Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 18.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 2008 Г.)

В сила от 18.05.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.37 от 18 Май 2010г., изм. ДВ. бр.55 от 20 Юли 2010г.

§ 1. В чл. 5 ал. 2 се изменя така:

"(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, за които бъде установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 2. В чл. 8 се създава нова ал. 3:

"(3) Максималният размер на общите допустими разходи за периода на прилагане на ПРСР (2007 - 2013) не трябва да надвишава размера по ал. 2 за кандидатите и/или ползвателите, които са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП)."


§ 3. В чл. 20 ал. 2 се изменя така:

"(2) Размерът на земята, съответстващ на капацитета на подпомаганата техника, се доказва от кандидата с обосновка в бизнес плана и се оценява посредством разработена от Министерството на земеделието и храните методика, утвърдена от министъра на земеделието и храните. Методиката се публикува на електронната страница на ПРСР."


§ 4. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 се създава нова буква "г":

"г) съхранение и подготовка за продажба на земеделска продукция."

2. Алинея 10 се изменя така:

"(10) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, се изисква предоставяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, с цел определяне на основателността на предложените разходи. В случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи."

3. Създават се нови ал. 11, 12, 13 и 14:

"(11) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, за които са определени референтни цени, се изисква предоставяне на една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи. В случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители.

(12) В случаите по ал. 10 и 11 може с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включват независими оценители, притежаващи знания в съответната област.

(13) Оферентите по ал. 10 и 11 в случаите, когато са местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в "Централен професионален регистър на строителя" съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НСЗЗ.

(14) Списък с разходите по ал. 11, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на РА."

4. Досегашната ал. 10а става ал. 15, а думите "Алинея 10" се заменят с "Алинеи 10, 11 и 12".

5. Досегашната ал. 11 става ал. 16.

6. Досегашната ал. 12 става ал. 17 и се изменя така:

"(17) В случаите по ал. 10 и 11 кандидатът изпраща запитване за оферта по образец съгласно приложение № 9а. В случаите по ал. 10, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено."

7. Досегашната ал. 13 стават ал. 18.

8. Досегашната ал. 14 става ал. 19, а след думата "представят" се добавя "заверено от възложителя копие на".

9. Създава се ал. 20:

"(20) В случаите на кандидати, които са възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, обосноваността на разхода се преценява чрез съпоставяне с референтни цени или от оценяваща комисия, съставена по реда на ал. 12, за разходите, за които няма определени референтни цени."


§ 5. В чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 3 и 8 се изменят така:

"3. за данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;";

"8. доставка или услуга или част от доставка/услуга, за които кандидатът не е изпълнил условията и реда на чл. 26, ал. 10 и 11 или не е спазен ЗОП/НВМОП."

2. Създава се т. 16:

"16. инвестиции, за които е установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създадени условия за получаване на помощта с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 6. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Министерството на земеделието и храните (МЗХ)" се заменят с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

2. В ал. 3 думата "МЗХ" се заменя с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".


§ 7. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "областната разплащателна агенция (ОРА)" се заменят с "областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

2. В ал. 2 думите "Областната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

3. В ал. 3, 4 и 5 думата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 8. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст на ал. 1 думата "три" се заменя с "пет" и се правят следните изменения в т. 1а:

а) в буква "а" думите "в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при посещението на място, то се извършва в присъствието на свидетел" се заличават;

б) в буква "б" думите "когато ползвателят на помощта, упълномощеният негов представител или служител откаже да подпише протокола или не е открит при извършване на посещението на място, протоколът се подписва от свидетел" се заличават.

2. В ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "или по" се заменят с "и/или по";

б) създава се нова т. 4:

"4. за срока на работа на оценяващата комисия по чл. 26, ал. 12, който се удостоверява с акта за нейното създаване и до датата на вземане на решение за оценка."


§ 9. В чл. 32, ал. 3 думата "МЗХ" се заменя с "ПРСР".


§ 10. В чл. 33, ал. 1, т. 5 след думите "чл. 8, ал. 1" се добавя "или надвишават максималния размер съгласно чл. 8, ал. 3".


§ 11. В чл. 34 ал. 3 и 4 се отменят.


§ 12. В чл. 35, ал. 1 след думата "подпомагане" се поставя запетая и се добавя "която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс."


§ 13. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионална разплащателна агенция (РРА)" се заменят с "Областна дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА)".

2. В ал. 3 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

3. В ал. 4 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 14. В чл. 39, ал. 1 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 15. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

2. В ал. 2 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 16. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. В основния текст на ал. 1, т. 2 думата "като" се заменя с "която включва и проверка за функционална самостоятелност, като:", а в букви "а" и "б" се правят следните изменения:

а) в буква "а" думите "в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при проверката на място, тя се извършва в присъствието на свидетел;" се заличават;

б) в буква "б" думите "когато ползвателят на помощта, упълномощеният негов представител или служител откаже да подпише протокола или не е открит при извършване на проверката на място, протоколът се подписва от свидетел;" се заличават.

2. В ал. 3 т. 3 се изменя така:

"3. когато е необходимо експертно становище от комисия за проверка на цялата или на част от инвестицията при подаване на заявка за плащане, както и за установяване на функционална несамостоятелност, той се удължава със срока на работа на комисията, който се удостоверява с акта за нейното създаване от изпълнителния директор на РА и до датата на вземане на решение за оценка."


§ 17. В чл. 44 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 след думите "по чл. 26, ал. 1, т. 12" се поставя запетая и се добавят думите "за които при подаване на заявлението за подпомагане представя заверено от възложителя копие от документацията от проведената процедура по ЗОП и/или НВМОП".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Разплащателна агенция осъществява предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки съгласно Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове (ДВ, бр. 34 от 2009 г.) и утвърдени от изпълнителния директор на РА, процедури за предварителен и/или последващ контрол."


§ 18. Член 44а се отменя.


§ 19. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават нови т. 49, 50, 51, 52 и 53:

"49. "Преработване на земеделски продукти" е всяка дейност, свързана със земеделски продукт, чийто резултат е също земеделски продукт, с изключение на селскостопанските дейности, необходими за подготовката на животински или растителен продукт за първоначална продажба.

50. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони(ОВ, L 368 от 23.12.2006).

51. "Референтни цени" са цени, ползвани от РА за сравнение при определяне основателността на разхода за различни инвестиции.

52. "Функционална несамостоятелност" е изкуствено разделяне на производствените и технологичните процеси в различни проекти или установяване ползване на обща инфраструктура, финансирана от ПРСР, с цел усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката.

53. "Независими оценители" са лица, които притежават правоспособност да изготвят и подписват оценка на обекти, подлежащи на оценяване."


§ 20. Точка 6 в приложение № 3 към чл. 6, ал. 6 "Списък на допустимите инвестиционни разходи за прилагане на Директива 91/676/ЕИО" се заличава.


§ 21. В приложение № 9 към чл. 26, ал. 1, т. 4, стандарт № 1, в колона 5 "Крайна дата законодателство на съответствие съгласно чл. 26, ал. 6" след текста "11.10.2009 31.ХІІ.2013 (за изискванията за капацитета на съоръженията за съхранение на оборския тор)" се добавят думите "влиза в сила от 22.ХІІ.2009 г. и се прилага за проекти, одобрени след тази дата".


§ 22. Наименованието на приложение № 9а към чл. 26, ал. 17 се изменя така:

"Приложение № 9а към чл. 26, ал. 16 и 17".


§ 23. В приложение № 10 към чл. 30, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел "ІХ. Придружаващи документи" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 18а се заличава;

б) в т. 25 се създават второ и трето изречение:

"Доставчиците или изпълнителите по договорите трябва да бъдат регистрирани за местни лица в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а за чуждестранни лица трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. В случаите на строително-монтажни работи изпълнителите местни и чуждестранни лица трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ.";

в) в т. 26 думите "Най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал" се заменят с "в случаите по чл. 26, ал. 10 - най- малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НСЗЗ), срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител, с цел определяне на основателността на предложените разходи)", а след думите "националното им законодателство" се създават нови изречения: "Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ.";

г) създава се нова т. 26а:

