Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 5.III

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 28 ОТ 2002 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 28 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр.72 от 2 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.65 от 22 Юли 2008г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г., изм. ДВ. бр.34 от 12 Май 2015г.

§ 1. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 6 се отменя.

2. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) Държавните и общинските органи оказват съдействие на органите за приватизация, като издават изисканите от тях документи, необходими за подготовка и сключване на приватизационни сделки, в законоустановените срокове, а при липса на такива срокове - в указаните от органите за приватизация срокове.

(8) Съответният министър, упражняващ правата на държавата, уведомява Агенцията за приватизация за новообразувани дружества с държавно участие в капитала им."


§ 2. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "в списъка по чл. 3, ал. 1, съответно" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, включени в списъка по чл. 3, ал. 1, забраната по ал. 1 има действие от влизането в сила на този закон, без да се взема решение по ал. 2."

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Извън случаите по ал. 8, в търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала не се допуска намаляване на това участие без съгласието на Агенцията за приватизация, съответно на общинския съвет."

4. Създава се ал. 8:

"(8) До изпълнение на поетите от купувача задължения с приватизационния договор в дружества с държавно или общинско участие в капитала не се допуска намаляване на това участие без разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол, съответно на общинския съвет, което се издава в тримесечен срок от постъпването на искането. Разрешението се представя при пререгистриране на дружеството."


§ 3. Създава се чл. 34а:

"Чл. 34а. Когато с приватизационен договор се поема задължение за извършване на инвестиции, те се посочват по вид, размер и срок. В този случай в приватизационния договор задължително се предвижда неустойка за неизпълнение на задължението за извършване на инвестиции. Плащането на неустойката се обезпечава."


§ 4. В чл. 41 думите "ал. 6" се заменят с "ал. 7".


§ 5. В допълнителните разпоредби се създават § 11б и 11в:

"§ 11б. Дължимите вноски от цената по приватизационните договори могат да се събират по реда на чл. 237, буква "в" от Гражданския процесуален кодекс въз основа на документите и извлеченията от сметките на Агенцията за следприватизационен контрол и на органите по чл. 4, ал. 2.

§ 11в. Въз основа на мотивирано писмено искане на изпълнителния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол и на органите по чл. 4, ал. 2 Националната агенция за приходите предоставя данъчна и осигурителна информация по чл. 72, ал. 1, т. 1 и 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс."


§ 6. В допълнителните разпоредби се създава § 11г:

"§ 11г. Купувач, който не е изпълнил задълженията си по приватизационен договор за плащане на покупната цена и за извършване на инвестициите или не е уредил окончателно просрочените публични задължения на приватизираното дружество, както и просрочените задължения за изплащане на трудови възнаграждения, не може да прехвърля придобитите по договора акции или дялове от капитала на приватизираното дружество без разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол, съответно на общинския съвет."


§ 7. В допълнителните разпоредби се създава § 11д:

"§ 11д. (1) За обезпечаване изпълнението на задължения по приватизационен договор органите за приватизация, съответно Агенцията за следприватизационен контрол, могат да предприемат необходимите действия за учредяване на ипотека, залог или друго обезпечение.

(2) Ипотеката по ал. 1 може да бъде само законна. Вписването на законната ипотека се извършва въз основа на молба от органа за приватизация, съответно от Агенцията за следприватизационен контрол, към която се прилага приватизационният договор. Вписването и заличаването на законната ипотека и на залога се освобождават от държавни такси."


Преходни разпоредби

§ 8. (Отм. - ДВ, бр. 34 от 2015 г.)

§ 9. Разпоредбите на § 11д се прилагат и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на този закон собствеността не е прехвърлена.

-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 23 август 2006 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ

(ОБН. - ДВ, БР. 65 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 22.07.2008 Г.)



§ 31. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ

(ОБН. - ДВ, БР. 18 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 05.03.2010 Г.)


§ 36. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките