Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 15.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБАТА ЗА ВЪТРЕШЕН КОНТРОЛ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ И НА ЛИЦАТА, ВКЛЮЧЕНИ В ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ГРУПА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБАТА ЗА ВЪТРЕШЕН КОНТРОЛ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ И НА ЛИЦАТА, ВКЛЮЧЕНИ В ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ГРУПА

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.4 от 15 Януари 2010г.

§ 1. Заглавието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 32 от 13 септември 2006 г. за изискванията към организацията и дейността на службата за вътрешен контрол на застрахователя, презастрахователя и на лицата, включени в застрахователна или презастрахователна група".


§ 2. В чл. 1 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "застрахователя" се добавя "и презастрахователя" и след думата "застрахователна" се добавя "или презастрахователна".

2. В ал. 2 след думата "застраховател" се добавя "или презастраховател".


§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и основният текст се изменя така:

"(1) Вътрешният контрол е цялостен и непрекъснат процес, интегриран в дейността на застрахователя или презастрахователя, включващ органите на управление, лицата на ръководни длъжности и всички други лица, които работят по договор за застрахователя или презастрахователя, с цел да се осигури в разумна степен:".

2. В т. 3 думите "адекватен контрол" се заменят с "оценка".

3. В т. 6 след думата "застрахователя" се добавя "или за презастрахователя".

4. В т. 8 думата "политиките" се заменя с "програмите".

5. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) В организацията на вътрешния контрол на застрахователите и презастрахователите се включват дейностите по вътрешен контрол и по вътрешен одит, осъществявани от специализираната служба за вътрешен контрол.

(3) Вътрешният одит е независима и обективна дейност за предоставяне на увереност и консултиране. Вътрешният одит е насочен към подобряване на организацията и дейността на застрахователя или презастрахователя и допринася за постигане на техните цели чрез прилагане на систематичен и дисциплиниран подход за оценяване и подобряване ефективността на процесите на управление и контрол."


§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думата "застрахователите" се добавя "и презастрахователите";

б) точка 3 се изменя така:

"3. степента, обхвата и ефикасността на упражнявания от лицата по чл. 2, ал. 1 контрол върху дейността;";

в) създава се т. 5:

"5. естеството, размера и същността на техническите, инвестиционните и другите рискове, на които е изложен застрахователят, съответно презастрахователят."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Организацията и дейността по вътрешен контрол трябва да отговарят на принципите за законосъобразност, икономичност, ефективност, ефикасност и прозрачност."


§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При извършване на своята дейност службата за вътрешен контрол на застрахователя или презастрахователя проверява и оценява:

1. спазването на приложимите закони, подзаконови нормативни актове и административни актове при извършване на дейността;

2. спазването на вътрешните актове на застрахователя или презастрахователя, вкл. вътрешните правила и процедури;

3. осъществяването и ефикасността на процедурите за вътрешен контрол;

4. системата за отчетност и информационната система;

5. точността, пълнотата и навременността на изготвяните счетоводни и други документи и отчети;

6. системите за управление и методите за оценка на риска;

7. защитата на активите от безстопанственост и злоупотреби;

8. адекватността и спазването на вътрешните правила и процедури за сключване на застрахователни и презастрахователни договори, за приемане и разглеждане на претенции и за определяне на плащанията по тях;

9. извършването и отчитането на всички прехвърлени дейности, както и дейността и отчетността на застрахователните и презастрахователните посредници;

10. изпълнението на дейностите и процесите и постигането на целите."

3. В ал. 3:

а) основният текст се изменя така:

"(3) При осъществяване на своята дейност ръководителят на службата за вътрешен контрол и лицата, включени в нейния състав, в т. ч. и вътрешните одитори, имат право:";

б) в т. 1, буква "а" след думата "застрахователя" се добавя "или на презастрахователя";

в) точка 3 се отменя.

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Ръководителят на службата за вътрешен контрол и вътрешните одитори осъществяват дейността си в съответствие със стандарти за професионална практика по вътрешен одит и етичен кодекс."

5. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6 и се изменят така:

"(5) Вътрешните одитори не могат да имат правомощия и отговорности, свързани с дейностите и обектите, които проверяват, и тяхната длъжност не може да бъде съвместявана с други длъжности в застрахователя или презастрахователя, вкл. като членове на управителен или контролен орган на застрахователя, съответно на презастрахователя.

(6) Лицата по чл. 13, съответно по чл. 22 или чл. 26 от Кодекса за застраховането, лицата, заемащи ръководни длъжности в застрахователя или презастрахователя, и служителите на застрахователя или презастрахователя са длъжни да съдействат на вътрешните одитори при осъществяване на тяхната дейност."

6. Създава се ал. 7:

"(7) Лицата по ал. 3 са длъжни да не разгласяват и да не предоставят информацията, станала им известна при или по повод осъществяването на дейността им, освен в случаите, предвидени в закон."

7. Досегашната ал. 6 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) Извършваните прегледи и контролни действия от лицата по чл. 13, съответно по чл. 22 или чл. 26 от Кодекса за застраховането, от лицата, заемащи ръководни длъжности, и от други лица в застрахователя или презастрахователя не могат да заместват функциите на вътрешния одит."


§ 6. В чл. 5, ал. 2 думите "и най-добри практики за етично поведение" се заличават.


§ 7. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение първо след думата "застрахователя" се поставя запетая и се добавя "съответно в презастрахователя".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Ръководителят на службата за вътрешен контрол:

1. докладва на управителния орган и на общото събрание всички въпроси, свързани с осъществяването на дейността по вътрешен одит;

2. предлага назначаването на лица с необходимите знания и умения за изпълнение на дейността по вътрешен одит;

3. предлага привличането на външни експерти с подходяща квалификация и опит при извършване на специфични контролни дейности;

4. докладва на председателя и на членовете на одитния комитет и участва в неговите заседанията;

5. определя целите, обхвата, честотата, одитните техники и ресурсите, необходими за изпълнението на всеки одитен ангажимент."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Ръководителят на службата за вътрешен контрол организира и отговоря за цялостната дейност по вътрешен одит, включително:

1. осигурява и отговаря за прилагането на принципите и стандартите за професионална практика по вътрешен одит и на етичния кодекс и за ефективността на вътрешната одиторска дейност;

2. организира, координира и разпределя задачите за изпълнение между вътрешните одитори съобразно техните знания и умения;

3. одобрява плановете за конкретните одитни ангажименти;

4. следи за изпълнението на годишния план за дейността по вътрешен одит;

5. изготвя и представя за утвърждаване от управителния орган план за професионално обучение и развитие на вътрешните одитори;

6. разработва методология за осъществяване на дейността по вътрешен одит, включваща и програма за осигуряване качеството на одитната дейност."


§ 8. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Ръководителят на службата за вътрешен контрол изготвя и представя за съгласуване от управителния орган и одитния комитет правила за организацията и дейността на службата за вътрешен контрол, които се приемат от общото събрание на акционерите, съответно на член-кооператорите."


§ 9. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Правилата за организацията и дейността на службата за вътрешен контрол уреждат:

1. целите, правомощията и отговорностите на лицата по чл. 4, ал. 3;

2. достъпа на лицата по чл. 4, ал. 3 до документацията, информацията, персонала и активите на застрахователя, презастрахователя и лицата, включени в застрахователна или презастрахователна група;

3. сроковете и обхвата на вътрешния одит."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "правилата следва да осигуряват" се добавя съюзът "и";

б) точка 1 се изменя така:

"1. независимост на вътрешния одит при планиране, извършване и докладване на резултатите от одитната дейност;";

в) точка 2 се отменя;

г) в т. 3 след думите "органите на управление" се добавя "и одитния комитет";

д) в т. 4 думата "другите" се заличава;

е) създава се т. 7 със следното съдържание:

"7. взаимодействие с външни доставчици на одиторски и консултантски услуги, така че да се избягва дублиране на усилия."


§ 10. Член 9 се отменя.


§ 11. В глава втора заглавието на раздел II се изменя така:

"Планиране, извършване и докладване на вътрешния одит".


§ 12. Създават се чл. 9а и 9б:

"Чл. 9а. (1) Планирането на ангажиментите на вътрешния одит се извършва въз основа оценка на риска, която се прави поне веднъж годишно.

(2) Всички обекти на вътрешен одит следва да бъдат обхванати в рамките на един период с продължителност не повече от три години. Честотата на одитните дейности върху отделни обекти и системи за контрол се определя според значимостта им и риска за застрахователя.

(3) Годишният план с конкретните одитни ангажименти и оценката на необходимите ресурси, както и допълнително възникнали съществени промени в тях се изготвят от ръководителя на службата за вътрешен контрол и се одобряват от управителния орган и одитния комитет.

(4) За всеки одитен ангажимент се изготвя одитен план, който съдържа обхват, цели, времетраене и разпределение на ресурсите за изпълнение на ангажимента.

Чл. 9б. Одитният ангажимент се осъществява чрез определяне, анализиране, оценяване и документиране на достатъчно информация, за да се постигнат целите на ангажимента."


§ 13. В чл. 10 думите "от вътрешни одитори" се заличават.


§ 14. В чл. 11 ал. 1 се отменя.


§ 15. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "проверения" се заменя с "одитирания", а думите "и на ръководителя на службата за вътрешен контрол" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Ръководителят на одитирания обект може да представи обяснения и/или възражения относно направените констатации и препоръки, както и информация за текущо предприети мерки в срокове, установени в правилата за организацията и дейността на службата за вътрешен контрол."

3. В ал. 3 думите "от ръководителя на проверения обект" се заличават, а след думата "заключение" се поставя запетая и се добавя "което включва и оценка на текущо предприетите мерки".

4. В ал. 4 след думата "застрахователя" се добавя "или презастрахователя".


§ 16. В чл. 13, ал. 1 след думата "застрахователя" се добавя "или презастрахователя", а след думите "орган за управление" се добавя "и на одитния комитет".


§ 17. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашния текст на чл. 14 става ал. 1 и в него след думите "основните резултати от" се добавя "контролната дейност, за".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Годишният отчет се представя пред управителния орган, пред контролния орган и пред общото събрание на акционерите, съответно на член-кооператорите, и пред одитния комитет."


§ 18. Заглавието на глава трета се изменя така:

"ВЪТРЕШЕН КОНТРОЛ В ЗАСТРАХОВАТЕЛНА И ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛНА ГРУПА".


§ 19. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "застрахователи" се добавя "съответно презастрахователи" и се поставя запетая.

2. В т. 2 думата "контрол" се заменя с "управление".


§ 20. В чл. 16 след думата "застрахователите" се поставя запетая и се добавя "съответно на презастрахователите", след думата "застрахователната" се добавя "или презастрахователната".


§ 21. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "вътрешния" се заменя с "вътрешен", след думата "застрахователите" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава и се добавя "презастрахователите" и се поставя запетая, а след думата "застрахователните" се добавя "и презастрахователните".

2. В ал. 2 след думите "вътрешен контрол" се добавя "могат да", а думата "периодични" се заличава.


§ 22. В чл. 18 думите "застрахователите, които са част от група" се заменят с "презастрахователите".


§ 23. В § 1 от допълнителните разпоредби т. 3 се изменя така:

"3. "Одитен ангажимент" е ангажиментът по смисъла на стандартите за професионална практика по вътрешен одит."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 24. В тримесечен срок от влизането в сила на тази наредба застрахователите и презастрахователите привеждат в съответствие с разпоредбите й правилата си за организацията и дейността на службата за вътрешен контрол.


§ 25. Наредбата се издава на основание чл. 62, ал. 9 от Кодекса за застраховането и е приета с Решение № 118-Н от 18 декември 2009 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките