Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 26.I

ДОГОВОР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДАЛЕЧНО ОПОЗНАВАНЕ И ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА КОРАБИТЕ (LRIT) НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МОРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ" (Ратифициран със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 28 октомври 2009 г. - ДВ,

 

ДОГОВОР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДАЛЕЧНО ОПОЗНАВАНЕ И ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА КОРАБИТЕ (LRIT) НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МОРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ"

(Ратифициран със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 28 октомври 2009 г. - ДВ, бр. 89 от 2009 г. В сила от 17 юни 2009 г.)

Издаден от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.7 от 26 Януари 2010г.

Европейската агенция по морска безопасност (ЕМСА), представлявана от г-н Вилен де Раутер, изпълнителен директор, наричана оттук нататък ЕМСА, от една страна, и Република България, представлявана от капитан Николай Апостолов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" (Българска морска администрация), ул. Дякон Игнатий 9, София 1000, България,

оттук нататък наричана "държава участничка", от друга страна:

Като взеха предвид, че Международната морска организация (ИМО) прие на 19 май 2006 г. Резолюция на Комитета по морска безопасност MSC 202 (81), с която се въвеждат изменения в глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) и се създава Международна система за далечна идентификация и проследяване на корабите (глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS), 1974, както е изменена).

Като взеха предвид Резолюция на Съвета от 2 октомври 2007 г. за създаване на Европейски център за далечно опознаване и проследяване на корабите (EU LRIT DC). Основната цел на EU LRIT DC е опознаването и проследяването на кораби, плаващи под знамето на държавите участнички. Събраните данни ще бъдат въведени в по-широкообхватна Международна система за далечно опознаване и проследяване на кораби. Всички държави участнички могат да обменят LRIT информация и разполагат с интерфейс към Международната обмяна на данни за искане на LRIT информация за кораби, регистрирани в други центрове за данни.

Признавайки параграф 1 от посочената по-горе Резолюция на Съвета: Европейската комисия отговаря за управлението на EU LRIT DC в сътрудничество с държавите членки посредством Европейската агенция по морска безопасност (EМСА). Агенцията разработва, оперира и поддържа EU LRIT DC.

Отчитайки, че Комитетът по морска безопасност към ИМО на своята 85-а сесия даде съгласие да се въведат някои преходни разпоредби, позволяващи LRIT центровете да бъдат готови до 30 юни 2009 г.

Подчертавайки значението на тази дата, както е посочено в Резолюцията на Съвета от 9 декември 2008 г. относно EU LRIT DC, Съветът "приканва Комисията да продължи да предприема съответни мерки, за да се гарантира, че цялата необходима инфраструктура е налице и държавите членки ще предоставят информация на EU LRIT център за данни за корабите, плаващи под тяхно знаме, във възможно най-кратки срокове с оглед своевременното създаване на такъв център в съответствие с плана за изпълнение заедно с преходните разпоредби, договорени в ИМО за завършване на изграждането на LRIT система в периода между 31 декември 2008 и 30 юни 2009 г." и "насърчава напредъка в определянето в сътрудничество между участващите държави членки и Европейската агенция по морска безопасност на Договор за предоставяне на данни от системата LRIT, и в частност на финансовите параметри".

Като се подчертава, че потребителите на EU LRIT DC имат правото да получават информация съгласно разпоредбите на глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS), по-специално:

а) администрацията на знамето;

б) органите, осъществяващи пристанищен контрол;

в) органите, осъществяващи контрол на крайбрежната държава;

г) SAR (търсене и спасяване) потребители.

Потвърждавайки, че системата LRIT е предназначена за осигуряване на морска сигурност, оказване на услуги по търсене и спасяване, морска безопасност и опазване на морската среда от замърсяване.

Потвърждава, че EU LRIT DC е в съответствие с всички съответни LRIT стандарти и разпоредби за изпълнение на ИМО.


Дефиниции

Член 1.

Освен ако не е изрично предвидено друго:

1. LRIT (Long - range identification and tracking) означава далечна идентификация и проследяване на кораби.

2. LRIT NCA (Long - range identification and tracking National Competent Authority) означава Национален компетентен орган, назначен от държавата участничка, който е упълномощен да получава LRIT информация директно от EU LRIT DC и е отговорен за създаването и координирането на потребителите на националния LRIT център за данни и техните права на достъп.

3. LRIT DC User (Long - range identification and tracking data center user) означава всеки потребител на EU LRIT системата, който е упълномощен от LRIT NCA в съответствие с глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) да получава LRIT информация посредством EU LRIT център за данни.

4. EU LRIT DC (European Union Long - range identification and tracking data center) означава EU LRIT център за данни, създаден за обработване на LRIT информация от кораби, плаващи под знамето на държавата участничка, както и за искане и доставяне на LRIT информация за кораби, регистрирани в други центрове за данни.

5. EU LRIT Ship DB(European Union Long - range identification and tracking Ship Data base) означава LRIT база данни за кораби на Европейския съюз, което е система, използвана за съхраняването, поддържането и разпространението на списъка на корабите, инструктирани от LRIT NCA да подават LRIT информация до EU LRIT център за данни.

6. Държави участнички означа държавите - членки на Европейския съюз, както и страните от Европейската икономическа зона - Норвегия и Исландия.

7. ЕМСА означава Европейската агенция по морска безопасност, създадена по силата на Регламент 1406/2002/EC.

8. Договарящо правителство означава правителство, което е страна по Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS).

9. DDP (Data Distribution Plan) означава план за разпространение на LRIT данни, който се управлява от Международната морска организация.

10. EU LRIT System означава система, която се състои от EU LRIT DC, EU LRIT Ship DB, ASP приложение и EU LRIT Invoicing & Billing компонент.

11. SAR означава търсене и спасяване.

12. SOLAS означава глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море, 1974, както е изменена.

13. SSN означава SafeSeaNet, което е Общностна система за наблюдение на корабния трафик и информационно обслужване съгласно Директива 2002/59/EC, както е изменена.

14. ASP (Application Service Provider)означава доставчик на приложни услуги.

15. EU ASP означава признат доставчик на приложни услуги, сключил договор с ЕМСА за предоставянето на приложни услуги за EU LRIT център за данни.

16. CSP (Communication Service Provider) означава доставчик на комуникационни услуги.

17. IDE (International Data Exchange) означава Международен обмен на LRIT данни.

18. IMO (International Maritime Organization) означава Международна морска организация.

19. LRIT координатор се назначава от Комитета по морска безопасност към ИМО, който съдейства за създаването на IDE (Международен обмен на LRIT данни), извършва преглед на ефективността на системата LRIT, на доставчиците на приложни услуги, на всички центрове за данни, на Международния обмен на LRIT данни и т.н.

Термините, които не са дефинирани по друг начин, следва да се използват със значението, което имат съгласно Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS).


Цел и задачи

Член 2.

2.1. За целите на този договор държавите участнички, посочени по-горе, номинират LRIT NCA лица за контакт в лицето на правителствения орган, отговорен за създаването и координирането на потребителите на LRIT център за данни в съответната държава и техните права на достъп.



LRIT NCA - Лице за контакт
Име на лицето или юридическото лице/администрацията Позиция капитан Николай Апостолов, изпълнителен директор на "Изпълнителна агенция "Морска администрация" (Българска морска администрация)
Данни, включително ул. Дякон Игнатий 9
тел./e-mail София 1000, България
  тел.: + 359 2 930 0910
  мобилен телефон: + 359 888 952128
  факс: +359 2 930 0920
  е-mail: nikolay.apostolov@marad.bg


2.2. Целта на този договор е да се определят ролята и отговорностите на държавите участнички и ЕМСА.


Права върху интелектуалната собственост

Член 3.

3.1. LRIT информация за всички кораби, за които се прилага глава V, правило 19-1 на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS), която е получена по време на създаването, внедряването и оперирането на EU LRIT център за данни, е собственост единствено на държавата участничка, под чието знаме плава корабът.


Използване и разпространение на данните

Член 4.

4.1. LRIT NCA предоставя на ЕМСА правото да получава, съхранява, обработва и обменя LRIT информация, необходима за нуждите на EU LRIT център за данни. Тези права не могат да бъдат прехвърляни (ЕМСА не може да прехвърли тези права на друг), но не са изключителни (LRIT NCA може да предостави подобни права на друг орган). LRIT NCA също предоставя на ЕМСА правото за таксуване при предоставянето на данни на други LRIT центрове за данни в съответствие с DDP (плана за разпространение на LRIT данни). LRIT NCA също предоставя на EMСА правото да направи запитване, да поиска и получи информация за съответен кораб и информация за притежател/оператор, ако има налична такава информация, за нуждите на EU LRIT център за данни.

4.2. EU LRIT система дава възможност за вътрешно маршрутизиране на LRIT информация, изпратена от кораба, плаващ под знамето на държава участничка (в съответствие с ревизираните LRIT Стандарти за изпълнение на ИМО) и да разпространява данни посредством SSN.

4.3. EMСА не носи отговорност за щети, причинени от LRIT NCA при обмяна, преразпределение и рециркулиране на LRIT данни с трети страни в рамките на или извън съответната страна.


Роля и права на EMСА

Член 5.

Общи положения


5.1. EMСА е отговорна от името на Комисията и държавите членки за създаването, изпълнението, контрола, тестването, оперирането и поддържането на EU LRIT център за данни в съответствие с изискванията на ИМО. За тези цели EMСА се явява като администратор на EU LRIT център за данни по отношение на ИМО, LRIT координатор, IDE (Международен обмен на LRIT данни), CSP/ASP (доставчик на приложни и комуникационни услуги) и други LRIT центрове за данни, без да се накърняват компетенциите на държавите участнички и страните по Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS).

5.2. EMСА осигурява ежедневното опериране и поддържане на системата в съответствие с критериите за наличност и изпълнение на ИМО, включително и годишен преглед и одит от страна на LRIT координатора. EMСА е администратор на EU LRIT център за данни.

5.3. EMСА има правото да управлява всички компоненти на EU LRIT система. Целта на осъществяване на процеса на управленски контрол е да следи извършваните дейности в системата и да контролира качеството на услугите и качеството на данните (за коректността на всички данни за кораба/оборудването/мрежата/системите за идентифициране), доставени на потребителите на LRIT центъра за данни. Проблемите, които не могат да бъдат решени на ниво EU LRIT център за данни, с кораби, плаващи под знамето на държавите участнички, се съобщават на LRIT NCA.

5.4. EMСА гарантира, че EU LRIT центъра за данни е в състояние да функционира като система "нетолерираща грешките", което означава, че системата е способна да открива грешки и да възстановява своето нормално функциониране.

5.5. EMСА осигурява незабавното уведомяване на LRIT NCA всеки път, когато възникне технически проблем, водещ до липси в системата, и гарантира бързо и точно реагиране в такива ситуации.

5.6. EMСА гарантира, че при стопанисването на EU LRIT центъра за данни се съблюдават изискванията за наличност и се следват ръководствата на ИМО за сигурност на системата.

5.7. EMСА разпространява LRIT информация за България като страна - член на ИМО, на базата на изпратен DDP (план за разпространение на LRIT данни).

5.8. EMСА издава бюлетин за LRIT NCA, свързан с цялата LRIT информация, свързана с докладите за кораби, плаващи под знамето на държавите участнички, както и всички искания от страна на потребителите на LRIT център за данни на съответната държава участничка. EMСА също така изготвя бюлетин за цялата вътрешно циркулирана LRIT информация, в който се съдържа само съобщение на заглавната информация, и ще бъде използван за целите на одитиране и фактуриране (съгласно Стандартите за функциониране на LRIT).


LRIT база данни за кораби на Европейския съюз

5.9. EMСА е отговорна за разработването, оперирането, стопанисването и администрирането на LRIT база данни за кораби на Европейския съюз, която е елемент на EU LRIT системата. LRIT база данни за кораби на Европейския съюз е система, която се използва за съхраняването, поддържането и разпространението на списък на кораби, които са инструктирани да изпращат LRIT информация до EU LRIT център за данни. EU LRIT система ще процедира само доклади за кораби, когато те са включени в списъка на LRIT база данни за кораби на Европейския съюз.

5.10. Базата данни за кораби на Европейския съюз съдържа следната задължителна информация за всеки отделен кораб:



* IMO номер.
0 MMSI номер.
0 Име на кораба.
0 Позивни.
0 Ако оборудването е типово одобрено или
  не (Да/Не) и ако има типово одобрение,
  се посочва референтен номер, или
0 Ако оборудването е преминало през тест
  за съответствие, тогава се посочват датата
  от доклада от теста и доставчика на ус-
  лугата, изпълнил теста за съответствие.


Ако са налице следните допълнителни данни, ще бъде изключително от полза да се гарантира, че EU ASP (ЕС доставчик на приложни услуги) е способен да намери всяка липсваща информация, която може да се окаже необходима по време на интегрирането на плавателния съд или на авария/грешки в оборудването:

* Корабна система (радиооборудване)
  (Inmarsat C, Iridium, др.).
0 Корабен идентификатор (IMN номер && се-
  риен номер за Inmarsat C, IMN и ISN for
  Inmarsat mini C, терминал ID за Iridium, др.).
0 Лице за контакт при аварийни ситуации.
0 Адрес.
0 Телефон.
0 Факс.
0 Коментари/текстово поле за допълни-
  телна информация.

5.11. EMСА гарантира, че всяка една промяна или осъвременяване на получения корабен списък ще бъде отразено автоматично в операциите на EU LRIT системата на ежедневна база. Информацията в базата данни за кораби на Европейския съюз ще бъде набавена от EU ASP (доставчик на приложни услуги в ЕС), когато е необходимо да се предоставят LRIT доклади.

5.12. EMСА осигурява web интерфейс достъп до базата данни за кораби на Европейския съюз, както и указание за потребителите.


Център за данни на Международната система за далечна идентификация и

проследяване на корабите

5.13. Чрез морските поддържащи услуги Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) предоставя денонощно 7 дни в седмицата център за помощ, който да отстранява неизправности или да отговаря на повиквания на потребители на Центъра за данни от LRIT, които имат отношение към производителността на системата и качеството на данните.

5.14. ЕМСА е отговорна за извършване на оценка на ефективността на услугите, качеството на данните и др. с цел непрестанното усъвършенстване на Центъра за данни на Международната система за далечна идентификация и проследяване на корабите на Европейския съюз.

5.15. ЕМСА признава всички корабни съоръжения с национално типово одобрение и доклади от тестовете за съответствие.

5.16. ЕМСА предоставя на потребителите на Центъра за данни от LRIT достъп до web интерфейс на Европейския център за използване на данни от LRIT системата и съответното ръководство на потребителя. ЕМСА също така предвижда разработването на XML интерфейс към Европейския център за използване на данни от LRIT системата до 2010 г.

5.17. ЕМСА осигурява предоставянето на дневници от Европейския център за използване на данни от LRIT системата, които отразяват всички дейности на потребителите на Центъра за данни от LRIT за бъдещи справки и одиторски цели.

5.18. Европейският център за използване на данни от LRIT системата е предмет на извършване на одити от Международния LRIT координатор и също от признати в Европа одитни органи, като Европейската сметна палата и Вътрешен одит към Европейската комисия.


Ролята и правата на Националния компетентен орган към LRIT

Член 6.

Общи

6.1. Националният компетентен орган към LRIT има достъп до LRIT информация, както е определено в правило V/19-1.8.1. Националният компетентен орган към LRIT е отговорен за управлението на собствените си национални "потребители на Центъра за данни от LRIT" и техните права за достъп. Потребителите на Центъра за данни от LRIT могат да представляват администрация на знамето, пристанищна администрация, крайбрежна администрация или услуги по търсене и спасяване и са упълномощени от LRIT NCA да поискат/получават/прочетат информация от LRIT.

6.2. Потребителите на Центъра за данни от LRIT имат възможността да получават и изискват информация от LRIT, да управляват постоянни поръчки, да изискват SAR SURPICS и да консултират местоположението на корабите, предмет на правата за достъп, определени от Националния компетентен орган към LRIT.

База данни на Европейската LRIT система

6.3. Националният компетентен орган към LRIT, определен съгласно Член 2.1, назначава управляващия базата данни на кораба (или юридическо лице или администрация) с цел да се извършва координация с ЕМСА по отношение на развитието и функционирането на базата данни на Европейската LRIT система и да предоставя и актуализира своя списък от кораби, които са предмет на Наредбата на SOLAS V/19-1, изменена за изискванията на LRIT и съответстващата му информация според член 5.10 от този документ.


Управляващ базата данни на кораба
Име за контакт или юридическо лице/администрация Петър Иванов главен инспектор Изпълнителна агенция "Морска администрация" (Българска морска администрация)
Информация за контакт, включително телефонен номер и e-mail ул. Дякон Игнатий 9, 1000 София, България телефон: + 359 2 930 0927 Мобилен телефон: + 359 888 814343 Факс номер: +359 2 930 0920 e-mail: peter_iv@marad.bg Fleetregister@marad.bg

Ако е необходима промяна в посочените данни за контакт, тя трябва да бъде съобщена на ЕМСА в писмена форма във възможно най-кратък срок.

6.4. Националният компетентен орган към LRIT е отговорен чрез своя управляващ базата данни на кораба за актуализирането на своя списък с кораби, които са предмет на изискванията на LRIT (т.е. когато настъпи промяна), включително промени относно флага, като уведоми възможно най-скоро, чрез което да гарантира точността на базата данни на Европейската LRIT система.

6.5. Националният компетентен орган към LRIT гарантира, че управляващият базата данни на кораба вписва единствено кораби в базата данни на Европейската LRIT система, които са задължени да изпращат LRIT информация според Наредба V/19-1 на SOLAS, както е изменена. От тези кораби само тези, които имат оборудване, което има типово одобрение или е тествано за съответствие, трябва да бъдат включени в базата данни.

6.6. Управляващият базата данни на кораба има единствено достъп до информация в базата данни на Европейската LRIT система, касаеща кораби, плаващи под флага на дадена държава.


Европейски център за използване на данни от LRIT системата

6.7. Държавата участничка трябва да въведе признат европейски доставчик на приложни услуги. Държавата участничка трябва да приложи това одобрение на национално равнище за всички кораби, плаващи под нейния флаг, с цел да позволи достъпа на Европейски доставчик на приложни услуги до съответната информация, отнасяща се до кораба и до корабното LRIT оборудване.

6.8. ЕМСА предоставя цени за тестовете на съответствието на корабното оборудване от европейския доставчик на приложни услуги, така че тези унифицирани/стандартни цени да могат да бъдат разпространени до корабопритежателите. Държавите участнички имат правото да избират своя европейски доставчик на приложни услуги за провеждането на тестовете за съответствие на национално ниво.

6.9. Държавата участничка дава разрешение на ЕМСА да поиска от Inmarsat да даде достъп на европейския доставчик на приложни услуги до корабната база данни директория на Inmarsat.

6.10. Националният компетентен орган към LRIT и потребителите на Центъра за данни от LRIT имат достъп до:

0 Интерфейс за комуникация на потребите-
  лите, който им позволява да поддър-
  жат връзка със системата. Създаден е
  default browser-based web интерфейс,
  позволяващ на потребителите на Центъ-
  ра за данни от LRIT да обменят съобщения
  с Европейския център за използване на
  данни от LRIT системата.
  Обучение за това, как се използва Евро-
  пейският център за използване на данни
  от LRIT системата от уебпотребителите и
  инструментите за достъпа до центъра
  за данни.
0 Денонощно 7 дни в седмицата център
  за помощ, който да отстранява неиз-
  правности или да отговаря на повиквания
  на потребители на Центъра за данни от
  LRIT, които имат отношение към про-
  изводителността на системата и качест-
  вото на данните.

6.11. EМСА предвижда развитието на XML интерфейс към Европейския център за използване на данни от LRIT системата до 2010 г. Под внимание ще бъдат взети специфични изисквания за сигурността.

6.12. Национален компетентен орган към LRIT определя оперативно лице за контакт за LRIT (денонощно 7 дни седмично при възможност), които да бъдат постоянни данни за връзка с денонощния център за помощ към ЕМСА в случай на оперативна авария (функциониране на системата, отчет на корабите и т. н.).


Оперативно лице за контакт
Име за контакт или юридическо лице/администрация Петър Иванов главен инспектор Изпълнителна агенция "Морска администрация" (Българска морска администрация)
Информация за контакт, включително телефонен номер и e-mail ул. Дякон Игнатий 9, 1000 София, България телефон: + 359 2 930 0927 Мобилен телефон: + 359 888 814343 Факс номер: +359 2 930 0920 e-mail: peter_iv@marad.bg Fleetregister@marad.bg


Отговорност

Член 7.

7.1. ЕМСА няма да носи отговорност за щети, преки или косвени, предизвикани от временна или частична повреда или неизправност на системата или прекратяване на услугата, причинени от фактори извън контрола на ЕМСА.

7.2. ЕМСА и Националният компетентен орган към LRIT ще си сътрудничат, за да намалят потенциалните негативни последици от такава повреда, неизправност или прекратяване на услугата. ЕМСА и Националният компетентен орган към LRIT ще си сътрудничат с цел взаимно подпомагане срещу потенциални искове от трети страни във връзка с функционирането на системата.


Защита на данни/система

Член 8.

8.1. Документацията, свързана с Европейския център за използване на данни от LRIT системата, ще бъде разглеждана в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1049/2001 (Регламент (ЕО) № 1049/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2001 г. относно публичния достъп до документи на Европейския парламент, Съвета и Комисията.) относно публичния достъп до документи.

8.2. ЕМСА и участващите държави ще считат, че информацията от LRIT попада в приложното поле на Регламент (ЕО) № 45/2001 (Регламент (ЕО) № 45/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2000 г. относно защитата на физическите лица при обработването на лични данни от институциите и органите на Общността и за свободното движение на тези данни.), обхващащ защитата на физическите лица при обработването на лични данни от институциите и органите на Общността и за свободното движение на тези данни. Информацията ще бъде единствено достъпна за LRIT координатор, който е упълномощен от ИМО единствено с цел да извършва одит на LRIT системата.

8.3. ЕМСА гарантира, че Европейска LRIT система е достъпна по сигурен начин от потребителите на Центъра за данни от LRIT и че изискванията за сигурност за Европейска LRIT система са съобразени с всички изисквания на ИМО.


Финансови разпоредби

Член 9.

Общи

9.1. ЕМСА покрива всички разходи, свързани с 4-те задължителни LRIT доклада на ден (на всеки 6 часа), предоставяни на потребителя на Центъра за данни от LRIT. До 4 LRIT доклада на ден (на всеки 6 часа) от всеки кораб, плаващ под знамето на ЕС, се покриват от бюджета на ЕМСА.

9.2. ЕМСА допълнително осигурява Националния компетентен орган към LRIT или националните си потребители на Центъра за данни от LRIT с LRIT информация/данни безплатно за целите на търсене и спасяване в съответствие с Резолюция на Съвета от 9 декември 2008 г. относно Европейския център за използване на данни от LRIT системата.

9.3. Националният компетентен орган към LRIT отговаря за изплащането на LRIT съобщения, изискани от всеки от потребителите на Центъра за данни от LRIT.

9.4. Националният компетентен орган към LRIT отговаря за изплащането на всички разходи, които могат да бъдат породени от допълнителни рапорти за корабното оборудване на кораби, плаващи под нейно знаме.

9.5. Цените на европейския доставчик на приложни услуги са в резултат на процедура за обществена поръчка и вследствие на което ще бъде публикуван списък с цените за Европейския център за използване на данни от LRIT системата.

9.6. Данните за контакт относно финансовите въпроси на държавата участничка за LRIT са:



Лице за контакт относно финансови въпроси
Име за контакт или Юлиан Попов
юридическо Дирекция
лице/администрация „Административно-правно и
  финансово-счетоводно
  обслужване"
Информация за ул. Дякон Игнатий 9,
контакт, включително 1000 София, България
телефонен номер и телефон: +359 2 930 09 60
e-mail факс номер: +359 2 930 09 14
  e-mail: jpopov@marad.bg


Фактуриране и платежна система

9.7. С цел да изисква и получава LRIT доклади по член 9.3 Националният компетентен орган към LRIT приема и дава съгласие относно схемата за плащане на Европейския център за използване на данни от LRIT системата, която ЕМСА е установила за Европейския център за използване на данни от LRIT системата и е в съответствие с член 59 от рамковия финансов регламент за органите, посочени в член 185 от Регламент на Съвета № 1605/2002 (Регламент (ЕО, Евратом) № 2343/2002 (ОВ L 357, 31.12.2002 г., стр. 72), последно изменен с Регламент (ЕО, Евратом) № 652/2008 (ОВ L 181, 10.7.2008, стр. 23).). Тази схема предвижда, че еднократно фиксираната сума, равна на 3000 евро за крайбрежните държави или 1000 евро за държавите без излаз на море, е платена. Плащайки тази еднократна такса за членство/входна такса, се дава достъп на Националния компетентен орган към LRIT до Европейския център за използване на данни от LRIT системата.

9.8. Ще бъде издадена фактура на Националния компетентен орган към LRIT за тази такса за членство/входна такса и Националният компетентен орган към LRIT ще плати всички неуредени салда в рамките на максималния срок 45 дни.

9.9. Посоченото лице за контакт ще получава месечни фактури, ако сумата е по-голяма от 100 евро, в противен случай ще получава годишни фактури.

9.10. Националният компетентен орган към LRIT се съгласява да бъде таксуван за съобщения според приложимата ценова листа на Центъра за данни от LRIT (в специални права на тираж - SDR и евро), както е приложено, което е базирано на типа потребител/този, който отправя искане, вида на съобщенията и използваната сателитна мрежа. Освен това Националният компетентен орган към LRIT се съгласява да плаща съобщенията, заявени чрез други центрове за данни според техните ценови списъци (в SDR и техните местни валути), които са били предварително предоставени от Европейския център за използване на данни от LRIT системата.

9.11. ЕМСА ще гарантира достъпа на Националния компетентен орган към LRIT и/или лицето за контакти относно финансовите въпроси до уеббазирано/клиентско фактуриране и платежен интерфейс, позволяващ им да проверяват своя статут по сметката (елементи, които подлежат на заплащане) с ЕМСА.


Форсмажор

Член 10.

10.1. Форсмажор е всяка непредвидима и извънредна ситуация или събитие извън контрола на страните, която не позволява на никоя от тях да извършва което и да е от задълженията си по това споразумение, която не се дължи на грешка или небрежност от тяхна страна и не е могла да бъде избегната чрез полагане на съответните грижи.

10.2. Ако някоя от страните се сблъска с непреодолимо влияние, тя трябва да уведоми другата страна без отлагане по електронна поща, потвърдено от факс съобщение с потвърждение за получаване или еквивалент, като посочва естеството, вероятната продължителност и предвидимите последици.

10.3. Нито една от страните няма да се счита в нарушение на нейните задължения по този договор, ако тя е възпрепятствана от изпълнението им от непреодолимо влияние.

10.4. Страните по това споразумение трябва да вземат необходимите мерки, за да сведат щетите до минимум.


Влизане в сила, изменения и продължителност

Член 11.

11.1. Това споразумение влиза в сила, след като Европейският център за използване на данни от LRIT системата започне да функционира и трябва да бъде подписано от двете страни.

11.2. Споразумението остава в сила, освен ако държавата участничка или ЕМСА поиска прекратяване в писмена форма 6 месеца преди датата, от която иска да бъде прекратено.

11.3. Всяко изменение на този договор ще бъде предмет на писмено споразумение, сключено от страните. Устно споразумение няма да бъде обвързващо за двете страни.


За Република България: За ЕМСА:
к.д.п. Николай Апостолов, Вилен де Раутер,
изпълнителен директор изпълнителен директор
на Изпълнителна агенция на Европейската
"Морска администрация" агенция по
Съставено в София, морска безопасност
4 юни 2009 г. Съставено в Лисабон,
  17 юни 2009 г.


Приложение I


Ценова листа на Центъра за данни за далечна идентификация и проследяване на кораби на Европейския съюз (EU LRIT DC) за страните - членки на Европейския съюз, и EFTA - Европейска организация за свободна търговия



Вид на молбата Система за връзка SDR Цена,
    (специални евро
    права на  
    тираж)  
Позивна INMARSAT C/MINI-C 0,21 0,25
  INMARSAT D+ 0,19 0,22
  IRIDIUM 0,17 0,20
Информация за INMARSAT C/MINI-C 0,09 0,11
местонахождението INMARSAT D+ 0,10 0,12
  IRIDIUM 0,08 0,10
Архивирана Няма данни 0 0,00
информация за      
местонахождение      
Разходи за кораба Няма данни 0 0,00


1 SDR = 1,15 евро (21.01.2009 г.)

Цените могат да бъдат ревизирани, повишавани или понижавани един път годишно.

Ревизирането ще се определя от валутния индекс за потребителски цени (Monetary Union Index of Consumer Prices - MUICP), публикуван от Центъра за публикации на Европейските общности в месечния бюлетин на Евростат (Eurostat).

Ревизиране може да се осъществи в случай, че валутният индекс за потребителски цени (Monetary Union Index of Consumer Prices - MUICP) докладва за увеличение на нивото на цените с 3 % или повече за период от 12 последователни месеца.


Промени настройката на бисквитките