Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 20.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 18 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ДОБАВЯНЕ НА СТОЙНОСТ КЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ И ГОРСКИ ПРОДУКТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 18 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ДОБАВЯНЕ НА СТОЙНОСТ КЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ И ГОРСКИ ПРОДУКТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 61 ОТ 2008 Г.)

В сила от 18.05.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.37 от 18 Май 2010г., изм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.55 от 20 Юли 2010г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "преди производството" се заменят с "без производството", а думите "които са описани в" се заменят със "съгласно".

2. В ал. 8 т. 2 се изменя така:

"2. дейностите по раздел II, глава III от Регламент № 479/2008 на Съвета от 29 април 2008 г. относно общата организация на пазара на вино (ОВ L 148, 6.VI.2008 г.);".


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, за които бъде установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката.

(3) В случаите на проекти, включващи строително-монтажни работи, не се предоставя финансова помощ за дейности, извършени преди посещението на място по чл. 31, ал. 2, с изключение на разходите по чл. 23, ал. 1, т. 8 и 11."


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Финансовата помощ е в размер 60 на сто от общите допустими разходи по проекта за микро-, малки и средни предприятия, а за междинни предприятия е в размер 35 на сто от общите допустими разходи по проекта за инвестиции във:

1. сектора по чл. 3, ал. 1, т. 1;

2. сгради и оборудване в сектора по чл. 3, ал. 1, т. 10;

3. сгради и оборудване за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за покриване на собствените енергийни нужди на предприятието;

4. сгради и оборудване, свързани с пречистване на отпадните води от производството;

5. сгради и оборудване с цел подобряване на енергийната ефективност на предприятието."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Минималната помощ по чл. 26 за микро-, малки и средни предприятия е в размер 60 на сто от общите допустими разходи по проекта, а за междинни предприятия е в размер 35 на сто от общите допустими разходи по проекта за инвестиции във:

1. сектора по чл. 3, ал. 1, т. 1;

2. сгради и оборудване в сектора по чл. 3, ал. 1, т. 10;

3. сгради и оборудване в сектора по чл. 3, ал. 1, т. 10;

4. сгради и оборудване, свързани с пречистване на отпадните води от производството;

5. сгради и оборудване с цел подобряване на енергийната ефективност на предприятието."

3. Досегашните ал. 4 и 5 стават ал. 5 и 6.


§ 4. В чл. 7 се създава ал. 3:

"(3) Максималният размер на общите допустими разходи за периода на прилагане на ПРСР (2007 - 2013 г.) не трябва да надвишава размера по ал. 1 за кандидатите и/или ползвателите, които са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП)."


§ 5. В чл. 14, ал. 1 се създава изречение второ:

"Бизнес планът се представя на хартиен и електронен носител, като таблиците, включени в него, са във формат "xls"."


§ 6. В чл. 15, ал. 1 думите "изпълняват на" се заменят с "изпълняват в", а думите "изпълнявани на" с "изпълнявани в".


§ 7. В чл. 16 думите "лицензиране и/или разрешение" се заменят с "лицензиране, разрешение и/или регистрация", а думите "лицензи и/или разрешения" се заменят с "лицензи, разрешения и/или регистрация".


§ 8. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения:

а) в т. 3 след думата "маркетинг" се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг";

б) в т. 4 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

в) в т. 5 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

г) в т. 6 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

д) в т. 7 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг";

е) в т. 10 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "включително чрез финансов лизинг".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Закупуването чрез финансов лизинг на активи по ал. 1, т. 2, 3, 4, 5, 6, 7 и 10 е допустимо, при условие че ползвателят на помощта стане собственик на съответния актив не по-късно от датата на подаване до РА на заявката за окончателно плащане за същия актив."

3. Досегашните ал. 2, 3, 4 и 5 стават съответно ал. 3, 4, 5 и 6.

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7, а думите "ал. 4 и 5" се заменят с "ал. 5 и 6".

5. Досегашните ал. 7, 8, 9 и 10 стават съответно ал. 8, 9, 10 и 11.

6. Досегашната ал. 11 става ал. 12, а думите "ал. 10" се заменят с "ал. 11".

7. Създават се нови ал. 13, 14, 15, 16 и 17:

"(13) Разходите за строителен надзор като част от разходите по ал. 11 не могат да превишават едно на сто от допустимите разходи (по ал. 1 от т. 1 до 10 вкл.).

(14) Разходите за предпроектни проучвания като част от разходите по ал. 11 не могат да превишават две на сто от допустимите разходи (по ал. 1 от т. 1 до 10 вкл.).

(15) Разходите за консултантски услуги (с изключение на разходите по изготвяне на бизнес план), придобиване на ноу-хау, патенти и лицензи, правни услуги и др., извършени преди подаването на заявлението, като част от разходите по ал. 11 не могат да превишават 1,5 на сто от допустимите разходи (по ал. 1 от т. 1 до 10 вкл.).

(16) Разходите за консултантски услуги (с изключение на разходите по изготвяне на бизнес план), придобиване на ноу-хау, патенти и лицензи, правни услуги и др., извършени след подаването на заявлението, като част от разходите по ал. 11 не могат да превишават 1,5 на сто от допустимите разходи (по ал. 1 от т. 1 до 10 вкл.).

(17) Разходите за изготвяне на технически и работен проект в случаите на строително-монтажни дейности, както и разходите за инвеститорски и архитектурен контрол по реализирането им, координиране на строителния процес до неговото завършване и въвеждането на обекта в експлоатация, като част от разходите по ал. 11 не могат да превишават тези съгласно Наредба № 1 от 2004 г. за определяне на минимални цени в устройственото планиране и инвестиционното проектиране."

8. Досегашната ал. 12 става ал. 18, а думите "ал. 10" се заменят с "ал. 11".

9. Досегашната ал. 13 става ал. 19 и се изменя така:

"(19) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, се изисква предоставяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата с цел определяне на основателността на предложените разходи. В случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи."

10. Създават се ал. 20, 21 и 22:

"(20) В случаите по ал. 19 може с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включват независими оценители, притежаващи знания в съответната област.

(21) Оферентите по ал. 19 в случаите, когато са местни лица, следва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Изискването за вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ.

(22) В случаите по ал. 19 кандидатът получава оферти, като изпраща запитване за оферта по образец съгласно приложение № 6а най-малко до трима оференти. В случаите, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено."

11. Досегашната ал. 14 става ал. 23 и се изменя така:

"(23) Редът на ал. 19 не се прилага при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии."


§ 9. В чл. 24, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;".

2. В т. 3 в края на изречението се поставя запетая и се добавят думите "с изключение на финансов лизинг."

3. Точка 8 се изменя така:

"8. доставка или услуга или част от доставка/услуга, за които кандидатът не е изпълнил условията и реда на чл. 23, ал. 19."

4. Създават се т. 13, 14, 15 и 16:

"13. лихви и комисиони, печалба на лизинговата компания, разходи по лихви за рефинансиране, оперативни и застрахователни разходи по лизинговия договор, в случаите на финансов лизинг;

14. закупуване на активи по чл. 23, ал. 1, т. 3, 4, 5, 6, 7 и 10 чрез финансов лизинг, когато не са спазени условията на чл. 23, ал. 2;

15. инвестиции, за които е установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създадени условия за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката;

16. рутинна поддръжка на активи, получили инвестиционна подкрепа."


§ 10. В наименованието на раздел VІ се заличават думите "държавни и".


§ 11. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Финансова помощ за преработка и/или маркетинг на горски продукти и за преработка на продукти от приложение № 1 в продукти извън приложение № 1 се предоставя в съответствие с условията и разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15 декември 2006 г. за прилагане на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност към минималната помощ (ОВ, L 379, 28.XII.2006 г., и Българско специално издание: глава 08, том 05) (Регламент (ЕО) № 1998/2006)."

2. Алинеи 2 и 3 се отменят.


§ 12. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "за период" се добавя "от".

2. В ал. 3 след думите "източник за" се добавя "период от".


§ 13. Член 27 се отменя.


§ 14. В чл. 28 думите "чл. 31, ал. 3" се заменят с "чл. 31, ал. 4".


§ 15. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават изречение второ и трето:

"Заповедта съдържа началния и крайния срок за приемане на заявления за подпомагане, както и бюджета на мярката за съответния период на прием. Със заповедта може да бъде определен и бюджет само за определена допустима дейност."

2. В ал. 2 думите "Министерството на земеделието и храните (МЗХ)" се заменят с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

3. В ал. 3 думата "МЗХ" се заменя с "ПРСР", а думите "областните разплащателни агенции (ОРА)" се заменят с "областните дирекции на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".


§ 16. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "областната разплащателна агенция (ОРА)" се заменят с "областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)".

2. В ал. 2 думите "Областната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

3. В ал. 3, 4 и 5 думата "ОРА" се заменя с "ОДФ - ПСМП".


§ 17. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думата "три" се заменя с "пет", а думата "подаване" се заменя с "крайната дата за съответния период на прием";

б) създава се т. 3:

"3. може чрез длъжностно лице от РА да извърши посещение на място за установяване на фактическото съответствие с представените документи, като:

а) посещението на място се извършва в присъствието на кандидата, упълномощен негов представител или служител;

б) при приключване на посещението на място служителят на РА представя протокола с резултатите от посещението за подпис на лицето по буква "а", който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на кандидата, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на посещението на място;

г) в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при извършване на посещението на място, РА уведомява кандидата, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за посещението на място кандидатът може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директора на РА."

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случай на проекти, включващи строително-монтажни работи, в срок до 15 работни дни от подаване на заявлението за подпомагане длъжностно лице от РА задължително извършва посещението на място по ал. 1, т. 3."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4, а след думите "10 работни дни от" се добавя "получаване на".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "или по" се заменят с "и/или по";

б) създава се нова т. 3:

"3. за срока на работа на оценяващата комисия по чл. 23, ал. 20, който се удостоверява с акта за нейното създаване и до датата на вземане на решение за оценка."

6. Създават се ал. 6, 7 и 8:

"(6) Ако кандидатът не отстрани нередовност на документите и/или непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти до изтичане на срока по ал. 4, РА отказва финансиране или финансовата помощ се намалява в съответствие с неотстранените нередности.

(7) При изричен отказ на кандидата РА прекратява процедурата по разглеждане на заявлението за подпомагане.

(8) При отказ или прекратяване на процедурата по реда на ал. 6 или ал. 7 кандидатът може да кандидатства отново с нов проект по реда на наредбата."


§ 18. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2, 3, 4, 5 и 6:

"(2) Функциите на ЕКОП се определят в правила за работа, които се утвърждават със заповед на изпълнителния директор на РА.

(3) Правилата за работа по ал. 2 се публикува на електронните страници на РА и ПРСР.

(4) Юридическите лица и организациите, чиито членове се канят за участие в ЕКОП, се определят от управителния съвет към управляващия орган на ПРСР.

(5) За всяко заседание на ЕКОП неин член не участва в заседанието при обсъждане на конкретно заявление за подпомагане, в случай че:

1. има интерес по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси от отпускането на безвъзмездна финансова помощ за кандидата, който е подал заявлението;

2. е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с кандидат, който е подал заявлението;

3. е в йерархическа зависимост от кандидат, който е подал заявлението;

4. е участвал в процеса по подготовка и разработване на заявлението.

(6) За всеки проект, по който е изразил становище, съответният член на ЕКОП подписва декларация за липса на всяко едно обстоятелство по ал. 5, т. 1 - 4."


§ 19. В чл. 33, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "чл. 31, ал. 2" се заменят с "чл. 31, ал. 3".

2. В т. 3 думите "чл. 31, ал. 3" се заменят с "чл. 31, ал. 4".

3. В т. 5 след думите "чл. 7, ал. 2" се добавя "или надвишават максималния размер съгласно чл. 7, ал. 3".


§ 20. В чл. 34 ал. 1 се изменя така:

"(1) Когато сумата на предложените за разглеждане заявления за подпомагане надхвърля наличния бюджет по мярката, определен в заповедта по чл. 29, ал. 1, заявленията за подпомагане се класират съгласно критериите за оценка по чл. 31, ал. 3, т. 2 и се одобряват в низходящ ред до размера, определен в заповедта."


§ 21. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "подпомагане" се поставя запетая и се добавя "която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс".

2. В ал. 4 думите "или държавна помощ по реда на Регламент (ЕО) № 70/2001" се заличават.


§ 22. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "регионална разплащателна агенция (РРА)" се заменят с "областна дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА)".

2. В ал. 3 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

3. В ал. 4 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 23. В чл. 39, ал. 1 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 24. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регионалната разплащателна агенция" се заменят с "Областната дирекция на фонда - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция".

2. В ал. 2 думата "РРА" се заменя с "ОДФ - РРА - РА".


§ 25. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. може да извърши проверка на място за установяване на фактическото съответствие с представените документи, която включва и проверка за функционална несамостоятелност, която:

а) се извършва в присъствието на ползвателя, упълномощен негов представител или служител;

б) при приключване на проверката на място служителят на РА представя протокола с резултатите от проверката за подпис на ползвателя, упълномощен негов представител или служител, който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на ползвателя, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на проверката на място;

г) в случай че ползвателят на помощта, упълномощен негов представител или служител не е открит при извършване на проверката на място, РА уведомява ползвателя, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за проверката на място ползвателят може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА."

2. В ал. 2 думата "деня" се заменя с "получаване".

3. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. когато е необходимо експертно становище от комисия за проверка на цялата или на част от инвестицията при подаване на заявка за плащане, както и за установяване на функционална несамостоятелност, той се удължава със срока на работа на комисията, който се удостоверява с акта за нейното създаване от изпълнителния директор на РА и до датата на вземане на решение за оценка."


§ 26. В чл. 47 ал. 3 се изменя така:

"(3) Ползвателят на помощта е длъжен да съхранява документацията относно получените помощи, предоставени по реда на Регламент (ЕО) № 1998/2006, за срок 10 г., считано от датата на предоставяне на помощта."


§ 27. В чл. 48, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 след думите "да използва" се добавя "подобрените, реконструираните, изградените и/или".

2. В т. 2 думите "продава, дарява, преотстъпва ползването на" се заменят с "прехвърля правото на собственост и/или да не преотстъпва правото на ползване върху".


§ 28. В чл. 53, ал. 1 след думите "§ 1, т. 39" се добавя "и при спазване на условията".


§ 29. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 26 се отменя.

2. Създават се т. 46, 47 и 48:

"46. "Изкуствено създадени условия" е всяко установено условие по смисъла на чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006).

47. "Функционална несамостоятелност" е изкуствено разделяне на производствените и технологичните процеси в различни проекти или установяване ползване на обща инфраструктура, финансирана от ПРСР, с цел усвояване на средства над максималния размер на общо допустимите разходи по мярката.

48. "Независими оценители" са лица, които притежават правоспособност да изготвят и подписват оценка на обекти, подлежащи на оценяване."


§ 30. В § 5 от заключителните разпоредби се заличават думите "и по реда на Регламент (ЕО) № 70/2001".


§ 31. В заглавието на приложение № 2 към чл. 3, ал. 3 и 4 думите "преди производството" се заменят с "без производството".


§ 32. В раздел IV "Показатели за оценка ефективността и финансовите показатели" от приложение № 3 към чл. 14, ал. 1 "Бизнес план" се правят следните изменения и допълнения:

1. В наименованието думите "раздел IV" се заменят с "раздел X".

2. Във точки II "Формула за изчисление" от полета 1. "Нетна настояща стойност (NVP)", 3. "Индекс на рентабилност (PI), и 4. "Метод за изчисление" думите "I0 - сумата на инвестицията;" се заменят с "I0 - Сума на инвестицията и прогнозната сума на амортизациите на придобитите преди датата на подаване на заявлението за подпомагане активи;".


§ 33. Наименованието на приложение № 6 към чл. 23, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 23, ал. 4".


§ 34. Създава се ново приложение № 6а към чл. 23, ал. 22:

"Приложение № 6а към чл. 23, ал. 22



     
    (Дата)
     
     
(Име и адрес на кандидата)    
     
   
  (Име и адрес на оферента)
 
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА
 
Бихме искали да ни представите оферта за:
 
Предлаганите от фирмата услуги и доставки с тяхната техническа спецификация (в случай че тя е по-подробна, може да я приложите към бланката)
Вашата оферта трябва да съдържа:
1. Име и адрес на оферента.
2. Техническа спецификация, съответстваща на тази в настоящото запитване.
3. Цена, включваща и описание на ДДС.
4. Валидност на офертата.
Офертата трябва да съдържа цялата необходима информация, за да бъде оценена. Да бъде представена на официална бланка на представляваното от Вас дружество, подписана, подпечатана и да ни бъде изпратена или доставена лично.
 

Подпис....................................

(печат)

(име на кандидата)."
 


§ 35. Наименованието на приложение № 8 към чл. 27, ал. 5 и чл. 31, ал. 2, т. 2 се изменя така: "Приложение № 8 към чл. 31, ал. 3, т. 2".


§ 36. В приложение № 9 към чл. 30, ал. 1 "Заявление за подпомагане" се правят следните изменения и допълнения:

1. Таблица "Информация за предложението" се изменя така:

"


Информация за предложението  
   
   
Наименование на кандидата  
   
Подробно наименование на проекта  
За служебно ползване:  
Уникален идентификационен номер на проекта (УИН): ....................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................
 

"

2. Полето "(попълва се от служител на ОДФ - ПСМП), идентификационен № на проекта и дата" след таблица "Информация за предложението" се заличава.

3. Раздел I. "Описание на кандидата" се изменя така:

"

I. ОПИСАНИЕ НА КАНДИДАТА
 
1. Основни данни
Попълва се от кандидата
Пълно наименование на юридическото лице (ЮЛ)/ЕТ
 
Юридически статут  
Единен идентификационен код към Агенцията по вписванията  
 
Седалище: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 
Адрес на управление:
Град/село: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
пощенски код:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
област: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
община: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
улица: ________________________________________ №: ____________________
телефон: _________________ факс: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
е-mail: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
интернет страница ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Обслужваща банка
IBAN: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
BIC код: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Име и адрес на банката: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Управител на ЮЛ:
Име: _________________________________ фамилия: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
презиме: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
лична карта №: _______________________________________, издадена от: ____________________________ на: __________________________________________________________________________________________________________________
ЕГН: _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
е-mail: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Попълва се от упълномощено лице, в случай че документите не се подават лично от кандидата.
Пълномощно №___________________/дата: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Име: _________________ фамилия: __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
презиме: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
лична карта №: _______________________, издадена от: ____________________ на: ___________________________________________________________________________________________________________________________________
ЕГН: _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
е-mail: ____________________________
 
Номер на договора, сключен по реда на Наредба № 16 от 2001 г., по който не е платено или отказано да се плати (в случай че има такъв договор)
.........................................................
Номер на заповедта/номера на заповедите на министъра на околната среда и водите за обявяване на местата по националната екологична мрежа Натура 2000, върху които се осъществява проектът (в случай че са включени такива места)
.........................................................
2. Кандидатствам за _________ пореден път за подпомагане по мярка 123
(Опишете стойността на всяка финансова помощ)
Стойност на първата финансова помощ: _____________ евро и
уникален идентификационен номер на проекта (УИН) ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Стойност на втората финансова помощ: _____________ евро и
уникален идентификационен номер на проекта (УИН) ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Общата стойност на финансовата помощ до момента е: ________________евро
2.1. Подпомаган съм за изпълнение на проект/и по мярка "Преработка и маркетинг на селскостопански и рибни продукти" по Програма САПАРД.
 да  не
3. Описание на финансовия и оперативния капацитет на кандидата
(Попълнете съгласно декларация за обстоятелства по чл. 3 и 4 от Закона за малките и средните предприятия)
Представляваното от мен (нас) предприятие(1) е:
 Независимо предприятие
 Предприятие партньор
 Свързано предприятие
Представляваното от мен (нас) предприятие за .................................. финансова година е(2):
микро-  малко  средно  междинно 
 
Средносписъчен брой на персонала Годишен оборот (хил. лв.) Стойност на активите (хил. лв.) Печалба*/загуба* (хил. лв.)
Цифром: Цифром: Цифром: Цифром:
       
Словом: Словом: Словом: Словом:
       
Забележка. Данните се определят на годишна база и се отнасят за последния одобрен финансов отчет. В случаите на новообразувани малки и средни предприятия, чийто финансов отчет още не е одобрен, данните се определят според стойността на показателите за текущата финансова година.
*Отбележете с "+" печалбата, с "-" загубата.

"

4. В раздел II "Описание на проектното предложение" се създава т. 7:

"7. Обосновка на кандидата при заявяване на по-високия процент на субсидията при кандидатстване за инвестиции в сгради и оборудване с цел подобряване на енергийната ефективност на предприятието."

5. В таблица "Документи, свързани с допустимостта на кандидата" т. 1 се изменя така:

"т. 1. Бизнес план (по образец), включително на електронен носител, и таблиците от бизнес плана във формат "xls"."

6. В таблица "Документи, свързани с допустимостта на инвестицията и разходите" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 7 се изменя така:

"7. В случаите по чл. 23, ал. 19 кандидатите представят най-малко три независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи) за всяка доставка/услуга, договорирани с един доставчик/изпълнител на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител, на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с описан ДДС. Офертите се придружават от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, следва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Изискването за вписване в търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ. Оферти не се изискват при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 6а. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС.";

б) в т. 10 думата "Копия" се заменя със "Заверени копия", а след думите "такива разходи" се добавя "и те не са основани на договор със съответния изпълнител";

в) в т. 17 след думата "кандидатстване" се добавя "и да бъде нотариално заверен и вписан в Агенцията по вписвания към съответния районен съд".

7. В таблица "Документи, свързани с критериите за оценка" т. 1 се изменя така:

"1. Копие от регистрационна карта по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за земеделски производители, които преработват над 50 на сто собствена суровина, включително притежаващи над 10 на сто дял от предприятието на кандидата, или такива, с които кандидатът има сключени договори за сътрудничество (в случай че съответните земеделски производители не са подавали заявление по СЕПП или не са регистрирани в регистъра на НВМС за съответната стопанска година, към дата на подаване на заявлението за подпомагане), или копие от документ, доказващ собственост и/или право на ползване на гори на собственици и/или ползватели на гори, които преработват над 50 на сто собствена суровина, включително притежаващи над 10 на сто дял от предприятието на кандидата, или такива, с които кандидатът има сключени договори за сътрудничество."

8. В таблица "Декларирам, че" накрая се създава нов ред:

"Предоставеният от мен на електронен носител бизнес план е идентичен с представения на хартиен носител."

9. В "Таблица за допустимите разходи" се създава нова колона 8 със следния текст: "Заявен процент на субсидията".


§ 37. В приложение № 10 към чл. 30, ал. 1 "Документи за кандидатстване" се правят следните изменения:

1. В т. 2, раздел I "Документи, свързани с допустимостта на кандидата" в края на изречението се поставя запетая и се добавя "включително на електронен носител и таблиците от бизнес плана във формат "xls".

2. В раздел II "Документи, свързани с допустимостта на инвестицията и разходите" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 7 се изменя така:

"7. В случаите по чл. 23, ал. 19 кандидатите представят най-малко три независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество (фирмата не се попълва за оферти, подадени от НССЗ), срок на валидност на офертата, дата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента (в случаите на доставка на машини офертите трябва да съдържат и подпис и печат на производителя или официалния представител/вносител с цел определяне на основателността на предложените разходи), за всяка доставка/услуга, договорирани с един доставчик/изпълнител, на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, както и в случай че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител, на обща стойност повече от левовата равностойност на 15 000 евро. Цената следва да бъде определена в левове или евро с описан ДДС. Офертите се придружават от техническа спецификация в случаите на закупуване на транспортни средства, машини, оборудване, съоръжения, включително компютърен софтуер и специализирана техника. Оферентите - местни лица, следва да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите - чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. Оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС. Изискването за вписване в търговския регистър към Агенцията по вписванията не се отнася за НССЗ. Оферти не се изискват при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии. Офертите се придружават от направените запитвания за оферти съгласно приложение № 6а. Заверено копие от предварителни или окончателни договори за услуги, работи, доставки (в т.ч. покупка на оборудване) - обект на инвестицията, с определени марка, модел, цена в левове или евро и срок. В договорите се описва ДДС.";

б) в т. 10 думата "Копия" се заменя със "Заверени копия", а след думите "такива разходи" се добавя "и те не са основани на договор със съответния изпълнител";

в) в т. 17 след думата "кандидатстване" се добавя "и да бъде нотариално заверен и вписан в Агенцията по вписванията към съответния районен съд";

г) създава се нова т. 19:

"19. Заверени копия на предварителни или окончателни договори за доставки или услуги на стойност, по-малка от левовата равностойност на 15 000 евро."

3. В раздел III "Документи, свързани с критериите за оценка" т. 1 се изменя така:

"1. Копие от регистрационна карта по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за земеделски производители, които преработват над 50 на сто собствена суровина, включително притежаващи над 10 на сто дял от предприятието на кандидата, или такива, с които кандидатът има сключени договори за сътрудничество (в случай че съответните земеделски производители не са подавали заявление по СЕПП или не са регистрирани в регистъра на НВМС за съответната стопанска година, към дата на подаване на заявлението за подпомагане), или копие от документ, доказващ собственост и/или право на ползване на гори на собственици и/или ползватели на гори, които преработват над 50 на сто собствена суровина, включително притежаващи над 10 на сто дял от предприятието на кандидата, или такива, с които кандидатът има сключени договори за сътрудничество."


§ 38. В заглавието на приложение № 12 към чл. 38, ал. 1 след думата "документи" се добавя "към заявката".


§ 39. В приложение № 13 към чл. 39, ал. 1 "Документи за междинно/окончателно плащане", раздел "Общи документи" се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 24 думите "чл. 23, ал. 5" се заменят с "чл. 23, ал. 6".

2. Създава се нова т. 32:

"32. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на финансов лизинг)."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 40. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 41. Съгласно чл. 1, § 9 от Регламент (ЕО) № 363/2009 на Комисията от 4 май 2009 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 1974/2006 за определянето на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) за проекти, одобрени със заповед на изпълнителния директор на РА, издадена след 3 август 2009 г. и преди 31 декември 2010 г., размерът на авансовото плащане е до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта.


§ 42. Съгласно чл. 71, § 1 от Регламент (EО) № 1698/2005 на Съвета от 20 септември 2005 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) (ОВ, L 277, 21.Х.2005 г., и Българско специално издание: глава 03, том 66) финансовата помощ за проекти по чл. 6, ал. 2 за микро-, малки и средни предприятия е в размер 50 на сто от общите допустими разходи, а за междинни предприятия е в размер 25 на сто от общите допустими разходи по проекта за инвестиции по чл. 6, ал. 2, подадени преди 3 август 2009 г.


§ 43. Съгласно чл. 71, § 1 от Регламент (EО) № 1698/2005 на Съвета от 20 септември 2005 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) (ОВ, L 277, 21.Х.2005 г., и Българско специално издание: глава 03, том 66) минималната помощ по чл. 26 за проекти по чл. 6, ал. 4 за микро-, малки и средни предприятия е в размер 50 на сто от общите допустими разходи по проекта, а за междинни предприятия е в размер 25 на сто от общите допустими разходи по проекта за инвестиции по чл. 6, ал. 4, подадени преди 3 август 2009 г.


§ 44. (Изм. - ДВ, ДВ, бр. 45 от 2010 г., в сила от 15.06.2010 г., доп. - ДВ, бр. 55 от 2010 г., в сила от 20.07.2010 г.) За подадените заявления за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба не се прилага § 2 по отношение на чл. 5, ал. 3, § 8, т. 9 и т. 10 по отношение на ал. 21 в частта й за изискването оферентите на строително-монтажни работи, местни и чуждестранни лица, трябва да бъдат вписани в Централен професионален регистър на строителя съгласно Закона за Камарата на строителите (ЗКС) и да могат да извършват строежи и/или отделни видове строителни и монтажни работи от съответната категория съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 ЗКС.


§ 45. Съгласно чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони(ОВ, L 368 от 23.XII.2006), § 2 по отношение на чл. 5, ал. 2 и § 4 се прилага за всички заявления за подпомагане, подадени след 8 юли 2008 г., за които няма сключени договори за подпомагане.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 45 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 15.06.2010 Г.)


§ 28. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "НАСЪРЧАВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 20.07.2010 Г.)


§ 32. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките