Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 18.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.37 от 18 Май 2010г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Без да се засягат специфичните разпоредби, финансова помощ не се предоставя на ползватели на помощ, за които бъде установено, че изкуствено са създали условията, необходими за получаване на помощта, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката."


§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 3 накрая се добавя "и/или в обхвата на местата по националната екологична мрежа Натура 2000".

2. (*) Създава се ал. 2а:

"(2а) Финансовата помощ по ал. 2 се увеличава с 10 % за:

1. инвестиции, директно свързани с производството на мляко;

2. инвестиции в сгради и оборудване с цел подобряване на енергийната ефективност на земеделското стопанство на кандидата;

3. инвестиции, свързани с производството на биогаз посредством използване на органични отпадъци, получени от земеделската дейност на стопанството на кандидата или от местно производство;

4. инвестиции, свързани с производството на електричество или топлинна енергия посредством преработка на биомаса, вкл. строителство или обновяване на складове за биомаса (за посрещане на собствени енергийни нужди на земеделската дейност на кандидата);

5. инвестиции за създаване и/или презасаждане на бързо растящи храсти и дървесни видове, използвани за производство на биоенергия;

6. инвестиции на ниво стопанство във водоспестяващи технологии, вкл. съоръжения за съхранение на водата, и пречистване на отпадъчни води от производството."

3. (*) Алинея 6 се изменя така:

"(6) За инвестиции, включени в приложение № 3, свързани с прилагане на Директива на Съвета от 12 декември 1991 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници (91/676/ЕИО) (ОВ L 375, 31.12.1991 г., и Българско специално издание: глава 15, том 02) (Директива 91/676/ЕИО), финансовата помощ е в размер на 75 % от общите допустими разходи за проекти, одобрени за подпомагане до 31.ХII.2010 г."

4. (*) Създават се ал. 6а, 6б и 6в:

"(6a) Не подлежат на финансиране инвестиции, включени в приложение № 3, които са извършени по-късно от 11.Х.2009 г., когато за тях са изпълнени едновременно следните условия:

1. инвестициите са разположени на територията на нитратно уязвими зони съгласно приложение № 4 и/или се използват основно за дейности в такива зони;

2. инвестициите са директно свързани с изпълнението на задължителните изисквания съгласно Програмата за ограничаване и ликвидиране на замърсяването с нитрати от земеделски източници в нитратно уязвимите зони (одобрена със Заповед № РД-750 от 2006 г. на министъра на земеделието и храните и Заповед № РД 09-894 от 2006 г. на министъра на околната среда и водите и променена със Заповед № РД-09-765 от 2009 г. на министъра на земеделието и храните и Заповед № РД-642 от 2009 г. на министъра на околната среда и водите).

(6б) Алинея 6а не се прилага за:

1. инвестиции, които са директно свързани с изпълнението на задължителните изисквания за капацитета на съоръженията за съхранение на оборския тор в земеделското стопанство съгласно Програмата за ограничаване и ликвидиране на замърсяването с нитрати от земеделски източници в нитратно уязвимите зони;

2. млади фермери, получаващи подкрепа по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" от ПРСР.

(6в) Финансовата помощ по ал. 6 се увеличава с 10 % считано от 1.I.2010 г."


§ 3. В чл. 11, ал. 1 се създава изречение второ: "За проекти, одобрени със заповед на изпълнителния директор на РА, издадена през 2009 г. или 2010 г., размерът за авансовото плащане е до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ."


§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 1, буква "б" след думата "земята" се добавя "или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация);".

2. В ал. 4 след думата "земята" се добавя "или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация)".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Документът за ползване или споразумението за размяна на парцели (доброволна комасация) по ал. 3, т. 1, буква "б" и ал. 4 трябва да бъдат в сила не по-малко от 5 г. след датата на подаване на заявлението за подпомагане."


§ 5. В чл. 18 думите "лицензиране и/или разрешение" се заменят с "лицензиране, разрешение и/или регистрация" и думите "лицензи и/или разрешения" се заменят с "лицензи, разрешения и/или регистрация".


§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Проект, включващ инвестиции за напоителни съоръжения и оборудване, трябва да бъде придружен с документ за съгласуване със съответната териториална Басейнова дирекция на Министерството на околната среда и водите, която е отговорна за мониторинга и управлението на водния баланс в региона, в който ще се извършва инвестицията."

