Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2004 Г. ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ТОПЛОСЪХРАНЕНИЕ И ИКОНОМИЯ НА ЕНЕРГИЯ В СГРАДИ (ДВ, БР. 5 ОТ 2005 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2004 Г. ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ТОПЛОСЪХРАНЕНИЕ И ИКОНОМИЯ НА ЕНЕРГИЯ В СГРАДИ (ДВ, БР. 5 ОТ 2005 Г.)

Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

§ 1. В чл. 4 се създава ал. 3:

"(3) Изискванията по ал. 1 не се прилагат при извършване на реконструкция, основен ремонт или преустройство на отделни части, самостоятелни обекти или помещения в съществуващи сгради. В тези случаи техническите показатели за енергийна ефективност са коефициентите на топлопреминаване за видовете ограждащи конструкции и елементи, като стойностите им не могат да бъдат по-големи от определените в табл. 1 и 2."


§ 2. В чл. 9, ал. 2 думите "чл. 24" се заменят с "чл. 26".


§ 3. В чл. 26, ал. 2 формула (6) и поясненията към нея се изменят така:

"


където:

Uоб е обобщеният коефициент на топлопреминаване на ограждащата конструкция на сградата, W/m2K;

Htr - коефициентът на пренос на топлина чрез топлопреминаване, определен по методиката съгласно приложение № 3, с топлофизичните характеристики на предвидените в проекта строителни продукти и материали, W/K;

A - площта на k-тия елемент, който огражда отоплявания/охлаждания обем, определена по външните й размери, m2."


§ 4. В § 25 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2004 г. за топлосъхранение и икономия на енергия в сгради (ДВ, бр. 85 от 2009 г.) ал. 1 се изменя така:

"§ 25. (1) Наредбата се прилага за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и производството по издаване на разрешение за строеж започва след 1 февруари 2010 г."


§ 5. В приложение № 3 към чл. 5 се правят следните изменения:

1. Във формула (3.67) числото "0,1" се заменя с "0,17".

2. Във формула (3.102) се правят следните изменения и допълнения:

а) формула (3.102) се изменя така:

"

"

б) след думите "hg - ефективността на генератора на топлина" се поставя точка и запетая и се добавя "hr - ефективността на регенератора/рекуператора на топлина".

3. Във формула (3.103) се правят следните изменения и допълнения:

а) формула (3.103) се изменя така:

"

"

б) след думите "hg - ефективността на генератора на студ" се поставя точка и запетая и се добавя "hr - ефективността на регенератора/рекуператора на топлина".


Заключителни разпоредби

§ 6. Производствата по заявленията за одобряване на инвестиционни проекти, подадени до 1 февруари 2010 г. включително, се довършват по досегашния ред.


Промени настройката на бисквитките