Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 330 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 263 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ДВ, БР. 6 ОТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 330 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 263 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ДВ, БР. 6 ОТ 2000 Г.)

В сила от 01.01.2010 г.

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "получените" се поставя запетая и думите "или начислените и неизплатени брутни" се заменят с "начислените и неизплатени или неначислени".

2. В ал. 2 след думата "получените" се поставя запетая и думите "или начислените и неизплатени брутни трудови възнаграждения, включително възнагражденията за платените от работодателя отпуски" се заменят с "начислените и неизплатени трудови възнаграждения или неначислените възнаграждения, включително възнагражденията за отпуските".

3. В ал. 3, изречение второ думите "платените отпуски, посочени в ал. 2, за които е изплатено или начислено, но неизплатено възнаграждение" се заменят с "отпуските, посочени в ал. 2, за които е изплатено, начислено, но неизплатено или неначислено възнаграждение".

4. В ал. 5 след думата "полученото" се поставя запетая и думите "или начисленото, но неизплатено брутно" се заменят с "начисленото, но неизплатено или неначислено".

5. В ал. 6 след думата "полученото" се поставя запетая и думите "или начисленото, но неизплатено брутно" се заменят с "начисленото, но неизплатено или неначислено".

6. В ал. 7, т. 10 след думите "чл. 81б, ал. 4, т. 1 и 2" се добавя "чл. 100, ал. 4" и се поставя запетая.


§ 2. Създава се чл. 1а:

"Чл. 1а. (1) Осигурителните вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от Кодекса за социално осигуряване се внасят върху възнаграждението, определено по трудовото, служебното или друго приравнено правоотношение, за последния календарен месец преди месеца на незаконното недопускане или отстраняване от работа или уволнението, през който лицето е имало отработени дни. Когато не са отработени всички работни дни през месеца, възнаграждението, върху което се внасят осигурителните вноски, се определя, като възнаграждението се раздели на броя на отработените дни и получената сума се умножи по броя на работните дни за същия месец.

(2) Възнаграждението, върху което се внасят осигурителни вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от Кодекса за социално осигуряване, не може да бъде по-малко от минималния месечен осигурителен доход, определен съгласно чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване, а за лицата, за които няма определен минимален месечен осигурителен доход, осигурителните вноски се внасят върху минималната месечна работна заплата за страната за съответния период."


§ 3. В чл. 2, ал. 1 думите "работниците и служителите" се заменят с "лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване".


§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Окончателният размер на месечния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година, въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход."

2. В ал. 3 думите "При определяне на окончателния размер на осигурителния доход на самоосигуряващите се лица се вземат предвид:" се заменят с "Годишният осигурителен доход се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност от самоосигуряващите се лица през предходната година, като разлика между декларирания в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица или определения с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски. При определяне на годишния осигурителен доход се вземат предвид:".

3. В ал. 4 след думите "през минали години" се добавя "или има определен по-висок или по-нисък облагаем доход с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс".


§ 5. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) За морските лица осигурителните вноски се внасят върху избран от тях месечен осигурителен доход, който не може да бъде по-малък от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

(2) Върху възнагражденията на морските лица и другите доходи от трудова дейност не се дължат осигурителни вноски и не се определя окончателен размер на месечния осигурителен доход."


Заключителни разпоредби

§ 6. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2010 г.


Промени настройката на бисквитките