Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 336 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, ЗА КОИТО Е УСТАНОВЕНО НЕПЪЛНО РАБОТНО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 336 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, ЗА КОИТО Е УСТАНОВЕНО НЕПЪЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ, В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СЕКТОРИ "ИНДУСТРИЯ" И "УСЛУГИ" (ДВ, БР. 16 ОТ 2009 Г.)

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 4 думите "3 последователни месеца" се заменят с "4 последователни месеца".


§ 2. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта издава заповед за откриване на процедура за кандидатстване за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време.

(2) Дирекциите "Бюро по труда" информират за условията и реда за изплащане на компенсации по постановлението чрез обяви най-малко в един местен и в един национален всекидневник, както и на информационното табло в съответната дирекция "Бюро по труда" и организират процедура за кандидатстване."


§ 3. В чл. 5, ал. 2 след думите "по чл. 4" се поставя запетая и се добавя "ал. 2".


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Комисията по заетост прави общо класиране за областта на оценените от съветите за сътрудничество документи. При класирането комисията има право да приеме мотивирано решение с мнозинство от три четвърти от присъстващите членове за присъждане до 10 допълнителни точки към оценката на документите на работници и служители от предприятия с ключово икономическо значение за областта съобразно критерии, приети от комисията."

2. В ал. 5 след думите "ал. 4" се добавя "и в рамките на разпределените за областта финансови средства".

3. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Когато разпределените за областта финансови средства са недостатъчни, за да бъдат финансирани всички одобрени декларации на работниците и служителите, Комисията по заетост въз основа на класирането по ал. 4 прави мотивирано писмено предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за допълнително финансиране. Предложението се изпраща в срок 3 дни от постъпването на документите по ал. 3.

(7) Въз основа на получените писмени предложения на комисиите по заетост по ал. 6 изпълнителният директор на Агенцията по заетостта издава заповед за преразпределение на неусвоените средства по обявената процедура от едни области към други области. Неусвоените средства се преразпределят пропорционално на броя на одобрените, но нефинансирани декларации на работниците и служителите по области."


§ 5. В чл. 8, ал. 1 след думите "ал. 5" се добавя "и заповедта по чл. 7, ал. 7" и след думите "Комисията по заетост към областния съвет за развитие" се добавя "и на заповедта на изпълнителния директор за преразпределение на неусвоените средства".


§ 6. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 3:

"3. "Предприятие с ключово икономическо значение" e предприятие, допринасящо за постигане на целите и приоритетите на съответната областна стратегия за развитие."


§ 7. В § 6 от заключителните разпоредби се създава изречение второ: "Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" информира министъра на труда и социалната политика и Националния съвет за насърчаване на заетостта за резултатите от контролната дейност и за предприетите мерки."


§ 8. В приложение № 1 към чл. 5, ал. 1 се създава т. 3:

"3. Декларирам, че в рамките на календарната година няма да участвам в обучение по схемата "Адаптивност", финансирано със средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"."


Промени настройката на бисквитките