Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 6.IV

РЕШЕНИЕ № 375 ОТ 17 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИОНАЛНИТЕ СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ НА НЕГЕОГРАФСКИ НОМЕРА ПРИ ПРОМЯНА НА ДОСТАВЧИКА, ПРЕДОСТАВЯЩ СЪОТВЕТНАТА УСЛУГА (ДВ, БР. 4 ОТ 2009 Г.)

 

РЕШЕНИЕ № 375 ОТ 17 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИОНАЛНИТЕ СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ НА НЕГЕОГРАФСКИ НОМЕРА ПРИ ПРОМЯНА НА ДОСТАВЧИКА, ПРЕДОСТАВЯЩ СЪОТВЕТНАТА УСЛУГА (ДВ, БР. 4 ОТ 2009 Г.)

В сила от 06.04.2010 г.
Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.26 от 6 Април 2010г.

На основание чл. 35, ал. 4 от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията реши:


§ 1. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За маршрутизиране в рамките на домейна на преносимост на повиквания към пренесени номера доставчиците прилагат метод съгласно приложение № 2."

2. В ал. 2 думите "ал. 1" се заменят с думите "приложение № 1 и приложение № 2".

3. В ал. 3 след думите "по ал. 1" се добавят думите "и ал. 2".


§ 2. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Доставчиците информират Комисията за регулиране на съобщенията (комисията) на всеки 6 месеца за пренесените от и във мрежите им негеографски номера от обхватите по чл. 2, ал. 2 съобразно формат, определен от комисията.

(2) Доставчиците са задължени да предоставят и при мотивирано писмено искане от комисията информацията по ал. 1, както и друга информация относно осъществяване на процеса на преносимост."


§ 3. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. Приемащият доставчик е длъжен да използва пренесен номер в съответствие с предназначението му, определено в Националния номерационен план, както и в съответствие с изискванията на Наредбата по чл. 137 от Закона за електронните съобщения и издаденото от комисията разрешение на приемащия доставчик за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - номера в съответната мрежа, в която е пренесен номерът."


§ 4. В чл. 19 думите "изявили желание за преносимост, включително и преди" се заменят с думата "след".


§ 5. Член 22 се изменя и допълва така:

1. В ал. 1 след думите "обща информационна база данни" се поставя запетая и се добавят думите "съобразно ал. 4,".

2. В ал. 2, изречение първо думата "базата" се заменя с думите "общата база".

3. Добавя се нова ал. 4:

"(4) Общата база данни по ал. 1 обслужва и обмена на информация между мрежите на всички предприятия от съответните домейни за осигуряване на преносимост на географски номера и национално значими номера, предоставени за ползване в мобилни мрежи."


§ 6. В чл. 23 думите "общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на доставчиците" се заменят с думите "общите условия на доставчиците за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера".


§ 7. Член 24 се изменя и допълва така:

1. В ал. 1 след думата "изготвят" се добавят думите "и подписват".

2. Алинея 3 се изменя и допълва така:

"(3) Условията и редът за ползване на преносимост от абонат се определят в общите условия на доставчиците за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера и са в съответствие с тези спецификации и процедурата по ал. 1."


§ 8. В чл. 25, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 на ал. 1 думите "максимален брой заявления" се заменят с думите "брой номера".

2. Точка 9 се изменя така:

"9. определяне на номера за маршрутизация;".

3. Точка 10 се изменя така:

"10. цени между предприятията за осъществяване на преносимост;".

4. Създава се нова т. 11:

"11. ред за присъединяване към процедурата."


§ 9. В чл. 26, ал. 3 думите "преди издаване на удостоверение за пренасяне на номера от даряващия доставчик" се заменят с думите "до деня, предшестващ датата, определена за прозорец на преносимост".


§ 10. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) В случай на неплащане на задължения по чл. 26, ал. 2 приемащият доставчик налага ограничения за ползване на услуги от абоната или заплаща неговите задължения към даряващия доставчик по реда, определен в процедурата по чл. 24, ал. 1 и общите условия на доставчиците за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера.

(2) В случай на незаплащане на задължения по чл. 26, ал. 3 от абоната или от приемащия доставчик, даряващият доставчик може да изиска отлагане на датата на прозореца на преносимост за срок не по-дълъг от 30 дни от подаване на заявлението за преносимост по реда, определен в процедурата по чл. 24, ал. 1 и общите им условия за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера."


§ 11. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Процедурата по пренасяне на номерата се осъществява въз основа на заявление от абонат, подадено по образец при приемащия доставчик или негов оправомощен дистрибутор или търговски представител. Заявлението за пренасяне на номер е в стандартна форма, съгласувана между доставчиците.

(2) Заявлението по ал. 1 представлява упълномощаване на приемащия доставчик да извърши необходимите съобразно настоящите функционални спецификации, процедурата по чл. 24, ал. 1 и общите условия на доставчиците за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера действия по прекратяването на отношенията на заявителя с даряващия доставчик. Заявлението по ал. 1 представлява волеизявление на абоната за прекратяване на договорните отношения с даряващия доставчик.

(3) Заявлението по ал. 1 може да съдържа при наличие на изрично съгласие от страна на приемащия доставчик и упълномощаване в обикновена писмена форма на приемащия доставчик от страна на абоната за заплащане на дължимите към даряващия доставчик плащания от името и за сметка на абоната.

(4) Доставчиците определят в процедурата по чл. 24, ал. 1 данните, които ще се обменят между приемащия и даряващия доставчик в процеса на преносимост. Доставчиците не могат да изискват предоставянето на данни, които създават необосновани затруднения на процеса на преносимост."


§ 12. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. (1) Даряващият доставчик може мотивирано да откаже преносимост на номер/номера пред приемащия доставчик само в следните случаи:

1. номерът е несъществуващ или не е предоставен на абонат на даряващия доставчик;

2. номерът не е активен;

3. даряващият доставчик вече е получил от приемащ доставчик искане за пренасяне на същия номер, процедурата по което още не е приключила;

4. не са заплатени всички задължения към даряващия доставчик, пряко свързани с пренасяния номер и услугите, ползвани чрез него, възникнали и станали изискуеми преди датата на подаване на заявлението и дължими от абоната на даряващия доставчик;

5. не са заплатени до деня, предшестващ датата, определена за прозорец на преносимост, всички дължими суми, свързани с предсрочно прекратяване на срочни договори с даряващия доставчик и/или такива за лизинг на крайни устройства или оборудване, пряко свързани с пренесения номер и услугите, ползвани чрез него;

6. абонатът е ползвал услугите на даряващия доставчик за период, по-малък от 3 месеца;

7. представените от приемащия доставчик данни за абоната са непълни и/или неточни.

(2) Приемащият доставчик може мотивирано да откаже преносимост само в следните случаи:

1. абонатът не е дееспособен и не е надлежно представляван от трето лице;

2. абонатът не е надлежно представляван от трето лице;

3. представените от абоната данни в заявлението са непълни и/или неточни;

4. не са представени изискуемите към заявлението документи;

5. абонатът не е заплатил еднократна потребителска цена за преносимост на номерата, в случай че такава се дължи;

6. налице е някое основание за отказ за предоставяне на услуга, предвидено в общите условия на приемащия доставчик за предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера;

7. липса на техническа възможност да бъде предоставена обществена телефонна услуга на посочения в заявлението за пренасяне адрес.

(3) В случаите по ал. 1, т. 4 и 7 и по ал. 2, т. 1, 2, 3, 4 и 5 заявлението не се разглежда от приемащия доставчик до отстраняване на недостатъците, като спирането на процедурата е за не повече от 30 дни от подаване на заявлението. В случая по ал. 1, т. 5 не се извършва преносимост до отстраняване на този недостатък, като спирането на процедурата е за не повече от 30 дни от подаване на заявлението. В случай че в посочените срокове недостатъците не бъдат отстранени, процедурата се прекратява с изричен писмен отказ на приемащия доставчик. В останалите случаи по ал. 1 и 2 процедурата се прекратява с изричен писмен отказ на приемащия доставчик."


§ 13. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. В случай че не са налице основанията за отказ по чл. 29, ал. 1 и 2, доставчиците осъществяват процеса по пренасяне на номера/ата съобразно определеното в настоящите функционални спецификации, процедурата по чл. 24, ал. 1 и общите им условия за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера."


§ 14. Член 31 се отменя.


§ 15. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. (1) Срокът за реализация на преносимост е до 10 работни дни считано от подаване на заявлението при приемащия доставчик и включва прозорец на преносимост не по-дълъг от 7 часа.

(2) Даряващият доставчик уведомява приемащия доставчик за обстоятелствата по чл. 29, ал. 1 в срок до 2 работни дни считано от получаване на уведомление от приемащия доставчик за наличие на заявление за пренасяне на номер, подадено при него."


§ 16. В чл. 33 думата "Даряващият" се заменя с "Приемащият".


§ 17. Член 36 се изменя и допълва така:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Доставчиците, определят помежду си размер на еднократната цена за администрирането на процеса по пренасяне на номер, която покрива разходите им във връзка с проверка на идентификацията на абонат и за други дейности, свързани с администриране на процеса по пренасяне на номер."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Цената по ал. 1 се заплаща от приемащия на даряващия доставчик."

3. Алинея 3 се отменя.


§ 18. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "определят" се добавя думата "помежду си".

2. В ал. 2 и 3 думите "ал. 1 и 2" се заменят с думите "ал. 1 и ал. 2".


§ 19. Създава се нов чл. 38:

"Чл. 38. (1) В случай че доставчиците не определят помежду си цените по чл. 36, ал. 1 и чл. 37, ал. 1, същите се определят от комисията.

(2) Доставчиците представят в комисията предложенията с определените от тях цени по чл. 36, ал. 1 и чл. 37, ал. 1 заедно с документите по тяхното ценообразуване.

(3) В случай че представените от доставчиците цени не отговарят на изискванията на Закона за електронните съобщения и настоящите функционални спецификации, комисията връща цените за преработване в едномесечен срок.

(4) В случай че в срока по ал. 3 доставчиците не преработят цените или не докажат тяхното съответствие с изискванията на Закона за електронните съобщения и тези функционални спецификации, комисията налага ценови ограничения по един от следните методи:

1. ограничава нарастването на цените до предварително определен ценови праг;

2. сравнителен анализ между определените от доставчиците цени и цените на аналогична услуга, прилагани в държавите - членки на Европейския съюз;

3. определяне на план за постепенно намаляване на цените за определен период от време, след което нивото на цените трябва да достигне до предварително определено ниво."


§ 20. Създава се нова т. 7 на § 1 от допълнителната разпоредба, като останалите точки съответно се преномерират:

"7. "Неактивен номер" е негеографски номер за предоставяне на негеографски услуги, достъпът до който е спрян или ограничен от даряващия доставчик, в случай че номерата се използват в нарушение на изискванията на закона и/или по начин, който застрашава или може да застраши интересите на потребителите."


§ 21. Параграф 3 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. Разпоредбата на чл. 22, ал. 1 влиза в сила след изтичане на срок от 6 месеца считано от реалното въвеждане на процедурата за преносимост на номерата по чл. 134, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от Закона за електронните съобщения чрез подаване на заявление само при приемащ доставчик."


§ 22. Параграф 4 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 4. В срок до един месец от обнародване на Решение № 375 от 17.III.2010 г. на комисията за изменение и допълнение на Функционалните спецификации в "Държавен вестник" доставчиците следва да изготвят, подпишат и представят на комисията процедурата по чл. 24, ал. 1 съобразно измененията във Функционалните спецификации."


§ 23. Параграф 5 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 5. В срок до две седмици от подписване на процедурата по чл. 24, ал. 1 доставчиците следва да изготвят и публикуват на интернет страниците си общи условия за взаимоотношения с абонатите при предоставяне на услугата преносимост на негеографски номера съобразно новите ред и условия за реализирането на преносимостта на номера."


§ 24. Приложение № 1 се изменя така:

"Приложение № 1


Пренасочване на повикване към приемащата мрежа посредством принципите на маршрутизиране напред от даряващата мрежа



1. Даряващата мрежа приема входящо повикване. Тя открива, че виканият номер е пренесен в друга мрежа и прави търсене в база данни (DB), за да извлече необходимата информация за осъществяване на маршрутизация. След това тя пренасочва повикването напред към приемащата мрежа.

2. Опциите a1 и a2 са действащи, когато даряващата мрежа или няма пряка връзка с приемащата мрежа, или когато преносният капацитет на свързаността е по-малък от генерирания трафик.

3. Опцията b е действаща, когато даряващата мрежа и приемащата мрежа са пряко взаимно свързани.

4. В случай че за предшестващите я мрежи даряващата мрежа действа като мрежа "маршрутизираща напред", в своите рамки тя може да използва метода в приложение № 2."


§ 25. Приложение № 2 се изменя така:

"Приложение № 2


Пренасочване на повикването съгласно принципите "Търсене за всички повиквания"



1. Началната мрежа извършва търсене в базата данни за набрания номер и извлича информация за маршрутизация към приемащата мрежа. След това началната мрежа насочва повикването към получаващата мрежа пряко.

2. Началната мрежа насочва повикването към транзитна мрежа. Транзитната мрежа приема входящото повикване, извършва търсене в база данни за извличане на необходимата информация, след което насочва повикването към приемащата мрежа или пряко, или чрез друга транзитна мрежа."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 26. В срок до 4 месеца от обнародване на Решение № 375 от 17.III.2010 г. на комисията за изменение и допълнение на Функционалните спецификации в "Държавен вестник" доставчиците са задължени да осигурят преносимост на номерата съобразно направените изменения във Функционалните спецификации.


§ 27. Решението се приема на основание чл. 134, ал. 3 от Закона за електронните съобщения и влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките