Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 20.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 72 ОТ 2008 Г.)

В сила от 18.05.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.37 от 18 Май 2010г., изм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.55 от 20 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.30 от 12 Април 2011г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 думите "Национален институт за паметниците на културата (НИПК)" се заменят с "Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите на проекти, включващи строително-монтажни работи, не се предоставя финансова помощ за дейности, извършени преди посещението на място по чл. 28, ал. 2, с изключение на разходите по чл. 23, ал. 1, т. 5."


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, за които бъде установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 3. В чл. 9 се създава ал. 3:

"(3) Максималният размер на финансовата помощ не трябва да надвишава размера по ал. 1 и 2 за кандидатите и/или ползвателите юридически лица с нестопанска цел, които са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП)."


§ 4. В чл. 12, ал. 7 думите "се обезсилва" се заменят със "се връща на издателя".


§ 5. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "подобряване" се заменя с "възстановяване".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Не се предоставя финансова помощ за строителство, реконструкция и/или рехабилитация на канализационни системи и съоръжения, които не отговарят на изискванията на чл. 127 от Закона за водите."


§ 6. В чл. 21, ал. 3 думите "лицензиране и/или разрешение" се заменят с "лицензиране, разрешение и/или регистрация", а думите "лицензи/разрешения" се заменят с "лицензи, разрешения и/или регистрация".


§ 7. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения:

а) в т. 2 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

б) в т. 3 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

в) в т. 4 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

г) в т. 5 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "както и разходи за изработване на информационна табела или билборд".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Закупуването чрез финансов лизинг на активи по ал. 1, т. 2, 3 и 4 е допустимо при условие, че ползвателят на помощта стане собственик на съответния актив не по-късно от датата на подаване до РА на заявката за окончателно плащане."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, се изисква предоставяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел определяне на основателността на предложените разходи. В случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи."

5. Създава се нова ал. 5:

"(5) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, за които са определени референтни цени, се изисква предоставяне на една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи. В случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители/доставчици."

6. Създават се нови ал. 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12:

"(6) В случаите по ал. 4 и 5 може с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включват независими оценители, притежаващи знания в съответната област.

(7) Оферентите по ал. 4 и 5 в случаите, когато са местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.

(8) В случаите по ал. 4 и 5 кандидатът изпраща запитване за оферта по образец съгласно приложение № 3а. В случаите по ал. 4, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено.

(9) Списък с разходите по ал. 5, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на РА.

(10) Редът на ал. 4, 5 и 6 не се прилага за кандидати, които са възложители по чл. 7, чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП.

(11) За предварителни разходи по ал. 1, т. 5, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане, кандидатите, които са възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, при подаване на заявлението за подпомагане представят копие на всички документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и.

(12) В случаите на кандидати, които са възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, обосноваността на разхода се преценява чрез съпоставяне с референтни цени или от оценяваща комисия, съставена по реда на ал. 6, за разходите, за които няма определени референтни цени."

7. Досегашната ал. 4 става ал. 13.

8. Алинея 5 се отменя.


§ 8. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думата "лизинг" се поставя запетая и се добавя "с изключение на финансов лизинг".

2. Точка 8 се изменя така:

"8. данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;".

3. Точка 10 се изменя така:

"10. доставка или услуга или част от доставка/услуга, за които кандидатът не е изпълнил условията и реда на чл. 23, ал. 4 и 5 или не е спазен ЗОП/НВМОП."

4. Създават се т. 13, 14 и 15:

"13. лихви и комисионни, печалба на лизинговата компания, разходи по лихви за рефинансиране, оперативни и застрахователни разходи по лизинговия договор в случаите на финансов лизинг;

14. закупуване на нови машини, съоръжения, оборудване и обзавеждане (включително и компютърен софтуер, специализирана техника, книги, аудио- и видеоматериали) и превозни средства чрез финансов лизинг, когато не са спазени условията на чл. 23, ал. 2;

15. инвестиции, за които е установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създадени условия за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 9. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "електронните страници на Министерството на земеделието и храните (МЗХ)" се заменят с "електронните страници на ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

2. В ал. 3 думата "МЗХ" се заменя с "ПРСР", а думата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 10. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".

2. В ал. 2 думите "Областната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

3. В ал. 3 и 4 думата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 11. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думата "четири" се заменя с "пет";

б) създава се нова т. 3:

"3. може чрез длъжностно лице от РА да извърши посещение намясто за установяване на фактическото съответствие с представените документи, като:

а) посещението намясто се извършва в присъствието на кандидата, упълномощен негов представител или служител;

б) при приключване на посещението намясто служителят на РА представя протокола с резултатите от посещението за подпис на кандидата, упълномощен негов представител или служител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на кандидата, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на посещението намясто;

г) в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при извършване на посещението намясто, РА уведомява кандидата, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за посещението намясто кандидатът може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случай на проекти, включващи строително-монтажни работи, в срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за подпомагане длъжностно лице от РА задължително извършва посещението намясто по ал. 1, т. 3."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и след думите "ал. 1, т. 1" се добавя "и т. 3", а след думите "10 работни дни от" се добавят "получаване на".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "или по" се заменят с "и/или по";

б) създава се нова т. 3:

"3. за срока на работа на оценяващата комисия по чл. 23, ал. 6, който се удостоверява с акта за нейното създаване, и до датата на вземане на решение за оценка."

6. Създават се ал. 6, 7 и 8:

"(6) Ако кандидатът не отстрани нередовност на документите и/или непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти до изтичане на срока по ал. 4, РА отказва финансиране или финансовата помощ се намалява в съответствие с неотстранените нередности.

(7) При изричен отказ на кандидата РА прекратява процедурата по разглеждане на заявлението за подпомагане.

(8) При отказ или прекратяване на процедурата по реда на ал. 6 или 7 кандидатът може да кандидатства отново с нов проект по реда на наредбата."

7. Досегашната ал. 5 става ал. 9.


§ 12. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Функциите на ЕКОП се определят в правила за работа, които се утвърждават със заповед на изпълнителния директор на РА.

(3) Правилата за работа по ал. 2 се публикуват на електронните страници на РА и ПРСР."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 4 и 5.


§ 13. В чл. 30, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "чл. 28, ал. 2" се заменят с "чл. 28, ал. 3".

2. В т. 3 думите "чл. 28, ал. 3" се заменят с "чл. 28, ал. 4".

3. В т. 5 след думите "чл. 8, ал. 1" се добавят "или надхвърли максималния размер в случаите по чл. 9, ал. 3".


§ 14. В чл. 32, ал. 1 след думата "подпомагане" се поставя запетая и се добавя "която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс".


§ 15. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "регионалните разплащателни агенции (РРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА)".

2. В ал. 3 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

3. В ал. 4 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 16. В чл. 36, ал. 1 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 17. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

2. В ал. 2 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 18. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думата "деня" се заменя с "получаване".

2. В ал. 3 се създава нова т. 3:

"3. когато е необходимо експертно становище от комисия за проверка на цялата или на част от инвестицията при подаване на заявка за плащане, той се удължава със срока на работа на комисията, който се удостоверява с акта за нейното създаване от изпълнителния директор на РА и до датата на вземане на решение за оценка."

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При приключване на проверката на място служителят на РА представя протокола с резултатите от проверката за подпис на ползвателя, упълномощен негов представител или служител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации."

4. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Копие от протокола по ал. 5 се предоставя на ползвателя, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на проверката намясто.

(7) В срок до 10 работни дни от получаването на протокола за проверката намясто ползвателят може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."


§ 19. В чл. 41 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) Ползватели на помощта, които са възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, провеждат съответните процедури за избор на изпълнител/и на дейностите по проекта след сключване на договора за отпускане на финансова помощ с изключение на процедурите за избор на изпълнител/и за разходи по чл. 23, ал. 1, т. 5, за които при подаване на заявлението за подпомагане представя заверено от възложителя копие от документацията от проведената процедура по ЗОП или НВМОП.

(3) Разплащателната агенция осъществява предварителен контрол върху процедурите за обществени поръчки съгласно Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от Европейските фондове (ДВ, бр. 34 от 2009 г.) и утвърдени от изпълнителния директор на РА процедури за предварителен и/или последващ контрол."


§ 20. Член 42 се отменя.


§ 21. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 32 се изменя така:

"32. "Уязвими групи от населението" са лица, ненавършили 25 години, или лица до две години след завършване на редовна форма на обучение във висше училище; лица, които в продължение на две години не са упражнявали трудова дейност и не са посещавали образователни институции от системата на народната просвета или висши училища по семейни причини; самотни хора, придобили право на пенсия; безработни без втора професионална квалификация; безработни на възраст над 50 години; продължително безработни; хора с увреждания."

2. Създават се нови т. 33, 34, 35 и 36:

"33. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006).

34. "Референтни цени" са цени, ползвани от РА за сравнение при определяне основателността на разхода за различни инвестиции.

35. "Функционална несамостоятелност" е изкуствено разделяне на производствените и технологичните процеси в различни проекти или установяване ползване на обща инфраструктура, финансирана от ПРСР, с цел усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката.

36. "Независими оценители" са лица, които притежават правоспособност да изготвят и подписват оценка на обекти, подлежащи на оценяване."


§ 22. В § 20 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 25 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ДВ, бр. 11 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "чл. 14" се заменят с "чл. 14, ал. 1, т. 1 и 2".

2. В т. 1 след думите "на същите" се добавя "кандидати".

3. Точка 2 се изменя така:

"2. Заявления за подпомагане, подадени в следващ период за прием от кандидати със сключен/и договор/и по предходен/и период/и за прием, се отхвърлят."


§ 23. Приложение № 2 към чл. 14, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 14, ал. 1, т. 2


Списък на населените места с под 2000 еквивалентни жители от селските райони



№ по ред Област Име на общината от селските райони (общо 231) Име на населеното място ЕКАТТЕ на населеното място
1 2 3 4 5
  БЛАГОЕВГРАД      
1   БАНСКО с. Гостун 17381
      с. Кремен 39614
      с. Места 47857
      с. Обидим 53059
      с. Осеново 54136
      с. Филипово 76090
2   БЕЛИЦА с. Бабяк 02107
      с. Горно Краище 77596
      с. Гълъбово 15638
      с. Дагоново 20064
      с. Златарица 14521
      с. Кузьово 40453
      с. Лютово 44762
      с. Орцево 53998
      с. Палатик 59330
      с. Черешово 80649
3   ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ с. Баничан 2600
      с. Борово 05606
      с. Буково 07003
      с. Господинци 17347
      с. Делчево 20585
      с. Добротино 21680
      с. Драгостин 23460
      с. Корница 38666
      с. Лъжница 44416
      с. Средна 68391
4   ГЪРМЕН с. Балдево 2381
      с. Г. Дряново 16763
      с. Д. Дряново 22616
      с. Ковачевица 37472
      с. Крушево 40138
      с. Лещен 43606
      с. Марчево 47408
      с. Огняново 53326
      с. Ореше 53727
      с. Осиково 54184
      с. Скребатно 66874
      с. Хвостяне 77222
5   КРЕСНА с. Влахи 11569
      с. Горна Брезница 16136
      с. Долна 22068
      Градешница  
      с. Езерец 27098
      с. Ощава 54537
      с. Сливница 67369
      с. Стара Кресна 39699
6   ПЕТРИЧ с. Баскалци 2806
      с. Беласица 3294
      с. Богородица 66322
      с. Боровичене 5596
      с. Вишлене 11358
      с. Волно 12036
      с. Габрене 14091
      с. Гега 14581
      с. Генерал 58390
      Тодоров  
      с. Горчево 17302
      с. Гюргево 18472
      с. Долене 21885
      с. Долна Крушица 22143
      с. Долна Рибница 22246
      с. Долно Спанчево 22842
      с. Драгуш 23488
      с. Дрангово 23563
      с. Дреновица 23683
      с. Дреново 23697
      с. Занога 30315
      с. Зойчене 31317
      с. Иваново 32086
      с. Кавракирово 35081
      с. Камена 35688
      с. Капатово 36083
      с. Кладенци 37143
      с. Ключ 37349
      с. Кромидово 39935
      с. Крънджилица 40302
      с. Кукурахцево 40508
      с. Кулата 40539
      с. Марикостиново 47189
      с. Марино поле 47247
      с. Мендово 47799
      с. Митино 48458
      с. Михнево 48578
      с. Ново 52091
      Кономлади  
      с. Право бърдо 58061
      с. Рибник 62623
      с. Рупите 49312
      с. Ръждак 63542
      с. Самуилова 65288
      крепост  
      с. Самуилово 65293
      с. Скрът 66901
      с. Старчево 69119
      с. Струмешница 69941
      с. Тонско дабе 72672
      с. Тополница 72744
      с. Чуричени 81791
      с. Чучулигово 81832
      с. Яворница 87134
      с. Яково 87312
7   РАЗЛОГ с. Годлево 15326
      с. Горно 16754
      Драглище  
      с. Добърско 21748
      с. Долно 22602
      Драглище  
      с. Елешница 27293
8   САНДАНСКИ гр. Мелник 47754
      с. Белевехчево 3335
      с. Бельово 3784
      с. Бождово 4933
      с. Виногради 11168
      с. Вихрен 11315
      с. Враня 12200
      с. Вълково 12471
      с. Голем Цалим 15549
      с. Голешово 15583
      с. Горна Сушица 16403
      с. Горно Спанчево 16969
      с. Дамяница 20105
      с. Дебрене 20345
      с. Джигурово 20780
      с. Долени 21909
      с. Златолист 31139
      с. Зорница 20910
      с. Калиманци 35362
      с. Катунци 36693
      с. Кашина 36734
      с. Ковачево 37486
      с. Кръстилци 40378
      с. Кърналово 40926
      с. Ладарево 43030
      с. Ласкарево 43150
      с. Лебница 43181
      с. Левуново 43243
      с. Лехово 43503
      с. Лешница 43565
      с. Лиляново 43699
      с. Лозеница 44121
      с. Любовище 44625
      с. Любовка 44639
      с. Малки Цалим 46526
      с. Ново Делчево 52074
      с. Ново Ходжово 52307
      с. Петрово 56174
      с. Пиперица 56352
      с. Пирин 56410
      с. Плоски 56839
      с. Поленица 57176
      с. Рожен 62918
      с. Склаве 66785
      с. Спатово 68223
      с. Стожа 69290
      с. Струма 69938
      с. Сугарево 70189
      с. Хотово 77361
      с. Храсна 77414
      с. Хърсово 77565
      с. Черешница 80618
      с. Яново 87446
9   САТОВЧА с. Боголин 4707
      с. Ваклиново 10046
      с. Годешево 15312
      с. Долен 21868
      с. Жижево 29372
      с. Крибул 39726
      с. Осина 54225
      с. Туховища 73519
      с. Фъргово 76203
10   СИМИТЛИ с. Брестово 6522
      с. Горно Осеново 16870
      с. Градево 17405
      с. Докатичево 21837
      с. Долно Осеново 22753
      с. Железница 29146
      с. Мечкул 48012
      с. Полена 57162
      с. Полето 57203
      с. Ракитна 61978
      с. Сенокос 66247
      с. Сухострел 70370
      с. Сушица 35105
      с. Тросково 73184
      с. Черниче 81013
11   СТРУМЯНИ с. Велющец 10608
      с. Вракуповица 12142
      с. Гореме 16033
      с. Горна Крушица 16273
      с. Горна Рибница 16362
      с. Добри лаки 21467
      с. Драката 23532
      с. Игралище 32322
      с. Илинденци 32665
      с. Каменица 35818
      с. Клепало 37191
      с. Колибите 38056
      с. Кърпелево 40957
      с. Никудин 51737
      с. Палат 55227
      с. Раздол 61772
      с. Седелец 65930
      гр. Струмяни 69969
      с. Цапарево 78046
12   ХАДЖИДИМОВО с. Беслен 3976
      с. Блатска 4399
      с. Гайтаниново 14341
      с. Илинден 32648
      с. Копривлен 38532
      с. Лъки 44464
      с. Нова Ловча 51860
      с. Ново Лески 52101
      с. Парил 55467
      с. Петрелик 56109
      с. Садово 65108
      с. Теплен 72268
      с. Тешово 72374
13   ЯКОРУДА с. Аврамово 59
      с. Бел камен 3561
      с. Бунцево 7822
      с. Конарско 38220
      с. Смолево 32603
      с. Черна Места 81850
      с. Юруково 86101
  БУРГАС      
14   АЙТОС с. Дрянковец 23889
      с. Зетьово 30805
      с. Караново 36381
      с. Лясково 44817
      с. Малка поляна 46440
      с. Мъглен 49477
      с. Пещерско 56321
      с. Пирне 56438
      с. Поляново 57426
      с. Раклиново 62013
      с. Съдиево 70473
      с. Тополица 72727
      с. Черна могила 80813
      с. Черноград 81102
      с. Чукарка 81640
15   КАМЕНО с. Винарско 11096
      с. Вратица 12245
      с. Желязово 29249
      с. Константиново 52279
      с. Кръстина 40381
      с. Ливада 43623
      с. Полски извор 57337
      с. Русокастро 63478
      с. Свобода 65783
      с. Трояново 73211
      с. Тръстиково 73388
      с. Черни връх 80916
16   КАРНОБАТ с. Аспарухово 775
      с. Венец 10625
      с. Глумче 15182
      с. Деветак 20417
      с. Деветинци 20448
      с. Детелина 2765
      с. Добриново 21508
      с. Драганци 23176
      с. Драгово 23306
      с. Екз. Антимово 27169
      с. Житосвят 29492
      с. Зимен 30853
      с. Козаре 37650
      с. Крушово 40230
      с. Крумово 40021
      Градище  
      с. Кликач 37201
      с. Невестино 51202
      с. Огнен 53312
      с. Раклица 62027
      с. Сан Стефано 65351
      с. Сигмен 66408
      с. Смолник 72080
      с. Соколово 67920
      с. Сърнево 70576
      с. Хаджиите 77089
      с. Черково 80755
      с. Церковски 78416
17   МАЛКО ТЪРНОВО с. Близнак 4412
      с. Бръшлян 6687
      с. Бяла вода 7627
      с. Визица 11051
      с. Граматиково 17693
      с. Евренозово 27022
      с. Заберново 30020
      с. Звездец 30483
      с. Калово 35451
      с. Младежко 48667
      с. Сливарово 67307
      с. Стоилово 69328
18   НЕСЕБЪР гр. Оризаре 53822
      с. Баня 2703
      с. Гюльовца 18469
      с. Емона 27454
      с. Козница 37825
      с. Кошарица 39164
      с. Паницово 55350
      с. Приселци 58431
      с. Раковсково 62102
      с. Тънково 73571
19   ПОМОРИЕ с. Александрово 271
      с. Бата 2810
      с. Белодол 27440
      с. Габерово 14057
      с. Горица 16064
      с. Гълъбец 18229
      с. Дъбник 24253
      с. Каменар 35691
      с. Козичино 37753
      с. Косовец 38769
      с. Лъка 44425
      с. Медово 47651
      с. Порой 57790
      с. Страцин 69746
20   ПРИМОРСКО с. Веселие 10731
      с. Китен 37023
      с. Н. Паничарево 52129
      с. Писменово 56513
      с. Ясна поляна 87655
21   РУЕН с. Билка 4056
      с. Вишна 11363
      с. Вресово 12303
      с. Добра поляна 21333
      с. Добромир 21614
      с. Дропла 23755
      с. Дъскотна 24699
      с. Дюля 24757
      с. Заимчево 30234
      с. Зайчар 30243
      с. Звезда 30435
      с. Каменяк 35955
      с. Каравельово 36213
      с. Китка 37054
      с. Листец 43880
      с. Мрежичко 49254
      с. Подгорец 15967
      с. Преображенци 51055
      с. Припек 46930
      с. Просеник 58640
      с. Разбойна 61666
      с. Речица 62548
      с. Рожден 62904
      с. Рудина 63166
      с. Рупча 63375
      с. Ръжица 63598
      с. Сини рид 80296
      с. Скалак 66706
      с. Снежа 67725
      с. Снягово 67767
      с. Соколец 67876
      с. Средна махала 68401
      с. Струя 69990
      с. Топчийско 72864
      с. Трънак 73287
      с. Череша 80563
      с. Шиварово 83154
      с. Ябълчево 87093
      с. Ясеново 87638
22   СОЗОПОЛ с. Атия 63015
      с. Вършило 12975
      с. Габър 14249
      с. Зидарово 30822
      с. Извор 32367
      с. Индже войвода 32737
      с. Крушевец 40124
      с. Присад 58400
      с. Равадиново 61042
      с. Равна гора 61114
      с. Росен 63029
23   СРЕДЕЦ с. Белеврен 3349
      с. Белила 3455
      с. Бистрец 4176
      с. Богданово 4621
      с. Варовник 10166
      с. Вълчаново 72059
      с. Голямо Буково 15816
      с. Горно Ябълково 17035
      с. Гранитец 17720
      с. Граничар 17779
      с. Долно Ябълково 22914
      с. Драка 23529
      с. Драчево 23604
      с. Дюлево 24712
      с. Загорци 30168
      с. Зорница 31379
      с. Кирово 36938
      с. Кубадин 40419
      с. Малина 46348
      с. Момина църква 29221
      с. Орлинци 53984
      с. Проход 58712
      с. Пънчево 59015
      с. Радойново 61563
      с. Росеново 63055
      с. Светлина 65560
      с. Синьо Камене 66585
      с. Сливово 67413
      с. Суходол 70322
      с. Тракийци 72967
      с. Факия 76039
24   СУНГУРЛАРЕ с. Бероново 3959
      с. Босилково 5726
      с. Ведрово 10313
      с. Везенково 10327
      с. Велислав 76056
      с. Грозден 17909
      с. Дъбовица 83137
      с. Есен 27615
      с. Чубра 81582
      с. Славянци 67115
      с. Терзийско 72299
      с. Черница 81006
      с. Лозарево 44029
      с. Климаш 37215
      с. Костен 38889
      с. Вълчин 12591
      с. Завет 30051
      с. Камчия 36004
      с. Манолич 47096
      с. Подвис 56959
      с. Прилеп 58325
      с. Пчелин 58857
      с. Садово 65111
      с. Скала 66682
      с. Съединение 70514
25   ЦАРЕВО с. Бродилово 6553
      с. Българи 7291
      с. Велика 10361
      с. Изгрев 32514
      с. Кондолово 38251
      с. Кости 38947
      с. Резово 62459
      с. Фазаново 76025
  ВАРНА      
26   АВРЕН с. Аврен 84
      с. Бенковски 3811
      с. Близнаци 4426
      с. Болярци 5311
      с. Добри дол 21419
      с. Дъбравино 24400
      с. Здравец 30627
      с. Казашка река 35208
      с. Китка 37068
      с. Круша 40066
      с. Приселци 58445
      с. Равна гора 61128
      с. Садово 65125
      с. Синдел 66490
      с. Тръстиково 73393
      с. Царевци 70220
      с. Юнак 86057
27   АКСАКОВО с. Ботево 5829
      с. Водица 11702
      с. Въглен 12406
      с. Г. 14653
      Кантарджиево  
      с. Доброглед 21587
      с. Долище 21988
      с. Засмяно 30363
      с. Зорница 31334
      с. Изворско 32490
      с. Кичево 37099
      с. Климентово 37246
      с. Крумово 39983
      с. Куманово 40590
      с. Л. Каравелово 44519
      с. Новаково 51826
      с. Орешак 53691
      с. Осеново 54145
      с. Припек 58373
      с. Радево 61306
      с. Слънчево 67489
      с. Яребична 87518
28   БЕЛОСЛАВ с. Разделна 61741
      с. Страшимирово 69763
29   БЯЛА с. Горица 16078
      с. Господиново 17323
      с. Дюлино 24739
      с. Попович 57635
      с. Самотино 65259
30   ВЕТРИНО с. Ветрино 10865
      с. Габърница 14252
      с. Доброплодно 21645
      с. Млада гвардия 48653
      с. Момчилово 49000
      с. Невша 51233
      с. Неофит Рилски 51487
      с. Средно село 68480
      с. Ягнило 87206
31   ВЪЛЧИ ДОЛ с. Бояна 5978
      с. Брестак 6416
      с. Войводино 11836
      с. Г. Киселово 14667
      с. Г. Колево 14670
      с. Добротич 21717
      с. Есеница 27629
      с. Звънец 30555
      с. Изворник 32442
      с. Искър 32860
      с. Калоян 35506
      с. Караманите 36302
      с. Кракра 39373
      с. Метличина 47874
      с. Михалич 48524
      с. Оборище 53093
      с. Радан войвода 61265
      с. Стефан 69170
      Караджа  
      с. Страхил 69701
      с. Червенци 80529
      с. Щипско 84022
32   ДЕВНЯ с. Кипра 36868
      с. Падина 55110
33   ДОЛНИ ЧИФЛИК с. Булаир 7034
      с. Бърдарево 7394
      с. Венелин 10611
      с. Голица 15597
      с. Горен чифлик 16050
      с. Детелина 20701
      с. Кривини 39801
      с. Нова Шипка 51963
      с. Ново Оряхово 52115
      с. Солник 68028
      с. Рудник 63197
      с. Шкорпиловци 83404
      с. Юнец 86088
34   ДЪЛГОПОЛ с. Аспарухово 00789
      с. Арковна 00624
      с. Боряна 05699
      с. Величково 10495
      с. Камен дял 35777
      с. Комунари 38162
      с. Красимир 39551
      с. Лопушна 44294
      с. Партизани 55470
      с. Поляците 57457
      с. Сава 65019
      с. Сладка вода 67129
      с. Рояк 63135
35   ПРОВАДИЯ с. Блъсково 4457
      с. Бозвелийско 5102
      с. Бързица 7507
      с. Венчан 10663
      с. Градинарово 17508
      с. Добрина 21484
      с. Житница 29458
      с. Златина 31005
      с. Китен 37037
      с. Комарево 38114
      с. Кривня 39829
      с. Манастир 46975
      с. Неново 51456
      с. Овчага 53182
      с. Петров дол 56143
      с. Равна 61073
      с. Славейково 66963
      с. Снежина 67739
      с. Староселец 69020
      с. Тутраканци 73506
      с. Храброво 77387
      с. Чайка 80073
      с. Черковна 80710
      с. Черноок 81195
36   СУВОРОВО с. Баново 2662
      с. Дръндар 23858
      с. Изгрев 32528
      с. Калиманци 35376
      с. Левски 43222
      с. Николаевка 51584
      с. Просечен 58654
      с. Чернево 80861
  ВЕЛИКО ТЪРНОВО      
37   ЕЛЕНА с. Аплаци 521
      с. Багалевци 2110
      с. Бадевци 2169
      с. Баевци 2191
      с. Баждари 2213
      с. Балуци 2498
      с. Беброво 3054
      с. Бейковци 3232
      с. Берковци 3945
      с. Блъсковци 4460
      с. Богданско 4652
      с. Бойковци 5164
      с. Босевци 5709
      с. Брезово 06344
      с. Бръчковци 6662
      с. Буйновци 6896
      с. Бялковци 7805
      с. Валето 10063
      с. Велковци 10522
      с. Велювци 10598
      с. Веселина 10745
      с. Високовци 11274
      с. Вълчовци 12615
      с. Вързилковци 12855
      с. Габрака 14088
      с. Ганев дол 14430
      с. Глоговец 15120
      с. Големани 15391
      с. Горни край 16568
      с. Горни Танчевци 16626
      с. Горска 17083
      с. Граматици 17703
      с. Гърдевци 18335
      с. Давери 20027
      с. Дайновци 20081
      с. Дебели рът 20268
      с. Добревци 21364
      с. Долни Марян 22455
      с. Долни Танчевци 22513
      с. Донковци 22976
      с. Драгановци 23131
      с. Драганосковци 23162
      с. Драгийци 23220
      с. Драгневци 23265
      с. Дрента 23710
      с. Дуковци 24027
      с. Дърлевци 24654
      с. Зеленик 30721
      с. Иванивановци 32055
      с. Игнатовци 32305
      с. Илаков рът 32593
      с. Илиювци 32682
      с. Каменари 35729
      с. Кантари 36052
      с. Караиванци 36275
      с. Карандили 36378
      с. Киревци 36871
      с. Кожлювци 37616
      с. Козя река 37842
      с. Колари 37976
      с. Константин 38337
      с. Косевци 38738
      с. Костел 38861
      с. Котуци 39075
      с. Крилювци 39880
      с. Крумчевци 40035
      с. Лазарци 43061
      с. Лесиче 43342
      с. Майско 46125
      с. Марафелци 47158
      с. Мариновци 47227
      с. Марян 47425
      с. Махалници 47487
      с. Мийковци 48057
      с. Миневци 48283
      с. Мирчовци 48430
      с. Мъртвината 49583
      с. Недялковци 51367
      с. Нешевци 51531
      с. Николовци 51696
      с. Николчовци 51706
      с. Ничовци 51771
      с. Нюшковци 52386
      с. Палици 55261
      с. Папратлива 55442
      с. Пейковци 55693
      с. Петковци 56011
      с. Попрусевци 57738
      с. Попска 57741
      с. Радовци 61515
      с. Райновци 61892
      с. Ралиновци 62133
      с. Раювци 62325
      с. Ребревци 62360
      с. Руховци 63495
      с. Светославци 65632
      с. Средни колиби 68429
      с. Стойчевци 69393
      с. Стояновци 69540
      с. Султани 70216
      с. Събковци 70439
      с. Титевци 72446
      с. Тодювци 72607
      с. Томбето 72641
      с. Топузи 72847
      с. Трънковци 73331
      с. Тумбевци 73448
      с. Тънки рът 73568
      с. Търкашени 73634
      с. Угорялковци 75040
      с. Харваловци 77178
      с. Христовци 77445
      с. Хъневци 77534
      с. Цвеклювци 78269
      с. Чавдарци 80042
      с. Чакали 80100
      с. Червенковци 80515
      с. Черни дял 80978
      с. Шиливери 83168
      с. Шилковци 83171
      с. Шубеци 83452
      с. Яковци 87326
38   ЗЛАТАРИЦА с. Горна 16417
      Хаджийска  
      с. Горско ново 17213
      село  
      с. Горско 17227
      Писарево  
      с. Дедина 20506
      с. Дединци 20514
      с. Делова махала 20571
      с. Долно 22890
      Шивачево  
      с. Дуровци 24126
      с. Дълги припек 24548
      с. Калайджии 35273
      с. Новогорци 52057
      с. Овощна 53165
      с. Равново 61217
      с. Разсоха 61830
      с. Резач 62431
      с. Рекичка 62476
      с. Родина 62877
      с. Росно 63118
      с. Сливовица 67395
      с. Средно село 68494
      с. Чешма 81339
      с. Чистово 81428
      с. Чуката 81668
39   ЛЯСКОВЕЦ с. Добри дял 21453
      с. Драгижево 23217
      с. Козаревец 37664
      с. Мерданя 47826
40   ПАВЛИКЕНИ с. Батак 2823
      с. Бутово 7123
      с. Вишовград 11380
      с. Върбовка 12783
      с. Горна Липница 16290
      с. Димча 21138
      с. Долна Липница 22160
      с. Дъскот 24685
      с. Караисен 36289
      с. Лесичери 43356
      с. Михалци 48550
      с. Мусина 49429
      с. Недан 51295
      с. Паскалевец 55508
      с. Патреш 55573
      с. Росица 63080
      с. Сломер 67475
      с. Стамболово 68708
41   ПОЛСКИ с. Вързулица 12869
    ТРЪМБЕШ    
      с. Иванча 32175
      с. Каранци 36405
      с. Климентово 41246
      с. Куцина 40782
      с. Масларево 47439
      с. Обединение 53014
      с. Орловец 53905
      с. Павел 55018
      с. Петко 65471
      Каравелово  
      с. Полски Сеновец 57340
      с. Раданово 61279
      с. Стефан 17467
      Стамболово  
      с. Страхилово 69732
42   СТРАЖИЦА с. Асеново 730
      с. Балканци 2470
      с. Благоево 4282
      с. Бряговица 6731
      с. Виноград 11140
      с. Владислав 11466
      с. Водно 11750
      с. Горски Сеновец 17155
      с. Железарци 29091
      с. Кавлак 35078
      с. Камен 35657
      с. Кесарево 36782
      c. Лозен 44046
      c. Любенци 44567
      с. Мирово 48341
      с. Николаево 51593
      с. Нова Върбовка 51799
      с. Ново градище 52060
      с. Сушица 70408
      с. Теменуга 72237
      с. Царски извор 80203
43   СУХИНДОЛ с. Бяла река 7661
      с. Горско 17192
      Калугерово  
      с. Горско Косово 17208
      с. Коевци 37561
      с. Красно градище 39582
  ВИДИН      
44   БЕЛОГРАДЧИК с. Боровица 5582
      с. Вещица 10937
      с. Върба 12632
      с. Гранитово 17734
      с. Граничак 17765
      с. Дъбравка 24431
      с. Крачимир 39606
      с. Ошане 54517
      с. Праужда 58092
      с. Пролазница 58582
      с. Рабиша 61011
      с. Раяновци 62339
      с. Салаш 65173
      с. Сливовник 67400
      с. Стакевци 68655
      с. Струиндол 69910
      с. Чифлик 81459
45   БОЙНИЦА с. Бойница 5195
      с. Бориловец 5428
      с. Градсковски 17614
      колиби  
      с. Каниц 36049
      с. Периловец 55868
      с. Раброво 61039
      с. Халовски 77133
      колиби  
      с. Шипикова 83185
      махала  
      с. Шишенци 83329
46   БРЕГОВО с. Балей 2395
      с. Връв 12317
      с. Гъмзово 18304
      с. Делейна 20568
      с. Калина 35384
      с. Косово 38772
      с. Куделин 40441
      с. Ракитница 63700
      с. Тияновци 72518
47   ГРАМАДА с. Бояново 5997
      с. Бранковци 6121
      с. Водна 11720
      с. Медешевци 47583
      с. Милчина лъка 48266
      с. Срацимирово 68268
      с. Тошевци 72919
48   ДИМОВО с. Бела 3263
      с. Владиченци 11497
      с. Воднянци 11778
      с. Върбовчец 12824
      с. Димово 21097
      с. Дълго поле 24579
      с. Държаница 24640
      с. Извор 32370
      с. Карбинци 36440
      с. Кладоруб 37188
      с. Костичовци 38995
      с. Лагошевци 43027
      с. Мали Дреновец 46320
      с. Медовница 47648
      с. Орешец 53758
      с. Орешец 14489
      с. Острокапци 54434
      с. Септемврийци 66278
      с. Скомля 66843
      с. Шипот 83239
      с. Яньовец 87477
      с. Ярловица 87549
49   КУЛА с. Големаново 15415
      с. Извор махала 32439
      с. Коста Перчево 38858
      с. Полетковци 57193
      с. Старопатица 69002
      с. Тополовец 72775
      с. Цар-Петрово 78224
      с. Чичил 81503
50   МАКРЕШ с. Вълчек 12557
      с. Киреево 36885
      с. Макреш 46245
      с. Подгоре 56980
      с. Раковица 62044
      с. Толовица 72638
      с. Цар Шишманово 83363
51   НОВО СЕЛО с. Винарово 11079
      с. Неговановци 51264
      с. Ново село 52180
      с. Флорентин 76145
      с. Ясен 87583
52   РУЖИНЦИ с. Бело поле 3678
      с. Гюргич 18486
      с. Динково 21193
      с. Дражинци 23515
      с. Дреновец 23672
      с. Плешивец 56753
      с. Роглец 62791
      с. Ружинци 63255
      с. Тополовец 73924
      с. Черно поле 81247
53   ЧУПРЕНЕ с. Бостаните 5788
      с. Върбово 12797
      с. Горни Лом 16571
      с. Долни Лом 22424
      с. Протопопинци 58671
      с. Репляна 62493
      с. Средогрив 68518
      с. Търговище 73612
      с. Чупрене 81757
  ВРАЦА      
54   БОРОВАН с. Добролево 21600
      с. Нивянин 51559
      с. Сираково 66617
55   БЯЛА СЛАТИНА с. Алтимир 401
      с. Буковец 6968
      с. Бърдарски 7418
      геран  
      с. Бъркачево 7538
      с. Враняк 12214
      с. Върбица 12749
      с. Габаре 14012
      с. Драшан 23618
      с. Комарево 38128
      с. Соколаре 67845
      с. Тлачене 72521
      с. Търнак 73660
56   КОЗЛОДУЙ с. Крива бара 39730
57   КРИВОДОЛ с. Баурене 2912
      с. Ботуня 5894
      с. Галатин 14390
      с. Главаци 15014
      с. Големо Бабино 15494
      с. Градешница 17453
      с. Добруша 21734
      с. Краводер 39236
      с. Лесура 43462
      с. Осен 54064
      с. Пудрия 58788
      с. Ракево 61933
      с. Уровене 75143
      с. Фурен 76193
58   МЕЗДРА с. Боденец 4827
      с. Брусен 6598
      с. Върбешница 12704
      с. Горна 16122
      Бешовица  
      с. Горна Кремена 16256
      с. Долна Кремена 22126
      с. Дърманци 24668
      с. Елисейна 27317
      с. Злидол 31190
      с. Игнатица 32281
      с. Кален 35314
      с. Крапец 39483
      с. Крета 39709
      с. Лик 43654
      с. Лютиброд 44745
      с. Лютидол 44759
      с. Моравица 49031
      с. Оселна 54047
      с. Ослен Криводол 54256
      с. Очиндол 54506
      с. Ребърково 62390
      с. Руска Бела 63450
      с. Старо село 69050
      с. Типченица 72432
      с. Цаконица 78015
      с. Царевец 78135
59   МИЗИЯ с. Войводово 11853
      с. Липница 43774
      с. Сараево 65396
      с. Софрониево 68148
60   ОРЯХОВО с. Галово 14427
      с. Горни Вадин 16451
      с. Долни Вадин 22321
      с. Лесковец 43400
61   РОМАН с. Долна 22023
      Бешовица  
      с. Камено поле 35910
      с. Караш 36436
      с. Кунино 40645
      с. Курново 40693
      с. Марково 47322
      равнище  
      с. Радовене 61488
      с. Синьо бърдо 66576
      с. Средни рът 68432
      с. Стояновци 69554
      с. Струпец 69972
      с. Хубавене 77493
62   ХАЙРЕДИН с. Ботево 5846
      с. Бързина 7497
      с. Манастирище 47010
      с. Михайлово 48492
      с. Рогозен 62815
  ГАБРОВО      
63   ДРЯНОВО с. Балалея 2333
      с. Балванците 2378
      с. Банари 2556
      с. Билкини 4068
      с. Бучуковци 7185
      с. Ганчовец 14458
      с. Геня 14762
      с. Геша 14859
      с. Глушка 15223
      с. Гоздейка 15357
      с. Големи 15463
      Българени  
      с. Горни Върпища 16479
      с. Горни Драгойча 16523
      с. Гостилица 17350
      с. Гърня 18397
      с. Денчевци 20660
      с. Джуровци 20907
      с. Длъгня 21261
      с. Добрените 21395
      с. Долни Върпища 22352
      с. Долни 22397
      Драгойча  
      с. Доча 23042
      с. Дурча 24133
      с. Еленците 27276
      с. Зая 30418
      с. Игнатовци 32319
      с. Искра 32812
      с. Каломен 35465
      с. Караиванца 36261
      с. Катранджии 36628
      с. Керека 36751
      с. Косарка 38710
      с. Косилка 38741
      с. Крънча 40316
      с. Кукля 40470
      с. Куманите 40587
      с. Къртипъня 40960
      с. Малки 46485
      Българени  
      с. Маноя 47127
      с. Муця 49463
      с. Нейчовци 51439
      с. Пейна 55703
      с. Петковци 56023
      с. Плачка 56705
      с. Пърша 59152
      с. Раданчето 61296
      с. Радовци 61529
      с. Ритя 62726
      с. Руня 63330
      с. Русиновци 63447
      с. Саласука 65162
      с. Скалско 66768
      с. Славейково 66977
      с. Соколово 67934
      с. Станча 68816
      с. Сухолоевци 70367
      с. Сяровци 70696
      с. Туркинча 73465
      с. Царева ливада 12677
      с. Чуково 81726
      с. Шушня 83555
      с. Янтра 87463
64   СЕВЛИЕВО с. Агатово 103
      с. Баева ливада 2186
      с. Батошево 2885
      с. Бериево 3914
      с. Боазът 4474
      с. Богатово 4555
      с. Буря 7082
      с. Българи 7301
      с. Валевци 13069
      с. Войнишка 11960
      с. Горна Росица 16376
      с. Градище 17542
      с. Градница 17587
      с. Дамяново 20119
      с. Дебелцово 20287
      с. Дисманица 21227
      с. Добромирка 21628
      с. Дрянът 23995
      с. Душево 24178
      с. Душевски 24181
      колиби  
      с. Дялък 24815
      с. Енев рът 27485
      с. Идилево 32336
      с. Карамичевци 36347
      с. Кастел 36600
      с. Корията 38621
      с. Кормянско 38652
      с. Крамолин 39431
      с. Крушево 40141
      с. Кръвеник 40275
      с. Купен 40659
      с. Ловнидол 43966
      с. Малиново 46382
      с. Малки Вършец 46509
      с. Мариновци 47233
      с. Младен 48670
      с. Млечево 48742
      с. Петко 56037
      Славейков  
      с. Попска 57755
      с. Рогулят 62863
      с. Ряховците 63673
      с. Селище 70799
      с. Сенник 66216
      с. Стоките 69417
      с. Столът 69451
      с. Табашка 72031
      с. Тумбалово 73434
      с. Търхово 73763
      с. Угорелец 75037
      с. Хирево 77253
      с. Шопите 83435
      с. Шумата 83497
65   ТРЯВНА с. Азманите 117
      с. Армянковци 641
      с. Бангейци 2563
      с. Бахреци 2943
      с. Белица 3513
      с. Бижовци 4025
      с. Брежниците 6241
      с. Бърдарите 7404
      с. Бърдени 7421
      с. Веленци 10344
      с. Велково 10519
      с. Велчовци 10570
      с. Владовци 11507
      с. Власатили 11541
      с. Войниците 11956
      с. Вълковци 12485
      с. Гайдари 14310
      с. Генчовци 56304
      с. Глутниците 15196
      с. Големи 15480
      Станчовци  
      с. Горни 16506
      Дамяновци  
      с. Горни Маренци 16585
      с. Горни Радковци 16609
      с. Горни Цоневци 16643
      с. Горяни 17316
      с. Даевци 20078
      с. Димиевци 21035
      с. Добревци 21378
      с. Долни Маренци 22441
      с. Долни 22486
      Радковци  
      с. Долни Томчевци 22527
      с. Донкино 22962
      с. Дончовци 22993
      с. Драгневци 23279
      с. Драндарите 23594
      с. Дървари 24606
      с. Дъскарите 24671
      с. Енчовци 27526
      с. Зеленика 30733
      с. Иван Димов 32041
      с. Иринеци 32785
      с. Йововци 34062
      с. Кашенци 36720
      с. Керените 36765
      с. Киселковци 36988
      с. Кисийците 36991
      с. Коевци 37575
      с. Койчовци 37890
      с. Колю Ганев 38090
      с. Креслювци 39685
      с. Кръстеняците 40350
      с. Малки 46512
      Станчовци  
      с. Малчовци 46869
      с. Маневци 47072
      с. Маруцековци 47384
      с. Матешовци 47456
      с. Милевци 48177
      с. Миховци 48581
      с. Могилите 48800
      с. Мръзеци 49271
      с. Недялковци 51370
      с. Неновци 51469
      с. Никачковци 51562
      с. Николаево 51603
      с. Ножерите 52355
      с. Носеите 52369
      с. Околиите 53477
      с. Ошаните 54523
      с. Павлевци 55049
      с. Планинци 56678
      с. Побък 56900
      с. Попгергев- 57546
      ци  
      с. Попрайковци 57707
      с. Престой 58284
      с. Пържиграх 59104
      с. Радевци 61323
      с. Радино 61409
      с. Радоевци 61546
      с. Раевци 61649
      с. Райнушковци 61916
      с. Ралевци 62120
      с. Рачовци 62267
      с. Рашовите 62308
      с. Руевци 63210
      с. Свирци 65735
      с. Сечен камък 66344
      с. Скорците 66857
      с. Сливово 67427
      с. Стайновци 68624
      с. Станчов хан 68823
      с. Стражата 69609
      с. Стръмци 70007
      с. Тодореците 72535
      с. Томчевци 72669
      с. Урвата 75139
      с. Фъревци 76220
      с. Фъртуни 76234
      с. Христовци 77459
      с. Чакалите 80114
      с. Черновръх 81058
      с. Ябълковци 87081
      с. Явор 87117
  ДОБРИЧ      
66   БАЛЧИК с. Безводица 3174
      с. Бобовец 4515
      с. Брястово 6793
      с. Гурково 18160
      с. Дропла 23769
      с. Дъбрава 24387
      с. Змеево 31245
      с. Карвуна 36453
      с. Кранево 39459
      с. Кремена 39623
      с. Ляхово 44882
      с. Преспа 58270
      с. Рогачево 62788
      с. Сенокос 66250
      с. Соколово 67951
      с. Стражица 69643
      с. Тригорци 73095
      с. Храброво 77390
      с. Царичино 48982
      с. Църква 78639
67   ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО с. Ал. 360
      Стамболийски  
      с. Балканци 2484
      с. Бежаново 3157
      с. Василево 10183
      с. Великово 10422
      с. Вичово 11329
      с. Горица 18575
      с. Градини 17511
      с. Дъбовик 24339
      с. Житен 29444
      с. Зограф 31303
      с. Изворово 32467
      с. Йовково 34045
      с. Калина 35393
      с. Кардам 36467
      с. Конаре 38217
      с. Краище 39284
      с. Красен 39534
      с. Къпиново 40885
      с. Лозница 44179
      с. Люляково 44714
      с. Малина 46351
      с. Огражден 53391
      с. Петлешково 56040
      с. Писарово 56509
      с. Пленимир 56736
      с. Преселенци 58181
      с. Присад 58414
      с. Пчеларово 58832
      с. Равнец 61159
      с. Рогозина 62829
      с. Росен 63046
      с. Росица 63094
      с. Сираково 66620
      с. Сноп 67756
      с. Снягово 67773
      с. Спасово 68196
      с. Средина 68326
      с. Сърнино 70634
      с. Узово 75068
      с. Чернооково 81219
68   ДОБРИЧ-СЕЛСКА с. Алцек 429
      с. Батово 2871
      с. Бдинци 3040
      с. Бенковски 3860
      с. Богдан 4580
      с. Божурово 5061
      с. Бранище 6104
      с. Ведрина 10307
      с. Владимирово 11421
      с. Воднянци 11781
      с. Вратарите 12231
      с. Врачанци 12262
      с. Генерал Колево 14684
      с. Гешаново 14862
      с. Дебрене 20359
      с. Добрево 21350
      с. Долина 21957
      с. Дончево 22988
      с. Драганово 23128
      с. Дряновец 23933
      с. Енево 27468
      с. Житница 29489
      с. Златия 31067
      с. Камен 35674
      с. Карапелит 36419
      с. Козлодуйци 37808
      с. Котленци 39061
      с. Крагулево 39242
      с. Ловчанци 43997
      с. Ломница 44272
      с. Лясково 43431
      с. Малка Смолница 46454
      с. Медово 47679
      с. Методиево 47901
      с. Миладиновци 48088
      с. Ново Ботево 52038
      с. Овчарово 53210
      с. Одринци 53432
      с. Одърци 53450
      с. Опанец 53597
      с. Орлова могила 53881
      с. Паскалево 55511
      с. Плачидол 56695
      с. Победа 21083
      с. Подслон 57087
      с. Полковник 68103
      Иваново  
      с. Полковник 59402
      Минково  
      с. Полковник 57279
      Свещарово  
      с. Попгригорово 57550
      с. Прилеп 58339
      с. Приморци 58360
      с. Пчелино 58880
      с. Пчелник 58935
      с. Росеново 63063
      с. Самуилово 374
      с. Свобода 65824
      с. Славеево 66946
      с. Сливенци 70812
      с. Смолница 67622
      с. Соколник 67917
      с. Стефан 69198
      Караджа  
      с. Стефаново 69242
      с. Стожер 69300
      с. Тянево 73818
      с. Фелдфебел 76064
      Денково  
      с. Хитово 77284
      с. Царевец 78152
      с. Черна 80769
69   КАВАРНА с. Белгун 3318
      с. Било 4090
      с. Божурец 5009
      с. Българево 7257
      с. Видно 11003
      с. Вранино 12173
      с. Иречек 32768
      с. Камен бряг 35746
      с. Крупен 40049
      с. Могилище 48828
      с. Нейково 51408
      с. Пор. Чунчево 57861
      с. Раковски 62092
      с. Свети Никола 65543
      с. Селце 66113
      с. Септемврийци 66281
      с. Топола 72693
      с. Травник 72936
      с. Х. Димитър 77044
      с. Челопечене 80340
70   КРУШАРИ с. Абрит 31
      с. Александрия 268
      с. Бистрец 4193
      с. Габер 14043
      с. Добрин 21470
      с. Ефр. Бакалово 27656
      с. Загорци 30185
      с. Земенци 30781
      с. Зимница 30884
      с. К. Димитрово 36138
      с. Коритен 38618
      с. Лозенец 44104
      с. Огняново 53357
      с. Полк Дяково 57234
      с. Пор. Кърджиево 57858
      с. Северняк 65906
      с. Северци 65913
      с. Телериг 72196
71   ТЕРВЕЛ с. Ангеларий 432
      с. Балик 2405
      с. Безмер 3215
      с. Божан 4916
      с. Бонево 5342
      с. Брестница 6464
      с. Войниково 11911
      с. Главанци 14982
      с. Градница 17590
      с. Гуслар 18191
      с. Жегларци 29035
      с. Зърнево 31396
      с. Каблешково 35050
      с. Кладенци 37157
      с. Коларци 38025
      с. Кочмар 39127
      с. Мали извор 46334
      с. Нова Камена 51812
      с. Оногур 53549
      с. Полк. Савово 57265
      с. Попгруево 57563
      с. Пр-р Златарски 58685
      с. Сърнец 70617
      с. Честименско 81270
72   ШАБЛА с. Божаново 4927
      с. Ваклино 10032
      с. Горичане 16095
      с. Горун 17275
      с. Граничар 17782
      с. Дуранкулак 24102
      с. Езерец 27108
      с. Захари 30394
      Стояново  
      с. Крапец 39493
      с. Пролез 58596
      с. Смин 67550
      с. Стаевци 68610
      с. Твърдица 72179
      с. Тюленово 73780
      с. Черноморци 81181
  КЪРДЖАЛИ      
73   АРДИНО с. Ахрянско 00864
      с. Башево 2991
      с. Бистроглед 4248
      с. Богатино 7925
      с. Боровица 80176
      с. Брезен 77116
      с. Бял извор 7747
      с. Главник 18544
      с. Голобрад 15607
      с. Горно прахово 16910
      с. Гърбище 18321
      с. Дедино 24880
      с. Дойранци 21806
      с. Долно прахово 22784
      с. Дядовци 24788
      с. Еньовче 27543
      с. Жълтуша 29605
      с. Искра 32946
      с. Китница 37085
      с. Кроячево 39952
      с. Латинка 43164
      с. Левци 44896
      с. Ленище 43270
      с. Любино 44584
      с. Мак 46156
      с. Млечино 48756
      с. Мусево 49401
      с. Падина 55124
      с. Паспал 55525
      с. Песнопой 55912
      с. Правдолюб 58013
      с. Рибарци 54260
      с. Родопско 62894
      с. Русалско 63402
      с. Светулка 65646
      с. Седларци 70771
      с. Синчец 66562
      с. Сполука 68240
      с. Срънско 68597
      с. Стар читак 69122
      с. Стояново 69518
      с. Сухово 70319
      с. Теменуга 47809
      с. Търна 73897
      с. Търносливка 73732
      с. Хромица 77487
      с. Черевна скала 81921
      с. Чернигово 80964
      с. Чубрика 81596
      с. Ябълковец 87062
74   ДЖЕБЕЛ с. Албанци 206
      с. Брежана 7939
      с. Воденичарско 11689
      с. Великденче 10389
      с. Вълкович 12468
      с. Генерал Тошева 14647
      с. Добринци 21525
      с. Душинково 24195
      с. Желъдово 29180
      с. Жълти рид 29564
      с. Жълтика 29619
      с. Илийско 32634
      с. Казаци 35184
      с. Каменяне 35972
      с. Козица 37736
      с. Контил 38371
      с. Купците 40676
      с. Лебед 43178
      с. Мишевско 48622
      с. Модрен 68151
      с. Мрежичко 49268
      с. Овчево 53271
      с. Папрат 55436
      с. Плазище 56589
      с. Подвърх 56976
      с. Полянец 57412
      с. Поточе 57947
      с. Припек 58387
      с. Ридино 62654
      с. Рогозари 62801
      с. Рогозче 62846
      с. Рожденско 63714
      с. Рът 63611
      с. Сипец 70809
      с. Скалина 66723
      с. Слънчоглед 67502
      с. Софийци 68120
      с. Телчарка 72211
      с. Търновци 73715
      с. Тютюнче 73804
      с. Устрен 75201
      с. Цвятово 78313
      с. Църквица 78642
      с. Чакалци 80128
      с. Черешка 81935
      с. Щерна 84019
      с. Ямино 87388
75   КИРКОВО с. Априлци 905
      с. Брегово 7942
      с. Вълчанка 13055
      с. Върбен 120
      с. Горно Кирково 18558
      с. Горно Къпиново 16821
      с. Горски Извор 17138
      с. Гривяк 17871
      с. Д. Къпиново 22678
      с. Дедец 20496
      с. Делвино 20554
      с. Джерово 20777
      с. Добромирци 21631
      с. Домище 22928
      с. Дрангово 23577
      с. Дружинци 23803
      с. Дрянова Глава 23892
      с. Дюлица 24743
      с. Еровете 27591
      с. Завоя 30106
      с. Загорски 30140
      с. Здравчец 30675
      с. Каялоба 36748
      с. Кирково 36926
      с. Китна 37071
      с. Кран 39445
      с. Кремен 41174
      с. Крилатица 39877
      с. Кукуряк 40511
      с. Кърчовско 40988
      с. Лозен-градци 44080
      с. Малкоч 46680
      с. Медевци 47531
      с. Метличина 47888
      с. Метличка 47891
      с. Могиляне 48845
      с. Мъглене 49480
      с. Орлица 53878
      с. Островец 54393
      с. Пловка 56808
      с. Подкова 57039
      с. Пресека 58178
      с. Първенци 59054
      с. Първица 59063
      с. Растник 62236
      с. Самодива 65214
      с. Самокитка 65228
      с. Светлен 35016
      с. Секирка 66024
      с. Средско 68577
      с. Старейшино 68895
      с. Старово 68953
      с. Стоманци 69482
      с. Стрижба 69866
      с. Тихомир 72463
      с. Хаджийско 77092
      с. Чавка 80065
      с. Чакаларово 80090
      с. Чичево 81493
      с. Шопци 83449
      с. Шумнатица 83538
      с. Яковица 87309
      с. Янино 87415
76   КРУМОВГРАД с. Аврен 00093
      с. Бараци 2751
      с. Багрилци 02141
      с. Благун 04306
      с. Бук 06906
      с. Бряговец 6728
      с. Вранско 12190
      с. Голяма чинка 15713
      с. Голямо 15878
      каменяне  
      с. Горни юруци 16660
      с. Горна кула 16287
      с. Голям девесил 15727
      с. Гулийка 18071
      с. Долна кула 22157
      с. Дъждовник 24459
      с. Кандилка 36021
      с. Кожухарци 37622
      с. Красино 39565
      с. Къклица 40823
      с. Лещарка 43596
      с. Лимец 43726
      с. Луличка 44344
      с. Малко каменяне 46601
      с. Гривка 17868
      с. Гулия 18085
      с. Девесилово 20403
      с. Джанка 20732
      с. Полковник 57248
      Желязово  
      с. Сливарка 67297
      с. Странджево 69688
      с. Токачка 72610
      с. Малък девесил 46872
      с. Девеселица 20393
      с. Ковил 37558
      с. Доборско 21302
      с. Долно Юруци 22544
      с. Егрек 27036
      с. Едрино 27680
      с. Звънарка 30538
      с. Зиморница 30911
      с. Златолист 31142
      с. Калайджиево 35269
      с. Каменка 35849
      с. Качулка 36717
      с. Котлари 39058
      с. Малка Чинка 46471
      с. Метлика 47860
      с. Морянци 49103
      с. Овчари 53206
      с. Орешари 53713
      с. Падало 55097
      с. Пашинци 55614
      с. Пелин 55751
      с. Перуника 55899
      с. Подрумче 57062
      с. Поточарка 57933
      с. Поточница 57950
      с. Раличево 62178
      с. Рибино 62617
      с. Рогач 62774
      с. Ручей 63505
      с. Самовила 65190
      с. Сбор 65454
      с. Синигер 66545
      с. Скалак 66716
      с. Сладкодум 67132
      с. Ст. кладенец 70104
      с. Стари Чал 68936
      с. Сърнак 70559
      с. Тинтява 72429
      с. Тополка 72730
      с. Хисар 77267
      с. Храстово 77428
      с. Чал 80145
      с. Черничево 81027
      с. Чернооки 81205
77   МОМЧИЛГРАД с. Ауста 00828
      с. Багрянка 02155
      с. Балабаново 02292
      с. Биволяне 04008
      с. Вряло 12293
      с. Върхари 86030
      с. Горско дюлево 17186
      с. Градинка  
      с. Груево 17988
      с. Гургулица 18126
      с. Девинци 24966
      с. Друмче 23830
      с. Загорско 30154
      с. Звездел 30452
      с. Каменец 03258
      с. Кос 38697
      с. Кременец 80131
      с. Летовник 43493
      с. Момина сълза 48917
      с. Нановица 51097
      с. Ново соколино  
      с. Обичник 53076
      с. Пиявец 56575
      с. Плешници 56767
      с. Постник 57892
      с. Прогрес 59361
      с. Равен 61063
      с. Садовица 65098
      с. Свобода 65797
      с. Соколино 67882
      с. Сенце 70785
      с. Татул 70706
      с. Седларе 65961
      с. Чобанка 81517
      с. Чомаково 81548
      с. Чуково 81734
      с. Птичар 58757
      с. Неофит 51473
      Бозвели  
      с. Джелепско 20755
      с. Карамфил 36350
      с. Конче 38409
      с. Лале 43102
      с. Пазарци 55169
      с. Ралица 62147
      с. Седефче 65944
      с. Синделци 66500
      с. Чайка 80087
78   ЧЕРНООЧЕНЕ с. Водач 11613
      с. Житница 29461
      с. Дядовско 24774
      с. Бели вир 3410
      с. Габрово 14221
      с. Паничково 55395
      с. Бакалите 2261
      с. Божурци 5086
      с. Бостанци 5791
      с. Вождово 11805
      с. Възел 12423
      с. Даскалово 20167
      с. Драганово 23114
      с. Каняк 36066
      с. Железник 29132
      с. Каблешково 35047
      с. Комунига 38176
      с. Лясково 44820
      с. Минзухар 48307
      с. Новоселище 52153
      с. Патица 55568
      с. Петелово 55960
      с. Пряпорец 58731
      с. Пчеларово 58829
      с. Свободиново 65841
      с. Среднево 68415
      с. Стражница 69657
      с. Черна нива 80830
      с. Ябълчени 87103
      с. Яворово 87165
  КЮСТЕНДИЛ      
79   БОБОВ ДОЛ с. Бабино 2049
      с. Бабинска река 2052
      с. Блато 4371
      с. Голема Фуча 15446
      с. Големо село 15535
      с. Голям 15457
      Върбовник  
      с. Горна Козница 16242
      с. Долистово 21974
      с. Коркина 38635
      с. Локвата 44210
      с. Мала Фуча 46262
      с. Мали Върбовник 46317
      с. Мало село 46824
      с. Мламолово 48711
      с. Новоселяне 52297
      с. Паничарево 55364
      с. Шатрово 83082
80   БОБОШЕВО с. Бадино 2172
      с. Блажиево 4314
      с. Бобошево 4532
      с. Висока могила 11232
      с. Вуково 12351
      с. Доброво 21565
      с. Каменик 35804
      с. Скрино 66888
      с. Слатино 67252
      с. Сопово 68062
      с. Усойка 75174
      с. Циклово 78495
81   КОЧЕРИНОВО с. Бараково 2748
      с. Боровец 5565
      с. Бураново 7065
      с. Драгодан 23323
      с. Крумово 39997
      с. Мурсалево 49360
      с. Пороминово 57830
      с. Стоб 69261
      с. Фролош 76180
      с. Цървище 78625
82   НЕВЕСТИНО с. Ваксево 10050
      с. Ветрен 10817
      с. 21292
      Длъхчево-Сабляр  
      с. Долна Козница 22112
      с. Друмохар 23827
      с. Еремия 27574
      с. Згурово 30613
      с. Илия 32696
      с. Кадровица 35119
      с. Лиляч 43709
      с. Мърводол 49566
      с. Невестино 51216
      с. Неделкова 51336
      Гращица  
      с. Пастух 55542
      с. Пелатиково 55734
      с. Раково 62058
      с. Рашка Гращица 62284
      с. Смоличано 67619
      с. Страдалово 69571
      с. Тишаново 72494
      с. Църварица 78584
      с. Чеканец 80251
      с. Четирци 81284
83   РИЛА с. Падала 55083
      с. Пастра 55539
      с. Рилски манастир 62685
      с. Смочево 67698
84   САПАРЕВА БАНЯ с. Овчарци 53254
      с. Паничище 59358
      с. Ресилово 62520
      с. Сапарево 65379
85   ТРЕКЛЯНО с. Брест 6392
      с. Бъзовица 7226
      с. Габрешевци 14101
      с. Горни Коритен 16554
      с. Горно Кобиле 16804
      с. Добри дол 21422
      с. Долни Коритен 22410
      с. Долно Кабиле 22650
      с. Драгойчинци 23399
      с. Злогош 31200
      с. Киселица 36960
      с. Косово 38786
      с. Метохия 47929
      с. Побит камък 56887
      с. Средорек 68535
      с. Сушица 70411
      с. Трекляно 73047
      с. Уши 75232
      с. Чешлянци 81325
  ЛОВЕЧ      
86   АПРИЛЦИ с. Велчево 10567
      с. Джокари 20821
      с. Драшкова 23621
      поляна  
      с. Мачковци 47514
      с. Скандалото 66771
      с. Черневото 80875
87   ЛЕТНИЦА с. Горско Сливово 17244
      с. Крушуна 40261
      с. Кърпачево 40943
88   ЛУКОВИТ с. Бежаново 3143
      с. Беленци 3373
      с. Дъбен 24236
      с. Карлуково 36511
      с. Петревене 56099
      с. Пещерна 56318
      с. Румянцево 63327
      с. Тодоричене 72552
      с. Торос 43058
      с. Ъглен 85010
89   ТЕТЕВЕН с. Бабинци 7884
      с. Български 7357
      извор  
      с. Васильово 10272
      с. Глогово 15148
      с. Гложене 15165
      с. Голям извор 15758
      с. Градежница 17419
      с. Дивчовото 20996
      с. Малка Желязна 46437
      с. Рибарица 62579
      с. Черни Вит 80902
90   ТРОЯН с. Баба Стана 2018
      с. Балабанско 2302
      с. Балканец 2448
      с. Бели Осъм 3486
      с. Белиш 3558
      с. Борима 5445
      с. Врабево 12108
      с. Габърска 14266
      с. Голяма Желязна 15703
      с. Горно трапе 16986
      с. Гумощник 18109
      с. Дебнево 20300
      с. Добродан 21590
      с. Долна 22188
      Маргатина  
      с. Дрянска 23981
      с. Дълбок дол 24476
      с. Жеравица 29276
      с. Жидов дол 29369
      с. Иваншница 32202
      с. Калейца 35290
      с. Калчевска 35612
      с. Лакарево 43089
      с. Лешко пресои 43534
      с. Ломец 44241
      с. Миленча 48180
      с. Патрешко 55587
      с. Радово 61532
      с. Райковска 61858
      с. Селце 66098
      с. Старо село 70500
      с. Стойновското 69387
      с. Стругът 69907
      с. Терзийско 72309
      с. Черни Осъм 80981
      с. Чифлик 81476
      с. Шипково 83212
91   УГЪРЧИН с. Василковска 10197
      махала  
      с. Голец 15552
      с. Драгана 23060
      с. Каленик 35331
      с. Катунец 36662
      с. Киркова махала 36912
      с. Кирчево 36943
      с. Лесидрен 43325
      с. Микре 48060
      с. Орляне 53967
      с. Славщица 67057
      с. Сопот 68076
92   ЯБЛАНИЦА с. Батулци 2909
      с. Брестница 6450
      с. Голяма 15655
      Брестница  
      с. Добревци 21381
      с. Дъбравата 24390
      с. Златна Панега 31098
      с. Малък извор 46886
      с. Орешене 53730
  МОНТАНА      
93   БЕРКОВИЦА с. Балювица 2542
      с. Бистрилица 4203
      с. Бокиловци 5253
      с. Боровци 5654
      с. Бързия 7510
      с. Гаганица 14297
      с. Замфирово 30301
      с. Комарево 38131
      с. Костенци 38933
      с. Котеновци 39044
      с. Лесковец 43414
      с. Мездрея 47723
      с. Песочница 55930
      с. Пърличево 59118
      с. Рашовица 62311
      с. Слатина 67221
      с. Цветкова бара 78286
      с. Черешовица 80635
      с. Ягодово 87237
94   БОЙЧИНОВЦИ с. Бели брег 3383
      с. Бели брод 3397
      с. Владимирово 11418
      с. Громшин 17943
      с. Ерден 27557
      с. Кобиляк 37424
      с. Мадан 46036
      с. Мърчево 49607
      с. Охрид 54496
      с. Палилула 55258
      с. Портитовци 57844
95   БРУСАРЦИ гр. Брусарци 6570
      с. Буковец 6971
      с. Василовци 10255
      с. Дондуково 22945
      с. Дъбова махала 24298
      с. Киселево 36957
      с. Княжева махала 37397
      с. Крива бара 39743
      с. Одоровци 53401
      с. Смирненски 67564
96   ВЪЛЧЕДРЪМ с. Ботево 5852
      с. Бъзовец 7209
      с. Горни Цибър 16639
      с. Долни Цибър 22530
      с. Златия 31053
      с. Игнатово 32295
      с. Мокреш 48859
      с. Разград 61707
      с. Септемврийци 16184
      с. Черни връх 80933
97   ВЪРШЕЦ с. Горна Бела 16119
      речка  
      с. Горно Озирово 16866
      с. Долна Бела 22019
      речка  
      с. Долно Озирово 22747
      с. Драганица 23073
      с. Клисурски 37318
      манастир  
      с. Спанчевци 68179
      с. Стояново 69537
      с. Черкаски 80683
98   ГЕОРГИ ДАМЯНОВО с. Видлица 10999
      с. Гаврил Геново 14283
      с. Георги 14773
      Дамяново  
      с. Главановци 14965
      с. Говежда 15299
      с. Горно Церовене 17018
      с. Дива Слатина 20941
      с. Дълги дел 24534
      с. Еловица 27348
      с. Каменна Рикса 35871
      с. Копиловци 38488
      с. Меляне 47771
      с. Помеждин 57474
      с. Чемиш 80368
99   ЛОМ с. Добри дол 21436
      с. Долно Линево 22695
      с. Замфир 30291
      с. Ковачица 37544
      с. Орсоя 53970
      с. Сливата 67310
      с. Сталийска 68672
      махала  
      с. Станево 68758
      с. Трайково 72940
100   МЕДКОВЕЦ с. Аспарухово 792
      с. Пишурка 56544
      с. Расово 62222
      с. Сливовик 67386
101   ЧИПРОВЦИ с. Белимел 3469
      с. Горна Ковачица 16239
      с. Горна Лука 16300
      с. Железна 29115
      с. Мартиново 47353
      с. Митровци 48475
      с. Превала 58116
      с. Равна 61090
      с. Челюст-ница 80354
102   ЯКИМОВО с. Долно 22873
      Церовене  
      с. Дългоделци 24551
      с. Комощица 38159
  ПАЗАРДЖИК      
103   БАТАК с. Фотиново 76162
104   БЕЛОВО с. Габровица 14163
      с. Голямо Белово 15802
      с. Дъбравите 24414
      с. Мененкьово 47812
      с. Момина клисура 48903
      с. Сестримо 66319
105   БРАЦИГОВО с. Бяга 07586
      с. Жребичко 29522
      с. Розово 62973
      с. Равногор 61220
      с. Козарско 37705
106   ВЕЛИНГРАД с. Абланица 881
      с. Алендарова 83421
      с. Биркова 7836
      с. Бозьова 7853
      с. Бутрева 7867
      с. Враненци 12989
      с. Всемирци 12334
      с. Горна Биркова 18513
      с. Горна Дъбева 18527
      с. Грашево 17823
      с. Долна Дъбева 24325
      с. Кандови 36035
      с. Кръстава 41136
      с. Медени поляни 47559
      с. Пашови 55631
      с. Побит камък 59224
      с. Рохлева 63687
      с. Цветино 78272
      с. Чолакова 81863
      с. Юндола 86115
107   ЛЕСИЧОВО с. Динката 21172
      с. Лесичово 43369
      с. Церово 78478
      с. Щърково 84067
      с. Боримечково 5459
      с. Калугерово 35571
      с. Памидово 55275
108   ПАНАГЮРИЩЕ с. Поибрене 57128
      с. Баня 2717
      с. Бъта 7572
      с. Елшица 27406
      с. Оборище 53103
      с. Пан. кол. 59375
      с. Левски 22681
109   ПЕЩЕРА с. Капитан 36124
      Димитриево  
      с. Радилово 61371
110   СЕПТЕМВРИ с. Бошуля 5949
      с. Ветрен дол 10851
      с. Виноградец 11154
      с. Горно Вършило 16732
      с. Злокучене 31214
      с. Карабунар 36172
      с. Лозен 44053
      с. Симеоновец 66439
      с. Славовица 67009
111   СТРЕЛЧА с. Блатница 4368
      с. Дюлево 24726
      с. Свобода 65807
      с. Смилец 67516
  ПЕРНИК      
112   БРЕЗНИК с. Арзан 610
      с. Бабица 2066
      с. Банище 2614
      с. Бегуновци 3099
      с. Билинци 4042
      с. Брезнишки 6313
      извор  
      с. Брусник 06639
      с. Видрица 11034
      с. Гигинци 14893
      с. Гоз 15331
      с. Горна Секирна 16382
      с. Горни Романци 16612
      с. Гърло 18349
      с. Долна Секирна 22263
      с. Долни Романци 22506
      с. Душинци 24205
      с. Завала 30048
      с. Конска 41126
      с. Кошарево 39150
      с. Красава 39517
      с. Кривонос 39855
      с. Муртинци 49374
      с. Непразненци 51490
      с. Ноевци 52324
      с. Озърновци 53463
      с. Ребро 62373
      с. Режанци 17796
      с. Ръжавец 63519
      с. Садовик 65084
      с. Слаковци 67163
      с. Сопица 68059
      с. Станьовци 68833
      с. Ярославци 87579
113   ЗЕМЕН с. Беренде 3887
      с. Блатешница 4340
      с. Враня стена 12228
      с. Габровдол 14146
      с. Горна Врабча 16167
      с. Горна 16170
      Глоговица  
      с. Долна Врабча 22054
      с. Дивля 20972
      с. Еловдол 27320
      с. Жабляно 29012
      с. Калотинци 35482
      с. Мурено 49357
      с. Одраница 53415
      с. Падине 55141
      с. Пещера 56280
      с. Раянци 62356
      с. Смиров дол 67595
114   КОВАЧЕВЦИ с. Егълница 27043
      с. Калище 35434
      с. Ковачевци 37513
      с. Косача 38724
      с. Лобош 43918
      с. Ракиловци 61947
      с. Светля 65591
      с. Сирищник 66648
      с. Слатино 67266
115   РАДОМИР с. Байкалско 2230
      с. Беланица 3277
      с. Бобораци 4529
      с. Борнарево 5534
      с. Владимир 11404
      с. Горна Диканя 16208
      с. Гълъбник 18263
      с. Дебели лаг 20256
      с. Долна Диканя 22085
      с. Долни Раковец 22490
      с. Драгомирово 23443
      с. Дрен 23649
      с. Друган 24832
      с. Жедна 29060
      с. Житуша 29622
      с. Извор 32384
      с. Касилаг 36566
      с. Кленовик 41232
      с. Кондофрей 38265
      с. Копаница 38460
      с. Кошарите 41251
      с. Негованци 51278
      с. Николаево 51617
      с. Поцърненци 57964
      с. Прибой 58311
      с. Радибош 61354
      с. Старо село 69064
      с. Стефаново 69239
      с. Углярци 75023
      с. Червена могила 80488
      с. Чуковец 81709
116   ТРЪН с. Банкя 2645
      с. Берайнци 3873
      с. Богойна 4697
      с. Бохова 5918
      с. Бусинци 7096
      с. Бутроинци 7137
      с. Велиново 10478
      с. Видрар 11017
      с. Врабча 12139
      с. Вукан 12348
      с. Главановци 14979
      с. Глоговица 15134
      с. Горна Мелна 16331
      с. Горочевци 17077
      с. Докьовци 21854
      с. Долна Мелна 22201
      с. Джинчовци 20818
      с. Дълга лука 24517
      с. Ездимирци 27084
      с. Еловица 27351
      с. Ерул 27601
      с. Забел 30017
      с. Зелениград 30716
      с. Кожинци 37602
      с. Костуринци 39027
      с. Къшле 41040
      с. Лева река 43195
      с. Лешниковци 43551
      с. Ломница 44269
      с. Лялинци 44781
      с. Милкьовци 48249
      с. Милославци 48252
      с. Мракетинци 49182
      с. Мрамор 49196
      с. Насалевци 51130
      с. Неделково 51343
      с. Парамун 55453
      с. Пенкьовци 55814
      с. Проданча 58551
      с. Радово 61501
      с. Рани луг 62205
      с. Реяновци 62565
      с. Слишовци 67458
      с. Стайчовци 68641
      с. Стрезимировци 69777
      с. Студен извор 70086
      с. Туроковци 73479
      с. Филиповци 76114
      с. Цегриловци 78327
      с. Шипковица 83209
      с. Ярловци 87566
  ПЛЕВЕН      
117   БЕЛЕНЕ с. Бяла вода 7630
      с. Деков 20537
      с. Кулина вода 40573
      с. Петокладенци 56085
      с. Татари 72117
118   ГУЛЯНЦИ с. Долни Вит 22335
      с. Дъбован 24308
      с. Загражден 30199
      с. Искър 14888
      с. Крета 39712
      с. Ленково 43284
      с. Сомовит 68045
      с. Шияково 83394
119   ДОЛНИ ДЪБНИК с. Бъркач 7524
      с. Градина 17470
      с. Петърница 56201
120   ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ с. Байкал 2227
      с. Биволаре 3993
      с. Божурица 5013
      с. Брегаре 6210
      с. Гостиля 17364
      с. Комарево 38145
      с. Крушовене 40195
      с. Ореховица 53655
      с. Победа 56865
      с. Подем 57025
      с. Рибен 62596
      с. Славовица 67012
121   ИСКЪР с. Писарово 56493
      с. Староселци 69095
122   КНЕЖА с. Еница 27509
      с. Лазарово 43044
123   ЛЕВСКИ с. Асеновци 761
      с. Аспарухово 802
      с. Божурлук 5044
      с. Българене 7274
      с. Варана 10080
      с. Градище 17556
      с. Изгрев 32531
      с. Козар Белене 37647
      с. Малчика 46841
      с. Стежерово 69153
      с. Трънчовица 73345
124   НИКОПОЛ с. Асеново 744
      с. Бацова махала 2957
      с. Въбел 12365
      с. Дебово 20314
      с. Драгаш 23193
      войвода  
      с. Евлогиево 27019
      с. Жернов 29310
      с. Лозица 44152
      с. Любеново 44536
      с. Муселиево 49415
      с. Новачене 51932
      с. Санадиново 65320
      с. Черковица 80697
125   ПОРДИМ с. Борислав 5493
      с. Вълчитрън 12601
      с. Згалево 30590
      с. Каменец 35780
      с. Катерица 36614
      с. Одърне 53446
      с. Тотлебен 72881
126   ЧЕРВЕН БРЯГ с. Бресте 6433
      с. Глава 14934
      с. Горник 16540
      с. Девенци 20383
      с. Лепица 43311
      с. Радомирци 61580
      с. Ракита 61950
      с. Реселец 62503
      с. Рупци 63361
      с. Сухаче 70281
      с. Телиш 72206
      с. Чомаковци 81551
  ПЛОВДИВ      
127   БРЕЗОВО с. Стрелци 69818
      с. Пъдарско 58983
      с. Борец 05356
      с. Върбен 12680
      с. Дрангово 23580
      с. Зелениково 30750
      с. Златосел 31160
      с. Отец Кирилово 54451
      с. Свежен 65526
      с. Сърнегор 70593
      с. Тюркмен 73794
      с. Чехларе 81308
      с. Бабек 02035
      с. Розовец 62966
      с. Чоба 81975
128   КАЛОЯНОВО с. Бегово 3085
      с. Главатар 14996
      с. Горна 16328
      махала  
      с. Долна махала 22191
      с. Дуванлии 24000
      с. Житница 29475
      с. Иван Вазово 32038
      с. Отец Паисиево 54465
      с. Песнопой 55926
      с. Ръжево 63553
      с. Ръжево Конаре 63567
      с. Сухозем 70353
      с. Черноземен 81133
129   КАРЛОВО с . Соколица 67903
      с. Бегунци 03109
      с. Богдан 04563
      с. Васил Левски 10207
      с. Ведраре 10291
      с. Войнягово 12005
      с. Горни Домлян 16513
      с. Домлян 22931
      с. Иганово 32226
      с. Каравелово 36186
      с. Климент 37229
      с. Дъбене 24241
      с. Клисура 37277
      с. Куртово 40703
      с. Кърнаре 40939
      с. Марино поле 47250
      с. Московец 49117
      с. Мраченик 49240
      с. Певците 55676
      с. Пролом 58616
      с. Столетово 69420
130   КУКЛЕН с. Добралък 21324
      с. Цар Калоян 78207
      с. Яврово 87179
      с. Гълъбово 18277
      с. Руен 63238
131   ЛЪКИ с. Балкан махала 02453
      с. Белица 03530
      с. Борово 05623
      с. Джурково 20883
      с. Дряново 23950
      с. Здравец 31423
      с. Крушово 40244
      с. Лъкавица 44447
      с. Манастир 46989
      с. Четрока 81298
      с. Чуката 81671
      с. Югово 86012
132   МАРИЦА с. Бенковски 3839
      с. Войсил 12019
      с. Динк 21169
      с. Желязно 29235
      с. Крислово 39918
      с. Костиево 38950
      с. Манолско 47113
      Конаре  
      с. Радиново 61412
      с. Трилистник 73122
      с. Ясно 87669
      поле  
133   ПЪРВОМАЙ с. Брягово 06745
      с. Буково 56335
      с. Бяла река 07675
      с. Воден 11627
      с. Добри дол 21440
      с. Драгойново 23385
      с. Езерово 27139
      с. Караджалово 36230
      с. Крушево 40155
      с. Поройна 57806
      с. Православен 58089
      с. Татарево 72093
134   РАКОВСКИ с. Болярино 5270
      с. Момино село 48948
      с. Шишманци 83380
135   РОДОПИ с. Белащица 03304
      с. Бойково 05150
      с. Злати трап 31036
      с. Извор 32408
      с. Кадиево 35095
      с. Лилково 43671
      с. Оризари 53833
      с. Ситово 66651
      с. Храбрино 77373
      с. Чурен 81774
136   САДОВО с. Ахматово 847
      с. Богданица 4594
      с. Караджово 36244
      с. Кочево 39102
      с. Милево 48152
      с. Моминко 48965
      с. Поповица 57621
      с. Селци 66127
137   СОПОТ с. Анево 00480
138   СТАМБОЛИЙСКИ с. Триводици 73081
139   СЪЕДИНЕНИЕ с. Голям Чардак 46944
      с. Любен 44481
      с. Малък Чардак 15970
      с. Правище 58058
      с. Царимир 78171
      с. Церетелево 78392
      с. Драгомир 23426
      с. Найден Герово 51069
      с. Неделево 51305
140   ХИСАР с. Красново, 39579
      Красн. бани  
      с. Кръстевич 40333
      с. Мало Крушево 46752
      с. Михилци 48564
      с. Мътеница 49624
      с. Ново Железаре 52088
      с. Паничери 55378
      с. Старо Железаре 68967
      с. Старосел 69016
      с. Черничево 81030
      с. Беловица 3589
  РАЗГРАД      
141   ЗАВЕТ с. Веселец 10714
      с. Иван 32192
      Шишманово  
      с. Прелез 58147
      с. Сушево 70384
142   ИСПЕРИХ с. Белинци 3472
      с. Бърдоква 7452
      с. Вазово 10015
      с. Голям Поровец 15953
      с. Делчево 20609
      с. Драгомъж 24921
      с. Духовец 24150
      с. Йонково 34103
      с. Китанчево 37010
      с. Конево 38296
      с. Къпиновци 40899
      с. Лудогорци 24116
      с. Лъвино 44358
      с. Малък Поровец 46913
      с. Печеница 56232
      с. Подайва 56945
      с. Райнино 61875
      с. Свещари 65650
      с. Средоселци 68552
      с. Старо селище 69047
      с. Тодорово 72578
      с. Яким Груево 87285
143   КУБРАТ с. Бисерци 4131
      с. Божурово 5058
      с. Горичево 16105
      с. Задруга 30212
      с. Звънарци 30541
      с. Каменово 35897
      с. Медовене 47617
      с. Мъдрево 49518
      с. Равно 61203
      с. Савин 65022
      с. Севар 65886
      с. Сеслав 66295
      с. Тертер 72337
      с. Точилари 72895
      с. Юпер 86091
144   ЛОЗНИЦА с. Бели Лом 24092
      с. Веселина 10759
      с. Гороцвет 17066
      с. Градина 17498
      с. Каменар 35715
      с. Крояч 39949
      с. Ловско 44937
      с. Манастирско 47038
      с. Манастирци 47041
      с. Сейдол 65992
      с. Синя вода 66593
      с. Студенец 70069
      с. Трапище 73002
      с. Тръбач 73262
      с. Чудомир 81619
145   САМУИЛ с. Богданци 4666
      с. Богомилци 4741
      с. Владимировци 11449
      с. Голям извор 15761
      с. Голяма вода 15669
      с. Желязковец 29218
      с. Здравец 30630
      с. Кара Михал 36333
      с. Кривица 39815
      с. Ножарово 52341
      с. Пчелина 58877
      с. Самуил 65276
      с. Хума 77517
      с. Хърсово 77579
146   ЦАР КАЛОЯН с. Костанденец 38830
  РУСЕ      
147   БОРОВО с. Батин 2854
      с. Брестовица 6519
      с. Волово 12067
      с. Горно Абланово 16674
      с. Екзарх Йосиф 27173
      с. Обретеник 53117
148   БЯЛА с. Бистренци 4162
      с. Босилковци 5743
      с. Ботров 5877
      с. Дряновец 23916
      с. Копривец 38529
      с. Лом Черковна 5133
      с. Пейчиново 55720
      с. Пет кладенци 55988
      с. Полско Косово 57368
      с. Стърмен 70130
149   ВЕТОВО с. Кривня 39832
      с. Писанец 56441
      с. Просторно 58668
      с. Сеново 66229
      с. Топчии 72850
150   ДВЕ МОГИЛИ с. Баниска 2587
      с. Батишница 2868
      с. Бъзовец 7212
      с. Каран Върбовка 36364
      с. Кацелово 36703
      с. Могилино 30380
      с. Острица 54362
      с. Пепелина 55837
      с. Помен 57488
      с. Чилнов 81373
      с. Широково 83301
151   ИВАНОВО с. Божичен 4981
      с. Иваново 32095
      с. Кошов 39205
      с. Красен 39520
      с. Мечка 47977
      с. Нисово 51768
      с. Сваленик 65509
      с. Табачка 72028
      с. Тръстеник 73362
      с. Церовец 78433
      с. Червен 80443
152   СЛИВО ПОЛЕ с. Бабово 2083
      с. Борисово 5517
      с. Бръшлен 6673
      с. Голямо Враново 15829
      с. Кошарна 39178
      с. Малко Враново 46560
      с. Стамболово 68713
      с. Черешово 80652
      с. Юделник 86026
153   ЦЕНОВО с. Белцов 3745
      с. Беляново 3808
      с. Джулюница 20849
      с. Долна Студена 22277
      с. Караманово 36316
      с. Кривина 39788
      с. Новград 51977
      с. Пиперково 56366
      с. Ценово 78361
  СИЛИСТРА      
154   АЛФАТАР с. Алеково 240
      с. Бистра 4145
      с. Васил Левски 10210
      с. Кутловица 40751
      с. Цар Асен 78063
      с. Чуковец 81712
155   ГЛАВИНИЦА с. Бащино 3017
      с. Богданци 4670
      с. Вълкан 12440
      с. Дичево 21230
      с. Долно Ряхово 22798
      с. Зарица 31406
      с. Зафирово 30377
      с. Звенимир 30507
      с. Зебил 30689
      с. Калугерене 35554
      с. Коларово 37993
      с. Косара 38707
      с. Листец 43894
      с. Малък 46927
      Преславец  
      с. Ножарево 52338
      с. Осен 54078
      с. Падина 55138
      с. Подлес 57056
      с. Сокол 67828
      с. Стефан 69184
      Караджа  
      с. Суходол 70336
      с. Черногор 81075
156   ДУЛОВО с. Боил 5124
      с. Водно 11764
      с. Вокил 12022
      с. Върбино 12721
      с. Грънчарово 18018
      с. Долец 21926
      с. Златоклас 31125
      с. Козяк 37839
      с. Колобър 38073
      с. Межден 47696
      с. Овен 53148
      с. Окорш 53494
      с. Орешене 53744
      с. Паисиево 55186
      с. Полковник 57296
      Таслаково  
      с. Поройно 57813
      с. Правда 57995
      с. Прохлада 58709
      с. Раздел 61724
      с. Руйно 63286
      с. Секулово 66038
      с. Скала 66696
      с. Черковна 80738
      с. Чернолик 81150
      с. Яребица 87504
157   КАЙНАРДЖА с. Войново 11990
      с. Голеш 15566
      с. Господиново 17333
      с. Давидово 20047
      с. Добруджанка 21720
      с. Зарник 30346
      с. Кайнарджа 35242
      с. Каменци 35938
      с. Краново 39462
      с. Полковник 57306
      Чолаково  
      с. Попрусаново 57724
      с. Посев 57889
      с. Светослав 65615
      с. Средище 68357
      с. Стрелково 69804
158   СИТОВО с. Босна 5757
      с. Гарван 14547
      с. Добротица 21693
      с. Ирник 32799
      с. Искра 32839
      с. Любен 44495
      с. Нова Попина 51901
      с. Поляна 57385
      с. Попина 57577
      с. Ситово 66665
      с. Слатина 67249
      с. Ястребна 87694
161   ТУТРАКАН с. Антимово 494
      с. Белица 3527
      с. Бреница 6389
      с. Варненци 10149
      с. Дунавец 24044
      с. Пожарево 57090
      с. Преславци 58253
      с. Старо село 69078
      с. Сяново 70682
      с. Търновци 73729
      с. Цар Самуил 78238
      с. Царев дол 78118
      с. Шуменци 83524
  СЛИВЕН      
159   КОТЕЛ с. Боринци 05480
      с. Дъбова 24270
      с. Кипилово 36854
      с. Стрелци 69821
161   НОВА ЗАГОРА с. Асеновец 00713
      с. Богданово 04635
      с. Брястово 06788
      с. Бял кладенец 07778
      с. Графитово 17810
      с. Дядово 24760
      с. Езеро 27111
      с. Еленово 27245
      с. Загорци 30171
      с. Каменово 35907
      с. Караново 36395
      с. Коньово 38426
      с. Любенец 44505
      с. Любенова 44522
      махала  
      с. Научене 51161
      с. Омарчево 53518
      с. Питово 56527
      с. Полско 57371
      падарево  
      с. Прохорово 58726
      с. Радево 61310
      с. Сабрано 70456
      с. Сокол 67831
      с. Стоил войвода 69314
      с. Съдиево 70487
      с. Съдийско поле 70490
162   ТВЪРДИЦА с. Бяла паланка 07644
      с. Боров дол 05551
      с. Злати бряг 29533
      с. Близнец 04443
      с. Червенаково 80474
      с. Оризари 53847
      с. Сборище 65499
      с. Сърцево 70679
  СМОЛЯН      
163   БАНИТЕ с. Босилково 5737
      с. Вишнево 11377
      с. Гълъбово 850
      с. Вълчан дол 12526
      с. Глогино 15117
      с. Давидково 20033
      с. Две тополи 20198
      с. Дебеляново 20290
      с. Дрянка 23875
      с. Загражден 30209
      с. Кръстатица 40326
      с. Малка Арда 46406
      с. Оряховец 54002
      с. Планинско 59313
      с. Рибен дол 62606
      с. Сливка 67355
      с. Стърница 70158
      с. Треве 72922
164   БОРИНО с. Буйново 6879
      с. Кожари 37592
      с. Чала 80159
      с. Ягодина 87223
165   ДЕВИН с. Беден 3112
      с. Брезе 6269
      с. Грохотно 17957
      с. Гьоврен 18424
      с. Жребево 29502
      с. Кестен 36796
      с. Михалково 48547
      с. Осиково 54198
      с. Селча 66130
      с. Стоманево 69465
      с. Триград 73105
      с. Чуреково 81815
166   ДОСПАТ с. Бръщен 6700
      с. Змеица 31259
      с. Късак 41006
      с. Любча 44642
      с. Црънча 78567
      с. Чавдар 80025
167   ЗЛАТОГРАД с. Долен 21871
      с. Ерма река 27588
      с. Кушла 40806
      с. Пресока 59344
      с. Страшимир 69759
      с. Цацаровци 78241
168   МАДАН с. Арпаджик 669
      с. Борика 5387
      с. Боровина 5579
      с. Буково 7017
      с. Вехтино 10910
      с. Враненци 12187
      с. Върба 12655
      с. Въргов дол 12841
      с. Гарабина 14115
      с. Галище 14413
      с. Дирало 21213
      с. Долие 21943
      с. Касапско 36556
      с. Кориите 38594
      с. Крайна 41277
      с. Купен 40662
      с. Леска 43387
      с. Ливаде 43637
      с. Ловци 43983
      с. Миле 48146
      с. Митовска 48461
      с. Мъглища 49504
      с. Петров дол 56157
      с. Печинско 56246
      с. Планинци 56681
      с. Равнил 61162
      с. Равнища 61176
      с. Рустан 63481
      с. Букова поляна 6937
      с. Високите 11260
      с. Върбина 12718
      с. Равно нивище 61234
      с. Средногорци 68451
      с. Стайчин дол 68638
      с. Студена 70041
      с. Тънкото 73599
      с. Уручовци 75157
      с. Цирка 78505
      с. Чурка 81801
      с. Шаренка 83048
169   НЕДЕЛИНО с. Бурево 7911
      с. Върли дол 12896
      с. Върлино 12927
      с. Гърнати 18374
      с. Диманово 21004
      с. Дуня 24952
      с. Еленка 41157
      с. Изгрев 32559
      с. Козарка 37695
      с. Кочани 39092
      с. Крайна 41277
      с. Кундево 40628
      с. Оградна 53388
      с. Средец 68309
      с. Тънка бара 73883
170   РУДОЗЕМ    
      с. Елховец 27365
171   ЧЕПЕЛАРЕ с. Проглед 58517
      с. Богутево 4801
      с. Зоринца 31351
      с. Забърдо 30034
      с. Острица 54376
      с. Хвойна 77219
      с. Павелско 55035
      с. Орехово 53669
      с. Студенец 70072
      с. Малево 46286
      с. Лилеково 43668
  ОБЛАСТ СОФИЯ      
172   БОЖУРИЩЕ с. Гурмазово 18174
      с. Делян 20626
      с. Златуша 31187
      с. Мала Раковица 46259
      с. Пожарево 57100
      с. Пролеша 58606
      с. Росоман 63121
      с. Хераково 77246
      с. Храбърско 77400
173   БОТЕВГРАД с. Боженица 4950
      с. Гурково 18143
      с. Елов дол 27334
      с. Краево 39267
      с. Липница 43788
      с. Новачене 51946
      с. Радотина 61594
      с. Рашково 62298
      с. Скравена 66860
174   ГОДЕЧ с. Бракьовци 6050
      Букоровци 7020
      с. Бърля 7555
      с. Връдловци 12320
      с. Върбница 12770
      с. Гинци 14903
      с. Голеш 15572
      с. Губеш 18037
      с. Каленовци 35345
      с. Комщица 38186
      с. Лопушня 44300
      с. Мургаш 49334
      с. Равна 61100
      с. Разбоище 61652
      с. Ропот 63001
      с. Смолча 67641
      с. Станинци 68775
      с. Туден 73417
      с. Шума 83466
175   ГОРНА МАЛИНА с. Априлово 549
      с. Байлово 2258
      с. Белопопци 3705
      с. Гайтанево 14338
      с. Горна Малина 16314
      с. Горно Камарци 16794
      с. Долна Малина 22174
      с. Долно Камарци 22647
      с. Макоцево 46231
      с. Негушево 51281
      с. Осоица 54287
      с. Саранци 65419
      с. Стъргел 70127
      с. Чеканчево 80282
176   ДРАГОМАН с. Беренде 3890
      с. Беренде извор 3900
      с. Василовци 10269
      с. Вишан 11332
      с. Владиславци 11483
      с. Габер 14034
      с. Големо Малово 15518
      с. Горно село 16938
      с. Грълска падина 18006
      с. Долна Невля 22229
      с. Долно Ново 22722
      село  
      с. Драгоил 23354
      с. Дреатин 23635
      с. Калотина 35479
      с. Камбелевци 35630
      с. Круша 40070
      с. Летница 43484
      с. Липинци 43757
      с. Мало Малово 46766
      с. Начево 51189
      с. Неделище 51322
      с. Несла 51514
      с. Ново бърдо 52043
      с. Прекръсте 58133
      с. Раяновци 62342
      с. Табан 72014
      с. Цацаровци 78255
      с. Цръклевци 78553
      с. Чеканец 80265
      с. Чепърлинци 80426
      с. Чорул 81579
      с. Чуковезер 81699
      с. Ялботина 87343
177   ЕЛИН с. Богданлия 4604
    ПЕЛИН    
      с. Габра 14074
      с. Голема 15432
      Раковица  
      с. Григорево 17885
      с. Доганово 21779
      с. Елешница 34120
      с. Караполци 36422
      с. Крушовица 40227
      с. Лесново 43445
      с. Мусачево 49388
      с. Огняново 53343
      с. Петково 56006
      с. Потоп 57921
      с. Равно поле 61248
      с. Столник 69448
      с. Чурек 81760
178   ЕТРОПОЛЕ с. Бойковец 5147
      с. Брусен 6608
      с. Горунака 17289
      с. Лопян 44313
      с. Лъга 44389
      с. Малки Искър 49641
      с. Оселна 54050
      с. Рибарица 62582
      с. Ямна 87391
179   ЗЛАТИЦА с. Карлиево 36484
      с. Петрич 56137
      с. Църквище 78669
180   ИХТИМАН с. Бальовци 02539
      с. Белица 7960
      с. Боерица 4892
      с. Борика 5390
      с. Бузяковци 6851
      с. Бърдо 07435
      с. Венковец 10656
      с. Веринско 10690
      с. Живково 29338
      с. Костадинкино 41191
      с. Мечковци 48009
      с. Мирово 48369
      с. Мухово 49450
      с. Пановци 55405
      с. Пауново 55600
      с. Полянци 57443
      с. Селянин 66144
      с. Стамболово 4830
      с. Черньово 81253
181   КОСТЕНЕЦ с. Подгориe 56993
      с. Горна Василица 18561
      с. Пчелин 58863
      с. Очуша 54554
182   КОСТИНБРОД с. Безден 3191
      с. Богьовци 4813
      с. Бучин проход 7171
      с. Голяновци 15984
      с. Градец 17449
      с. Драговищица 23296
      с. Дреново 23707
      с. Дръмша 23844
      с. Опицвет 53607
      с. Понор 57529
      с. Царичина 78197
      с. Чибаовци 81356
183   МИРКОВО с. Бенковски 3842
      с. Брестака 6421
      с. Буново 7051
      с. Илинден 32651
      с. Каменица 35821
      с. Плъзище 56842
      с. Преспа 58267
      с. Смолско 67636
      с. Хвърчил 77236
      с. Черковище 80707
184   ПИРДОП с. Душанци 24164
185   ПРАВЕЦ с. Видраре 11020
      с. Джурово 20897
      с. Калугерово 35585
      с. Манаселска 46961
      река  
      с. Осиковица 54170
      с. Осиковска 54211
      Лакавица  
      с. Правешка 58044
      Лакавица  
      с. Равнище 61189
      с. Разлив 61807
      с. Своде 65872
186   САМОКОВ с. Алино 391
      с. Бели Искър 3441
      с. Белчин 3767
      с. Белчински бани 3770
      с. Говедарци 15285
      с. Горни Окол 16599
      с. Долни Окол 22469
      с. Доспей 23039
      с. Драгушиново 23491
      с. Злокучене 31228
      с. Клисура 37294
      с. Ковачевци 37527
      с. Маджаре 46067
      с. Мала църква 46276
      с. Ново село 52249
      с. Поповяне 57697
      с. Продановци 58548
      с. Райово 61922
      с. Рельово 62486
      с. Шипочане 83243
      с. Широки дол 83291
      с. Ярлово 87552
187   СВОГЕ с. Бакьово 2289
      с. Батулия 2899
      с. Бов 4546
      с. Бов 14461
      с. Брезе 6272
      с. Брезовдол 6327
      с. Буковец 6985
      с. Владо Тричков 11510
      с. Габровница 14194
      с. Губислав 18040
      с. Добравица 21316
      с. Добърчин 21751
      с. Дружево 23798
      с. Еленов дол 27228
      с. Желен 29163
      с. Завидовци 30082
      с. Заноге 30329
      с. Заселе 30350
      с. Зимевица 30847
      с. Лакатник 14475
      с. Левище 44906
      с. Лесковдол 43390
      с. Луково 44330
      с. Манастирище 47024
      с. Миланово 48129
      с. Огоя 53374
      с. Оплетня 53610
      с. Осеновлаг 54122
      с. Реброво 62387
      с. Редина 62414
      с. Свидня 65663
      с. Томпсън 72655
      с. Церецел 78402
      с. Церово 78481
      с. Ябланица 87028
188   СЛИВНИЦА с. Алдомировци 223
      с. Бахалин 2926
      с. Братушково 6175
      с. Бърложница 7541
      с. Гургулят 18133
      с. Гълъбовци 18294
      с. Драготинци 23474
      с. Извор 32411
      с. Пищане 56558
      с. Повалиръж 56914
      с. Радуловци 61621
      с. Ракита 61964
  СТАРА ЗАГОРА      
189   БР. ДАСКАЛОВИ с. Братя 6183
      Даскалови  
      с. Верен 10673
      с. Голям дол 15744
      с. Горно Белево 16691
      с. Горно Ново село 16852
      с. Гранит 17717
      с. Долно Ново 22736
      село  
      с. Колю Мариново 38100
      с. Малко Дряново 46588
      с. Малък дол 49998
      с. Марково 47305
      с. Медово 47665
      с. Мирово 48372
      с. Найденово 51072
      с. Опълченец 53624
      с. Партизанин 55484
      с. Плодовитово 56811
      с. Православ 58075
      с. Славянин 67074
      с. Съединение 70531
      с. Сърневец 70562
      с. Черна гора 80793
190     с. Брестова 6478
      с. Дворище 20211
      с. Димовци 21124
      с. Жерговец 29297
      с. Жълтопоп 29595
      с. Златирът 31022
      с. Конаре 38203
      с. Лява река 44776
      с. Паничерево 22767
      с. Пчелиново 58894
191   ГЪЛЪБОВО с. Априлово 00552
      с. Великово 10416
      с. Главан 14951
      с. Искрица 32857
      с. Медникарово 47603
      с. Мусачево 49391
      с. Мъдрец 49535
      с. Помощник 57515
      с. Разделна 61755
192   МЪГЛИЖ с. Борущица 5671
      с. Ветрен 10848
      с. Дъбово 24342
      с. Зимница 30870
      с. Радунци 61635
      с. Селце 66103
      с. Сливито 67341
      с. Тулово 73420
      с. Шаново 83020
      с. Юлиево 86043
      с. Яворовец 87148
193   НИКОЛАЕВО с. Едрево 27070
      с. Елхово 27379
      с. Нова махала 51888
194   ОПАН с. Бащино 3023
      с. Бял извор 7750
      с. Бяло поле 7819
      с. Васил Левски 10224
      с. Венец 10639
      с. Княжевско 61791
      с. Кравино 39222
      с. Опан 53576
      с. Пъстрен 59166
      с. Средец 68312
      с. Столетово 69434
      с. Тракия 72970
      с. Ястребово 87713
195   ПАВЕЛ БАНЯ с. Асен 697
      с. Виден 10954
      с. Габарево 14026
      с. Г. Сахране 16924
      с. Долно Сахране 22808
      с. Манолово 47101
      с. Осетеново 54153
      с. Скобелево 66826
      с. Турия 73451
      с. Търничени 73688
196   РАДНЕВО с. Бели бряг 3407
      с. Боздуганово 17960
      с. Българене 7288
      с. 20153
      Даскал-Атанасово  
      с. Диня 21209
      с. Землен 30795
      с. Знаменосец 31293
      с. Ковач 37455
      с. Ковачево 37507
      с. Коларово 38008
      с. Константиновец 38340
      с. Любеново 44540
      с. Маца 47500
      с. Овчарци 53268
      с. Полски Градец 57323
      с. Рисиманово 62712
      с. Свободен 65838
      с. Сърнево 70586
      с. Тихомирово 72477
      с. Тополяне 72824
      с. Трояново 73225
      с. Трънково 73314
197   ЧИРПАН с. Винарово 11082
      с. Гита 14920
      с. Димитриево 21049
      с. Държава 24623
      с. Зетьово 30819
      с. Златна ливада 31070
      с. Изворово 32456
      с. Малко Тръново 46658
      с. Могилово 48831
      с. Осларка 54242
      с. Рупките 63344
      с. Свобода 65810
      с. Спасово 68182
      с. Средно 68463
      Градище  
      с. Стоян 69496
      Заимово  
      с. Целина 78330
      с. Ценово 78375
      с. Яворово 87182
      с. Яздач 87254
  ТЪРГОВИЩЕ      
198   АНТОНОВО гр. Антоново 00518
      с. Банковец 2628
      с. Богомолско 4755
      с. Букак 6919
      с. Великовци 10433
      с. Вельово 10584
      С. Глашатай 15045
      С. Голямо Доляне 15850
      с. Горна Златица 16211
      с. Градинка 17525
      с. Греевци 17840
      с. Девино 20479
      с. Длъжка поляна 21275
      с. Добротица 21703
      с. Долна Златица 22099
      с. Дъбравица 24428
      с. Изворово 32473
      с. Калнище 35448
      с. Капище 36169
      с. Китино 37040
      с. Коноп 38323
      с. Крайполе 39368
      с. Крушолак 40258
      с. Къпинец 40871
      с. Кьосевци 41099
      с. Любичево 44598
      с. Малка Черковна 46468
      с. Малоградец 46735
      с. Манушевци 47130
      с. Мечово 48026
      с. Милино 48194
      с. Моравица 49045
      с. Моравка 49059
      с. Орач 53641
      с. Пиринец 56424
      с. Поройно 57827
      с. Присойна 58476
      с. Пчелно 58949
      с. Равно село 61251
      с. Разделци 61769
      с. Свирчово 65752
      с. Свободица 65855
      с. Семерци 66175
      с. Слънчовец 67492
      с. Стара речка 68881
      с. Старчище 69136
      с. Стеврек 69146
      с. Стойново 69376
      с. Стройновци 69897
      с. Таймище 72062
      с. Тиховец 72452
      с. Трескавец 73078
      с. Халваджийско 77120
      с. Чеканци 80279
      с. Черна вода 80786
      с. Черни бряг 80892
      с. Шишковица 83332
      с. Язовец 87271
      с. Яребично 87521
      с. Ястребино 87686
199   ОМУРТАГ с. Беломорци 3647
      с. Българаново 07243
      с. Великденче 10392
      с. Величка 10481
      с. Веренци 10687
      с. Веселец 10728
      с. Врани кон 12156
      с. Голямо 15922
      църквище  
      с. Горна Хубавка 16420
      с. Горно Козарево 16818
      с. Горно Новково 16849
      с. Горско село 17230
      с. Долна Хубавка 22280
      с. Долно Козарево 22664
      с. Долно Новково 22719
      с. Железари 29088
      с. Звездица 31416
      с. Зелена морава 30692
      с. Змейно 31262
      с. Илийно 32620
      с. Камбурово 35643
      с. Кестеново 36806
      с. Козма 37811
      презвитер  
      с. Красноселци 39596
      с. Могилец 48790
      с. Обител 53062
      с. Пъдарино 58972
      с. Панайот Хитово 55327
      с. Паничино 55381
      с. Петрино 56112
      с. Плъстина 56856
      с. Птичево 58774
      с. Първан 59029
      с. Росица 63104
      с. Рътлина 63639
      с. Станец 68761
      с. Тъпчилещово 73609
      с. Угледно 75013
      с. Царевци 78166
      с. Церовище 78450
      с. Чернокапци 81147
200   ОПАКА с. Голямо 15833
      Градище  
      с. Горско 17172
      Абланово  
      с. Гърчиново 18407
      с. Крепча 39671
      с. Люблен 44608
201   ПОПОВО с. Априлово 566
      с. Баба Тонка 2021
      с. Берковски 3931
      с. Бракница 6046
      с. Водица 11716
      с. Гагово 14307
      с. Глогинка 15103
      с. Горица 16081
      с. Долец 21937
      с. Долна Кабда 22109
      с. Дриново 23738
      с. Еленово 27259
      с. Заветно 30079
      с. Зараево 30332
      с. Захари 30404
      Стояново  
      с. Звезда 30449
      с. Иванча 32189
      с. Кардам 36470
      с. Ковачевец 37469
      с. Козица 37748
      с. Конак 38193
      с. Ломци 44286
      с. Манастирица 47007
      с. Марчино 47411
      с. Медовина 47634
      с. Осиково 54208
      с. Паламарца 55213
      с. Помощица 57501
      с. Посабина 57875
      с. Садина 65067
      с. Светлен 65557
      с. Славяново 67091
      с. Тръстика 73376
      с. Цар Асен 78077
  ХАСКОВО      
202   ИВАЙЛОВГРАД с. Бели дол 3424
      с. Белополци 3681
      с. Белополяне 3695
      с. Ботурче 5904
      с. Брусино 6625
      с. Бялградец 7733
      с. Ветрушка 10906
      с. Вис 11199
      с. Глумово 15179
      с. Гнездаре 15240
      с. Горно Луково 16835
      с. Горско 17169
      с. Гугутка 18054
      с. Долно Луково 22705
      с. Драбишна 23056
      с. Железари 29074
      с. Железино 29101
      с. Казак 35143
      с. Кондово 38248
      с. Конници 38317
      с. Ламбух 43128
      с. Костилково 38964
      с. Ленско 43308
      с. Мандрица 47069
      с. Меден бук 47545
      с. Нова ливада 51857
      с. Одринци 53429
      с. Орешино 53789
      с. Пашкул 55628
      с. Планинец 56633
      с. Плевун 55748
      с. Попско 57769
      с. Покрован 57145
      с. Пъстроок 59197
      с. Свирачи 65704
      с. Розино 62935
      с. Сборино 65485
      с. Сив кладенец 66398
      с. Славеево 66932
      с. Соколенци 67862
      с. Хухла 77520
203   ЛЮБИМЕЦ с. Вълче поле 12560
      с. Георги Добрево 14787
      с. Дъбовец 24311
      с. Йерусаилмово 34014
      с. Лозен 44077
      с. Малко Градище 46574
      с. Оряхово 54033
      с. Белица 3544
      с. Васково 10286
204   МАДЖАРОВО с. Бориславци 5503
      с. Брусевци 6584
      с. Габерово 14060
      с. Голяма долина 15698
      с. Горни Главанак 16496
      с. Горно поле 16907
      с. Долни Главанак 22375
      с. Долно Съдиево 22856
      с. Ефрем 27663
      с. Златоустово 31173
      с. Маджарово 46084
      с. Малки Воден 46499
      с. Малко Брягово 46557
      с. Малко Попово 46632
      с. Румелия 63313
      с. Ръженово 63584
      с. Селска поляна 66086
      с. Сеноклас 66233
      с. Тополово 72792
205   МИНЕРАЛНИ БАНИ с. Ангел войвода 446
      с. Боян Ботево 5983
      с. Брястово 6803
      с. Винево 11106
      с. Караманци 36325
      с. Колец 38042
      с. Минерални бани 48297
      с. Сираково 66634
      с. Спахиево 68237
      с. Сусам 70250
      с. Сърница 70651
      с. Татарево 72103
206   СВИЛЕНГРАД с. Варник 10152
      с. Генералово 14708
      с. Дервишка 20674
      могила  
      с. Димитровче 21078
      с. Капитан 36110
      Андреево  
      с. Костур 39001
      с. Левка 43205
      с. Лисово 43877
      с. Маточина 47468
      с. Мезек 47737
      с. Михалич 48533
      с. Младиново 48698
      с. Момково 48979
      с. Мустрак 49446
      с. Пашово 55645
      с. Пъстрогор 59183
      с. Равна гора 61131
      с. Райкова могила 61844
      с. Сива река 66370
      с. Сладун 67146
      с. Студена 70055
      с. Чернодъб 81116
      с. Щит 84036
207   СИМЕОНОВГРАД с. Дряново 23964
      с. Калугерово 35599
      с. Константиново 38368
      с. Навъсен 51010
      с. Пясъчево 59210
      с. Свирково 65721
      с. Троян 73208
      с. Тянево 73821
208   СТАМБОЛОВО с. Балкан 2436
      с. Бял кладенец 7781
      с. Долно поле 22770
      с. Кладенец 37126
      с. Кралево 39400
      с. Маджари 46070
      с. Пчелари 58815
      с. Пътниково 59207
      с. Рабово 61025
      с. Воденци 11692
      с. Войводенец 11822
      с. Гледка 15093
      с. Голобрадово 15610
      с. Голям извор 15775
      с. Долно Ботево 22575
      с. Долно 22887
      Черковище  
      с. Жълти бряг 29550
      с. Зимовина 30908
      с. Лясковец 44803
      с. Малък извор 46899
      с. Поповец 57618
      с. Светослав 65629
      с. Силен 66411
      с. Стамболово 68727
      с. Тънково 73585
      с. Царева поляна 78094
209   ТОПОЛОВГРАД с. Българска 7346
      поляна  
      с. Владимирово 11435
      с. Доброселец 21659
      с. К. Петко 24013
      войвода  
      с. Каменна река 35866
      с. Княжево 37407
      с. Мрамор 49219
      с. Орешник 53802
      с. Орлов дол 53895
      с. Планиново 56664
      с. Присадец 58428
      с. Радовец 61491
      с. Сакарци 65156
      с. Светлина 65574
      с. Синапово 66487
      с. Срем 68583
      с. Устрем 75191
      с. Филипово 76100
      с. Хлябово 77325
      с. Чукарово 81654
210   ХАРМАНЛИ с. Бисер 4128
      с. Богомил 4724
      с. Болярски извор 5298
      с. Браница 6080
      с. Българин 7315
      с. Върбово 12810
      с. Доситеево 23011
      с. Дрипчево 23741
      с. Иваново 32100
      с. Изворово 32487
      с. Коларово 38011
      с. Лешниково 43548
      с. Надежден 51041
      с. Овчарово 53237
      с. Орешец 53775
      с. Остър камък 54448
      с. Поляново 57434
      с. Преславец 58244
      с. Рогозиново 62832
      с. Славяново 67101
      с. Смирненци 67581
      с. Черепово 80552
      с. Черна могила 80827
      с. Шишманово 83377
  ШУМЕН      
211   ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ с. Драгоево 23340
      с. Златар 30956
      с. Имренчево 32723
      с. Кочово 39133
      с. Миланово 48132
      с. Мокреш 48862
      с. Мостич 49148
      с. Осмар 54273
      с. Суха река 70278
      с. Троица 73170
      с. Хан Крум 78210
212   ВЕНЕЦ с. Борци 5685
      с. Боян 5966
      с. Буйновица 6865
      с. Венец 10642
      с. Габрица 14132
      с. Денница 20643
      с. Дренци 23724
      с. Изгрев 32562
      с. Капитан Петко 36155
      с. Осеновец 54119
      с. Страхилица 69729
      с. Черноглавци 81061
213   ВЪРБИЦА с. Божурово 5075
      с. Иваново 32113
      с. Конево 38306
      с. Крайгорци 39298
      с. Кьолмен 41054
      с. Ловец 43949
      с. Маломир 46773
      с. Менгишево 47785
      с. Методиево 47915
      с. Нова Бяла река 51785
      с. Станянци 68847
      с. Сушина 70398
      с. Тушовица 73537
      с. Чернооково 81222
214   КАОЛИНОВО с. Гусла 18188
      с. Загориче 30137
      с. Дойранци 21811
      с. Долина 21960
      с. Лиси връх 43846
      с. Лятно 44865
      с. Наум 51158
      с. Омарчево 53521
      с. Сини вир 66531
      с. Тъкач 73554
      с. Средковец 68388
215   КАСПИЧАН гр. Плиска 56770
      с. Върбяне 12838
      с. Златна нива 31084
      с. Каспичан 36590
      с. Косово 38804
      с. Кюлевча 41109
      с. Марково 47319
      с. Могила 48773
216   НИКОЛА КОЗЛЕВО с. Векилски 10330
      с. Каравелово 36194
      с. Красен дол 39548
      с. Крива река 39760
      с. Никола Козлево 51651
      с. Пет могили 56071
      с. Ружица 63269
      с. Хърсово 77582
      с. Цани Гинчево 78032
      с. Църквица 78656
217   НОВИ с. Беджене 3126
    ПАЗАР    
      с. Войвода 11819
      с. Енево 27471
      с. Жилино 29391
      с. Зайчино ореше 30274
      с. Избул 32353
      с. Мировци 48386
      с. Писарево 56486
      с. Правенци 58027
      с. Преселка 58205
      с. Сечище 66353
      с. Ст. Михайловски 69506
      с. Стан 68744
      с. Тръница 73300
218   СМЯДОВО с. Александрово 309
      с. Бял бряг 7729
      с. Веселиново 10762
      с. Желъд 29177
      с. Кълново 40840
      с. Ново Янково 52310
      с. Риш 62732
      с. Черни връх 80950
      с. Янково 87429
219   ХИТРИНО с. Байково 2244
      с. Близнаци 4430
      с. Висока поляна 11257
      с. Върбак 12663
      с. Длъжко 21289
      с. Добри 21405
      Войниково  
      с. Единаковци 27067
      с. Живково 29341
      с. Звегор 30421
      с. Иглика 32250
      с. Калино 35417
      с. Каменяк 35969
      с. Развигорово 61697
      с. Сливак 67283
      с. Становец 68802
      с. Студеница 70099
      с. Тервел 72285
      с. Трем 73050
      с. Хитрино 14516
      с. Черна 80772
  ЯМБОЛ      
220   БОЛЯРОВО гр. Болярово 5284
      с. Воден 11658
      с. Вълчи извор 12588
      с. Г. Крушево 15881
      с. Горска поляна 17097
      с. Денница 20657
      с. Дъбово 24356
      с. Златиница 31019
      с. Иглика 32264
      с. Камен връх 35756
      с. Крайново 39356
      с. Малко Шарково 46704
      с. Мамарчево 46958
      с. Оман 53504
      с. Попово 57652
      с. Ружица 63272
      с. Ситово 66679
      с. Ст. Караджово 69208
      с. Шарково 83051
      с. Странджа 69674
221   ЕЛХОВО с. Борисово 5520
      с. Бояново 6001
      с. В. поляна 12530
      с. Г. Дервент 15730
      с. Гранитово 17748
      с. Добрич 21542
      с. Жребино 29516
      с. Изгрев 32576
      с. Кирилово 36909
      с. Лалково 43116
      с. Лесово 43459
      с. М. Кирилово 46615
      с. М. манастир 46904
      с. Маломирово 46797
      с. Мелница 47768
      с. Пчела 58801
      с. Раздел 61738
      с. Славейково 66980
      с. Стройно 69883
      с. Трънково 73328
      с. Чернозем 81121
222   СТРАЛДЖА с. Александрово 343
      с. Воденичане 11661
      с. Джинот 20804
      с. Иречеково 32771
      с. Каменец 35794
      с. Богорово 4786
      с. Войника 11908
      с. Леярово 43615
      с. Лозенец 44118
      с. Маленово 46303
      с. Палаузово 55244
      с. Първенец 59046
      с. Саранско 65406
      с. Тамарино 72076
      с. Чарда 80220
      с. Люлин 44666
      с. Недялско 51384
      с. Поляна 57409
      с. Правдино 58003
223   ТУНДЖА с. Веселиново 10776
      с. Кабиле 35028
      с. Драма 23557
      с. Роза 62921
      с. Савино 65036
      с. Меден 47562
      кледенец  
      с. Миладиновци 48101
      с. Болярско 05308
      с. Гълъбинци 18259
      с. Крумово 40018
      с. Ген. Инзово 32740
      с. Ботево 05863
      с. Безмер 03229
      с. Бояджик 05952
      с. Робово 62757
      с. Дряново 23978
      с. Асеново 00758
      с. Сламино 67177
      с. Стара река 68878
      с. Коневец 38279
      с. Симеоново 66456
      с. Козарево 37681
      с. Челник 80306
      с. Каравелово 36200
      с. Калчево 35609
      с. Победа 56873
      с. Окоп 53480
      с. Ханово 77150
      с. Маломир 46783
      с. Х. Димитрово 77030
      с. Дражево 23501
      с. Завой 30096
      с. Могила 48787
      с. Голям манастир 15789
      с. Тарнава 73657
      с. Калчево 35609
      с. Чарган 80217


§ 24. Създава се ново приложение № 3а към чл. 23, ал. 8:

"Приложение № 3а към чл. 23, ал. 8



   
  (Дата)
 
(Име и адрес на кандидата)
   
  (Име и адрес на оферента)
 
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА
Бихме искали да ни представите оферта за:
 
 
Предлаганите от фирмата услуги и доставки с тяхната техническа спецификация (в случай че тя е по-подробна, може да я приложите към бланката)
Вашата оферта трябва да съдържа:
1. Име и адрес на оферента
2. Техническа спецификация, съответстваща на тази в настоящото запитване
3. Цена, включваща и описание на ДДС
4. Валидност на офертата
Офертата трябва да съдържа цялата необходима информация, за да бъде оценена. Да бъде представена на официална бланка на представляваното от Вас дружество, подписана, подпечатана и да ни бъде изпратена или доставена лично.
Подпис...................
(печат)
(име на кандидата)"


§ 25. В приложение № 4 към чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблица "ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 23 се изменя така:

"23. Кандидат, който не е възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 от НВМОП в случаите по чл. 23, ал. 4 - най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи), за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената трябва да бъде определена в левове или евро с описан ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 от ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Кандидатите посочват избрания оферент.";

б) точка 24 се изменя така:

"24. За кандидат, който не е възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 от НВМОП, в случаите по чл. 23, ал. 5 - една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител), с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорени с един доставчик/изпълнител на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената трябва да бъде определена в левове или евро с описан ДДС. Офертата се издава не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружава от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, трябва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 2а. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС.";

в) в т. 25 преди думата "Обосновка" се добавят думите "За кандидат, който не е възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП, в случаите по чл. 21, ал. 4";

г) в т. 26 след думите в скобите "тези услуги" се поставя запетая и се добавя "когато те са извършени преди подаване на заявлението за подпомагане";

д) създават се т. 28, 29, 30, 31 и 32:

"28. Количествено - стойностни сметки (когато е приложимо) на хартиен и електронен носител.

29. Декларация по чл. 4а, ал. 1 ЗМСП (за кандидати юридически лица с нестопанска цел).

30. Заверено от възложителя копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и за разходи по чл. 23, ал. 1, т. 5, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който е възложител по чл. 7, чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП).

31. За кандидат, който не е възложител по чл. 7, чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП - заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС. Доставчиците или изпълнителите по договорите трябва да бъдат регистрирани за местни лица в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а за чуждестранни лица трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. В случаите на строително-монтажни работи, изпълнителите местни и чуждестранни лица трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.

32. Удостоверение, издадено от НИНКН, че обектът на инвестицията не е недвижима културна ценност (не се представя за дейностите по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3 и 4)."

2. В таблица "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 3" се създава т. 4:

"4. Копие от документ за собственост/ползване или копие от одобрен идеен проект за изграждане на съоръжение за пречистване на отпадъчните води."

3. В таблица "Декларации" се правят следните изменения и допълнения:

а) в точка 3 след думата "държавата" се добавят думите "(не се попълва от кандидати общини)";

б) създава се нова точка 12, а досегашната т. 12 става 13:

"12. Декларирам, че проектът, с който кандидатствам, не генерира приходи и е в обществен интерес (не се попълва за проекти, подадени от кандидати общини, и за проекти по чл. 7, ал. 2)."


§ 26. В приложение № 5 към чл. 28, ал. 2, т. 2 се правят следните изменения:

1. На ред първи след думата "жители" се добавя "(към края на 2005)".

2. На ред втори след думата "жители" се добавя "(към края на 2005)".


§ 27. В приложение № 6 към чл. 35, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 от раздел I "Документи, които ползвателят на помощта трябва да подаде при заявка за авансово плащане" след думата "пълномощно" се добавя "или заповед на кмета".

2. В подраздел "Общи документи" от раздел II "Документи, които ползвателят на помощта трябва да подаде при заявка за междинно и окончателно плащане" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 8 думата в скобите "ЮЛНЦ" се заменя с "не се изисква от кандидати общини";

б) в т. 11, 12, 13 и 14 в края на изреченията се поставят скоби и се добавят думите "не се изисква от кандидати общини";

г) точки 21 и 23 се изменят така:

"21. Квитанция/платежно нареждане за изцяло платена застрахователна премия за срока на застраховката, придружено от пълно дневно банково извлечение."

"23. Приемо-предавателен протокол между доставчика и ползвателя на помощта с детайлно описание на техническите характеристики.";

д) създава се т. 28:

"28. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на финансов лизинг)."


§ 28. Навсякъде в приложенията към наредбата думата "(ОРА)" се заменя с думата "(ОДФ - ПСМП)."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 30. (Изм. - ДВ, бр. 45 от 2010 г., в сила от 15.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 2010 г., в сила от 20.07.2010 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2011 г.) За подадените заявления за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба не се прилага § 1, т. 2 и § 7, т. 1, буква "г", т. 4, 5 и 6 по отношение на ал. 7 в частта й за изискването оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС и § 23, изменящ приложение № 2 към чл. 14, ал. 1, т. 2 "Списък на населените места с под 2000 еквивалентни жители от селските райони".


§ 31. Съгласно чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006) § 2, т. 2 се прилага за всички заявления за подпомагане, подадени след 15 август 2008 г., за които няма сключени договори за подпомагане.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 45 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 15.06.2010 Г.)


§ 28. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "НАСЪРЧАВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 20.07.2010 Г.)


§ 32. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките