Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 325 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 325 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

В сила от 30.12.2009 г.

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Цените при продажба на природен газ от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа, се образуват въз основа на разходите за доставка на прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия, от запаси природен газ и надценка по ал. 6.

(2) Цените по ал. 1 могат да се изменят периодично в съответствие с условията на търговските договори, по които общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар.

(3) Цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа се образува от обществения доставчик като среднопретеглена стойност при отчитане на заявените за доставка количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба през следващия период, условията по договорите за преобразуване, съхранение и за пренос на природен газ до българска граница и валутния курс на Българската народна банка на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ.

(4) Общественият доставчик прогнозира количествата природен газ за доставка през следващия период въз основа на заявените количества за доставка от крайните снабдители и от потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, анализ на потреблението и условията на реализацията.

(5) Общественият доставчик формира количествата природен газ по ал. 4 от различните източници за доставка - от търговски договори за внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ, съобразно принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа.

(6) Върху цената по ал. 3 се начислява надценка в размер до 2 на сто.

(7) При утвърждаване на периодичните изменения на цените по ал. 1 комисията проверява съответствието им с условията по ал. 3 - 5, като при установяване на отклонения и несъответствия извършва съответните корекции.

(8) При утвърждаване на периодичните изменения цените по ал. 1 могат да бъдат коригирани от комисията въз основа на недовзет/надвзет приход, дължащ се на разлика между прогнозни и отчетени стойности на ценообразуващи елементи от предходен/предходни период/периоди.

(9) При периодичното изменение на цените по ал. 1 за гарантиране на баланса между интересите на енергийните предприятия и потребителите и между отделните категории енергийни предприятия комисията при условията на ал. 8 може да запази действащите цени или да разсрочи необходимото изменение на цените за следващите два периода."


§ 2. В чл. 26в думите "чл. 17, ал. 4" се заменят с "чл. 17, ал. 2".


§ 3. В § 1 от допълнителните разпоредби се създава нова т. 2:

"2. "Запаси природен газ" са количествата природен газ, нагнетени предварително от газопреносното предприятие в подземно газово хранилище, които могат да се извлекат с търговска цел и/или при необходимост."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Заварените при влизането в сила на постановлението незавършени производства по утвърждаване на цени се довършват, като комисията служебно съобразява подадените заявления с въведените с постановлението правила.


§ 5. При утвърждаването на цените на обществения доставчик за първото тримесечие на 2010 г. за предходен период по чл. 17, ал. 8 се приема 2009 г., като се вземат предвид осреднените стойности на ценообразуващите елементи на утвърдените цени за 2009 г., а корекцията се извършва въз основа на данните, с които комисията разполага.


§ 6. Постановлението влиза в сила от 30 декември 2009 г.


Промени настройката на бисквитките