Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 25.V

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ (Утвърдено с Решение № 101 от 26 февруари 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 10 март 2010 г.)

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

(Утвърдено с Решение № 101 от 26 февруари 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 10 март 2010 г.)

Издадено от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.39 от 25 Май 2010г.

ПРЕАМБЮЛ

Правителството на Република България и правителството на Република Сърбия (наричани по-нататък "договарящите се страни"),

Съзнавайки, че пълноправното членство на Република България в Европейския съюз и произтичащите от това за Република България задължения изискват по-нататъшното подобряване и усъвършенстване на договорно-правната база на двустранните икономически взаимоотношения,

Потвърждавайки твърдото си намерение да развиват позитивните страни на традиционните си икономически взаимоотношения,

Изразявайки своята готовност в търсенето на средства и начини за укрепването и развитието на взаимноизгодното сътрудничество,

Имайки предвид правата и задълженията, произтичащи от Договора за присъединяване, подписан на 25 април 2005 г. между Европейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна,

Изразявайки убеждението, че присъединяването на Република България към Европейския съюз ще предостави нови възможности за разширяването на двустранното икономическо сътрудничество,

Уверени, че това споразумение ще допринесе за развитие на икономическите връзки между тях в новите условия и в частност за активизиране на взаимноизгодното търговско, икономическо, техническо и технологично сътрудничество,

се договориха, както следва:


Член 1


Договарящите се страни ще съдействат за развитието и разширяването на взаимноизгодното си икономическо сътрудничество.


Член 2


Договарящите се страни ще полагат усилия да развиват тяхното двустранно сътрудничество на широка основа, преди всичко в областите, посочени в приложение № 1 към това споразумение.


Член 3


Договарящите се страни ще развиват и разширяват икономическото си сътрудничество чрез прилагане на мерките, посочени в приложение № 2 от това споразумение.


Член 4


Договарящите се страни ще създадат Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чиито задачи и начин на функциониране са определени в приложение № 3 от това споразумение.


Член 5


Договарящите се страни се съгласяват, че техните интереси в областта на икономическите отношения ще бъдат представлявани от съответните организационни подразделения към техните дипломатически представителства: за Република България - Службата по търговско-икономическите въпроси в дипломатическото представителство на Република България в Република Сърбия, а за Република Сърбия - Посолството на Република Сърбия в Република България, чиито статут се определя от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г.


Член 6


Това споразумение не накърнява правата и задълженията на договарящите се страни, произтичащи от други международни договори/ членството в ЕС, по които Република България и Република Сърбия са страни, както и/или от членството им в международни организации.


Член 7


Договарящите се страни ще разрешават чрез преговори възникналите разногласия между тях във връзка с прилагането и тълкуването на това споразумение.


Член 8


Изменения в това споразумение ще могат да бъдат внасяни по взаимно съгласие между договарящите се страни, които ще бъдат оформяни в отделни протоколи за всяко изменение.


Член 9


Приложенията и протоколите към това споразумение са неразделна част от него.


Член 10


1. Това споразумение влиза в сила от датата на получаването на втората от дипломатическите ноти, с които договарящите се страни взаимно се уведомяват, че вътрешните процедури, необходими за влизане в сила на споразумението, са изпълнени.

2. Това споразумение се сключва за неопределен срок.

3. Всяка от договарящите се страни може да прекрати това споразумение чрез писмено уведомление до другата договаряща се страна. Действието на споразумението се прекратява от първия ден на четвъртия месец, следващ датата на получаване на уведомлението от другата договаряща се страна.

В уверение на горното долуподписаните официални лица, надлежно упълномощени, подписаха това споразумение.


Изготвено в Белград на 30 ноември 2007 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, сръбски и английски език, като всеки от тези текстове е с еднаква правна сила. В случай на различия в тълкуването меродавен ще бъде текстът на английски език.


ПРИЛОЖЕНИЕ № 1


Области на икономическо сътрудничество


1. Промишленост:

- машиностроене;

- металургия;

- преработваща промишленост;

- електроника и електромашиностроителна промишленост;

- химическа и нефтопреработвателна промишленост.

2. Селско стопанство:

- хранително-вкусова промишленост.

3. Горско стопанство.

4. Енергетика.

5. Научно-изследователска и развойна дейност.

6. Строителство и строителна промишленост.

7. Транспорт и логистика.

8. Опазване на околната среда.

9. Туризъм.

10. Насърчаване на инвестициите.

11. Сътрудничество между малки и средни предприятия.

12. Образование.


ПРИЛОЖЕНИЕ № 2


Мерки за разширяване и засилване на икономическото сътрудничество


1. Заздравяване на сътрудничеството в икономическата област между правителствените институции, професионалните организации и бизнес средите, камари и асоциации, регионалните и местните органи, включително обмен на икономическа информация от взаимен интерес, както и взаимни посещения на представители на институциите и бизнеса от двете договарящи се страни.

2. Стимулиране на създаването на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти, насърчаване на взаимните контакти и посещения на частни лица и предприемачи.

3. Обмен на бизнес информация, участие в международни панаири и изложби, съдействие за организирането на мероприятия за представители на бизнеса, семинари, конференции и симпозиуми.

4. Оказване на съдействие за повишаване на ролята на малкия и средния бизнес в двустранните икономически отношения.

5. Сътрудничество в сферата на маркетинга, консултантските и експертните услуги в областите от взаимен интерес.

6. Развитие на по-тесни връзки и сътрудничество между финансовите институции и банковите структури.

7. Съдействие за развитието на двустранната инвестиционна дейност.

8. Съдействие за откриване на представителства и клонове на компании от двете договарящи се страни.

9. Стимулиране на международното сътрудничество.

10. Разширяване на сътрудничеството на пазарите в трети страни.

11. Обмен на информация за програми и проекти и насърчаване на участието на предприемачите в тяхната реализация.


ПРИЛОЖЕНИЕ № 3


Задачи, структура и правила за работа на Смесената българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество


1. Задачите на Смесената българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, наричана по-нататък "комисията", включват:

- разглеждане на въпросите за развитието на двустранните икономически отношения;

- определяне на нови възможности за развитие на двустранните икономически отношения;

- разработване на предложения за подобряване на условията за икономическо сътрудничество между организации от договарящите се страни;

- представяне на предложения по прилагането на това споразумение.

2. Комисията е съставена от представители на българската страна и на сръбската страна.

Всяка от договарящите се страни ще определи председател на своята част, наричан "съпредседател". Всеки от съпредседателите ще определи секретар на своята част от комисията.

За обсъждане на конкретни въпроси комисията може да създава работни групи, да определя техните задачи и срокове за изпълнението им.

3. Заседания на комисията ще се провеждат поне веднъж годишно, последователно в Република България и Република Сърбия.

Съпредседателите на комисията ще се договарят за свикването и за дневния ред на съответното заседание на комисията не по-късно от 1 месец преди заседанието.

Със съгласието на съпредседателите на заседанията на комисията могат да бъдат обсъждани и въпроси, които не са изрично включени в предвидения дневен ред.

По предложение на всеки от съпредседателите може да бъде свикано извънредно заседание на комисията или среща на съпредседателите на комисията.

На заседанията на комисията могат да бъдат канени съветници и експерти.

Работните езици на заседанията на комисията са български и сръбски.

За всяко заседание и проведените в него обсъждания се съставят протоколи на български и сръбски език.

Въпросите, които са свързани с дейността на комисията и възникват в периода между заседанията, ще бъдат обсъждани в работен порядък между съпредседателите на комисията или от секретарите на комисията по указания на съпредседателите.


Промени настройката на бисквитките