Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 20.IX

ВРЕМЕННА НАРЕДБА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЛАНОВО ИЗГРАЖДАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

 

ВРЕМЕННА НАРЕДБА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЛАНОВО ИЗГРАЖДАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

Издадена от Комитета по строителство и архитектура
(Утвърдена с решение на Комитета по строителство и архитектура при Министерския съвет по протокол № 6 от 30 май 1959 г.)

Обн. ДВ. бр.45 от 5 Юни 1959г., отм. ДВ. бр.76 от 20 Септември 1960г.

Отменена с § 311 от заключителните разпоредби на Правилник за приложение на закона за планово изграждане на населените места - ДВ, бр. 76 от 20 септември 1960 г.


І. ОСНОВНИ РАЗПОРЕДБИ

1. Плановото изграждане на населените места в Народна Република България в съответствие със Закона за ускоряване развитието на народното стопанство, подобряване на материалното и културното положение на народа и преустройството на държавното и стопанското ръководство се осъществява под ръководството и контрола на окръжните народни свети и Комитета по строителство и архитектура при Министерския съвет.

2. Съветите по планово изграждане на населените места при окръжните народни съвети имат състав: председател - председателя или член на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, и членове: главния инженер или архитект, зам. - главния инженер или архитект, ръководителите (отговорниците) на сектори при отдел "Благоустройство и държавен технически контрол", началника на отдел "Промишлено-строителен", съответно началника на отдел "Капитално строителство", юрисконсулта, представител на единната проектантска организация, представител на отдел "Народно здраве", представител на окръжната организация на Научно-техническия съюз и представител на служба "Противопожарна защита".

При разглеждане на въпроси, които се отнасят до градове в окръга, в съвета по планово изграждане на населените места по покана на председателя му участвуват и член на изпълнителния комитет на градския народен съвет и началникът на техническата служба при градския народен съвет или негов заместник.

3. Съветът по планово изграждане на населените места при Софийския градски народен съвет има състав: председател - председателя, зам.-председател или член на изпълнителния комитет на народния съвет, и членове: главния архитект, зам.-главните архитекти на отдел "Архитектура" и ръководителите на съответните сектори, началниците на отдели "Благоустройство" и "Народно здраве", главния юрисконсулт, ръководителя на "Софпроект", представител на градското дружество на Научно-техническия съюз и представител на отдел "Противопожарна защита" при Министерството на вътрешните работи.

4. Съветите по планово изграждане на населените места при градските народни съвети на Пловдив и Варна имат състав: председател-председателя или член на изпълнителния комитет на градския народен съвет, главния инженер или архитект, зам.-главния инженер или архитект, ръководителите (отговорниците) на сектори при отдел "Благоустройство и държавен технически контрол", началника на отдел "Капитално строителство", юрисконсулта, представител на отдел "Народно здраве", представител на единната проектантска организация, представител на градското дружество на Научно-техническия съюзи представител на местната служба "Противопожарна защита".

5. Съобразно с характера на разглежданите въпроси в съветите по планово изграждане на населените места по покана на председателите им участвуват със съвещателен глас и други служебни лица при народните съвети, както и представители на ведомства, научно-изследователски институти, учебни заведения, политически и обществени организации и др.

В случаите, посочени в тази временна наредба и другите действуващи разпоредби, съветите по планово изграждане на населените места заседават в намален състав, определен от председателя на съвета.

При отсъствие членовете на съветите се заместват от техни служебни заместници.

6. Съветите по планово изграждане на населените места при окръжните народни съвети и при градските народни съвети на София, Пловдив и Варна проучват основните въпроси във връзка с изграждане па населените места в териториалните граници на народния съвет и правят предложения по тях пред органите на народния съвет.


II. КАДАСТРАЛНИ И НИВЕЛАЦИОННИ ПЛАНОВЕ

7. Кадастралните и нивелационните планове се изработват от специализирани проектантски организации.

Такива планове за малки населени места или за отделни части от населени места могат по изключение да се изработват и от отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при окръжните народни съвети, а с разрешение на този отдел - и от техническите служби при общинските народни съвети.

8. Изработените кадастрални и нивелационни планове за цели населени места или за значителни части от тях се преглеждат и приемат от комисия в състав: завеждащия сектор "Кадастър, регулации и нивелации" при окръжния народен съвет, представител на съответната служба при общинския народен съвет, ако има такава служба, и представител на проектантската организация, съответно на службата, изработила плана. Комисията се назначава от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

При преглеждане и приемане на планове за големи градове и други по-значителни обекти в комисията участвуват и представители на Научно-техническия съюз и на Строителния факултет при Инженерно-строителния институт.


ІІІ. ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ ПЛАНОВЕ

9. Заданията за проектиране на градоустройствени планове се изработват от проектантски организации въз основа на изходни данни, представени от окръжните народни съвети. Държавната планова комисии и други ведомства, учреждения и организации.

Изработеното задание се разглежда в сесия на общинския народен съвет, който взема обосновано решение по него. Ако заданието засяга повече населени места, то се разглежда в съвместна сесия на съответните общински народни съвети. Заданието заедно с решението на общинския народен съвет и мненията на всички заинтересувани ведомства н обществени организации се представя на окръжния народен съвет. Председателят на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет с обоснован доклад, въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места представя заданието с цялата преписка на Комитета по строителство и архитектура.

Заданията за населени места с повече от 40 000 жители, както и за населени места с особено народностопанско или общонационално значение се утвърждават от Министерския съвет по доклад на председателя на Комитета по строителство и архитектура, а за другите населени места - от Комитета по строителство и архитектура след съгласуване с Държавната планова комисия.

Списъкът на населените места с особено народностопанско или общонационално значение се утвърждава от Комитета по строителство и архитектура след съгласуване с окръжните народни съвети.

10. С градоустройствен план може да се снабди всяко населено място по решение на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

Градоустройствените планове се изработват от проектантски организации при Комитета по строителство и архитектура и от единните проектантски организации при окръжните народни съвети.


IV. РЕГУЛАЦИОННИ ПЛАНОВЕ

1. Изработване и одобряване


11. Уличните и дворищните регулации за населени места с градоустройствени планове се съставят в граници, определени с тези планове.

Уличните и дворищните регулации за населени места без градоустройствени планове се съставят в граници, определени с решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за София, Пловдив и Варна, и с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за другите населени места, въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места в пълен състав - ако се отнася за урегулиране на цяло населено място или на значителна част от него, и въз основа на заключение на същия съвет в намален състав - в останалите случаи.

12. Селата с категоризират като планински или полски по чл. 39 от Правилника за планово изграждане на населените места с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места.

Образуване на парцели в градовете и селата с по-малки размери (повърхност и лице) от законно установените поради особени теренни стопански условия, както и за площадите и главните улици на селата се допуска по решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за София, Пловдив и Варна, и по решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за останалите населени места, въз основа на заключение на съответния съвет по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав. В този случай не могат да се установяват парцели с размери по-малки от 250 м2 повърхност и 12 м2 лице от градовете и селата.

По реда на предходната алинея по изключение се допуска образуване на парцели с по-малки размери (повърхност и лице) от законно установените в квартали за комплексно жилищно строителство, както и при малоетажно редово (сключено) застрояване.

13. Проектите за улични и дворищни регулации се изработват от проектантски организации при Комитета по строителство и архитектура и от единните проектантски организации при окръжните народни съвети.

При нужда проектоулични и дворищни регулации за малки населени места или за малки части от населени места могат да се изработват и от техническите служби при окръжните народни съвети а с разрешение на отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при окръжния народен съвет - и от техническите служби при общинските народни съвети.

14. Регулационните планове за цели населени места или за значителни части от тях се придружават от идеен застроителен план, идеен план за вертикално планиране, схеми за водоснабдяване, канализация и електроснабдяване, за транспортни мрежи и други, както и от напречни профили на улиците.

Частичните регулационни планове (за части от квартали, цели квартали или група от квартали) се придружават от идеен застроителен план. идеен план за вертикално планиране, а ако е необходимо - и от напречни профили на улиците.

Идейните застроителни планове определят начина на застрояването (сключено, групово и свободно) и броя на етажите на сградите в парцелите.

Идейните планове за вертикално планиране определят бъдещото ниво на улиците и кварталните площи, най-целесъобразното разместване на земните маси и начина на оттичането на повърхностните води.

Напречните профили на улиците установяват отделните им елементи между улично-регулационните линии (пътно платно, тротоари, зелени ивици, алеи, велосипедни пътеки и др.).

Плановете и схемите по предходните алинеи се изработват едновременно с проекторегулациите и служат като обосновка на предвижданията им. Напречните профили на улиците се одобряват заедно с регулационния план - по съшия ред и от същите органи.

15. Изработеният проектоплан заедно с имотната ведомост за регулации на цели населени места или на значителни части от тях се съобщава от общината на пряко заинтересуваните собственици и на останалите жители на населеното място с обявление, обнародвано в "Известия на Президиума на Народното събрание". Обявлението се поставя на видни места и се разгласява чрез местните вестници или по други подходящи начини. Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет може да нареди проектопланът и имотната ведомост да бъдат съобщени на пряко заинтересуваните собственици по реда на следващата алинея.

Изработеният проектоплан заедно с имотната ведомост за частични регулации се съобщава от общината на пряко заинтересуваните собственици по реда па Гражданския процесуален кодекс, а на останалите жители на населеното място - с обявление.

Проектопланове, с които е възприето съобщеното преда това предложение за изменение на регулацията (§ 36, ал. 2), се представят за одобрение, без да се съобщават по реда предходните алинеи.

Проектопланът се излага на достъпно място - за справки но него от страна на заинтересуваните.

В 14-дневен срок от обнародване на обявлението в "Известия на Президиума на Народното събрание" - когато проектопланът е съобщен по реда на ал. 1, или в 14-дневен срок от връчване на съобщението или от издаване на обявлението - когато проектопланът е съобщен по реда на ал. 2 - заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения по проекта и имотната ведомост до общината.

16. Проекторегулационните планове заедно с имотната ведомост след изтичане на срока по алинея последна на предходния параграф се разглеждат по следния ред:

1. За София, Пловдив и Варна - от съвета по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав, съобразно с обсега и значението на проекта.

2. За другите населени места:

а) проектите за цели населени места или за значителни части от тях - от комисия в състав: председател - председателя или член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, и членове: ръководителите на сектори "Архитектура, градоустройство и конструкции" и "Кадастър, регулации и нивелации" при окръжния народен съвет, както и завеждащите същите служби при общинския народен съвет и юрисконсулта - ако има такива служби, представител на сектор "Земеустройство" при окръжния народен съвет, завеждащия здравната служба при общинския народен съвет, а ако няма такава служба - представител на отдел "Народно здраве" при окръжния народен съвет и представител на проектантската организация, съответно на службата, изработила проектоплана:

б) проектите за частични регулации - от комисия в състав: председател - член на изпълнителния комитет на общински народен съвет, и членове: завеждащите служби "Кадастър, регулации и нивелации" и "Архитектура, градоустройство и конструкции" при общинския народен съвет, а ако няма такива служби - представители на тези служби при окръжния народен съвет, завеждащия здравната служба при общинския народен съвет, а ако няма такава служба - представител на отдел "Народно здраве" при окръжния народен съвет; ако по проекта не са постъпили възражения, той се разглежда от отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при окръжния народен съвет.

Комисиите по точка 2, букви "а" и "б", се назначават от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

17. Съветите по планово изграждане на населените места, съответно комисиите, могат да изменят и допълнят проектоплана и имотната ведомост въз основа на възраженията на заинтересуваните или поради непълноти и грешки, които те сами са намерили в тях. За направените изменения и допълнения се съставя протокол.

Решението на съвета по планово изграждане на населените места, съответно на комисията - когато се отнася за регулации на цели населени места и на значителни части от тях, се разглежда от изпълнителния комитет на общинския народен съвет, който взема становище по него.

18. Разгледаните по реда на предходния параграф проектоплан и имотна ведомост заедно с всички други книжа и възраженията на заинтересуваните се представят по принадлежност.

Проектите се одобряват, както следва:

1. Със заповед на председателя на Комитета по строителство и архитектура:

а) проектоуличните и дворищните регулации за първоначално урегулиране или по приложение на градоустройствен план на градове или на значителни части от тях;

б) проектоуличните и дворищните регулации за първоначално урегулиране или по приложение на градоустройствен план на села с особено народностопанско или общонационално значение или на значителни части от тях;

в) проектоплановете по цялостно преработване на дотогавашни улични и дворищни регулации на градове, както и на села с особено народностопанско или общонационално значение или на значителни части от тях.

2. Със заповед на председателя на изпълнителния комитет на градските народни съвети на София, Пловдив и Варна:

а) проектоуличните и дворищните регулации за първоначално урегулиране или по приложение на градоустройствен план на ограничени части от градовете, както и на ограничени части от села обособено народностопанско или общонационално значение, включени в градския народен съвет;

б) всички проектоулични и дворищни регулации на други села, включени в градския народен съвет;

в) проектоуличните и дворищните регулации, съставени след обезсилване на дотогавашни регулации на градовете, както и на села, включени в градския народен съвет.

3. Със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет:

а) проектоуличните и дворищните регулации за първоначално урегулиране или по приложение на градоустройствен план на ограничени части от градове, както и на ограничени части от села с особено народностопанско и общонационално значение в окръга;

б) всички проектоулични и дворищни регулации на други села в окръга;

в) проектоуличните и дворищните регулации, съставени след обезсилване на дотогавашни регулации на градове и села в окръга.

19. Органите по точки 1, 2 и 3 на предходния параграф могат да одобряват регулационни планове за части от населени места, без да се изпълняват действията по §§ 15, 16 и 17, когато проектът засяга само държавни имоти или имоти на обществени организации.

20. Уличните и дворищните регулации по приложение на градоустройствен план, както и измененията на такива регулации трябва да бъдат съобразени задължително с предвижданията на градоустройствения план (чл. 14 от Закона за планово изграждане на населените места).

21. С влизане в сила на регулационни планове по приложение на градоустройствен план, както и по цялостно преработване на регулации на населени места или на значителни части от тях действието на съответните предходни регулации се прекратява, без да е необходимо те предварително да се обезсилват.

При нужда, след обявяване на новия проекторегулационен план, с решение на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет може да се спира приложението на действуващата регулация.

22. Копие от одобрения регулационен план заедно с имотната ведомост и другите книжа се изпраща на съответната община. Веднага след това заповедта за одобряване на плана се обнародва в "Известия на Президиума на Народното събрание". Общината разгласява обнародваните в "Известия" заповеди с поставено на видни места обявление. Ако се отнася за регулационни планове на цели населени места или на значителни части от тях, обявлението се довежда до знанието на широкия кръг граждани чрез поместването му в местни вестници или по други подходящи начини.

Заповедите за одобряване на частични регулации могат да бъдат съобщени на пряко заинтересуваните собственици по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Одобреният регулационен план се излага на достъпно място - за справки по него от страна на заинтересуваните.


2. Обжалване на улично-регулационните планове


23. В 14-дневен срок от обнародване на заповедта за одобряване на улично-регулационния план в "Известия на Президиума на Народното събрание" в случая по § 22, ал. 1, или а 14-дневен срок от връчване на съобщението - в случая по § 22, ал. 2, пряко заинтересуваните собственици могат да обжалват плана относно неговата законосъобразност пред особената комисия по чл. 66а от Закона за планово изграждане на населените места.

Жалбата се подава чрез общината. В нея трябва да се посочат:

1. Трите имена и адресът на жалбоподателя и недвижимият имот, на който той е собственик (планоснимачен номер и номер на квартала и парцела).

2. Закононарушенията, които са допуснати при съставянето и одобряването на плана.

Жалбата се подписва от страната, която я подава. Когато тя е подадена от пълномощник, към нея се прилага пълномощно. Ако жалбата не отговаря на тези изисквания, общината изпраща съобщение до жалбоподателя с покана в 7-дневен срок от получаването му да отстрани недостатъка. В случай че това не бъде сторено, особената комисия оставя жалбата без разглеждане.

24. Преписката е всички книжа, скици, съобщения и разписки се изпраща на особената комисия. Общината прилага справка за редовността на жалбата, както и дали тя е подадена в срок.

Жалби, които не съдържат оплаквания за допуснати закононарушения, а се отнасят само до целесъобразността на предвижданията на плана по същество, се оставят без разглеждане с резолюция на председателя на особената комисия. Те се изпращат на съответния окръжен народен съвет - за разглеждане по реда на § 34 и следващите.

25. Особената комисия разглежда преписките в закрито заседание най-късно в едномесечен срок от постъпването им.

Жалбоподателят и другите заинтересувани лица могат да подават допълнителни жалби, възражения и обяснения до разглеждане на преписката.

Председателят на особената комисия може с резолюция да спира приложението на обжалвания план - до разглеждане на преписката от комисията.

26. Особената комисия с обосновано решение потвърждава или отменя - изцяло или отчасти - обжалвания план.

Решението на комисията е окончателно. Служебен препис от него се изпраща на органа, който е одобрил плана - за сведение и изпълнение.

Ако с решението на комисията планът е изцяло или отчасти отменен, новият план се съставя и одобрява съгласно действуващите разпоредби като се започва от действието, което е признато за неправилно. В този случай дадените от комисията указания и тълкувания по приложението на действуващите разпоредби са задължителни.

27. Председателят на комисията може да изисква необходимите за решаване на делата данни и сведения от всички учреждения, предприятия и организации.

28. Особената комисия е при Комитета по строителство и архитектура. Тя има състав: председател - член на Върховния съд, посочен от пленума на съда, и членове: двама представители на Комитета по строителство и архитектура, определени от председателя на комитета.


3. Обжалване на дворищно-регулационните планове


29. В 14-дневен срок от обнародване на заповедта за одобряване на дворищно-регулационния план в "Известия на Президиума на Народното събрание" - в случая по § 22, ал. 1, или в 14-дневен срок от връчване на съобщението - в случая по § 22, ал. 2, пряко заинтересуваните собственици могат да обжалват плана относно неговата законосъобразност пред надлежния окръжен съд.

Обжалването спира приложението на дворищно-регулационния план по отношение на частите, за които то се отнася.

Жалбата се подава чрез общината. В нея трябва да се посочат:

1. Трите имена и адресът на жалбоподателя и недвижимият имот, на който той е собственик (планоснимачен номер и номер на квартала и парцела).

2. Кои регулационни положения се обжалват, какви изменения и допълнения се искат и на какво законно основание.

30. Жалбата се подписва от страната, която я подава.

Към жалбата се прилагат:

1. Преписи от нея и от приложенията й - според броя на собствениците, които се засягат от исканите изменения и допълнения на плана, както и един препис, за окръжния народен съвет.

2. Пълномощно - когато жалбата се подава от пълномощник.

Ако жалбата не отговаря на изискванията по предходните алинеи, общината изпраща съобщение до жалбоподателя с покана в 7-дневен срок от получаването му да отстрани недостатъка. В случай че това не бъде сторено, окръжният съд оставя жалбата без разглеждане.

31. Общината връчва преписите от жалбата и от приложенията й на пряко заинтересуваните собственици и на окръжния народен съвет. В 7-дневен срок от връчване на съобщението пряко заинтересуваните собственици могат да подадат писмени възражения чрез общината до окръжния съд. След изтичане на този срок общината изпраща преписката с всички книжа, съобщения, разписки и служебна скица-копие от регулационния план на надлежния окръжен съд. Общината прилага справка дали жалбата е подадена в срок, дали са отстранени недостатъците по нея, ако такива са били допуснати, както и за лицата, които трябва да се призоват по делото.

32. Окръжният съд разглежда делото в открито заседание най-късно в едномесечен срок от постъпване на преписката.

По делото се призовава като страна и председателят на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет, който може да изпрати като свой представител длъжностно лице при съвета. Председателят на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет може да изпрати като свой представител и длъжностно лице при съответния районен народен съвет.

За вещи лица по делата, когато това е нужно, се назначават правоспособни технически лица с проверена подготовка и необходим опит. Вещите лица се назначават по списък, одобрен от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет след съгласуване с местното дружество на Научно-техническия съюз.

33. Съдът с обосновано решение потвърждава или изменя обжалваната дворищна регулация.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Окръжният съд изпраща служебен препис от решението си заедно с подписана от съда скица по делото на надлежния окръжен народен съвет.


4. Изменение на влезлите в сила регулационни планове


34. Влезлите в сила улично-регулационни и дворищно-регулационни планове могат да се изменят:

1. Когато това се налага от обществения интерес във връзка с целите на градоустройството.

2. Когато се установи, че кадастралната основа на плана съдържа съществени непълноти или грешки, които имат значение за регулационните предвиждания.

Ако тези непълноти или грешки са свързани със спор за материално право, те трябва да бъдат установени от заинтересуваните по съдебен ред.

Ако непълнотите или грешките са от такова естество, че нямат значение за регулационните предвиждания, допуска се допълнение или поправка само на кадастралната основа.

3. Когато въз основа на разработка по застрояването се установи, че регулационният план не дава възможност за целесъобразно застрояване на парцелите или на квартала по действуващите строителни правила.

4. Когато се установи, че регулационният план съдържа явна фактическа грешка.

35. Изменението на уличните и дворищно-регулационните планове на София, Пловдив и Варна, както и на другите населени места, включени в градския народен съвет, на всички основания по § 34 се допуска с решене на съвета по планово изграждане на населените места в намален състав; в състава на съвета в този случай се включва и съдия от надлежния окръжен съд.

Изменението на уличните и дворищно-регулационните планове на други населени места на всички основания по § 34 се допуска с решение на окръжния съвет по планово изграждане на населените места в намален състав; в състава на съвета в този случай се включва и съдия от надлежния окръжен съд.

36. Исканията за изменение на регулационни планове се правят чрез общината. Те се придружават от скица-проект.

Искането на пряко заинтересуваните собственици за изменение на дворищни регулации се придружава от толкова преписи, колкото собственици се засягат от него. Общината връчва преписите на заинтересуваните, които в 14-дневен срок от съобщението могат да направят писмени възражения. След изтичане на този срок общината изпраща преписката по принадлежност.

37. По образуваните преписки за изменение на регулациите председателят на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, съответно на градските народни съвети на София, Пловдив и Варна, може да спира приложението на регулацията (относно обезщетяване на правоимащите, разрешаване на строителни работи, издаване на скици, оказване на други технически услуги и пр.) до разглеждане на въпроса по същество.

38. В случай че искането за изменение на регулацията е оставено без уважение, ново искане на същото основание се разглежда само ако решението почива на фактическа грешка или при наличност на нови технически данни.

39. С решението за допускане на изменението съществуващата дотогава регулация се счита обезсилена.

Новите регулационни планове се изработват, одобряват и обжалват, по общия ред.

В случая на § 34, точка 2, ал. 3, кадастралната основа на плана се допълня и поправя служебно със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

40. Очертанията и размерите на парцелите по влезлите в сила дворищно-регулационни планове могат да се изменят, когато това се иска от пряко заинтересуваните собственици и изменението не противоречи на действуващите разпоредби. При същите условия от парцели, отредени за определен имот, могат да се образуват повече или по-малко парцели за същия имот.

Влезлите в сила дворищно-регулационни планове могат да се изменят по едностранно искане на пряко заинтересуваните собственици, основано на влезли в сила съдебни актове, както и на нотариални и други актове за собственост, които могат да се противопоставят на пряко засегнатите от искането и изменението не противоречи на действуващите разпоредби.

Исканията по предходните алинеи се правят чрез съответния районен народен съвет до отдел "Архитектура" при Софийския градски народен съвет - за София; до отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при градския народен съвет - за Пловдив и Варна, и до отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при съответния окръжен народен съвет, чрез общината - за другите населени места. Искането по ал. 1 се прави с нотариално заверено заявление. Исканията по алинеи 1 и 2 се придружават със скица-проект за изменението, а това по ал. 2 - и от надлежните документи за собственост.

Изменението, ако искането бъде уважено, се одобрява със заповед на председателя на изпълнителния комитет на градския народен съвет или натоварено от него длъжностно лице за София, Пловдив и Варна, и със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет или натоварено от него длъжностно лице - за другите населени места.


5. Прилагане на влезлите в сила улично-регулационни планове


а) Оценки и обезщетения


41. Недвижимите имоти на частни лица и обществени организации, отредени за мероприятия по улично-регулационния план, се считат отчуждени от деня на обезщетяване на собствениците.

Приобретателят на такива имоти има правата и задълженията на своя праводател по Закона за планово изграждане на населените места и другите действуващи разпоредби.

Начините за обезщетяване (с отстъпване на недвижим имот или с плащане в брой на парично обезщетение) се определят с оглед на семейното и материалното положение на собственика както по време на отреждането, така и по време на отчуждаването на имота.

42. Недвижимите имоти на частни лица и обществени организации, отредени за мероприятия на държавата и обществените организации по улично-регулационния план, се оценяват с оглед собствениците да бъдат своевременно обезщетени и имотите - заети, съобразно със срока за започване на строителството.

Оценката се извършва от комисия в състав: председател - член на изпълнителния комитет на районния народен съвет - за София, и член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет - за другите населени места, и членове: представител на техническата служба и представител на финансовата служба при съвета.

Комисията се назначава: за София - от председателя на изпълнителния комитет на районния народен съвет, а за другите населени места - от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет.

Комисиите за оценка на недвижими имоти, отредени за нужди, които са свързани с държавна тайна, се назначават от ръководителя на съответното ведомство в определен от него състав.

Комисията се свиква от председателя й. За деня на свикването й се съобщава своевременно на заинтересуваните страни, които се изслушват, ако се явят.

Разходите във връзка с дейността на комисията са за сметка на заинтересуваните учреждения, предприятия и обществени организации.

Решението на комисията се съобщава на заинтересуваните страни и може да бъде обжалвано по реда на членове 70 и 71 от Правилника за планово изграждане на населените места.

43. Собствениците на недвижими имоти, засегнати от предвижданията на градоустройствения план или отредени за мероприятия по улично-регулационния план, се обезщетяват предварително (без оглед на времето за осъществяване на съответните мероприятия) с отстъпване на недвижим имот или с плащане на определеното обезщетение в брой - когато това се налага, за да се задоволят техни жилищни или други особено важни нужди.

Собствениците се обезщетяват предварително в брой в рамките на нарочно предвиден кредит по бюджета: по решение на изпълнителния комитет на районния народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет - за София; по решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за Пловдив и Варна, и по решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за другите населени места; със заповед на съответния министър или ръководител на централно ведомство, ако се отнася за мероприятия на други държавни учреждения и предприятия, и по решение на ръководния орган на обществената организация, ако се отнася за нейно мероприятие - във всички случаи след съгласуване с Министерството на финансите.

44. Заемането на имотите за мероприятията по улично-регулационния план се извършва след отчуждаване на имота, т. е. след обезщетяване на собственика, въз основа на влязлата сила оценка.

45. Собствениците се считат обезщетени:

1. С определяне на недвижимия имот, който се отстъпвай като обезщетение и плащане в брой на евентуалната разлика в повече съгласно влязлата в сила оценка.

2. С плащане в брой на определеното парично обезщетение съгласно влязлата в сила оценка.

46. По изключение, при обезщетяване на собственика в брой, когато това се налага от неотложна нужда на строителството, имотът може да бъде зает и преди оценката да е влязла в сила, ако инвеститорът внесе в Държавната спестовна каса сума, равна на обезщетението по най-високата оценка за съответната категория по действуващата тарифа.

Влагането на сумата произвежда действие по отношение на правоимащите от деня на съобщението, направено по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Частта от вложената сума, съответствуваща на обезщетението по оценката на комисията, се предава веднага на правоимащите.

Ако оценката е обжалвана и от страна на държавата, съответно от страна на обществената организация, тази сума се намалява с 20%. Останалите суми се предават или връщат на страните съобразно с влязлата в сила оценка. В този случай правоимащите трябва да бъдат обезщетени напълно за евентуалната разлика в 6-месечен срок от влизане на оценката в сила.

47. По изключение, при обезщетяване на собственика с отстъпване на недвижим имот, когато това се налага от неотложна нужда на строителството, имотът на собственика може да бъде зает и преди оценката да е влязла в сила, ако инвеститорът внесе в Държавната спестовна каса сума, равна на разликата в повече до стойността на имота на собственика по най-високата оценка за съответната категория по действуващата тарифа. В случая се прилага и ал. 2 на предходния параграф.

Частта от вложената сума, съответствуваща на разликата между стойността на двата имота по оценката на комисията, се предава веднага на правоимащите. В случая се прилага и алинея последна на предходния параграф.

48. В случаите по членове 73, ал. 2, и 74, ал. 2 от Правилника за планово изграждане на населените места собствениците на недвижими имоти, отредени за мероприятия по улично-регулационния план, се обезщетяват с отстъпване на недвижим имот по решение на изпълнителния комитет на районния народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет - за София; по решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за Пловдив и Варна, и по решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за останалите населени места. Ако се отстъпва имот от държавния поземлен фонд, решението се взема след съгласуване със съответната служба при окръжния народен съвет.

Предложението за обезщетяване на собствениците с отстъпване на недвижим имот, съдържащо точно описание на имота (местонахождение, вид, размер, застроена площ, кубатура и пр.) и приблизителната му стойност, се съобщава на заинтересувания собственик, който в 7-дневен срок може да направи писмени възражения до общината. Изпълнителният комитет на общинския народен съвет разглежда преписката след изтичане на този срок.

49. Ако лицето, което е обезщетено с отстъпване на недвижим имот, не внесе в определените срокове дължимата от него разлика между стойността на двата имота, органите по предходния параграф могат да решат то да бъде обезщетено с друг имот с по-малка стойност или с плащане на дължимото обезщетение в брой. В този случай издаденият нотариален акт за отстъпения имот се обезсилва служебно по искане на органите по предходния параграф.

50. За оценяване на имотите, отредени за мероприятия по улично-регулационните планове, както и за обезщетяване на собствениците - доколкото Законът за планово изграждане на населените места и тази временна наредба не разпореждат друго, се прилагат съответните разпоредби на Правилника за планово изграждане на населените места.


б) Актове и нотариални актове за отчуждените имоти


51. За отчуждените недвижими имоти за мероприятия на народните съвети й другите държавни учреждения и предприятия се съставя акт след изпълнение на условията за заемане на имота.

Актът се съставя от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или натоварено от него длъжностно лице в необходимото число екземпляри. Актовете за отчуждени недвижими имоти, използуването на които е свързано с държавна тайна, се съставят от органите на съответното ведомство.

52. За отчуждените недвижими имоти за мероприятия на обществени организации нотариусите издават нотариални актове след изпълнение на условията за заемане на имота.

Нотариалните актове се издават по искане на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или натоварено от него длъжностно лице въз основа само на обяснителна бележка и скица.

53. Народните съвети, другите държавни учреждения и предприятия и обществените организации се въвеждат във владение на недвижимите имоти от съдебния изпълнител въз основа само на акта, съответно на нотариалния акт.

Въводът във владение се извършва в присъствието на представител на техническата служба при съответния народен съвет.


6. Прилагане на влезлите в сила дворищно-регулационни планове


54. В случая по чл. 48, ал. 2 от Правилника за планово изграждане на населените места на собственика на маломерния имот, разпределен към съседни парцели, се отстъпва държавен имот по реда на § 48 от тази временна наредба.

55. В случаите по чл. 51 от Правилника за планово изграждане на населените места изключването от участие в съсобствени парцели се извършва по решение на изпълнителния комитет на районния народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет - за София; по решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за Пловдив и Варна, и по решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за останалите населени места.

Чл. 51 от Правилника за планово изграждане на населените места не се прилага за парцелите във вилните зони на населените места.

56. Оценките по чл. 87 от Правилника за планово изграждане на населените места се извършват от комисия в състав, посочен в § 42, ал. 2 от тази временна наредба.

57. Заемането на придадените недвижими имоти по дворищно-регулационния план става след обезщетяване на собствениците съгласно Правилника за планово изграждане на населените места.

Имотите могат да бъдат заети и преди оценката да е влязла в сила, ако заинтересуваната страна внесе в общината сума, равна на обезщетението по най-високата оценка за съответната категория по действуващата тарифа. В този случай се прилага съответно и § 46, ал. 2.

Частта от вложената сума. съответствуваща на обезщетението по оценката на комисията, се предава веднага на правоимащите. Останалите суми се предават или връщат на страните съобразно с влязлата в сила оценка.

До заемане на придадените недвижими имоти плодовете от тях се събират от дотогавашните им собственици.


7. Временни пътища


58. Когато по улично-регулационния план някои парцели имат лице само по нови улици и се поиска прилагане на дворищно-регулационния план преди да са открити тези улици, трябва да се прокарат временни пътища, които ще осигуряват достъпа до съответните парцели.

До откриване на временните пътища дворищната регулация не се прилага.

При нужда такива пътища се прокарват и в части на населените места, регулацията на които е обезсилена във връзка със създаване на нови планове, както и в неурегулирани още части, включени в жилищната зона по предвижданията на градоустройствения план.

Временните пътища трябва по възможност да следват новите улици по регулационния план, съответно тези по проекта или по извършените предварителни проучвания. Те се прокарват с оглед на съществуващите сгради и ценни насаждения, но без да се държи сметка за временните, второстепенните и селскостопанските постройки.

59. Временните пътища се прокарват по решение на изпълнителния комитет на районния народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет - за София; по решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за Пловдив и Варна, и по решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за другите населени места.

Временните пътища се използуват до откриване на улиците по одобрения улично-регулационен план, като собствеността върху местата, заети за тези пътища, се запазва.

Собствениците на имотите (местата с подобренията в тях), заети за временни пътища, се обезщетяват от общината съгласно чл. 85, алинеи 5 и 6 от Правилника за планово изграждане на населените места.


V. НИВЕЛЕТНИ ПЛАНОВЕ

60. Нивелетните планове се изработват, одобряват и обжалват съгласно §§ 13, 15, 16 до 27 включително.

Влезлите в сила нивелетни планове могат да се изменят съгласно §§ 34 до 39 включително.

До създаване на нивелетния план и при липса на идеен план за вертикално планиране нивелетите за каквито и да са надземни и подземни строителни работи в населените места или такива, свързани с населените места, се одобряват от отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при окръжните народни съвети.


VI. КВАРТАЛНО-ЗАСТРОИТЕЛНИ И УЛИЧНО - ФАСАДНИ ПЛАНОВЕ

61. Квартално-застроителните и улично-фасадните планове се изработват от проектантски организации, а по изключение - за отделни квартали и части от тях - и от техническите служби при народните съвети.

Общината съобщава изработения проектоплан на пряко заинтересуваните собственици по реда на чл. 273 от Правилника за планово изграждане на населените места, а на заинтересуваните собственици в съседните квартали - с поставено на видно място обявление. В 14-дневен срок от връчване на съобщението, съответно от издаване на обявлението, заинтересуваните лица могат да направят възражения по проекта.

62. След изтичане на срока по ал. 2 на предходния параграф проектоплановете за София, Пловдив и Варна се разглеждат, изменят и приемат от съвета по планово изграждане на населените места в пълен състав, ако проектите се отнасят за значителни или представителни части на града, и от същия съвет в намален състав - в останалите случаи.

Проектоплановете за други населени места, с мнение на техническата служба при общинския народен съвет, се изпращат в два екземпляра заедно с цялата преписка в окръжния народен съвет, гдето се разглеждат, изменят и приемат от съвета по планово изграждане на населените места в пълен състав, ако проектите се отнасят за значителни или представителни части на населените места, и от същия съвет в намален състав - в останалите случаи.

63. Разгледаните по реда на предходния параграф проекти се одобряват със заповед на председателя на изпълнителния комитет на градския народен съвет - за София, Пловдив и Варна, и със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - за другите населени места.

Органите по предходната алинея могат да одобряват квартално-застроителни и улично-фасадни планове, без да се изпълняват действията по §§ 61, ал. 2, и 62, когато проектите се отнасят, само за държавни имоти или имоти на обществени организации.

64. Заповедите за одобряване на квартално-застроителните и улично-фасадните планове се обнародват в "Известия на Президиума на Народното събрание". Общината разгласява обнародваните в "Известия" заповеди с поставено на видни места обявление. Ако се отнася за квартално-застроителни и улично-фасадни планове за цели населени места или за значителни части от тях, обявлението се довежда до знанието на широкия кръг граждани чрез поместването му в местните вестници или по други подходящи начини.

Заповедите за одобряване на квартално-застроителни и улично-фасадни планове за отделни квартали на населените места могат да бъдат съобщени на пряко заинтересуваните собственици по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Одобреният план се излага на достъпно място - за справки по него от страна на заинтересуваните.

В 14-дневен срок от обнародване на заповедта в "Известия на Президиума на Народното събрание" - в случая по ал. 1, или в 14-дневен срок от връчване на съобщението - в случая по ал. 2, пряко заинтересуваните собственици могат да обжалват плана относно неговата законосъобразност пред особената комисия при Комитета по строителство и архитектура съгласно §§ 23 до 27 включително.

Жалби, които не съдържат оплаквания за допуснати закононарушения, а се отнасят само до целесъобразността на предвижданията на плана по същество, се оставят без разглеждане с резолюция на председателя на особената комисия. Те се изпращат на съответния окръжен народен съвет за разглеждане по реда на следващия параграф.

65. Влезлите в сила квартално-застроителни и улично-фасадни планове могат да се изменят съгласно §§ 34 до 39, ал. 1, включително.

Изменение на плановете по § 34, точка 1, се допуска и при установяване на нови строителни правила, но само ако с това не би се накърнило архитектурно-градоустройственото единство при застрояването - в случай че планът вече отчасти е приложен, както и при промяна на регулационното положение на съответните недвижими имоти.

След решението за допускане на изменението новият план се изработва, одобрява и обжалва съгласно тази временна наредба.


VII. ОТКЛОНЕНИЯ ОТ СТРОИТЕЛНИТЕ ПРАВИЛА И НОРМИ И СТРОИТЕЛНИ ЗАБРАНИ

66. Съобразно с архитектурно-градоустройствените строително-художествените и санитарно-хигиените изисквания могат да се установяват задължителни строителни линии, квартално-застроителни и улично-фасадни решения за отделни сгради или за всички сгради по определени улици и площади в отклонение от действуващите строителни правила и норми по предложение на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, съответно на градските народни съвети на София, Пловдив и Варна, одобрено от председателя на Комитета по строителство и архитектура.

Предложението на председателя на изпълнителния комитет на народния съвет се прави въз основа на заключение на съответния съвет по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав.

По същия ред могат да се допускат отклонения от действуващите строителни правила и норми за монументални държавни и обществени сгради или сгради, които представляват архитектурна или строителна особеност.

67. Във връзка със създаването и прилагането на градоустройствени, регулационни и други застроителни планове, както и във връзка с проучвания за реконструкция на цели населени места или на значителни части от тях, с решение на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав могат да се налагат строителни забрани за срок не по-дълъг от 2 години в отделни части или квартали на населените места.

Строителната забрана спира действията и по прилагане на съществуващите регулационни и нивелетни планове.


VIII. БЛАГОУСТРОЙСТВЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ

І. Напречни профили на улиците


68. Напречните профили на улиците, булевардите и площадите се установяват с:

1. Регулационните планове.

2. Отделни профилни планове, изработени от проектантски организации при Комитета по строителство и архитектура, от единните, проектантски организации при окръжните народни съвети или от техническите служби при народните съвети и одобрени от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, съответно на градските народни съвети на София, Пловдив и Варна, въз основа на заключение за съответния съвет по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав.


2. Водоснабдяване и канализация


69. Окръжните народни съвети се грижат за санитарната охрана на водоизточниците и за опазване на чистотата на водните течения и басейни.

Границите на санитарно-охранителните зони, поясите в тях, както и условията, които трябва да се спазват във връзка със санитарната охрана на водоизточниците, се определят със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав.

70. Разрешенията за отливане на канални води във водни течения и басейни се издават по установения ред от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

71. В случая по чл. 76 от Правилника за водоснабдяване и канализация спирането на канализационни оттоци от заведения, предприятия или други във водни течения и басейни се постановява със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.


3. Подземни и надземни улични съоръжения


72. Подземни проводи, вън от тези, посочени в § 1 от Правилника за подземните и надземните улични съоръжения, могат да се полагат с разрешение на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места в пълен или намален състав.

73. За да се избягнат нецелесъобразни разкопавания на уличните настилки и тротоарите, изграждането на подземните и надземните улични съоръжения се извършва по програма, която се установява редът и последователността на изпълнението им.

Мероприятията се заплануват и изпълняват при спазване на одобрените програми.

74. Програмите за изпълнението на подземни и надземни улични съоръжения се одобряват:

1. За София, Пловдив и Варна - от изпълнителния комитет на градския народен съвет, въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места.

2. За другите населени места - от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места.

В горните случаи в заседанието на съвета по планово изграждане на населените места участвуват и представители на всички заинтересувани инвеститори.


75. За съществуващите подземни и надземни проводи и съоръжения се съставят цялостни планове, в които се показва тяхното разположение и предназначение.

Тези планове се изработват от техническите служби при народните съвети. При нужда изработването на тези планове може да се възложи на единните проектантски организации при окръжните народни съвети.


IX. ДЪРЖАВЕН ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

1. Общи положения


76. В съответствие с чл. 14 от Закона за ускоряване развитието на народното стопанство, подобряване на материалното и културното положение на народа и преустройството на държавното и стопанското ръководство Комитетът по строителство и архитектура при Министерския съвет и под негово ръководство - народните съвети упражняват държавен технически контрол върху строителството по планово изграждане на населените места на всички инвеститори.

Функциите на закритото Министерство на комуналното строителство, благоустройството и пътищата по този контрол се изпълняват от Комитета по строителство и архитектура.

Изпълнителните комитети на народните съвети ръководят пряко дейността по държавния технически контрол в териториалните граници на съвета.

77. Надлежните органи изпълняват държавен технически контрол:

1. По прилагане и поддържане на плановете и по водене и поддържане на книги и картотеки във връзка със строителството.

2. По изпълнение на цялото държавно, обществено, кооперативно и частно строителство по изграждане на населените места.

3. За качеството на строителните материали, съоръженията, готовите елементи за сглобяеми конструкции, детайли и др.

78. Държавният технически контрол се осъществява със съдействието на органите по авторския надзор и инвеститорския контрол и народната милиция.

79. Нарежданията на органите по държавния технически контрол са задължителни за органите по авторския надзор и инвеститорския контрол, както и за изпълнителите и техническите ръководители на строежа.

Длъжностните лица по авторския надзор и инвеститорския контрол, както и техническите ръководители на обекти на жилищно-строителни кооперации и частни лица уведомяват своевременно службите по държавния технически контрол за всички констатирани нарушения, както и за мерките, които са взели по отстраняването им.

При неизпълнение на законосъобразните нареждания, изхождащи от органите по авторския надзор и инвеститорския контрол, органите по Държавния технически контрол спират със заповед по-нататъшното изпълнение на работите.


2. Контрол по изпълнение на строителството на държавата, обществени организации, жилищно-строителни кооперации и частни лица


80. Строителните работи се извършват, според утвърдените проекти и сметни документации, работните чертежи и детайли и другите строителни книжа, строителното разрешение и протокола за линиите и нивото.

Строителните книжа, строителното разрешение и протоколът за линиите и нивото, както и заповедната книга трябва да се намират постоянно на местостроенето.

81. Строителните работи се изпълняват в съгласие с техническите, противопожарните, санитарно-хигиенните и художествените изисквания.

С тях не трябва да се увреждат или застрашават сигурността, здравеопазването или спокойствието на гражданите, както и да се увреждат или застрашават други имоти.

При извършване на строителните работи се вземат всички необходими мерки за сигурността и здравеопазването на работниците.

Строителните работи трябва да се изпълняват с подходящи и доброкачествени материали, като се съблюдават и всички технически изисквания за качеството на самата работа.

82. Строежи (сгради, постройки, инсталации, уредби и други съоръжения и работи), извършвани или извършени без разрешение или при неспазване на издаденото разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа и протокола за линиите и нивото или при неспазване на действуващите разпоредби, се събарят, съответно премахват, ако са недопустими по действуващите разпоредби.

Строежи, извършени с недоброкачествени или неподходящи материали или противно на техническите, противопожарните или санитарно-хигиенните правила и изисквания, се събарят, съответно премахват, ако експлоатацията или използуването им представлява опасност за сигурността или здравеопазването и те не могат да се заздравят или поправят.

Ако експлоатацията или използуването на строежите по предходните алинеи представлява непосредствена опасност за сигурността или здравеопазването, те незабавно се запечатват, изолират и пр. от натоварените с контрол длъжностни лица въз основа на констативен акт за нарушението.

При запечатването, изолирането и пр. на строежите те, ако това се налага, се опразват по административен ред.

83. Събарянето, съответно премахването на строежите се постановява със заповед на председателя на изпълнителния комитет на районния народен съвет - за София, и на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет - за другите населени места, въз основа на констативен акт, съставен от натоварените с контрол длъжностни лица.

Събарянето, съответно премахването на строежите може при всички случаи да се постанови и със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет или на председателя на Комитета по строителство и архитектура.

Заповедите за събаряне или премахване на строежите се привеждат незабавно в изпълнение от службите на общинския народен съвет.

Материалите, получени при събаряне и премахвано на строежи на обществени организации, жилищно-строителни кооперации и частни лица, както и материалите, приготвени за продължаване на същия строеж, се прибират от общината. Те се връщат на собственика, ако последният в едномесечен срок заплати на общината всички разходи по събаряне на строежа, както и по прибиране и съхраняване на материалите. В противен случай общината продава материалите на държавни учреждения и предприятия, обществени организации или частни лица, като получените суми, след приспадане на всички разходи, внася в Държавната спестовна каса на разположение на правоимащите. В случая се прилага съответно и § 46, ал. 2. Ако общината няма подходящи помещения за съхраняване на материалите, тя може да ги продаде веднага. Ако сумите, получени от продажбата на материалите, не са достатъчни за покриване на разходите по събаряне на строежите, както и по прибиране и съхраняване на материалите, общината събира разликата от длъжниците по редя. за събиране на държавните вземания.

Материалите, получени при събаряне и премахване на строежи на обществени организации, жилищно-строителни кооперации и частни лица в неурегулирани терени на населеното място, както и материалите, приготвени за продължаване на същия строеж, се конфискуват в полза на държавата с решение на изпълнителния комитет на районния народен съвет - за София, и с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет - за другите населени места.

84. Строежи (сгради, постройки, инсталации, уредби и други съоръжения и работи), извършвани без разрешение или при неспазване на издаденото разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа и протокола за линиите и нивото или при неспазване на действуващите разпоредби, които по начало са допустими, се спират, запечатват, изолират и пр. незабавно от натоварените с контрол длъжностни лица въз основа на съставен от тях констативен акт.

Продължаването на работите се разрешава след отстраняване на причините, които са наложили спирането, и след заплащане на дължимите такси и глоби.

85. Строежи, извършени без разрешение или при неспазване на издаденото разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа и протокола за линиите и нивото, могат да бъдат узаконени, ако са допустими, по действуващите разпоредби.

Узаконяването трябва да се извърши в срок, определен от техническата служба при съответния народен съвет.

Узаконяването се състои в представяне на изискуемите строителни книжа, плащане на дължимите такси и глоби и извършване на необходимото за получаване на разрешение. Ако тези действия не бъдат извършени в определения срок, строежите се събарят съответно премахват, по реда на тази временна наредба.

86. Строежи, извършвани под каквато и да е форма по предприемачески начин от частни лица, колективи от частни лица, граждански дружества и пр., се спират.

87. Технически ръководители и отговорници по авторския надзор, които са допуснали строителните работи да се извършват в нарушение на действуващите разпоредби или при неспазване на строителното разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа и протокола за линиите и нивото, се отстраняват от строежа и се наказват съгласно членове 67 и 69 от Закона за планово изграждане на населените места.

До представяне на други правоспособни лица, които да упражняват функциите по техническото ръководство и авторския надзор, строежът се спира.

88. След завършване на строителните работи до цокъла включително на масивни сгради в градовете, както и на държавни и обществени сгради в селата техническият ръководител е длъжен да поиска от техническата служба при общинския народен съвет да извърши проверка за спазване на протокола за линиите и нивото. Резултатите от проверката се излагат в акт, който се вписва в заповедната книга. При констатирани нарушения се постъпва съгласно §§ 82 до 85 включително.

След завършване на грубите работи до главния корниз (включително огнеупорни стълби) на строежите по предходната алинея техническият ръководител е длъжен по същия ред да поиска проверка на извършените работи от страна на техническата служба при общинския народен съвет.

За неизпълнение или за несвоевременно изпълнение на тези задължения техническият ръководител се наказва съгласно чл. 69 от Закона за планово изграждане на населените места.

89. Обитаването и използуването на нови масивни строежи (сгради, пристройки и надстройки) на жилищно-строителни кооперации и частни лица (единични или групови) в градовете, изпълнени по стопански начин, се разрешава след преглеждането и приемането им от техническата и здравната служба при съответния народен съвет.

Допуска се преглеждане и приемане и на отделни части от строежите.

Преглеждането на строежите се извършва по писмено искане на инвеститора, което трябва да бъде направено най-късно в 14-дневен срок след завършване на строежа.

Строежите трябва да са годни за обитаване и използуване в техническо, противопожарно и санитарно-хигиенно отношение. Те трябва да са изпълнени съобразно със строителното разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа, протокола за линиите и нивото и действащите разпоредби.

Ако строежите не отговарят на тези изисквания, техническата и здравната служба излагат в акт работите, които е необходимо да се извършат, или условията, които трябва да се изпълнят, за да се разреши обитаването и използуването на обекта. След извършване и изпълнение на тези работи и условия строежите се преглеждат наново по реда, определен в акта на службите.

90. Използуването на отклонения от външни мрежи и проводи, както и на съответните вътрешни инсталации, уредби и други съоръжения в сгради и постройки на жилищно-строителни кооперации и частни лица (единични или групови), изпълнени чрез възлагане или по стопански начин, се разрешава след преглеждането и приемането им от надлежните технически служби при народните съвети.

Приемането се извършва с акт по писмено искане на инвеститора, което трябва да бъде направено най-късно в 14-дневен срок след завършване на съоръженията.

Съоръженията трябва да са годни за използуване в техническо, противопожарно и санитарно-хигиенно отношение. Те трябва да са изпълнени съобразно със строителното разрешение, утвърдените проекти и сметни документации, другите строителни книжа и действуващите разпоредби.

Ако съоръженията не отговарят на тези изисквания, службите излагат в акт работите, които е необходимо да се извършат, или условията, които трябва да се изпълнят, за да се разреши използуването на обекта. След извършване и изпълнение на тези работи и условия съоръженията се преглеждат наново по реда, определен в акта на службите.

91. Вътрешните инсталации и уредби (водопроводни, канализационни, машинни, отоплителни и други) в сгради и постройки на всички инвеститори се свързват с външните мрежи или проводи въз основа на разрешение, издадено от съответните технически служби при народните съвети.

Разрешението се издава след приемане на вътрешните инсталации и уредби съгласно Правилника за капиталното строителство и другите действуващи разпоредби (за обекти на държавата и обществените организации) и след приемането им по реда на предходния параграф - за строежи на жилищностроителни кооперации и частни лица.

Ако за изпитването на инсталациите и уредбите е необходимо те предварително да бъдат свързани с външни мрежи или проводи, разрешението се издава въз основа на съгласувания по реда на Правилника за капиталното строителство проект за инсталациите и уредбите (за обекти на държавата и обществените организации), съответно въз основа на изработения от проектантската организация или утвърдения по установения ред проект за същите инсталации и уредби (за строежи на жилищно-строителни кооперации и частни лица).

Използуването на отклонения от външни електроснабдителни мрежи се разрешава по реда на действуващите специални разпоредби.

92. Строежи, инсталации, уредби и други, които се обитават, съответно използуват преди преглеждането и приемането им по реда на тази временна наредба и другите действуващи разпоредби в несъгласие с акта на надлежната служба или без съответно разрешение, се запечатват, изолират и пр. От натоварените с контрол длъжностни лица въз основа на съставен от тях констативен акт.

93. Строителни материали на обществени организации, жилищно-строителни кооперации и частни лица, складирани без разрешение в неурегулирани части на населеното място, се конфискуват по реда на § 83, алинея последна.

Разрешението за складиране на материали се издава от техническата служба при съответния народен съвет.


3. Премахване на строежи, застрашени от самосрутване или вредни в санитарно-хигиенно отношение


94. Строежи, застрашени от самосрутване или вредни в санитарно-хигиенно отношение, се събарят и премахват по решение на комисия в състав:

1. За София: председател - член на изпълнителния комитет на районния народен съвет, и членове - представител на отдел "Държавен технически контрол" при Софийския градски народен съвет и представител на отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при районния народен съвет.

2. За Пловдив и Варна: председател - член на изпълнителния комитет на градския народен съвет, и членове - главния инженер или архитект или негов представител и инженер-конструктор от отдел "Благоустройство и държавен технически контрол".

3. За другите населени места: председател - член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет и членове - представител на отдел "Благоустройство и държавен технически контрол" при окръжния народен съвет и представител на техническата служба при общинския народен съвет, а ако няма такава служба - народен съветник.

Когато се преглеждат строежи, вредни в санитарно-хигиенно отношение, в комисията участвува и представител на здравната служба при общинския народен съвет, а ако няма такава служба - представител на отдел, "Народно здраве" при окръжния народен съвет.

Комисията се назначава в началото на всяка година от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет.

95. За деня на свикването на комисията се съобщава на пряко заинтересуваните най-малко 7 дни по-рано. Те се изслушват, ако се явят.

Комисията описва подробно в протокола си състоянието на строежа и предписва укрепителните и оздравителните работи, които е необходимо да се извършват по него в определен срок.

Ако строежът е в такова състояние, че не може да бъде укрепен или неговото вредно влияние в санитарно-хигиенно отношение не може да бъде отстранено, комисията предписва обосновано неговото събаряне и премахване.

Общината съобщава решението на комисията на пряко заинтересуваните собственици по реда на Гражданския процесуален кодекс.

В 14-дневен срок от връчване на съобщението те могат да обжалват решението на комисиите по § 94, точки 1 и 2, пред председателя на изпълнителния комитет на градския народен съвет, а това на комисията по точка 3 - пред председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

96. Решението за събаряне и премахване на строежите трябва да бъде изпълнено в едномесечен срок от влизането му в сила.

Комисията може да задължи пряко заинтересуваните собственици да извършат междувременно някои крайно неотложни укрепителни или оздравителни работи. Ако решението на комисията в тази му част не бъде изпълнено в определения срок, строежът се събаря и премахва незабавно въз основа на заповед на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет.


X. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

97. В срок до 31 декември 1960 г. пряко заинтересуваните собственици могат да поискат обезсилване на влезлите в сила до 9 юли 1956 г. дворищно-регулационни планове, които не са съобразени с действуващите по време на одобрението им разпоредби, освен ако придадените имоти към парцели на други лица по тези планове са били заети по законния ред до влизане в сила на тази временна наредба. В случая се прилагат §§ 35 до 38 включително.

Ако в срока по § 128 от Временните правила за приложение на Закона за планово изграждане на населените места е било направено искане за обезсилване на дворищната регулация, което е оставено без уважение, ново искане по ал. 1 се разглежда само ако решението на съответната регулационна комисия почива на фактическа грешка или при наличност на нови технически данни.

След решението за обезсилване на дворищно-регулационния план новата регулация се изработва, одобрява и обжалва по общия ред.

98. С разрешение на главния инженер (архитект) при окръжния народен съвет, въз основа на заключение на съвета по планово изграждане на населените места в намален състав се допуска малки гаражи за единични леки коли да се застрояват и на уличната регулационна линия или на определено разстояние от нея въз всички зони на населените места.

99. Жалбите против действията на органите на градските и селските общини по приложение на Закона за планово изграждане на населените места и разпоредбите по прилагането и се разглеждат от органите на съответния окръжен народен съвет, а жалбите против действията на органите на окръжните народни съвети и градските общини на София, Пловдив и Варна - от органите на Комитета по строителство и архитектура, доколкото по действуващите разпоредби не е предвиден особен ред за обжалване на съответните актове.

100. Градските общини-окръзи София, Пловдив и Варна изпълняват функциите на окръжните народни съвети по тази временна наредба и другите разпоредби по прилагане на Закона за планово изграждане на населените места.

101. Тази временна наредба се издава въз основа на чл. 77, ал. 3 от Закона за планово изграждане на населените места и влиза в сила от деня на обнародването й в "Известия на Президиума на Народното събрание".

Наредбата отменя Временните правила за приложение на Закона за планово изграждане на населените места ("Известия", брой 89/6.XI.1956 г., изм. "Известия", бр. 85/22.Х.1957 г. и брой 18/4.III.1958 г.) с изключение на част ІІІ - "Държавно, обществено, групово и кооперативно жилищно строителство", и част IV - "Материално снабдяване на строителните организации за групово, кооперативно и индивидуално жилищно строителство", и всички други разпоредби, които й противоречат или уреждат същите въпроси.

Правилникът за планово изграждане на населените места ("Известия", брой 51/2.III.1950 г., изм. "Известия", брой 53/2.VIІ.1954 г.), част III от Временните правила за приложение на Закона за планово изграждане на населените места и другите разпоредби, издадени въз основа на същия закон, се прилагат, доколкото не противоречат на измененията и допълненията му, обнародвани в "Известия", брой 54/6.VII.1956 г., брой 91/12.XI.1957 г. и брой 90/11.XI.1958 г., и на тази временна наредба.


Промени настройката на бисквитките