Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 2.III

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ЧЕРНА ГОРА ПО ВИЗОВИ ВЪПРОСИ И КОНСУЛСКА ЗАЩИТА (Утвърдено с Решение № 662 от 27 октомври 2008 г. на Минист

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ЧЕРНА ГОРА ПО ВИЗОВИ ВЪПРОСИ И КОНСУЛСКА ЗАЩИТА

(Утвърдено с Решение № 662 от 27 октомври 2008 г. на Министерския съвет. В сила от 4 декември 2008 г.)

Издадено от Министерството на външните работи

Обн. ДВ. бр.11 от 10 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.17 от 2 Март 2010г.

Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Черна гора, наричани по-нататък "страните",

вземайки предвид желанието за сътрудничество по визови и свързани с тях въпроси,

ръководейки се от принципите за оказване на защита на своите граждани, пребиваващи в трети страни,

с цел развитие на двустранното сътрудничество в областта на консулските отношения,

се договориха за следното:


Член 1 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2010 г., в сила от 15.02.2010 г.)

Дипломатическите и консулските представителства на Република България, намиращи се на територията на Република Армения, Република Азербайджан, Грузия, Република Казахстан и Република Молдова, представляват Черна гора по визови въпроси и оказват консулска защита на нейните граждани в тези държави в случай на необходимост.


Член 2

Визите се издават под формата на визов стикер. Дипломатическите и консулските представителства на Република България издават визи за Черна гора, използвайки бланката на утвърдения за Република България визов стикер "Виза 2001".


Член 3

Страните се споразумяха при издаването на визи дипломатическите н консулските представителства на Република България да събират определените в приложението такси, което е неразделна част от това споразумение.


Член 4

1. Дипломатическите и консулските представителства на Република България съгласуват молбите за визи с компетентните органи на Черна гора, посочени в приложението към това споразумение.

2. След получаване на молбата за виза дипломатическото или консулското представителство на Република България я изпраща за съгласуване на датата на нейното получаване до компетентните органи на Черна гора, които се произнасят по молбата за виза в срок до 10 календарни дни.

3. В случай на необходимост молбата за виза се изпраща до компетентните органи на Черна гора чрез Министерството на външните работи на Черна гора.

4. Комуникационните адреси за контакти, необходими за извършване на съгласуването по молбите за визи, са посочени в приложението, неразделна част от това споразумение.


Член 5

1. Дипломатическото или консулското представителство на Република България издава визата само след предварително получено писмено разрешение от компетентните органи на Черна гора.

2. Когато лицето, кандидатстващо за виза, е включено в списъка на нежеланите чужденци в Република България, дипломатическото или консулското представителство на Република България може да откаже издаването на визата въпреки предварително полученото писмено разрешение за това от компетентните органи на Черна гора.

3. След издаване на визата дипломатическото или консулското представителство на Република България уведомява компетентните органи на Черна гора за номера, вида и валидността на издадената виза.


Член 6 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2010 г., в сила от 15.02.2010 г.)

При спазване на нормите на международното право и законодателството и практиката в приемащата държава дипломатическите и консулските представителства на Република България на територията на Република Армения, Република Азербайджан, Грузия, Република Казахстан и Република Молдова оказват консулска защита на граждани на Черна гора в случаите на:

а) задържане или арест;

б) посещение на местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода;

в) издаване на пътни документи за завръщане в Черна гора;

г) предоставяне на финансова помощ.


Член 7

Дипломатическото или консулското представителство на Република България уведомява Министерството на външните работи на Черна гора за всеки случай на задържане или арест на гражданин на Черна гора, за когото има получена информация от компетентните органи на приемащата държава.


Член 8

1. Дипломатическото или консулското представителство на Република България уведомява Министерството на външните работи на Черна гора след получаване на информация от компетентните органи на приемащата държава за случаи на изтърпяване на наказание лишаване от свобода на граждани на Черна гора.

2. Представител на дипломатическото или консулското представителство на Република България може да посещава лицата по т. 1 на този член на мястото за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода по тяхна молба.

3. В случаите, когато мястото за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода е отдалечено значително от седалището на дипломатическото или консулското представителство на Република България, извършването на посещение може да се откаже. В тези случаи периодично се събира информация за състоянието на лицето, която своевременно се предоставя на Министерството на външните работи на Черна гора.


Член 9

1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2010 г., в сила от 15.02.2010 г.) Когато гражданин на Черна гора изгуби, унищожи или повреди документа си за пътуване на територията на Република Армения, Република Азербайджан, Грузия, Република Казахстан или Република Молдова, може да се обърне с молба за съдействие и издаване на пътен документ (пасаван) от дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната приемаща държава.

2. Министерството на външните работи на Черна гора предоставя на дипломатическите и консулските представителства на Република България необходимите за целта непопълнени бланки на пътни документи, образци от които предварително са предадени на компетентните органи на приемащата държава.

3. Дипломатическото или консулското представителство съгласува искането за издаване на пътен документ с компетентните органи на Черна гора.

4. Пътният документ се издава само след предварително получено писмено разрешение от компетентните органи на Черна гора.

5. За издаването на пътен документ дипломатическото или консулското представителство на Република България събира съответната такса, определена в приложението, което е неразделна част от споразумението.


Член 10

1. Когато гражданин на Черна гора се обърне с молба за предоставяне на финансова помощ, дипломатическото или консулското представителство на Република България уведомява за това Министерството на външните работи на Черна гора.

2. Дипломатическото или консулското представителство на Република България може да предостави финансова помощ само с писмено разрешение на Министерството на външните работи на Черна гора и само след като необходимата сума предварително се внесе в посолството на Република България в Подгорица.


Член 11

Страните уведомяват Министерството на външните работи на приемащата държава за представителството съгласно разпоредбите на чл. 46 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения и на чл. 8 от Виенската конвенция за консулски отношения.

Това споразумение за сътрудничество се сключва за неопределен срок от време и ще продължи да се прилага, докато една от страните не уведоми писмено по дипломатически път другата страна за решението си за неговото прекратяване. Действието на споразумението в този случай се прекратява след изтичане на 90 дни от датата на получаване на писменото уведомление за това.

Споразумението за сътрудничество влиза в сила на 30-ия ден след получаването на втората от нотите, с които страните се уведомяват, че са изпълнили вътрешните си процедури, необходими за неговото влизане в сила.

Съставено в Поморие на 20 май 2008 г., в два оригинала на български, черногорски и английски език, като и трите текста имат еднаква сила. В случай на различия при тълкуването на споразумението валиден е английският текст.


ПРИЛОЖЕНИЕ


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2010 г., в сила от 15.02.2010 г.)


1. Компетентните органи по прилагане на споразумението са:

Посолството на Република България в Република Армения.

Посолството на Република България в Република Азербайджан.

Посолството на Република България в Грузия.

Посолство на Република България в Република Казахстан

Посолство на Република България в Република Молдова

Министерството на външните работи на Черна гора, Сектор "Консулски отношения и диаспора".

2. Комуникационни адреси за контакт по чл. 4, т. 4:

Посолството на Република България в Република Армения, Ереван

16 Sofia str., Nor Aresh, Yerevan, Republic of Armenia.

Телефони:

Централа: 00374 10 458 233.

Факс: 00374 10 454 602.

e-mail: bularm@arminco.com.

Посолството на Република България в Република Азербайджан, Баку

AZ 1069 Azerbaijan, Baky 34

Oktay Kerimov str.

Телефони:

Централа:/0099 412/ 441-43-81 и /0099 412/ 441-41-38

Факс:/0099 412/ 440-81-82

e-mail: balkan@bg.embassy.in-baku.com.

Посолството на Република България в Грузия, Тбилиси

Адрес: 61 David Agmashenebeli Ave.

Грузия, гр. Тбилиси, ул. Давид Агмашенебели 61, ет. 4

Телефони:

Централа: + 995 32 91 01 94; 91 01 95

Факс: + 995 32 91 02 70

e-mail: bgembassy.georgia@gol.ge.

Посолство на Република България в Република Казахстан, Астана

Адрес: гр. Астана, ул. "Сарыарка", д. 15, ет. 2

Телефони:

Централа - 007 7172 90 15 15, 007 7172 90 15 19

Факс - 007 7272 62 99 56

e-mail: astanabulemb@mail.bg

astanabulemb@mail.ru

Посолство на Република България в Република Молдова, Кишинев

Адрес: гр. Кишинев, ул. "Букурещ" 92

Телефони:

Централа - (+373 22) 23 79 83; (+373 22) 23 89 10

Консулска служба - (+ 373 22) 22 36 72

Факс - (+373 22) 23 79 78; (+373 22) 22 36 70

e-mail: Ambasada-Bulgara@meganet.md

Министерството на външните работи на Черна гора, ул. Станка Драгойевич 2, Подгорица.

Телефони: 00382 20225954; 00382 20241334.

Мобилни телефони: 00382 67262245; 00382 67624487.

Факс: 00382 20225702; 00382 20245752.

e-mail: mipds@cg.yum; radomirs@mn.yu.

3. Таксите за визи по чл. 3 в размер 60 евро остават в полза на Република България.

4. Таксите по чл. 9, т. 5 в размер 15 евро остават в полза на Република България.


Промени настройката на бисквитките