2. В ал. 2 думите "разширяване на капацитета или потреблението на вода на напоителната мрежа в стопанството" се заменят с "инвестиции за напоителни съоръжения и оборудване".


§ 7. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 след думата "закупуване" се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг,";

б) в т. 4 след думата "инвестиции" се поставя запетая и се добавя " включително закупувани чрез финансов лизинг,";

в) в т. 5 след думата "инвестиции" се поставя запетая и се добавя "включително закупувани чрез финансов лизинг,";

г) в т. 6 след думата "закупуване" се поставя запетая и се добавя " включително чрез финансов лизинг,";

д) в т. 8 след думата "закупуване" се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг,";

е) в т. 9 след думата "оборудване" се поставя запетая и се добавя " включително закупувани чрез финансов лизинг,";

ж) в т. 11 след думата "софтуер" се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг,".

2. Създава се ал. 2а:

"(2а) В случай че кандидатът се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) и/или чл. 1, ал. 4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП), приета с Постановление № 249 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 84 от 2004 г.), допустими за финансова помощ са разходи и дейности, извършени след получаване на писмено разрешение от страна на РА, с изключение на следните разходи, които могат да бъдат извършени и преди това:

1. разходи, свързани с проекта по ал. 1, т. 12;

2. разходи за закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост."

3. В ал. 3 след думите "т. 1 и 2" се добавя "и ал. 2а, т. 1 и 2".

4.Създава се ал. 3а:

"(3а) Дейностите и разходите за строително-монтажни работи и за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, с изключение на разходите по ал. 2, т. 1 и 2, са допустими за финансова помощ, ако са извършени след датата на посещението на място от РА по чл. 31, ал. 1, т. 1а."

5. В ал. 4, т. 2 накрая думите "от допустимите разходи (по ал. 1 от т. 1 до 11 вкл.)" се заличават.

6. Създава се ал. 10а:

"(10а) Алинея 10 не се прилага в случай, че кандидатът се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП."

7. В ал. 12 накрая се добавя ново изречение "В случаите, когато кандидатът не е избрал най-ниската оферта, направеният избор се обосновава писмено."

8. Създават се ал. 13 и 14:

"(13) Закупуването чрез финансов лизинг на активите по ал. 1, т. 2, 4, 5, 6, 8, 9 и 11 е допустимо при условие, че ползвателят на помощта стане собственик на съответния актив не по-късно от датата на подаване на заявката за окончателно плащане за същия актив.

(14) За предварителните разходи по ал. 1, т. 12, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане, кандидатите по чл. 13, ал. 1, т. 1, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, при подаване на заявлението за подпомагане представят всички документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и."


§ 8. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. закупуване на лизинг на недвижима собственост;"

б) в т. 4 след думата "застраховка" се добавя "както и разходи, свързани с договор за лизинг и печалба за лизингодателя;"

в) в т. 12 след думата "закупуване" се поставя запетая и се добавя "включително чрез финансов лизинг,".

2.Създава се ал. 1а:

"(1а) Алинея 1, т. 8 не се прилага в случай, че кандидатът се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП."


§ 9. В чл. 29 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя ново изречение "Заповедта съдържа началния и крайния срок за приемане на заявления за подпомагане, както и бюджета на мярката за съответния период на прием."

2. Създава се ал. 3:

"(3) В заповедта по ал. 1 могат да бъдат определени и допълнителни ограничения относно допустимите за финансова помощ разходи."


§ 10. В чл. 30, ал. 1 се създава изречение второ: "Бизнес планът се представя на хартиен и електронен носител, като таблиците, включени в него, са във формат "xls"."


§ 11. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) думите "от подаване" се заменят с "от крайната дата за съответния период на прием";

б) създава се точка 1а:

"1а. може да извърши посещение на място за установяване на фактическото съответствие с представените документи, като:

а) посещението на място се извършва в присъствието на кандидата, упълномощен негов представител или служител; в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при посещението на място, то се извършва в присъствието на свидетел;

б) след приключване на посещението на място служителят на РА представя протокола с резултатите от посещението за подпис на лицето по буква "а", който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации; когато ползвателят на помощта, упълномощеният негов представител или служител откаже да подпише протокола или не е открит при извършване на посещението на място, протоколът се подписва от свидетел;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на кандидата, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на посещението на място;

г) в случай че ползвателят на помощта, упълномощен негов представител или служител не е открит при извършване на посещението на място, РА уведомява кандидата, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за посещението на място кандидатът може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директор на РА;".

2. Създава се ал. 1а:

"(1а) В случай на проекти, включващи строително-монтажни работи и/или създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, в срок до 15 работни дни от подаване на заявлението за подпомагане РА задължително извършва посещението на място по ал. 1, т. 1а."

3. (*) В ал. 3 след думите "т. 1" се добавя "и т. 1а".


§ 12. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, а думите "ЕКОП изразява" се заменят с "ЕКОП има консултативни функции и изразява".

2. Създават се ал. 2 - 6:

"(2) Функциите на ЕКОП се уточняват с правилник за работа, който се утвърждава със заповед на изпълнителния директор на РА.

(3) Правилникът за работа по ал. 2 се публикува на електронните страници на РА и МЗХ.

(4) Юридическите лица и организациите, чиито членове се канят за участие в ЕКОП, се определят от управителния съвет към управляващия орган на ПРСР.

(5) За всяко заседание на ЕКОП неин член не участва в заседанието при обсъждане на конкретно заявление за подпомагане, в случай че:

1. има интерес по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси от отпускането на безвъзмездна финансова помощ за кандидата, който е подал заявлението;

2. е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с кандидат, който е подал заявлението;

3. е в йерархическа зависимост от кандидат, който е подал заявлението;

4. е участвал в процеса по подготовка и разработване на заявлението.

(6) За всеки проект, по който е изразил становище, съответният член на ЕКОП подписва декларация за липса на всяко едно обстоятелство по ал. 5, т. 1 - 4."


§ 13. В чл. 34 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "мярката" се поставя запетая и се добавя " определен в съответната заповед по чл. 29, ал. 1,".

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Заявленията за подпомагане, получили отказ поради липсата на достатъчно средства в бюджета, определен в съответната заповед по чл. 35, ал. 1, се прехвърлят служебно за разглеждане в следващ период най-много до 2 пъти.

(4) В случаите по ал. 3 кандидатът може да откаже прехвърляне на заявлението за подпомагане в следващ период на прием, за което изпраща уведомително писмо до изпълнителния директор на РА."


§ 14. В чл. 41, ал. 1, т. 2 се правят следните допълнения:

1. След думата "документи" се поставя запетая и се добавя "като:".

2. Създават се букви "а" - "д":

"а) проверката на място се извършва в присъствието на ползвателя, упълномощен негов представител или служител; в случай че кандидатът, упълномощен негов представител или служител не е открит при проверката на място, тя се извършва в присъствието на свидетел;

б) след приключване на проверката на място служителят на РА представя протокола с резултатите от проверката за подпис на лицето по буква "а", който има право да напише в протокола обяснения и възражения по направените констатации; когато ползвателят на помощта, упълномощеният негов представител или служител откаже да подпише протокола или не е открит при извършване на проверката на място, протоколът се подписва от свидетел;

в) копие от протокола по буква "б" се предоставя на ползвателя, упълномощения негов представител или служител веднага след приключване на проверката на място;

г) в случай че ползвателят на помощта, упълномощен негов представител или служител не е открит при извършване на проверката на място, РА уведомява кандидата, като му изпраща копие от протокола;

д) в срок до 10 работни дни от получаването на протокола за проверката на място ползвателят може да направи възражения и да даде обяснения по направените констатации пред изпълнителния директора на РА."


§ 15. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Ползвателите, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП, провеждат съответните процедури за избор на изпълнител/и на дейностите по проекта след сключване на договора за отпускане на финансова помощ, с изключение на процедурите за избор на изпълнител/и за предварителни разходи по чл. 26, ал. 1, т. 12. Процедурите се провеждат в съответствие със ЗОП или НВМОП.

(3) Контролът по реда на Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове, приета с ПМС № 96 от 2009 г. (ДВ, бр. 34 от 2009 г.), се осъществява от РА."


§ 16. Създава се чл. 44а:

"Чл. 44а. (1) В случай на настъпили промени в графика, стойностите или дейностите след провеждане на процедурата по ЗОП ползвателят, който се явява възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП на помощта, се задължава преди сключване на договора с избрания изпълнител/избраните изпълнители по съответната процедура да предостави информация на РА за настъпилите промени.

(2) Изпълнителният директор на РА със заповед одобрява/отказва да одобри настъпилите промени в графика, стойността или дейностите по проекта, вследствие проведената процедура по ЗОП, в срок до 20 работни дни от получаване на информацията по ал. 1.

(3) Ползвателят сключва договора и започва изпълнение на дейностите по проекта след сключване на анекс между него и РА за настъпилите промени в графика, стойността или дейностите по проекта, настъпили вследствие на проведената процедура по ал. 1."


§ 17. В чл. 47 се създава ал. 3:

"(3) Ползвателят на помощта - физическо лице, може да се регистрира като едноличен търговец по чл. 56 от Търговския закон, който да стане правоприемник на ползвателя на помощта по тази наредба."


§ 18. В чл. 50, ал. 2 след думите "финансова помощ" се поставя запетая и се добавя "процедурите по ЗОП".


§ 19. В чл. 55, ал. 1 накрая се добавя "по смисъла на § 1, т. 44 и при спазване на условията на този член".


§ 20. В допълнителните разпоредби, в § 1, т. 46, буква "а" след думата "ремонт" се добавя "и/или наем".


§ 21. В приложение № 1 към чл. 4, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел "Растениевъдство":

а) в т. 1 думите "и маслодайни" се заличават;

б) създава се т. 2а:

"2а. Маслодайни култури;"

в) точка 5 се изменя така:

"5. Медицински и ароматни култури;"

г) точка 7 се изменя така:

"7. Овощни култури (семкови, костилкови, орехоплодни, ягодоплодни, южни култури)."

2. В раздел "Животновъдство (включително непреработените продукти, получени в резултат на отглежданите по-долу животни)", в т. 6 накрая се добавя "и коне от застрашени местни породи, включени в приложение № 6 на Наредба № 12 от 2008 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ДВ, бр. 41 от 2008 г.)".


§ 22. В приложение № 3 към чл. 6, ал. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думата "селскостопански" се заменя със "земеделски".

2. В т. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "необходими за производствената дейност на стопанството".


§ 23. В заглавието на приложение № 6 към чл. 25, ал. 3 и към чл. 25, ал. 7 думите "и чл. 25, ал. 7" се заличават.


§ 24. (*) В приложение № 9 към чл. 26, ал. 1, т. 4, стандарт № 1, в колона 5 на нов ред се добавя "31.ХII.2013 (за изискванията за капацитета на съоръженията за съхранение на оборския тор)".


§ 25. В приложение № 10 към чл. 30, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел IХ. Придружаващи документи:

а) в т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително на електронен носител и таблиците от бизнес плана във формат "xls";"

б) в т. 17 думите "договор за наем или аренда" се заменят с "документ за ползване или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация)";

в) в т. 18 текстът "договор за наем или аренда" се заменя с "документ за ползване или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация)";

г) създава се т. 18а:

"18а. Копие от споразумение за ползване на земеделска земя по чл. 37в, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и чл. 37, ал. 2 от правилника за неговото прилагане (ППЗСПЗЗ), което да бъде в сила не по-малко от 5 години след датата на подаване на заявлението за подпомагане;"

д) в т. 25 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -";

е) в т. 26 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -";

ж) в т. 27 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -";

з) в т. 30 след думите "такива разходи" се добавя "и те не са основани на договор със съответния изпълнител";

и) точка 32 се изменя така:

"32. Документ за съгласуване на проекта със съответната Басейнова дирекция на Министерство на околната среда и водите, която е отговорна за мониторинга и управлението на водния баланс в региона, в който ще се извършва инвестицията (в случай на проект, включващ инвестиции за напоителни съоръжения и оборудване).";

й) в т. 36 думата "биологични" се заменя с "биологичен/и";

к) създават се т. 38 и 39:

"38. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на закупуване на активи чрез финансов лизинг).

39. Копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП и/или НВМОП процедура за избор на изпълнител/и за предварителните разходи по чл. 26, ал. 1, т. 12, извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП)."

2. В раздел Х. Декларация се добавят т. 6а и 6б:

"6а) представеният от мен на електронен носител бизнес план е идентичен с представения на хартиен носител;

6б) предварителните разходи по чл. 26, ал. 1, т. 12, направени преди сключване на договора за подпомагане, са осъществени при спазване на Закона за обществени поръчки и/или Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (само за кандидати, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП);".

3. В част "Форма за наблюдение и оценка на проектите по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.", в раздел 11.Б. Разходи за прилагане на Директива 91/676 ЕЕС за защита на водите от замърсявания с нитрати от земеделски произход се правят следните изменения и допълнения:

а) в третия ред думата "селскостопански" се заменя със "земеделски";

б) в шестия ред след думата "торове" се поставя запетая и се добавя "необходими за производствената дейност на стопанството".


§ 26. В приложение № 11 към чл. 30, ал. 1 и чл.31, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "включително на електронен носител и таблиците от бизнес плана във формат "xls"."

2. В т. 18 думите "договор за наем или аренда" се заменят с "документ за ползване или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация)".

3. В т. 19 думите "договор за наем или аренда" се заменят с "документ за ползване или споразумение за размяна на парцели (доброволна комасация)".

4. Създава се т. 19а:

"19 а. Копие от споразумение за ползване на земеделска земя по чл. 37в, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и чл. 37, ал. 2 от правилника за неговото прилагане (ППЗСПЗЗ), което да бъде в сила не по-малко от 5 години след датата на подаване на заявлението за подпомагане;".

5. В т. 26 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -".

6. В т. 27 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -".

7. В т. 28 в началото се добавя "За кандидат, който не се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП -".

8. В т. 31 след думите "такива разходи" се добавя "и те не са основани на договор със съответния изпълнител".

9. Точка 33 се изменя така:

"33. Документ за съгласуване на проекта със съответната Басейнова дирекция на Министерство на околната среда и водите, която е отговорна за мониторинга и управлението на водния баланс в региона, в който ще се извършва инвестицията (в случай на проект, включващ инвестиции за напоителни съоръжения и оборудване)."

10. Създава се т. 35а:

"35а. Копие от становище на РВМС кои от предвидените инвестиции в проекта са свързани с въвеждането на изискванията в областта на хигиената и хуманното отношение към животните и ветеринарните изисквания (изисква се за съществуващите преди 1.I.2008 г. животновъдни стопанства за инвестиционни дейности в животновъдството)."

11. Създават се т. 39 и 40:

"39. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на закупуване на активи чрез финансов лизинг).

40. Копие на документите от проведената съгласно изискванията на ЗОП и/или НВМОП, процедура за избор на изпълнител/и за предварителните разходи по чл. 26, ал. 1, т. 12 , извършени преди датата на подаване на заявлението за подпомагане (в случаите, когато се кандидатства за подпомагане на такива разходи от кандидат, който се явява възложител по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП и/или чл. 1, ал. 4 НВМОП)."


§ 27. В приложение № 13 към чл. 39, ал. 1 и чл. 41, ал. 2 в раздел A. Общи документи се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 26 думите "е представено" се заменят със "се изисква".

2. В т. 31 накрая се добавя "(за млади фермери, получаващи подкрепа по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" от ПРСР)".

3. Създава се т. 36:

"36. Договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на закупуване на активи чрез финансов лизинг)."


§ 28. В приложение № 16 към § 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. След ред:

"


4021 Патици бр.   8  

"

се добавят редове, както следва:

"

4023 Щрауси - общо бр.   /// ///
  Щрауси, отглеждани за яйца бр.   619  
  Щрауси, отглеждани за месо бр.   153  

"

2. Ред:

"

4022 + Пъдпъдъци, щрауси и бр.   26  
4023 + други птици        
4111          

"

се заменя със:

"

4022 + Пъдпъдъци и други бр.   26  
4111 птици        

"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 29. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г.) Наредбата влиза в сила в деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на:

1. Параграф 2, т. 3, 4 и 5 и § 24, които влизат в сила от 22.ХII.2009 г. и се прилагат за проекти, одобрени след тази дата.

2. Параграф 2, т. 2 и 6, които влизат в сила от 3.VIII.2009 г. и се прилагат за проекти, подадени след тази дата и одобрени след 1.I.2010 г.


§ 30. За проектите, одобрени през 2009 г., срокът по чл. 11, ал. 3 е пет месеца.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 37 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 18.05.2010 Г.)


§ 27. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките