Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 23.II

ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА ЗА 2009 Г. И ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ПРЕЗ 2009 Г.

 

ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА ЗА 2009 Г. И ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ПРЕЗ 2009 Г.

Точка 1 от Решение № 49 от 04.02.2010 г.

Обн. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г.


ВЪВЕДЕНИЕ

Отчетът е разработен в съответствие с чл. 9, т. 6 на Закона за статистиката и представя изпълнението на задачите от Националната статистическа програма и дейността на НСИ и другите органи на статистиката през 2009 г. Описани са постигнатите резултати по изпълнението на приоритетите от Стратегията за развитие на Националната статистическа система, 2008 - 2012 г., и извършените дейности по производство на статистическа информация в отделните тематични области: демографска и социална статистика, макроикономическа статистика, бизнес статистика и многоотраслова и регионална статистика. Представени са резултатите от разпространението на статистически продукти и услуги, осъщественото европейско и международно сътрудничество, както и ресурсното осигуряване на НСИ. Специално внимание е отделено на проведените за първи път изследвания и дейности в работата на института.

През 2009 г. НСИ осъществяваше своята дейност при нова законодателна рамка, определена от приетия Регламент № 223/11.03.2009 г. на ЕП и на Съвета относно европейската статистика и от изменения и допълнен Закон за статистиката в Република България. Изминалата година се характеризираше с ограничения на ресурсното осигуряване, породени от финансовата и икономическа криза. В тази динамична среда НСИ заедно с БНБ и другите институции - органи на Националната статистическа система, изпълниха успешно задачите и дейностите, заложени в Националната статистическа програма за 2009 г.

Продължи работата по изпълнение на приоритетите от Стратегията за развитие на Националната статистическа система на Република България, 2008 - 2012 г., и Статистическата програма на Общността за периода 2008 - 2012 г. Направени бяха значими инвестиции в съвременни информационни и комуникационни технологии, позволяващи он-лайн подаване на данни от отчетните единици и съкращаване на сроковете за производство на информацията. Постигнаха се съществени резултати в намаляването на натоварването на респондентите чрез опростяване на въпросниците, в повишаване на качеството на статистическата информация и усъвършенстването на нейното разпространение. Укрепен бе професионалният и административен капацитет на човешките ресурси чрез активно обучение на една пета от състава и интензивна обмяна на опит с водещи национални статистически служби на останалите страни - членки на ЕС, финансирани в рамките на Национална програма ФАР. През 2009 г. се засили доверието към официалната статистика у нас и се повиши нейният авторитет в рамките на Европейската статистическа система и международните статистически организации. Изследванията на общественото мнение, проведени от външни за системата институции, регистрират повишаване на удовлетвореността на потребителите и респондентите от работата на институцията.

I. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 2009 Г.

За първи път през 2009 г. НСИ въведе:

· Он-лайн подаване на годишните счетоводни и статистически справки от нефинансовите предприятия чрез уеб базирана информационна система "Бизнес статистика".

· Праг за опростено деклариране на сделки с ниски стойности във външната търговия, който ще бъде прилаган от 2010 г. и ще доведе до намаляване на натоварването на респондентите.

За първи път през 2009 г. НСИ разработи и въведе:

· Единен корпоративен дизайн на институцията и единен дизайн на статистическите публикации.

· Нова потребителски ориентирана интернет страница, обогатена с нови тематични области и данни за минали периоди, с обяснителни и методологични бележки (метаданни) на статистическите показатели, с възможност за сваляне на таблици и графики.

· Нов тип услуга на потребителите, а именно директен достъп чрез интернет до базата от данни за външната търговия и възможност за самостоятелно съставяне на справки и таблици, които съдържат детайлна информация за вноса и износа.

За първи път в историята на българската статистика:

· НСИ бе избран за домакин на годишната среща на ръководителите на статистическите служби на страните - членки на ЕС, която ще се проведе на 29.09. - 01.10.2010 г. в София.

· Председателят на НСИ бе избран за член на Групата за партньорство на Европейската статистическа система, която подпомага дейността на Комитета на ЕСС и разработва стратегически документи в областта на статистиката в ЕС.

· Представител на България - г-жа Христина Митрева - председател на Националния статистически съвет и заместник-министър на труда и социалната политика, бе избрана за член на Европейския статистически консултативен комитет, който оказва съдействие на Европейския парламент, Съвета и Комисията при координирането на стратегическите цели и приоритети в областта на статистическата информация.

За първи път през 2009 г. НСИ:

· Започна разработване на тримесечна информация за демографските процеси, броя и структурите на населението през текущата година и разработи и публикува таблици за смъртност на населението по причини за умиранията.

· Направи многовариантна прогноза за развитие на населението до 2060 г. общо за страната и по области до 2020 г. по хармонизирана с Евростат методология.

· Започна подготовка за предстоящото общо и едновременно в 27-те страни - членки на ЕС, Преброяване на населението и жилищния фонд 2011 г. в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 862/2008 на Европейския парламент и на Съвета.

· Издаде нова двуезична публикация "Краткосрочна бизнес статистика", която съдържа тримесечни данни за производството, цените и заетостта в индустрията, строителството, търговията и услугите.

· Пилотно разработи и публикува данни за здравните сметки за периода 2003 - 2007 г., чрез които се оценяват всички разходи за здравеопазване, и данни за сателитните сметки за туризма през 2006 г.

· Внедри новата Класификация на икономическите дейности КИД - 2008 за всички икономически показатели и агрегационни нива и преизчисли всички динамични редове с месечни и тримесечни показатели по сектори, назад до 2000 г. към новата база за сравнение в ЕС - 2005 г.

II. ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИОРИТЕТИТЕ ОТ СТРАТЕГИЯТА

II.1. НАМАЛЯВАНЕ НА НАТОВАРЕНОСТТА НА РЕСПОНДЕНТИТЕ

През изминалата година НСИ продължи предприемането на конкретни мерки за намаляването на натоварването на респондентите, свързано със задълженията на стопанските и нестопански организации, домакинствата и гражданите по предоставяне на първични статистически данни. Положени бяха усилия в две основни направления:

· по-широко използване на административни източници на данни;

· оптимизиране на статистическия инструментариум.

Направените в края на 2008 г. промени в Закона за статистиката регламентираха правно възможността НСИ да използва данни от административни регистри и информационни системи за производство на официална статистическа информация в страната. В рамките на Туининг проект BG2006/IB/FI/01 "Устойчиво развитие на Националната статистическа система" бяха направени посещения с цел проучване на опита в статистическите служби на Холандия по отношение на използването на административни източници в бизнес статистиката, на Финландия по отношение на използването на административни източници в демографската и социалната статистика и на Франция по отношение на използването на административни източници в статистиката на заетостта.

По време на посещенията бе обменен опит не само по използване на данни от административни източници за производството на конкретни статистически показатели в НСИ, но и по механизмите за координация на дейностите на различните институции по изграждане, поддържане и използване на административни източници за статистически цели в НСС. Проведени бяха два обучителни семинара по техники и методики за производство на статистическа информация с данни от административни източници - един за служители от ЦУ и един за служители от ТСБ. В резултат от детайлното проучване на опита по използване на данни от административни източници за статистически цели от водещите в това направление европейски статистически служби бе разработен план за действие за по-широкото използване на данни от административни регистри и информационни системи при производството на статистическа информация у нас.

През 2009 г. започна активна работа по проучване на съдържанието, обхвата и пригодността на данните в основните административни регистри у нас за статистически цели. Обект на съвместен анализ с експерти от съответните институции бяха Регистърът на осигурените лица, Регистърът на НАП, Информационната система за средното образование (Админ) и други.

През изминалата година бяха предприети редица конкретни стъпки за облекчаване на респондентите по предоставяне на първични данни за целите на официалната статистика. Въведени бяха:

· он-лайн подаване на годишните счетоводни и статистически справки от нефинансовите предприятия чрез уеб базирана информационна система "Бизнес статистика";

· праг за опростено деклариране на сделки с ниски стойности във външната търговия, който ще бъде прилаган от 2010 г. и ще доведе до намаляване на натоварването на респондентите;

· по-висок праг за преобладаващата част икономически дейности от 100 хил. лв. на 120 хил. лв. годишен оборот, което създаде условия за намаляване натовареността предимно на малките и средните предприятия;

· опростени въпросници в тримесечното изследване на пътуванията на домакинствата, на дейността на финансовите посредници, месечните изследвания на производството и цените в индустрията, търговията и услугите и др.;

· вълнови подход в наблюдението на работната сила, при който част от показателите се събират с годишна вместо с тримесечна периодичност.

Освен чрез използването на административни източници и оптимизиране на статистическия инструментариум натоварването на фирмите и гражданите при подаване на статистически данни се регулира и чрез използването на нови информационни технологии. С цел облекчаване на респондентите при подаване на статистически данни през 2009 г. НСИ продължи тенденцията за по-широко въвеждане на електронни въпросници, които могат да се получат директно от интернет страницата на НСИ. През 2009 г. всяка втора фирма е използвала този начин на представяне на данните.

II.2. ПОДОБРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА СТАТИСТИЧЕСКАТА ИНФОРМАЦИЯ

Оценката на качеството на статистическата информация е едно от приоритетните направления в развитието на Европейската статистическа система. Измерването на качеството се основава на заложените в Кодекса на европейската статистическа практика критерии за качество на статистическата информация: адекватност, надеждност, навременност, точност, достъпност, сравнимост и логическа обвързаност. Една статистическа информация е качествена, когато отговоря на всички критерии за качество.

През 2009 г. бяха проведени редица дейности, насочени към усъвършенстване на методологията на статистическите изследвания и повишаване на надеждността и точността на статистическата информация. Конкретните действия по обогатяване на съдържанието на статистическите изследвания, внедряване на мерки за намаляване на броя на неотговорилите, подобряване на извадковите техники и усъвършенстване на методиката за оценка на неотговорилите респонденти или липсващи отговори за отделните изследвания са описани в раздела "Отчет по тематични области".

Средство за повишаване качеството на статистическата информация и постигането на специфичните цели на статистическата система е хармонизирането на понятията и дефинициите в ЕСС на основата на международно приети стандарти. През 2009 г. НСИ започна редовно да разработва доклади за качеството в основните статистически изследвания, следвайки стандартите на Евростат, които бяха публикувани и в интранет страницата на НСИ.

През 2009 г. НСИ продължи да отразява препоръките от Партньорската проверка по внедряването на Кодекса на европейската статистическа практика, направена от Евростат през април 2007 г. Започна внедряването на принципите на кодекса и в другите ведомства - органи на НСС. В средата на 2009 г. в Евростат бе изпратен доклад-самооценка на постигнатия напредък в това направление за периода февруари 2008 - май 2009 г., на идентифицираните предизвикателства и на произтичащите от анализа бъдещи дейности.

НСИ участва в инициирания от Евростат проект за въвеждане на консултативен подход (coaching approach) между страните членки с цел подпомагане прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика и изпълнение на препоръките за одити по качеството. Дейностите по проекта бяха реализирани чрез непрекъснато сътрудничество със Статистическата служба на Португалия (INE), определена за консултант, и ползване на опита на статистическите служби на Ирландия и Нидерландия. В резултат на това за първи път беше разработено Ръководство за вътрешни одити по качеството на статистическите процеси и продукти в НСИ. Вътрешните одити по качеството са елемент от системата за управление на качеството. Ръководството представя одитния процес, организацията, процедурата за неговото провеждане, дейностите по отделните фази, задълженията на участниците и средствата, чрез които се осъществява.

НСИ започна работа по нов проект - Осигуряване на качеството в Националната статистическа система. Очаква се да бъдат разработени насоки и критерии за качеството, методологични документи, както и обучение по новите европейски изисквания за качеството. Проведен беше първият семинар с участие на представители на другите органи на статистиката и потребители на статистическа информация.

II.3. УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА СЪХРАНЕНИЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА СТАТИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Разпространението на статистическа информация е основна дейност на НСС, която се основава на принципите на: равен достъп на всички потребители до предлаганите информационни продукти и услуги; обективност и безпристрастност на разпространяваната информация; навременност и точност при предоставяне на информацията; опазване на статистическата тайна; достъпност и лесна интерпретация на информацията; осигуряване на възможно най-голям брой безплатни стандартизирани публикации и услуги; поддържане на постоянен контакт с потребителите; разширяване на дела на публикациите на английски език.

Приоритет в областта на разпространението през 2009 г. имаха дейностите по усъвършенстване на каналите за разпространение на статистическа информация, въвеждане на потребителски ориентиран подход при разпространението и регулярно провеждане на изследвания за удовлетвореността на потребителите от статистически информационни продукти и услуги. Успешно бяха реализирани няколко ключови проекта, които доведоха до осезаемо подобрение на разпространението на статистическа информация:

· разширен бе наборът от специализирани статистически продукти и услуги, предоставяни на потребители от страната и чужбина;

· разработен и внедрен бе единен корпоративен дизайн на институцията и единен дизайн на статистическите публикации;

· създадена бе нова потребителски ориентирана интернет страница, обогатена с нови тематични области и данни за минали периоди, с обяснителни и методологични бележки (метаданни) на статистическите показатели, с възможност за сваляне на таблици и графики;

· предоставена бе нов тип услуга на потребителите, а именно директен достъп чрез интернет до базата от данни за външната търговия и възможност за самостоятелно съставяне на справки и таблици, които съдържат детайлна информация за вноса и износа.

Връзки с потребителите

Втора година в НСИ функционира "Информационен коридор", в който чрез приемна, конвенционални и компютъризирани места за читателите в библиотеката и зала за пресконференции се извършва обслужване на потребители на статистическа информация. Наблюдава се трайна тенденция на нарастване на интереса към статистическата информация, която се предоставя в "Информационния коридор" на НСИ.



Броят на изпълнените заявки и обслужените потребители от страната и чужбина през 2009 г. се е увеличил с около 4 % в сравнение с предходната година. Увеличил се е и обемът на предоставяната информация - главно за министерствата и централните ведомства. Подобреното качество на обслужването на потребителите и тяхната удовлетвореност от получените статистически информационни продукти и услуги се потвърждава и от резултатите от провежданото на всеки шест месеца анкетно изследване на удовлетвореността на потребителите от предоставяните продукти и услуги. Изпълняват се поетите от НСИ ангажименти към международни организации, институции и ведомства по предоставяне на данни по международни въпросници - обслужват се 122 планови въпросника, за периода февруари - октомври 2009 г. са постъпили и 16 извънпланови въпросника.

Публикации

През 2009 г. на потребителите на статистическа информация бяха предложени общо 40 публикации на НСИ - печатни, на CD и в интернет страницата. Беше увеличен броят на двуезичните публикации (с превод на английски език) - през 2009 г. 29 заглавия и 3 самостоятелни издания на английски език. Общият тираж на разпространените печатни и електронни издания бележи ръст от 24% спрямо предишната година и възлиза на 26 444 броя. Една пета от тях съставляват електронните публикации. От следващата 2010 г. НСИ планира да предоставя безплатно всички свои публикации в електронен вариант чрез интернет страницата. Едновременно с продължаването и поддържането на добрите традиции в издателската дейност на НСИ бяха създадени и нови издания, ориентирани към актуалните потребности, като публикацията "Основни краткосрочни показатели", брошурите "Наблюдение на работната сила" и "129 години българска статистика".

Е-услуги по разпространение на информация

Библиотека

Библиотечните специалисти на НСИ през 2009 г. продължават работата по предоставяне на свободен он-лайн достъп до информационни ресурси на Дигиталната библиотека на НСИ. Чрез софтуерна обработка бяха конвертирани 80 583 PDF дигитални страници. Извършените дейности дадоха възможност за пълен и свободен интернет достъп до създадените дигитални ресурси в глобален мащаб. През 2009 г. в дигиталния център на библиотеката са създадени и обработени 11 336 дигитални страници. Осъществен е книгообмен със статистически служби и международни организации. Интернет порталът на библиотеката на НСИ беше посетен от 17 845 потребителя, които са осъществили 44 662 справки в базата данни. В читалнята на библиотеката бяха обслужени 4175 потребителя на статистическа информация. Използваната литература е 10 311 библиотечни единици.

Интернет страница

През 2009 г. продължи тенденцията за увеличаване на посещаемостта на интернет страницата на НСИ. През изминалата година страницата на НСИ беше посетена 1 406 294 пъти, което представлява увеличение с 40% спрямо предходната година Със същия темп нараснаха и уникалните посещения в страницата, и средният брой посетители на ден. През 2009 г. страницата беше посещавана средно 3852 пъти на ден, като в деня с най-голяма посещаемост, 12 март, посещенията бяха 10 839. В края на 2009 г. броят на активните/наличните страници на интернет страницата на НСИ беше 3557, което е с 4% повече от предишната година. От тях нови или обновени са 1592 страници. През 2009 г. на интернет страницата на НСИ бяха създадени 5 нови статистически рубрики: Енергетика, Статистика на социалната защита, Строителство, Структурни бизнес статистики и Финансова статистика. В рубриката Транспорт беше включена информация за железопътния транспорт, пощенските съобщения и услугите. Започна работа по попълване на данни в "Информационна система за отчитане изпълнението на Програмата на правителството и на годишните цели на администрациите". На интернет страницата бяха публикувани много и разнообразни прессъобщения.

Продължава работата по подпомагане на потребителите на европейска статистическа информация чрез специално обособената рубрика на интернет страницата на НСИ - ESDS Help Desk. Българският център е част от мрежата подобни центрове в националните статистически институции на всички държави - членки на ЕС. Чрез тази мрежа Евростат осъществява стратегията си, насочена към безплатно разпространение на статистическа информация. Потребителите на страницата на Евростат имат възможност за безплатен достъп до хармонизирана статистическа информация, включена в базите данни на Евростат, както и до всички публикации в електронен формат. По-голямата част от запитванията на потребителите през изминалата година се отнасяха за: индексите на потребителските цени и инфлацията в страните - членки на ЕС, заетостта, образованието, външната търговия и туризма. Очертава се тенденция към нарастване на интереса на потребителите към дейността на ESDS Help Desk в България и разширяване на областите на търсената информация.

От началото на септември 2009 г. функционира вътрешна система за управление на входящите потребителски заявки - осъществява се чрез интранет страницата на НСИ. Целта е чрез системата да се подобрят отчетността и контролът на извършените дейности. Системата дава възможност за анализ на потребителското търсене, който ще даде възможност да се разширява кръгът от теми и показатели, които да бъдат включвани в страницата на НСИ. От началото на август 2009 г. започна изследване на удовлетвореността на потребителите от предоставяните статистически информационни продукти и услуги - с нова анкетна карта, която е достъпна и чрез интернет страницата на НСИ.

II.4. УСКОРЕНО ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВИ ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Дейностите по реализацията на "Ускорено внедряване на нови ИКТ" през 2009 г. бяха насочени към осигуряването на средства и технологии, даващи възможност за ефективно обхващане, обработка и разпространение на качествени статистически услуги с цел превръщането на НСИ в първокласен доставчик на статистически продукти и услуги за всички групи потребители от страната и чужбина.

През 2009 г. за първи път в НСИ бе внедрена електронна услуга, позволяваща он-лайн подаване на годишните счетоводни отчети и статистически справки от отчетните единици. Разработената и внедрена web базирана ИС "Бизнес статистика", чрез която се осъществява он-лайн подаването на годишните отчети от бизнеса, е реализирана с най-съвременни Oracle технологични продукти (Oracle Database Server 11g, Oracle WebLogic Server 11g, Oracle BI Server, Publishing and Reporting). По този начин се осигурява не само качествено ново обслужване на респондентите в посока улесняване на тяхната работа, но се повишават и сигурността, надеждността и качеството на подаваните данни. От следващата 2010 г. НСИ ще бъде единна входна точка на он-лайн подаване на годишните отчети за НСИ и НАП, което ще бъде възможно чрез тази информационна система.

През 2009 г. НСИ започна последователен процес на реинженеринг на информационни системи/програмни продукти, използващи морално остарели платформи, към разработка с най-новите технологии Oracle ADF върху Oracle 11g и .Net върху SQL Server и IIS application server. Осъществиха се няколко проекта в това направление (on-line системи/приложения, използващи последни технологии на Microsoft (.Net, IIS, SQL Server 2005), в ключови статистически области като статистика на потребителските цени и инфлацията, тримесечните изследвания на предприятията, на чуждестранните инвестиции и на дълготрайните материални активи, изследването "Използване на ИКТ в предприятията" и изследването "Цени на производител на услуги" от краткосрочната бизнес статистика.

През 2009 г. беше инсталиран един от най-съвременните статистически пакети SPSS Statistics Server 17.0 (IBM Corp придоби SPSS Inc. през лятото на 2009 г.), който се превръща в основна аналитична платформа в работата на НСИ. Със сървърната версия се постигат съществени предимства при обработка на огромни обеми данни и провеждане на ресурсоемки анализи, като висока продуктивност, контрол и администриране на натоварването, увеличена мощност и ускоряване на обработката, ефективност, унификация, сигурност (централизиран и защитен достъп до информацията с възможност за администриране нива и права на достъп на различни потребители до различни бази данни), нисък мрежов трафик, възможност за надграждане на системата. Чрез реализирането на интерфейси към различни съществущи или нови системи се осигурява основата за разработване на data warehouse (DW) върху единна аналитична среда.

През 2009 г. беше извършен качествено нов напредък по предаването на данни към Евростат с предоставения програмен продукт eDamis. Чрез еDamis Евростат реализира концепцията за единична входна точка (SEP) на подаване на данни към Евростат от националните статистически служби. НСИ е реализирал 76% покритие, т.е. 76% от информацията, подавана от НСИ към Евростат, се реализира чрез тази система, с което НСИ се нарежда сред водещите институции в това направление.



Друг изключително важен проект, който стартира от средата на 2009 г., е подготовката на ИКТ за Преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г. Извършиха се дейности, свързани с проучването на съвременните тенденции, респ. технологии в областта на преброяването и възможностите за прилагане на тези ИТ решения в България.

Един от основните приоритети на ИКТ, свързан с поддържане на съвременна комуникационна инфраструктура, се реализира чрез проекта "Частна VPN на НСИ в 27 ТСБ върху оптичната опорна мрежа на държавната администрация", чрез което се внедриха всички технологични предимства на VPN свързаността. Изградена беше и отделна частна VPN мрежа на НСИ, с което бяха реализирани изискванията за сигурност и капацитет, необходими за он-лайн подаването на годишните отчети от бизнеса, както осигуряването на висококачествена поддръжка на техническата и комуникационната инфраструктура за преминаване в 24 часа/7 дни режим на използване.

През 2009 г. бяха закупени, разпределени, инсталирани и пуснати в експлоатация над 200 броя работни станции, принтери и друго оборудване в ТСБ и ЦУ на НСИ. Друга важна задача, която се изпълнява, е миграцията на електронната поща на НСИ от MS Exchange Server v 5.5 към MS Exchange Server 2003. Стартирана беше задачата по активиране директорийната услуга Active Directory на операционната система Windows Server 2003 и поетапно включване и определяне правата за достъп на потребителите, схемите за маршрутизиране на съобщенията, автентикация на потребителите и LDAP услугите за комуникация между потребителите и сървърите в Active Directory. Относно централизираното управление на антивирусния софтуер бяха закупени допълнителни лицензи и обновени старите към същата версия с новозакупените. Извършен беше непрекъснат мониторинг на техническите средства и комуникационна инфраструктура за осигуряване на 24 часа/7 дни режим на работа.

През отчетната година в експлоатация бяха въведени нови технологии за съхранение и разпространение на данните за външнотърговската дейност, основани на използването на он-лайн аналитични обработки (Business Intelligence) и бе изграден портал за достъп до макроданните от ИС "Външна търговия".

От съществено значение за усвояване на съвременните изисквания на новите информационни технологии и повишаване технологичното ниво на персонала беше обучението по една от водещите разработващи платформи - .NET 2.0 Development, вкл. Application Security и SPSS.

II.5. РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ПОДОБРЯВАНЕ УСЛОВИЯТА НА ТРУД

Подробности по този приоритет на Стратегията за развитие на Националната статистическа система на Република България, 2008 - 2012, са описани в раздел "Ресурсно осигуряване".

II.6. РАЗВИТИЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПАРТНЬОРСТВО И МЕЖДУНАРОДНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

През 2009 г. НСИ продължи успешно да изпълнява приоритетните задачи в областта на международното сътрудничество: все по-активно включване в Европейската статистическа система, засилване ролята на НСИ в международните статистически организации, развитие на регионалното и двустранното сътрудничество и участието в проекти в областта на статистиката.

НСИ в Европейската статистическа система

През 2009 г. НСИ участва активно в разработването на европейско законодателство в областта на статистиката. НСИ участва редовно в заседанията на Съвета по европейските въпроси, където се разглеждаха текущи проблеми, свързани с ангажиментите и изискванията, произтичащи от членството на страната в ЕС. В рамките на координационния механизъм Работна група 12 "Статистика" продължи да организира и координира дейностите по хармонизацията на българското законодателство с правото на ЕС в областта на статистиката. Бяха разработени рамкови позиции, коментари и указания по 11 предложения за законодателни актове, които бяха обсъдени и подложени на гласуване в Комитета на Европейската статистическа система. НСИ взе участие в обсъжданията на 7 нови законодателни акта в Работната група по статистика към Съвета на ЕС в Брюксел. С приемането на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г. НСИ изпълни ангажимента за съгласуване на националното законодателство с Регламент относно едновременното провеждане на преброяванията на населението и жилищния фонд в страните членки през 2011 г.

През януари 2009 г. НСИ бе посетен от генералния директор на Евростат г-н Валтер Радермахер, който даде висока оценка на българската статистика и я сравни с "модерен високоскоростен влак". Доказателства за нарастващия авторитет на българската статистика в Европейската статистическа система са:

· избирането на България за домакин на годишната среща на ръководителите на статистическите служби на страните - членки на ЕС, (96-ата Конференция на генералните директори на статистическите служби (DGINS) в ЕС), която ще се проведе на 29.09. - 01.10.2010 г. в София;

· избирането на председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева за член на Групата за партньорство на Европейската статистическа система, която подпомага дейността на Комитета на ЕСС и разработва стратегически документи в областта на статистиката в ЕС;

· представител на България - г-жа Христина Митрева - председател на Националния статистически съвет и заместник-министър на труда и социалната политика, бе избрана за член на Европейския статистически консултативен комитет, който оказва съдействие на Европейския парламент, Съвета и Комисията при координирането на стратегическите цели и приоритети в областта на статистическата информация.

През 2009 г. експерти на НСИ бяха включени в целеви групи на Евростат, разработващи стратегически документи и нови методологии в конкретни статистически области - в стратегическата група по разпространение и комуникация на ниво председател на НСИ, групата за разработване на нов законодателен акт по опазване на статистическата тайна, групата "Партньорство в здравната статистика", разработваща методологията в областта на статистиката на общественото здраве и безопасните условия на труд. НСИ взе участие в 95-ата Конференция на генералните директори на статистическите служби (DGINS) в Малта на тема "Миграцията - включване и равнопоставеност на статистиката" - септември 2009 г., в която председателят на НСИ бе сред модераторите на заключителната кръгла маса, по време на която бе приета Декларация за интегрирането на миграцията в официалната статистика в Европа.

НСИ в международните статистически организации

През изминалата година НСИ участва активно в работата на 40-ата сесия на Статистическата комисия на ООН, 57-ата пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици и 57-ата сесия на Международния статистически институт в Дърбан, Южна Африка, на тема "Статистиката - минало, настояще и бъдеще". България беше включена в групата от 15 страни от целия свят, наречена Групата на приятелите на Председателството към ООН, разработваща методология, препоръки и стандарти за измерване на насилието срещу жените. На 57-ата сесия на Конференцията на европейските статистици, провеждана от Икономическата комисия на ООН за Европа, България участва с пленарен доклад на председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, посветен на прозрачността и почтеността в работата на официалните статистики.

Регионално и двустранно сътрудничество

През 2009 г. НСИ продължи да играе водеща роля в развитието на сътрудничеството между националните статистически институти на страните в Югоизточна Европа. Натрупаният по време на предприсъединителния период опит позволява на НСИ да споделя наученото в рамките на активно двустранно и регионално сътрудничество. Под ръководството на председателя на НСИ в Будва, Черна гора, се проведе Втората среща за сътрудничество в областта на статистиката в Югоизточна Европа, на която бяха очертани конкретни дейности за сътрудничество между националните статистически служби на 10-те страни от региона. НСИ взе участие и в заключителната конференция по Туининг-проект "В помощ на сектор статистика в Хърватия" в Загреб. Председателите на статистическите служби на Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора посетиха България през септември 2009 г. и взеха активно участие в заключителния семинар на успешно приключилия Туининг-проект BG "Устойчиво развитие на Националната статистическа система: Реорганизация на регионалната структура на НСИ", изпълняван от Федералната статистическа служба на Германия и Националния институт за статистически и икономически изследвания на Франция.

През 2009 г. НСИ актуализира споразумението си за двустранно сътрудничество с Държавната статистическа служба на Руската федерация по време на посещението на нейния ръководител г-н Владимир Соколин през април 2009 г. в София. Актуализирана беше Спогодбата за сътрудничество с Националния статистически институт на Румъния. В процес на актуализация са споразуменията със статистическите служби на Литва, Полша и Черна гора.

Европейски проекти и програми

Основно средство за усъвършенстване на методологията, подобряване качеството и повишаване ефективността на статистическото производство бяха внедряваните Многонационални и Национални програми ФАР, както и отпусканите от Евростат целеви субсидии. Чрез тях бе осигурено участието на българските статистици в работни срещи, целеви групи, семинари за обучение, дългосрочни стажове в Евростат и статистическите служби на страните членки. В заключителния мониторингов доклад на Евростат по техническото и финансово изпълнение на Многонационални програми ФАР 2005 и ФАР 2006 и на координацията в рамките на Национална програма ФАР в НСИ от май 2009 г. бе дадена висока оценка на професионализма на експертите, ангажирани в програмите.

През 2009 г. НСИ изпълняваше 19 европейски проекта, финансирани с целеви субсидии от ЕК и съфинансирани от държавния бюджет. До края на годината се очаква да бъдат подписани 22 договора за подобни проекти, които ще бъдат изпълнявани през 2010 г.

В рамките на успешно приключилия Туининг-проект BG "Устойчиво развитие на Националната статистическа система: Реорганизация на регионалната структура на НСИ" на стойност 1,8 млн. евро за 17 месеца бяха реализирани 66 мисии на 62 чуждестранни експерти от ЕС в НСИ и 6 учебни посещения на експерти от НСИ в страните членки. По програмата НСИ получи и оборудване за 1,2 млн. лева. В рамките на проекта беше обучен 20 % (317 души) от персонала, вкл. от териториалните статистически бюра.

В края на 2009 г. стартира двегодишен Туининг-проект "Подкрепа за Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за постигане на европейски стандарти в националните сметки, сенчестата икономика, бизнес статистиката и индекса на потребителските цени", който се реализира от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия и НСИ.

През м. ноември 2008 г. Евростат в съответствие със своята програма за последващ контрол на споразумения за субсидии, отпуснати от Европейската комисия, започна проверка по изпълнението на условията и действително направените разходи по няколко споразумения за субсидии и Многонационални програми ФАР 2001 и ФАР 2002. Процедурата по последващ контрол се извършва на три етапа - посещение на експерти от финансовия отдел на Евростат, последващи консултации и изпращане на допълнителна документация, изготвяне на финален доклад от проверката. През 2009 г. продължи работата по втория етап от последващия контрол.

През м. май 2009 г. Евростат направи мониторинг по техническото и финансово изпълнение на Многонационални програми ФАР 2005 и ФАР 2006 и на координацията в рамките на Национална програма ФАР. Във финалния доклад за мисията ударението се поставя върху професионализма на експертите, работещи по многонационални и национални програми ФАР, и създадената добра организация и координация за извършване на дейността. Беше изказано и задоволството от развитието на сътрудничеството в региона по инициатива на НСИ.

През февруари 2009 г. Туининг-проект BG 06/018-434.08.04 (BG06/IB/FI/01) "Устойчиво развитие на Националната статистическа система: реорганизация на регионалната структура на НСИ" и съпътстващият го Договор за доставка бяха подложени на междинна оценка от независимия оценител EСОТЕC Research & Consulting заедно с други реализирани в държавната администрация проекти от програмите ФАР и Преходен финансов инструмент в Обществен сектор/Развитие на административния капацитет. В окончателния доклад на EСОТЕC от 15 септември 2009 г. усредненият междинен рейтинг на двата проекта на НСИ е най-високият за сектора (1+), като по критериите за значимост, въздействие и устойчивост те са получили най-високите възможни оценки, които не са дадени на нито един от останалите оценявани проекти в сектора.

II.7. ПОСТИГАНЕ НА ПО-ЕФЕКТИВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И КООРДИНАЦИЯ В РАМКИТЕ НА НСС

В съответствие с промените в Закона за статистиката през януари 2009 г. бяха определени органите на статистиката със заповед на министър-председателя на Република България и бе създаден Националният статистически съвет. Основната задача на съвета се свежда до обсъждането на Националната статистическа програма, но НСИ има намерение да продължи усилията си за превръщането му в активен и ефективен орган, осигуряващ прозрачност, публичност и обществен контрол върху дейността на официалната статистика у нас.

През 2009 г. продължи процесът на актуализиране на споразуменията на НСИ с органите на статистиката и други държавни институции с цел постигане на по-голяма съгласуваност на дейностите и сроковете по производство на статистическа информация, осигуряване на непрекъсната обмяна на опит и обучение по въпроси, свързани с промените и най-новите постижения в статистическата методология и активно сътрудничество при удовлетворяване на нововъзникнали информационни потребности за избягване на ненужно въвеждане на допълнителни статистически изследвания при наличие на необходимите данни.

Продължи съвместната подготовка и участие на НСИ и органите на статистиката в европейски програми и проекти, свързани с развитие на статистическите методи, провеждане на нови изследвания и разработване на нови статистически показатели. През 2009 г. продължи внедряването на система за самооценка и мониторинг на спазването на принципите на Кодекса на европейската статистическа практика във всички органи на НСС. НСИ продължи активното участие в работата на междуведомствени комисии и работни групи.

В резултат на разширяване и задълбочаване на междуинституционалното сътрудничество, на по-добрата съгласуваност и интеграция в рамките на НСС стана възможно изпълнението на редица важни нови дейности.

II.8. ЗАСИЛВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО КЪМ ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА

Важна роля за изграждане на доверие към официалната статистика имат строгото спазване на научните принципи и придържането към утвърдените международни и европейски методологии; осигуряването на прозрачност при производството на статистическа информация, както и прилагането на ефективна политика по разпространение на информацията и обслужване на потребителите. През изтеклата година се предприеха редица конкретни мерки за укрепване на доверието към НСС:

· НСИ спечели и изпълни проект "Почтена и прозрачна държавна администрация", финансиран по оперативна програма ОПАК, който има за цел чрез популяризиране на методологиите и дейностите на НСИ да се повиши доверието към официалната статистика;

· на интернет страницата на НСИ се предостави повече информация за същността, методологията и смисъла на основни статистически изследвания и показатели по достъпен и лишен от технически подробности начин за постигане на по-голяма прозрачност при производството на статистическа информация;

· активизиран бе диалогът с всички групи потребители и се възприе потребителски ориентиран подход при предоставянето и публикуването на статистическа информация;

· предприе се активна медийна кампания за популяризиране и утвърждаване на значението на официалната статистика в обществото.

През 2009 г. е подготвена брошура "Наблюдение на работната сила", съдържаща популярно описание на методологията на наблюдението на работната сила - определянето на извадката и начина на събиране на данните, основните понятия и дефиниции, използвани в изследването, изчисляването на показателите и разпространението на информацията. Брошурата се разпространява основно сред домакинствата, определени за участие в изследването. Дейностите и мерките за усъвършенстване качеството на статистическата информация и нейното разпространение, описани по-горе, също имат непосредствено значение за засилване доверието към официалната статистика.

III. ОТЧЕТ ПО ТЕМАТИЧНИ ОБЛАСТИ

III.1. ДЕМОГРАФСКА И СОЦИАЛНА СТАТИСТИКА

Демографска статистика

В резултат от използването на функционалните възможности на ИС "Демография" и възможностите, които предоставя административният източник "ЕСГРАОН", през 2009 г. НСИ започна разработване на тримесечна информация за демографските процеси, броя и структурите на населението през текущата година. Изчисляването на тримесечни данни е отговор на нарастващите потребности на потребителите от страната и чужбина от статистическа информация за демографските процеси в страната и населението. То позволява по-голяма прецизност при изчисляването на различни синтетични показатели (например БВП на глава от населението), които се използват за международни сравнения и при обвързването на икономическите и демографските явления.

В изпълнение на Регламент (ЕО) № 862/2007 на ЕП и на Съвета през 2009 г. започна осигуряването на данни за "държава по рождение" и "икономически статус" на майката при раждане, което дава възможност за по-задълбочен анализ на влиянието на икономическите фактори върху раждаемостта в страната. За първи път в системата на държавната статистика през 2009 г. наред с общите таблици за смъртност бяха съставени таблиците за смъртност по причини за умирания, разработени по Европейския съкратен списък от 65 причини и по статистически райони и области, за периода 2005 - 2008 г.

Поради големия интерес към по-детайлизирана информация за причините за смъртност по отделни социално-икономически групи бе извършена необходимата методологична подготовка и бе създадена организация за изчисляване и публикуване на таблици за смъртност по образование и икономическа активност на починалите лица от следващата 2010 г.

През отчетния период продължи и работата по усъвършенстване на методологията на демографското прогнозиране. Осъществено бе методологическо и количествено обвързване на националните и областните прогнози за населението при използване на методологията на Евростат, в която се отчитат директивите за демографско и икономическо развитие на Европейския съюз.

През 2009 г. НСИ започна подготовка за предстоящото Преброяване на населението и жилищния фонд 2011. Дейностите бяха насочени основно към разработването на нормативната и методологична база на преброяването. Беше приет Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г., който е в изпълнение на Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета за преброяване 2011 в страните - членки на ЕС, и в съответствие с Препоръките на Организацията на обединените нации. Методологичната и организационна дейност по подготовката на преброяването ще продължи и през следващата година. НСИ има готовност и решимост при разработването на методологията и провеждането на Преброяване 2011 да покрие всички изисквания на ЕК и ООН. През 2009 г. в рамките на програмата на Преброяване на населението и жилищния фонд 2011 започна целогодишното изследване на бюджета на времето на населението, което се провежда по хармонизирана програма на Евростат.

Пазар на труда

През 2009 г. към наблюдението на работната сила бе включен допълнителен модул "Навлизане на младите хора на пазара на труда" (съгласно Регламент (ЕО) № 207/2008 на Комисията), който се провеждаше през цялата година, а към годишния формуляр за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд бяха добавени допълнителни показатели, осигуряващи съгласуваност с разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1737/2005 на Комисията, касаещ четиригодишното наблюдение на разходите за труд. Продължи използването на вълновия подход в наблюдението на работната сила, при който част от показателите се събират с годишна (вместо с тримесечна периодичност), а това на свой ред доведе до намаляване на тежестта върху домакинствата и лицата при участие в анкетата. Предоставени бяха данни по новата класификация на икономическите дейности за наетите лица, отработеното време и разходите за работна заплата по краткосрочна бизнес статистика. Бяха изчислени допълнителни структурни индикатори: капан на безработица, данъчна норма за лицата с ниска работна заплата, капан на ниското заплащане, нетни доходи от работни заплати, диференциация в заплащането между половете.

С оглед изпълнение на изискванията за прилагане на вълновия подход (заложени в Регламент (ЕО) № 377/2008 на Комисията) през 2009 г. беше използван метод на калибрация при изчисляване на теглата на годишните показатели. Разработена бе методология за изчисляване на показатели за оценка на точността на данните от тримесечното изследване на наетите лица, отработеното време и разходите за труд. За подобряване съгласуваността между краткосрочната и годишната статистика на заетостта и разходите за труд, данните от тримесечното извадково изследване за наетите лица и средната работна заплата се ревизират с тези от изчерпателното годишно наблюдение, а генералната съвкупност за изследването се актуализира всяко тримесечие на база на административния регистър на осигурените лица, предоставян от Националния осигурителен институт. Започна работата по проект "Съвместяване на работата със семейния живот" - подготовка на инструментариума за изследването, което ще се проведе през 2010 г. съгласно Регламент (ЕО) № 20/2009 на Комисията. Представители на НСИ участваха в междуведомствени работни групи за разработване на Национален план за действие по заетостта и определяне на минималните осигурителни прагове по икономически дейности и класификационни групи професии за 2010 г. През 2009 г. излезе от печат втората публикация "Структура на заплатите 2006", съдържаща подробни данни и методологични бележки от проведеното от НСИ репрезентативно изследване на структурата на заплатите за 2006 г.

Образование и обучение през целия живот

2009 г. бе първата година на поетапно внедряване на Регламент (ЕО) № 452/2008 на Европейския парламент и на Съвета за производството и развитието на статистиката на образованието и обучението през целия живот. Поради това наред с регулярните дейности по производство и разпространение на статистическа информация за дейността и разходите на всички публични и частни институции в областта на предучилищното, основното, средното и висшето образование и професионалното обучение на възрастни усилията бяха насочени към осигуряването на данни за професионалното обучение на възрастни в ЦПО и професионалните гимназии и колежи. В условията на добра междуведомствена координация с МОМН и НАПОО бе изготвен нов статистически електронен въпросник, обхващащ всички учебни програми за възрастни, а не само тези, водещи до придобиване на степен на професионална квалификация. Чрез новия електронен въпросник ще бъдат осигурени потребните данни на НСИ, МОМН, НАПОО и МТСП, както и на всички заинтересовани потребители от страната и чужбина. Точното идентифициране на информационните потребности и доброто сътрудничество с двете министерства и НАПОО позволи опростяването на въпросника и свеждането до минимум на натоварването на отчетните единици (респондентите).

За първи път през 2009 г. беше изготвена и издадена специализирана двуезична публикация "Образование и обучение на възрастни", съдържаща анализ и основни резултати от проведеното изследване сред населението на възраст 25 - 64 години. Основната цел на изследването беше на основата на обща за страните от ЕС методология да се измери степента на участието на населението в активна трудова възраст (25 - 64 г.) в ученето през целия живот и в частност - в неговите три основни форми - формално образование и обучение, неформално обучение и самостоятелно обучение за период от 12 месеца.

С оглед на намаляване на разходите и натоварването на респондентите продължи работата по проучване и анализ на Информационната система на МОМН за средното образование в качеството й на административен източник на данни за целите на статистиката на образованието. Работата в това направление ще продължи и през следващите години, като паралелно ще се разширява ползването на административни източници и усъвършенстването на информационните технологии в тази конкретна област.

Култура

През 2009 г. НСИ се включи в проекта на Евростат "Европейска статистическа мрежа за развитие на статистиката на културата". Основната цел на проекта е изграждането на нова методологическа основа на статистиката на културата в страните от ЕС. Създадена беше междуведомствена работна група от представители на НСИ, Министерството на културата, неправителствени организации и академичната общност у нас с цел осъвременяване на обхвата и методологичната рамка на статистика на културата за покриване на нови области като културен туризъм, културно наследство, стопанско управление на културните институции и фестивална дейност. Заедно с това продължи изпълнението на задачите по разработване, производство и разпространение на статистическа информация за издателската, радиопрограмната и телевизионнопрограмната дейност и на филмовото производство. Осигурена беше информация и за дейността на библиотеките с библиотечен фонд над 200 хил. броя, на музеите, театрите, оперите, оперетите и музикалните колективи.

Обществено здраве и безопасни условия на труд

Основните задачи в областта на статистиката на общественото здравеопазване през 2009 г. произтичат от Регламент (ЕО) № 1338/2008 на Европейския парламент и на Съвета за статистика на общественото здраве и здравословни и безопасни условия на труд и методологическата координация на съвместните действия в рамките на Националната статистическа система. НСИ проведе статистически изследвания за ресурсите на системата на здравеопазването, като системата от стандартни показатели беше разширена с данни за периода 2001 - 2008 г. по показателите: лекари по специалности, медицински специалисти по здравни грижи и категории персонал, лечебни и здравни заведения и легла в тях по статистически райони и области.

За първи път през 2009 г. бяха публикувани данни за легловия фонд в здравните заведения по видове легла (легла за интензивно лечение, психиатрични легла, легла за дългосрочна грижа и други легла) за целия период 2001 - 2008 г. по статистически зони и райони в съответствие с класификацията на Евростат. Също за първи път през миналата година бяха оповестени чрез прессъобщение на НСИ и бяха предоставени на компетентните ведомства данните за здравните сметки за периода 2003 - 2007 г., чрез които се оценяват всички разходи за здравеопазване - както публичните, така и разходите на домакинствата, на нетърговските организации - фондации, сдружения, частни здравноосигурителни фондове, класифицирани по изпълнители на медицински услуги и по функции.

През 2009 г. бяха представени и данните от проведеното първо Европейско здравно интервю, финансирано чрез целева субсидия от ЕК. Изследването се провежда по единна методология за страните - членки на ЕС, и осигурява сравними данни за страните от ЕС за здравния статус, начина на живот (здравни детерминанти) и ползването на здравни услуги от населението. Изследването обхваща представителна за страната извадка от 8393 лица на възраст 15 и повече навършени години в 3725 обикновени домакинства.

Резултатите от изследването обхващат самооценка на здравето, наличие на продължителни (хронични) заболявания или здравни проблеми и наличие на ограничения при извършване на обичайните дейности поради здравословни проблеми. Използването на медицински услуги от населението се характеризира чрез хоспитализацията на анкетираните лица; обръщаемост към общо практикуващ лекар, лекари специалисти, лекари по дентална медицина; някои специфични медицински специалисти (от една страна, парамедици и от друга - алтернативни медицински специалисти); ползване на грижи и услуги у дома във връзка с ограничения, свързани със здравето, прилагането на някои профилактични мерки - ваксинация против грип, измерване на кръвното налягане от медицински специалист, профилактика на нивото на холестерола, кръвната захар, извършване на мамография и цитонамазка. Резултатите от Европейското здравно интервю характеризират и основните здравни детерминанти - тютюнопушене и консумация на алкохол, наднормено тегло, физическа активност, здравословно хранене.

През 2009 г. представители на НСИ участваха активно в работата на програмата ,,Партньорство в здравната статистика" на Евростат, чрез която се развива методологията и се планират изследванията в статистиката на общественото здраве и здравословните и безопасни условия на труд в Общността. Представител на НСИ участва и в експертна разработваща група на Евростат. По покана на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) НСИ беше една от 6-те статистически институции, участвали в проект на ЕК, изпълняван от ОИСР, за развитие на методологията за оценка на частните разходи за здравеопазване по системата на здравни сметки. Подготвен беше методологически доклад, който беше представен на среща на ОИСР.

Националният център по здравна информация (НЦЗИ) като орган на статистиката е изпълнил всички задачи, включени в НСП за 2009 г. Чрез мрежата от регионални центрове по здравеопазване са проведени планираните изследвания за: лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, психиатрични заведения, кожно-венерологични заведения, центрове за спешна медицинска помощ, онкологични заведения, пневмофтизиатрични заведения, центрове за трансфузионна хематология, центрове за хемодиализа, регистрирани заразни заболявания, хоспитализирани случаи в лечебните заведения по вид на заболяването и възрастови групи, регистрирани заболявания от активна туберкулоза и хронични неспецифични белодробни заболявания, венерически болести, злокачествени новообразувания.

Статистическите данни за трудовите злополуки, станали в България през 2007 г., са събрани и обработени съгласно статистическата система "Трудови злополуки" от Националния осигурителен институт (НОИ).

Статистика на правосъдието

През 2009 г. НСИ продължи да работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Върховната касационна прокуратура на Република България, Националната следствена служба, териториалните следствени служби, районните, окръжните и военните съдилища като институции, осигуряващи административни данни за броя и структурата на престъпленията, обвиняемите и осъдените лица (вкл. и осъдените непълнолетни лица) на национално равнище и по статистически райони, области и общини, както и за дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. За първи път през 2009 г. бяха обработени и данни за осъдените лица с влезли в сила присъди, получени от административен източник - Прокуратурата на Република България (Националната следствена служба). Данните са предоставени от действащата информационна система на следствените служби - елемент на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

През 2009 г. НСИ като национален координатор, съвместно с Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието (Главна дирекция "Изпълнения на наказанията"), участва в подготовката на данни и метаданни за регистрираните престъпления и за населението в затворите през 2008 г. Тази информация ще бъде представена на интернет страницата на Евростат и в агрегирани таблици в публикацията "Статистика във фокус".

НСИ координира събирането и предоставянето на националните данни и метаданни от Министерството на вътрешните работи, Главната прокуратура (Върховната касационна прокуратура), Държавната агенция за национална сигурност, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за мерките за противодействие на прането на пари от всички страни - членки на ЕС, по методика, разработена от Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на ЕК.

НСИ участва в проект на ЕК "Разработване и провеждане на наблюдение в страните - членки на ЕС, за оценка на влиянието на извършени престъпления срещу бизнес предприятия. Целта на проекта е да се подготвят всички елементи и статистическият инструментариум, необходими за провеждането на Европейско наблюдение за престъпленията, извършени срещу бизнес предприятията в следващите няколко години.

НСИ беше национален координатор и при провеждането на "Единадесетото наблюдение на тенденциите на престъпността и действията на системите на наказателното правораздаване на ООН (UN-CTS), отнасящо се за 2007 - 2008 г.". Наблюдението е предприето от Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) в сътрудничество със Статистическия отдел на ООН. Основната цел на наблюдението е да се съберат данни за случаите на регистрираните престъпления и за дейностите на системите за наказателното правораздаване с цел подобряване на анализа и разпространение на информацията в глобален мащаб.

Изпълнени бяха редица текущи задачи по информационното осигуряване на мониторинга на Националния план за действие по равнопоставеност на жените и мъжете на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на престъпността и правосъдието. Бяха предоставени статистически данни за престъпността за периода 2002 - 2008 г. за публикация "Изграждане на ефективен капацитет за прилагане на джендър мейнстрийминг подхода" на МТСП.

Доходи и условия на живот

През 2009 г. беше разработено техническо задание и извършена промяна в програмното осигуряване за годишната обработка на резултатите от наблюдението на домакинските бюджети, с които приключи етапът на внедряване на новата Класификация за доходите на домакинствата и промените в инструментариума на изследването.

Започна подготовката за промяна на методологията на изследването на домакинските бюджети. Във връзка с изискванията на Евростат (Doc. HBS/153E/2009/REV), свързани с HBS 2010, за подсигуряване съпоставимост на данните за домакинските бюджети във всички страни - членки на ЕС, започна подготовката за промяна на някои съществуващи променливи и въвеждане на нови в наблюдението на домакинските бюджети през 2010 г. Подготвя се и внедряването на основните социално-икономически характеристики (core social variables) съгласно Европейската програма за социални изследвания (EPSS). Изчислени бяха показатели за бедност (Laeken monetary poverty indicators) - общо за населението и по отделни специфични групи според алгоритмите на Евростат. Съгласно приетата от МС методика за изчисляване на официалната линия на бедност в страната беше изчислена линията за 2010 г.

В изпълнение на Регламент (ЕО) № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета НСИ проведе регулярното панелно изследване "Статистика на доходите и условията на живот" (EU-SILC 2009). Изследването се финансира с целева субсидия на ЕК. Проектът е от изключителна важност за сравнителното изучаване на бедността и социалната изолация и тяхното проследяване във времето в отделните страни - членки на ЕС, тъй като осигурява хармонизирани данни за доходите в две измерения: моментни и лонгитудинални. В периода април - юли 2009 г. се проведе анкетното проучване на терен сред 7310 домакинства и 18 250 лица на 16 и повече години.

През годината бяха финализирани и изпратени в Евростат основните файлове с данни за 2006 и 2007 г. и съпътстващите ги индикатори за бедност и социално включване. Подготвен беше националният масив с данни от изследването, проведено през 2008 г., и приключи работата по оценка на качеството на данните и статистическите процедури по заместване на липсващите стойности, претегляне и калибриране на данните.

С цел повишаване пълнотата и надеждността на информацията през 2009 г. успешно беше осъществена връзката между данните от административния регистър на НОИ и наблюдението на доходите и условията на живот на НСИ. Предстои провеждане на експеримент с използване на CAPI технология (използване на преносими компютри при провеждане на интервютата) за провеждане на анкетни проучвания. Внедряването на новата технология при работата на терен ще намали значително натовареността на респондентите и ще подобри качеството на получаваните данни.

НСИ участва в проект на ЕК "Подобряване използването на изследването на домакинските бюджети за изчисляване на индикатори за консумацията на храни".

Социална защита

В съответствие с Регламент (ЕО) № 458/2007 на Европейския парламент и на Съвета и последващите два регламента на Европейския парламент и на Съвета относно Европейската система за интегрирана статистика на социалната защита през 2009 г. приключи попълването на статистически данни за 2007 г. по Основния модул на системата и по Модула за бенефициентите на пенсии. Внедряването на Европейската система за социална защита на национално ниво беше подпомогнато с финансиране по проект ,,Статистика на социалната защита" в рамките на Многонационална програма ФАР 2006, изпълняван съвместно с НОИ.

Кратък преглед на Системата за социална защита и анализ на получените резултати за периода 2005 - 2007 г. са публикувани на интернет страницата на НСИ. До края на 2009 г. ще бъде издадена електронна публикация, съдържаща данни за приходите, разходите и изплатените обезщетения по функции и схеми на социална защита, общо описание на схемите и включените обезщетения, както и данни по Модула за бенефициентите на пенсии.

III.2. МАКРОИКОНОМИЧЕСКА СТАТИСТИКА

Годишни и тримесечни икономически сметки

Основните задачи в областта на националните икономически сметки бяха свързани с методологическото развитие и подобряване на качеството на данните, както и с повишаване степента на хармонизация с регламентите на ЕК и съкращаване на сроковете за предоставяне на данните. НСИ продължи регулярното производство на годишни данни за БВП и неговите компоненти по трите метода - производствен, метод на доходите и метод на крайното използване, както и на регионални данни за БВП и на таблици "Ресурс-използване". През периода бе реализирана планираната ревизия на данните за БВП за периода 1995 - 2007 г. Бяха разработени нови показатели в областта на съставянето на БВП на базата на проведени допълнителни изследвания и също така бе направена преоценка на всички данъци и социални осигуровки и приложен методът "Модифицирана касова основа" по препоръка на Евростат. Продължи работата по проучване на методологията и наличната статистическа и административна информация за разработването на регионални сметки в областта на домакинствата - първично и вторично разпределение на доходите на домакинствата.

НСИ взе активно участие в процеса на ревизиране на ЕСС '95 и в съвместни проекти с Евростат и страни от ЕС, като по този начин се насочи към осигуряване на максимално методологическо съответствие на показателите на национални сметки между страните членки.

С цел подобряване на координацията и ефективността на взаимодействието между НСИ и останалите институции, осигуряващи базова информация за производството на национални сметки, започна работа по актуализирането на меморандума за сътрудничество между НСИ, БНБ и МФ.

През 2009 г. бяха съкратени сроковете за предоставянето на регулярни тримесечни оценки за БВП и неговите компоненти от 75 на 70 дни. НСИ започна да изпраща за публикуване официални експресни оценки за БВП на 45-ия ден след края на отчетния период. През 2009 г. продължи работата по разработването и усъвършенстването на националните финансови сметки. От НСИ бяха подготвени баланси за финансовите активи и пасиви, сметки за потоците, преоценки и други изменения в обема на активите и пасивите за 2007 г., интегрирани в цялостна система за наличностите и потоците в съответствие с методологическите изисквания на ЕСС '95.

В изпълнение на Регламент на Европейската комисия през 2009 г. се разшири наборът от показатели за застрахователите, доброволните пенсионни фондове и кредитните институции по финансовите анекси на структурна бизнес статистика.

Държавна финансова статистика

Усилията в областта на държавната финансова статистика бяха насочени към по-нататъшното методологическо развитие и подобряване на качеството на данните. В изпълнение на препоръките на Евростат, направени вследствие на мисията им за оценка на свръхдефицита и дълга на държавно управление през месец март 2008 г. НСИ пое разработването и предоставянето на Нотификационните таблици за дълга и дефицита на сектор "Държавно управление". Съвместно с Министерството на финансите се изготвиха и предоставиха на Евростат данните за дълга и дефицита за 2008 г.

Бяха подготвени и предоставени на Евростат тримесечните показатели за сектор "Държавно управление", таблица 25 от трансмисионната програма. Започна работата и по ревизирането на данните за краткосрочна статистика на сектор "Държавно управление" от 2000 г.

Съгласно дерогациите на страната, които има в областта на държавната финансова статистика, бяха предоставени данни на Евростат за 1998 г. относно таблица 2 "Основни макроикономически индикатори за сектор "Държавно управление" и таблица 11 "Разходи на сектор "Държавно управление" по функции" общо и по подсектори на 2-ро ниво съгласно КОФОГ класификацията за периода 2000 - 2008 г.

Беше разработена и предоставена таблица 9 "Данъци и социални осигуровки по сектори на държавно управление" за 2008 г. На Евростат беше предоставена информацията от 1998 г. в динамика съгласно утвърдените изисквания за предоставяне на данни за България.

Подобряването на съгласуваността на данните по годишните финансови национални сметки с Нотификационни таблици за дълга и дефицита на сектор "Държавно управление" ще бъде основна задача за НСИ и за останалите институции.

Мониторинг на собствените ресурси

Съгласно член 2, параграф 2 на Регламент (ЕО, Евратом) № 1287/2003 на Съвета от 15 юли 2003 г. за хармонизиране на брутния национален доход по пазарни цени всяка година в срок до 22 септември държавите членки са задължени да предоставят на Комисията (Евростат) в контекста на националните счетоводни процедури данни за брутния национален доход и неговите компоненти. Основните задачи в областта на мониторинга на собствените ресурси се отнасят до предоставянето на данни за брутния национален доход, доклада по качеството на данните и описание на източниците и методите, използвани при разработване на данните. Въз основа на тези документи Евростат оценява качеството и изчерпателността на данните за БНД и тяхното съответствие с ЕСС '95. През 2009 г. бяха предоставени данни за периода 2002 - 2008 г., придружени със съответния доклад по качеството.

През 2009 г. бяха предоставени на Евростат доклад "Описание на източниците и методите за съставяне на БВП и БНД" и съпровождащите го таблици относно изчисляването на показателите в областта на националните сметки.

Потребителски цени

Основен приоритет в работата бе провеждането на месечните статистически наблюдения на потребителските цени, които осигуриха необходимата информация за изчисляването на националния индекс на потребителските цени (ИПЦ), на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и на индекса на цените за малката кошница от 100 социално полезни и жизнено необходими стоки и услуги на най-нискодоходните 20 % домакинства.

Продължи работата по усъвършенстването на методологията, конструирането и производството на индексите на потребителските цени във връзка с хармонизирането с европейските и международни стандарти. През 2009 г. беше актуализирана извадката от търговски точки за наблюдение, подобрен беше подборът на стоките и услугите, включени в потребителската кошница, разширен бе обхватът на някои подиндекси. Усъвършенствана бе системата от статистически тегла за конструирането на индексите на потребителските цени и бе разширено използването на информация от допълнителни източници. Подобрени бяха методите за третиране на цените на фиксираните телефонни услуги в индекса във връзка с настъпилите през годината промени в предлаганите тарифи. Актуализирани бяха потребителските профили, използвани при изчисляването на индекса на цените на пътнотранспортните застраховки. Усъвършенствани бяха индексите на цените на тютюневите изделия, автомобилите, услугите по настаняване, книгите и вестниците в съответствие с препоръките на Евростат, посочени в доклада от Целево посещение за съответствието (Compliance country visit) на произвеждания от Република България ХИПЦ със законодателството на ЕС. Продължи и се разшири прилагането на методи за оценка на качеството при промяна на качеството на стоките и услуги представители.

През 2009 г. успешно бе внедрена в реална експлоатация новата информационна система "Потребителски цени" за събирането, обработката, анализирането, съхраняването, предоставянето и разпространението на статистическата информация за потребителските цени, която доведе до ускоряване и улесняване на обработката на данните.

Друго приоритетно направление на работата през 2009 г. в областта на индексите на потребителските цени бе внедряването на нови изследвания и показатели чрез участието в пилотни проекти на Евростат. Успешно завърши работата по конструирането на новия показател ХИПЦ при постоянни равнища на данъците (HICP-CT) и започна регулярното му производство. Продължи работата по пилотния проект "Включване на жилищата, обитавани от собственици (Owner-Occupied Housing - OOH) в ХИПЦ". През 2009 г. стартираха и дейностите по проекта "Внедряване на Регламент (ЕО) № 1334/2007 от 14 ноември 2007 г. на Комисията, изменящ Регламент (ЕО) № 1749/96 на Комисията за оценка на качеството и подбор в съответствие с чл. 13 на Регламент (ЕО) № 2494/95 на Съвета".

НСИ продължи участието си в Програмата за европейски сравнения (ПЕС), която е част от текущата програма по статистика на Европейската комисия, съгласно Регламент (ЕО) № 1445/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2007 г. за установяване на общи правила за предоставяне на основна информация относно паритетите на покупателна способност (ППС), както и за тяхното изчисление и разпространение. Националният статистически институт постига целите на ПЕС, като стриктно спазва сроковете, заложени в международния работен план за изчисляване на ППС, ежегодно утвърждаван от Работната група по ППС, в която членуват всички европейски страни партньори. Подобрени бяха качеството и защитата на изпращаната индивидуална информация в резултат на усъвършенстването на методите за контрол на данните в периода на предварително наблюдение и на 4-те последователни етапа на валидиране както на входящата информация, така и на резултатите. Евростат и страните от ЕС усъвършенстваха новите инструменти за он-лайн и оф-лайн работа в базата данни "ППС".

Статистика на външната търговия

През 2009 г. продължи усъвършенстването на дейностите, свързани с изпълнение на текущите задачи по ежемесечното производство и разпространение на информация за движението на външнотърговските стокови потоци в три направления: агрегирани прогнозни данни, детайлна информация за търговията с трети страни и детайлна информация за търговията със страните от ЕС. Основна задача пред статистиката на външната търговия бе намаляването на натоварването на респондентите, свързано с подаването на първични данни. В тази насока приключи успешно проект "Опростяване на системата Интрастат", финансиран в рамките на програмата на ЕК "Модернизиране на бизнес статистиката и търговската статистика" (MEETS). Непосредствен резултат от проекта е въвеждане на праг за опростено деклариране на сделки с ниски стойности, който ще бъде прилаган от следващата 2010 г. В същото време с цел запазване на качеството на информацията при намаляване обхвата на търговията бяха усъвършенствани методиката за оценка на търговията под прага за наблюдение и методиката за оценка на неотговорилите лица. Също така бяха планирани мерките, които да продължат работата в тази насока, както и в посока на по-добро използване на данните от административни източници, намаляването на асиметрията, по-нататъшното усъвършенстване на методите за оценка на необхванатите потоци и хармонизиране на работата по прилагане на правилата за конфиденциалност при разпространение на информацията.

Основно предизвикателство пред регулярното производство на статистиката на външната търговия бе лошото качество на първичните данни, предоставяни на НСИ от отчетните единици. Това наложи провеждането на срещи с отговорните служители от НАП и АМ за предприемане на конкретни действия за преодоляване на проблема.

През 2009 г. от изключителна важност беше въвеждането в реална експлоатация на Информационната система "Външна търговия". Чрез нея се създаде единен вход за постъпващите от различни административни източници информационни потоци и се осигури единна технология за обработка и контрол на информацията. Информационната система "Външна търговия" за първи път в практиката на НСИ предостави нов тип услуга на потребителите, а именно директен достъп чрез интернет до базата от данни за външната търговия и възможност за самостоятелно съставяне на справки и таблици, които съдържат детайлна информация за вноса и износа по съответната номенклатура на стоките3, страна партньор, страна на произход, стойност в левове, стойност в евро, стойност в щатски долари, нетно тегло в килограми и количество по допълнителна мярка.

През 2009 г. бе подготвена за първи път годишна електронна публикация "Външна търговия на Република България".

III.3. БИЗНЕС СТАТИСТИКА

Структурна бизнес статистика

Структурната бизнес статистика обхваща набор от задължителни годишни показатели, дефинирани в Регламент (ЕО) № 295/2008 на ЕП и на Съвета, характеризиращи заетостта, оборота, произведената продукция, разходите за производство на икономическите единици и др. В резултат на извършената актуализация на статистическия инструментариум за годишните статистически наблюдения в съответствие с настъпилите промени в националното счетоводство бяха включени нови показатели за постигане на по-пълно съответствие и хармонизация с изискванията на регламентите по СБС на ЕК.

Приоритет през 2009 г. беше работата по въвеждането на он-лайн подаване на годишните отчети и статистически справки чрез Информационна система "Бизнес статистика". Успешното внедряване за първи път в историята на държавната статистика на он-лайн подаване на първични данни доведе не само до улесняване и намаляване на натоварването на отчетните единици, но и подобри качеството и позволи съкращаване на сроковете за производство на информацията. През 2009 г. данните бяха оповестени с 2 месеца по-рано, в края на септември вместо в края на ноември. НСИ предвижда допълнително съкращаване на сроковете за производство и разпространение на информация по структурна бизнес статистика през 2010 г.

През 2009 г. работата в областта на СБС беше насочена към подобряване на обхвата и повишаване на качеството на получените данни чрез по-прецизна оценка на неотговорилите единици, по-детайлна проверка на данните на микрониво и осигуряването на пълнота и съответствие на свързаните показатели от СБС, получени с различните формуляри от годишния отчет.

През 2009 г. беше осъществен преход към новата класификация на промишлените продукти, като за целта се изгради детайлно двойно кодиране на ниво продукт, с цел да се подпомогнат респондентите за правилното отнасяне на продуктите и едновременно да се осигури качествена, достоверна и надеждна информация за промишленото производство в натурални показатели. Подготвените въпросници бяха публикувани в Еxcel формат на интернет страницата на НСИ с цел улесняване на респондентите и скъсяване на срока за събиране на данните. В посока намаляване на броя на наблюдаваните предприятия при запазване на 90 % обхват съгласно Регламент № 3429/91 се въведе по-висок праг за преобладаващата част NACE класове (за 90 %) от 100 хил. лв. на 120 хил. лв., което създаде условия за намаляване натовареността особено на малките и средните предприятия.

В изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) № 772/2005 на Комисията беше проведено статистическо изследване "Наблюдение на предприятията от стоманодобива" за предоставяне на годишни статистически данни на Евростат в определения срок за производство на стомана за 2008 г. от предприятията, произвеждащи чугун, стомана или изделия.

Програмно беше осигурено двойно кодиране на икономическата дейност на предприятията по КИД-2008 и НКИД-2003, което направи възможно изчисляването на определени в същия регламент показатели по СБС за 2008 г. и по двете класификации.

Поради нарастващото значение на сектора на услугите в националната и европейската икономика през отчетния период продължи работата по разширяване на набора от статистически показатели за сектора на услугите в регулярното статистическо изследване "Нетни приходи от продажби на предприятията, предоставящи бизнес услуги по видове продукти". Съгласно изискванията на новия Регламент по СБС за първи път бяха предоставени данни на 4-ти знак (NACE Rev. 2) за предприятията от секторите Транспорт, Съобщения и Услуги с нанесена първична и вторична конфиденциалност на информацията.

През 2009 г. НСИ участва за четвърта поредна година в проект на ЕК "Бизнес демография", целящ хармонизирано събиране на данни за демографията на бизнеса в страните - членки на ЕС - брой на активни, новородени, преустановили дейността си (умрели) или оцелели предприятия за съответен период. "Демография за предприятия с работодател" е друг проект на ЕК, в който нашата страна участва. Той се явява по-нататъшно развитие на проекта "Бизнес демография", като в него се изследват само предприятията с наети лица. Изготвят се и данни за бързо развиващите се предприятия (с над 20 % годишен ръст в оборота или заетостта), а също така и т.нар. "газели", т.е. бързо развиващи се млади предприятия, които са създадени преди не повече от 5 години, които са от особен интерес за страните членки, ЕК и ОИСР.

Краткосрочна бизнес статистика

През 2009 г. в изпълнение на Регламент (ЕО) № 1165/98 на Съвета и променящия го Регламент (ЕО) № 1158/2005 на Европейския парламент и на Съвета, отнасящи се до КБС, НСИ продължи да произвежда и разпространява в определените срокове и с необходимото качество месечни и тримесечни показатели за изменението в дейността на секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и други услуги, които са напълно хармонизирани по отношение на методология и равнища на детайлизация с Евростат. Тази информация, известна като краткосрочна бизнес статистика, позволява да се направи бърза оценка на икономическия климат в страната, поради което представлява важно средство за анализа на текущото икономическо развитие.

Основен приоритет през 2009 г. в областта на КБС беше внедряването на новата класификация на дейностите NACE Rev.2 (КИД-2008), като едновременно с това се направи смяна на базисната година за сравнение от 2000 г. на 2005 г. при проследяване на динамиката на производството и продажбите в отделните икономически сектори. Преизчислени бяха всички динамични редове с икономически показатели с месечна и тримесечна периодичност по новата класификация назад до 2000 г. в изпълнение на изискванията на Регламент (ЕО) № 1893/2006 на ЕП и на Съвета, отнасящ се до внедряването на статистическата класификация на икономическите дейности NACE Rev. 2 в отделните статистически области. От първия месец на 2009 г. всички извадки са формирани и показателите се изчисляват и публикуват по КИД-2008, с което може да се приеме, че новата класификация на дейностите е напълно внедрена в КБС.

През 2009 г. продължи работата за оценка и подобряване на качеството на краткосрочните показатели и най-вече на тези, които са част от Основните европейски икономически показатели (Principal European Economic Indicators). В съответствие с изискванията на Евростат беше направена по-подробна оценка на качеството на показателя "Оборот в други услуги", като през юли 2009 г. беше попълнен и предаден в Евростат доклад, съдържащ подробна информация, включваща обхват и размер на извадката, методи за оценка на неотговорилите, грешки при изследването - грешки, които се дължат на извадката и грешки на измерването.

Продължи работата по разширяване на обхвата на показателя "индекси на цени на производител в услугите", въведен с Регламент (ЕО) № 1158/2005 на ЕП и на Съвета. През 2009 г. изследването на цени на производител беше внедрено за дейността "Товарен автомобилен транспорт" и започна регулярното предаване на индексите в Евростат. Едновременно с това започна работа по подготовка за изчисляване на индекси на цени и за "Дейности в областта на информационните технологии".

Месечното наблюдение на производството и продажбите на вътрешния пазар на основни промишлени продукти в натурално изражение, извършвано на база на представителна продуктова извадка, съдържаща (337) основни промишлени продукта от Номенклатурата на промишлената продукция (ПРОДПРОМ), бе провеждано при непрекъснато завишаване на контрола върху първичните данни, подобряване качеството и събираемостта на информацията и в същото време намалявайки натоварването на ТСБ и отчетните единици.

В отдел "Статистика на търговията" беше извършено задълбочено проучване на опита на Обединеното Кралство по прехода от Класификацията на икономическите дейности 2003 (NACE Rev. 1) към Класификацията на икономическите дейности 2008 NACE Rev. 2. След последващо успешно експериментално тестване с реални данни за търговията на дребно като цяло и по отделни групи дейности беше разработен практически метод за извършване на прехода между двете класификации, който беше презентиран и на международната среща в Букурещ, организирана по същата проблематика. След получената висока оценка от организаторите методът беше препоръчан за практическо използване и от другите страни, участници в срещата. По този метод беше извършено преизчисляване на всички динамични редове с показатели назад до 2000 г. и пребазирането им към новата базисна 2005 г., което осигури възможност да бъде изпълнено изискването на Евростат от началото на 2009 г. данните по КБС да бъдат изпращани по новите групи на КИД-2008, дефинирани в Регламент (ЕО) № 1893/2006 на ЕП и на Съвета и при новата базисна 2005 г.

Тримесечните обработки на "Справка за дейността на предприятията" осигуриха навременна и актуална информация за разработване на тримесечните показатели по КБС и системата на националните сметки.

Енергийна статистика

В областта на материалните и енергийните баланси основните задачи се свеждаха до провеждане на текущи статистически изследвания и разработване на "Общ енергиен баланс" - матрица, която обхваща производството на първична енергия, преобразувана енергия, крайното енергийно и неенергийно потребление на енергийни ресурси, както и на национални материални баланси и на натурално-стойностни баланси, необходими за изчисляването на годишните национални икономически сметки.

Наред с регулярните задачи през 2009 г. в областта на енергийната статистика беше въведено ново годишно наблюдение на комбинираните централи за производство на електрическа и топлинна енергия в изпълнение на Директива 2004/8/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 февруари 2004 г. относно насърчаване на комбинираното производство на енергия, основаващо се на търсенето на полезна топлоенергия във вътрешния енергиен пазар и за изменение на Директива 92/42/ЕИО.

На интернет страницата на НСИ беше представена за първи път информация за средните цени на потребители от индустрията и на домакинствата за електрическата енергия и за природния газ. Подготвена е и по-богата информация за раздел "Енергетика" относно общия енергиен баланс, месечните данни по енергийна статистика, информация за комбинираните съоръжения за електрическа и топлинна енергия.

Транспорт и туризъм

През 2009 г. започна за първи път редовно публикуване в интернет страницата на НСИ на месечни прессъобщения за железопътния транспорт и на тримесечни прессъобщения по видове транспорт. Съгласно допълнителното споразумение между Националния институт по статистика на Румъния и Националния статистически институт на България започна обмен на данни за транзитния транспорт по вътрешни водни пътища. Изпълнението на задачите и дейностите в областта на транспорта, заложени в НСП 2009, стана възможно благодарение на доброто сътрудничество и предоставянето на административни данни от редица институции - Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи (МВР), Национална агенция "Пътна инфраструктура", НК "Железопътна инфраструктура" и ИА "Автомобилна администрация".

Статистическите изследвания за гражданското въздухоплаване се извършват от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. През 2009 г. е осигурена статистическа информация за въздушния транспорт и приключване на проект по ФАР за статистиката на транспорта.

Информацията за морските и речните пристанища е осигурена от Изпълнителна агенция ,,Морска администрация".

В областта на туризма усилията бяха насочени към развитие на статистическия инструментариум на изследването на туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението, като бе намален броят на въпросите и оптимизиран видът на анкетната карта и бе усъвършенствана методиката за оценка на неотговорилите респонденти или на липсващи отговори на отделни въпроси. През 2009 г. бе подобрена извадковата техника на изследването на преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната с цел предоставяне на по-точни и надеждни статистически оценки, необходими за разработване на платежния баланс на страната и статистиката на туризма. Към тримесечното изследване на туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението бяха добавени допълнителни показатели, осигуряващи съгласуваност с Директива 95/57/ЕО за събиране на данни в областта на туризма. Разработени бяха пилотно сателитните сметки за туризма с данни за 2006 г. като резултат от участието на НСИ с още 13 държави - членки на ЕС, в проект за развитие на методологията в тази област.

Статистически бизнес регистър

През 2009 г. продължи текущата работа по поддържане и актуализация на Регистъра на статистическите единици (РСЕ) с данни от статистически наблюдения и външни административни източници, като работата беше пренасочена по новата класификация на икономическите дейности - КИД-2008. Работата на РСЕ продължава да осигурява пълния обхват от активните статистически единици (генералната съвкупност), било то "предприятия" или "местни единици" или извадки от тях, формирани по определени критерии, които да обслужват статистическите наблюдения. От него се извършва и информационно обслужване на редица външни клиенти на НСИ.

Предстои внедряване на получаването на данни за статистическите единици - "предприятие" и "местна единица" в РСЕ от новата информационна система "Бизнес статистика" (ИСБС). През отчетната година стартира и приложението "Зареждане на данни от Търговския регистър", който е един от основните административни източници на РСЕ. Беше въведен и целият обем информация, вписана от Търговския регистър след 1 януари 2008 г. до текущия момент. Продължава и работата по определяне на обхвата и характеристиките на статистическите единици с вид "местна единица". В началото на 2009 г. в РСЕ бяха вписани местните единици, подали данни в изчерпателното годишно наблюдение на нефинансовите предприятия, съставящи баланс за 2007 г. В техническото задание за новата ИСБС беше добавен формулярът "Справка за местните единици". Предстои анализ и обработка на събраните данни с цел вписване в РСЕ на нови местни единици, актуализация на характеристиките за съществуващи такива или закриване на прекратили дейността си местни единици.

През 2009 г. НСИ взе участие в проект на ЕК "Тестване на данните от Еврогруп регистъра с тези от Националния бизнес регистър", с който се извърши идентификация на национално ниво на единици от типа "група предприятия", предоставени от Европейския регистър на групите предприятия (EGR). Беше извършено и актуализиране и допълване на списъка от единици, за които в Бизнес регистъра има информация, че са част от многонационални групи предприятия, но не се съдържат в предоставения от Евростат списък.

III. 4. МНОГООТРАСЛОВА СТАТИСТИКА

Бизнес тенденции

През изминалата година ежемесечните наблюдения на бизнес тенденциите на НСИ придобиха особена важност в условията на икономическа и финансова криза като най-бързият източник на официални статистически данни за икономическата ситуация и очакванията за промените в заетостта, цените и производството на мениджърите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите за настоящата и бъдещата бизнес дейност, както и от потребителите за техните намерения за покупки и спестявания в следващите 3 до 6 месеца. С финансовото съдействие на Европейската комисия тези наблюдения се провеждаха по "Общата хармонизирана програма на Европейския съюз за бизнес наблюдения и наблюдение на потребителите" в страните членки, в т. ч. и в България. Неслучайно показателите от тези наблюдения се използват като компоненти на съставни изпреварващи показатели за анализ и откриване на повратните точки в икономическия цикъл. Те служат за икономически анализ, мониторинг и краткосрочно прогнозиране от Главна дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕС.

Устойчиво развитие

Основните приоритети в работата в областта на показателите за устойчивото развитие бяха: разширяване на набора от показателите за устойчиво развитие за отчитане на напредъка на страната в изпълнение на Лисабонската стратегия и Стратегията за устойчиво развитие на ЕС (2006); подобряване на качеството и навременността на публикуване на показателите за устойчивото развитие и запознаване на обществеността със съдържанието и възможностите за интерпретиране и използване за сравнителни анализи на показателите за устойчивото развитие. В резултат от съвместния проект на Евростат и НСИ, в сътрудничество с дирекция "Енергийна стратегия" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и консултант от Швейцарската статистика, бе разширен наборът от показатели за отчитане на напредъка на страната в областта на устойчивото развитие. Проектът се финализира с издаването на втора разширена двуезична публикация (на български и английски) "Устойчиво развитие на България", която съдържа информация в следните области: социално-икономическо развитие, устойчиво потребление и производство, социално включване, демографски промени, обществено здраве, промени в климата и чиста енергия, устойчив транспорт, природни ресурси, глобално партньорство и добро управление.

Регионална статистика и географски информационни системи

Създадената географска мрежа от териториални единици на различни административно-териториални нива осигури картографското представяне на статистическата информация в изданията на НСИ от областта на демографската и социална статистика. Подобри се визуализацията на резултатите от статистическите изследвания и акцентите в териториалните различия на протичащите социално-демографски процеси в страната.

Въз основа на предоставените кадастрални планове за големите градове на страната от Агенцията по геодезия, картография и кадастър е извършено привързване на георефирираната статистическа информация за населението и сградния фонд към тях. Създадените цифрови модели на градовете ще бъдат използвани в подготовката и организацията на Преброяване на населението и жилищния фонд 2011 при районирането на големите градове на преброителни (статистически) участъци и съставянето на списъците, по които ще се извърши преброяването на населението и жилищния фонд. Очаква се да се постигне по-точен обхват в районирането на тези населени места и значително намаляване на разходите за тази дейност.

Изгражданата географска мрежа за различните административни и териториални единици и привързването към тях на конвенционални статистически данни ще осигури необходимите условия за бъдещо сътрудничество на НСИ в създаването на националната инфраструктура за пространствена информация в рамките на Европейската общност (INSPIRE).

Статистика на селското, горското и рибното стопанство

Наред с изпълнението на регулярните задачи по разработване на годишни данни по текущи и съпоставими цени за производствената сметка (брутна продукция, междинно потребление, неотделими второстепенни неселскостопански дейности и добавена стойност) за икономическите дейности селско, горско и рибно стопанство през 2009 г. бяха изчислени тримесечни и годишни индекси на цените на стоките с инвестиционно предназначение, използвани в селското стопанство за периода 2005 - 2009 г. Преизчислени бяха и тримесечни и годишни данни за периода 2000 - 2009 г. при новата база за сравнение в динамика 2005 г. за индексите на цените на селскостопанската продукция и на средствата за производство, използвани в селското стопанство. НСИ взе активно участие в подготовката на проект на Закона за селскостопанското преброяване през 2010 г., съвместно с отдел "Агростатистика" в МЗХ. С цел намаляване на натоварването на респондентите бе редуциран броят на показателите в тримесечния Отчет за приходите и разходите на селскостопанските предприятия и бе разработен електронен вариант за неговото попълване.

През 2009 г. отдел ,,Агростатистика" в МЗХ организира и проведе дейностите за осигуряване на данни относно: системата за земеделска счетоводна информация и производствените разходи в земеделието, кланици и производство на месо, млекопреработвателни предприятия и производство на млечни продукти, люпилните, селскостопански животни, добива и прогноза за производството на пшеница и ечемик, добиви и производство от полски култури, производство и преработка на плодове и зеленчуци, производство на грозде и вино, структура на лозята, заетост и използване на територията на България (БАНСИК 2009). Финализирано беше участието в три проекта на ЕК - заетост и използване на територията (LUCAS 2008), използване на торове и на вода за напояване.

НИРД, иновации и информационно общество

През 2009 г. наред с изпълнението на регулярните задачи от НСП по производство и разпространение на данни за НИРД бе усъвършенствана и методологията чрез осигуряване за първи път от министерствата и БАН на информация за бюджетните разходи за НИРД в разбивка по социално-икономически цели. В рамките на пилотен проект, финансиран с целева субсидия от Евростат, бе разработен национален въпросник "Разходи за НИРД, финансирана от чужбина през 2009 г." в подробна разбивка на видовете чуждестранни източници на финансиране и по категории според географската област на произход на средствата (ЕС/извън ЕС). За първи път през 2009 г. бяха подготвени таблици и динамични редове с агрегирани данни по стандартните показатели за НИРД, придружени с описание на методологията (метаданни) и бяха публикувани на новата интернет страница на НСИ.

През отчетната година бе подготвено и проведено поредното изследване на иновациите по хармонизирана програма на ЕС, което обхваща периода 2006 - 2008 г. Резултатите от него са основа за изготвянето на регулярния доклад на ЕК "Табло на иновациите" (Innovation Scoreboard), което описва степента на развитие на иновациите в Общността и в отделните страни членки. Експерти на НСИ взеха участие в подготовката на методология от Евростат за измерване на иновациите на регионално ниво и обобщаване на резултатите в доклад "Регионално табло на иновациите".

В изпълнение на Регламент (ЕО) № 808/2004 на ЕП и на Съвета за статистика на информационното общество през 2009 г. отдел "НИРД, иновации и информационно общество" проведе две изследвания, финансирани с целеви субсидии от Евростат - "Използване на ИКТ и е-търговия в предприятията" и "Използване на ИКТ от домакинствата и лицата". През 2009 г. се извърши преизчисляване на динамичните редове с показатели за използване на ИКТ от предприятията по новата класификация на икономическите дейности НКИД-2008 за всяка година от 2006 до 2009 г. За първи път в публикацията "Статистически справочник", съдържащ основна информация за икономиката, обществото и околната среда, бе включен раздел "Наука, иновации и информационно общество".

През отчетната година НСИ взе участие в подготовката на третата публикация "She figures - 2009" по проекта на Европейската комисия "Жените и науката" чрез валидиране на качеството на данните за България и даване на становища, мнения и предложения. В резултат на подадените от НСИ данни за използването на ИКТ беше подготвен доклад за състоянието на широколентовия достъп в Република България през 2009 г.

Статистика на околната среда

В отговор на нарастващите потребности от информация за състоянието на околната среда и за целите на мониторинга на политиките в областта на екологията и през 2009 г. продължи тенденцията на непрекъснато разширяване на обхвата на съществуващите статистически изследвания и на усъвършенстване на използвания инструментариум. За удовлетворяване на необходимостта от информация на МОСВ и на ИАОС през 2009 г. в наблюдението на битовите отпадъци беше включен нов раздел "Строителни отпадъци". През 2009 г. се работи по изпълнение на пилотния проект "Статистика на водите - методи и инструментариум за пространствена агрегация". Започна и работата по пилотните проекти на ЕК "Сметки за разходите за околна среда" и "Сметки за материалните потоци в икономиката" със срок на приключване - средата на 2010 г.

Приоритет в работата бе и намаляването на натоварването на отчетните единици чрез разработването и внедряването на електронни въпросници за статистическите изследвания "Водопотребление" и "Наблюдение на подземните запаси". Предприеха се мерки за по-широко използване на информация от административни източници (МОСВ, ИАОС, МЗХ и други) в областта на статистиката на водите и на отпадъците; с внедряване на подходящи извадкови техники, както и на електронни въпросници за събиране на информация и други.

Ежегодно НСИ предоставя статистически данни за околната среда и за други тематични области на статистиката за изготвянето на "Национален доклад за състоянието на околната среда в България".

Информационно осигуряване на планирането и управлението на страната при кризи

През 2009 г. продължи поддържането и актуализирането на базите данни на Специализирания регистър на статистическите единици (СРСЕ) и на Интегрираната статистическа геореферирана информационна система за управление при кризи (ИСГИС УК), в която бяха мигрирани данните от предходни годишни изследвания (от 2003 до 2007 г.). Беше проведено специализирано статистическо изследване за информационното осигуряване на планирането и управлението на страната при кризи, за възникналите кризисни събития на територията на страната през 2008 г., техните параметри, състоянието и характеристиките на критичните инфраструктурни обекти, потенциално опасните сгради и съоръжения, пораженията (щетите и загубите) от тях, възстановените инфраструктурни обекти, сгради и съоръжения и получените обезщетения от държавата и застрахователните дружества. Изследването обхвана отчетни единици от структурите на сектор "Държавно управление", някои държавни предприятия, чиято дейност е от съществено значение за изграждането и поддържането на инфраструктурата на страната, държавни фирми и лицензирани оператори от сектор "Транспорт, складиране и пощи" и застрахователните дружества.

Поради промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и поднормативните му актове беше отменено провеждането на статистическо изследване за потенциалните производители и доставчици на специална и гражданска продукция в интерес на отбраната и управлението при кризи.

III.5.СТАТИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА

Статистически класификации

От януари 2009 г. във всички институции на държавната администрация, които поддържат регистри и информационни системи започна прилагането на ревизираните макроикономически класификации - Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008) и Класификацията на продуктите по икономически дейности (КПИД-2008), утвърдени със заповед на председателя на НСИ съгласно Закона за статистиката. Отразени бяха настъпилите изменения в Комбинираната номенклатура (КН) и в свързаните с нея Номенклатура на промишлената продукция (ПРОДПРОМ), Номенклатура на продукцията на селското, горското и рибното стопанство (ПРОДАГРО), Номенклатура на енергийните продукти (ПРОДЕНЕРДЖИ) и Стандартната външнотърговска класификация (СИТС). Подготвени бяха списъци на променените позиции в продуктовите номенклатури за 2010 г., които ще бъдат утвърдени със заповед на председателя на НСИ и обнародвани в "Държавен вестник". За целите на статистическите обработки и продължаване на динамичните редове бяха разработени нови кодови таблици на преход между ПРОДПРОМ 2008 - ПРОДПРОМ 2009, ПРОДАГРО 2008 - ПРОДАГРО 2009 и КПИД-2008 - КН, КН 2007 - КН 2008, СИТС, Rev. 3 и СИТС, Rev. 4.

През 2009 г. завърши работата по проект на ЕК "Тестване на Европейската социално-икономическа класификация", изпълняван съвместно от НСИ и Министерството на труда и социалната политика. В резултат беше разработена методологията на изграждане на Европейската социално-икономическа класификация (ЕСИК) на основата на събраните данни и съществуващото в България икономическо законодателство и бяха описани възможностите и проблемите на прилагане на ЕСИК в практиката на България. През годината започна съвместната работа на НСИ с Министерството на труда и социалната политика и по разработването на ревизирана Класификация на професиите и длъжностите, 2010 (КПД-2010) на основата на ревизираната Международна стандартна класификация на професиите, 2008 (ISCO-08), която съгласно Регламент на Европейския парламент и на Съвета трябва да влезе в сила от 1 януари 2011 г. за всички статистически изследвания, а за изследването на структурата на заплатите - от 2010 г.

И през тази година експерти от НСИ продължиха участието си в работата на Комитета по митническия код на секция "Митническа и статистическа номенклатура", като подготвяха становището на България по изменението на ежегодните изменения в Комбинираната номенклатура (КН) на Европейския съюз. Във връзка със започналата работа по ревизирането на Международната стандартна класификация на образованието (ISCED 1997) на ЮНЕСКО беше изготвено и становището на отдел "Статистически класификации" относно влиянието, което биха имали тези промени върху действащите статистически класификации.

Основна задача пред НСИ през 2009 г. беше оказването на методологична помощ по използването на класификациите в статистическата и социалната практика. Основно средство в консултантската и разяснителната дейност заемаше Информационна система "Статистически класификации" чрез създадените възможности за он-лайн предоставяне на информация за всички класификации, документи, кореспондиращи таблици, възникващи в резултат на ревизията на макроикономическите и другите икономически класификации и номенклатури, както и чрез извършването на експорт на класификации чрез стандартни интерфейси.

Статистически метаданни и стандарти

С цел стандартизиране и хармонизиране на статистическата терминология през 2009 г. продължи работата по текущото поддържане на Електронни речници на статистическите термини в интранет страницата на НСИ и на рубрика "Метаданни", съдържаща ръководства и документи по темата. Бяха подготвени и представени в новата интернет страница на НСИ метаданни за всяка статистическа рубрика, което ще улесни потребителите в интерпретирането и ползването на статистическата информация. През февруари 2009 г. НСИ бе посетен от екип на Евростат, който даде много добра оценка на наличието на справочни метаданни на интернет страницата на НСИ.

През 2009 г. продължиха дейностите по тримесечния преглед и актуализацията на националните метаданни съгласно изискванията на Специалния стандарт за разпространение на данни на Международния валутен фонд (SDDS). В изпълнение на споразмение с МВФ по този стандарт България предоставя основни икономически и финансови показатели на МВФ съгласно календар за разпространение на данните, които се публикуват и в националната SDDS страница, поддържана от БНБ.

През 2009 г. бе основно ревизиран Списъкът на стандартните статистически показатели в посока на разширяване, опростяване и по-ясно представяне на показателите в него, които НСИ предоставя безплатно на потребителите чрез новата интернет страница. През годината беше изготвен и Списък на стандарти по информационна сигурност и на защита на статистическата информация. Продължи участието на НСИ в работата на Националния институт по стандартизация, свързана с прилагането на международни и европейски стандарти.

Като цяло Националната статистическа програма за 2009 г. е изпълнена успешно с изключение на три задачи. Поради промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и поднормативните му актове отпадна провеждането на статистическо изследване за потенциалните производители и доставчици на специална и гражданска продукция в интерес на отбраната и управлението при кризи. Не беше изпълнена задачата "Внедряване на модел за управление на качеството" поради ресурсни ограничения и е прехвърлена за изпълнение в НСП 2010. По същата причина не беше изпълнена и отпадна задача "Развитие и оптимизиране на ИС "Планиране и проектиране на статистическото изследване".

IV. РЕСУРСНО ОСИГУРЯВАНЕ

Националният статистически институт е организиран в Централно управление (ЦУ) и 28 териториални статистически бюра (ТСБ). Структурните звена са разпределени в обща и специализирана администрация съгласно Закона за администрацията.

Общата численост на персонала в структурните звена на НСИ в началото на 2009 г. е 1296 щатни бройки, в т.ч. ЦУ на НСИ - 350 щатни бройки, и общо в ТСБ - 946 щатни бройки. Съгласно Устройствения правилник на НСИ Централното управление е организирано в девет дирекции, "Инспекторат" и "Звено за вътрешен одит" и отдел "Управление при кризи, ЗОВ-С и ОМП". Шест от дирекциите са в специализираната администрация и три в общата администрация. Дирекциите са разделени на отдели и сектори, броят и наименованията на които е определен в структурата и длъжностното щатно разписание на НСИ.

Дейността по управлението на човешките ресурси в Националния статистически институт се осъществява при точно спазване на Закона за статистиката, Закона за администрацията, Закона за държавния служител, Кодекса на труда и всички разпоредби на българското законодателство. През месец април 2009 г. организационната структура и длъжностното разписание се оптимизира и към 01.11.2009 г. в НСИ са заети общо 1280 лица, от които в ЦУ на НСИ - 342 лица, а в ТСБ - 938 лица. Промените в числеността на персонала през годината са в съответствие с определените натурални показатели по бюджета на НСИ за 2009 г. и са вследствие и на движението на заетите в началото и края на периода.

Състоянието на персонала в Националния статистически институт е представено в следната таблица, обобщаваща структурата на персонала общо за НСИ, в т.ч. ЦУ на НСИ и ТСБ.


Разпределение на заетите по отношение на образование, пол, форма на правоотношение и възраст към 31.12.2009 г.



Структура на НСИ - общо ЦУ на НСИ ТСБ
персонала по: брой % брой % брой %
Образование            
Висше 925 72,3 312 91,2 613 65,4
образование            
в т.ч.:            
доктор 5 0,4 5 1,5 0 0,0
ОКС - магистър 832 65,0 284 83,0 548 58,4
ОКС - бакалавър 76 5,9 20 5,8 56 6,0
ОКС - проф. 12 0,9 3 0,9 9 1,0
бакалавър            
Средно 354 27,7 30 8,8 324 34,5
образование            
Общо 1280 100,0 342 100,0 938 100,0
Пол            
Мъже 186 14,5 70 20,5 116 12,4
Жени 1094 85,5 272 79,5 822 87,6
Общо 1280 100,0 342 100,0 938 100,0
Правоотношение            
Служебно 870 68,0 307 89,8 563 60,0
правоотношение            
Трудово 410 32,0 35 10,2 375 40,0
правоотношение            


В системата на НСИ стриктно са спазени нормативните изисквания по отношение на образователната степен и професионален опит за заемане на отделните длъжности, както и определените нормативи за общата и специализираната администрация и за ръководните кадри. Поради предимно производствените, а не управленски функции и задачи, които изпълняват структурните звена на НСИ, относителният дял на общата администрация е значително по-нисък от нормативно определения. Всички промени на служебно или трудово правоотношение на служителите през 2009 г. са извършвани в съответствие с изискванията на ЗДСл, КТ, Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, Наредбата за служебното положение на държавните служители, другите документи, свързани с промените на трудовото или служебното правоотношение на служителите и Колективния трудов договор. Назначаването на служители в системата на НСИ е извършвано при стриктно спазване на Наредбата за провеждане на конкурси за държавни служители, което позволи новоназначените служители да бъдат внимателно подбирани. През 2009 г. в системата на НСИ бяха проведени общо 16 конкурса за назначаване на служители на свободни работни места. Общият брой на обявените конкурси, приключили без назначаване на нови служители, е 4. В ЦУ на НСИ бяха проведени 15 конкурса, от които 12 завършиха с назначаване на нови служители.

Определянето на основната месечна работната заплата на заетите в системата на НСИ е съобразено с действащата нормативна уредба, като средната месечна брутна заплата на едно лице от 01.01.2009 г. за персонала на НСИ е 646,67 лв.

През 2009 г. беше разработен подробен План за обучение на служителите от системата на НСИ в изпълнение на Стратегията за обучение на служителите в държавната администрация, приета с Решение № 85 на Министерския съвет от 2002 г., Политиката за обучение на служителите от НСИ, приета през март 2007 г., Стратегията за обучение на служителите в НСИ, разработена по Национална програма ФАР 2004, Насоките за развитие на обучението в Европейската статистическа система съгласно Европейската програма за обучение по статистика. Приоритетните направления в дейността на НСИ за 2009 г. са свързани с подобряване на качеството и усъвършенстване на разпространението, анализ на текущите потребности от обучение за професионално и служебно развитие.

Основните области на обучение през 2009 г. са: подобряването на административния капацитет на ръководните служители; статистика; чуждоезиково обучение; европейска администрация и международно сътрудничество; организация и информатика. През 2009 г. в различните форми на обучение: курсове, семинари, инструктажи главно със служители от ТСБ, консултации в страната и чужбина, проучване опита на други страни и стажове в чужбина, служителите на НСИ реализираха общо 576 участия. За реализирането на цитираните форми на обучение бяха изразходвани 8741 човекодни.

През 2009 г. служителите на НСИ са участвали в 44 курса за повишаване на квалификацията. В курсове, които касаят статистическите изследвания, са участвали 483 служители, а в курсове за подобряване на административния капацитет - 84 лица, 9 лица са подобрявали езиковите си умения.

Приведените по-горе данни показват, че в системата на НСИ работят квалифицирани и образовани специалисти. Голяма част от тях са дългогодишни служители с натрупан ценен практически опит в конкретни статистически области. Делът на заетите в системата на НСИ служители с висше образование е 72,3 на сто, като за териториалните структури делът на заетите висшисти е 65,4 на сто. Въпреки това обезпокоителна е тенденцията за запазване на сравнително висок дял на служителите в териториалните статистически бюра, притежаващи средно образование - 34,5 на сто от служителите. Продължава тенденцията за продължаване на обучението на служителите за повишаването на тяхното образователно ниво. Данните са показани в следващата таблица:


Служители от НСИ, продължаващи обучението си в български университети през 2009 г.


Вид обучение Общо От тях:
    ЦУ на ТСБ
    НСИ  
Висше образование 30 1 29
за получаване на      
образователна      
степен: общо      

"доктор"

2   2

"магистър"

18   18

"бакалавър"

8 1 7

"професионален

2   2

бакалавър"

     


В същото време през последните години се наблюдават негативни тенденции като застаряване и ускорено текучество на персонала. Общо за НСИ през 2009 г. делът на заетите на възраст под 50 години е 52,7 на сто, за ЦУ на НСИ - 47,1 на сто, и общо за ТСБ - 54,7 на сто. Основните причини за наблюдаваните обезпокоителни тенденции е все още ниското заплащане на служителите в държавната администрация и спецификата на извършваните дейности в системата на националната статистика. Въпреки увеличаването на средната брутна заплата в системата на НСИ през 2009 г. заложените ниски прагове на заплащане на младшите експерти действат негативно върху рекрутирането на лица с висше образование във възрастовата група от 21 до 30 г.


Възраст НСИ - общо ЦУ на НСИ ТСБ
  бр. % бр. % бр. %
До 20 г. 1 0,1 0 0,0 1 0,1
21 - 30 г. 65 5,1 19 5,6 46 4,9
31 - 40 г. 242 18,9 76 22,2 166 17,7
41 - 50 г. 366 28,6 66 19,3 300 32,0
51 - 60 г. 566 44,2 163 47,7 403 43,0
Над 60 г. 40 3,1 18 5,3 22 2,3
Общо 1280 100,0 342 100,0 938 100,0


От посочените по-горе данни се констатира, че средната възраст на заетите през 2009 г. общо за системата на Националния статистически институт е 47 години. Тази тенденция ще се запазва и през следващия период, което ще наложи прилагане на по-ефективни политики при наемането на лица от по-младата възрастова група.

През 2009 г. продължи тенденцията за подобряване на условията на труд въпреки предприетите от правителството мерки за ограничаване и съкращаване на капиталовите разходи и разходите за текущи ремонти и СБКМ.

През 2009 г. от Службата по трудова медицина бяха извършени следните профилактични прегледи: преглед при терапевт - 191 служители, преглед при невролог - 172 служители, преглед при офталмолог - 163 служители. Остеодензиометрични прегледи са извършени на 274 служители, а 23 работещи са преминали на преглед за ехография на простатната жлеза. Клинико-лабораторни изследвания са извършени на 479 заети лица в Централното управление и служителите на ТСБ - София град.

Беше актуализиран и разширен съставът на Комитета по условия на труд в квотите на работодателя и на служителите в НСИ.

Службата по трудова медицина направи анализ на заболяемостта сред служителите в НСИ и изготви доклади за извършените профилактични прегледи през 2009 г. на ЦУ на НСИ и всичките териториални статистически бюра. Бяха обучени членовете на КУТ и ръководителите на административните звена относно първоначално и периодично обучение по здравословни и безопасни условия на труд, съгласно Наредба № 04 от 1998 г.

Със заповед на Председателя на НСИ са определени служителите, които извършват встъпителния и периодичните инструктажи в отделните административни звена.

* *

*

Националният статистически институт и другите органи на статистиката изпълниха задачите, включени в Националната статистическа програма и Плана за дейността на НСИ за 2009 г., независимо от съпътстващите ресурсни ограничения. Може да се обобщи, че с изпълнението на задачите през 2009 г. са постигнати положителни резултати и по изпълнението на Стратегията за развитие на Националната статистическа система през периода 2008 - 2012 г.


Промени настройката на бисквитките