Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 21.V

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА ОТНОСНО ФРЕНСКОТО УЧИЛИЩЕ "ВИКТОР ЮГО" В СОФИЯ (Одобрена с Решение № 223 от 20 април 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 23 април 2010 г.)

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА ОТНОСНО ФРЕНСКОТО УЧИЛИЩЕ "ВИКТОР ЮГО" В СОФИЯ

(Одобрена с Решение № 223 от 20 април 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 23 април 2010 г.)

Издадена от Министерството на външните работи

Обн. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г.

Правителството на Република България и правителството на Френската република, наречени по-долу "страните",

като отчитат:

- общата воля за развитие на все по-тясно сътрудничество в областта на културата и образованието,

- активното участие на България в Международната организация на франкофонията, чийто асоцииран член е от 1991 г., а пълноправен член - от октомври 1993 г.,

- съществуването в София от 1966 г. на училище, станало впоследствие "Френско училище "Виктор Юго", наричано по-долу "училището",

- принадлежността на училището към мрежата от институции с френско обучение в чужбина, което се провежда по учебни програми, педагогически цели и правила на организация, приложими за държавните образователни институции във Франция, и официалното признаване, с което се ползва в това си качество от Френското министерство на националното образование,

- Съвместната декларация, подписана на 4 октомври 2007 г. от министъра на външните работи и европейските въпроси на Френската република и министъра на образованието и науката на Република България по повод посещението в България на Президента на Френската република - Никола Саркози, в която търсенето на дългосрочно и подходящо решение за установяването на Френското училище "Виктор Юго" се смята от първостепенен и неотложен интерес за двете страни,

- разговорите между министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и министър-председателя на Франция г-н Франсоа Фийон в Париж на 12 октомври 2009 г.,

- временното преместване на училището и необходимостта от намиране на дългосрочно и подходящо решение за приемането при добри условия на 750 ученици,

- ангажиментът, поет от Столична община, да съдейства за дългосрочното установяване на Френското училище "Виктор Юго" с безвъзмездно предоставяне на подходящ терен;

се договориха за следното:


Член 1

1. Правителството на Република България дава на Френското училище "Виктор Юго"статут на юридическо лице в съответствие с българското законодателство. На училището ще бъде издаден служебно единен идентификационен код по БУЛСТАТ. Административното и финансовото управление на училището се осъществява от българския клон на Асоциацията на Френското училище "Виктор Юго" - асоциация с нестопанска цел с обществена полза, вписана с Решение на Софийския градски съд от 18 август 2003 г., наричана по-долу "асоциацията".

2. Страните потвърждават, че дейностите на училището и на асоциацията са подчинени на българското законодателство с изключение на условията в спогодбата.


Член 2

1. Френското училище "Виктор Юго" организира и провежда обучение на деца и ученици от детската градина до последния гимназиален клас.

2. Училището провежда обучение по учебни програми, педагогически цели и правила на организация, приложими за държавните образователни институции във Франция съгласно подписаната Конвенция между Агенцията за френско обучение в чужбина (наричана по-долу "агенцията") и асоциацията.

3. Училището подготвя учениците за френските изпити и дипломи. Организацията на обучението подлежи годишно на одобрение от агенцията.

4. Училището приема ученици от всички националности, пребиваващи в България и владеещи френски език на подходящо за съответния клас ниво.

5. В рамките на капацитета си училището осъществява прием на деца и ученици без познания по френски език в детската градина и в началната образователна степен.

6. Директорът носи пълна отговорност за организацията, педагогическите дейности и училищния живот в училището. Целият персонал на училището е под негово ръководство. Директорът на училището се назначава и получава възнаграждение от агенцията. Неговата власт се упражнява под контрола на посланика на Франция.


Член 3

Правителството на Република България ще съдейства за предоставянето на подходящ терен или сграда на Френското училище "Виктор Юго" в изпълнение на Съвместната декларация от 4 октомври 2007 г.


Член 4

Правителството на Република България няма финансови задължения по отношение на оборудването и функционирането на училището освен посочените в чл. 3 на спогодбата.


Член 5

Възникващите въпроси относно тълкуването и прилагането на това споразумение ще бъдат обсъждани на преговори между страните.


Член 6

Когато правителството на Република България открие училище във Френската република, страните по спогодбата ще се договарят с цел сключване на споразумение, което включва права и облекчения, подобни на предоставените на Френското училище "Виктор Юго" в София.


Член 7

1. Тази спогодба влиза в сила от деня на подписването й.

2. Всяка от договарящите страни може да прекрати спогодбата с предизвестие от две години, изпратено по дипломатически път на другата договаряща страна. В случай на прекратяване на спогодбата училището ще прекрати дейността си в края на учебната година, в която спогодбата става невалидна.

3. Изменения в спогодбата могат да се правят само при взаимно съгласие на страните, изразено в писмен вид. Измененията влизат в сила в края на учебната година, в която са направени, и са валидни за следващата.

Тази спогодба е подписана в София на 23 април 2010 г. в два оригинални екземпляра на български и френски език, като двата текста имат еднаква сила.


Промени настройката на бисквитките