Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 21.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПРИЛАГАНЕ НА СТРАТЕГИИТЕ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ" И ПО МЯРКА "УПРАВЛЕНИЕ НА МЕСТНИ ИНИЦИАТИВНИ ГРУПИ, ПРИДОБИВАНЕ НА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПРИЛАГАНЕ НА СТРАТЕГИИТЕ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ" И ПО МЯРКА "УПРАВЛЕНИЕ НА МЕСТНИ ИНИЦИАТИВНИ ГРУПИ, ПРИДОБИВАНЕ НА УМЕНИЯ И ПОСТИГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА АКТИВНОСТ НА СЪОТВЕТНАТА ТЕРИТОРИЯ ЗА МЕСТНИТЕ ИНИЦИАТИВНИ ГРУПИ, ПРИЛАГАЩИ СТРАТЕГИИ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 1 ОТ 2010 Г.)

Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г.

§ 1. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на местни инициативни групи (МИГ), одобрени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 - 2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по мярка "Управление на МИГ, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие", и условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекти към стратегиите за местно развитие по мярка "Прилагане на стратегиите за местно развитие"."


§ 2. В заглавието на глава втора "Условия и ред за предоставяне на финансовата помощ на МИГ по мярка "Прилагане на стратегиите за местно развитие" думите "на МИГ" се заличават.


§ 3. В заглавието на глава втора, раздел II "Изисквания към кандидатите" думата "кандидати" се заменя с "местните инициативни групи".


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Финансова помощ се предоставя за проекти към стратегията за местно развитие само на МИГ, одобрена по реда на тази наредба."

2. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 след думите "на МИГ" се добавя "в колективния върховен орган";

б) в т. 4 след думите "или работят" се добавя "или имат седалище";

в) в т. 5 думите "общинска власт" се заменят с "органи на изпълнителната или местната власт, представители или служители на централната или териториалната администрация на изпълнителната власт и общински съветници";

г) създава се т. 8:

"8. нямат констатирани нередности по проекти, съфинансирани със средства от Европейския съюз, осъществявани след 2000 г."


§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За мерки по ал. 1, т. 2 се прилагат изискванията за допустимост на дейностите, разходите и кандидатите/получателите на помощта, както и размерът на финансовата помощ, включени в наредбата, определяща условията и реда за подпомагане по съответната мярка от ПРСР, с изключение на:

1. критериите за минимален и максимален размер на разходите по проектите;

2. критериите за оценка на проектите;

3. условието за кандидатстване с нов проект след подаване на заявка за окончателно плащане по предходен проект, когато кандидат е община;

4. условието за гарантирани бюджети."

2. Създава се нова ал. 6:

"(6) В случаите по ал. 5 в стратегията за местно развитие могат да бъдат включени и допълнителни изисквания за допустимост на дейностите, разходите и кандидатите/получателите на помощта само ако са с ограничителен характер."

3. Досегашната ал. 6 става съответно ал. 7.


§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създават т. 14, 15 и 16:

"14. общи разходи, свързани с инвестицията, извършени по-рано от една година от подаване на заявлението за подпомагане;

15. лизинг с изключение на финансов лизинг за закупуване на машини, съоръжения и оборудване;

16. закупуване чрез финансов лизинг на активи по т. 15, когато ползвателят на помощта не става собственик на съответния актив до датата на подаване на заявката за окончателно плащане за същия актив."

2. В ал. 3 думите "разходите по чл. 39, ал. 2 и 3" се заменят с "разходи за застрахователни премии".

3. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, за които бъде установено наличие на изкуствено създадени условия и/или функционална несамостоятелност на инвестицията, целящи получаване на предимство в противоречие с целите и условията на съответната мярка.

(5) В случаите на проекти, включващи строително-монтажни работи, не се предоставя финансова помощ за дейности, извършени преди посещението на място от МИГ, с изключение на предварителните разходи за консултации, хонорари за правни услуги, архитекти и инженери."


§ 7. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) За разходи, чиято стойност е повече от левовата равностойност на 15 000 евро без ДДС, с цел установяване на основателността на предложените разходи кандидатите с проекти към стратегията за местно развитие следва да представят най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, а в случаите на доставка на машини и/или селскостопанска техника - и документ от производителя или официалния представител/вносител, потвърждаващ възможността на оферента да извърши доставката.

(2) За разходи, чиято стойност е повече от левовата равностойност на 15 000 евро без ДДС, за които са определени референтни цени, се изисква предоставяне на една оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи.

(3) За разходи, чиято стойност е по-малка от левовата равностойност на 15 000 евро без ДДС, се изисква представяне на най-малко една оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел определяне на основателността на предложените разходи.

(4) За общите разходи, извършени преди подаване на заявлението за подпомагане, се изисква заверено копие от договора, а в случаите, когато надвишават левовата равностойност на 15 000 евро без ДДС, се представят и най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента.

(5) В случаи по ал. 1 и 2 с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА може със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включва поне един независим оценител, притежаващ знания в съответната област.

(6) Оферентите по ал. 1, 2, 3 и 4 в случаите, когато са местни лица, следва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.

(7) Оферент по смисъла на ал. 1, 2, 3 и 4 може да бъде и Националната служба за съвети в земеделието, за който правилата се прилагат при съобразяване със статута.

(8) В случаите по ал. 1, 2, 3 и 4 кандидатът изпраща запитване за оферта по образец съгласно приложение № 2а. В случаите, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено.

(9) Списък с разходите по ал. 2, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на РА.

(10) Редът на ал. 1, 2, 3, 4 и 5 не се прилага за кандидати, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) (ДВ, бр. 28 от 2004 г.) или чл. 1, ал. 4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП) (ДВ, бр. 84 от 2004 г.).

(11) За разходи, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане, кандидатите, които се явяват възложители по чл. 7, чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, при подаване на заявлението за подпомагане представят заверено от възложителя копие на всички документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и.

(12) В случаите на кандидати, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, обосноваността на разхода се преценява чрез съпоставяне с референтни цени или от оценяваща комисия, съставена по реда на ал. 5, за разходите, за които няма определени референтни цени."


§ 8. В чл. 13 се създава ал. 5:

"(5) Не са допустими за подпомагане юридически лица или еднолични търговци, имащи клон на територията на МИГ, ако юридическите лица или едноличните търговци, открили клона, не отговарят на изискванията по ал. 3."


§ 9. В чл. 14 се създава ал. 3:

"(3) Обявата по ал. 1 съдържа:

1. начален и краен срок за прием на заявления;

2. адрес, на който се приемат заявленията;

3. бюджет за съответния период на прием."


§ 10. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 18 думите "и документи, доказващи заетост на територията на действие на МИГ;" се заменят с думите "или документи, доказващи заетост на територията на действие на МИГ;";

б) създава се т. 21:

"21. длъжностни характеристики за позициите изпълнителен директор на МИГ, експерт/и по прилагане на дейностите по Стратегията за местно развитие, счетоводител и асистент."

2. В ал. 4 думите "подпис на изпълнителния директор" се заменят с "подпис на законния представител на МИГ".


§ 11. В чл. 16, ал. 2 думата "(РА)" се заличава.


§ 12. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "управляващият орган на ПРСР" се заменят с "председателят на комисията за избор".

2. Алинеи 6 и 7 се изменят така:

"(6) Всяко заявление и приложените към него документи са предмет на техническа оценка от най-малко четирима членове на комисията, от които поне двама са външни експерти-оценители, притежаващи познания и опит в оценяване на проекти, програми и стратегии.

(7) Общата оценка за всяко едно заявление се формира като средноаритметично от сбора на оценките на експертите по ал. 6. При разлика с повече от 10 точки в оценките комисията за избор провежда обсъждане на заявлението и приложените към него документи. Решението за общата оценка на проектното предложение се взема с мнозинство повече от половината от всички членове на комисията за избор."


§ 13. В чл. 19 досегашния текст става ал. 1 и се създават ал. 2 и 3:

"(2) Когато сумата на исканата финансова помощ от предложените за разглеждане заявления надхвърля бюджета, определен в обявата по чл. 14, ал. 1, заявленията, класирани съгласно критериите по чл. 17, ал. 5, се одобряват в низходящ ред до размера на наличния бюджет, а останалите отпадат и не подлежат на подпомагане за същия период за прием на заявления.

(3) Кандидатите с отпаднали заявления за подпомагане по ал. 2 могат да кандидатстват отново."


