Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 2.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НАМАЛЕНИТЕ ПРИХОДИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ЦЕНИ ЗА ПЪТУВАНЕ ПО АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ, ПРЕДВИДЕНИ В НОРМАТИВНИ АКТОВЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НАМАЛЕНИТЕ ПРИХОДИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ЦЕНИ ЗА ПЪТУВАНЕ ПО АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ, ПРЕДВИДЕНИ В НОРМАТИВНИ АКТОВЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ КАТЕГОРИИ ПЪТНИЦИ (ДВ, БР. 32 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.01.2010 г.
Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2010г.

§ 1. В чл. 3 след думите "специални ценови облекчения" се добавя "и Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г.; изм., бр. 45 от 2006 г.)".


§ 2. Член 6б се изменя така:

"Чл. 6б. При изпълнение на служебните си задължения държавните служители в специализираното звено за охрана и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието (МП) пътуват безплатно в обществения градски транспорт в съответствие с чл. 393, ал. 2 от Закона за съдебната власт и чл. 26, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража."


§ 3. В чл. 15 в изречение второ думите "и полага печат" се заличават.


§ 4. В чл. 15а се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 1 запетаята след думата "ДАНС" се заменя със съюза "и" и думите "и Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР)" се заличават.

2. В ал. 4 запетаята след думата "ДАНС" се заменя със съюза "и" и думите "и МДААР" се заличават.

3. В ал. 6 запетаята след думата "ДАНС" се заменя със съюза "и" и думите "и МДААР" се заличават.


§ 5. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 се създават изречения трето и четвърто: "Срокът на договорите се определя по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили. Не се допуска пряко възлагане на обществени поръчки за услуги при условията на чл. 5, параграф 4 от Регламент (ЕО) № 1370/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г. относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 1191/69 и (ЕИО) № 1107/70 на Съвета (Официален вестник № L 315, 03/12/2007, стр. 0001 - 0013)."

2. Създават се нови ал. 4 и 5:

"(4) Договорът по ал. 3 задължително включва:

1. посочване на маршрутното разписание и ясно определяне на задълженията за извършване на обществената услуга;

2. определяне изчерпателно по прозрачен начин така, че да се предотврати свръхкомпенсиране на:

а) параметрите, въз основа на които се изчислява компенсацията, ако има такава;

б) естеството и обема на предоставените изключителни права, ако има такива;

3. определяне на механизмите за разпределение на разходите, свързани с предоставяне на услугите; тези разходи могат да включват разходите за персонал, енергия, пътни такси, превозни средства, необходими за извършване на услугата, както и фиксирани разходи и подходяща възвръщаемост на капитала;

4. норми и изисквания към качеството на услугата, ако има такива;

5. дали се допускат подизпълнители и какъв е максимално допустимият процент от стойността или обема на услугата в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 1370/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г. относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 1191/69 и (ЕИО) № 1107/70 на Съвета.

(5) При пряко възлагане на задължението за обществена превозна услуга параметрите по ал. 4, т. 2, буква "а" се определят така, че компенсацията да не надвиши сумата, необходима за покриване на нетния финансов ефект върху направените разходи и реализираните приходи в изпълнение на задълженията за обществена превозна услуга, като се отчитат приходите от тази дейност, които остават у вътрешния оператор."

3. Досегашните ал. 4, 5, 6 и 7 стават съответно ал. 6, 7, 8 и 9.


§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "В рамките на утвърдените годишни лимити министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията разпределя компенсациите по тримесечия по общини."

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Ежегодно в едномесечен срок от обнародването на постановлението на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет за съответната година министърът на финансите и министърът на образованието, младежта и науката утвърждават годишни лимити на средствата за компенсиране на безплатните пътувания по чл. 10.

(3) Въз основа на представена от общините информация по реда на Постановление № 84 на Министерски съвет от 2009 г. за приемане на списък на средищните училища в Република България, определяне на критерии за включване в списъка на средищните училища и приемане на финансови правила за разходване на средствата за допълнително финансиране за осигуряване обучението на пътуващите ученици от средищните училища (обн., ДВ, бр. 29 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 51 от 2009 г.; изм., бр. 79 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 87 от 2009 г.; изм., бр. 3 от 2010 г.) и приложение № 1 към чл. 31, ал. 2 министърът на образованието, младежта и науката утвърждава списък по общини за разпределението на средствата за компенсиране по чл. 10, съгласуван с министъра на финансите."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и в нея думите "по реда на ал. 1" се заличават, а думите "месечните трансфери" и "1/12"се заменят съответно с "трансферите" и "1/4".

4. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) При необходимост след 30 октомври на съответната година на база представените от общините справки по реда на чл. 31, ал. 2 и § 2 от преходните и заключителните разпоредби могат да се извършват взаимно компенсирани промени в рамките на определените за годината средства за тази цел, като натрупаните излишъци се балансират с недостига на средства по региони."


§ 7. В чл. 22, ал. 3 думата "месечният" се заменя с "тримесечният".


§ 8. В чл. 28б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "служителите в МВР" се поставя запетая и се добавя "МП".

2. В ал. 3 думата "ежемесечно" се заменя с "тримесечно".


§ 9. Създава се чл. 30а:

"Чл. 30а. (1) Стойността на безплатните и по намалени цени пътувания на определени категории граждани, без тези по чл. 10, се компенсира на превозвачите със средства от централния бюджет чрез бюджетите на общините.

(2) Въз основа на представена от общините информация и определените за тази цел средства в централния бюджет министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията утвърждава списък по образец, одобрен от министъра на финансите, за разпределението на средствата за първото, второто и третото тримесечие на съответната година по общини и го представя в Министерството на финансите.

(3) Полагащите се средства за финансиране се предоставят на общините тримесечно по СЕБРА до 15-о число на първото, второто и третото тримесечие, като се включват в лимита за месеца, през който са изплатени.

(4) След обобщаване на информацията по § 2 от преходните и заключителните разпоредби министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията представя в Министерството на финансите списък по образеца, посочен в ал. 2, за разпределението на средствата за четвъртото тримесечие, в който са отразени налагащите се взаимнокомпенсирани промени в рамките на определените за годината средства. Текущо, след приключване на отчетното тримесечие, Министерството на финансите представя информация за усвояването на средствата по общини.

(5) Общините се разплащат с превозвачите съобразно фактически предоставените транспортни услуги. Кметът на общината носи отговорност за разпореждането с предоставените средства в рамките на определените му с тази наредба правомощия и упражнява контрол върху обема на извършените услуги и спазването на финансовата дисциплина на превозвачите. За предоставената информация по § 2 от преходните и заключителните разпоредби кметът на общината представя декларация по образец - приложение № 4."


§ 10. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "въз основа на представена от тях информация - копия от сключени договори за специализиран превоз, маршрутни разписания, брой на превозените ученици, цена на превозния документ при превоз по утвърдена транспортна схема, заявени разходи при собствен превоз, периодичност на превозите и други, даващи точни параметри за вида, обема и стойността на транспортната услуга" се заличават.

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Разпределението на годишния и тримесечните лимити се извършва от Министерството на образованието, младежта и науката въз основа на списъка на средищните училища в Република България по чл. 1 от Постановление № 84 на Министерски съвет от 2009 г. за приемане на списък на средищните училища в Република България, определяне на критерии за включване в списъка на средищните училища и приемане на финансови правила за разходване на средствата за допълнително финансиране за осигуряване обучението на пътуващите ученици от средищните училища и представена от общините информация.

(3) Министърът на образованието, младежта и науката представя в Министерството на финансите списък по образец, одобрен от министъра на финансите, за разпределението на средствата по общини."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Информацията по ал. 2 се представя в Министерството на образованието, младежта и науката в обобщен вид по образец съгласно приложение № 1. Информацията се представя за всяко тримесечие поотделно, като в приложението се посочват данни за учебния период в обхвата на сключените договори за превоз и общата стойност за учебния период."

4. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Информацията по ал. 2 съдържа данни за всяка отделна община за общия размер на необходимите средства, изчислен съгласно приложение № 1, като се спазват заложените в договорите параметри, но не повече от определените в наредбата. Информацията трябва да бъде съобразена с броя на учебните дни по графика за учебното време за учебната година, определени със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.

(6) Кметът на общината носи отговорност за разпореждането с предоставените средства в рамките на определените му с тази наредба правомощия и упражнява контрол за спазването на задълженията по сключените договори."

5. Досегашната ал. 3 става ал. 7.

6. Създава се ал. 8:

"(8) Министерството на образованието, младежта и науката извършва чрез териториалните си инспекторати текущ и последващ контрол за правомерното и целесъобразно разходване на средствата от централния бюджет."


§ 11. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 основният текст се изменя така:

"(1) Полагащите се средства за финансиране на безплатните превози на ученици до 16-годишна възраст се предоставят на общините тримесечно по СЕБРА в началото на първото и второто тримесечие, а за четвъртото тримесечие - след обобщаване на информацията по приложение № 1, като се включват в лимита за месеца, през който са изплатени. Превозите се финансират със средства от централния бюджет в размер до:".

2. В ал. 2 думите "от него - технологичен пробег от и до местодомуването, когато има такъв" се заменят с "от пробега по разписание".


§ 12. В чл. 33, ал. 1 в изречение второ думите "по група "Разходи по икономически елементи" съгласно Счетоводен стандарт 1 - "Представяне на финансови отчети" без разходите за провизии и обезценка на активи по статия "Други разходи" се заменят с "и по икономически елементи".


§ 13. В чл. 36 се създава ал. 3:

"(3) При осъществяването на контрол държавните органи и общините могат да ползват информация от Националния осигурителен институт и Министерството на образованието, младежта и науката за броя на правоимащите лица по общини."


§ 14. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 1а се изменя така:

"§ 1а. Наличните при приключване на бюджетната година по сметки на общините неусвоени средства от целеви трансфери от централния бюджет, предназначени за компенсиране стойността на превозите с ценови облекчения, подлежат на възстановяване в централния бюджет, доколкото с нормативен акт не е предвидено друго."

2. Създава се параграф § 1б:

"§ 1б. Разпределението на средствата по чл. 31, ал. 1 за I и II тримесечие на 2010 г. се извършва от Министерството на образованието, младежта и науката въз основа на списъка на средищните училища в Република България по чл. 1 от Постановление № 84 на Министерски съвет от 2009 г. за приемане на списък на средищните училища в Република България, определяне на критерии за включване в списъка на средищните училища и приемане на финансови правила за разходване на средствата за допълнително финансиране за осигуряване обучението на пътуващите ученици от средищните училища и представена от Министерството на финансите информация за полагащите се средства."

3. Параграф 2 се изменя така:

"§ 2. Ежегодно до 15 октомври общините представят в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обобщена справка по образец съгласно приложение № 2 за полагащите се по условията на наредбата суми, дължими на транспортните дружества за съответния период по представени опис-сметки, и предоставените суми от централния бюджет за 9-те месеца от началото на годината, разпределени по групи. При условие че със сключените договори на превозвачите са вменени задължения за по-големи намаления от нормативно определените, разликата е за сметка на бюджетите на общините. На общините, които не са подали в срок съответната информация или са подали информация с невярно съдържание, се преустановява трансферът на средства."

4. В § 3 след думите "министъра на финансите" се поставя запетая и се добавя "министъра на образованието, младежта и науката".


§ 15. Създава се приложение № 4 към чл. 30а, ал. 5:

"Приложение № 4 към чл. 30а, ал. 5



Д Е К Л А Р А Ц И Я
От................................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
Кмет на община...............................................................................,
област..............................................................................................
Като орган на изпълнителната власт в общината декларирам, че размерът на определените и заявени средства за IV тримесечие на 2....г. в размер на ......лв., за I тримесечие на 2.....г. в размер на ........лв. и за II тримесечие на 2.....г. в размер на ........лв. за безплатен превоз на ученици до 16-годишна възраст до средищни училища на територията на общината в съответствие с чл. 26 от Закона за народната просвета са в съответствие с изискванията на Наредба № 2 от 2006 г. за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници.

Дата на подаване:

Декларатор:"


§ 16. Навсякъде в наредбата думите "транспортни/те дружества" и "министъра/ът на транспорта" се заменят съответно с "превозвачи/те" и "министъра/ът на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


Заключителни разпоредби

§ 17. Наредбата е съгласувана с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и влиза в сила от 1 януари 2010 г.


Промени настройката на бисквитките