Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 13 от 16.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-14 ОТ 2009 Г. ЗА НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ, ОБХВАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА КОНТРОЛНИТЕ ПРОВЕРКИ НА ПЪТЯ И В ПРЕДПРИЯТИЯТА И ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕТО НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ И НА ЛИЦАТА, ИЗВЪРШВАЩИ ПРЕВОЗИ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-14 ОТ 2009 Г. ЗА НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ, ОБХВАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА КОНТРОЛНИТЕ ПРОВЕРКИ НА ПЪТЯ И В ПРЕДПРИЯТИЯТА И ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕТО НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ И НА ЛИЦАТА, ИЗВЪРШВАЩИ ПРЕВОЗИ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА (ДВ, БР. 71 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2010г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Проверките по ал. 1 включват ежегодно голяма и представителна извадка от транспортни работници, водачи, предприятия, извършващи обществени превози или превози за собствена сметка, и превозни средства от всички транспортни категории, попадащи в обхвата на регламенти (ЕО) № 561/2006 и (ЕИО) № 3821/85."


§ 2. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "директорите на регионални дирекции "Автомобилна администрация" (РД "АА")" и "дирекция "Държавна автомобилна инспекция" (дирекция "ДАИ")" се заменят съответно с "началниците на областни отдели "Контролна дейност - ДАИ" и "Главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ".

2. Точка 4 се заличава.


§ 3. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "Дирекция "ДАИ" се заменят с "Главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ";

б) точка 4 се заличава.

2. В ал. 2 думите "дирекция "ДАИ" се заменят с "Главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ".


§ 4. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Класифицирането на превозвачите и на лицата, извършващи превози на пътници и товари за собствена сметка, в зависимост от риска се извършва по система, която се основава на броя и вида на извършените през последната календарна година нарушения.

(2) В зависимост от риска, който се създава за безопасността на движението по пътищата, нарушенията се разделят на:

1. леки нарушения (ЛН) с коефициент на тежест 1;

2. сериозни нарушения (СН) с коефициент на тежест 2;

3. много сериозни нарушения (МСН) с коефициент на тежест 3.

(3) Нарушенията, попадащи според тежестта им в обхвата на категории ЛН, СН и МСН, са посочени в приложение № 16.

(4) Степента на риск на превозвачите и на лицата, извършващи превози на пътници и товари за собствена сметка, се определя по формулата:



където:

R е степента на риск на превозвачите и на лицата, извършващи превози на пътници и товари за собствена сметка;

Nлн - броят на извършените през последната календарна година леки нарушения;

Nсн - броят на извършените през последната календарна година сериозни нарушения;

Nмсн - броят на извършените през последната календарна година много сериозни нарушения;

S - общият брой на превозните средства, с които лицензираният превозвач извършва обществени превози, или общият брой на автомобилите на лицето, извършващо превози на пътници и товари за собствена сметка.

(5) В зависимост от резултата "R" превозвачите и лицата, извършващи превози на пътници и товари за собствена сметка, се разделят в следните четири групи:

1. първа група с ниска степен на риск, когато резултатът "R" е по-малък или равен на 5;

2. втора група със средна степен на риск, когато резултатът "R" е по-голям от 5, но е по-малък или равен на 10;

3. трета група с висока степен на риск, когато резултатът "R" е по-голям от 10, но е по-малък или равен на 20;

4. четвърта група с много висока степен на риск, когато резултатът "R" е по-голям от 20."


§ 5. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) До 31 януари всяка календарна година началниците на областните отделни "Контролна дейност - ДАИ" изготвят справка за предприятията, попадащи в първа, втора, трета и четвърта рискова група."

2. В ал. 3 думите "дирекция "ДАИ" се заменят с "Главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ".


§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "дирекция "ДАИ" и "РД "АА" се заменят съответно с "Главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ" и "областните отдели "Контролна дейност - ДАИ".

2. В ал. 2 думите "РД "АА" се заменят с "областни отдели "Контролна дейност - ДАИ".


§ 7. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Началниците на областните отдели "Контролна дейност - ДАИ" организират контролната дейност на отдела така, че да осигурят:

1. най-малко една проверка на всеки три години на предприятията, които са класифицирани в първа група;

2. най-малко една проверка през текущата година на предприятията, които са класифицирани във втора група;

3. най-малко две проверки през текущата година на предприятията, които са класифицирани в трета група;

4. най-малко три проверки през текущата година на предприятията, които са класифицирани в четвърта група.

(2) Проверките на предприятията с висока и много висока степен на риск следва да бъдат максимално пълни и щателни."


§ 8. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения.

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Наредбата въвежда изискванията на:

1. Директива 2009/4/ЕО на Комисията от 23 януари 2009 г. относно контрамерки за установяване и предотвратяване на манипулирането на записите на тахографи, за изменение на Директива 2006/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно минималните условия за изпълнение на регламенти (ЕИО) № 3820/85 и (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно социалното законодателство, свързано с дейностите по автомобилния транспорт, и за отмяна на Директива 88/559/ЕИО на Съвета (ОВ L 21, 24.01.2009 г.);

2. Директива 2009/5/ЕО на Комисията от 30 януари 2009 г. за изменение на Приложение III към Директива 2006/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно минималните условия за изпълнение на регламенти (ЕИО) № 3820/85 и (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно социалното законодателство, свързано с дейностите по автомобилния транспорт (ОВ L 29, 31.01.2009 г.)."


§ 9. В приложение № 1 се създава т. 26:

"26. При възможност и с оглед на съображенията за безопасност проверка на монтирания на превозното средство тахограф с цел установяване на монтирането и/или използването на устройство(-а) за унищожаване, потискане, подправяне или промяна на данни, за внасяне на смущения в електронния обмен на данни между елементите на тахографа или възпрепятстващи или променящи по такъв начин данните преди криптиране."


§ 10. В приложение № 2 се правят следните изменения:

1. В част I се създава т. 6:

"6. При възможност и с оглед на съображенията за безопасност проверка на монтирания на превозното средство тахограф с цел установяване на монтирането и/или използването на устройство(-а) за унищожаване, потискане, подправяне или промяна на данни, за внасяне на смущения в електронния обмен на данни между елементите на тахографа или възпрепятстващи или променящи по такъв начин данните преди криптиране."

2. В част II се създава т. 4:

"4. Специално оборудване за анализ със специализиран софтуер за проверка и потвърждаване на цифровия подпис, с който са подписани данните, както и със специализиран софтуер за анализ, възпроизвеждащ подробно скоростния профил на превозните средства преди проверката на тахографите им."


§ 11. В приложение № 5, част II се създава т. 3:

"3. Специално оборудване за анализ със специализиран софтуер за проверка и потвърждаване на цифровия подпис, с който са подписани данните, както и със специализиран софтуер за анализ, възпроизвеждащ подробно скоростния профил на превозните средства преди проверката на тахографите им."


§ 12. В приложение № 6 изразът "РД "АА" се заменя с "областен отдел "Контролна дейност - ДАИ".


§ 13. В приложение № 7 изразът "РД "АА" се заменя с "областен отдел "Контролна дейност - ДАИ".


§ 14. Приложение № 8 към чл. 16, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 16, т. 1




СПРАВКА
за извършените проверки от областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - ................................... в предприятия, извършващи обществен превоз на пътници и товари, за месец .................... 20..... г.
 
Предприятие Лиценз № ....... / валиден до ......., вид превоз Документи за извършване на дейността Проверка на документацията на водачите Проверка на работния дневник и графика за работата на водачите Обезпечаване извършването на предпътен медицински и технически преглед Издаване и съхранение на пътни листове и други ценни образци Проверка за годност и техническа изправност на ППС Контрол по организиране труда на водачите Наличие на гаражна площ Проверени работни дни на водачите (броя) Забележка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Обществен превоз на пътници
1.                        
2.                        
Таксиметров превоз на пътници
3.                        
4.                        
Обществен превоз на товари
5.                        
6.                        

"


§ 15. Приложение № 9 към чл. 16, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 16, т. 2




СПРАВКА
за извършените проверки от областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - .................... в предприятия, извършващи превоз на опасни товари, за месец .................... 20..... г.
 
Предприятие
Лиценз № ....... / валиден до .............
Документи за извършване на дейността Проверка на документацията на водачите Наличие на годишен доклад, изготвен от консултанта по безопасността Проверка на работния дневник и графика за работата на водачите Обезпечаване извършването на предпътен медицински и технически преглед Издаване и съхранение на пътни листове и други ценни образци Проверка за годност и техническа изправност на ППС Контрол по организиране труда на водачите Наличие на гаражна площ Проверени работни дни на водачите (броя) Забележка (взето отношение, съставен АУАН № ..., направени предписания)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
                           
                           
                           
                           
                           

"


§ 16. Приложение № 10 към чл. 16, т. 3 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 16, т. 3



СПРАВКА
за извършените проверки и съставените актове при извършването на пътен контрол на ППС от инспекторския състав на областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - .................... за месец .................... 20..... г.
 
Автобуси (обществен превоз) Товарни автомобили (обществен превоз) Таксиметрови автомобили Превози за собствена сметка Превоз на опасни товари по шосе (ADR) Превоз на пътници и товари с МПС с чужда регистрация Спазване на изискванията на регламенти (ЕО) № 561/2006 и (ЕИО) № 3821/85 и Спогодба AETR
            Съставени актове (бр.)
Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Автобуси (обществен превоз) Товарни автомобили (обществен превоз) Превоз на опасни товари по шосе (ADR) Превози за собствена сметка Превоз на пътници и товари с МПС с чужда регистрация
                                           
                                           

"


§ 17. Приложение № 11 към чл. 16, т. 4 се заличава.


§ 18. Приложение № 12 към чл. 17, ал. 1, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 12 към чл. 17, ал. 1, т. 1



СПРАВКА
за броя на извършените проверки и съставените АУАН от ИА "АА" до ............ 20..... г., включително в предприятия, извършващи обществен превоз на пътници и товари
 
Областен отдел "Контролна Предприятия
  дейност - ДАИ" проверени (броя) съставени АУАН (броя) проверени работни дни на водачите (броя)
1 Благоевград      
2 Бургас      
3 Варна      
4 Велико Търново      
5 Видин      
6 Враца      
7 Габрово      
8 Добрич      
9 Кърджали      
10 Кюстендил      
11 Ловеч      
12 Монтана      
13 Пазарджик      
14 Перник      
15 Плевен      
16 Пловдив      
17 Разград      
18 Русе      
19 Силистра      
20 Сливен      
21 Смолян      
22 София      
23 Стара Загора      
24 Търговище      
25 Хасково      
26 Шумен      
27 Ямбол      
  Общо за ИА "АА":      

"


§ 19. Приложение № 13 към чл. 17, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 13 към чл. 17, ал. 1, т. 2



СПРАВКА
за броя на извършените проверки и съставените АУАН от ИА "АА" до ............ 20..... г., включително в предприятия, извършващи превоз на опасни товари
 
Областен отдел "Контролна Предприятия
  дейност - ДАИ" проверени (броя) съставени АУАН (броя) проверени работни дни на водачите (броя)
1 Благоевград      
2 Бургас      
3 Варна      
4 Велико Търново      
5 Видин      
6 Враца      
7 Габрово      
8 Добрич      
9 Кърджали      
10 Кюстендил      
11 Ловеч      
12 Монтана      
13 Пазарджик      
14 Перник      
15 Плевен      
16 Пловдив      
17 Разград      
18 Русе      
19 Силистра      
20 Сливен      
21 Смолян      
22 София      
23 Стара Загора      
24 Търговище      
25 Хасково      
26 Шумен      
27 Ямбол      
  Общо за ИА "АА":      

"


§ 20. Приложение № 14 към чл. 17, ал. 1, т. 3 се изменя така:

"Приложение № 14 към чл. 17, ал. 1, т. 3



СПРАВКА
за броя на извършените проверки и съставените АУАН при извършването на пътен контрол на ППС от ИА "АА" за ............ 20..... г.
 
Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" Общо за РД "АА" Автобуси (обществен превоз) Товарни автомобили (обществен превоз) Таксиметрови автомобили Превози за собствена сметка Превоз на опасни товари по шосе (ADR) Превоз на пътници и товари с МПС с чужда регистрация Спазване на изискванията на регламенти (ЕО) № 561/2006 и (ЕИО) № 3821/85 и Спогодба AETR
                  Съставени актове (бр.)
    Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Проверени (бр.) Съставени актове (бр.) Проверени работни дни на водачите (бр.) Автобуси (обществен превоз) Товарни автомобили (обществен превоз) Превоз на опасни товари по шосе (ADR) Превози за собствена сметка Превоз на пътници и товари с МПС с чужда регистрация
1 Благоевград                                                  
2 Бургас                                                  
3 Варна                                                  
4 Велико Търново                                                  
5 Видин                                                  
6 Враца                                                  
7 Габрово                                                  
8 Добрич                                                  
9 Кърджали                                                  
10 Кюстендил                                                  
11 Ловеч                                                  
12 Монтана                                                  
13 Пазарджик                                                  
14 Перник                                                  
15 Плевен                                                  
16 Пловдив                                                  
17 Разград                                                  
18 Русе                                                  
19 Силистра                                                  
20 Сливен                                                  
21 Смолян                                                  
22 София                                                  
23 Стара Загора                                                  
24 Търговище                                                  
25 Хасково                                                  
26 Шумен                                                  
27 Ямбол                                                  
Общо за ИА "АА":                                                  

"


§ 21. Приложение № 15 към чл. 17, ал. 1, т. 4 се заличава.


§ 22. Приложение № 16 към чл. 19, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 16 към чл. 19, ал. 3




Нарушения
в съответствие с чл. 19, ал. 3 (чл. 9, параграф 3 от Директива 2006/22/ЕО) таблицата по-долу съдържа насоки за общия обхват на нарушенията на регламенти (ЕО) № 561/2006 и (ЕИО) № 3821/85, разделени в категории според тежестта им
 
1. Нарушения на Регламент (ЕО) № 561/2006
 
Правно основание Вид нарушение Тежест на нарушението (*)
      МСН СН ЛН
А   Екипаж      
А1 Чл. 5, т. 1 Неспазване на минималната възраст на придружителите на водачите   Х  
Б   Периоди на управление      
Б1 Чл. 6, т .1 След изчерпване на възможността за ползване на удължено дневно време на управление до 10 часа дневното време на управление от 9 часа е превишено, като превишението е до 1 час     Х
Б2 Чл. 6, т. 1 След изчерпване на възможността за ползване на удължено дневно време на управление до 10 часа дневното време на управление от 9 часа е превишено, като превишението е от 1 до 2 часа   Х  
Б3 Чл. 6, т. 1 След изчерпване на възможността за ползване на удължено дневно време на управление до 10 часа дневното време на управление от 9 часа е превишено, като превишението е над 2 часа Х    
Б4 Чл. 6, т. 1 Удълженото дневно време на управление от 10 часа е превишено, като превишението е до 1 час     Х
Б5 Чл. 6, т. 1 Удълженото дневно време на управление от 10 часа е превишено, като превишението е от 1 до 2 часа   Х  
Б6 Чл. 6, т. 1 Удълженото дневно време на управление от 10 часа е превишено, като превишението е над 2 часа Х    
Б7 Чл. 6, т. 2 Седмичното време на управление от 56 часа е превишено, като превишението е до 4 часа     Х
Б8 Чл. 6, т. 2 Седмичното време на управление от 56 часа е превишено, като превишението е от 4 до 14 часа   Х  
Б9 Чл. 6, т. 2 Седмичното време на управление от 56 часа е превишено, като превишението е над 14 часа Х    
Б10 Чл. 6, т. 3 Общото време на управление за две последователни седмици от 90 часа е превишено, като превишението е до 10 часа     Х
Б11 Чл. 6, т. 3 Общото време на управление за две последователни седмици от 90 часа е превишено, като превишението е от 10 до 22 часа и 30 минути   Х  
Б12 Чл. 6, т. 3 Общото време на управление за две последователни седмици от 90 часа е превишено, като превишението е над 22 часа и 30 минути Х    
В   Прекъсвания      
В1 Чл. 7 Непрекъснатото време на управление от 4 часа и 30 минути е превишено, като превишението е до 30 минути     Х
В2 Чл. 7 Непрекъснатото време на управление от 4 часа и 30 минути е превишено, като превишението е от 30 минути до 1 час и 30 минути   Х  
В3 Чл. 7 Непрекъснатото време на управление от 4 часа и 30 минути е превишено, като превишението е над 1 час и 30 минути Х    
В4 Чл. 7 След управление от 4 часа и 30 минути е направено прекъсване от 30 и повече минути, но прекъсването е по-малко от 45 минути   Х  
В5 Чл. 7 След управление от 4 часа и 30 минути е направено прекъсване, което е по-малко от 30 минути Х    
Г   Почивки      
Г1 Чл. 8, т. 2 След изчерпване на възможността за ползване на намалена дневна почивка от 9 часа използваната дневна почивка от 11 часа е по-малка с до 1 час     Х
Г2 Чл. 8, т. 2 След изчерпване на възможността за ползване на намалена дневна почивка от 9 часа използваната дневна почивка от 11 часа е по-малка с от 1 до 2 часа и 30 минути   Х  
Г3 Чл. 8, т. 2 След изчерпване на възможността за ползване на намалена дневна почивка от 9 часа използваната дневна почивка от 11 часа е по-малка с над 2 часа и 30 минути Х    
Г4 Чл. 8, т. 2 Използваната намалена дневна почивка от 9 часа е по-малка с до 1 час     Х
Г5 Чл. 8, т. 2 Използваната намалена дневна почивка от 9 часа е по-малка с от 1 до 2 часа   Х  
Г6 Чл. 8, т. 2 Използваната намалена дневна почивка от 9 часа е по-малка с над 2 часа Х    
Г7 Чл. 8, т. 2 Разделената дневна почивка от 3 + 9 часа е намалена, като е ползвана на периоди от 3 + от 8 до 9 часа     Х
Г8 Чл. 8, т. 2 Разделената дневна почивка от 3 + 9 часа е намалена, като е ползвана на периоди от 3 + от 7 до 8 часа   Х  
Г9 Чл. 8, т. 2 Разделената дневна почивка от 3 + 9 часа е намалена, като е ползвана на периоди от 3 + по-малко от 7 часа Х    
Г10 Чл. 8, т. 5 При екипно управление дневната почивка от 9 часа е намалена, като намалението е до 1 час     Х
Г11 Чл. 8, т. 5 При екипно управление дневната почивка от 9 часа е намалена, като намалението е от 1 до 2 часа   Х  
Г12 Чл. 8, т. 5 При екипно управление дневната почивка от 9 часа е намалена, като намалението е над 2 часа Х    
Г13 Чл. 8, т. 6 Използваната намалена седмична почивка от 24 часа е по-малка с до 2 часа     Х
Г14 Чл. 8, т. 6 Използваната намалена седмична почивка от 24 часа е по-малка с от 2 до 4 часа   Х  
Г15 Чл. 8, т. 6 Използваната намалена седмична почивка от 24 часа е по-малка с над 4 часа Х    
Г16 Чл. 8, т. 6 След изчерпване на възможността за ползване на намалена седмична почивка от 24 часа използваната седмична почивка от 45 часа е по-малка с до 3 часа     Х
Г17 Чл. 8, т. 6 След изчерпване на възможността за ползване на намалена седмична почивка от 24 часа използваната седмична почивка от 45 часа е по-малка с от 3 до 9 часа   Х  
Г18 Чл. 8, т. 6 След изчерпване на възможността за ползване на намалена седмична почивка от 24 часа използваната седмична почивка от 45 часа е по-малка с над 9 часа Х    
Г19 Чл. 8, т. 6 Намалената седмична почивка не е компенсирана с равностоен непрекъснат период на почивка   Х  
Г20 Чл. 9, т. 1 Нормалната дневна почивка, ползвана от водача, когато придружава превозното средство на ферибот или влак, е прекъсвана повече от два пъти с други дейности     Х
Г21 Чл. 9, т. 1 Нормалната дневна почивка, ползвана от водача, когато придружава превозното средство на ферибот или влак, е прекъсвана до два пъти с други дейности, но прекъсването е с обща продължителност над 1 час     Х
Д   Начини на плащане      
Д1 Чл. 10, т. 1 Връзка между заплатата на водача и пропътуваното разстояние или количеството превозени товари Х    
(*) МСН - много сериозно нарушение; СН - сериозно нарушение; ЛН - леко нарушение
 
2. Нарушения на Регламент (ЕИО) № 3821/85
 
Правно основание Вид нарушение Тежест на нарушението (*)
      МСН СН ЛН
Е  

Монтиране на тахограф

     
Е1 Чл. 3, т. 1 Не е монтиран и не се използва тахограф от одобрен тип Х    
Ж  

Използване на тахографа, картата на водача или на тахографските листове

     
Ж1 Чл. 13 Неправилно функциониране на тахографа (например: тахографът не е правилно проверен, настроен и пломбиран) Х    
Ж2 Чл. 13 Неправилно използване на тахографа (не е използвана валидна карта на водача, преднамерена злоупотреба) Х    
Ж3 Чл. 14, т. 1 Няма достатъчно тахографски листове   Х  
Ж4 Чл. 14, т. 1 Тахографските листове не са от одобрен тип   Х  
Ж5 Чл. 14, т. 1 Няма достатъчно хартия за разпечатки     Х
Ж6 Чл. 14, т. 2 Предприятието не съхранява тахографските листове, разпечатките и извлечените данни Х    
Ж7 Чл. 14, т. 2 Предприятието отказва да предостави тахографските листове, разпечатките и извлечените данни за проверка от контролните органи Х    
Ж8 Чл. 14, т. 4 Водачът притежава повече от една валидна карта на водача Х    
Ж9 Чл. 14, т. 4 Водачът използва карта на водача, издадена на друго лице Х    
Ж10 Чл. 14, т. 4 Използване на повредена или с изтекъл срок карта на водача Х    
Ж11 Чл. 14, т. 5 Записаните и съхранените данни не са на разположение в продължение на най-малко 365 дни Х    
Ж12 Чл. 15, т. 1 Използване на замърсени или повредени тахографски листове или карта на водача с данни, които се четат     Х
Ж13 Чл. 15, т. 1 Използване на замърсени или повредени тахографски листове или карта на водача с данни, които не се четат Х    
Ж14 Чл. 15, т. 1 В срок 7 календарни дни водачът не е подал заявление за замяна на повредена, неизправна, изгубена или открадната карта на водача   Х  
Ж15 Чл. 15, т. 1 Водачът не е направил необходимите разпечатки в случаите, когато картата на водача е повредена, неизправна или водачът не разполага с нея Х    
Ж16 Чл. 15, т. 2 Неправилно използване на тахографски листове/карта на водача Х    
Ж17 Чл. 15, т. 2 Неразрешено изваждане на тахографски лист или на карта на водача, което оказва влияние на записването на съответните данни Х    
Ж18 Чл. 15, т. 2 Неразрешено изваждане на тахографски лист или на карта на водача, което не оказва влияние на записването на съответните данни     Х
Ж19 Чл. 15, т. 2 Тахографски лист или карта на водача е използвана за период, по-дълъг от този, за който е предназначена, което не е довело до загуба на данни     Х
Ж20 Чл. 15, т. 2 Тахографски лист или карта на водача е използвана за период, по-дълъг от този, за който е предназначена, което е довело до загуба на данни Х    
Ж21 Чл. 15, т. 2 Не е използвано ръчно въвеждане на данни, когато това е необходимо Х    
Ж22 Чл. 15, т. 2 При екипно управление правилният тахографски лист или карта на водача не е поставен в правилното гнездо на тахографа Х    
Ж23 Чл. 15, т. 3 Времето, записано на тахографския лист, не съответства на официалното време в страна на регистрация на превозното средство   Х  
Ж24 Чл. 15, т. 3 Неправилно използване на превключващия механизъм на тахографа Х    
З  

Информация за попълване

     
З1 Чл. 15, т. 5 Не е попълнена фамилията на водача в тахографския лист Х    
З2 Чл. 15, т. 5 Не е попълнено собственото име на водача в тахографския лист Х    
З3 Чл. 15, т. 5 Не е попълнена датата на започване или на приключване използването на тахографския лист   Х  
З4 Чл. 15, т. 5 Не е попълнено мястото на започване или на приключване използването на тахографския лист     Х
З5 Чл. 15, т. 5 Не е попълнен регистрационният номер на превозното средство в тахографския лист     Х
З6 Чл. 15, т. 5 Не е попълнено показанието на километропоказателя на превозното средство в началото на използването на тахографския лист   Х  
З7 Чл. 15, т. 5 Не е попълнено показанието на километропоказателя на превозното средство в края на използването на тахографския лист     Х
З8 Чл. 15, т. 5 Не е попълнен часът на смяна на превозното средство в тахографския лист     Х
З9 Чл. 15, т. 5а В тахографа не е въведен символът на страната     Х
И  

Представяне на информация

     
И1 Чл. 15, т. 7 Водачът отказва да бъде проверен Х    
И2 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи тахографския лист от текущия ден Х    
И3 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи тахографските листове от предходните 28 дни Х    
И4 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи записите от картата на водача, когато притежава такава Х    
И5 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи ръчните записи и разпечатките, направени по време на текущия ден и предходните 28 дни Х    
И6 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи картата на водача Х    
И7 Чл. 15, т. 7 Водачът не може да представи разпечатките, направени по време на текущия ден и предходните 28 дни Х    
Й  

Измами

     
Й1 Чл. 15, т. 8 Подправяне, укриване или унищожаване на данни, записани в тахографските листове, съхранени в тахографа или в картата на водача или на разпечатките от тахографа Х    
Й2 Чл. 15, т. 8 Манипулиране на тахографа, тахографския лист или картата на водача, което може да доведе до подправяне на данни и/или разпечатки Х    
Й3 Чл. 15, т. 8 Наличие в превозното средство на устройство, което може да се използва за подправяне на данни и/или разпечатки (превключвател/кабел) Х    
К  

Повреда

     
К1 Чл. 16, т. 1 Тахографът не е поправен от одобрен техник или сервиз Х    
К2 Чл. 16, т. 1 Тахографът не е поправен по пътя   Х  
Л  

Ръчно въвеждане на данни на разпечатките

     
Л1 Чл. 16, т. 2 Водачът не е въвел всички данни за периода, през който тахографът е бил неизправен или не е бил годен за експлоатация, и в резултат на това данните не са били записани Х    
Л2 Чл. 16, т. 2 Водачът не е попълнил номера на картата на водача и/или имената си, и/или номера на свидетелството си за управление на моторно превозно средство на временния лист Х    
Л3 Чл. 16, т. 2 Водачът не е поставил подписа си на временния лист   Х  
Л4 Чл. 16, т. 3 В случай на загуба или кражба на картата на водача водачът не е подал официална декларация до компетентните органи в страната, в която е извършена кражбата Х    
(*) МСН - много сериозно нарушение; СН - сериозно нарушение; ЛН - леко нарушение

"


Промени настройката на бисквитките