Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 23.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 28 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПОДПОМАГАНЕ НА ПОЛУПАЗАРНИ СТОПАНСТВА В ПРОЦЕС НА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОН

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 28 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПОДПОМАГАНЕ НА ПОЛУПАЗАРНИ СТОПАНСТВА В ПРОЦЕС НА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 74 ОТ 2008 Г.)

В сила от 23.02.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г.

§ 1. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Навсякъде думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане".

2. В ал. 1:

а) (В сила от 02.03.2009 г.) точка 8 се изменя така:

"8. да са собственици и/или наематели и/или арендатори на земя в размер съгласно изискването по т. 7; договорът за аренда и/или наем трябва да е с минимален срок 5 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане;"

б) в т. 9 думите "и/или ще развива" се заличават, накрая се поставя запетая и се добавя "считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане".


§ 2. Създава се нов чл. 14а:

"Чл. 14а. Данните за засетите/засадените и предстоящите за засяване/засаждане култури, попълнени в колона "текуща стопанска година" на анкетните формуляри на представената при кандидатстване анкетна карта, трябва да са за текущата стопанска година спрямо датата на подаване на заявлението за подпомагане."


§ 3. Създава се нов чл. 14б:

"Чл. 14б. Не се предоставя финансова помощ, в случай че кандидатът не спазва заложените в заявлението за подпомагане по чл. 17, ал. 1 крайни срокове, в които е предвидил да засади/засее дадени култури през настоящата стопанска година и не е предварително уведомил РА за промяната на срока и причините, поради които тази промяна се налага."


§ 4. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 1 т. 22 се отменя.

2. В § 2 навсякъде думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане".

3. В § 3 думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане" и думите "второ плащане" се заменят с "изплащане на финансовата помощ за четвъртата година".


§ 5. В приложение № 1 към чл. 13, ал. 1 навсякъде думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане".


§ 6. В приложение № 2 към чл. 17, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Раздел "IV.А" става раздел "IV".

2. Раздел "VI. А." става раздел "VI. А. 1."

3. Създава се раздел VI А. 2.:

"


VI. А. 2. Данни за земеделските площи, които кандидатът не обработва или е предоставил на други лица за обработка, но има документ за собственост и/или наем и/или аренда в сила не по-малко от 5 г. считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане
№ на Местонахождение Обща Обработваема Вид и описание на Име/наименование
  имота (област, община, площ на (използвана) документа (документ и адрес на
  (по скица) населено място) имота земеделска площ за собственост / лицето/лицата, на
      (дка) (дка) наем / аренда) което/които е/са предоставен/и за обработка (в случай, че земята се обработва от друго лице/други лица)
А Б В Г Д Е Ж
             
             

"

4. Създава се раздел VI. B.:

"

VI. В. Предстоящи за засяване/засаждане култури през текущата стопанска година
Вид култура Площ за засяване/засаждане (дка) № на имота/имотите (по скица), върху който/които ще се засява/засажда Период на засяване/засаждане: от дата до дата (максимум 20 дни)
      от .................. до .................
      от .................. до .................
      от .................. до .................
      от .................. до .................
      от .................. до .................

"

5. В раздел "IХ. Приложени документи":

а) навсякъде думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане".

б) (В сила от 02.03.2009 г.) точка 8 се изменя така:

"

8. Копие от документ за собственост на земеделска земя заедно с копие от скица на имота, и/или 
  Копие от вписан в службата по вписванията към съответния районен съд договор за наем заедно с копие от скица на имота със срок най-малко 5 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане, и/или  
  Копие от вписан в службата по вписванията към съответния районен съд и регистриран в съответната общинска служба на МЗХ договор за аренда заедно с копие от скица на имота със срок най-малко 5 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане.  
  (Документите се изискват само за земята, чийто размер се взема предвид при определяне на изисквания минимален размер на обработваемата земеделска площ.)  

"

в) точка 9 се изменя така:

"

9. Копие от документ за собственост на животновъден обект и/или копие от вписан в 
  службата по вписванията към съответния районен съд договор за наем на животновъден обект. Срокът на сключените договори за наем трябва да покрива минималния срок, за който животновъдните сгради и помещения ще бъдат използвани за земеделските производствени цели, съгласно бизнесплана, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане (само в случай, че кандидатът отглежда животни).  

"

г) създава се т. 16:

"

16. Копие от приемно-предавателен протокол за предоставен пълен комплект от съветнически 
  услуги от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) (в случай, че на кандидата са предоставени такива услуги от НССЗ).  

"


§ 7. В приложение № 3 към чл. 17, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Навсякъде думата "кандидатстване" се заменя с "подаване на заявлението за подпомагане".

2. (В сила от 02.03.2009 г.) Точка 9 се изменя така:

"9. Копие от документ за собственост на земеделска земя заедно с копие от скица на имота, и/или копие от вписан в службата по вписванията към съответния районен съд договор за наем заедно с копие от скица на имота със срок най-малко 5 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане, и/или копие от вписан в службата по вписванията към съответния районен съд и регистриран в съответната общинска служба на МЗХ договор за аренда заедно с копие от скица на имота със срок най-малко 5 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане. (Документите се изискват само за земята, чийто размер се взема предвид при определяне на изисквания минимален размер на обработваемата земеделска площ.)"

3. Точка 10 се изменя така:

"10. Копие от документ за собственост на животновъден обект и/или копие от вписан в службата по вписванията към съответния районен съд договор за наем на животновъден обект. Срокът на сключените договори за наем трябва да покрива минималния срок, за който животновъдните сгради и помещения ще бъдат използвани за земеделските производствени цели съгласно бизнесплана, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане (само в случай, че кандидатът отглежда животни)."

4. Създава се т. 17:

"17. Копие от приемно-предавателен протокол за предоставен пълен комплект от съветнически услуги от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) (в случай, че на кандидата са предоставени такива)."


§ 8. В приложение № 5 към чл. 26, ал. 2 навсякъде думите "нотариално заверен и" се заличават.


§ 9. В приложение № 6 към § 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. След ред:

"


4021 Патици бр.   8  

"

се добавят редове, както следва:

"

  Щрауси - общо бр.   /// ///
4023 Щрауси, отглеждани за яйца бр.   619  
  Щрауси, отглеждани за месо бр.   153  

"

2. Ред:

"

4022+ 4023 + 4111 Пъдпъдъци, щрауси и други птици бр.   26  

"

се заменя със:

"

4022+ 4111 Пъдпъдъци и други птици бр.   26  

"

3. В т. 1 "Изчисляване на общата стандартна разлика на стопанството":

а) буква "б" се изменя така:

"б) Данните на стопанството (колона 4) за отглежданите основни земеделски култури се вземат от анкетните формуляри на актуалната към датата на подаване на заявлението за подпомагане анкетна карта по Наредба № 3 от 1999 г. Отчитат се данните от анкетните формуляри, записани за текущата стопанска година, включително намерения за засети/засадени площи. За текуща стопанска година се приема стопанската година, която е такава към датата на подаване на заявлението за подпомагане.";

б) в буква "в" думата "кандидатстване" се заменя с "датата на подаване на заявлението за подпомагане".


Заключителни разпоредби

§ 10. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на § 1, т. 2, буква "а", § 6, т. 5, буква "б" и § 7, т. 2, които влизат в сила от 2 март 2009 г. съгласно чл. 71, параграф 1 от Регламент (EО) № 1698/2005 на Съвета от 20 септември 2005 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) (ОВ L 277, 21.10.2005 г., и Българско специално издание: глава 03, том 66), и се прилагат за проекти, подадени след тази дата.


Промени настройката на бисквитките