Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 5.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 82 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 44 ОТ 2008 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 82 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 44 ОТ 2008 Г.)

В сила от 05.03.2010 г.

Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а. (1) Събирането на биометрични данни се въвежда в задграничните представителства, които са оборудвани за тази цел, и след разрешение от директора на дирекция "Консулски отношения".

(2) При подаване на заявление за издаване на виза в задграничните представителства по ал. 1 се събират биометрични данни, включващи дигитална снимка и десет пръстови отпечатъка от кандидата за издаване на виза. За тази цел кандидатът за издаване на виза при първо явяване задължително се явява лично в консулската служба. Биометрични данни могат да не се снемат и да се копират в Националната визова информационна система (НВИС), ако са минали по-малко от 59 месеца от предишното лично явяване. При съмнения относно самоличността на кандидата консулският служител има право да изиска снемане на пръстови отпечатъци и преди изтичането на срока от 59 месеца.

(3) Снимката трябва да отговаря на техническите изисквания в съответствие с международните стандарти, установени в Документ 9303 на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО). Пръстовите отпечатъци се снемат дигитално от положени върху равна повърхност пръсти в съответствие със стандартите на ИКАО и Решение 2006/648/ЕО на Комисията от 22 септември 2006 г. за определяне на техническите спецификации относно стандартите за биометрични характеристики, свързани с разработването на Визова информационна система (OB, L 348M, 24.12.2008 г., специално българско издание: глава 19, том 08, стр. 64 - 66).

(4) Не се събират пръстови отпечатъци от лицата, включени в някоя от категориите по чл. 9а, ал. 5 от Закона за чужденците в Република България. В тези случаи освобождаването от събиране на пръстови отпечатъци се отбелязва в НВИС. В случаите на временна невъзможност за снемане на отпечатъци от 10 пръста консулските длъжностни лица имат право да изискат допълнително разяснение относно причините. Консулските длъжностни лица са длъжни да зачитат достойнството на кандидатите за виза в случай на затруднения при събирането на биометрични данни.

(5) Събирането и въвеждането в НВИС се извършва само от консулски служители, които са изрично оправомощени със заповед на ръководителя на задграничното представителство, и след подписване на декларация от служителя, че е запознат с целите за събиране на биометрични данни в съответствие с чл. 9а, ал. 4 от Закона за чужденците в Република България и се задължава да опазва личните данни на кандидата за издаване на виза.

(6) Събиране на биометрични данни от външен изпълнител на услуги може да се извършва само в случай че е изрично възложено от задграничното представителство с договор, при спазване на изискването за криптирано предаване на данните и под наблюдението на консулската служба. В тези случаи при съмнение консулската служба има право да извърши проверка на снетите от външния изпълнител пръстови отпечатъци. Въвеждането на биометрични данни в НВИС се извършва само от консулски длъжностни лица, на които е предоставен достъп до нея в съответствие с чл. 35, ал. 2.

(7) Консулските служби, в които се събират биометрични данни, имат задължение да предоставят информация за това по подходящ начин.

(8) Събраните биометрични данни от кандидат за издаване на виза се съхраняват в НВИС за срок не по-кратък от 5 години."


§ 2. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Не се издава виза на член на семейството на гражданин на Европейския съюз, на държава от Европейското икономическо пространство и на Конфедерация Швейцария, ако са налице някои от основанията по чл. 22 от Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства. За отказа се съставя формуляр в два екземпляра по образец съгласно приложение № 7, който се подписва от ръководителя на дипломатическото или консулското представителство или от упълномощено от него длъжностно лице. Във формуляра се вписват мотивите, като се посочва основанието за отказа, без да се вписват съображения, засягащи интересите на националната сигурност, и се удостоверява датата на връчване (изпращане) на заинтересуваното лице. Първият екземпляр се връчва или изпраща на кандидата, а вторият се прилага към заявлението за издаване на виза и придружаващите го документи."


§ 3. В приложение № 2 към чл. 12, ал. 1, т. 44 изречение първо се изменя така:

"Давам съгласието си данните, вписани в това заявление, моята снимка и (ако е приложимо) снетите от мен пръстови отпечатъци да бъдат предоставени на компетентните органи и обработени от тях за целите на разглеждането на заявлението за издаване на виза и решението по него. Тези данни, както и моята снимка и пръстови отпечатъци ще бъдат включени и съхранявани в база данни."


§ 4. Създава се приложение № 7 към чл. 38, ал. 2:

"Приложение № 7 към чл. 38, ал. 2


"


Заключителни разпоредби

§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките