Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 5.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения

Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г., изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.91 от 18 Ноември 2016г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 се създава изречение второ:

"Когато към заявлението не е необходимо да се приложи удостоверение за допускане до теоретичен изпит, кандидатите сами могат да подават документите си за явяване на теоретичен изпит."


§ 2. В чл. 10 се създава ал. 5:

"(5) Когато кандидатът не е положил успешно практическия изпит, за повторно и всяко следващо явяване на практически изпит преминава допълнително обучение по управление на моторно превозно средство от категорията, за която ще се явява, както следва:

1. за подкатегории А1, С1, С1+Е, D1 и D1+E и за категории А, Ткт, В+Е, С, С+Е, D и D+E - не по-малко от 2 учебни часа;

2. за подкатегория В1 и категории В, Ттб и Ттм - не по-малко от 4 учебни часа."


§ 3. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "тяхното обучение" се добавя " ,които отговарят на изискванията на чл. 12 и в кабинетите на съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ", които отговарят на изискванията".

2. Алинея 4 се отменя.


§ 4. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 2 думите "членовете на изпитната комисия" се заменят с "лицето, определено да проведе изпита".

2. Създават се ал. 4, 5 и 6:

"(4) Помещението за провеждане на теоретичните изпити е оборудвано със система за видеонаблюдение. Минималните изисквания към техническите характеристики на системата са съгласно приложение № 3а, като:

1. системата по ал. 4 осигурява записи на изображенията, звука, датата и часа с възможност за последващо разглеждане и прослушване на записите от съответния изпит;

2. разположението на камерите е такова, че осигурява запис на действията на всички участници в изпита;

3. системата осигурява непрекъснат запис по време на теоретичните изпити; при прекъсване на записа автоматично се включва светлинен и звуков сигнал;

4. осигурява наблюдение на изпита в реално време и е осигурен свободен достъп до монитора.

(5) За одобряване на кабинет за провеждане на изпити лицата, притежаващи разрешение за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства, подават заявление до "Началника на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ".

(6) Прегледът за съответствие на учебния център с изискванията по ал. 1 се извършва от двама служители на съответния Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" и представител на учебния център. За извършения преглед се съставя протокол (приложение № 3б)."


§ 5. В чл. 13, ал. 1 след думата "категориите" се добавя "А," и след думата "подкатегориите" се добавя "А1,".


§ 6. В чл. 14, ал. 2 се създава т. 4:

"4. осигурени са условия за безопасно изпълнение на упражненията по време на изпитите."


§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Сегашният текст става ал. 1 и в него се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "който може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

б) в т. 3 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

в) в т. 4 думите "който може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

г) в т. 5 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

д) в т. 6 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост", а думите "осемстепенна предавателна кутия" се заменят с "предавателна кутия, която осигурява не по-малко от осем предавателни отношения при движение напред";

е) в т. 7, буква "а" думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост" и думите "осемстепенна предавателна кутия" се заменят с "антиблокираща система на спирачната уредба, с предавателна кутия, която осигурява не по-малко от осем предавателни отношения при движение напред", а в буква "б" думите "и може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

ж) в т. 8 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

з) в т. 9 думите "и може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

и) в т. 10 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

й) в т. 11 думите "може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

к) в т. 12 думите "което може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост";

л) в т. 13 думите "който може да достига скорост" се заменят със "с допустима максимална скорост".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Моторното превозно средство, с което се провеждат практическите изпити, с изключение на мотоциклетите, е оборудвано с техническо средство за видеонаблюдение на пътя пред и на участниците в изпита, което осигурява:

1. видимост на действията на всички участници в изпита, които са в превозното средство;

2. видимост на пътна лента с ъгъл на заснемане не по-малък от 120°;

3. записи на изображенията, звука, датата и часа с възможност за последващо разглеждане и прослушване на записите от съответния изпит;

4. възможност за непрекъснат запис; при прекъсване на записа да се включва светлинна сигнализация;

5. възможност за последващо разглеждане на маршрута по време на изпита (позициониран на интерактивна географска карта, чрез GPS координати);

6. да се създава един файл за двете камери и звука и GPS;

7. възможност в цифровата памет на картата да се въведе № на протокола и поредният номер на кандидата от протокола за изпит в името на файловете, генерирани по време на изпита.

(3) Когато по време на практическия изпит на мястото с допълнителното оборудване на моторното превозно средство седи членът на комисията, превозното средство (с изключение на мотоциклетите) е оборудвано с техническо средство, което включва звукова и светлинна сигнализация при докосването на допълнително монтираните педали, като за състоянието на техническото средство "включено/изключено" има индикация, поставена на видно място."


§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4, т. 1 след думите "теоретичният изпит" се допълва "или за даване на указанията за практическия изпит".

2. Създава са ал. 5:

"(5) Когато теоретичният изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС се провежда в кабинет на лицата, притежаващи разрешението за обучение, те представят списък с не по-малко от 16 кандидати, които те предлагат за допускане до изпит на съответната дата."


§ 9. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 3:

"3. документ за платена такса за организиране, провеждане и явяване на изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, приета с ПМС № 81 от 2000 г., като се допуска документът да е за платените такси на повече от един кандидат."

2. В ал. 9 думата "изпита" се заменя с "практическия изпит".


§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думата "документите" се допълва "по чл. 18, ал. 3, 5, 7 и 9 и чл. 18а, ал. 5".

2. Създава се ал. 8:

"(8) Лицата по ал. 7 за първо явяване на теоретичен и/или практически изпит представят съответното удостоверение за допускане до изпит, заверено от областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" на територията на областта, където са се обучавали."


§ 11. В чл. 25, ал. 6 се създава изречение второ: "Когато практическият изпит се провежда и на учебна площадка, се вписва и адресът на площадката."


§ 12. Заглавието на глава четвърта се изменя така:

"ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЛИЦАТА, КОИТО ПРОВЕЖДАТ ИЗПИТИТЕ"


§ 13. Създава се чл. 26а:

"Чл. 26а. (1) За теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС се определя лице, което при провеждането на изпита дава указания на кандидатите и осъществява контрол по време на решаването на тестовете, и лице, което извършва проверка и оценка на тестовете.

(2) Не се допуска едно и също лице да провежда изпита и да оценява резултатите от съответния изпит.

(3) За провеждане на теоретичните изпити и за оценяване на резултатите могат да бъдат определяни лица, които отговарят на следните изисквания:

1. имат завършено най-малко средно образование;

2. са на възраст не по-малко от 28 години."


§ 14. В чл. 27, ал. 1 думата "Изпитът" се заменя с "Практическият изпит".


§ 15. В чл. 28 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "назначавани за председатели на изпитни комисии" се заменят с "определяни за провеждане на теоретичните и/или практическите изпити за придобиване на правоспособност".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата за провеждане на теоретичните изпити, лицата за проверка и оценяване на тестовете и председателите на изпитните комисии за провеждане на практическите изпити се определят в деня на изпита чрез жребий."


§ 16. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За председатели на изпитни комисии за провеждане на практическите изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС се определят само лица, които:

1. притежават удостоверение за професионална квалификация за провеждане на изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, придобито след преминаване на специализирано обучение при условия и по ред, определени съгласно чл. 153, т. 3 от Закона за движението по пътищата;

2. са преминали необходимото периодично обучение по чл. 153а от Закона за движението по пътищата;

3. притежават свидетелство за управление на МПС от категория В не по-малко от 5 години;

4. притежават свидетелство за управление на МПС от категорията, за която ще провеждат изпити;

5. са на възраст не по-малко от 28 години;

6. притежават висше образование;

7. отговарят на изискванията за психологическа годност, определени в наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 2, буква "б" ЗДвП;

8. притежават застраховка за имуществени и неимуществени вреди, нанесени на трети лица при и по време на провеждане на изпита за придобиване на правоспособност за управление на МПС;

9. не са осъждани за престъпления от общ характер по реда на глава втора "Престъпления против личността" или по реда на глава единадесета, раздел II "Престъпления против транспорта и съобщенията" от особената част на Наказателния кодекс, както и да нямат наложено наказание "Лишаване от право да упражнява определена професия или дейност" по реда на чл. 37, ал. 1, т. 7 от общата част на Наказателния кодекс."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За провеждане на практическите изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от подкатегории А1, С1, С1+Е, D1, D1+Е и категории А, С, С+Е, D, D+Е председателите на изпитни комисии следва не по-малко от 3 години да са провеждали изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория В. Допуска се изключение от това изискване при условие, че лицето може да предостави доказателства за най-малко 5 години управление на превозно средство от съответната категория."

3. В ал. 3 думите "за председатели на изпитни комисии" се заменят със "за провеждане на теоретичните изпити и за председатели на изпитни комисии при провеждане на практическите изпити".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, лицето, определено за проверка и оценка на тестовете, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити не могат да участват при провеждането и оценяването на изпити на лица, с които са в родство по права и по съребрена линия до втора степен включително."


§ 17. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "изпитната комисия" се допълва "за провеждане на практическите изпити".

2. Алинеи 2 и 3 се отменят.


§ 18. Член 31 се отменя.


§ 19. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "изпитна комисия" се заменят с "група".

2. В ал. 3 думите "изпитна комисия" се заменят с "група".


§ 20. В чл. 34 думите "Председателят на изпитната комисия получава" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити получават".


§ 21. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Председателят на изпитната комисия проверява" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, или председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити проверява съответно".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити дават съответните предписания за отстраняване на несъответствието по ал. 1. В случаите, когато несъответствието не е отстранено до един час, изпитът не се провежда или започнатият изпит се прекратява."

3. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Преди започване на теоретичния изпит лицето, определено за провеждане на изпита, се убеждава, че системата за видеонаблюдение по чл. 12, ал. 4 е включена.

(5) Преди започване на изпита по управление председателят на изпитната комисия монтира в превозното средство, с което ще провежда изпита, техническото устройство по чл. 15, ал. 2."


§ 22. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "председателят на изпитната комисия" се заменят с "лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, или председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити".

2. В ал. 1 т. 5 се отменя.


§ 23. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 в края на изречението се допълва "или от съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато изпитът се провежда в кабинет на учебен център и в групата са включени кандидати, обучени от два и повече учебни центрове, изпитът се провежда в кабинета, предложен от учебния център, представил най-голям брой кандидати за изпит в тази група."

3. В ал. 3 думите "от председателя на изпитната комисия" се заличават.

4. Създава се ал. 4:

"(4) Когато теоретичният изпит се провежда в учебен център, лицето, притежаващо разрешението за обучение, в чийто списък към разрешението е вписан съответният учебен кабинет, осигурява правилното функциониране на системата за видеонаблюдение."


§ 24. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. По време на теоретичния изпит освен лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и изпитваните в кабинета могат да присъстват и служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", на които са възложени функции по осъществяване на методическо ръководство и контрол на дейността по провеждане на изпитите."


§ 25. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "осигурява" се заменя с "или учебният център осигурява".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) По време на изпита, провеждан на път в населено място, в МПС присъстват: кандидатът за придобиване на правоспособност за управление на МПС, председателят и членът на комисията. Мястото с допълнителното оборудване в МПС се заема от председателя на изпитната комисия. Когато превозното средство е оборудвано с техническо средство по чл. 15, ал. 3, мястото с допълнителното оборудване в МПС се заема от члена на изпитната комисия. Председателят на комисията може да допусне в МПС съобразно наличните свободни места в него и следващи по реда за изпитване кандидати, включени в изпитната комисия."

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) По време на практическия изпит председателят или членът на изпитната комисия, когато имат достъп до органите за управление, предприема всички възможни действия за осигуряване на безопасността на изпитвания и на другите участници в движението."

4. В ал. 6 думите "в протокола" се заменят с "в съответната група за изпит".


§ 26. В чл. 48а, ал. 3, т. 2 след думите "устройство за" се допълва "двустранна".


§ 27. В чл. 49 думите "Председателят не допуска" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити не допускат".


§ 28. В чл. 50 думите "Председателят не допуска" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити не допускат".


