Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 19.III

МЕМОРАНДУМ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ОТНОСНО ИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНСУЛТАЦИИ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕГУЛАЦИИ, СТАНДАРТИЗАЦИЯТА, ОЦЕНКАТА НА СЪОТВЕТСТВИЕ И МЕТРОЛОГИЯТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО Н

 

МЕМОРАНДУМ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ОТНОСНО ИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНСУЛТАЦИИ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕГУЛАЦИИ, СТАНДАРТИЗАЦИЯТА, ОЦЕНКАТА НА СЪОТВЕТСТВИЕ И МЕТРОЛОГИЯТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ

(Утвърден с Решение № 92 от 24 февруари 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 24 февруари 2010 г.)

Издаден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.22 от 19 Март 2010г.

Правителството на Република България и правителството на Република Турция (наричани по-долу "страните") са решили да засилят сътрудничеството си в областта на техническите регулации, стандартизацията, оценката на съответствие, акредитацията и метрологията, включващи дейности от международно значение; да премахнат техническите бариери на търговията; да повишат потока на двустранната търговия; да поддържат взаимните си икономически и търговски интереси и да защитават безопасността и здравето на турските и българските потребители.

Страните имат предвид, че България е държава - членка на ЕС, както и че Турция е страна кандидатка за членство в ЕС и е хармонизирала техническото си законодателство с това на ЕС и след приключване на хармонизирането двете държави ще използват паралелно техническо законодателство.

Страните оценяват важността на хармонизирането на националното законодателство с международните стандарти и правила като начин за избягване на ненужните пречки към търговията и за засилване действието на потенциала в двустранната търговия.

С цел насърчаване на споразумението между България и Турция в областта на техническите регулации, стандартизацията, оценката на съответствие, акредитацията и метрологията и създаване на механизъм за предотвратяване на техническите бариери към търговията,

страните, без да се засягат международните им права и задължения, достигнаха до следното споразумение:

1. Да създадат подробен механизъм за консултации и сътрудничество с цел изграждане на канал за техническо сътрудничество, комуникация и обмен на информация.

2. Да считат този механизъм за консултации и сътрудничество за съдействие и диалог в области, отнасящи се до съответните отговорности на Министерството на икономиката и енергетиката на България и Подсекретариата на Министерството на чуждестранната търговия на Турция.

3. Да създадат координационен комитет, който да свиква годишни заседания, които да се провеждат в България и Турция, без да бъде определян изричен времеви график, и на които да се обсъждат основните притеснения и да се съставя планът за бъдещо сътрудничество,

4. Да създадат контактна точка, работеща под ръководството на координационния комитет, която да проучва и отстранява ненужните пречки към търговията, възникнали при подготовката, приемането и прилагането на техническите регулации, стандартите и процедурите за оценка на съответствието, да функционира като система за бързо реагиране за опасенията относно техническите бариери на страните, бързо да се справя с проблемите, свързани с търговията, да отговаря на всички основателни запитвания, да предоставя необходимите документи, да осигурява поток на информация и да изгражда координация между всички заинтересовани страни.

5. Да си разменят информация относно последното (най-новото) законодателство, техническите регулации, стандартите, процедурите за оценка на съответствието, надзора на пазара, акредитацията и метрологията.

6. Да подобрят сътрудничеството между институтите по стандартизация, акредитация и метрология и лабораториите на страните в областта на информацията, периодичната публикация и обмяната на опит, да участват в международни дейности, съвместни семинари, свързани със стандартизацията, акредитацията, качеството, метрологията, и в сътрудничество да извършват проучвания относно проекти от общ (взаимен) интерес.

7. Да подкрепят сътрудничеството между органите за оценка на съответствието на двете страни в общи дейности, проекти и оценки и да способстват за по-добро разбиране на правната и търговската среда, в която работят на световните пазари,

8. При необходимост да гарантират поверителност на документите и получената информация в рамките на този меморандум за сътрудничество.

9. Мирно да уреждат всеки спор относно тълкуването или прилагането на този меморандум за сътрудничество чрез консултации между страните.

10. Да определят Министерството на икономиката и енергетиката за българската страна и Подсекретариата на Министерството на чуждестранната търговия (ГД Стандартизация за чуждестранна търговия) за турската страна като упълномощени органи за изпълнението и прилагането на този меморандум за сътрудничество.

Този меморандум за сътрудничество влиза в сила в съответствие с изискванията на вътрешното законодателство на страните и остава в сила за една година.

Освен ако една от страните не уведоми другата за намерението си да прекрати меморандума за сътрудничество 60 дни преди датата му на изтичане, меморандумът за сътрудничество трябва да се подновява всеки път за по една година.

Изготвен в София на 15 април 2009 г. в два оригинала на български, турски и английски език, като всичките са автентични. В случай на различия в тълкуването английският текст е водещ.


Промени настройката на бисквитките