Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 11.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 1999 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ГЛАВА ПЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО (ДВ, БР. 19 ОТ 1999 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 1999 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ГЛАВА ПЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО (ДВ, БР. 19 ОТ 1999 Г.)

Издадена от Министерството на правосъдието

Обн. ДВ. бр.35 от 11 Май 2010г.

§ 1. В чл. 2 ал. 2 се изменя така:

"(2) Заинтересованото лице подава молбата лично в Министерството на правосъдието или в дипломатическото или консулското представителство на Република България. Дипломатическите и консулските представителства препращат молбата и всички необходими документи чрез Министерството на външните работи в Министерството на правосъдието, като дават необходимите сведения за молителя със задължително становище."


§ 2. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) При подаването на документите с молителя се провежда интервю. За малолетните интервю се провежда с техните родители или настойници. При провеждане на интервю с непълнолетни те се придружават от родителите или попечителите им.

(2) При направено предложение по чл. 16 от закона интервю не се провежда."


§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. Свидетелство за съдимост от страната, чийто гражданин е молителят. Ако той пребивава дългосрочно в Република България или в трета държава, представя свидетелство за съдимост и от местните компетентни органи. В свидетелството за съдимост се посочва, че се издава за целите на производството по българското гражданство."

2. В т. 4 думите "живее постоянно" се заменят с "пребивава дългосрочно".

3. В т. 5 думите "трудов договор" се заменят с "трудово или служебно правоотношение", а думите "от Националния осигурителен институт" се заличават.

4. В т. 7 думите "както и от предаваните по полов път болести" се заличават.

5. Създават се т. 13 и 14:

"13. официален документ, удостоверяващ промяната на имената, ако има такава, както и официален документ за идентичност на лице с различни имена;

14. автобиография."


§ 4. В чл. 5б се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "статут на бежанец" се добавя "или хуманитарен статут".

2. В т. 3 думите "чл. 4, т. 1 и т. 4 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1, т. 4 - 11, т. 13 и 14."


§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина;".

2. В т. 3 думите "удостоверение" се заменят с "официален документ".


§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 накрая се добавя "което е мотивирано и посочва конкретния интерес на Република България от натурализацията на лицето или конкретния принос на лицето в съответната област, в която то има особени заслуги."

2. В т. 3 думите "чл. 4, т. 1 и 3 и т. 7 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1, 3, 4, т. 7 - 11, т. 13 и 14".


§ 7. В чл. 8 думите "чл. 4, т. 1 и т. 8 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1, т. 8 - 11, т. 13 и 14", а думата "удостоверение" се заменя с "официален документ".


§ 8. В чл. 9 думите "чл. 4, т. 1 и т. 8 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1, т. 8 - 11, т. 13 и 14".


§ 9. В чл. 10, т. 3 думите "чл. 4, т. 1 и т. 8 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1, т. 8 - 11, т. 13 и 14".


§ 10. В чл. 11, ал. 1 думите "чл. 4, т. 1, 2, 3, 4 и т. 7 - 11" се заменят с "чл. 4, т. 1 - 4, т. 7 - 11, т. 13 и 14".


§ 11. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст на чл. 13 става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Всяка молба и предложение по тази наредба се регистрира в дирекция "Административно обслужване и канцелария" на Министерството на правосъдието и се предава на дирекция "Българско гражданство."

2. Създават се ал. 2, 3, 4, 5 и 6:

"(2) Ако молбата и приложенията към нея не отговарят на изискванията на закона и наредбата, молителят се уведомява да отстрани недостатъците в двумесечен срок от съобщението за това с указание, че при неотстраняването им производството ще бъде прекратено. Когато недостатъците не бъдат отстранени в определения срок, документите се връщат със заповед на министъра на правосъдието или на упълномощено от него лице. Тези правила се прилагат и по отношение на предложенията по чл. 16 от закона.

(3) По редовните молби и предложения дирекция "Българско гражданство" образува преписка с номер, в която се прилагат всички необходими по тази наредба документи след провеждане на интервю с молителя. Интервюто се провежда от служител на дирекция "Българско гражданство" на първия работен ден след регистрацията на молбата в дирекция "Административно обслужване и канцелария". При провеждане на интервюто могат да присъстват и представители на ведомствата, които изразяват писмени становища по чл. 33, ал. 3 от закона.

(4) Когато молбата се подава чрез дипломатическото или консулското представителство на Република България в чужбина, интервюто с молителя се провежда от служител на съответното представителство при подаването на молбата.

(5) По молбите, по които нередовностите са отстранени в определения срок, интервюто се провежда при отстраняването им.

(6) Интервюто се провежда на български език по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието."


§ 12. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Удостоверението по чл. 37, ал. 1 от закона се получава лично срещу подпис в Министерството на правосъдието или в дипломатическото или консулското представителство на Република България в чужбина след представяне на документ за внесена държавна такса. Лицето посочва къде да получи удостоверението при подаване на молбата за промяна на гражданството или с последваща писмена молба.

(2) При получаване на удостоверението за придобиване или възстановяване на българско гражданство лицето заявява адрес за регистрация в Република България.

(3) Лицата, придобили българско гражданство, прилагат актуална снимка паспортен формат - 2 броя."


§ 13. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "и чл. 2, ал. 2" се заличават.

2. В ал. 2 се създават т. 5, 6, 7, 8 и 9:

"5. официален документ, удостоверяващ промяната на имената, ако има такава, както и официален документ за идентичност на лице с различни имена;

6. фотокопие на документ, удостоверяващ самоличността на молителя;

7. документ за придобито чуждо гражданство, ако има такова;

8. препис от акт за смърт, ако лицето е починало;

9. документ за внесена държавна такса."


§ 14. В приложение № 1 към чл. 2, ал. 1, в приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 и в приложение № 3 към чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "имена по акт за раждане" се поставя запетая и се добавя "имена по документ за самоличност", а след думите "при промяна на някое от имената се представя документ за самоличност" се добавя "както и официален документ за идентичност на лице с различни имена".

2. След подразделение "Постоянен адрес (държава, област, община, град, село, улица №) се създава подразделение "Адрес за кореспонденция в Република България (област, община, град, село, улица №)..................................................."

3. След подразделенията, в които се посочват подробно обстоятелствата, поради които се иска придобиване, възстановяване или освобождаване от българско гражданство, се създава подразделение "Желая да получа удостоверението за промяна на гражданството в: ............................................................................................. (посочва се Министерството на правосъдието или конкретно дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина)."

4. В подразделение "Забележка" изречението "Молбите, подадени по пощата или чрез пълномощник, трябва да бъдат с нотариално заверен подпис." се заменя с:

"При подаването на документите с молителя се провежда интервю. За малолетните интервю се провежда с техните родители или настойници. При провеждане на интервю с непълнолетни те се придружават от родителите или попечителите им.

Интервюто се провежда от служител на дирекция "Българско гражданство" на първия работен ден след регистрацията на молбата в дирекция "Административно обслужване и канцелария". Когато молбата се подава чрез дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, интервюто с молителя се провежда от служител на съответното представителство при подаването на молбата.

По молбите, по които нередовностите са отстранени в определения срок, интервюто се провежда при отстраняването им.

Интервюто се провежда на български език по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието. В случай че лицето не ползва български език, си осигурява преводач."


§ 15. В приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 подразделението "Искане за промяна на името" и изречението след него "На основание чл. 20 от Закона за гражданската регистрация лице от български произход, ако желае, може да приеме бащино или фамилно име с наставка -ов или -ев и окончание според пола му, както и да побългари собственото си име." се заличават.


§ 16. В приложение № 5 към чл. 15, ал. 1 в подразделение "Забележка" изречението "Молбите, подадени по пощата или чрез пълномощник, трябва да бъдат с нотариално заверен подпис." и думите "и се прилага удостоверение за наследници" се заличават.


Промени настройката на бисквитките