§ 29. Член 51 се изменя така:

"Чл. 51. Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити имат право да отстранят от изпита кандидат, който не спазва реда за неговото провеждане. Това се отразява в изпитния протокол със забележка, която при провеждане на практическия изпит се заверява с подписите на председателя и члена на комисията."


§ 30. Създава се чл. 53а:

"Чл. 53а. (1) Когато теоретичният изпит се провежда в кабинет на учебния център, след приключване на изпита ръководителят на центъра предоставя на лицето, определено за провеждане на изпита, копие от записа на съответния изпит на електронен носител.

(2) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" определя със заповед лицата, които архивират и съхраняват записите от теоретичните и практическите изпити.

(3) Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, и председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити предават записите на лицето по ал. 2. В първия работен ден след провеждането на изпитите записите се изпращат в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

(4) Записите от теоретичните и практическите изпити се съхраняват една година."


§ 31. Член 54 се изменя така:

"Чл. 54. Когато членът на комисията при провеждане на практическите изпити или ръководителят на учебния център, в чийто кабинет е проведен теоретичният изпит, считат, че са допуснати нарушения при провеждането на изпитите, вписват забележка в изпитния протокол и най-късно до края на следващия работен ден писмено уведомяват началника на съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ"."


§ 32. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2010 г., в сила от 02.07.2010 г.) Изискването по чл. 12, ал. 4, чл. 15, ал. 2 и чл. 16, ал. 5 относно оборудването на помещението за провеждане на теоретичните изпити със система за видеонаблюдение, оборудването на моторното превозно средство, с което се провеждат практическите изпити с техническо средство за видеонаблюдение, и минималният брой кандидати за теоретичен изпит влизат в сила на 1 октомври 2010 г.


§ 33. (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2016 г.) Изискването по чл. 29, ал. 1 и 2 относно изискванията към председателите на изпитни комисии за провеждане на практическите изпити влиза в сила на 1 юли 2010 г. Лицата, които към момента на влизане в сила на тази наредба притежават удостоверение за професионална квалификация за провеждане на изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, придобито при условията и по реда на чл. 43 от Наредба № 31 от 1999 г. за изискванията и условията и реда за придобиване на правоспособност за управление на МПС (обн., ДВ, бр. 69 от 1999 г.; изм., бр. 2 и 53 от 2000 г., бр. 9 от 2001 г., бр. 16 и 82 от 2002 г., бр. 17 и 42 от 2004 г., бр. 46 от 2006 г. и бр. 57 от 2007 г.) или чл. 153, т. 3 ЗДвП, могат да бъдат определяни за председатели на изпитни комисии и след 1 юли 2010 г.


§ 34. До 30 септември 2013 г. може да се извършва обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС с превозни средства, които не отговарят на изискванията на чл. 15, т. 7, буква "б" относно дължината на ремаркето.


§ 35. Навсякъде в приложенията думата "БУЛСТАТ" се заменя с "ЕИК/БУЛСТАТ" и "РД "АА" се заменя с "ОО "КД - ДАИ".


§ 36. Навсякъде в наредбата:

1. Думите "Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" и "Регионална дирекция "Автомобилна администрация" се заменят съответно с "Областният отдел "Контролна дейност - ДАИ" и "Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ", а думите "Директора на регионална дирекция "Автомобилна администрация" и "Директорът на регионална дирекция "Автомобилна администрация" се заменят съответно с "Началника на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" и "Началникът на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ".

2. Думите "министъра на транспорта" и "министърът на транспорта" се заменят съответно с "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията", а думите "Министерството на транспорта" и "Министерство на транспорта" се заменят с "Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 37. Приложение № 2 към чл. 18, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 18, ал. 1



ДО
НАЧАЛНИКА НА ОТДЕЛ
"КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ - ДАИ" - ГР. ..........
 
З А Я В Л Е Н И Е
 
от г-н/г-жа ..................................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ...........................................................................................................................................................................................................................................
лична карта № .................................................., издадена на .....................................................................................................................................................
гр. ......................................................................, тел. ...................................................................................................................................................
живущ (а) гр. (с.) ...........................................................................................................................................................................................................................

(постоянен адрес)

община .........................................., ул. .....................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,
Моля да бъда допуснат/а до:
 теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория...............
 практически изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория ........................................................................................................................................
 проверочен изпит
 
ПРИЛАГАМ СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ:
1. копие на удостоверение за допускане до теоретичен изпит № .............../..........................................................................................................................................................
издадено от ...................................................................................................................................................................................................................................
2. копие на удостоверение за допускане до практически изпит № ............ /..........................................................................................................................................................
издадено от ..................................................................................................................................................................................................................................
3. заверено от кандидата копие на свидетелство/диплома за завършено образование
4. копие на документ за загубата на правоспособността, издаден от МВР,
№ ................/...........................................................................................................................................................................................................................
гр. .................... (за лицата, които се явявят на изпит по peдa на чл. 157, ал. 5 ЗДвП)
5. справка от МВР за съответния стаж, придобит преди загубата на правоспособността, № ................/.............................................................................................................................
гр. ................ (за кандидатите по peдa на чл. 157, ал. 5 ЗДвП, когато се изисква стаж);
6. справка от МВР за наложени административни наказания по ЗДвП № ........../..........
гр. ............. (за кандидатите за категориите "С+Е" и "D" и от подкатегории "С1+Е" и "D1");
7. копие на заповедта, с която е наложена принудителната административна мярка "проверочен изпит", № ................./.............................................................................................................
гр. ...........................................................................................................................................................................................................................................
8. копие на удостоверение за психологическа годност, издадено по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 2 ЗДвП (за кандидатите за категориите Ттб, Ттм, "С" и "D" и от подкатегории "С1" и "D1" и лицата, които се явяват на изпит за придобиване на правоспособност по реда на чл. 157, ал. 5 ЗДвП);
9. копие на легализиран превод на свидетелството за управление на МПС (за лица, чието чуждестранно национално свидетелство не отговаря на изискванията по чл. 162, ал. 5 ЗДвП);
10. копие на документ за застраховка на кандидата, валидна към датата на практическия изпит (за кандидатите за категория "А" и от подкатегория "А1")
Притежавам свидетелство за управление на МПС № ........................................................., издадено на .............................................................................................................
за категории ..................................................................................................................................................................................................................................
Категория ............................ съм придобил с пр. №...............................................................................................................................................................................
от .................. г. (само при явяване на изпит за категории, за които се изисква притежаване на определена категория и за доказване на правоспособност за кат. "В", за да не се полага теоретичен изпит).
На теоретичен/практически изпит за правоспособност за управление на МПС от категория ...............................................................................................................................................
се явявам за ......... път, като последния път съм се явил в гр. ......................................................................................................................................................................
ДЕКЛАРИРАМ, че не изтърпявам наказание "Лишаване от право да управлява МПС" и не ми е наложена административна мярка "отнемане на правоспособността за управление на МПС".
При подаване на копия по т. 4, 7, 9 и 10 се представят оригиналите на документите за проверка.
Дата: ..................................
гр. ...................................... ПОДПИС: .............................."


§ 38. Създава се приложение № 3а към чл. 12, ал. 4:

"Приложение № 3а към чл. 12, ал. 4


Минимални изисквания към техническите устройства за оборудване на кабинетите:

1. За помещение с правилна (правоъгълна) форма до 30 кв. м - 4 бр. камери за пълно покритие на залата. В случай че помещението е с неправилна форма, има носещи колони или други прегради, възпрепятстващи видимостта - се добавят камери съобразно конкретния случай.

2. Минимални изисквания към камерите и записващите устройства:

Цветни камери, осигуряващи ясно изображение за действията на участниците в изпита, като поне една от камерите да е оборудвана с микрофон за запис на аудио по времето на провеждане на изпита.

3. Софтуер за мониторинг и управление на хардуерно устройство за запис на сигнала от камери:

Софтуер и хардуерно устройство за мониторинг и запис на всички камери в помещението за провеждане на изпит. Дигитален архиватор. Настройка и контрол на камерите, мониторинга, плановия запис, възпроизвеждането и аудио-видео записа. Мултиплициращи се екранни схеми; пред- и следалармен и ръчен запис на изображение и звук.

