Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА ЛИТВА (Одобрен с Решение № 856 от 5 ноември 2009 г. на Министерския съвет. В сила от 11 ноември

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА ЛИТВА

(Одобрен с Решение № 856 от 5 ноември 2009 г. на Министерския съвет. В сила от 11 ноември 2009 г.)

Издаден от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г.

Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи на Република Литва, наричани по-нататък "страните",

като отчитат опита на Република Литва в присъединяването й към Шенгенското пространство и подготовката на Република България за присъединяване към Шенгенското пространство,

като действат съгласно действащото национално и международно законодателство и без да се засягат съществуващи международни задължения,

се стремят да развиват сътрудничеството между компетентните органи, подчинени на страните, предприемайки следните мерки:

1. Страните обменят опит, свързан със сътрудничеството в Шенгенското пространство, и за тази цел организират срещи, консултации и конференции по технически, правни и организационни въпроси.

2. Страните си сътрудничат в областта на обучението и професионалното развитие на служители, подчертавайки важността на обучението на обучители.

3. Страните се стремят да кандидатстват заедно по проекти на ЕС и да оползотворяват съществуващи финансови механизми в съответните области, отделяйки специално внимание на възможностите, предоставени от TAIEX (Бюро за техническо подпомагане и обмен на информация при Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия).

4. Като вземат предвид нуждите и въпросите, които възникват във връзка със сътрудничеството, страните се консултират взаимно относно възможностите за прилагане и на други мерки.

5. Страните се договарят да споделят финансовата тежест по прилагане на мерките за сътрудничество за всеки отделен случай.

6. Този меморандум за разбирателство влиза в сила от датата на подписването му и действието му се прекратява от датата на присъединяване на Република България към Шенгенското пространство.

7. Меморандумът за разбирателство е съставен в София на 11 ноември 2009 г. в три оригинални екземпляра на български, литовски и английски език. Всички текстове са еднакво автентични. В случай на различия в тълкуването на меморандума за разбирателство предимство има текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките