Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 4.X

НАРЕДБА № Н-2 ОТ 3 МАЙ 2007 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ НА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ И НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

 

НАРЕДБА № Н-2 ОТ 3 МАЙ 2007 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ НА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ И НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

В сила от 15.05.2007 г.
Издадена от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии

Обн. ДВ. бр.39 от 15 Май 2007г., изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г., отм. ДВ. бр.77 от 4 Октомври 2011г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № Iз-2431 от 19 септември 2011 г. за реда за създаване, поддържане и водене на регистрите на доброволните формирования и на преподавателите за обучение на доброволци, за определяне на уникалния код на доброволните формирования и на персоналния идентификационен номер на доброволците - ДВ, бр. 77 от 4 октомври 2011 г., в сила от 04.10.2011 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за създаване, поддържане и водене на регистрите на доброволните формирования за защита при бедствия и на преподавателите за обучение на доброволци, както и редът за определяне на уникален код на доброволните формирования и на персоналния идентификационен номер на доброволците.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) В Министерството на извънредните ситуации се създават, поддържат и водят:

1. регистър на доброволните формирования за защита при бедствия и на доброволците, включени в тях;

2. регистър на преподавателите за обучение на доброволци.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) Министърът на извънредните ситуации определя със заповед длъжностните лица, които извършват дейността по чл. 1.

(2) Длъжностните лица по ал. 1:

1. получават и обработват данните, подлежащи на вписване;

2. извършват вписвания и заличавания в регистрите;

3. уведомяват кметовете на общини, когато предоставените документи за вписване не са пълни или данните за тях не съответстват на изискванията на наредбата;

4. осигуряват публикуването на публичната информация от регистъра на интернет страницата на министерството и я актуализират;

5. издават удостоверението по чл. 10, ал. 2.

(3) Длъжностните лица по ал. 1 са администратори на лични данни и извършват възложената им дейност при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.


Чл. 3. (1) Регистрите се създават, поддържат и водят на хартиен и електронен носител.

(2) Регистрите върху хартиен носител се водят в томове, страниците на които се номерират. На корицата на всеки том се отбелязват наименованието на регистъра и номерът на тома.

(3) Промяна в обстоятелствата, вписани в регистрите, се извършва по реда на вписването, така че да не се засяга целостта на информацията за вече вписаните обстоятелства.

(4) Допуснати грешки се поправят служебно или по искане на кметовете на общини или на преподавателите за обучение на доброволци.


Чл. 4. (1) Регистрите съдържат публична и служебна информация.

(2) Публична информация са: уникалният код и наименованието, ако има такова, на доброволното формирование, както и трите имена, образоването, специалността, квалификацията и предоставената връзка за контакт на преподавателите.

(3) Публичната информация от регистъра по чл. 1, ал. 2, т. 1 осигурява възможност за включване при необходимост на доброволните формирования в действията на единната спасителна система за предотвратяване или овладяване на бедствия или за отстраняване на последиците от тях.

(4) Публичната информация на регистъра по чл. 1, ал. 2, т. 2 осигурява възможност на кметовете на общини да избират подходящи с оглед характера на обучението и да провеждат обучение на доброволците в съответствие с чл. 42, ал. 1, т. 4 от Закона за защита при бедствия.

(5) Информацията по ал. 2 се публикува на интернет страницата на министерството.


Чл. 5. Регистрите се водят по области, подредени по азбучен ред и по общини, и по азбучен ред за съответната област.


Глава втора.
РЕГИСТЪР НА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ

Чл. 6. (1) Кметът на общината подава заявление за вписване на доброволно формирование. Към заявлението се прилага копие от решението на общинския съвет за създаване на доброволното формирование.

(2) При установяване на непълноти или несъответствие с изискванията на наредбата в подадените документи длъжностните лица по чл. 2 в 14-дневен срок писмено уведомяват кмета на общината и му дават срок за отстраняването им.

(3) Вписването се извършва в 14-дневен срок от получаване на заявлението по ал. 1 или от отстраняване на непълнотите в него.


Чл. 7. (1) При регистрация доброволното формирование получава уникален код за страната.

(2) Уникалният код на доброволните формирования се състои от последователно изписване в една редица на:

1. международния знак на Република България - BG;

2. буквен код на областта (приложение № 1);

3. пореден номер на общината (района), подредена по азбучен ред в съответната област;

4. пореден номер на доброволното формирование в общината (района).

(3) Обозначенията по ал. 2 се отделят с тире.


Чл. 8. (1) Доброволците се регистрират към доброволното формирование, в което участват.

(2) Всеки доброволец получава персонален идентификационен номер, който се определя, като към уникалния код на доброволното формирование, определен по чл. 7, ал. 2, се добави поредният номер при вписването на доброволеца в регистъра.


Чл. 9. В регистъра се вписват:

1. уникалният код на доброволното формирование и наименование, ако има такова;

2. трите имена и ЕГН на доброволците, които участват в доброволното формирование, и техният персонален идентификационен номер;

3. датата на регистрацията.


Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) В 14-дневен срок от вписването министърът на извънредните ситуации издава удостоверение за уникален код на доброволното формирование. Номерът и датата на издаване на удостоверението се вписват в регистъра.

(2) В 14-дневен срок от вписването длъжностните лица по чл. 2 издават удостоверение за персонален идентификационен номер на доброволеца. Номерът и датата на издаване на удостоверението се вписват в регистъра.

(3) Удостоверенията по ал. 1 и 2 се изпращат на кмета на общината и се съхраняват при него.

(4) Въз основа на удостоверението по ал. 2 кметът на общината издава карта на доброволеца по образец (приложение № 2). Доброволецът получава картата си срещу подпис и се задължава да я върне на кмета при прекратяване на договора си или на доброволното формирование, в което участва.


Чл. 11. (1) При прекратяване на доброволното формирование или на договора с доброволеца кметът на общината подава заявление за заличаване по образец в 14-дневен срок от решението на общинския съвет, съответно от прекратяване на правоотношението с доброволеца. Към заявлението се прилагат решението на общинския съвет за прекратяване на доброволното формирование, издадените удостоверения по чл. 9, ал. 1 и 2, за поставяне на щемпел "Невалидно" и се архивират.

(2) При установяване на непълноти в заявлението за заличаване длъжностните лица по чл. 2 в 14-дневен срок писмено уведомяват кмета на общината и му дават срок за отстраняването им.

(3) Заличаването се извършва в тридневен срок от получаване на заявлението по ал. 1 или от отстраняване на непълнотите по ал. 2.


Глава трета.
РЕГИСТЪР НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) Преподаватели за обучение на доброволци могат да бъдат лица с подходящо образование, специалност и квалификация и които имат не по-малко от 5 г. професионален опит в системата на Министерството на извънредните ситуации, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването или като преподаватели във висши училища.


Чл. 13. (1) Лицата, желаещи да бъдат включени в регистъра на преподавателите за обучение на доброволци, подават заявление, към което прилагат:

1. автобиографични данни;

2. копие от диплом за завършено образование;

3. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) копие от други документи, удостоверяващи квалификацията и професионалния опит на лицето.

(2) В заявлението лицата посочват връзка за контакт и декларират съгласието си данните за тях, посочени в чл. 4, ал. 2, да бъдат публикувани в интернет страницата на министерството.


Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) Министърът на извънредните ситуации със заповед определя състав на постоянна комисия, която разглежда заявленията по чл. 13 в едномесечен срок от постъпването им.

(2) Комисията преценява съответствието на образованието, специалността, квалификацията, професионалния опит на лицата, желаещи да бъдат включени в регистъра, и се произнася с решение за вписване, съответно отказ. Отказът за вписване се мотивира.

(3) Вписването се извършва въз основа на решението на комисията.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) В 14-дневен срок от вписването министърът на извънредните ситуации издава удостоверение на лицето, че е вписано в регистъра на преподавателите за обучение на доброволци.


Чл. 15. В регистъра се вписват: трите имена, ЕГН, образованието, специалността, квалификацията, научната степен, званието, адресът, местоработата, телефоните за контакт.


Чл. 16. (1) На всяко лице, вписано в регистъра на преподавателите за обучение на доброволци, се създава досие.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) Досието по ал. 1 съдържа заявлението за вписване, приложените към него документи и копие от решението по чл. 14, ал. 2.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., в сила от 28.11.2008 г.) При промяна във вписаните в регистъра данни преподавателят подава писмено заявление до министъра на извънредните ситуации в 14-дневен срок от настъпване на обстоятелството.


Чл. 18. (1) Лицата, вписани в регистъра на преподавателите за обучение на доброволци, могат да подадат заявление за заличаване от него.

(2) Заличаването се извършва в тридневен срок от получаване на заявлението по ал. 1.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 47, ал. 1 от Закона за защита при бедствия.


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-2 ОТ 2007 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ НА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ И НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

(ОБН. - ДВ, БР. 102 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 28.11.2008 Г.)


§ 4. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на държавната политика при бедствия и аварии", "министърът на държавната политика при бедствия и аварии" и "министъра на държавната политика при бедствия и аварии" се заменят съответно с думите "Министерството на извънредните ситуации", "министърът на извънредните ситуации" и "министъра на извънредните ситуации".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-2 ОТ 2007 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ НА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ И НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

(ОБН. - ДВ, БР. 102 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 28.11.2008 Г.)


§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 7, ал. 2, т. 2



ОБЛАСТ БУКВЕН КОД
1 Благоевград Е
2 Бургас А
3 Варна В
4 Велико Търново ВТ
5 Видин ВН
6 Враца ВР
7 Габрово ЕВ
8 Кърджали К
9 Кюстендил КН
10 Ловеч ОВ
11 Монтана М
12 Пазарджик РА
13 Перник РК
14 Плевен ЕН
15 Пловдив РВ
16 Разград РР
17 Русе Р
18 Силистра СС
19 Сливен СН
20 Смолян СМ
21 София - град С
22 София - област СО
23 Стара Загора СТ
24 Добрич ТХ
25 Търговище Т
26 Хасково Х
27 Шумен Н
28 Ямбол У
     


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 4



Промени настройката на бисквитките