Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 19.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 33 ОТ 12 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ПО НАЕМАНЕ НА РАБОТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 107 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 33 ОТ 12 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ПО НАЕМАНЕ НА РАБОТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 107 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

Обн. ДВ. бр.22 от 19 Март 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "информиране и консултиране" се заменят с "информиране и/или консултиране".

2. В т. 3 думите "професионално и/или мотивационно обучение" се заменят с "обучение на възрастни".


§ 2. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. Посредническа дейност могат да осъществяват лица, които имат право да извършват посреднически услуги по заетостта съгласно българското законодателство, законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, наричани по-нататък "посредник"."


§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Към заявлението по чл. 7 лицата, регистрирани по българското законодателство, прилагат:

1. копие от документа за регистрация или единен идентификационен код съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър;

2. удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението;

3. свидетелство за съдимост на физическото лице или на лицето, което представлява юридическото лице;

4. проект на посреднически договор между посредника и търсещото работа лице;

5. копие от удостоверението за вписване в регистъра на администраторите на лични данни съгласно Закона за защита на личните данни;

6. нотариално заверени копия на документи за завършено средно или висше образование на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа;

7. нотариално заверени копия на документи, удостоверяващи наличието на трудов стаж не по-малко от 3 години в областта на морския транспорт на физическото лице или на представляващия юридическото лице по чл. 3 и на наетите лица, които ще извършват посредническа дейност по наемане на работа на моряци."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите "ал. 1 и 2 " се заменят с "ал. 1".


§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "30 дни" се заменят с "14 дни".

2. В ал. 4 думите "30 дни" се заменят с "14 дни".


§ 5. В чл. 10, ал. 3 се създава изречение второ: "Таксата се заплаща в срок до 14 дни от датата на уведомяването на заявителя, че тя е дължима."


§ 6. В чл. 11 се създават ал. 6 и 7:

"(6) Към регистрите по ал. 1, т. 1 и 2 Агенцията по заетостта създава и поддържа електронна база данни за регистрираните посредници, включваща и електронен вариант на документите по чл. 7, 8, чл. 10, ал. 1, чл. 13, чл. 14, ал. 1, чл. 16, 26, 26а, 30, чл. 33, ал. 1, чл. 35, 38 и чл. 39, ал. 5.

(7) Агенцията по заетостта предоставя в реално време на оправомощени длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" електронен достъп до базата данни по ал. 6."


§ 7. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Регистрацията за извършване на посредническа дейност по наемане на работа се отказва, когато не са спазени изискванията на чл. 29 от Закона за насърчаване на заетостта и на чл. 3, 7, 8, чл. 9, ал. 2, чл. 10, ал. 3 и чл. 23, ал. 2."


§ 8. В чл. 15, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 след думите "изискванията на" се добавя "чл. 28, ал. 7, т. 2 от Закона за насърчаване на заетостта и".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. посредникът нарушава изискванията на чл. 28, ал. 3, т. 1 и 2 от Закона за насърчаване на заетостта и на чл. 6, чл. 23, ал. 1, чл. 27, 30, чл. 31, ал. 1, чл. 32, 35, 36 и 37;".


§ 9. Създава се чл. 22а:

"Чл. 22а. Посредникът отказва извършването на посредническа дейност по наемане на работа по заявки на работодатели, в които не са спазени изискванията на чл. 2 от Закона за насърчаване на заетостта."


§ 10. В чл. 23, ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. права и задължения на лицата по т. 1, включително задължението на посредника, извършващ посредническа дейност по наемане на работа в чужбина или на моряци, да възстанови изцяло разходите за престой и транспорт на изпратените от него лица в случаите, когато не са спазени изискванията на чл. 32 и 37;".


§ 11. В чл. 24, ал. 2 се създава изречение второ: "В 10-дневен срок от разкриването на офиса посредникът заверява регистрите в дирекция "Инспекция по труда" по адрес на офиса."


§ 12. Член 26а се изменя така:

"Чл. 26а. За всяко тримесечие в срок до 10-о число на януари, април, юли и октомври посредникът представя в Агенцията по заетостта информация за регистрираните и устроените на работа лица по форми и показатели, утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта."


§ 13. В чл. 30, ал. 3 т. 4 се изменя така:

"4. задължението на работодателя да сключи за своя сметка застраховка, покриваща рисковете заболяване, злополука, смърт, хоспитализация, медицински разходи, загуба или намаляване на работоспособността на наетите на работа лица преди тяхното заминаване от Република България, действаща на територията на съответната чужда държава, за срока на сключения индивидуален договор за наемане, както и за времето за пътуване;".


§ 14. В чл. 32, ал. 1 се създава изречение второ: "Предоставянето на индивидуалния договор се удостоверява с декларация, подписана от лицето."


§ 15. В чл. 33 ал. 2 се изменя така:

"(2) Документите по ал. 1 се представят за всяко тримесечие в срок до 10-о число на януари, април, юли и октомври."


§ 16. В чл. 35, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. данни за официалната регистрация и идентификация на корабопритежателя, включително ИМО уникален идентификационен номер на компанията или на регистрирания корабопритежател;".