§ 14. В чл. 20 се създава ал. 6:

"(6) Срокът по ал. 1 спира да тече до получаване на отговор от кандидата в случаите по чл. 19, ал. 5."


§ 15. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1, 3 и 4 се изменят така:

"(1) След подписване на договора по чл. 21 промяна в одобрената стратегия за местно развитие се допуска само:

1. по отношение на финансовите й параметри;

2. по отношение на процедурите за изпълнение на стратегията;

3. при промяна на условията за допустимост, определени в мерките от ПРСР или наредбите за тяхното прилагане;

4. при промяна в приложимите регламенти.

(3) Към заявлението за промяна МИГ представя:

1. доклад за договорените, реализираните проекти и извършените дейности;

2. финансова таблица с усвоените, договорените и планираните средства;

3. обосновка за исканата промяна.

(4) Преди одобрение на заявлението за промяна УО проверява обосноваността и допустимостта на исканата промяна и извършва посещение на място. При установяване на необоснованост или недопустимост на исканата промяна УО не одобрява заявлението за промяна."

2. Създава се ал. 5, както следва:

"(5) В случаите по ал. 2, т. 2, 3 и 4 искането за промяна може да бъде инициирано и от УО."


§ 16. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова т. 6:

"6. извършва проверка за основателността на предложените разходи, липса на двойно финансиране и изкуствено създадени условия;"

б) досегашните т. 6 и 7 стават съответно т. 7 и 8;

в) досегашната т. 8 става т. 9 и думите "информация за всички проекти, одобрени от комисията" се заменят със "заверени копия на заявленията и на придружаващите ги документи, одобрени от комисията";

г) досегашните т. 9, 10, 11, 12, 13 и 14 стават съответно т. 10, 11, 12, 13, 14 и 15;

д) досегашната т. 15 става т. 16 и думите "31 януари" се заменят с "15 февруари";

е) досегашната т. 16 става т. 17;

ж) създава се т. 18:

"18. изпраща до МЗХ и РА списък на одобрените и отхвърлените проекти след приключване на работата на комисията за избор на проекти и списък и заверени копия на сключените договори."

2. В ал. 4 т. 1 се изменя така:

"1. одобрява или не одобрява допустимостта на кандидатите, дейностите и разходите по предложените от МИГ проекти, проверява основателността на предложените разходи, липса на двойно финансиране и изкуствено създадени условия, както и спазването на процедурата за избор на проекти;".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) В случай на неодобрение на допустимостта на кандидатите, дейностите и разходите или при установяване на функционална несамостоятелност, двойно финансиране и/или изкуствено създадени условия за получаване на помощта или неспазване на процедурата за избор на проекти по Стратегията за местно развитие РА уведомява МИГ, че по съответния проект с кандидата не следва да се сключва договор за безвъзмездна финансова помощ."


§ 17. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) В комисията по ал. 1 делът на представителите на община/и, централната или териториалната администрация на изпълнителната власт и общински съветници не може да превишава 49 процента."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и след думите "декларация за" се добавя "поверителност, безпристрастност и".

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.


§ 18. В чл. 29, ал. 2 думите "2000 евро" се заменят с "1000 евро".


§ 19. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. (1) При кандидатстване за междинно или окончателно плащане получателят на помощта подава заявка за плащане по образец, утвърден от изпълнителния директор на Разплащателната агенция, в ОДФ - РРА - РА по място на извършване на инвестицията и прилага следните документи:

1. удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на подаване на документите, в случаите на получатели юридически лица (ЮЛ) и еднолични търговци (ЕТ), които не се вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, и копие от документ за самоличност на физическото лице или представляващия ЮЛ/ЕТ;

2. копие на документ за самоличност на законния представител на получателя и на лицето, подаващо документите, в случай на упълномощаване;

3. нотариално заверено пълномощно, в случай че документите не се подават лично от получателя, или решение на управителния орган на ЮЛ;

4. копие от регистрационна и анкетна карта, заедно с анкетните формуляри, по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (представя се само от получатели, които са регистрирани като земеделски производители);

5. удостоверение от ТД на НАП за наличие или липса на задължения, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявката за плащане;

6. счетоводен баланс за годината, предхождаща годината на подаване на заявката за плащане, съгласно Закона за счетоводството (ЗС) за ЕТ и ЮЛ, подписан и подпечатан от законния представител и главния счетоводител и заверен от регистриран одитор за лицата, описани в чл. 38 ЗС;

7. счетоводен баланс към датата на подаване на заявка за плащане съгласно ЗС за ЕТ и ЮЛ, подписан и подпечатан от законния представител и главния счетоводител;

8. отчет за приходите и разходите за последната финансова година за ЕТ и ЮЛ, подписан и подпечатан от законния представител и главния счетоводител и заверен от регистриран одитор за лицата, описани в чл. 38 от Закона за счетоводството;

9. отчет за приходите и разходите към датата на подаване на заявка за плащане съгласно ЗС за ЕТ и ЮЛ, подписан и подпечатан от законния представител и главния счетоводител;

10. справка за дълготрайните активи към счетоводния баланс за предходната година съгласно ЗС за ЕТ и ЮЛ, подписан и подпечатан от законния представител и главния счетоводител;

11. справка за дълготрайните активи към счетоводния баланс към датата на подаване на заявката за плащане съгласно ЗС за ЕТ и ЮЛ;

12. копие на извлечение от Инвентарна книга или разпечатка от счетоводната система на ползвателя на помощта, доказващо заприходяването на финансирания актив за ЕТ и ЮЛ;

13. копие от удостоверение за регистрация по ЗДДС или декларация по образец, в случай че ползвателят на помощта няма регистрация по ДДС, че ползвателят на помощта няма да упражни правото си на данъчен кредит за активи и услуги, финансирани по ПРСР;

14. договор за услуги/строително-монтажни работи/доставки за заявените разходи с детайлно описание на техническите характеристики, цена в лева или евро, срок, количество и начин на доставка/изпълнение, както и подробна количествено-стойностна сметка в случаите на строително-монтажни работи и доставка; в договорите се описва ДДС;

15. приемно-предавателен протокол между доставчика/изпълнителя и ползвателя на помощта за всеки заявен разход, съдържащ детайлно описание на техническите характеристики;

16. копие от лиценз и/или разрешително за упражняване на дейността, когато за упражняване на съответната дейност се изисква такъв/такова, в зависимост от вида подпомагана дейност;

17. първични счетоводни документи (например фактури), доказващи извършените разходи;

18. платежен документ, прикрепен към всеки първичен счетоводен документ, който да доказва плащане от страна на ползвателя на помощта;

19. пълно банково извлечение от деня на извършване на плащането, доказващо плащане от страна на ползвателя на помощта;

20. застрахователна полица за всички активи на предмета на инвестицията в полза на Разплащателната агенция;

21. квитанция/платежно нареждане за изцяло платена застрахователна премия за срока на застраховката;

22. копие от документ, удостоверяващ постигането на съответствие с международно признати стандарти, при кандидатстване за такива;

23. копие от становище на РВМС, удостоверяващо, че земеделското стопанство отговаря на изискванията в областта на хигиената и хуманното отношение към животните и ветеринарните изисквания (в случай че ползвателят на помощта отглежда животни);

24. декларация по образец, че земеделското стопанство отговаря на всички европейски стандарти, свързани с хигиената и безопасността и контрол на храните (в случай на проект, по който се изисква становище/разрешение от РИОКОЗ);

25. копие от становище на регионалната служба за растителна защита (РСРЗ), че земеделското стопанство и дейността му отговарят на изискванията на Закона за защита на растенията (в случай че ползвателят на помощта отглежда земеделски култури);

26. копие от удостоверение за индивидуална млечна квота (в случай че ползвателят на помощта отглежда крави за производство на мляко);

27. декларация от всеки доставчик, че активите, обект на инвестиция, не са втора употреба;

28. декларация от ползвателя на помощта за наличие или липса на двойно финансиране за същата инвестиция по други национални и/или европейски програми;

29. договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на закупуване на активи чрез финансов лизинг);

30. заверени копия на документите от проведените процедури по ЗОП и НВМОП за избор на изпълнител за ползватели, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) и чл. 1, ал. 4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП);

31. договор за откриване и водене на специална отделна банкова извънбюджетна разплащателна сметка, сключен между ползвателите общини и търговска банка.

(2) В случаите на изграждане и/или реконструкция или подобрение на сгради и/или помещения и друга недвижима собственост получателят представя и:

1. копие от документ за собственост на сграда/земя и/или копие от договор за наем и/или копие от договор за учредено право на ползване и/или договор за учредено право на строеж;

2. разрешително за ползване на строеж (протокол образец 16 съгласно Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, ДВ, бр. 72 от 2003 г. (Наредба № 3 от 2003 г.) или разрешително за въвеждане в експлоатация (протокол образец 15 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.);

3. констативен акт за предаване на строежа от строителя на инвеститора;

4. акт за установяване на всички видове строително-монтажни работи, подлежащи на закриване, удостоверяващ, че са постигнати изискванията на проекта (протокол образец 12 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.);

5. разрешително за въвеждане в експлоатация, образец 15 (съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) - при кандидатстване за окончателно плащане.

(3) В случаите на инвестиции за закупуване на коне за неземеделска дейност получателят представя копие от паспортите на закупените животни.

(4) В случаите на закупуване на нови машини и съоръжения към заявката за плащане се представя:

1. протокол образец 17 за проведена 72-часова проба на машините при експлоатационни условия (съгласно Наредба № 3 от 2003 г.);

2. технологичен проект (за инвестиции - технологични линии и строеж).

(5) В случаите на придобиване на патентни права и лицензи към заявката за плащане се представят:

1. копие от лицензионен договор;

2. копие от издаден патент и/или авторско свидетелство за изобретение и/или свидетелство за регистрация на полезен модел, издадено от Патентното ведомство.

(6) В случаите на закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности и специализирани земеделски транспортни средства към заявката за плащане се представя свидетелство за регистрация на моторно превозно средство.

(7) В случаите на създаване и/или презасаждане на трайни насаждения към заявката за плащане се представят:

1. сертификат за качество на посадъчния материал;

2. фитосанитарен паспорт за посадъчния материал, издаден от регионалната служба за растителна защита или от друго лице, отговарящо на изискванията на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол (ДВ, бр. 82 от 1998 г.).

(8) Разплащателната агенция има право да изиска и други документи, свързани с проекта.

(9) Заявка за следващо междинно плащане за всеки един проект се подава след извършване на плащане на предходната заявка за плащане.

(10) Заявка за окончателно плащане се подава след извършване на дейностите по проекта, но не по-късно от един месец от изтичане на срока, посочен в договора."


§ 20. В чл. 37 ал. 1, 2, 3 и 4 се изменят така:

"(1) Помощта за управление на МИГ, придобиване на умения и постигане на обществена активност се изплаща за финансиране на одобрени и извършени дейности и разходи.

(2) Максималният размер на финансовата помощ по първото заявление за одобрение на планирани дейности и разходи на МИГ е до 40 % от помощта по ал. 1.

(3) Остатъкът от определената финансова помощ по ал. 1 се разпределя поравно за всяка от годините, оставащи за прилагане на стратегията.

(4) Финансовата помощ се изплаща на МИГ на до две междинни плащания за всяка календарна година от периода на прилагане на стратегията с изключение на финансовата помощ по ал. 2."


§ 21. В чл. 39, ал. 2, т. 5 накрая се добавят думите "и обзавеждане".


§ 22. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Местните инициативни групи, които не се явяват възложители на обществени поръчки по смисъла на чл. 7, т. 3 от Закона за обществените поръчки, провеждат процедура за избор на изпълнител за доставки на стоки и/или услуги на стойност над левовата равностойност на 2500 евро без ДДС за една календарна година с изключение на разходите за доставка на електроенергия, вода, горива, топлоенергия, телефонни услуги, пощенски услуги, интернет услуги, наем на помещение, възнаграждения за членовете на комисията за избор, разходи за заплати и други възнаграждения на персонала и разходите за командировки."

2. В ал. 2 се правят следните допълнения:

а) в т. 1 след думата "запитване" се добавя текст "за оферта, съгласно приложение 2а";

б) в т. 2 след думата "оферти" се добавят думите "от оференти, отговарящи на изискванията на чл. 12а, ал. 6".


§ 23. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;".

2. Създава се т. 11:

"11. разходи, платени в брой, с изключение на разходите по чл. 39, ал. 2, т. 3, 6, 8, 9 и 11."


§ 24. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "за текущата календарна година" се заменят със "за годината на одобрение на СМР и следващата календарна година".

2. Създава се ал. 2а:

"(2а) В заявлението за одобрение на планираните дейности и разходи, подавано през 2013 г., се включват планираните дейности и разходи за 2014 г. и 2015 г."


§ 25. В чл. 46 ал. 1 се изменя така:

"(1) Заявка за одобрение на извършените дейности и разходи за съответния отчетен период приложение № 6, заедно с Доклад за отчитане на изпълнените дейности за същия период може да се представя на Управляващия орган на ПРСР:

1. в срок до 14 дни след изтичане на всяко тримесечие през годината на одобрение на МИГ и следващата календарна година;

2. в срок до 14 дни след изтичане на всяко полугодие на оставащите до края на прилагането на СМР календарни години;

3. не по-късно от 30 септември 2015 г. за последната заявка за окончателно одобрение на извършените дейности и разходи."


§ 26. В чл. 47, ал. 2 се отменя.


§ 27. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 6 се изменя така:

"6. "Конфликт на интереси" за член на комисия за избор на проекти към съответната МИГ е налице, когато лицето:

а) се намира в конфликт на интереси с някой от кандидатите в процедурата за предоставяне за безвъзмездна помощ по смисъла на чл. 52, параграф 2 от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 (OB, L 248, 16.9.2002 г.) на Съвета, приложим към общия бюджет на Европейските общности;

б) има интерес от отпускането на безвъзмездна финансова помощ за конкретен кандидат по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;

в) е свързано лице с друг член на комисията или кандидат за подпомагане, чието заявление се разглежда от съответната комисия, като съпрузи или лица, които се намират във фактическо съжителство, роднини по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднини по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност;

г) е съдружник или участва в управлението на дружество на кандидат за подпомагане, чието заявление се разглежда от съответната комисия, или на друг член на комисията;

д) участва в управлението на дружество, в управлението на което участва и кандидат за подпомагане, чието заявление се разглежда от съответната комисия, или в управлението на което участва и друг член на комисията;

е) притежава повече от 5 на сто от дяловете и акциите, издадени с право на глас в дружеството на кандидат за подпомагане;

ж) е в йерархическа зависимост с кандидат за подпомагане или с друг член на комисията;

з) е търговски представител на кандидат за подпомагане или обратното;

и) е получило дарение от кандидат за подпомагане;

й) е участвал в процеса по подготовка и разработване на заявление за подпомагане, включено за разглеждане от съответната комисия;

к) е включено като изпълнител/член на екип на изпълнител за дейности по проект, разглеждан от съответната комисия."

2. Създават се т. 18 - 24:

"18. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006 г.).

19. "Референтни цени" са пазарни цени, ползвани от РА за сравнение при определяне основателността на разхода за различни инвестиции, определени чрез сравнение с цени на националния пазар или в други държави членки на Европейския съюз.

20. "Функционална несамостоятелност" е изкуствено разделяне на производствените и технологичните процеси в различни проекти с цел усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката.

21. "Независими оферти" са оферти, подадени от лица, които не се намират в следната свързаност помежду си:

а) едното участва в управлението на дружеството на другото;

б) съдружници;

в) съвместно контролират пряко трето лице;

г) участват пряко в управлението или капитала на друго лице, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните.

22. "Работят на територията" са самоосигуряващи се лица, лица, които са наети на трудов договор, договор за управление, лица на изборни длъжности, като кмет на община, кмет на кметство, общински съветници, които осъществяват дейността си на територията на МИГ.

23. "Общи разходи" са: разходи, свързани с консултации, за архитекти и инженери, в т.ч. разходите за предпроектни проучвания, подготовка на идеен и/или работен/технически проект, в обхват съгласно Наредба № 4 от 2001 г., за изготвяне на доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите, строителен надзор, такси, анализ на икономическите и социалните ползи, необходими за подготовката, изпълнението и отчитането на дейностите по проекта, разходи за придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензи. Консултациите включват изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)/екологична оценка, хонорари за правни услуги, окомплектоване на пакета от документи за кандидатстване, както и консултантски услуги, свързани с изпълнението и отчитането на дейностите по проекта до изплащане на помощта.

24. "Обособена част от инвестицията" е завършен етап на изпълнение на инвестицията, който е обособен и е доведен до самостоятелна степен на завършеност."


§ 28. В приложение № 2 към чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1.4 думите "(длъжностна характеристика)" се заличават.

2. В т. 5 се правят следните изменения:

а) в наименованието на точката думите "Стратегическа рамка и интервенции" се заменят с "Описание на интервенциите";

б) точка 5.1 се заличава;

в) досегашните точки 5.2, 5.3 и 5.4 стават съответно 5.1, 5.2 и 5.3.

3. Точка 6.1 се изменя така:

"6.1. Индикативно разпределение на средствата по оси, по мерки и по години:



Код на Име на мярката ИНДИКАТИВНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА
мярката   ПО ОСИ, МЕРКИ И ГОДИНИ
    общ общ общ общ общо за
    публичен публичен публичен публичен периода
    принос за принос принос за принос за на
    2010 г. за 2011 г. 2012 г. 2013 г. стратегията
    лева лева лева лева лева %
4.1.1. Мерки, насочени към            
конкурентоспособността (в това            
число мерките от ос 1 на ПРСР)            
               
               
4.1.2. Мерки, насочени към            
околната среда/стопанисване на            
земята (в това число мерките от ос            
2 на ПРСР)            
               
               
4.1.3. Мерки, насочени към            
качеството на живота/            
разнообразяване (в това число            
мерките от ос 3 на ПРСР)            
4.2.1. Междутериториално и            
трансгранично сътрудничество            
               
               
4.3.1. Управление на МИГ,            
придобиване на умения и            
постигане на обществена активност            
на съответната територия            
1. Административни разходи            
  (управление на МИГ) - до            
  60 % от разходите по М431            
2. Придобиване на умения и            
  постигане на обществена            
  активност на територията -            
  минимум 40% от разходите            
  по М431            
ОБЩО ЗА ЦЯЛАТА СТРАТЕГИЯ:           100 %


Забележка. В сивите полета се попълва общата стойност на публичния принос за мерките по 4.1.1, 4.1.2 и 4.1.3, както и за мярка 4.2.1 и мярка 4.3.1. При сумирането общо за цялата стратегия се събират стойностите/процентите от сивите полета."

4. Точки 6.1.1, 6.1.2 и 6.1.3 се заличават.

5. Точка 6.2 се променя така:

"6.2. Финансова обосновка на бюджета и разпределението на средствата по оси, по мерки и по години".

6. Точка 6.3 се заличава.


§ 29. Създава се ново приложение № 2а към чл. 12а, ал. 8 и чл. 40, ал. 2, т. 1:

"Приложение № 2а към чл. 12а, ал. 8 и чл. 40, ал. 2, т. 1



   
  (Дата)
   
 
(име и адрес на кандидата)
 
   
  (име и адрес на оферента)
 
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА
 
Бихме искали да ни представите оферта за:
 
Предлаганите от фирмата услуги и доставки с тяхната техническа спецификация (в случай, че тя е по-подробна може да я приложите към бланката)
Вашата оферта трябва да съдържа:
1. Име и адрес на оферента
2. Техническа спецификация, съответстваща на тази в настоящото запитване
3. Цена, включваща и описание на ДДС
4. Валидност на офертата
Офертата трябва да съдържа цялата необходима информация, за да бъде оценена. Да бъде представена на официална бланка на представляваното от Вас дружество, подписана, подпечатана и да ни бъде изпратена или доставена лично.
Подпис............................................
(печат) (име на кандидата)"


§ 30. В приложение № 3 към чл. 15, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 18 думите "управителния орган на МИГ и" се заменят с "управителния орган на МИГ или".

2. Създава се точка 21:

"21. длъжностни характеристики за позициите изпълнителен директор на МИГ, експерт/и по прилагане на дейностите по Стратегията за местно развитие, счетоводител и асистент."


§ 31. Навсякъде в текста на наредбата думите "областната РА", "Регионалните разплащателни агенции (РРА)" и "Регионалната разплащателна агенция" се заменят съответно с думите "областната дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", "областните дирекции на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция (ОДФ - РРА - РА)" и "областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".


Промени настройката на бисквитките