Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 25.V

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТУРКМЕНИСТАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА (Одобрено с Решение № 685 от 19 август 2009 г. на Министерския съвет. В сила от 27 август 2009 г.)

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТУРКМЕНИСТАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА

(Одобрено с Решение № 685 от 19 август 2009 г. на Министерския съвет. В сила от 27 август 2009 г.)

Издадено от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.39 от 25 Май 2010г.

Правителството на Република България и правителството на Туркменистан, наричани по-долу "страните",

Имайки предвид това, че туризмът е действен инструмент за развитието на взаимното разбирателство и приятелски отношения между народите на двете страни,

Желаейки да съдействат за по-доброто запознаване с историческото и културното наследство, а също така и с природните богатства на двете страни,

се споразумяха за следното:


Член 1


Страните насърчават развитието и укрепването на сътрудничеството в областта на туризма между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимна изгода в съответствие с националното законодателство на двете държави, на това споразумение и на международните договори, в които страните участват.


Член 2


Страните стимулират дейността на националните туристически администрации на своите държави в установяване и развитие на сътрудничеството между организациите, фирмите и компаниите на Република България и на Туркменистан, участващи в развитието на международния туризъм.


Член 3


Страните в съответствие с действащите в техните страни закони и правила се стремят към улесняване на формалностите, свързани с туристическия обмен.


Член 4


Страните способстват нарастването както на организирания групов, така и на индивидуалния туризъм, обмена на специализирани групи, в т.ч. с цел посещение на спортни мероприятия, музикални и театрални фестивали, изложби, симпозиуми, конгреси, както и с лечебна цел.


Член 5


Страните поощряват обмена на информация в областта на туризма между националните туристически администрации относно:

- законодателната и нормативната база в областта на туризма;

- състоянието на туристическия пазар, опита и постиженията в областта на туризма;

- практиката при управление на хотели и други средства за настаняване на туристи;

- статистически, справочно-информационни и рекламни материали;

- националното законодателство, свързано със защитата и опазването на природните и културните ресурси, представляващи туристически забележителности;

- предложения за инвестиции в сферата на туризма.


Член 6


Страните оказват взаимна помощ в подготовката на професионални кадри в областта на туризма, обмена на специализиращи в областта на туризма научни работници и специалисти, а така също съдействат за преките контакти и съвместни дейности на туристическите организации на Република България и Туркменистан, осъществяващи изследвания в тези области.


Член 7


Страните съдействат взаимните посещения и обмен на репортери и журналисти с цел по-добра информираност на обществеността за туристическия потенциал на двете държави.


Член 8


Страните възлагат изпълнението на това споразумение на националните туристически администрации на двете държави. При необходимост и във връзка с координация на действията по изпълнение на споразумението и разработените програми за развитие на двустранното сътрудничество страните могат да създадат работна група.

Мястото и времето на провеждане на заседанията на работната група се съгласуват между страните.


Член 9


Страните се информират взаимно по въпроси, свързани с изпълнението на това споразумение, и при необходимост внасят изменения и допълнения.

Измененията и допълненията могат да се внасят по взаимно съгласие на страните, оформени като отделни протоколи, които ще бъдат неразделна част от това споразумение и влизат в сила по реда и при условията на чл. 10.


Член 10


Това споразумение влиза в сила от датата на неговото подписване и се сключва за срок от пет години. Действието на това споразумение ще бъде автоматично продължавано за последващи петгодишни периоди от време, ако нито една от страните писмено не уведоми другата страна за своето намерение за прекратяване действието на споразумението не по-малко от 6 месеца преди изтичане на неговия срок.

Прекратяването на действието на това споразумение няма да засегне изпълнението на програмите и проектите в областта на туризма, договорени в периода на неговото действие, освен ако страните не се договорят за друго.

Подписано в София на 27 август 2009 г. в два еднообразни екземпляра, всеки от които на български, туркменски и руски език, като трите текста имат еднаква сила.

В случай на различие в тълкуването на това споразумение меродавен е текстът на руски език.


Промени настройката на бисквитките