Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 23.XI

ИНСТРУКЦИЯ № 3 ОТ 15 АПРИЛ 2010 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 3 ОТ 15 АПРИЛ 2010 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

В сила от 30.04.2010 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.33 от 30 Април 2010г., изм. ДВ. бр.92 от 23 Ноември 2010г., отм. ДВ. бр.75 от 27 Септември 2011г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Инструкция № И-5 от 7 септември 2011 г. за реда и организацията на работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия - ДВ, бр. 75 от 27 септември 2011 г., в сила от 27.09.2011 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С инструкцията се уреждат редът и организацията на работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите от Министерството на отбраната, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, с изключение на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация", и от Българската армия и се определят критериите за оценяване и редът за класиране на кандидатите за преназначаване на длъжности и за повишаване във военно звание:

1. по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати;

2. по предложение на комисиите за кариерно развитие на офицерите, на които изтича максималният срок за престояване в звание и/или длъжност.


Чл. 2. Комисиите по чл. 1 работят в следната последователност:

1. разглеждат и класират военнослужещите, подали рапорт по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати;

2. разглеждат и класират офицерите, на които изтича максималният срок за престояване в звание и/или длъжност.


Чл. 3. Решенията на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите са окончателни.


Глава втора.
СЪСТАВ, НАЗНАЧАВАНЕ И ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛИ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Раздел I.
Състав и назначаване на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 4. Съставът на комисиите за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания и на комисиите за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания се определят по реда на чл. 53 и 58 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ) (ДВ, бр. 25 от 2010 г.).


Чл. 5. (1) Комисиите по чл. 4 се назначават за съответната календарна година, както следва:

1. комисиите за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания - със заповед на министъра на отбраната;

2. комисиите за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания - със заповед на министъра на отбраната или командира (началника) или ръководителя на съответната структура, в която се назначава комисията.

(2) Предложенията за определяне на военнослужещи за председатели и членове на комисиите по ал. 1 се правят в сроковете, определени в заповедта на министъра на отбраната за годишното разместване.


Чл. 6. (1) Комисиите за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания са:

1. комисия за длъжностите, изискващи военно звание "полковник" ("капитан I ранг");

2. комисия за длъжностите, изискващи военно звание "подполковник" ("капитан II ранг");

3. комисия за длъжностите, изискващи военно звание "майор" ("капитан III ранг").

(2) Комисиите по ал. 1 се назначават в Министерството на отбраната.


Чл. 7. Началникът на отбраната, командващият на Съвместното оперативно командване, началниците на видове въоръжени сили и ръководителите на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната предлагат по един военнослужещ за председател и по пет членове за всяка от комисиите по чл. 6, които отговарят на следните изисквания:

1. за председателите на комисии:

а) да притежават по-високо военно звание от званието, за което се извършва изборът;

б) да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ);

2. за членове на комисии - да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ, разпределени, както следва:

а) двама военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на званието, за което се извършва изборът;

б) двама военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-ниско от званието, за което се извършва изборът;

в) един военнослужещ, притежаващ военно звание с една степен по-високо от званието, за което се извършва изборът.


Чл. 8. (1) Ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната от предложените по чл. 7 военнослужещи предлага на министъра на отбраната за обявяване в заповед, както следва:

1. за председатели - по трима военнослужещи за всяка от комисиите по чл. 6, ал. 1, притежаващи по-високо военно звание от званието, за което се извършва изборът;

2. за членове:

а) шест военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на званието, за което се извършва изборът;

б) шест военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-ниско от званието, за което се извършва изборът;

в) трима военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-високо от званието, за което се извършва изборът.

(2) Документално-техническото осигуряване на работата на комисиите по чл. 6 се извършва от технически секретари, които са от структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната и се обявяват със заповедта по ал. 1.


Чл. 9. (1) Комисиите за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания разглеждат длъжностите, изискващи военни звания "капитан" ("капитан-лейтенант"), "старши лейтенант", "лейтенант" и "офицерски кандидат".