Едновременно наблюдение на живо, възпроизвеждане и запис, търсене по дата, време, камера или аларма; дефиниране на потребителски достъп, отчети, редактор на действията. Минимално дисково пространство за съхранение, съответстващо на 72 часа запис от всички камери в помещението за провеждане на изпит.

4. Общи изисквания към системите независимо от типа им:

- възможност за пълен контрол и наблюдение на системата чрез отдалечен достъп по LAN/WAN, включително смяна, премахване или добавяне на потребители, смяна на пароли, смяна на дата и час; поддръжка на най-малко 2 нива на достъп;

- Watermark на записите при експорт;

- резервирано захранване за камерите и записващите устройства (UPS);

- възможност за експорт на записите във формат за последващо разглеждане;

- техниката за запис да е монтирана в помещение с ограничен достъп в метален анкериран шкаф, неподвижно закрепен в стена и под и заключване; шкафът трябва да е с подходящо охлаждане според типа на техниката;

- да се генерира алармено събитие в случай на външна - неоторизирана намеса: изменение на фокус, местоположение или прекъсване на връзката към камерите."


§ 39. Създава се приложение № 3б към чл. 12, ал. 3:

"Приложение № 3б към чл. 12, ал. 3



МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА
 
ПРОТОКОЛ № ................/.....................
за одобрение на учебен център за провеждане на теоретични изпити
 
Днес .................... г. комисия в състав:
Председател: ................................................................................................................................................. -
служител на ОО "КД - ДАИ"
Членове: 1. ................................................................................................................................................. -
служител на ОО "КД - ДАИ"
2. ............................................................................................................................................. -
представител на учебния център,
по искане на:
ФИРМА: ..................................................................., ЕИК/БУЛСТАТ: ...........................................................................................................................................
АДРЕС: .................................................................... , ТЕЛ. ...................................................................................................................................................
УПРАВИТЕЛ: ..........................................................., ЕГН ............................................................................................................................................................
направи преглед на учебния център за съответствие с изискванията на чл. 12 от Наредба № 38 от 2004 г.
Учебният кабинет е с площ ................... кв.м
Учебният кабинет е оборудван със:
 работни места за ................... броя изпитвани;
 работни места за членовете на изпитната комисия;
 система за видеонаблюдение съгласно изискванията на чл. 12, ал. 4;
 има оборудване за закриване на изображенията на таблата и другите материали във връзка с обучението.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ НА КОМИСИЯТА:
 учебният център отговаря на изискванията за провеждане на теоретични изпити.
 учебният център не отговаря на изискванията за провеждане на изпити.
ЗАБЕЛЕЖКИ НА КОМИСИЯТА
..............................................................................................................................................................................................................................................
ВЪЗРАЖЕНИЯ НА ЗАЯВИТЕЛЯ
..............................................................................................................................................................................................................................................
  КОМИСИЯ:
 
Председател:..............................................................................
 
Членове: ..............................................................................
 
1 .....................................................................................
ДАТА: ................................  
  2 .................................................."
   


§ 40. Приложение № 4 към чл. 26, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 26, ал. 1



Утвърдил: .......................
 
ПРОТОКОЛ № ......../............
за провеждане на теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория ...........
 
Начало: ................. Кабинет: ....................
Лице за провеждане на изпита: ...........................................................................................................................................................................................................
Лице за оценка на резултатите:. ...........................................................................................................................................................................................................
Кандидатите са представени от учебен център:
1. ............................................................................................................................................................................................................................................
2. ............................................................................................................................................................................................................................................
3. ............................................................................................................................................................................................................................................
4. ............................................................................................................................................................................................................................................
5. ............................................................................................................................................................................................................................................
 
Име, презиме, ЕГН ИЗПИТЕН ЛИСТ № Оценка Брой Уч. Забележка
  фамилия   А Б да/не грешни отговори център  
1.                
2.                
3.                
................
               
                 
Обобщени По списък: Издържали:  
Лице, провело изпита:...............................................................................
данни Явили се: Неиздържали:  
Лице, оценило резултатите: ............................................................................
"        


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 50 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 02.07.2010 Г.)


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките