Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 9.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 49 ОТ 26 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 96 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 49 ОТ 26 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 96 ОТ 2004 Г.)

В сила от 09.04.2010 г.

Обн. ДВ. бр.27 от 9 Април 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 2 думата "центъра" се заменя с "фонда".


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Фондът осъществява следните дейности:

1. организационно и финансово подпомага български граждани на възраст до 18 години, които се нуждаят от:

а) диагностични и лечебни процедури, които не могат да бъдат извършени своевременно или за които няма условия за извършването им в Република България;

б) лечение на редки заболявания, което не се заплаща от републиканския бюджет и е извън обхвата на задължителното здравно осигуряване;

в) неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти при спазване на условията и реда, определени за тях с наредбата на министъра на здравеопазването по чл. 9, ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, когато лечението на пациента е започнало със средства, предоставени от фонда;

г) медицински изделия, посочени в списък на фонда, които не могат да бъдат осигурени в Република България или които не се финансират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в рамките на планирано лечение в страната по клинични пътеки, с изключение на медицински изделия, помощни средства, съоръжения и приспособления, осигурявани по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания;

д) високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба от пациента в случаите, когато тяхната липса е причина за невъзможността да се извършва адекватно лечение на пациента в Република България;

2. организира и финансира участието на чуждестранни медицински специалисти в диагностични и лечебни процедури на лицата по т. 1 в Република България в случаите, когато няма български медицински специалисти в съответната област и/или това е необходимо за лечебния процес;

3. популяризира, организира и провежда мероприятия за набиране на финансови средства за осъществяване на своята дейност;

4. създава и поддържа регистри на:

а) лицата, които са получили организационно и финансово подпомагане от фонда за дейности по т. 1, резултатите от тях и отпуснатите суми;

б) лечебните заведения, в които са осъществени или могат да бъдат осъществени дейности по т. 1;

в) медицински специалисти по т. 2;

г) дарители.

(2) Фондът не осъществява подпомагане по ал. 1, т. 1 и 2 в случаите, в които за пациента са приложими финансовите механизми за заплащане на съответните здравни дейности, услуги и стоки, осигурени чрез:

1. обхвата на задължителното здравно осигуряване, или

2. правилата за координация на системите за социална сигурност по смисъла на § 1, т. 22 от допълнителната разпоредба на Закона за здравното осигуряване, като в тези случаи се прилага наредбата по чл. 80а, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, или

3. републиканския и общинските бюджети.

(3) В случаите по ал. 1, т. 1, буква "а" при необходимост осигуряваното от фонда финансово подпомагане може да включи и транспорта в двете посоки и престоя на детето и на един негов придружител в чужбина.

(4) Дейността и организацията на работа на фонда се уреждат с правилник на министъра на здравеопазването на основание чл. 60, ал. 2 от Закона за администрацията.

(5) Финансирането на дейностите по ал. 1 и 3 се извършва до размера на средствата по бюджета на фонда за съответната година."


§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. Приходите на фонда се формират от:

1. субсидия от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването;

2. дарения и помощи;

3. други приходи, предвидени в нормативен акт."


§ 4. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Средствата по чл. 3 се разходват за обезпечаване дейността на фонда, като размерът на разходите за издръжка на фонда за съответната година се определя в бюджета на фонда."


§ 5. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Числеността на персонала на администрацията на фонда е 5 щатни бройки, в т.ч. директор."


§ 6. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Фондът се управлява и представлява от директор, който се назначава по трудово правоотношение от министъра на здравеопазването.

(2) Директорът на фонда се атестира на всеки 3 години от комисия, назначена от министъра на здравеопазването. Редът за провеждане на атестацията се определя с правилника по чл. 2, ал. 4.

(3) Министърът на здравеопазването може да прекрати трудовото правоотношение с директора на фонда, ако той е получил отрицателна атестация, с предизвестие по чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда.

(4) Дейността на фонда се подпомага от администрацията на Министерството на здравеопазването и от външни експерти."


§ 7. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Към фонда се създава Обществен съвет с консултативни функции, който се състои от 13 членове.

(2) В състава на Обществения съвет се включват четирима изтъкнати медицински специалисти, по един представител на Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и на Българския Червен кръст, двама представители на неправителствени организации, осъществяващи дейност в областта на подпомагането на деца в страната и дарителството, и по един представител на Българската национална телевизия, Българското национално радио и друга медия в страната.

(3) Съставът на съвета, в т. ч. неговият председател, се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

(4) Общественият съвет:

1. разглежда заявленията за организационно и финансово подпомагане по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2;

2. прави предложение до директора на фонда по всяко подадено заявление, като при положително становище предлага и размера на паричната сума, която да бъде отпусната, а при отрицателно - посочва мотиви;

3. изработва, актуализира и оповестява принципи и правила, въз основа на които се набират и разходват финансови средства за осъществяване дейността на фонда, и предлага при необходимост максимални стойности за финансиране на съответните дейности със средства от фонда;

4. организира, подпомага и провежда мероприятия по набиране на финансови средства за осъществяване дейността на фонда;

5. популяризира дарителската инициатива;

6. анализира дейността на фонда и резултатите от провежданите диагностични и лечебни процедури със средства от фонда.

(5) Мандатът на Обществения съвет е 3 години. Едно лице не може да участва в Обществения съвет повече от два последователни мандата."


§ 8. Създава се чл. 8:

"Чл. 8. Министърът на здравеопазването одобрява годишен отчет за дейността на фонда."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. Министърът на здравеопазването:

1. издава нов Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" в едномесечен срок от обнародването на постановлението в "Държавен вестник";

2. в двумесечен срок от изтичането на срока по т. 1 внася предложение в Министерския съвет за определяне състава на Обществения съвет.


§ 10. В 6-месечен срок от обнародването на правилника по § 9, т. 1 фондът предприема необходимите действия по организиране на регистрите по чл. 2, ал. 1, т. 4.


§ 11. До започване от Център "Фонд за трансплантация" на фактическа дейност по конкретни заявления на лица, нуждаещи се от трансплантация, Център "Фонд за лечение на деца" продължава досегашната си дейност по организационно и финансово подпомагане при трансплантация на стволови клетки при малигнени и хематологични заболявания на български граждани до навършване на:

1. осемнадесетгодишна възраст;

2. двадесет и една годишна възраст, които страдат от съответното заболяване, преди да навършат 18 години, и са приложени методи на конвенционално лечение, които не са дали положителен резултат.


§ 12. До определянето на нов състав на Обществения съвет той продължава работата си в досегашния си състав.


§ 13. В Постановление № 256 на Министерския съвет от 2009 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 88 от 2009 г.; изм., бр. 98 от 2009 г.) в приложението към чл. 2, ал. 2, т. 9 и ал. 3 на ред 6 цифрата "3" се заменя с "5", а на ред 14 числото "28" се заменя с "26".


§ 14. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на здравеопазването.


§ 15. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките