Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 5.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА И ДОГОВОРНИТЕ ФОНДОВЕ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА И ДОГОВОРНИТЕ ФОНДОВЕ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.

§ 1. В глава шеста след раздел IIа с наименование "Управление на риска" се създава раздел IIб със следното съдържание:

"Раздел IIб

Изисквания при сключване на репо сделки за покупка или продажба на финансови инструменти като техники за ефективно управление на портфейла на инвестиционните дружества и договорните фондове

Чл. 68л. (1) Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да използват техники за ефективно управление на портфейл, представляващи договори за покупка или продажба на финансови инструменти с уговорка за обратно изкупуване на финансовите инструменти (репо сделки), при условие, че сделките са икономически подходящи, рисковете, произтичащи от тях, са адекватно идентифицирани в процеса на управление на риска и при условие, че служат за изпълнение на поне една от следните цели:

1. намаляване на риска;

2. намаляване на разходите;

3. генериране на допълнителни приходи за инвестиционните дружества и договорните фондове с ниво на риска, което съответства на рисковия профил на инвестиционното дружество и договорния фонд и правилата за диверсификация на риска.

(2) Използването на техниките по ал. 1 не може да води до промяна в инвестиционните цели и ограничения или до завишаване на рисковия профил на инвестиционните дружества и договорните фондове, посочени в учредителните им актове, проспекти и правила, одобрени от комисията.

(3) Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да сключват репо сделките по ал. 1, само ако тази възможност е предвидена в одобрения от комисията проспект.

(4) Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да сключват репо сделките по ал. 1 само ако насрещните страни по тях подлежат на надзор от страна на финансов регулатор от държава членка или друга държава, страна по Споразумението за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

(5) Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да сключват репо сделките по ал. 1 само по отношение на финансови инструменти, в които е разрешено да инвестират съгласно одобрените им от комисията учредителни актове, проспекти и правила.

(6) Инвестиционните дружества и договорните фондове предоставят в своите финансови отчети поотделно информация за всички финансови инструменти, закупени, съответно продадени по репо сделки по ал. 1, разкривайки и общата сума на действащите към датата на изготвяне на отчета договори.

(7) При сключване на репо сделките по ал. 1 рисковата експозиция на инвестиционните дружества и договорните фондове към всяка отделна насрещна страна не може да надхвърля 10 на сто от активите им, когато насрещната страна е банка по чл. 195, ал. 1, т. 6 ЗППЦК и 5 на сто от активите в останалите случаи.

Чл. 68м. (1) Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да сключват репо сделки за покупка на финансови инструменти с уговорка за обратното им изкупуване от продавача на цена и в срок, определени в договора между двете страни, при спазване на следните ограничения:

1. по време на действие на договора инвестиционните дружества и договорните фондове не могат да продават финансовите инструменти, предмет на договора, преди насрещната страна да е упражнила правото си или крайният срок за обратното изкупуване да е изтекъл, освен ако инвестиционните дружества и договорните фондове не разполагат с други средства за изпълнение на задължението по договора; предходното изречение не се прилага в случаите, когато насрещната страна не е изпълнила свои задължения по договора за репо сделка и съгласно договора неизпълнението дава право на инвестиционното дружество и договорния фонд да продават финансовите инструменти;

2. инвестиционните дружества и договорните фондове трябва да осигурят стойност на покупките при репо сделки на равнище, което да им позволява по всяко време да изпълнят задълженията си да изкупуват обратно собствени акции и дялове по искане на техните притежатели.

(2) Финансовите интрументи, които могат да бъдат обект на сделка по ал. 1, са:

1. инструменти на паричния пазар по смисъла на Директива 2007/16/ЕО от 19 март 2007 година за прилагане на Директива 85/611/ЕИО на Съвета относно координирането на законовите, подзаконовите и административните разпоредби относно предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа във връзка с изясняването на някои определения;

2. облигации, издадени или гарантирани от държава членка или друга държава, страна по Споразумението за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, техни централни банки, техни органи на местното самоуправление, от Европейската централна банка, Европейската инвестиционна банка или от международна организация, в която членува Република България, както и квалифицирани дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от трети държави;

3. акции или дялове, издадени от колективна инвестиционна схема, изчисляваща нетна стойност на активите поне два пъти седмично, чието седалище или седалище на управляващото я дружество се намира в държава членка или друга държава, страна по Споразумението за Организацията за икономическо сътрудничество;

4. облигации, търгувани на регулиран пазар в държава членка или друга държава, страна по Споразумението за Организацията за икономическо сътрудничество, търговията с които облигации е достатъчно ликвидна;

5. акции, търгувани на регулиран пазар в държава членка или друга държава, страна по Споразумението за Организацията за икономическо сътрудничество, при условие че тези акции са включени в официален индекс на този пазар.

Чл. 68н. Инвестиционните дружества и договорните фондове могат да сключват репо сделки за продажба на финансови инструменти с уговорка за обратното им изкупуване от страна на инвестиционното дружество и договорния фонд на цена и в срок, определени в договора между страните, като при настъпване на падежа са длъжни да разполагат с достатъчно средства за изплащането на сумата, договорена за връщане на финансовите интрументи."


§ 2. В приложение № 4, точка 2, подточка 2.1 след думите "техниките и инструментите" се добавя "в това число и условията за сключване на репо сделки за покупка и продажба на финансови инструменти".


§ 3. В допълнителната разпоредба се създават точки 12 и 13:

"12. "Финансов регулатор" е орган, който осъществява надзор на дейността на кредитните институции, застрахователите, пенсионноосигурителните дружества и схеми и участниците на капиталовия пазар.

13. "Квалифицирани дългови ценни книжа" са дългови ценни книжа с инвестиционен рейтинг от международно призната рейтингова агенция."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. (1) Инвестиционните дружества и договорните фондове, които съгласно одобрените им от комисията учредителни актове, проспекти и правила имат право да сключват репо сделки за покупка или продажба на финансови инструменти, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата в срок до 31.12.2010 г.

(2) В срока по ал. 1 инвестиционните дружества и договорните фондове по ал. 1 могат да сключват репо сделки за покупка или продажба на финансови инструменти по досегашния ред.


§ 5. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 във връзка с чл. 178 и чл. 197б, ал. 6 ЗППЦК и е приета с Решение № 119-Н от 17 февруари 2010 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките