електрически превозни средства без външно зареждане (NOVC ХЕПС).

2. Измервателно оборудване и уреди

2.1. По време на изпитванията, описани в т. 3.1 - 3.4, се измерва токът на батерията чрез използване на токов преобразувател от типа на токовите клещи или преобразувател със затворен магнитопровод. Токовият преобразувател (т.е. токовият сензор без оборудване за снемане на данни) трябва да е с грешка максимум 0,5 % от измерената стойност или 0,1 % от максималната стойност на скалата.

За целите на изпитването не се използват фабрично монтираните диагностични тестери.

2.1.1. Токовият преобразувател се монтира на един от кабелите, директно свързани с батерията. За осигуряване на по-лесно измерване на тока на батерията чрез външно измервателно оборудване, когато е възможно, производителят предвижда в превозното средство подходящи, безопасни и достъпни точки за свързване. Когато това не е възможно, производителят съдейства на техническата служба, като осигурява средства за свързване на токовия преобразувател към кабелите, свързани с батерията, по описания по-горе начин.

2.1.2. Изходният сигнал на токовия преобразувател се дискретизира с минимална честота на дискретизация от 5 Hz. Измереният ток се интегрира във времето, което дава стойността на Q, изразена в амперчасове (Ah).

2.1.3. Температурата в мястото на сензора се измерва и дискретизира със същата честота на дискретизация като тока, така че тази стойност да може да се използва за евентуална компенсация на отклонението на токовия преобразувател и когато е приложимо - на преобразувателя на напрежение, използван за преобразуване на изходния сигнал на токовия преобразувател.

2.2. На техническата служба се предоставя списък на уредите (производител, номер на модела, сериен номер), използвани от производителя, за определяне кога е достигната минималната степен на зареждане на батерията по време на процедурата на изпитване, определена в т. 3.1 и 3.2, както и датите на последното калибриране на уредите (когато е приложимо).

3. Процедура на измерване

3.1. Измерването на тока на батерията започва заедно със започването на изпитването и приключва непосредствено след като превозното средство е изминало пълния цикъл на движение.

Допълнение 2

Метод за измерване на пробега в електрически режим на задвижване на превозни средства, задвижвани с хибридно електрическо силово предаване, и на пробега с външно зареждане на превозни средства, задвижвани с хибридно електрическо силово предаване

1. Измерване на пробега в електрически режим на задвижване

Методът на изпитване, описан в допълнението, позволява измерването на пробега в електрически режим на задвижване, изразен в km, на превозни средства, задвижвани с хибридно електрическо силово предаване с външно зареждане (OVC ХЕПС).

2. Параметри, мерни единици и точност на измерванията

Параметрите, мерните единици и точността на измерванията са, както следва:

Параметър Мерна единица Точност Разделителна способност
Време s ± 0,1 s 0,1 s
Разстояние m ± 0,1 % 1 m
Температура °C ± 1°C 1°C
Скорост km/h ± 1 % 0,2 km/h
Маса kg ± 0,5 % 1 kg
Баланс на количеството електричество Ah ± 0,5 % 0,3 %
       

3. Условия на изпитване

3.1. Състояние на превозното средство

3.1.1. Гумите на превозното средство се напомпват до налягането, предписано от производителя на превозното средство за съответната температура на околната среда.

3.1.2. Вискозитетът на маслата за механичните движещи части съответства на предписанията на производителя на превозното средство.

3.1.3. Осветлението, светлинната сигнализация и допълнителните устройства са изключени с изключение на тези, необходими за изпитването и обичайната дневна експлоатация на превозното средство.

3.1.4. Всички налични системи за съхраняване на енергия, които не служат за задвижване на превозното средство, са заредени до тяхната максимална степен, предписана от производителя.

3.1.5. Когато батериите се експлоатират при температура, по-висока от тази на околната среда, операторът следва процедурата, предписана от производителя на превозното средство, за поддържане на температурата на батерията в нормалния работен диапазон.

Представител на производителя трябва да е в готовност да удостовери, че системата за контрол на температурата на батерията не е изключена или с намалена функционалност.

3.1.6. В рамките на 7 дни преди изпитването превозното средство трябва да измине най-малко 300 km с батериите, които са монтирани в изпитваното превозно средство.

3.2. Климатични условия

За изпитвания, които се провеждат на открито, температурата на околната среда трябва да е между 5°С и 32°С. Изпитванията на закрито се извършват при температура между 20°С и 30°С.

4. Работни режими

Методът на изпитване включва следните етапи:

а) първоначално зареждане на батерията;

б) прилагане на цикъла и измерване на пробега в електрически режим на задвижване.

Ако между етапите е необходимо превозното средство да се предвижи, то се избутва към следващата зона за изпитване (без регенеративно презареждане).

4.1. Първоначално зареждане на батерията

Зареждането на батерията се състои от следните процедури:

Забележка. "Първоначално зареждане на батерията" е първото зареждане на батерията при получаването на превозното средство.

В случай на няколко комбинирани изпитвания или измервания, провеждани последователно, първото извършено зареждане е "първоначално зареждане на батерията", а следващото може да се извърши съгласно процедурата за "стандартно нощно зареждане" (описана в т. 4.1.2.1).

4.1.1. Разреждане на батерията

4.1.1.1. За хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) без превключвател на работния режим производителят предоставя средства за извършване на измерването с превозно средство, работещо в изцяло електрически работен режим. Процедурата започва с разреждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия на превозното средство по време на движение:

а) с постоянна скорост от 50 km/h до задействане на консумиращия гориво двигател на ХЕПС, или

б) ако превозното средство не може да достигне постоянна скорост от 50 km/h без задействане на консумиращия гориво двигател, скоростта се намалява до достигане на по-ниска постоянна скорост, при която консумиращият гориво двигател не се задейства за определено време/разстояние (определя се между техническата служба и производителя), или

в) по препоръки на производителя.

Консумиращият гориво двигател се изключва в рамките на 10 s от автоматичното му задействане.

4.1.1.2. За хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) с превключвател на работния режим:

4.1.1.2.1. Ако в превозното средство е предвиден изцяло електрически режим на задвижване, процедурата започва с разреждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия на превозното средство по време на движение с превключвател в положение за изцяло електрически режим при постоянна скорост от 70 % ± 5 % от максималната скорост на превозното средство за 30 минути. Спирането на разреждането се извършва при една от следните ситуации:

а) когато превозното средство не може да се движи с 65 % от максималната скорост за 30 min, или

б) когато стандартните бордови уреди подадат индикация на водача за спиране на превозното средство, или

в) след изминаване на разстояние от 100 km.

4.1.1.2.2. Ако в превозното средство не е предвиден изцяло електрически режим на задвижване, производителят предоставя средства за извършване на измерването с превозно средство, работещо в изцяло електрически режим на задвижване. Разреждането на устройството за съхраняване на електрическа енергия се извършва по време на движение на превозното средство:

а) с постоянна скорост от 50 km/h до задействане на консумиращия гориво двигател на ХЕПС, или

б) ако превозното средство не може да достигне постоянна скорост от 50 km/h без задействане на консумиращия гориво двигател, скоростта се намалява до достигане на по-ниска постоянна скорост, при която консумиращият гориво двигател не се задейства за определено време/разстояние (определя се между техническата служба и производителя), или

в) по препоръки на производителя.

Консумиращият гориво двигател се изключва в рамките на 10 s от автоматичното му задействане.

4.1.2. Прилагане на стандартно нощно зареждане

За хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС) устройството за съхраняване на електрическа енергия се зарежда съгласно следната процедура:

4.1.2.1. Процедура за стандартно нощно зареждане

Зареждането се извършва:

а) с бордовото зарядно устройство, когато е монтирано такова, или

б) с външно зарядно устройство, предписано от производителя, използвайки последователността за зареждане, която е предписана за стандартно зареждане;

в) при температура на околната среда между 20°С и 30°С.

Процедурата изключва всички видове специални режими на зареждане, които могат да бъдат пускани автоматично или ръчно, като например изравнителни зареждания или сервизни зареждания. Производителят декларира, че по време на изпитването не се извършва специална процедура на зареждане.

4.1.2.2. Критерий за край на зареждането

Критерият за край на зареждането съответства на време за зареждане от 12 часа с изключение на случаите, когато стандартните уреди подадат ясна индикация на водача, че батерията все още не е напълно заредена.

В такъв случай: максималното време е = 3.обявения капацитет на батерията (Wh)/основно мрежово захранване (W).

4.2. Прилагане на цикъла и измерване на пробега

4.2.1. За определяне на пробега в електрически режим на задвижване на хибридни електрически превозни средства

4.2.1.1. Прилаганата последователност на изпитването, както е описано в т. 2 от част 2, и съответните предписания за превключване на предавките се прилагат върху динамометричен стенд, настроен съгласно предписанията в раздел І от част 2, докато не се проверят всички изпитвателни критерии.

4.2.1.2. При скорост над 50 km/h или максималната скорост при изцяло електрически режим на задвижване, както е обявено от производителя, когато превозното средство не достига необходимото ускорение или скорост за изпитвателния цикъл, ръкохватката за подаване на газ трябва да остане в положение на напълно отворена дроселна клапа, докато отново се достигне изискуемата крива.

4.2.1.3. За измерване на пробега в електрически режим на задвижване всички изпитвателни критерии са проверени, когато превозното средство не е в състояние да достигне изискуемата крива до 50 km/h или максималната скорост при изцяло електрически режим на задвижване, както е обявено от производителя, или когато стандартните бордови уреди подадат индикация на водача да спре превозното средство, или когато устройството за съхраняване на електрическа енергия е достигнало до своята минимална степен на зареждане. Тогава скоростта на превозното средство се намалява до 5 km/h чрез отпускане на ръкохватката за подаване на газ без задействане на спирачките и след това се спира чрез задействане на спирачките.

4.2.1.4. С оглед на човешкия фактор са разрешени до три прекъсвания в последователността на изпитването, но не повече от 15 минути общо.

4.2.1.5. Накрая измерената стойност De за изминатото разстояние в km, при което е използван само електрически мотор, е пробегът в електрически режим на задвижване на хибридното електрическо превозно средство. Тя се закръглява до най-близкото цяло число.

Ако по време на изпитването превозното средство се задвижва както в електрически, така и в хибриден режим, периодите на изцяло електрическо придвижване се определят чрез измерване на тока към впръсквачите или запалването.

4.2.2. Определяне на пробега с външно зареждане на хибридни електрически превозни средства

4.2.2.1. Прилаганата последователност на изпитването, както е описано в т. 2 от част 2, и съответните предписания за превключване на предавките се прилагат върху динамометричен стенд, настроен съгласно предписанията в раздел І или раздел Іbis от част 2, докато не се проверят всички изпитвателни критерии.

4.2.2.2. За измерване на пробега с външно зареждане всички изпитвателни критерии са проверени, когато батерията е достигнала до своята минимална степен на зареждане, съгласно критериите, определени в допълнение 1. Движението на превозното средство продължава до крайната фаза на работа на празен ход.

4.2.2.3. С оглед на човешкия фактор са разрешени до три прекъсвания в последователността на изпитването, но не повече от 15 минути общо.

4.2.2.4. Накрая общото изминато разстояние в km, закръглено до най-близкото цяло число, е пробегът с външно захранване (Donc) на хибридното електрическо превозно средство.

Допълнение 3

Крива на степента на зареждане (SOC) на устройството за съхраняване на електрическа енергия за изпитване от тип І на хибридни електрически превозни средства с външно зареждане (OVC ХЕПС)

Условие А на изпитването от тип І

Условие А:

(1) първоначална степен на зареждане на устройството за съхраняване на електрическа енергия

(2) разреждане съгласно т. 3.1.2.1 и т. 3.1.2.2 от раздел ІІІ

(3) зареждане по време на периода на стабилизиране на температурата съгласно т. 3.1.2.2.2 и т. 3.2.2.3.2. от раздел ІІІ

(4) изпитване съгласно т. 3.1.3.2 и т. 3.2.2.4 от раздел ІІІ

Условие Б на изпитването от тип І

Условие Б

(1) първоначална степен на зареждане

(2) разреждане съгласно т. 3.1.3.1.1 и т. 3.2.3.2.1 от раздел ІІІ

(3) период на стабилизиране на температурата съгласно т. 3.1.3.1.2 и т. 3.2.3.2.2 от раздел ІІІ

(4) изпитване съгласно т. 3.1.3.2 и т. 3.2.3.3 от раздел ІІІ".


§ 2. В приложение № 9 се правят следните допълнения:

1. В раздел ІІІ:

а) създава се т. 1.5:

"1.5. "Хибридно електрическо превозно средство (ХЕПС)" е превозно средство, което за неговото задвижване ползва енергия и от двата източника на акумулирана енергия в превозното средство:

а) гориво за изгаряне;

б) устройство за съхраняване на електрическа енергия (например: батерия, кондензатор, маховик/генератор и т.н.);"

б) създава се т. 2.1.4.4:

"2.1.4.4. При хибридни превозни средства изпитванията се извършват 2 пъти:

а) Условие А: Батериите трябва да са с максимална степен на зареждане; в случай на повече от един "хибриден режим" за изпитването се избира режимът, при който използването на електрическа енергия е максимално;

б) Условие Б: Батериите трябва да са с минимална степен на зареждане; в случай на повече от един "хибриден режим" за изпитването се избира режимът, при който консумацията на гориво е най-голяма";

в) създава се т. 2.1.5.5:

"2.1.5.5. Когато средната стойност от четири резултата от изпитвания при условие А и средната стойност от четири резултата от изпитвания при условие Б не надвишават максималното допустимо ниво за категорията, към която принадлежи изпитваното превозно средство, се счита, че изискванията, посочени в т. 2.1.1, са изпълнени.

Най-високата средна стойност представлява резултатът от изпитването."

2. В раздел ІV:

а) създава се т. 1.5:

"1.5. "Хибридно електрическо превозно средство (ХЕПС)" е превозно средство, което за неговото задвижване ползва енергия и от двата източника на акумулирана енергия в превозното средство:

а) гориво за изгаряне;

б) устройство за съхраняване на електрическа енергия (например: батерия, кондензатор, маховик/генератор и т.н.)";

б) създава се т. 2.2.4.5:

"2.2.4.5. При хибридни превозни средства изпитванията се извършват 2 пъти:

а) Условие А: Батериите трябва да са с максимална степен на зареждане; в случай на повече от един "хибриден режим" за изпитването се избира режимът, при който използването на електрическа енергия е максимално;

б) Условие Б: Батериите трябва да са с минимална степен на зареждане; в случай на повече от един "хибриден режим" за изпитването се избира режимът, при който консумацията на гориво е най-голяма";

в) създава се т. 2.2.5.5:

"2.2.5.5. Когато средната стойност от четири резултата от изпитвания при условие А и средната стойност от четири резултата от изпитвания при условие Б не надвишават максималното допустимо ниво за категорията, към която принадлежи изпитваното превозно средство, се счита, че изискванията, посочени в т. 2.1.1, са изпълнени.

Най-високата средна стойност представлява резултатът от изпитването."


Допълнителни разпоредби

§ 3. Наредбата въвежда изискванията на Директива 2009/108/ЕО на Комисията от 17 август 2009 г. за изменение с цел привеждане в съответствие с техническия прогрес на Директива 97/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно някои компоненти и характеристики на двуколесните и триколесните моторни превозни средства (ОВ L 213, 18.8.2009 г.).


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. От 1 май 2010 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" не може да откаже издаването на ЕО одобряване типа на дву- или триколесно моторно превозно средство на основания, свързани с мерките срещу замърсяването на въздуха или допустимите нива на шума, когато са изпълнени изискванията на Директива 97/24/ЕО, както тя е изменена с Директива 2009/108/ЕО.


§ 5. От 1 май 2010 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" отказва издаването на ЕО одобряване типа на ново дву- или триколесно моторно превозно средство на основания, свързани с мерките срещу замърсяването на въздуха или допустимите нива на шума, когато не са изпълнени изискванията на Директива 97/24/ЕО, както тя е изменена с Директива 2009/108/ЕО.


§ 6. Наредбата влиза в сила на 30 април 2010 г.


Промени настройката на бисквитките