Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 19.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

В сила от 20.04.2010 г.
Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.22 от 19 Март 2010г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 след думите "по реда на глава трета" се добавя "с изключение на част Г "Енергиен паспорт на сграда";

б) точка 3 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Техническите паспорти по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 се актуализират при извършване на строителни и монтажни работи (СМР), за които се изисква издаване на разрешение за строеж съгласно глава осма, раздел III от ЗУТ, преди въвеждането на строежите в експлоатация."


§ 2. В чл. 5, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 3 след думите "в промишлените системи като съвкупност от" се добавя "производствени сгради,".

2. В т. 4 думите "сертификат за енергийна ефективност" се заменят със "сертификат за енергийните характеристики, издаден за съществуващи сгради по реда на наредбата по чл. 25 от Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ),".


§ 3. Член 7а се изменя така:

"Чл. 7а. (1) Част Г "Енергиен паспорт на сграда" съдържа най-малко следната информация: функционалното предназначение на сградата и адреса й по местонахождение, снимка на сградата/компютърна графика; регистрационен номер на енергийния паспорт, общите геометрични характеристики, в т.ч. разгънатата застроена площ, отопляваната площ, площта на охлаждания обем; класа на енергопотребление; стойността на интегрираната енергийна характеристика на сградата и референтната й стойност, изразени като специфичен годишен разход на потребна енергия в kWh/m2, и на първична енергия - в случаите, когато е изчислена в проекта на сградата, в kWh/m2; нетната потребна енергия при отсъствие на вътрешни товари, както и брутната потребна енергия с отчитане на вътрешните товари в kWh/m2; общия годишен разход на потребна енергия в MWh, общия годишен разход на първична енергия в MWh - в случаите, когато е изчислен в проекта на сградата; прогнозната стойност на емисиите CO2, еквивалентни на общия годишен разход на първична енергия; оползотворената енергия от възобновяеми енергийни източници в абсолютна стойност и като относителен дял от брутната потребна енергия за сградата; специфичните геометрични характеристики на ограждащите конструкции, проектните им енергийни характеристики, вкл. референтните им стойности; източниците на енергия в сградата, в т.ч. възобновяеми, стойностите на енергийните характеристики на системите за осигуряване на микроклимата, изразени като специфичен годишен разход на потребна енергия за отопление, за вентилация и за охлаждане, в kWh/m2; стойността на специфичния годишен разход на потребна енергия на системата за гореща вода за битови нужди, в kWh/m2, и използваните енергийни източници, в т.ч. възобновяеми.

(2) Енергийният паспорт получава регистрационния номер на техническия паспорт."


§ 4. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Енергийният паспорт се съставя след завършване строителството на цялата сграда преди въвеждането й в експлоатация с цел удостоверяване на съответствието на сградата с проектните нормативни изисквания за енергийна ефективност.

(2) Енергиен паспорт се съставя за сградите съгласно класификацията, определена с наредбата по чл. 15, ал. 3 ЗЕЕ.

(3) Енергиен паспорт не се съставя за:

1. сгради или части от сграда в експлоатация;

2. сградите по чл. 2, ал. 3;

3. сгради с отоплявана/охлаждана площ до 100 m2 или за сгради, които се използват по предназначение до четири месеца в годината;

4. производствени сгради;

5. отделни части от сграда;

6. молитвени домове на законно регистрираните вероизповедания в страната.

(4) Част Г "Енергиен паспорт на сграда" се съставя, подписва и подпечатва от лицето, упражняващо строителен надзор, или от техническия ръководител - за строежите от пета категория.

(5) По задание на възложителя енергиен паспорт може да се състави след изработване на инвестиционния проект, въз основа на който се издава разрешение за строеж на сграда.

(6) Класифицирането на сградите в зависимост от съответния клас на енергопотребление - от клас А (високоефективен) до клас G (нискоефективен), се извършва в съответствие със скалата на класовете на енергопотребление съгласно наредбата по чл. 15, ал. 3 ЗЕЕ.

(7) Енергийният паспорт се съставя по образец съгласно приложението."


§ 5. В чл. 10, ал. 1 след думите "Техническият паспорт на строежа" се поставя запетая и се добавя " в т.ч. "енергийният паспорт на сграда,".


§ 6. В чл. 11, ал. 2 думите "се съставя и технически паспорт" се заменят със "се актуализира техническият паспорт".


§ 7. В чл. 14, ал. 2 думите "се съставя и технически паспорт" се заменят със "се актуализира техническият паспорт".


§ 8. В чл. 15, ал. 1, изречение първо думите "в 3-дневен срок" се заличават.


§ 9. В чл. 17, ал. 2 думите "Националния институт за паметниците на културата" се заменят с "Националния институт за недвижимото културно наследство".


§ 10. В глава втора раздел IV се отменя.


§ 11. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. "Обща отопляема площ на сграда" е сумата от площите на всички отопляеми пространства в сградата, в т.ч. общата площ на помещенията и пространствата за общо ползване, в случаите, когато не се отопляват, но граничат с отопляеми помещения в сградата. Площите се определят по външните им размери."

2. Създава се нова т. 4:

"4. "Площ на охлаждания обем (охлаждана площ)" е площта на пода на обем от сградата, който се охлажда."

3. Досегашната т. 4 става т. 5.


§ 12. Досегашното приложение към чл. 19г, ал. 2 става приложение към чл. 8, ал. 7 и се изменя така:





Преходни и Заключителни разпоредби

§ 13. (1) Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".

(2) Наредбата не се прилага за строежите, за които е започнало производството по въвеждането им в експлоатация.

(3) За започнато производство по въвеждане в експлоатация се счита датата на внасянето на искане пред компетентния орган съгласно ЗУТ.


Промени настройката на бисквитките