(2) Комисия по ал. 1 се назначава в Министерството на отбраната, в Съвместното оперативно командване, в щабовете на видовете въоръжени сили, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в други структури, определени със заповед на министъра на отбраната.


Чл. 10. (1) Организацията и редът за предлагане на председатели и членове на комисията по чл. 9, ал. 1 се определят със заповед на командира (началника или ръководителя) на съответната структура, в която се назначава комисията.

(2) За председатели и за членове на комисията по ал. 1 се предлагат военнослужещи, които отговарят на следните изисквания:

1. за председатели на комисия:

а) да притежават военно звание "полковник" или "подполковник";

б) да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ;

2. за членове на комисията - да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ:

а) военнослужещи, притежаващи военно звание "капитан";

б) военнослужещи, притежаващи военно звание "старши лейтенант";

в) военнослужещи, притежаващи военно звание "майор".


Чл. 11. (1) Ръководителят на съответната структура по управление на човешките ресурси (по личен състав) в структурите по чл. 9, ал. 2 организира предлагането на председатели и членове, които отговарят на изискванията на чл. 10, ал. 2, и предлага за обявяване в заповед, както следва:

1. за председатели - трима военнослужещи, притежаващи военно звание "полковник" или "подполковник";

2. за членове:

а) четирима военнослужещи, притежаващи военно звание "капитан";

б) четирима военнослужещи, притежаващи военно звание "старши лейтенант";

в) трима военнослужещи, притежаващи военно звание "майор".

(2) Документално-техническото осигуряване на работата на комисията по чл. 9 се извършва от технически секретари, които са от съответните структури по управление на човешките ресурси ( по личен състав) и се обявяват със заповедта по ал. 1.


Раздел II.
Избор на председатели и членове на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 12. (1) В деня на започване на работата на всяка една от комисиите по чл. 6 се определят председател и членове на комисията при следния ред:

1. военнослужещите, определени със заповедта по чл. 8, ал. 1, се явяват в предвидените в заповедта на министъра на отбраната за годишното разместване срок и място;

2. ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната пред военнослужещите по т. 1 чрез жребий определя председател и 7 членове, които отговарят на изискванията на чл. 53, ал. 2 ППЗОВСРБ;

3. за избора по т. 2 се изготвя протокол (приложение № 1), който се подписва от всички военнослужещи по т. 1.

(2) Военнослужещите, определени със заповедта по чл. 8, ал. 1, могат да бъдат избирани в състава на комисията по чл. 6 веднъж в годината. При следващи жребии те не участват.

(3) Комисията по ал. 1, т. 2 продължава работа на определеното от ръководителя на структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната място.

(4) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, е член на комисията и участва в заседанието с право на глас.


Чл. 13. (1) В деня на започване на работата на комисията по чл. 9, ал. 2 се определят председател и членове при следния ред:

1. военнослужещите, определени със заповедта по чл. 11, ал. 1, се явяват в предвидените в заповедта на министъра на отбраната за годишното разместване срок и място;

2. съответният ръководител на структурата по управление на човешките ресурси (по личен състав) по чл. 9, ал. 2 пред военнослужещите по т. 1 чрез жребий определя председател и 5 членове, които отговарят на изискванията на чл. 58, ал. 3 ППЗОВСРБ;

3. за избора по т. 2 се изготвя протокол (приложение № 2), който се подписва от всички военнослужещи по т. 1.

(2) Военнослужещите по чл. 11, ал. 1 могат да бъдат избирани в състава на комисията само веднъж в годината. При следващи жребии те не участват.

(3) Комисията по ал. 1, т. 2 продължава работа на определено от ръководителя на структурата по управление на човешките ресурси (по личен състав) по чл. 9, ал. 2 място.

(4) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, е член на комисията и участва в заседанието с право на глас.


Глава трета.
РЕД ЗА РАБОТА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Раздел I.
Общи изисквания. Правомощия на комисиите

Чл. 14. (1) В помещенията за работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите се забранява използването на мобилни и стационарни телефони, както и други средства за свръзка.

(2) До окончателното приключване на работата на комисиите се забранява влизането на външни лица в помещенията по ал. 1.

(3) При установяване на нарушения по ал. 1 и 2, както и други действия с цел оказване на влияние върху гласуването и класирането на кандидатите председателят прекратява работата на комисията и се пристъпва към нов избор на комисия по реда и при условията на чл. 12 и 13.


Чл. 15. В случаите, когато член на комисията се разглежда за назначаване на вакантна длъжност или се разглежда военнослужещ, с който той е в конфликт на интереси, същият не участва в заседанието на комисията за тази длъжност.


Чл. 16. (1) Председателите, членовете на комисии, в т.ч. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, както и техническите секретари подписват декларация (приложение № 3), че няма да изнасят и разпространяват сведения, факти и лични данни относно кандидатите, че няма да участват в работата на комисията при разглеждане на кандидати, с които са в конфликт на интереси, и че ще спазват Правилата за поведение на военнослужещите от състава на комисиите за кариерно развитие (приложение № 4).

(2) Лицата по ал. 1 носят дисциплинарна отговорност при нарушаване разпоредбите на тази инструкция.


Чл. 17. (1) Комисиите по чл. 6 разглеждат длъжностите в обхвата на съответното военно звание в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, с изключение на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация", и в Българската армия.

(2) Комисиите по чл. 9, ал. 2 разглеждат длъжностите за младши офицери и офицерски кандидати в структурите, за които са назначени.


Раздел II.
Ред за работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати

Чл. 18. (1) Комисиите по чл. 6 провеждат заседанията си последователно в низходящ ред на военните звания.

(2) Комисиите по чл. 9, ал. 2 работят след комисиите по чл. 6.


Чл. 19. (1) Техническите секретари на комисиите по чл. 6 и чл. 9, ал. 2, след като получат документите на кандидатите, извършват следните дейности:

1. проверяват комплектуването и редовността на документите на кандидатите;

2. за всяка длъжност изготвят:

а) доклад (приложение № 5);

б) сравнителна таблица (приложение № 6) за всеки член на комисията;

в) изборен лист (приложение № 7) за всеки член на комисията;

3. представят комплект документи за заседанието на комисията.

(2) Комплектът документи по ал. 1, т. 3 включва:

1. Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати;

2. рапортите на кандидатите;

3. атестационните документи на кандидатите;

4. кадровите справки на кандидатите;

5. списък на офицерите, на които изтича максималният срок за престояване във военно звание и/или в длъжност.

(3) При необходимост техническите секретари предоставят на комисията и други документи.

(4) Документите по ал. 2 и 3 могат да се ползват и в електронен вид.


Чл. 20. (1) Председателите на комисии по чл. 6 и чл. 9, ал. 2 не допускат обсъждане и договаряне между членовете.

(2) Председателят и членовете на комисията, в т.ч. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, имат право на един глас за всяка разглеждана длъжност.

(3) В случаите, когато член на комисията е и командир (началник) на военното формирование или ръководител на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, същият има право на един глас за тази длъжност.


Чл. 21. (1) Комисиите по чл. 6 и чл. 9, ал. 2 работят за всяка длъжност в следния ред:

1. първи етап:

а) техническият секретар представя на комисията доклада по чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "а";

б) председателят и членовете на комисията сравняват данните на кандидатите с изискванията за заемане на длъжността и установяват съответствието на всеки кандидат; в изборния лист срещу името на всеки недопуснат кандидат се изписва "не съответства" и мотиви за този извод;

в) председателят или членът на комисията, който прецени, че някой кандидат не съответства на изискванията за заемане на длъжността, обявява това пред комисията;

г) кандидат, който е определен от не по-малко от половината от състава на комисията, че не съответства на изискванията за заемане на длъжността, не се допуска до класиране;

2. втори етап:

а) комисията определя военнослужещ за заемане на вакантната длъжност чрез таен избор;

б) председателят и членовете на комисията отбелязват символ "Х" в изборния лист срещу името на предпочетения кандидат;

в) за избран се счита кандидатът, получил повече от половината гласове;

г) в случай че нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама кандидати, получили най-много гласове, или всички кандидати, получили равен брой гласове от втория етап;

3. трети етап:

а) техническите секретари след приключване на работата на комисията събират изборните листове и изготвят протокол за съответната вакантна длъжност (приложение № 8);

б) протоколът по буква "а" се подписва от председателя и членовете на комисията;

в) председателят на комисията с мотивиран отказ връща документите на кандидатите, които не са допуснати до класиране.

(2) След приключване работата на комисията техническите секретари изготвят извлечения от протоколите по ал. 1, т. 3, буква "а", които се изпращат във военните формирования или съответните структури, откъдето са разглежданите кандидати.

(3) Извлеченията от протоколите по ал. 2 се подписват от председателя на комисията.

(4) Председателят на комисията ръководи работата на комисията, следи за спазване на процедурата, проверява класирането на кандидатите, запознава членовете на комисията с класирането и подписва протоколите. При установяване на технически грешки председателят връща протокола за отстраняване на допуснатите грешки.

(5) При нарушение на процедурата по ал. 1 председателят не подписва протокола и разпорежда провеждането на нова процедура.


Раздел III.
Ред за работа на комисиите за кариерно развитие при разглеждане на офицерите, на които изтича максималният срок за престояване в звание и/или длъжност

Чл. 22. (1) След приключване на работата на комисията по реда на чл. 21 се изготвя списък на длъжностите, останали вакантни по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати, и на длъжностите, овакантили се в резултат на работата на комисията, както и актуализиран списък на офицерите, на които изтича максималният срок за престояване в звание и/или в длъжност и не са класирани за назначаване на длъжност по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати (приложение № 9).

(2) Техническите секретари въз основа на списъците по ал. 1 изготвят изборен лист (приложение № 7) и сравнителна таблица (приложение № 6) за всяка длъжност, в които се изписват офицерите от актуализирания списък, съответстващи на изискванията на длъжността.

(3) Техническите секретари представят на комисията:

1. списъците по ал. 1;

2. изборен лист по ал. 2 за всеки член на комисията;

3. сравнителна таблица за всеки член на комисията (приложение № 6);

4. атестационните документи на военнослужещите по ал. 1;

5. кадровите справки на военнослужещите по ал. 1;

6. други документи.

(4) За останалите вакантни длъжности от списъка по ал. 1 комисията класира офицери, на които изтича максималният срок за престояване в звание и/или в длъжност, по реда на чл. 21.

(5) Комисията изготвя протокол (приложение № 10) за военнослужещите от актуализирания списък по ал. 1, на които не може да бъде предложена длъжност, съответстваща на образованието и професионалната им квалификация.


Раздел IV.
Запознаване на военнослужещите с решенията на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 23. (1) Ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), от чийто състав са техническите секретари на комисиите по чл. 6 и чл. 9, ал. 2, изпраща извлечения от протоколите по чл. 21, ал. 2 и чл. 22, ал. 4 и 5 с решенията на комисиите във военните формирования или съответните структури, от които са разглежданите военнослужещи.

(2) Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на структури запознават военнослужещите по ал. 1 с решението на комисията срещу подпис.

(3) При класиране на военнослужещия за назначаване на повече от една длъжност от различни комисии за кариерно развитие на военнослужещите с младши офицерски звания командирът (началникът) или ръководителят по ал. 2 в тридневен срок писмено уведомява съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав) по ал. 1 за длъжността, на която военнослужещият приема да бъде назначен.

(4) При отказ на военнослужещия, класиран за назначаване по реда на чл. 22, ал. 4 да заеме предложената длъжност, командирът (началникът) или ръководителят по ал. 2 в тридневен срок писмено уведомява структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), обслужваща работата на съответната комисия, за отказа.

(5) В случаите по ал. 4 ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), обслужваща работата на съответната комисия, предлага за назначаване на длъжността класирания на следващото място военнослужещ.


Глава четвърта.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ

Чл. 24. Критерии за оценяване и класиране на военнослужещите при работата на комисиите по чл. 6 и чл. 9, ал. 2 са:

1. констатациите в атестационния формуляр;

2. образование;

3. квалификация;

4. брой на ротации - само за старшите офицери;

5. заемани длъжности;

6. участие в мисии и операции;

7. заемани длъжности в щабове и/или органи на международни организации и/или във връзка с участието на Република България в международни договори и инициативи;

8. степен на владеене на чужди езици;

9. награди и отличия.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 52, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и отменя Инструкция № И-5 от 2009 г. за реда и организацията на работа на комисиите за кариерно и кадрово развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната (ДВ, бр. 62 от 2009 г.).


§ 2. Инструкцията влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА № Н-28 ОТ 5 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 92 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 23.11.2010 Г.)


§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник" и отменя Наредба № 9 от 2001 г. за атестиране на кадровите военнослужещи и за организация на дейността на комисиите за разглеждане на служебното им положение (ДВ, бр. 71 от 2001 г.).


Приложение № 1 към чл. 12, ал. 1, т. 3



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Към рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
ПРОТОКОЛ
ОТ ИЗБОРА НА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ
 
НА ...................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Днес, ................. 20__г., в присъствието на определените със заповед на министъра на отбраната № ____/______г. военнослужещи за участие в комисията за кариерно развитие на старшите офицери:
 
Звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Забележка
  За председатели    
1.      
2.      
3.      
  За членове    
1.      
2.      
3.      
4.      
5.      
6.      
7.      
8.      
9.      
10.      
11.      
12.      
13.      
14.      
15.      
       
На основание чл. 54, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се определиха чрез жребий председател и 7 членове на комисията, които да участват в заседанията на комисията за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания за длъжностите, изискващи военно звание ___________________________________________ през 20__г. В резултат на жребия за участие в комисията бяха определени:
 
Звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Забележка
  Председател    
1.      
  Членове    
1.      
2.      
3.      
4.      
5.      
6.      
7.      
       
  .............. Директор на  
  (дата) дирекция "УЧР"  
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)
Присъствали:    
1. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
2. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
3. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
4. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
5. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
6. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
7. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
8. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
9. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
10. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
11. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
12. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
13. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
14. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
15. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
16. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
17. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
18. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
(военно (подпис) (име и
звание)   фамилия)
     


Приложение № 2 към чл. 13, ал. 1, т. 3



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Към рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
ПРОТОКОЛ
ОТ ИЗБОРА НА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ С МЛАДШИ ОФИЦЕРСКИ ЗВАНИЯ
 
Днес, ................. 20__г., в присъствието на определените със заповед на _________________________________________ № ____/______г. военнослужещи за участие в комисията за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания:
 
Звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Забележка
  За председатели    
1.      
2.      
3.      
  За членове    
1.      
2.      
3.      
4.      
5.      
6.      
7.      
8.      
9.      
10.      
11.      
       
На основание чл. 59, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се определиха чрез жребий председател и 5 членове на комисията, които да участват в заседанията на комисията за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания _________________________________________________________ през 20__г. В резултат на жребия за участие в комисията бяха определени:
 
Звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Забележка
  Председател    
1.      
  Членове    
1.      
2.      
3.      
4.      
5.      
       
.............. Ръководител на структурата по
(дата) личен състав в ........................
   
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)
Присъствали:    
1. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
2. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
3. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
4. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
5. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
6. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
7. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
8. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
9. .........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
10. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
11. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
12. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
13. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
14. .......................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
(военно (подпис) (име и
звание)   фамилия)
     


Приложение № 3 към чл. 16, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 16 от Инструкция за реда и организацията на работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия
 
Долуподписаният (ата) ................................................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................................................
(военно звание, име, презиме и фамилия)
в качеството си на .....................................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................
(позицията и комисията, в която е назначен)
 
ДЕКЛАРИРАМ, че:
1. Няма да разпространявам сведения, факти и лични данни на кандидатите, както и факти и данни за работата на комисията.
2. В случаите по чл. 15 от Инструкцията за реда и организацията на работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия няма да участвам в работата на комисията за тази длъжност.
3. По време на работата в комисията ще спазвам правилата за поведение на военнослужещия от състава на комисиите за кариерно развитие.
 
.............. Декларатор:
(дата)  
   
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)


Приложение № 4 към чл. 16, ал. 1


ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СЪСТАВА НА КОМИСИЯ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ


Чл. 1. С тези правила се установяват нормите за етично поведение на военнослужещия от състава на комисиите за кариерно развитие, които да доведат до ефективно и справедливо преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на офицерите и офицерските кандидати от Министерството на отбраната, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, с изключение на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация", и от Българската армия.

Чл. 2. Военнослужещите от състава на комисии за кариерно развитие са длъжни да изпълняват задълженията си съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, правилника за неговото прилагане и тази инструкция.

Чл. 3. Военнослужещият от състава на комисиите е длъжен да изпълнява задълженията си добросъвестно и безпристрастно, вземайки предвид интересите на въоръжените сили и тези на кандидата.

Чл. 4. При оценяване и класиране на кандидатите военнослужещият от състава на комисиите не трябва да вреди на никого и да се отнася с уважение към правата, интересите и равнопоставеността на всеки от кандидатите.

Чл. 5. При оценяването и класирането на кандидатите военнослужещият от състава на комисиите не трябва да се отнася с предубеденост или да дискриминира кандидата на основата на раса, произход, пол, възраст, лично отношение или на друго основание.

Чл. 6. Военнослужещият от състава на комисиите няма право да изнася и разпространява информация за личните данни на кандидатите и за резултатите от работата на комисията.

Чл. 7. Военнослужещият от състава на комисиите не може да има личен интерес, който да му влияе и пречи на безпристрастното и обективното оценяване и класиране на кандидатите.

Чл. 8. Личните интереси на военнослужещия от състава на комисиите изключват всякакво облагодетелстване от работата в комисията за него или семейството му, близки роднини, приятели или лица, с които е работил.

Чл. 9. В случай на конфликт на интереси с някой от кандидатите военнослужещият от състава на комисиите се оттегля от разглеждането на съответната длъжност.

Чл. 10. Военнослужещият от състава на комисиите не трябва да позволява да бъде поставян в положение на зависимост от когото и да било. Той също не трябва да оценява и класира кандидатите по начин, допускащ влияние от друг.

Чл. 11. Нарушаването на разпоредбите по тези правила води до отстраняване на военнослужещия от комисиите за кариерно и кадрово развитие и търсенето на дисциплинарна отговорност.


Приложение № 5 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "а"


(Изм. - ДВ, бр. 92 от 2010 г., в сила от 23.11.2010 г.)



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
ДОКЛАД
на техническия секретар на Комисията за кариерно развитие на ............
 
ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА,
 
ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ:
................................................................. - .................................................................................................................................................................................................
(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)
Длъжността е от кариерно поле/кариерна (професионална) област ........................................................................................................................................................................................................
изисква:
1. образование - ........................................................;
2. придобита специалност (по гражданска специалност) - .................................................................;
3. образователно-квалификационна степен(по военна или по гражданска специалност) - ....................................................................................................................................................................................
.........................................................................................;
4. научна степен - .....................................................;
5. научно звание - .....................................................;
6. военна квалификация (курс за длъжността) - ...................................;
7. допълнителна професионална квалификация - ..............................................................................;
8. ниво на владеене на чужд език - .....................;
9. военноотчетна специалност - ............................;
10. длъжности, от които може да се заеме длъжността - ........................................................................;
11. значими професионални компетентности и личностни характеристики от длъжностната характеристика - ................................... .
 
КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА СА:
     
Военно звание, Наименование
  име, презиме, на заеманата
  фамилия длъжност
 
 
1.
 
 
2.
 
 
3.
 
 
ОТ ... КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА СЪОТВЕТСТВАТ .......................................................................................................................................................................................................................
1. НЕ СЪОТВЕТСТВАТ СЛЕДНИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ:
 
Военно звание, име, презиме и фамилия Военно формирование Не съответства поради
       
1.      
       
       
2.      
       
   
.............. Технически секретар
(дата) на комисията:
   
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)


Приложение № 6 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "б" и чл. 22, ал. 3, т. 3


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2010 г., в сила от 23.11.2010 г.)



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Към рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА
между кандидатите по изискванията за заемане на длъжността
 
1. ВАКАНТНА ДЛЪЖНОСТ
Изисквания за заемане на длъжността
Вакантна длъжност Код на длъж- ността Мини- мално образо- вание Квали- фикация ВОС Кариерно поле (кариерна област) За чужди езици по STANAG 6001 Длъж- ности, от които може да се заема Значими професионални компетентности и личностни характеристики от длъжностната характеристика Други специфични изисквания
                  1 2 3
                       
2. КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
Данни за кандидатите
Военно звание, име, презиме, фамилия, заемана длъжност Код на длъж- ността Обра- зова- ние Квали- фика- ция Придо- бити ВОС Кари- ерно поле (кари- ерна област) Владеене на чужди езици по STANAG 6001 Заема- ни длъж- ности *Брой рота- ции Заема- ни длъж- ности извън стра- ната Оценки по значимите професионални компетентности и личностни характеристики от атестационния формуляр Награ- ди и отли- чия
1                        
2                        
 
Забележка. *"Брой ротации" се попълва само за старшите офицери.
 
   
.............. Технически секретар
(дата) на комисията:
   
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)


Приложение № 7 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "в"



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
..........................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Към рег. № ............../20___ г.
Екз. Единствен
 
ИЗБОРЕН ЛИСТ
за вакантната длъжност:
..................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)
     
КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА Съответствие на Избор
Звание, име, презиме, фамилия Заеманата длъжност изискванията на вакантната длъжност  
1        
2        
3        
4        
         
.............. Член на
(дата) комисията:
   
.............. .............. .............. ..............
(място) (военно звание) (подпис) (име и
      фамилия)


Приложение № 8 към чл. 21, ал. 1, т. 3, буква "а"



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
.............................................................................
(структура, в която заседава комисията)
Към рег. №................../20___ г.
Екз. Единствен
 
ПРОТОКОЛ
от заседание на комисията за кариерно развитие на военнослужещи със старши (с младши) офицерски звания
ЗА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ: ....................
(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)
 

КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:

 
Военно звание, Заемана длъжност
  име, презиме, фамилия  
     
1.    
2.    
3.    
4.    
 
1. КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ, КОИТО СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ:
 
Военно звание, Заемана Брой
  име, презиме, длъжност гласове
  фамилия    
1.      
2.      
3.      
       
 
Комисията предлага ..................................................
(звание, име, презиме и фамилия)
.........................................................................................
(заемана длъжност, номер на военното формирование и гарнизон)
да бъде назначен на вакантната длъжност
.........................................................................................
(наименование на длъжността, номер на военното формирование и гарнизон)
 
2. НЕ БЯХА ДОПУСНАТИ ДО РАЗГЛЕЖДАНЕ КАНДИДАТИТЕ, КОИТО НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ, КАКТО СЛЕДВА:
 
Военно звание, име, презиме и фамилия Военно формирование
Не съответства, поради..............................
1.      
2.      
3.      
................ Председател
(дата) на комисията:
....................
......................................
  ....................
(място) (военно (подпис) (име и
  звание)   фамилия)
  Членове на    
  комисията:    
 
1. ...................................
......................................
......................................
 
2. ...................................
......................................
......................................
 
3. ...................................
......................................
......................................
 
4. ...................................
......................................
......................................
 
5. ...................................
......................................
......................................
 
6. ...................................
......................................
......................................
 
7. ...................................
......................................
......................................
 
8. ...................................
......................................
......................................
 
......................................
......................................
......................................
 
......................................
......................................
......................................
  (военно зва- (подпис) (име и
  ние)   фамилия)


Приложение № 9 към чл. 22, ал. 1


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2010 г., в сила от 23.11.2010 г.)



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
.............................................................................
(структура, в която заседава комисията)
Към рег. №................../20___ г.
Екз. № ...............
 
АКТУАЛИЗИРАН СПИСЪК
на офицерите, на които изтича максималният срок за престояване във военно звание и/или в длъжност през календарната година
 
1. ВОЕННОСЛУЖЕЩИ, НА КОИТО ИЗТИЧА МАКСИМАЛНИЯТ СРОК ЗА ПРЕСТОЯВАНЕ ВЪВ ВОЕННО ЗВАНИЕ И НЕ СА КЛАСИРАНИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ И ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ
 
Военно звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Оценки на професионалните компетентности и личностни характеристики от атестационния формуляр Дата на заемане на длъжността Максимален срок за престояване в длъжност Максималният срок за престояване във военно звание изтича на
1.            
2.            
 
2. ВОЕННОСЛУЖЕЩИ, НА КОИТО ИЗТИЧА МАКСИМАЛНИЯТ СРОК ЗА ПРЕСТОЯВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ И НЕ СА КЛАСИРАНИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ И ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ
 
Военно звание, име, презиме, фамилия Заемана длъжност Оценки на професионалните компетентности и личностни характеристики от атестационния формуляр Дата на заемане на длъжността Максимален срок за престояване в длъжност Максималният срок за престояване във военно звание изтича на
1.            
2.            
   
............. Технически секретар
(дата) на комисията:
   
............. ...............  
..................................................
(място) (военно (подпис) (име и
  звание)   фамилия)


Приложение № 10 към чл. 22, ал. 5



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
.............................................................................
(структура, в която заседава комисията)
 
Към рег. №................../20___ г.
Екз. Единствен
 
ПРОТОКОЛ
за невъзможност да се предложи длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната квалификация
 
от заседание на Комисията за кариерно развитие на ...........................................................................................................................................................................................................
На __.__. 20__г. се проведе заседание на Комисията за кариерно развитие на ................................................................................ В изпълнение на разпоредбите на чл. .......... от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, поради изтичане на максималния срок за престояване във военно звание и/ или в длъжност комисията разгледа възможността да бъде/ат назначен/и на вакантна/и длъжност/и и установи невъзможност да се предложи/ат длъжност/и, съответстваща/и на образованието и на професионалната квалификация на:
 
Военно звание, име, презиме, фамилия Длъжност и военно формирование
     
     
     
................ Председател
(дата) на комисията:
....................
......................................
  ....................
(място) (военно (подпис) (име и
  звание)   фамилия)
       
  Членове на    
  комисията:    
 
1. ...................................
......................................
......................................
 
2. ...................................
......................................
......................................
 
3. ...................................
......................................
......................................
 
4. ...................................
......................................
......................................
 
5. ...................................
......................................
......................................
 
6. ...................................
......................................
......................................
 
7. ...................................
......................................
......................................
 
8. ...................................
......................................
......................................
  (военно зва- (подпис) (име и
  ние)   фамилия)


Промени настройката на бисквитките