Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 2.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ПРЕВОЗА НА ПЪТНИЦИТЕ ПО НЕРЕНТАБИЛНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ВЪВ ВЪТРЕШНОГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТА В ПЛАНИНСКИ И ДРУГИ РАЙОНИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ПРЕВОЗА НА ПЪТНИЦИТЕ ПО НЕРЕНТАБИЛНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ВЪВ ВЪТРЕШНОГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТА В ПЛАНИНСКИ И ДРУГИ РАЙОНИ (ДВ, БР. 33 ОТ 2005 Г.)

В сила от 01.01.2010 г.
Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2010г.

§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Не са предмет на наредбата превозите по допълнителните градски линии съгласно чл. 7, ал. 1, т. 1, буква "б" от Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г.; изм., бр. 45 от 2006 г.) и тези, които се поддържат главно поради историческия интерес към тях или туристическото им значение."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "министърът на транспорта" се заменят с "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Ежегодно в едномесечен срок от обнародването на постановлението на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет за съответната година министърът на финансите и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията утвърждават по общини годишни и тримесечни лимити на средствата за субсидии поотделно за вътрешноградски пътнически превози и за междуселищни пътнически превози в слабонаселените планински и гранични райони в страната."


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думите "автобуси и леки автомобили" се добавя "или по договори, сключени при спазване на реда за възлагане на обществени поръчки".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) В договорите с превозвачите общините включват задължително следните изисквания:

1. параметрите, въз основа на които се изчислява субсидията, ако има такава;

2. естеството и обема на каквито и да било предоставени изключителни права;

3. механизмите за разпределение на разходите, свързани с предоставянето на услугите; тези разходи могат да включват по-специално разходите за персонал, енергия, инфраструктурни такси, поддръжка и ремонт на превозни средства за обществения транспорт, подвижен състав и инсталации, необходими за извършване на услугите за пътнически превоз, както и фиксирани разходи и подходяща възвръщаемост на капитала;

4. механизмите за разпределяне на приходите от продажба на билети, които или могат да останат в оператора на обществени услуги, или да бъдат изплатени на компетентния орган, или поделени между тях.

(3) Методът на компенсиране (субсидиране), определен в договорите, трябва да насърчава поддържането или развитието на:

1. ефективно управление от страна на превозвача, което може да подлежи на обективна оценка, и

2. предоставяне на услуги за пътнически превоз с достатъчно високо качество."


§ 4. В чл. 4 ал. 2 се отменя.


§ 5. В чл. 8 думите "договор за условията и реда за предоставяне на субсидии" се заменят с "договор, срокът на който не може да надвишава 10 години, при спазване на реда за възлагане на обществени поръчки".


§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "транспортните дружества" се заменят с "превозвачите".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Субсидията не може да надвишава сумата, съответстваща на нетния финансов ефект, който се равнява на сбора от последиците - положителни или отрицателни - от изпълнението на задължението за обществени услуги върху приходите и разходите на оператора на обществени услуги."

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Нетният финансов ефект е резултатът от разходите, извършени във връзка със задължението за извършване на обществени услуги или група задължения за извършване на обществени услуги, наложени от компетентния/те орган/и и съдържащи се в обществена поръчка за услуги и/или в общо правило, намалени с всякакви положителни финансови резултати, реализирани в рамките на мрежата, експлоатирана съгласно въпросното/ите задължение/я за извършване на обществени услуги, намалени с тарифните приходи и/или всякакви други постъпления, реализирани при изпълнение на въпросното/ите задължение/я за извършване на обществени услуги, и увеличени с разумна печалба.

(4) Разумната печалба по ал. 3 се определя в размер до 5 на сто от общите разходи за дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги."

4. Досегашната ал. 2 става ал. 5.


§ 7. В чл. 11, ал. 1 думите "До средата" се заменят с "До 15-о число на втория месец", а след думите "за което ги уведомява своевременно" се поставя запетая и се добавя "съгласно списък за разпределението на средствата по общини, предоставен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 8. В чл. 12, ал. 1 изречение второ се заличава.


§ 9. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) При определянето на размера на средствата за субсидии се спазват следните изисквания:

1. приходите и разходите се определят в съответствие с приложимите счетоводни стандарти;

2. при осъществяване на други дейности, извън дейността по предоставяне на компенсирани превозни услуги, операторът води аналитична счетоводна отчетност за всеки отделен вид дейност.

(2) Аналитичната счетоводна отчетност за всеки отделен вид дейност отговаря на следните условия:

1. отделни аналитични счетоводни сметки за всяка една от дейностите, за всеки дял на активите и за постоянните разходи, съответстващи на всяка дейност; делът на активите и постоянните разходи, съответстващи на всяка дейност, се определят като общият размер на активите и постоянните разходи се умножи по съотношението между нетните приходи от продажби от съответната дейност и всички нетни приходи от продажби за всички дейности, представени в Отчета за приходите и разходите или Отчета за всеобхватния доход;

2. всички променливи разходи, частта от постоянните разходи и маржът на печалбата, свързани с всяка друга дейност на оператора на обществени услуги, не се включват към дейността по предоставяне на компенсирани превозни услуги;

3. разходите за дейността по предоставяне на компенсирани превозни услуги се балансират с приходите от тази дейност и плащанията на публичните органи; не се допуска прехвърляне на приходи от една дейност към друга за оператора на обществени услуги."


§ 10. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "предоставените до отчетния месец субсидии" се добавя "с отчитане на предоставените компенсации по Наредба № 2 от 2006 г. за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници (обн., ДВ, бр. 32 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 29 от 2007 г., бр. 27 от 2008 г. и бр. 51 от 2009 г.)".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За упражняване на контрол, както и в случаите, когато възприетият механизъм за разпределяне на сумите налага това, общината може да изисква допълнителна аналитична и/или друга информация, въз основа на която е изготвена справката за финансовите резултати по приложение № 2."

3. Създава се ал. 3:

"(3) За упражняване на контрол общините могат да изискват от превозвачите осигуряване на достъп до допълнителна информация на оправомощени лица от общинската администрация за удостоверяване на размера на заявената за съответния период сума - копия от сключени договори за обществен превоз на пътници, маршрутни разписания, ценоразпис на предлаганите услуги и други."


§ 11. В чл. 16 се създава ал. 3:

"(3) За необходимите средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони кметът на общината представя декларация по образец - приложение № 3."


§ 12. В чл. 17 думите "и/или да определи специален ред за регулиране на разчетните взаимоотношения, като изложи мотивите си за това пред общината" се заличават, а думите "министъра на транспорта" се заменят с "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 13. В чл. 18, ал. 1 думите "Министерството на транспорта" се заменят с "Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 14. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "министърът на транспорта" се заменят с "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) В случаите, когато размерът на необходимите субсидии надвишава разполагаемите средства, предвидени в централния бюджет, полагащите се на превозвачите суми се намаляват съразмерно на недостига. Разликата при възможност се изплаща на превозвачите през следващи отчетни периоди в рамките на бюджетната година.

(3) Контролът по спазването на наредбата се упражнява от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция и от упълномощени длъжностни лица, определени със заповед на министъра на финансите и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията."


§ 15. Създава се допълнителна разпоредба:

"Допълнителна разпоредба

§ 1. Тази наредба отразява изискванията на Регламент (ЕО) № 1370/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г. относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 1191/69 и (ЕИО) № 1107/70 на Съвета (ОВ L, бр. 315 от 03.12.2007 г., стр. 0001 - 0013)."


§ 16. В заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. Досегашният § 1 става § 2 и се изменя така:

"§ 2. Наличните при приключване на бюджетната година по сметки на общините неусвоени средства от целеви трансфери от централния бюджет, предназначени за субсидиране на нерентабилни автобусни линии, подлежат на възстановяване в централния бюджет."

2. Досегашният § 2 става § 3.


§ 17. Приложение № 2 към чл. 10 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 10



ОБЩИНА ...............

Превозвач ............

Тел. .................

 
Справка
за финансови резултати към ............ г. от субсидираните вътрешноградски превози и междуселищни превози в слабонаселени планински и гранични райони
 
№ по Показатели Мярка* Видове
ред     превози
      вътрешноградски междуселищни
1 2 3 4 5
1. Общ пробег хил. км    
2. Превозени пътници хил. бр.    
3. Общо приходи от дейност по лв.    
  предоставяне на компенсирани      
  (субсидирани) превозни услуги      
3.1. Нетни приходи от продажби от      
3.2. извършваната дейност      
3.3. Получени компенсации от      
  централния бюджет      
  Други приходи от извършваната      
  дейност      
4. Общо разходи за дейността по лв.    
  предоставяне на компенсирани      
  (субсидирани) превозни      
  услуги**:      
4.1. Разходи за суровини и лв.    
  материали, в т.ч.:      
а) Гориво лв.    
  (ел. енергия)      
4.2. Разходи за персонала, в т.ч.: лв.    
а) Разходи за възнаграждения лв.    
б) Разходи за осигуровки лв.    
5. Загуба (р. 4 - р. 3) лв.    
5.1. Нетен финансов ефект (р. 5 + лв.    
  разумна печалба)      
6. Предоставени субсидии от лв.    
  републиканския бюджет (нето)      
7. Резултат (р. 5.1 - р. 6) лв.    
8. Цена на билет за лв.   х
  градски превоз      
9. Тарифна ставка на      
  пътникокилометър      
   
Гл. счетоводител: Управляващ/кмет на
  общината:
   

Забележки:

* Данните се изписват с цели числа.

** В разходите по р. 4 се отнасят разходите за дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги по Отчета за приходите и разходите или Отчета за всеобхватния доход, без разходите от обезценки и провизии."


§ 18. Създава се приложение № 3 към чл. 16, ал. 3:

"Приложение № 3 към чл. 16, ал. 3



Д Е К Л А Р А Ц И Я
От................................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
Кмет на община...............................................................................,
област..............................................................................................
Като орган на изпълнителната власт в общината декларирам, че необходимите средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони на община ............... за ............ г. са в размер на ........................ лв.
ДЕКЛАРИРАМ, че размерът на заявените средства е определен в съответствие с изискванията на Наредба № 3 от 2005 г. за условията и реда за предоставяне на средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони.

Дата на подаване:

Декларатор:


Заключителни разпоредби

§ 19. Наредбата е съгласувана с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и влиза в сила от 1 януари 2010 г.


Промени настройката на бисквитките