Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 11.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2004 Г. ЗА МЪЛНИЕЗАЩИТАТА НА СГРАДИ, ВЪНШНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТКРИТИ ПРОСТРАНСТВА (ДВ, БР. 6 ОТ 2005 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2004 Г. ЗА МЪЛНИЕЗАЩИТАТА НА СГРАДИ, ВЪНШНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТКРИТИ ПРОСТРАНСТВА (ДВ, БР. 6 ОТ 2005 Г.)

Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.35 от 11 Май 2010г.

§ 1. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Защитаваните обекти в зависимост от опасните последствия при пряко попадение на мълния се класифицират в следните категории на мълниезащита:

1. първа категория: сградите, помещенията, външните (откритите) съоръжения или части от тях, в които съобразно технологичния процес при нормална работа може да се образуват експлозивни смеси от горими газове, пари, прахове или аерозоли и експлозивната атмосфера съществува постоянно, продължително или често, отнасящи се към местата от трета група "Експлозивна опасност" - зони 0 и 20, съгласно Наредба № Iз-1971 от 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г.; попр., бр. 17 от 2010 г.);

2. втора категория: сградите, помещенията, външните (откритите) съоръжения или части от тях, в които съобразно технологичния процес може да се образуват експлозивни смеси от горими газове, пари, прахове или аерозоли, но при нормална работа или не се образува експлозивна атмосфера, или се образува случайно, или се образува за кратко, отнасящи се към местата от трета група "Експлозивна опасност" - зони 1, 2, 21 и 22, съгласно Наредба № Iз - 1971 от 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар;

3. трета категория: всички останали сгради, помещения, открити съоръжения и открити пространства, при които прякото попадение на мълния може да предизвика пожар, механично разрушаване или поражение на хора или домашни животни.

(2) Степените на огнеустойчивост на сгради, помещения и външни (открити) съоръжения са съгласно Наредба № Iз - 1971 от 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар."


§ 2. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Типът на мълниезащитната зона се определя съгласно таблица 1, като се отчитат:

1. характеристиките на сградите и на външните съоръжения по експлозивна опасност, пожарна опасност, степен на огнеустойчивост;

2. интензивността на мълниеносната дейност в часове за година и вероятният брой на преките попадения на мълния за една година."

2. Таблица 1 се изменя така:


№ по ред Кате- гория на мъл- ние- защита Характеристики на сградите и външните съоръжения по експлозивна опасност*, пожарна опасност* и степен на огнеустойчивост* Интензивност на мълниеносната дейност в часове за година (М) Вероятен брой на преките попадения Тип на мълниезащитната на мълния за една година (N) зона
1 2 3 4 5 6
1. I Съгласно чл. 7, ал. 1, т. 1 - - А
2. II Съгласно чл. 7, ал. 1, т. 2 М = 10 N = 1 А
        N = 1 Б
3. III П-I, П-II и П-IIа клас по пожарна опасност, М = 20 N 2 А
    I и II степен на огнеустойчивост   0,1 = N = 2 Б
4. III П-I, П-II и П-IIа клас по пожарна опасност, М = 20 N 2 А
    III, IV и V степен на огнеустойчивост   0,2 = N = 2 Б
5. III П-III клас по пожарна опасност М = 20 - Б
6. III III, IV и V степен на огнеустойчивост и открити складове за М = 20 N 2 А
    твърди горими вещества, отнасящи се към П-III клас по   0,1 = N = 2 Б
    пожарна опасност      
7. III Сгради и съоръжения от III, IV и V степен на М = 10 - Б
    огнеустойчивост, предназначени за отглеждане на      
    животни и птици: за едър рогат добитък и свине - 100      
    глави и повече; за коне - 40 и повече; за овце - 500 и      
    повече; за птици - 1000 и повече      
8. III Промишлени комини, водонапорни и силозни кули, вишки М = 10 - Б
    с различно предназначение с височина 15 m и повече      
9. III Жилищни и обществени сгради, извисяващи се с повече от М = 20 - Б
    15 m над средната височина на околните сгради в радиус      
    400 m, и отделностоящи сгради с височина над 20 m,      
    отстоящи на повече от 400 m от други сгради      
10. III Обществени сгради от III, IV и V степен на огнеустойчивост М = 20 - Б
    с площ над 150 m2 и височина над 7 m      
11. III Обекти, които са паметници на културата М = 10 - Б
12. III Всички други сгради М = 20 - Б

* Определенията на характеристиките по експлозивна опасност, пожарна опасност - категория и клас, както и по степен на огнеустойчивост са съгласно Наредба № Iз - 1971 от 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар."


§ 3. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. (1) Защитата при преки попадения на мълнии на външни метални съоръжения с горими газове, пари и леснозапалими течности или втечнени газове се проектира, както следва:

1. на корпусите на уредби, съоръжения или отделни резервоари при дебелина на метала на покрива, по-малка от 4 mm - чрез отделностоящи мълниеотводи или чрез мълниеотводи, разположени на тях;

2. на корпусите на уредби, съоръжения или отделни резервоари при дебелина на метала на покрива 4 mm и повече, както и на отделни резервоари с обем до 200 m3, независимо от дебелината на метала на покрива - чрез присъединяване към заземители;

3. на резервоари с плаващи покриви или понтони - чрез отделностоящи мълниеотводи.

(2) Защитата при преки попадения на мълнии на външни съоръжения с корпуси от стоманобетон, съдържащи горими газове или леснозапалими течности, се проектира чрез отделностоящи мълниеотводи или чрез мълниеотводи, разположени на тях."


§ 4. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. (1) Когато на външни складови стопанства или на подземни стоманобетонни резервоари с вътрешна метална облицовка, съдържащи горими газове или леснозапалими течности, са разположени газоотводни тръби или отдушници, тяхната защита при преки попадения на мълнии, както и защитата на пространството над тях се проектират при спазване на изискванията по чл. 20. По същия начин се защитава и пространството над горния ръб на гърловината на цистерни, в които се извършва открито наливане на продукта от горивоналивна естакада.

(2) При външни уредби или цистерни, съдържащи горими газове или леснозапалими течности, се проектира защита при преки попадения на мълнии за наличните компенсационни клапани и за пространството над тях, ограничено от цилиндър с радиус 5 m и височина 2,5 m.

(3) Газоотводните тръби, дихателите и компенсационните клапани по ал. 1 и 2 могат да се използват като носещи конструкции за разполагане на мълниеотводите."


Промени настройката на бисквитките