2. Точка 5 се изменя така:

"5. задължението на работодателя да сключи за своя сметка индивидуална и/или групова застраховка, покриваща рисковете заболяване, злополука, смърт, хоспитализация, медицински разходи, загуба или намаляване на работоспособността, или да осигури покритие за защита и обезщетение (P&I покритие) за болест, злополука и смърт на наетите на работа лица преди тяхното заминаване от Република България за срока на сключения индивидуален договор за наемане, както и за времето за пътуване;".


§ 17. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Предоставянето на индивидуалния договор се удостоверява с декларация, подписана от лицето."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Индивидуалният договор за наемане на работа съдържа дата и място на сключване на договора, срок на договора, име и номер на кораба, под които той е регистриран в Международната морска организация (ИМО номер), данните по чл. 35, ал. 3, т. 4, както и данните за застраховката по чл. 35, ал. 3, т. 5, включително име и адрес на застрахователя, номер и дата на застрахователната полица."


§ 18. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) За изпълнението на всеки регистриран договор посредникът представя в Агенцията по заетостта списък на изпратените на работа моряци и данните за застраховката по чл. 35, ал. 3, т. 5, включително име и адрес на застрахователя, номер и дата на застрахователната полица.

(2) Документите по ал. 1 се представят за всяко тримесечие в срок до 10-о число на януари, април, юли и октомври."


§ 19. Създава се чл. 38а:

"Чл. 38а. (1) Посредникът проучва всеки постъпил при него сигнал, свързан с дейността му.

(2) В 3-дневен срок от получаване на сигнала по ал. 1 посредникът предоставя копие на сигнала в териториалните дирекции на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и на Изпълнителна агенция "Морска администрация" по седалище и адрес на управление.

(3) В 14-дневен срок от получаване на сигнала по ал. 1 посредникът отговаря на лицето, подало сигнала, с копие до териториалните дирекции на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и на Изпълнителна агенция "Морска администрация" по седалище и адрес на управление."


§ 20. В чл. 39 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Посредническите договори по чл. 30, ал. 1 и чл. 35, ал. 1 се регистрират в Агенцията по заетостта в срок до 3 дни след заплащане на таксата, определена с тарифа на Министерския съвет, и представяне на документ за извършен превод по банков път.

(2) Таксата по ал. 1 се заплаща в срок до 14 дни от датата на уведомяването на посредника, че тя е дължима."


§ 21. В чл. 40, т. 1 думите "и 3" се заличават.


§ 22. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. "ИМО номер" е корабен идентификационен номер, регламентиран в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море на Международната морска организация от 1974 г."

2. Създават се т. 3 и 4:

"3. "ИМО уникален идентификационен номер на компанията или регистрирания корабопритежател" е номер, определен в съответствие с Резолюция 160(78) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация.

4. "Покритие за защита и обезщетение (P&I покритие)" е застраховка за защита и обезщетение срещу отговорности към и искове от трети страни, произтичащи от притежаването или експлоатацията на кораб."


§ 23. В приложение № 1 към чл. 7 се правят следните изменения:

1. В т. 10 думите "информиране и консултиране" се заменят с "информиране и/или консултиране" и думите "професионално и/или мотивационно обучение" се заменят с "обучение на възрастни".

2. Точка 13 се изменя така:



13. Приложени  копие от документа за регистрация
документи*** или единен идентификационен код
  съгласно чл. 23 от Закона за
  търговския регистър
   удостоверение от съответната
  териториална дирекция на
  Националната агенция за приходите
  за наличието или липсата на
  задължения към датата на подаване
  на заявлението
   свидетелство за съдимост на
  физическото лице или на лицето,
  което представлява юридическото
  лице
   проект на посреднически договор
  между посредника и търсещото
  работа лице
   копие от удостоверението за
  вписване в регистъра на
  администраторите на лични данни
  съгласно Закона за защита на
  личните данни
   нотариално заверени копия на
  документи за завършено средно или
  висше образование на физическото
  лице или на представляващия
  юридическото лице по чл. 3 и на
  наетите лица, които ще извършват
  посредническа дейност по наемане
  на работа
   нотариално заверени копия на
  документи, удостоверяващи
  наличието на трудов стаж не
  по-малко от 3 години в областта на
  морския транспорт
  на физическото лице или на
  представляващия юридическото
  лице по чл. 3 и на наетите лица,
  които ще извършват посредническа
  дейност по наемане на работа на
  моряци.
  **** Изброяват се документите,
  приложени от лицето, регистрирано
  по законодателството на друга
  държава - членка на Европейския
  съюз, или на друга държава - страна
  по Споразумението за Европейското
  икономическо пространство
  1.
  2.
  3.
  4.
  5.
  6.


§ 24. В приложения № 2 и 3 след абревиатурата "БУЛСТАТ" се поставя наклонена черта и се добавя "ЕИК".


Заключителни разпоредби

§ 25. Агенцията по заетостта създава електронната база данни за регистрираните посредници по чл. 11, ал. 6 в срок до 6 месеца от влизането в сила на постановлението.


Промени настройката на бисквитките