"26а. За кандидат, който не е възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 26, ал. 11 - една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител) с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорени с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената трябва да бъде определена в лева или евро с описан ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от технически спецификации в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното си законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидении в Закона за посевния и посадъчния материал. Оферти не се изискват при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии. Изискването за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ. Офертата се придружава от направено запитване за оферта съгласно приложение № 9а и протокол с мотив за направения избор. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в лева или евро и срок. В договорите се описва ДДС.";

д) в т. 27 след думите "НВМОП" се добавя "в случаите по чл. 26, ал. 10";

е) в т. 37 след думата "кандидата" се добавя "за превеждане на безвъзмездната финансова помощ, получена по реда на тази наредба";

ж) в т. 29 думата "Копия" се заменя със "Заверени копия";

з) в т. 39 думата "Копие" се заменя със "Заверено от възложителя копие";

и) създава се нова т. 40:

"40. Декларация по чл. 4а, ал. 1 ЗМСП".

2. В раздел "Х. Декларация" се създава т. 14:

"14) В случай на кандидатстване на признати организации на производители - декларация, подписана от всичките й членове, че инвестициите, предмет на подпомагане, ще се ползват при осъществяване на земеделската им дейност".


§ 24. В приложение № 11 към чл. 30, ал. 1 и чл. 31, ал. 3 "Списък на документи за кандидатстване" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 19а се заличава.

2. В т. 26 се създават второ и трето изречение:

"Доставчиците или изпълнителите по договорите трябва да бъдат регистрирани за местни лица в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а за чуждестранни лица следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. В случаите на строително-монтажни работи изпълнителите местни и чуждестранни лица трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ."

3. В т. 27 думите "най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал" се заменят с "в случаите по чл. 26, ал. 10 - най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител, с цел определяне на основателността на предложените разходи)", а след думите "националното им законодателство" се създава ново изречение: "Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ."

4. Създава се т. 27а:

"27а. За кандидат, който не е възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 26, ал. 11 - една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини и/или земеделска техника офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител), с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорени с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената трябва да бъде определена в левове или евро с описан ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от технически спецификации в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното си законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Оферентите на посадъчен материал трябва да имат издадено разрешително за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал и/или удостоверение за регистрация като търговец на посевен и посадъчен материал в случаите, предвидени в Закона за посевния и посадъчния материал. Изискването за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ. Оферта не се изискват при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии. Офертата се придружава от направено запитване за оферта съгласно приложение № 9а и протокол с мотив за направения избор. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС."

5. В т. 28 след думите "НВМОП" се добавя "в случаите по чл. 26, ал. 10".

6. В т. 37 след думата "кандидата" се добавя "за привеждане на безвъзмездната финансова помощ, получена по реда на тази наредба".

7. В т. 30 думата "Копия" се заменя със "Заверени копия".

8. В т. 40 думата "Копие" се заменя със "Заверено от възложителя копие".

9. Създава се нова т. 41:

"41. Декларация по чл. 4а, ал. 1 ЗМСП".


§ 25. В приложение № 16 "Таблица за изчисляване на икономическия размер на земеделското стопанство" срещу код "3129", в колона две, думите "други етеричномаслени и лекарствени култури" се заменят с "други медицински и ароматни култури".


§ 26. Параграф 29 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ДВ, бр. 9 от 2010 г.) се изменя така:

"§ 29. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването й в "Държавен вестник" и се прилага за проекти, подадени след 2.II.2010 г., с изключение на:

1. Параграф 2, т. 3, 4 и 5 и § 24, които влизат в сила от 22.ХII.2009 г. и се прилагат за проекти, одобрени след тази дата.

2. Параграф 2, т. 2 и 6, които влизат в сила от 3.VIII.2009 г. и се прилагат за проекти, подадени след тази дата и одобрени след 1.I.2010 г."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 27. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 28. (Доп. - ДВ, бр. 55 от 2010 г., в сила от 20.07.2010 г.) За подадените заявления за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба не се прилага § 4, т. 2 и 3 по отношение на ал. 11 и 13 в частта й за изискването оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.


§ 29. Съгласно чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006) § 1 и 2 се прилагат за всички заявления за подпомагане, подадени след 22 април 2008 г., за които няма сключени договори за подпомагане.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "НАСЪРЧАВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 20.07.2010 Г.)


§ 32. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките