Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 329 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ №

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 329 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. (ДВ, БР. 1 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.01.2010 г.

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 думите "фондовете на" се заличават.


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. За събиране на вноските и другите приходи по чл. 1 НАП открива в съответния клон на обслужващата банка сметки за държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване и фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване по ред, определен от министъра на финансите и управителя на Българската народна банка."


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Работодателите, осигурителите, самоосигуряващите се лица и осигурителните каси внасят по съответната сметка на компетентната териториална дирекция (ТД) на НАП чрез търговска банка, лицензиран пощенски оператор или поделенията им задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", като вписват в платежните документи съответно ЕИК по регистър БУЛСТАТ (ЕИК на търговеца), ЕГН (ЛНЧ), служебен номер, издаден от НАП."

2. В ал. 2 след абревиатурата "БУЛСТАТ" се добавя "/ЕИК на търговеца".


§ 4. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Внесените от работодателите, осигурителите, самоосигуряващите се лица и осигурителните каси задължителни осигурителни вноски в приход на държавното обществено осигуряване, НЗОК, Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" постъпват в сметките на НАП по съответните кодове за вид плащане от Единната бюджетна класификация."


§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Дължимите вноски за държавното обществено осигуряване и за Учителския пенсионен фонд от бюджетните предприятия, без общините, се превеждат от сметките на централния бюджет по сметка на Националния осигурителен институт (НОИ) в Българската народна банка, а здравноосигурителните вноски - по сметка на НЗОК."

2. В ал. 2 думата "директно" се заличава.


§ 6. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Националната агенция за приходите превежда ежедневно от централизираните сметки в Българската народна банка:

1. по сметката за държавното обществено осигуряване на НОИ - постъпилите средства за държавното обществено осигуряване, за Учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите";

2. по сметката на НЗОК - постъпилите средства за здравно осигуряване.

(2) Министърът на финансите и управителят на Българската народна банка определят реда и начина на прилагане на ал. 1."


§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Централизираните средства за допълнително задължително пенсионно осигуряване от осигурителни вноски и лихви върху тях се разпределят по откритите от пенсионноосигурителните дружества сметки на професионалните и универсалните пенсионни фондове съобразно осигурените в тях лица, размера на осигурителните им вноски и данните, представени съгласно чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване."

2. Алинея 3 се отменя.

3. В ал. 4 думите "в Персоналния регистър за осигурените лица" се заменят с "в данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване".


§ 8. Член 10 се отменя.


§ 9. В чл. 11, ал. 3 думата "споразумение" се заменя с "инструкция".


Заключителни разпоредби

§ 10. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2010 г.


Промени настройката на бисквитките